Fotoğrafçılıkta lens çeşitleri nelerdir?
Lenslerin karıştırılmaya ya da yanlış anlaşılmaya müsait çeşitleri ve özellikleri var. Bu videomuzda temel sınıflandırmayı nasıl yapacağımızı anlatılıyoruz.
Lenslerin karıştırılmaya ya da yanlış anlaşılmaya müsait çeşitleri ve özellikleri var. Bu videomuzda temel sınıflandırmayı nasıl yapacağımızı anlatılıyoruz.
Son bir saat içinde 157 ziyaretçi, 127 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Basçek geldi tam zamanında 😀
oy oy basçek mi gelmiş hoşgelmiş 🙂
tam 00.00 da
Teşekkürler.
amiga Tozlu raflar isterim yılbaşına
Örneğin birisi sizin fotoğrafınızı çektiği zaman ve eğer bunun farkındaysanız ister istemez yüz hatlarınız değişebiliyor acaba doğayıda çektiğimiz zaman aynı yanılsamayı bize gösteriyor mu? :))
Tam zamanında barış özkök karşımızda 🙂
faydalı oldu teşekkürler.
Lens denen şey ihtiyaca göre alınır. Çiçek böcek seven makro alır, kuş yakalamak isteyen zoom alır, manzara isteyen geniş açı alır vs... " Yeni başlayanlar " ne çekmekten hoşlanıyorlar yada yönelimleri ne yönde ise o yönde alışveriş yapmaya başlasınlar derim.. Benim tecrübelerim bu yönde oldu.. Çantada her çeşit lensi taşımayı istemek her model arabayı kapımızda görmeyi arzulamak kadar gereksizdir..
@gamsizm abi bir uğultu var. http://www.readyacoustics.com/DIY-BASS-TRAPS-MADE-EASY.pdf bass traple biraz akustik düzenleme ile halledebilirsiniz.
@gamsizm ihtimam edip önyargısız cevap yazarsanız cok sevinirim şimdiden ilginize teşekkürler. videoyu izlerken bas çek sitesinde eskiden ulaşabildiğim bilgileri ne kadar özlediğimi hatırlayıp çok üzüldüm. bahsetmediğiniz lenslere atıfta bulunarak zaman kaybetmeden bir kaç yorumda bulunmak isterim. pinhole çekerken lense ihtiyaç duymazsınız olmazsa da olur yani. diğer taraftan vr is os vc sistemlerinin ne olduğunu tanımlamamak yanlış olmuş bence lens çeşitlerini anlatırken farktan bahsetmek çok önemli çünkü yarattığı fiyat farkı 1 e 1 neredeyse. diğer taraftan @baris_ozkok beyin biz profesyoneller ile başlayan cümlelerinden ve eksik yetersiz hazırlanılmış editörlüğünden sıkılmaya başladım. f hesabının tanımının yanlışlığı eleman sayısının artımı ile kalitenin düşeceğine dair lens bilgisizliği (kastım prime diye tabir edilen sabit odaklı lenslerdir) su götürmez bir şekilde teknoloji ve fotoğraf odaklı bir sitede cep telefonu ile fotoğraf çekenlere fotoğrafçılık öğretmek isteği gibi gelirken. asıl ekseninde bulunan giriş seviyesi kullanıcılar ve seviye atlamak niyetinde olan fotoğrafçıları göz ardı etmesi gibi. lütfen yalçın bey gibi bilgili birini kendinize partner olarak seçin yada anlatılacak hususa dair siz hazırlanarak sunum yapın. tüm bunları söylerken sitenizden videolarınızdan ve yaptığınız işe ne kadar saygı duyduğumdan bahsetmeyi gereksiz görüyorum zira salt niyetim yazdığım yorum ile bir sonraki basçek videosunun daha bilgilendirici ve yararlı olması dileğidir.bu arada diyebilirsiniz ki lenslerini t değerlerine göre seçen unar elmar tessar heliar ve sonnar ın ne olduğunu biliyorsan burada işin ne haklı olabilirsiniz. geceleri fotoğraflarımı upload ederken @gamsizm bekleyecek vaktim olması ve tek taraflı da olsa sizinle kahve sohbeti yapabilmek.
sadece eleman sayısına takıldım. ışığın aynı kalitede 5 parça camdan geçmesiyle, 10 parça camdan geçmesi tabi ki kaliteyi bozacaktır. örneğin canon 50mm f1.8'de 5 eleman var, 18-55de ise 11. aradaki fark dağlar kadar. sanırım kastedilen bu. 50mm f1.2yle 1.8 karşılaştırılmıyor. onların cam materyali bile farklıdır.
