Tozlu Raflar: Nintendo SNES, 27 Yaşında Yeniden Doğdu

Tozlu Rarflar'ın bu yıl ilk bölümünün konuğu Nintendo. Super Nintendo Entertainment System'in hem geçmişinden bahsediyoruz hem de günümüz uyarlaması olan Super Nintendo Classic'i inceliyoruz. Üstelik üç değişik versiyonu da videomuzda.

Her üç konsolu da bize sağlayan Özgür Albayrak'a teşekkür ediyoruz.

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ► https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
Instagram ► https://www.instagram.com/teknoseyir/
iTunes ► Haftalık Gündem Değerlendirmesi http://teknoseyir.com/podcast_hgd
iTunes ► Teknoloji ve Bilim notları https://teknoseyir.com/podcast_tbn

TeknoSeyir kanalı, Türkiye’nin yeni nesil teknoloji platformu TeknoSeyir.com’un YouTube hesabıdır. En güncel ürün incelemelerine ve teknolojiyle ilgili son gelişmelere bu kanaldan ulaşabilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 73

o kadar çok e-kitap buldum ki galiba tablet alacağım.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 15

Dell Inspiron 7567 Gaming Laptop İncelemesi

Merhaba arkadaşlar, ev arkadaşım almış olduğu uygun fiyatla yüksek performans vaadinde olan,  Dell marka Inspiron 7567  oyuncu bilgisayarını inceledim. Ülkemizde 4100-4300₺ fiyatında, Dell Inspiron 7567 B7700D128F161C kod'lu ürün bulunmakta.

 

İncelemiş olduğum Dell Inspiron 7567 teknik özellikleri;

  • 15.6 İnç 1080p Mat- 60Hz  TN Panel Ekran
  • Intel 7700HQ (4 çekirdek 2.8GHz- Turbo 3.8GHz, 6Mb L önbellek) İşlemci
  • Intel HM175 Chipset Anakart
  • Nvidia GTX 1050Ti (4GB GDDR5, 128Bit) Ekran kartı
  • 2x8GB 2400MHz DDR4 Ram
  • Sandisk X400 - 128GB m2 SSD
  • WD 5400RPM - 1TB HDD
  • Dualband Wi-Fi 802,11 AC/ Bluetooth 4.2
  • Arkadan aydınlatmalı(Beyaz Işık) Türkçe Q Klavye
  • Çoklu dokunmatik destekli tuşsuz, TouchPadDiğer özellikler; Çift fanlı soğutma sistemi, Ön tarafta yer alan Çift Stereo Hoparlör, Subwoofer
  • 6 Hücreli Dahili Batarya
  • 3 adet USB 3.0, 1 adet RJ-45, 1 Adet 3.5mm Combo Jak, 1 adet HDMI(1.4) ve SD kart okuyucusu yuvası yer almakta.
  • 130 Watt 6.7 Amper Adaptör

Tasarım 

Dell Inspiron 7567, genel olarak Siyah mat plastikten imal edilmiş bir kasaya sahip. Bana HTC One X'in dokusunu anımsatan kasa his olarak güzel. Cihazın arka tarafına doğru üfleyen iki egzoz çıkışı ve Ekran menteşesinin bağlı olduğu kısım gri plastik malzeme kullanılmış. Fan ızgaralarının 'X' şeklindeki yapısı ve iç taraftaki kırmızı renk görünümü güçlendirmiş. DELL logosu ile ön taraftaki hoparlör ızgarası kırmızı renkte kullanılmış. Cihazın genel duruşu, malzeme hissi ekran menteşesi kaliteli yapıda. Ucuzluk hissi vermiyor.

 

Beraberinde gelen adaptör, benzer kapasiteli diğer modelelr ile benzer boyutlarında. Güç kablosu ve bilgisayara bağlanan kablonunda yer aldığı adaptör ile iki kısımdan oluşan adaptör, taşıma sırasında kablo sarımı için bir plastik kelepçe kısmı yer alıyor. Adaptörün bilgisayara bağlanan kısmı yuvarlak uçlu ve düz tipte. Ayrıca uç kısımının çevrsini kaplayan akımın olduğunu belirten mavi renk LED aydınlatma yer alıyor.

