https://www.imdb.com/title/tt7599146/

Oldukça etkileyici bir film. Başrolde hayata bakışı ve duruşu ile hayran olduğum Jim Caviezel abim oynuyor. Onun son filmlerine bakarken keşfettim. Film, kaçırılan çocukları konu alıyor. Dünya çapında istismara uğratılan, çeteler tarafından satılan çocuklar...Bazı yerlerde. dayanamadım, kalbim sıkıştı bu sebeple atlayarak geçtim. Filmin sonunda filme ilham olan gerçek kişi ve olayın görüntüleri de gösteriyorlar. Yani tamamen gerçek bir hikayeye dayanıyor. Dünyada en çok artış gösteren suçların başında geliyor çocuk ticareti.

Filmde de dediği gibi dünyanın çivisi gerçekten çıkmış. Akşam akşam acayip canım sıkıldı.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Deepseek'e benzer şekilde 1 haftadır ortalığı birbirine katan HiDream "state-of-art" Image Generator AI'ının sitesi. Açık kaynak ve filtresiz olarak paylaşılsa da sitesinde filtreli. Ancak yine de rakiplerine göre çok daha fazla şeye izin veriyor. Ücretsiz olarak sınırlı kullanım verseler de 3 günlük denemesi var, limiti az sanal kart girip bol bol deneyebilirsiniz. 100'den fazla görsel ürettirdim, hiçbir görselde tek bir hata bulamadım. Keşke localde çalıştıracak kadar VRAM'imiz olsaydı 🙂 https://vivago.ai

vivago.ai

vivago.ai is a Free AI Generation Tool and Community, There are Text-to-Image, Image-to-Image, Text-to-Video, Image-to-Video and other generation functions, as well as powerful AI editing tools, you...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Geçenlerde dil pratiği için sansürsüz olarak AI'larla konuşmanın yolu olup olmadığını sormuştum ancak yeterli cevap alamamıştım. Varmış. Çözüm SillyTavern + Openrouter. SillyTavern basitçe LLM modelleriyle konuşmanızı sağlayan ve Windows üzerinde çalışan bir arayüz. Hem kendiniz için hem de konuşmak istediğiniz AI için istediğiniz sayıda karakter yaratıp; senaryo, kişilik, lore vs yazıp belirliyorsunuz.(veya bunların hazır yapılıp paylaşıldığı siteler var oradan indirip SillyTavern'e import edebilirsiniz.)

Openrouter ise tek bir üyelikle chatgpt, gemini, llama, qwen, deepseek gibi yüzlerce AI'a erişmenizi sağlayan bir ortak API platformu. Ücretli closedsource ve ücretsiz opensource modeller var. Ücretlileri henüz denemedim o yüzden onlar ne kadar sansürsüz bilmiyorum ancak deepseek V3 0324 671/685B versiyonunun ücretsizi gayet güzel şekilde sansürsüz çalışıyor (aynı modelin ücretli versiyonu da var. Ücretsizinde anladığım kadarıyla konuşmalarınız ANONİM olarak toplanıp AI'ı eğitmek için kullanılıyor) Türkçe'yi de gayet iyi konuşsa da Türkçe'yi sadece denemek için kısıtlı bir süre kullandığımı söylemeliyim. Çoğunlukla İngilizce olarak kullandım. 128K context memory sınırı da gayet yeterli. Deepseek'i kullanma nedenim opensource olan en gelişmiş dil modeli olması.

Tek yapmanız gereken SillyTavern istemcisini bilgisayara kurduktan sonra openrouter hesabınızı API key'i ile bağlamak ve dil modelini seçmek. Başta biraz göz korkutucu gelse de fazlaca rehberi var ve biraz kurcaladığınızda çok da zor olmadığını göreceksiniz. İyice araştırdıktan sonra kurulum yarım saatimi bile almadı. SillyTavern gerçekten detaylı kişiselleştirme ve özelleştirmeye sahip bir arayüz ve biraz İngilizce biliyor olmanız yazılımı anlamanız noktasında işinizi çok kolaylaştırır. Ne kadar kişiselleştirme yaparsanız o kadar istediğinize yakın sonuç alırsınız.