Özlediğiniz BasÇek sitesine bir firma dahi reklam vermediği için Ağustos ayında fişi çekildi. Arşiv değeri nedeniyle ucuz bir hosting ile anlaşılıp yayında kalması sağlandı. Aynı sebeple aylarca çıkan tablet BasÇek dergisi de siteden birkaç ay önce iptal edildi. Dolayısıyla ticari olarak orada yapılan hataları bir daha tekrar etmemek gerekiyor. BasÇek seviyesinde detaylı içeriğe talep yok denecek kadar az. Biz konuları çok basit anlatsak da ona rağmen videoların izlenme sayılarını görebilirsiniz. Maalesef TR'de ilgi makinenin kendisine. Fotoğrafçılık kısmına kaydığınız an çalışmanız boşa gidiyor. BasÇek sitesi bunun canlı kanıtı. Beğendiğiniz Yalçın Aydın bu işi TR'de yapabilecek bir avuç insandan biriydi.
Maaşı ödenemedi. Bırakın başka yerde çalışmayı sektörden çıktı, meslek değiştirdi,makine ve lenslerini sattı ve çoğumuzun hayal edip de yapamadığı şeyi yapıp ülkeyi de terk etti. Çünkü bizim sektörün halini gördü. Yaptığı işin TR'de ne kadar değersiz olduğunu da gördü. Böyle insanlar aynı zamanda oldukça duygusaldır. Hayal kırıklığı yaşadıklarında radikal kararları daha kolay alırlar.
@yalcinaydin burada yazıyor kendisi de onaylayacaktır.
İşin ilginç yanı ise Yalçın'ın profesyonel fotoğrafçı olmamasıydı. Arada zevk aldığı için iş kabul etmişliği vardı ama fotoğrafçılığı meslek olarak yapmadı. Aslen mühendistir.
Barış ise yıllardır sadece bu işten para kazanıyor. Dolayısıyla teknik konuların haricinde işin gerçek yüzünü her gün gören ve bu tecrübeleri aktarma yeteneğine sahip biri ki bu sonuncusu çok önemli. İstediği kadar bilgili olsun anlatamıyorsa ya da insanlar bir şekilde beğenmiyorsa devam etmek mümkün değil.
Konuşmada hata yapıldıysa hemen cahil demek pek adil olmaz. Teşbihte hata olmaz diye bir laf vardır. Bizim durumumuz da buna uyuyor. Lens camını diyaframı, kullanılan formülleri anlatmaya kalksanız bir program sürer ve çok ciddi şekilde görselle desteklemeniz gerekir. BasÇek sitesinde yazılı olarak yapılmışı var. Soran olduğu zaman oraya yönlendiriyorum. Basit anlatmaya kalktığınızda da teknik doğruluktan sapıyorsunuz. Misal ISO için benzer bir tartışma olmuştu geçen yıl. Algılayıcının ışığa hassasiyetini yükseltir demiştik. Halbuki teknik olarak ISO bir derya ve bununla ilgisi yok. Ama başka türlü anlatırsanız izleyicinin çoğunu kaybedersiniz.
Barış'ın değeri tecrübesinde. Oldukça karmaşık olabilecek teknik detayları anlaşılabilir halde anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü karşımızda hayatı boyunca cep telefonuyla otomatik fotoğraf çekmiş insanlar var. Şu anda hedefimiz gerçekten de cep telefonu ile fotoğraf çeken kişiler. BasÇek kitlesi BasÇek'te kaldı. Bu da bizim değil sektörün ayıbı. Biz ileri seviyeye uygun yayını da yaptık ve yürüttük. Bu konuda kendimizi kanıtladığımızı düşünüyorum. Bölümün adı neden BasÇek diyebilirsiniz. İsmi yıllar önce ben koymuştum başka sebebi yok.