     Klayve - TouchPad

Cihazın Amerika versiyonunda kırmızı aydınlatmaya sahip bir klavye yer almakta. Ama Türkiye versiyonunda sanırım yeni bir Tükçe karaktere sahip klavye üretmemek için daha ucuz modellerdeki beyaz aydınlatmalı Q klavye yer alıyor. Klavye dar yapıda. Özelikle Shift, Enter ve Yön tuşlarının küçük/dar yapısı ilk kullanımda zorluk yaratıyor. Num Pad kısmındaki tuşlar genel olarak diğer tuşlardan daha dar yapıda. Klavyenin aydınlatmasını beğendim. Sessiz yapıdaki klavyenin tuş basma mesafesi bana kısa geldi. Ultrabooklara bezer kıvamında bir klavye. Klavye daha geniş yapıda ve kırmızı LED aydınlatma ile gelseydi, daha iyi olurdu. Klavyenin alt tarafındaki kasanın yumauşak mat yapısından dolay parmak izi kalmakta.

Touch Pad' harici bir sağ/sol tuş yer almıyor. Touch Pad, çoklu dokunmatik jestlerine destek veren geniş yapıda. Touch Pad yüzeyini ve kullanımını beğendim. Ama konum olarak bir oyuncu bilgisayarında klavyenin soluna doğru yerleştirilmesi saçma olmuş. Birde ne yazıkki klavyede Touch Pad kapatma kısayolu yer almıyor.

     Ekran

Cihazda yer alan 15.6 İnç ekran, TN panel. 1080p çözünürlüklü 60Hz panel Mat kaplamaya sahip. Kapalı ortamda parlaklık seviyesi olarak iş gören panel ne yazık ki renk doygunluğu olarak kötü. Ekran kasaya orta kısımdan tek menteşe ile bağlanmakta ve tam olarak(180 derece) açılmıyor. Genel olarak soluk renklere sahip panel genel deneyim olarak pek tatmin etmiyor. Dell Inspiron 7567 IPS panele sahip olmalıydı.

    Ses ve Hoparlör

Dell Inspiron 7567 bilgisayarında, Realtek ALC3246 ses yongası yer almakta. Tek 3.5mm Combo jak yer alan bilgisayarda, 2+1(2*2W+3W) ses sitemi yer alıyor. Çift stereo hoparlör, laptop'un ön tarafında yer almakta. Geniş olarak ön tarafta yer alan hoparlör ızgarası kırmızı renkte, üçgen desenli yapılmış. Sabwoofer, dizüstü bilgisayarının sağ, alt tarafa bakacak şekilde konumlandırılmış. Laptop'un ses şiddeti ve kalitesi ortalamanın üstünde. Ses şiddeti kullanmakta olduğum Monster Abra A5 V1.1.2'den kat kat yüksek. Laptop'ta mikrofon girişi harici olarak sunulsaydı, üst seviye kulaklık kullanıcıları için daha iyi olurdu. Ama artık çoğu kulaklık dönüşütürülebilir ek aparatla geldiğinden pekte sıkıntı değil.

DELL Inspiron 7567 ile beraber Waves MaxxAudio Pro ses yazılımı gelmekte. Bu yazılımla beraber farklı ses modları yapılmakta. Kulaklık girişine bir cihaz bağladığınızda ise farklı ses seçenekleri(Hoparlör/Kulaklık) veya kulaklık profilleri sunmakta.

    Dahili Mikrofon ve Kamera

Dahili mikrofon ortalama düzeyde. Ekstra bir özelliği veya iddiası yok. Dahili kamera ise 720p çüzünürlükte 30Fps video kaydı yapabilmekte. Kullanmakta olduğum Monster Abra A5 V1.1.2'nin kamerasından daha iyi ama nedense genel olarak son çıkan çoğu laptop kamera olarak iddialı gelmiyor. Üreticiler bundan 6-7 sene önce kamera konusunda farklı teknolojiler, yenilikler snardı. Artık ne yazıkki pek yok.