Belirlediğiniz personality, lore, rulebook, karşılama mesajı vs. AI'ın karakteri ve senaryo bunlara göre şekillendiği için istediğiniz her şeyi oluşturabilirsiniz. İnternette sırf bununla DND ve masaüstü rpg yapan topluluklar olduğunu gördüm. İster kendinize chatbot oluşturun ister bir senaryo yaratın. İsterseniz benim yaptığım gibi, İngilizce writing'inizi geliştirmek için yazdıklarınıza gramer kontrolü yapan bot oluşturun. Harry Potter evreninde geçen bir senaryo bile oluşturabilirsiniz. Tabi sansürsüz olduğu için başka tür roleplayler için de kullanabilirsiniz artık orası size kalmış 😀

Not: Deepseek'in ücretsiz olanı inputlarınızı AI eğitmek için kullandığından, bu modeli kullanmak için openrouter'da privacy ayarlarına girip Model Training seçeneğini açmanız gerekiyor. Bunu istemezseniz ya ücretli closedsource modelleri kullanmanız ya da deepseek'ten daha az gelişmiş opensource modelleri kullanmanız gerek. Ben henüz onları denemediğim için ne kadar iyi çalışıyorlar, ne kadar sansürsüzler henüz bilmiyorum o yüzden yorum yapamıyorum ama hepsini deneyeceğim zamanla, ücretliler dahil. Yine de ücretsiz olanların da tam ücretsiz olmadığına eminim. Her ne kadar deepseek v3 açık kaynak olsa da çalıştırmak için ciddi donanım gücü gerektiriyor, bir yerden sonra ufak da olsa bir ücret isteyecektir. Ben henüz sınırını aşamadım ama aşınca gönderiye not olarak eklerim.

Not 2: Tamamen localde çalışan AI'lar da var ancak benim 3070ti ile anca 7B(7 milyar) parametreli modelleri çalıştırabildiğimi gördüm. Deepseek gibi 671B parametreli modelleri çalıştırmak 5090'la bile mümkün değil.

Not 3: Hala W7 kullanan varsa; bunu çalıştırmanız mümkün değil. W10'da çalışıyor gibi görünüyor ancak nodejs kaynaklı çeşitli hatalar alabilirsiniz demişler, yine de yorumlardan gördüğüm kadarıyla W10'da çalışıyor çoğu kişide. W11'de tamamen sorunsuz. Linux, Mac ve Android de destekleniyor.

Not 4: SillyTavern kurulumu için çeşitli yollar var ancak en kolayı kaynaklar kısmında verdiğim ilk link olan github'daki "Installing via SillyTavern Launcher" başlığındaki kurulum, sadece Windows'a bir komut girip sonra kurulum yerini belirliyorsunuz gerisini kendini yapıyor. Kurulum sırasında nodejs'yi kendisi kurmayı beceremediği için nodejs'yi ayrıca indirip kurun (son link)

Not 5: SillyTavern ayrıca eklenti desteği sayesinde; hazır karakter kartı indirme, çeviri, text-to-speech, image generation(Stable Diffusion/FLUX/DALL-E) gibi özellikleri de destekliyor. 3. linkteki wiki sayfasında Extensions bölümünde detaylı anlatım bulabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not 6: Evet, limite takıldım. Çok özet geçiyorum. Deepseek'i ücretsiz kullanmak isterseniz openrouter günlük 50 request hakkı veriyor. eğer openrouter hesabınızda en az 10kredi yani 10 dolar olursa günlük 1000 request veriyor. Hesabınızdaki para free deepseek modelini kullandığınız sürece harcanmıyor ve kredinin süresi 1 sene. Yani 1 sene için 10 dolar vermiş oluyorsunuz. Değer mi? Fazla fazla değer. Ancak bunun da çözümü var. Openrouter yerine chutes.ai kullanmak. Chutes.ai free Deepseek'in asıl provider'ı. Yani aslında openrouter'ı aradan çıkartmış oluyorsunuz. Çok kısaca anlatıyorum.
1-chutes.ai sitesinden hesap açıp profil kısmından API key alın(API keyleri sakın kaybetmeyin, tekrar görmeniz mümkün değil çünkü key'i.
2-SillyTavern'de üst bardaki APIConnections sekmesini açıp "API" başlığından "Chat Completion"ı seçin.
-"Chat Completion Source" kısmında "Custom(OpenAI-compatible)" seçin
-"Custom Endpoint (Base URL)" kısmına "https://llm.chutes.ai/v1/" yazın (tırnaklar olmadan)
-"Custom API Key" kısmına chute'dan aldığınız API keyi yapıştırın ancak başına "Bearer" ifadesini ekleyip arada bir boşluk bırakın(tırnaklar olmadan). Şu şekilde:
Bearer 12345648979684634168546541654
-"Enter model ID" kısmına "deepseek-ai/DeepSeek-V3-0324" yazın. Yine tırnaklar yok.
-"Available Models" kısmından "deepseek-ai/DeepSeek-V3-0324" olanı seçin
-Connect'e basın ve "test message" butonundan çalıştığını doğrulayın. Bu kadar
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kurulum için gereken kaynaklar:
https://github.com/SillyTavern/SillyTavern?tab=readme-ov-file
https://openrouter.ai/