Bu bir daha öyle yayın yapılmayacak anlamına gelmez ama çok da umutlanmayın. Çünkü o emeği verecek kişiler karşılığını ister ve herkes bu karşılığın alınamayacağının farkında. Bu işlere bulaşmamayı tercih ediyorlar. Konuşurken bir hata yapsalar birbirinin aynı 100 tane mesaj geliyor. Ya da bir markayı öne çıkarsalar hemen 'satılmış' damgası yiyorlar. Yaşını başını almış bu insanlar, ergen yorumlarına tahammül edemiyor, etmek de istemiyor. Yoksa ben de arka planda birçok kişiyi ikna etmeye çalışıyorum her katagori için. Tek kişi ile gitmesin bütün TS istiyorum ama gören gelmiyor. Daha LP'yi sosyale sokamadık ki yabancı bir kişiyi sürekli getirebilelim.
BasÇek için Barış gönüllü oldu. Bence kendisini kabul de ettirdi. Sosyalde de aktif ve elinden geldiğince yardımcı oluyor.
Barış ile beraber amacımız pratik kullanıma uygun yayınlar yapmak. Bunun için de piyasada çalışmış, işin zorluklarını çekip üstesinden gelmiş kişilere ihtiyaç var. Barış'ın profesyonellikten kast ettiği şey bu işten ekmek yemesi. Bu konuda da ispat gerekirse kendi sitesi var zaten.
Detaylı cevap istediniz diye yazdım 🙂
@gamsizm denileceği demiş; bu işte, hele de beğenmediğinize beğenmedim dediğinizde para kazanmanız pek kolay geğil. Yurtdışında daha çok alışveriş sitelerine yönlendirmelerden para kazanılıyor gibi. Ben büyük heves ve iyimserlikle Bilgisayar Mühendisliğini bırakıp Murat ve Özkan ile BasÇek'i açtık ama 2 senede PCLabs'ın gelirini yedik, BasÇek olarak para kazanamadık ne yazık ki .Daha sonra gelir için Canon'un Canon Görsel Akademi'sine başladım ama onun parasını da bir türlü alamayınca benden bu kadar diyerek pes ettim. Mühendislik ve fotoğraf eğitmenliğinden sonra diplomat oldum. Aradaki BasÇek'i kurma radikal kararını almasaydım şuan diplomat falan olmaz, hala Mühendis olarak çalışıyor olurdum yani kesinlikle pişman değilim.. Mühendislik hala kral meslek bence, neyse, kısa keip sadede geleyim:)
Zamanında odak uzaklığının tam olarak ne olduğu üzerine teknik bir yazı yazmaya giriştim, sonra bir baktım optik fiziği bakıyorum; silkindim ve kendime geldim. Bu kadar teknik bilgiye gerek yok arkadaşlar, onun yerine çekim tekniğinizi geliştirmek üzere efor sarfedin, çok daha faydasını görürsünüz. @baris_ozkok de dahil olmak üzere, bu ekibin de değerini bilin. Böyle samimi ve elmaya elma diyen bir mecra bulmak kolay değil. Buhar kazanlı ütüyle tanışmamı sağlayan @gamsizm 'a da ben ayrıca teşekkür ediyorum. Kendim aldım, ablama aldım, anneme aldım hayır dualarını alıyorum:)
Lens optiği de karışık konu, eleman sayısına girmeden ciddi testleri ve hatta kullanıcı incelemelerini takip etmek yeterli. Bilgisayar destekli tasarım ve yeni elemanlar sağolsun artık zoom lensler ile de üstün başarı elde etmek mümkün, bkz. neredeyse mükemmel olan Oly 75/1.8'e denk performans veren Oly 40-150/2.8.