    Bağlantı Seçenekleri

Dell Inspiron 7567 oyuncu bilgisayarının belkide en çok eksik olduğu, geri kaldığı yeri bağlantı seçenekleri. Laptopta, 2 adet sağda, 1 adet solda olmak üzere Type A tipinde USB 3.0 port yer almakta. Bunlarda kulaklık girişi, HDMI ile Ethernet portuda sağ tarafta yer almakta. MicroSD kart yuvası ise sağ tarafa konulmuş. Portların kasanın üst yarısına doğru, klavyeye paralel olarak konulması güzel olmuş. Ayrıca portların arasındaki mesafede gerek düzeyde.

inspiron-15-7000-gaming

2017 model bir Laptop'u göz ününe alırsak ve bunun 1000$ üstü olduğunu düşünürsek cihazda Type-C portunun olmaması bir eksiklik. Bence bir adet Type-C portu olmalıydı. Ayrıca HDMI versiyonu 1.4  görünmekte. Günümüzde 4K'dan bahsettiğimizi düşünürsek 2.0 olmalıydı.

Ayrıca bilgisayarın ekran menteşesinin altı, sırt kısmı bağlantı portları için uygun genişlikte. Bence bu kısıma güç girişi ile görüntü bağlantı portu(Mesala Display Port) konulabilirdi.

    Performans

Gelelim belkide en çok merak edilen, bizi ilgilendiren kısma. Laptop işlemci performansı olarak i7 7700HQ oldukça üst düzey bir seviyede.4 çekirdek, 4 sanal çekirdek yer alan işlemci 2.8GHz standart hızı ile hem çoklu çekirdek performansı, 3.8GHz turbo hızında ise tek çekirdek performansı çok iyi. Yüksek  hızı sayesinde az çekirdek kullanan eski oyunlarda bile bir sıkıntı, dar boğaz yapmamakta. İşlemcinin Geek Bench 4 ve CineBench performansı altta yer almakta.

Ayrıcaca 2x8GB 2400MHz DDR4 bellekler uzun bir süre genel kullanım ve oyun için yeterli olacaktır.

GTX 1050Ti ise oyun konusunda güncel oyunları orta-üst düzey seviye grafiklerde akıcı olarak oynata bilmekte. Yeni nesil API desteği ve güncel teknolojileri barındırdığından GTX 1050Ti çoğu kullanıcıyı tatmin edecektir. Dell Inspiron 7567'de yaptığım 3DMark testlerinin skorları aşağıda yer almakta.

Alttaki Youtube linkinde yaptığım oyun bencmarklarının kaydı yer almakta.(Kaydı Nvidia GeForce Experience yazılımı ile gerçekleştirdim.)

https://www.youtube.com/watch?v=LCT738cS6p0&list=PLbqkN16F2PDmN5kI3EXzrBvNFHmbzk0UB

Depolama performansı ise ne yazık ki fiyat kaygısı yüzünden düşük tutulmuş. Laptop NVMe standartında m2 portuna sahip olamasına rağmen,  Sata tipi bir SSD kullanılmış. 128GB kapasiteli Sandisk X400 SSD, yazma olarak 550Mb/s, yazma olarak ise 340Mb/s hız sunmakta. 1TB kapasiteli WD harddisk ise 5400RPM olduğundan pekte performans canavarı değil. Ortalama 100Mb/s aktarım performansı sergilemekte.

 

    Isınma ve Ses

Dell  Inspiron 7567'de yer alan çift fanlı soğutma sistemi işini oldukça iyi yapmakta. Soğutma sisteminde kullanılan geniş bakır ısı borusu sayesinde cihaz makul düzeyde tutmakta. Cihazda gerçekleştirdiğim testlerde oyun ve benchmark sırasında işlemci ortalama 80°C, ekran kartı ise 70°C düzeyinde çalışmakta. Fan ses ise bazen rahatsız edecek düzeylere çıkmakta. Genel olarak benzer laptoplar gibi yüksek sesle çalışan bilgisayarda kullanımım sırasında, herhangi bir termal sınıra bağlı bir yavaşlama yaşamadım.