Wiki ve how to sayfaları:
https://sillytavernai.com
https://docs.sillytavern.app
https://scribehow.com/shared/Sign_up_and_create_API_key_for_openrouterai_For_SillyTavern__XlCaYA0ZQS24816UigOICg
Biraz kurcaladıktan sonra devam etmek isterseniz; AI'ın çalışma mantığını ve ne yapmanız gerektiğini mükemmel şekilde anlatan uzun bir yazı https://rentry.org/Sukino-Guides

Örnek bir karakter kartı indirme sitesi:
https://aicharactercards.com (login olup ayarlardan nsfw'yi açmadan çoğu kartı göremezsiniz)
https://chub.ai (aynı şekilde, ayarlardan açın)

https://nodejs.org/en

GitHub - SillyTavern/SillyTavern: LLM Frontend for Power Users.

LLM Frontend for Power Users. Contribute to SillyTavern/SillyTavern development by creating an account on GitHub.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • protego @protego

    Sonradan birçok not ekledim kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle 6. notu lütfen kontrol edin. Yazı uzadıkça biraz karmaşık göründü farkındayım ancak oldukça kolay hiç gözünüz korkmasın. Ayrıca Deepseek'e alternatif olarak Google Gemini da kullanabilirsiniz. Ücretsiz sürümleri kullanabileceğiniz gibi 2.5 Pro Preview'u ücretli şekilde kullanabilirsiniz ki bu şu an en iyisi. Türkçe olarak ise diğerlerinin 10 katı kadar gelişmiş diyebilirim rahatlıkla. Merak eden varsa sorabilir daha detaylı yanıtlarım.

Geçen burada paylaşılmıştı. Çok güzel site(Atıyorum bir youtube videosu veya bir pdf falan atıyorsunuz. Hop Türkçe özetini çıkarıyor.). Bir de mobil uygulaması çıkacakmış.
https://notebooklm.google/
https://www.notebookcheck.net/A-NotebookLM-app-for-iOS-and-Android-is-coming-soon.995402.0.html

Google NotebookLM | Note Taking & Research Assistant Powered by AI

Use the power of AI for quick summarization and note taking, NotebookLM is your powerful virtual research assistant rooted in information you can trust.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaşlar bir site vardı sitelerin mailinizi e postanızı kaptırıp kaptırmadığınızı gösteriyordu link verebilir misiniz?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 9

Bunu kendim denedim(şu an free). Google hakikaten yapmış. 1 yıla kalmadan kusursuz denebilecek seviyeye gelir ve çoğu insan için geleneksel yöntemle fotoğraf düzenleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Canva gibi platformlar için de aynı şekilde, bu varken Canva'ya da ihtiyaç kalmıyor.

Adobe tekelinin temelinden yıkılması dileğiyle.

https://www.youtube.com/watch?v=ZxXGWR07QPs

Photoshop’u Unutun! Gemini ile Prompt Edit Çağı Başladı

Müzikler için kullandığım Epidemic Sound'un 7 Günlük Deneme Linki: https://share.epidemicsound.com/ozanNOV24 (reklam)https://aistudio.google.com/Photoshop'a ...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Kahveciler için güzel bir bilgi. Kötü kolesterolü(LDL) artıran maddelerin oranı (cafestol ve kahweol) kahveyi demleme yöntemine göre değişiyormuş. Tabi ki en kötüsü kaynatma, yani türk kahvesi. En iyisi kağıt filtre. Diğer yöntemler aralarda. Kaynatma ile kağıt filtre arasındaki fark absürt derecede, 100 kata yakın.

https://www.sciencealert.com/how-you-make-your-coffee-could-affect-your-cholesterol-levels

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 7

Vivaldi tarayıcı ile Proton işbirliği yapmışlar, tarayıcıya Proton VPN entegre edilmiş. Free versiyonu denedim hemen, kullanım sınırı falan var mı bilmiyorum ama oldukça hızlı çalışıyor. Opera'nın dahili vpn'i gibi yavaş değil

https://vivaldi.com/blog/privacy-without-compromise-proton-vpn-is-now-built-into-vivaldi/

Privacy Without Compromise: Proton VPN is Now Built Into Vivaldi | Vivaldi...