Umarım bu güzel mecra artık para kazanmaya başlar da mahrum kalmayız diyerek bitireyim.
yalçın bey sizi tekrar gördüğüme sevindim ilginizden ötürü hem size hem de murat beye şükranlarımı sunarım. defayen barış beyi incitti isem yada kurumun yada kişilerin özlük değerlerine zarar verdi isem özür dilerim. fakat ne yalan söyleyeyim ekranda sizi görmek benim adıma çok keyifli olurdu. diğer taraftan Ankara da yaşayıp hayatını fotoğraftan kazanan biri olarak sarf ettiğiniz eforun karşılığını alamamanıza saygı duyuyor ve anlıyorum. başta da yazdığım gibi tüm niyetim. kalitenin ve başarının artması yönünde idi maksadını aştı ise af ola. en azından bir istekle meseleyi sonlandırayım siz murat bey ve özkan bey bir video yapsanız ve sektörel eforunuzdan ve sonuçlarından bahsetseniz gibi veya bir bölümü hatırlıyorum editörlerin hangi cep telefonlarını kullandıkları ile ilgili mesela makineler lensler ve flaşlar olabilir gibi. (sadece bir fikir konu ne olursa olsun ) böyle bir sohbetin dinleyicisi olmaktan mutluluk duyarım.
@baris_ozkok bey ile ilgili eleştirilerinize aynen katılıyorum. (tabi ki öncelikle kendisinin hoşgörüsüne sığınarak) Ben de birkaç şey eklemek istiyorum. Bu işten ekmek yiyenler ile bu işi hobi olarak yapan insanlar arasındaki farkı çok net bir şekilde anlayabiliyoruz. Barış bey yıllardır olayın ekonomik tarafına yoğunlaşmış ve bu yüzden teknik meselelere pek önem vermemiş görünüyor. Bu yüzdendir ki diyafram tanımı, stabilizer konusuna değinmeyişi, eleman sayısı ile lens kalitesinin nasıl dğeiştiği drumunu yuvaklar laflarla geçiştirmesi normal. Oysa bu işi hobi olarak yapan insanlar, daha çok işin teknik boyutlarını irdelemekten hoşlanan insanlardır ve bu konulara daha çok önem verirler. Barış bey in tanımları kullanrken bile hata yaptığını gözlemledim. 'Eleman sayısı arttıkça ışık lensin içinde daha çok kırılır bu yüzden kalite düşer' ifadesinde lensin içinde ışığın kırılması değil, soğrulması ve saçılması (absorbtion,scattering) esas kaliteyi düşüren etmendir. Kırılma ise lensin esas görevidir ve istenilen birşeydir(refraction).Yani demek istediğim bu işin teknik boyutundan uzak kişilerde zamanla kendi terminolojilerini oluşturma eğilimi de maalesef var ve bu terminolojiyi yanlış bir şekilde aktarıldığında, yanlışa devam ediliyor. Bir diğer yanlış ise diyafram değeri aslında 1/f olarak ifade edilmesi konusundadır. Ancak teknik ayrıntıya önem vermeden oluşan jargon, diyafram açıklığı büyük lensler için (f/1.8 gibi) 'diyafram değeri küçüldükçe lensin açıklığı artar' şeklindedir. Oysa teknik açıdan f/1.8 değeri f/4.0 değerinden büyüktür. Diyafram değeri büyüdükçe açıklık da artar. Bir başka hata ise, aynalı sistemlerin yansıtmadan kaynaklı keskinlik kaybı olduğudur. Aynalı sistemlerde keskinlik kaybı yansıtmadan kaynaklı oluşmaz (yansıtma, dalga boyundan bağımsız olduğu için aslında kırılmaya kıyasla renksimeye hiç neden olmaz), Kalite düşüklüğü ise optik tasarımı gereği(schmith-casseggrain) sistemin orta bölümünde var olan ölü alandan dolayı kaynaklanır ve ışık sadece kenara yakın bölgelerden toplandığı için kalite düşüklüğü yaşanır.
Herkes herkesi sevmek yada ekranda görmek istemek zorunda değil. Ben geçmişime baktığımda pek çok güzel işe imza attım. Dahası daha yeni olduğum editörlük hayatımda yanlışlarımı maksimum düzeyde kapatarak devam diyorum. Bizim programlara hedeflediğimiz kitlelere ulaşımımız ve gelen sinyaller çok iyi yönde. Bunun en son örneği dün Twitter da News Week Europe tarafından Avrupa çapında editörler listesine dahil edilmem ve daha yeni başladığım editörlük hayatımda, Avrupa nın takip edilen binlerce editöründen biri gösterilme onuruna layık görülmem olmuştur. Evet ben mühendislik derecesinde teknik bilgiye sahip değilim. Akademik geçmişim olmadığı ve çıraklıktan yetiştiğim de doğrudur. Ama karanlık odadan başlayan fotoğrafçılık hayatımdan kendi çapım kadar bilgi verebilmek ve insanlara yardımcı olmak ve pratik bilgiler ile basitçe fotoğraf denilen olguyu anlatmak için buradayım. Gönüllü oldum. Gönlüm param parça olana kadar da bir aksilik olmaz ise burada olacağım. Eksik bilgi verildiği konusunda, Murat ın da söylediği gibi teknik konulara çok derinlikle girildiğinde pratik bilgilendirmeden sapılmakta ve giriş seviyesindeki arkadaşlar kaybedilmektedir.