Dell  Inspiron 7567'in kasasında kullanıcıya  rahatsız edecek tipte bir ısınma yok. Klavye kısmında orta tarafta ve  klavyenin alt sağ tarafında bir ılıma oluyor. Ama bunlar oyun sırasında sizin kullanmakta olduğunuz(WASD) tuşlar veya kullanım sırasında temas etmeyecek yerlerde. Kullanımım sırasında bir rahatsızlık yaşamadım.

    Sonuç

Dell Inspiron 7567'i ülkemizdeki dolar kuruna bağlı olarak kısmen uygun fiyatı, işlemci ve soğutma performansı ve malzeme kalitesi ile çok beğendim. 128GB düşük kapasiteli SSD ile beraber 1TB harddisk sunulması iyi olmuş. Ama keşke 256GB kapasiteli bir SSD ile gelseydi. Bulunduğu fiyat düzeyinde, daha güçlü bir ekran kartına sahip olması ile Dell  Inspiron 7567'i tavsiye ederim.

Bilgisayarın Artıları:

  • Tasırım, malzeme kalitesi
  • Yüksek işlem ile soğutma performansı
  • Teknik özeliklerine göre uygun fiyatı
  • Hoparlör kalitesi

Bilgisayarın Eksileri:

  • Ekran kalitesinin düşük olması
  • HDMI versiyonun 2.0 olmaması
  • Type-C ve Display Port eksikliği

#Dell #Inspiron #7567 #Gaming #Laptop #Notebook #İnceleme #Intel #i7 #7700HQ #Nvidia#Geforce #GTX #1050Ti #CPU #GPU #DDR4 #SSD #HDD #OyuncuDizüstü

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 48

TeknoSeyir Çekim hataları 2016-2017

TeknoSeyir'in her yıl, yeni yaşında yayınladığı çekim hataları videosu karşınızda.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 108

Teknoloji ve bilim notları 2016/1

Bilim ve teknoloji dünyasında geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen önemli olayları derledik.

Rosetta uzay aracı kuyruklu yıldıza inerek/çarparak görevini sonlandırdı. (Video)

NASA, Jupiter’in uydusu Europa’da büyük ihtimalle fışkıran su kütleleri tespit ettiğini duyurdu. NASA

Elon Musk, SpaceX’in Mars’a koloni kurma planlarını anlattı. (Video)

Türkiye Uzay Ajansı için çalışmalar tamamlandı.

Önümüzdeki yıllarda Çin, bilim alanında adından daha çok söz ettirecek.

ABD’li bilim insanları yeni bir teknik kullanılarak üç ebeveynli bebek dünyaya getirdi. Alternatif

Bilim insanları sağlıklı insan embriyosu üzerinde DNA değişikliği denemeleri yapmaya başladı.

Astronotların uzayda ağırlığı nasıl ölçülüyor. Diğer video.

Kaybolan yıldız tespit edilen ilk başarısız süpernova olabilir.

Tardigradlar radyasyondan korunmak için DNA’larına özel bir kalkan üretiyorlar.

Erkek araştırmacıların kokusu kemirgenlerde ağrı yitimine neden oluyor.

NASA: Biz burçları değiştirmedik sadece doğru hesapladık. (Kitap önerisi)

İngiliz Veterinerler Birliği bazı köpek türlerinin sahiplenilmemesini istiyor.

3B yazıcılarla inek olmadan süt üretmek mümkün olacak.

Laboratuvar ortamında geliştirilen kemikler domuzlar üzerinde iyi sonuç verdi.

Birleşmiş Milletler, beş yıl içinde ilk uzay görevini başlatmayı planlıyor.

MIT’nin geliştirdiği oyunda sürücüsüz araç kazalarında kimin öleceğine karar verebiliyorsunuz.

Su rezervuarlarının küresel ısınmaya etkisi daha önce tahmin edilenden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

TED Konuşması: Nükleer enerji korkusu çevrenin kirlenmesine neden oluyor.