Vivaldi is now the first major browser to ship with Proton VPN built right in, giving uncompromising privacy from two of Europe’s most trusted tech companies.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

DeepL tarayıcı eklentisini herkese öneririm. Sayfalarda cümleleri seçtiğinizde çıkan sembole tıklayarak cümlelerin çevirisini görebileceğiniz gibi, aynı zamanda gramer düzeltmesini de görebiliyorsunuz. Ayrıca sitelerde, yorum yazma kısımları gibi yazı alanlarını algılayarak ayrı olarak sembolü çıkıyor ve o kısımlarda İngilizce yazdığınızda gramer düzeltmesi yaparak cümleyi direkt değiştirebiliyor veya Türkçe yazarsanız yazıyı İngilizce'ye çevirip değiştiriyor. İngilizce yazmakta pek sorunum yok ama gramer hatam çoktu onu düzeltiyorum sayesinde. İngilizce bilmeyenler de direkt Türkçe yazıp İngilizce'ye çevirtebilir anında. DeepL şu an en iyi AI çeviri aracı ve doğruluk oranı %99'un üstünde diyebilirim. Türkçe için bu kadar iyi çalışması biraz şaşırtıyor da beni aslında. Gmail, X, WP Web, Google Docs, Word, Microsoft 365, Youtube gibi birçok platform için entegrasyonu da var. Daha güzel çeşitli özellikleri de var da ciddi abonelik parası istiyorlar 😀

Not: Vivaldi veya Opera gibi tarayıcının solunda panellere izin veren bir tarayıcı kullanıyorsanız deepl'in sitesini oraya da eklemek güzel oluyor, birçok özelliği sürekli elinizin altında. Ayrıca Windows uygulaması da mevcut.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 14
  • Rj0lnir @rj0lnir

    DeepL yaptığı işte ne kadar iyi olduğunun farkında, o yüzden fiyatları yüksek ve taviz vermiyor.

  • prospektus @prospektus

    DeepL gayet iyi sonuç veriyor ama doğruluk oranı %99 diyemem. Tercümanım ve hukuki, ticari ve akademik alanlardaki resmi belgeleri çeviriyorum genelde. Çok uzun cümlelerde hala kafası karışabiliyor. Kelime seçimlerinde de bazen tam doğru seçim yapamadığı oluyor ama alternatif önerileri iyi genelde.

  • Ponce @ponce

    yeni mi bilmiyorum ama bu hafta içi bana uyarı verdi 1 gün çeviri yaptırmadı hakkım bitti diye 😀 benim gözümde bitti. artık şirket bilgisayarından gpt de açılmıyor. bu hafta kötü geçti benim için 😀

    • protego @protego

      İlginçmiş, ben sık kullanıyorum hiç uyarı vermedi hakkın bitti diye. Bir tek şu oluyor ama, twitter'da falan twitter'daki yerleşik entegrasyonu kullanırsan öyle diyor. Ama tarayıcı eklentisiyle çevirtirsen öyle bir uyarı vermiyor. Bahsettiğin bu mu acaba?

    • Ponce @ponce

      @protego hayır ben direkt internet sitesinden çeviri yaptırıyorum. bana da ilk defa bu hafta uyarı verdi.

  • Türker Sezer @dirigeant

    Gun boyunca tarayicida, metin editorunde, slack'te, web whatsapp'ta vs. surekli chatgpt vs. ile grammar ve ton kontrolu yapar oldum. Bazen emin olamadigimdan, bazen usendigimden ustun koru yazip, AI'ya duzelttiriyorum. Her uygulama AI'yi desteklemedigi ya da AI destegine para istedigi icin sonunda grammar ve ton kontrolu icin bir betik yazip, sistem genelinde klavye kisayolu olarak atadim. Ctrl+Win+P yaptigimda, uygulama ve arayuzden bagimsiz olarak, o an panoda olan metni perplexity.ai'a gonderip, duzeltilmis halini tekrar panoya yerlestiriyor. Ben de dogrudan yapistirabiliyorum.
    Bende ucretsiz Perplexity kredisi var diye onunla yaptim fakat ayni kodda sadece sunucu adresi degistirip DeepSeek, ChatGPT vs. kullanmak da mumkun.

#LucasFilm'den bir #Atatürk belgeseli. Evet ünlü Star Wars serisinin yapımcısı LucasFilm. Oynatma listesine giderseniz başka tarihi kişilerle ilgili de videolar mevcut. Mesela biri de Halide Edip.

One man helped lead the nation of Turkey into existence.

Made by JAK Documentary for The Adventures of Young Indiana Jones on DVD, 2007.
Writer & Producer: Sharon Wood
Associate Producer: Grace Raso and Tood Wagner
Editor: Greg Sirota
Series Producer: David Schneider
Executive Producers: George Lucas & Rick McCallum

For the People Despite the People: The Ataturk Revolution | Historical...

One man helped lead the nation of Turkey into existence.Made by JAK Documentary for The Adventures of Young Indiana Jones on DVD, 2007.Writer & Producer: Sha...
BeğenFavori PaylaşYorum yap