Ayrıca eğer ki gerçekten Yalçın Aydın gibi bir değer gelip sahip çıkarsa, gönüllü olarak gecelerini gündüzlerine katıp tüm vaktini bu işe mesai edip, karşılığında hiç bir maddi karşılık beklemez ise, ben seve seve koltuğumu kendilerine vermeye hazırım. Zira artık bu gönül verme işi gönül kırılma noktasına gelmek üzere...
barış bey kesinlikle gönül kırılmasına gelmesin bu iş çünkü bu işi aslında nasıl içten ve samimi bir şekilde yaptığınızı görebiliyorum. Ancak demek istediğim bazı eksiklikleri gidermeniz ve daha iyi bir editör olmanız için ben sizi eleştiriyorum. Unutmayın ki eksiklikleri gidermek ve ynalışlıkları düzeltmek için eleştirilmek ve geri bildirim almak en güzel yöntemdir. ve ben sizin samimiyetinize inanarak bu eleştirileri yaptım. Lütfen gönlünüzü hoş tutun.. sevgiler saygılar..
Mesele "gönül kırgınlığı"na kadar gelince benim gönlüm de acıyor hemen...
Her şeyin sığlaştığı bir çağda bir avuç insanın hayatımıza kattığı değeri ve derinliği lütfen küçümsemeyelim!.. Bu değeri ve derinliği yalnızca bizlere verdikleri bilgiler değil ama aynı zamanda özverili çabaları yaratıyor.
Tabii eleştiri olmadan gelişme olmaz ama eleştiri gönül kırarsa yapıcı olmaz. Eleştirilerin değil ama kullanılan üslubun zaman zaman beni de rahatsız etmesi tesadüf değil. Barış Bey, çok deneyimli olduğu bir konuyu elinden geldiğince yalınlaştırarak anlatmaya çalışıyor. Bazen yalınlaştırmak yerine basitleştirmiş oluyor ama bu zamanla ve eleştirilerden dersler çıkarılarak düzelebilecek, geliştirilebilecek bir deneyimsizlik. Zaten kendisi de mükemmel bir editör olduğunu iddia etmiyor. Eleştirenler de "editör eğitmeni" üslubundan vazgeçerse sorun kalmaz.
Barış Bey alınganlık yapmadan eleştirileri karşılıyor diye bence oldukça iyi yaptığı editörlük işinde şevkini kırmaya hakkımız yok! Eleştirenlerin niyetinin bu olmadığını biliyorum ama bu şekilde algılanacak bir üslup kullanmamaya dikkat etmeliyiz.
Örneğin, "Kubilay Bey'in ne demek istediğini anlayana kadar akla karayı seçtim çünkü Türkçe dil ve ifade kurallarını hiç önemsemiyor". Bu eleştiri eğer kendisinin bir daha eleştiri yazmasını engelleyecekse hata bende demektir. Başka türlü ifade etmeliyim. Daha anlaşılır yazmasını istediğim bir kişinin yazısından mahrum kalmamalıyım.
Özetlersem, bu siteden yararlanıyorsak onu yaşatmalıyız. Bu sorumluluk izleyenlerin (katılımcıların) de boynunun borcudur. Yalçın Bey'i küstüren koşulların oluşmasında her bir toplum bireyin az ya da çok hatası vardır. Kendi hatalarımızı bulup düzeltmeye çalışmalıyız.
Sağlıcakla ve saygıyla...
@gamsizm @baris_ozkok güzel bir konu olmuş
Bu videomuz da bahsettiğimiz aynalı sistem tele foto lenslerin sonuçlarına bir örnek.
Ayrıca Lenslerin görselleri de burada.
