eveeet, evdeki tüm cihazları dashboard'a ekledim ve alert rules'larını oluşturdum. bu iş biter.


eveeet, evdeki tüm cihazları dashboard'a ekledim ve alert rules'larını oluşturdum. bu iş biter.
cloudflare üzerinden zero trust network kullanıp evdeki sunucularına ulaşmak isteyen ama ben kimseye güvenmiyorum o yüzden bulaşmıyorum diyenler, kendi vps'iniz üzerinde çalıştırabileceğiniz wireguard destekli reverse proxy sunucusu gelmiş.
homelab
status update 3*: Artık ev internetimin performasını periyodik olarak takip edip, metriklerini izleyebileceğim bir Dashboard'um var. Her 2 saatte bir belirlediğim Speedtest sunucularından rastgele birine hız testi yaparak sonuçları kaydediyor. Grafana'ya gelen metrikler ile de Download & Upload hızımın düşmesi, ping/package loss artışları gibi durumlar için alarm kurdum. Gerçi bu tarz alarmlar için 2 saatte bir test biraz uzun kaçıyor ama zamanla optimum test aralığını bulurum diye düşünüyorum.
Bunun için kullandığım araçlar (Docker üzerinde çalışıyorlar):
* Speedtest Tracker: https://github.com/alexjustesen/speedtest-tracker
* InfluxDB: https://hub.docker.com/_/influxdb
* Grafana Dashboard: https://grafana.com/grafana/dashboards/17808-speedtest-tracker-v2-influxdbv2/
* Önceki paylaşımlar:
- status update 2: https://teknoseyir.com/durum/1731265
- status update 1: https://teknoseyir.com/durum/1723763
- homelab kurulum: https://teknoseyir.com/durum/1721968
#homelab #grafana #hıztesti #speedtest
pi ye jellyfin kurdum. plex, emby gibi medya bir sunucusu. zaten emby'den geliştirilmiş ama bence daha iyi. trackt.tv plugini var, bunun üzerinden izlediğin film, dizi varsa trackt.tv de otomatik işaretliyor izlendi diye. şarkılar sözleri için eklentisi var harika çalışıyor. beğendim ben.
Böyle ufak bulmacalara bayılıyorum kitaplarda vs. Kevin Mitnick'i anlatan Kablodaki Hayalet kitabını okurken karşıma çıktı bu metin;
"yjcv ku vjg pcog qh vjg uauvgo wugf da jco qrgtcvqtu vq ocmg htgg rjqpg ecnnu"
ilk bakışta anlaşılıyor zaten sezar şifreleme ile şifrelendiği, ufak bir python kodu yazdım hemen brute force ile tüm karakterleri deneyip buldum 😀 bu da böyle bir anımdır 😀 gece gece kaldırıp PC açtırdı bana kitap 😀
Kameralarını bilgisayardan izleme programı yayınlamış Xiaomi. Belki benim gibi henüz haberi olmayanlar vardır.
İnşaat işlerinden anlayanlara bir soru.
Bir müteahhit var sürekli 2-3 katlı apartman yapıyor ama pencere takmıyor, böyle 7-8 apartmanı benim gördüğüm var ve evleride satmıyor neden olabilir? Bir kaç kişi almak için sordu satmıyor evleri penceresiz öyle duruyor. ( çatı dış boya yerden ısıtma vs. Döşeli pencere takmıyor)
Pencere takınca ne oluyor ruhsat falan hemen alması mı lazım okuyor neden takmıyor?
#TeknoYardım
Amazon, AWS Free Tier üzerinden OpenVPN sunucu kurma.
Sunucunun, ayda 750 saate kadar kullanımı ücretsiz.
OpenVPN iki kullanıcıya kadar ücretsiz.
Bant genişliği aylık 100GB'a kadar ücretsiz.
Bu kotalara göre kullanıp faturayla karşılaşan oldu mu?
Eğer siz de benim gibi piyasada bol miktarda bulunan ucuz RS-232 seri veri yolu - USB dönüştürücülerinden birini satın aldıysanız ve cihazı Windows 11 bilgisayarınızda kullanamıyorsanız, aygıt yöneticisinde "pl2303ta do not support Windows 11 or later please contact your supplier" mesajını görüyorsanız. Aşağıdaki sürücü sorununuzu çözecektir.
https://www.anilaras.net/diy-hack-stuff/pl2303ta-driver-windows-11
Bugün ofise bazı Bulgar misafirler gelmişti. Hediye olarak da bunu getirmişler. Lokumu, Yunanlar çalmadan biz çalalım demişler heralde 🫣
Hadi çaldın, bari azcık geliştir. Basmışlar şekeri, glikoz şurubunu...
Guzel duruyor, bende home server falan kurdugumda bunu bir inceleyecegim. Jenkins ve Uniquiti icinde destegi varmis sanirim, her seyi gorebilecegim guzel bir dashboard yaparim kendime.
biraz uğraşıyorsun. çünkü cihazdan data çeken bir çok eklenti var. influxdb'nin kendi eklentisi telegraf var mesela. ama cihazlar çalışıyor mu yoksa çalışmıyor mu işini telegraf ile yapamıyorsun, o işleri cloud'a bağlayıp para vermeni istiyorlar. tabi ki etrafından dolaşmak mümkün. prometeus ve onun eklentisi blackbox exporter ile çokta güzel oluyor. cihazlara dakikada bir ping atıyorsun, cevap yoksa cihazda yok ya da web ui si olan cihaz varsa ui aktif mi değil mi onu da kontrol edebiliyorsun.
gerçek hayatta bunlar ne işimize yarıyor
Birden cok cihazi tek bir yereden monitor etmek icin mesela? Ihtiyaci olana guzel cozum.
@mrmetalhead google home uyumlu cihaz seçerek zaten her türlü cihazı kontrol edebiliyorum üstelik sadece sesimle 🙂
@benvaryaben onu daha kapsamli dusun iste, senin ihtiyacinin olmamasi herkes icin bu sekilde oldugu anlamina gelmiyorki.
Belki evde bir iki tane home server var, bunlar uzerinde de calisan servisler var ve bunlarin durumlarini monitor etmek istiyorsun. O zaman bunun gibi bir dashboard hazirlamak mantikli, tek tek her birini ayri ayri kontrol etmek yerine.
Resimdeki Up/Down gosterimine takilma, buyuk ihtimalle her turu veriyi cekip basabiliyorsundur. Buradaki biraz basit bir kullanimi.
@benvaryaben mesela google dan bir ornek;
@mrmetalhead server vs olayları bana çok uzak. bilmediğim bir konu hakkında yorum yapmayacağım. modeme usb bile bağlamamış bir insanım.
yeni bir şeyler öğrenmek güzeldir.
@ronniejamesdio bir gün işim olursa öğrenirim onun dışında zor.
ama başka şeyler de olsa öğrenmek güzel evet.