Bu da body de ki görünümü. Ayrıca bu lenslerin bayonetlerine tele convertor takılarak mesafe daha da uzatılabilmektedir.
Ayrıca Aynasız sistemli 500 mm süper tele photo lensin görseli de burada. Aradaki boyut farkı görülmeye değer.
Abi bende pancake ve 18 55 100dnin üzerinde gelen lens var
Hangi durumlarda hangisini kullanmalıyım açıklayabilir misiniz?
Merhabalar. Pancake lensi portre veya yakın kadraj özel çekimlerde ( Yemek yada kadeh vb. ayrıntılar) 18-55 mm lensi de genel kullanımda gündelik hayatımızda manzara çekimlerinde kullanabilirsiniz. Kit lensleri esasen geniş kullanım alanlı lenslerdir. Pancake ile yapabileceğinizi söylediğim şeyleri de yapabilirsiniz. Fakat pancake lensinizin keskinliği ve detayları daha iyi olduğu için, özellikle detay gerektiren portre ve ayrıntılı çekimlerde öncelikle kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca kit lensinizi değiştirme imkanınız var ise, size Tamron 17-50 f: 2.8 lensini öneririm. Fiyat-performans olarak iyi bir lenstir ve diyafram açıklığı ve malzeme kalitesiyle size çok güzel işler çıkartacaktır. keyifli çekimler dilerim...
Açıkçası tamronun fiyatı biraz fazla geldi. Bu arada verdiğiniz bilgiler için çoook teşekkür ederim
MEB sertifikalı bir fotoğraf kursuna başladım, 3 hafta oldu, hoca da bascek.com u biliyormuş, bir görsel kullandı ve oradan makaleler önerdi.Ben de TeknoSeyir'i söyledim yeni adres orası, rehber videolar da var diyerek fakat siteye bilen biri olarak girdiğimde bile, fotoğrafçılık ile ilgili incelemeler, rehberler dağınık kategorilenmiş gibime geldi.
Üstte bir sekme de BasÇek için ayrılsa ve rehber videoları, fotoğraf makinesi incelemeleri de ek olarak o sekmede yer alsa daha iyi olabilir kanaatindeyim.
Şimdilik aynasız bir sistemim var fakat, kendimi geliştirdikten sonra Canon'un tam kare fotoğraf makineleri ile ilerlemek istiyorum.Makinenin kendi markasından farklı marka objektif kullanmak benim biraz hoşuma gitmiyor nedense 😀
Benim için gayet fikir verici bir video oldu, teşekkür ederim.
Aynasız dan dslr'a geçilir mi hiç:) Sony A7 serisini inceleyin mutlaka.
Yalçın Bey merhabalar, NEX F3 sahibiyim, A7 gerçekten iyi bir makine kabul ediyorum, bir ara o hedefimdeydi ama şimdi tam hatırlamadığım bir sebeple vazgeçmiştim 🙂
50mm F:1.18 candır. En ucuz lens, her çantaya şart.
canon eos 6D , 5bin lira , spot alirsaniz dahada duser fiyat
Murat hocam kayıt sırasında hoparlörler açık kalıyor galiba. Bir yankı sesi duyuyorum boğuk ve derinden 🙂
Bir sene önce aldım çoğu teknik bilgiyi biliyorum ama nedense çok soğudum bu işten. Benim bilgimin 10/1 i olan insanlar para ile iş bile yaptılar.
Sizde veya internetteki başka kaynaklarda bu konuyla alakalı hazırlanan içeriklerde Lensler ve Sensörler konuları işlenirken genelde unutulan veya göz ardı edilmeyen bir nokta var. Oda "OBJEKTİFLERİN OPTİK ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ" konusudur....Bence bir objektifin görüntü kalitesini, sensör boyutlarının kaliteye etkisini anlatmanın en kolay yollarından biriside budur.
Bir FULL FRAME sensör ebadı 36x24 mm ve 864 mm2 iken, CROP Sensör 24x16 mm ve 384 mm2 dir. Bu boyut ve alan farkı ise bize Full Frame lensi croplu makineye taktığımızda sadece odak mesafesi değil, crop sensör lensin tamamını değilde merkeze doğru olan kısmını kullandığı için "OPTİK ÇÖZÜNÜRLÜK KAYBI" nada uğrarız. Yani bizim elimizdeki makine kaç mega piksel olursa olsun her kullandığımız lense göre maksimum alabileceğimiz bir "GERÇEK ÇÖZÜNÜRLÜK" değeriyle fotoğraflarımızı çekebiliriz.
Şuan full frame için üretilmiş sabit odaklı en yüksek optik çözünürlüğe sahip lens olan Zeiss Distagon T* Otus 1.4/55 ZF.2 lensini değişik makinelerde test edildiğinde alabileceğiniz gerçek çözünürlüklere bir göz atalım isterseniz.
Sonuçlar sensör teknolojisi ve optimizasyon ayarlarıyla birlikte çok değişkenlik gösterebiliyor.
1-2 örnekle DXOMARK sitesindeki verilere göre açıklamak gerekirse;Zeiss OTUS 55mm ile yapılan testlerde;
Canon 5D Mark III ile 21MP gerçek (optik) çözünürlük,
Canon EOS 1Ds Mark III 18MP gerçek (optik) çözünürlük,
Canon 5D Mark II ile 18MP gerçek (optik) çözünürlük,
Canon 70D ile 16MP gerçek (optik) çözünürlük,
Canon 500D ile 11MP gerçek (optik) çözünürlük edilebilmiştir. Nikon'da ise;
Nikon D810 ve D800E ile 33MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D800 ile 29MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D610 ile 23MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D700 ile 12MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D7100 ile 21MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D7000 ile 14MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D5200 ile 18MP gerçek (optik) çözünürlük,
Nikon D5000 ile 11MP gerçek (optik) çözünürlük verebilmiştir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında elnizdeki makinenin ve lensinzin size verebileceği maksimum çözünürlükte fotoğraflar alabilirsiniz ve bu değerler tabiki asla tek başına fotoğraf makinesi alma kriterleri olamaz. Ama amacınıza göre ilk sırada gelen kriter olabilirler. Gördüğünüz gibi sensör boyutu, üretim teknolojisi ve optimizasyonu sonuçlara çok fazla etki etmektedir. Mesela Full frame olan Nikon D700 12MP bir makinedir max 12MP gerçek (optik) çözünürlük verebilirken yeni bir makine olan 24MP lik Nikon D7100 ile 21MP gerçek (optik) çözünürlük verebilmiştir.
Tabi aynı testleri günlük kullanım için olan zoom lensler işle yapınca crop sensörlü makinalarda 6-10 MPiksel arası optik çözünürlükte fotoğraflar elde edebildiğimizi görüyoruz. Yani aslında bütçemizi düşündüğümüzde üreticilerin 12-15 MPiksel değerindeki sensörlerden daha yüksek değerli sensör üreteceklerine o yatırım maliyetini "DİNAMİK ARALIK" ve "ISO KABİLİYETİ" konularına aktarmalarının daha mantıklı olduğunu görüyoruz.
konu ile hiç bir alakam yok ama sevgili murat ve barış bey için izliyorum sizleri izlemek zevk tir benim benim için elinize emeginize saglık sizleri seviyoruz devamı dileği ile saygılarımla..
Barış Bey'e bir sorum olacaktı. Çarpanlı makineye mi ultra geniş açı objektif almak mantıklı olur Full Frame makineyemi ? Full Frame'e geçmeden çarpanlı makineye alınacak ultra geniş açı objektif ölü yatırım mı olmuş olur ?
Merhabalar. Ultra geniş açı objektifler full frame temel alınarak hazırlandıkları için, full frame de kullanmak daha iyi neticeler verir. Croplu makinalar da bu açı otomatikman çarpan nedeniyle daralacaktır ve istenen açı yakalanamayacaktır. Hatta bazı lensler croplu makinalar için farklı, full frame için farklı bayonette üretilmektedir. Yani basit bir örnek verirsek, 8 mm fish eye. Samyang ın objektifi 800 tl ama sadece croplu bayonete göre üretilmiştir. Full frame de kullanılamaz. Full frame için en uygun objektif aynı segmentte sigma nın objektifidir ama o da 2000 TL civarındadır. Eğer full frame e geçiş yapacaksanız ultra açı objektif almayı geçişten sonraya bırakmanızı tavsiye ederim.
Açıklamalar için çok teşekkür ederim.
@baris_ozkok beyefendi şimdi siz bu işten çok iyi anlıyorsunuz ve bu işi de meslek olarak yapıyorsunuz ya hani, sizinle iletişime geçip düğün organızasyonu yapma durumumuz var mı ? Yani düğünümüzün fotoğrafçılığını yapar mısınız? Şehir dışı çalışıyor musunuz ?
Merhabalar. Tabi ki düğün fotoğrafçılığı hizmeti vermekteyim. profil sayfamdan gerekli bilgileri edinebilir ayrıca [email protected] ve http://www.barisozkok.net den bana ulaşabilirsiniz.
@baris_ozkok canonun 5200 mm lensinede bi bakın 🙂
işte videosu zoom performansı iyi bi arka cebe sığsaymış tamammış http://www.youtube.com/watch?v=IRq18WpQZC0
Bir filin arka cebine belki 😀
Oh be sonunda oyunla alakası olmayan bir video girdi
zayıf bir bölüm olmuş. lenslerle ilgili bu bilgileri bilmeyen birinin hiçbir şey anlamayacağı ama birazcık bilgi sahibi birinin de hiçbir yeni bilgi öğrenemeyeceği türden hazırlanmış. tabi lens gibi içerisinde yumak yumak bilgi barındıran bir konuyu 20 dk lık video da anlatmak çok olası değil ama bu bilgileri parça parça bölüp seri halinde anlatırsanız daha faydalı olacağı kanaatindeyim. barış abi mevzuya cumburlop dalıp konuyu dağıtmış, soru cevap şeklinde gidilse daha faydalı olurdu. lensler kaça ayrılır, çarpan nedir, kaliteli lens ne demektir gibi soruların daha spesifik cevapları olmalıydı. konuşurken arada geçiyor ama bilmeyen birinin anlaması zor. 100 mm macro lensler keskin deniyor mesela ama bilmeyen birisi lensin keskin olmasının ne demek olduğunu bilmez. bunu fotoğraflar ile destekleyip, keskin lens ile keskin olmayan lensin farkının filan gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.
lütfen bunu yapıcı eleştiri olarak kabul edin, sizleri seviyorum. elinize sağlık.
Yukarıda belirttiğim gibi lensin keskinliği aslında o lensin tamamen gerçek (optik) çözünürlüğü ile alakalı bir konudur. Bu konuya değinemeden yüzeysel geçmek zorunda kalmışlar...
amator fotografci ile profesyonel fotografci farkinin tek basit bir kistasi var;
eger fotograf isinden "hobinin otesinde" para kazaniyorsaniz profesyonel olunur.
cekilen fotograflarin odullu olmasi vs bunu etkilemez arkadaslar...
Bu nedenle ben profesyonel fotoğrafçı yerine fotoğraf eğitmeni ünvanını kullanıyordum:)
Sigmanın bazuka görünümlü tele objektifini görünce (ilk defa görüyorum) merak ettim baktım, 60.249,00 TL gözüküyor fiyatı, cehaletimden soruyorum kim ne için bir lens'e o kadar para verebilir ? Özel bir ihtiyaç için şart bir ürün müdür, daha ucuza çözümü olan lüks bir çözüm müdür ?
@gamsizm başarılı bir video ancak oda akustiği konusunda ciddi sorunlar var sanırım hala. seste ciddi uğultular duyuluyor.
Değerli editörler, video formatına sığmayan ayrıntı ve yorumları videonun eki gibi bir yazı ile vermek, koşulları çok mu zorlar? Mesela Barış Bey'in önündeki notları görsem bile yeter!... 🙂 (BasÇek yazıları çok faydalı oluyordu.)
Belki de ben TeknoSeyir'in mantığını anlamayan bir taş devri insanıyım. 🙂 Ama sizin ihtiyacı anlayıp yaratıcı bir çözüm bulabilecek beceriye sahip olduğunuzdan eminim.
http://www.dpreview.com/articles/6895395143/panasonic-lumix-dmc-fz1000-compared-to-sony-rx10 bunlar işi bitirmişşşş....
hemde f2.8 25-400
Canon 700D kit lensin üzerinden AF ve STABILIZER dügmeleri hangi durumlarda acilip kapanmali?