Kel olmanın faydaları.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 136
dramorey paylaştı.

Kaliteli LED Panel ve Şerit LED Ürünleri, Çeşitli Ödeme İmkanlarıyla Led Vitrini’nde

Sponsorlu İçerik

LED Panel denince akla ilk gelen marka Easy LED, firma bünyesinde bulunan E-Ticaret platformu Led Vitrini aracılığı ile gerçekleştirdiği indirimlerle tasarruf yapmak isteyen son kullanıcılara ürünlerinin daha kolay ulaşması için maliyetine satışlara devam ediyor.

Tasarrufun yanı sıra tasarım konusunda da tercih sebebi olan led panel ürünlerinin sürekli kampanyalarla kullanıcıya ulaştığı platform, hem son kullanıcıya hem de ara toptancıya sağladığı kolay ödeme seçenekleriyle sektörde sözü geçen bir firma olma yolunda hızla ilerliyor.

Kapıda ödeme imkanıyla internetten alışverişin en yüksek duvarı olan güven sorununu kırarak müşterileriyle yakın ilişkiler kurmayı başaran Easy LED, anlaşmalı olduğu bankaların kredi kartına da 6 taksit imkanı sunuyor.

Kategori olarak 3’e ayırabileceğimiz led panel aydınlatma ürünleri, camlı led paneller ile şıklığa bir adım daha yaklaşıyor. Kullanılacak ortama göre sıva altı ve sıva üstü olarak tercih olanağı sağlayan led aydınlatma panelleri, böylece her ihtiyaca karşılık verebilmekte...

Şerit LED‘de Akım (Amper) Hesaplama

Volt, elektrikte potansiyel gerilim farkı birimidir. Elektrikle çalışan her cihazın bir çalışma gerilimi vardır ve Volt diye adlandırılır. Bu gerilim dahili yada harici bir adaptörle sağlanabilir.

Şerit LED ürünü 12 V ile çalışır. Genellikle “V” harfiyle gösterilir.

Gerilimin açıklamasının ardından akım birimi olan Amper’in açıklamasını yapabiliriz.

Amper açıklamasını basit bir şekilde yapacak olursak, akım şiddeti birimi diyebiliriz.

Peki Akım şiddeti ne demektir?

Akım şiddeti; belli bir zaman ölçüsünde, devreden geçen elektrik yüküne denir. Yani saniyede geçen elektrik yüküdür diyebiliriz.

Şerit LED’lerin çalışma geriliminin 12V olduğunu daha önce belirtmiştik.. Akım değerini hesaplarken göz önünde bulundurmamız gereken iki husus vardır. İlki kullanacağımız şerit LED’in çeşidi, ikincisi ise uzunluğudur. Çünkü şerit LED çeşitleri metrede birbirlerinden farklı akımlarda elektrik gücüne ihtiyaç duyarlar.

Tek Çipli Şerit LED

PCB üzerinde metrede 60 LED bulunan tek çipli şerit LED, 0,4 Amper akım çeker. 12 Volt ile çalıştığından 12*0,4 = 4,8 Watt güç tüketir.

Kaliteli bir şerit LED, sağlıklı bir aydınlatma için metrede 0.4 Amper akıma ihtiyaç duyar. Örneğin 5 metre şerit LED için 5 x 0,4 = 2 Amper yeterlidir. Fakat günde 3 saatin üzerinde çalıştırılacaksa, 2,5 Amper veya 3 Amper tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Zira trafo fazla güç harcadığında ısınacak ve ömrü kısalacaktır.

3 Çipli Şerit LED

Metrede 0,7 Amper akım çeken 3 çipli şerit LED, 12 Volt gerilimle çalıştığı için 8,4 Watt güç tüketir.

3 Çipli Şerit LED Double

İki kat PCB üzerinde metre başına 60 LED bulunan ürün, 1,5 Amper akım çeker. Çalışma kapasitesi 12 Volt ve toplamda 18 Watt güç tüketir.

3 çipli şerit LED ürünleri verimli çalışmak için tek çipli şerit LED ürünlerine göre daha fazla akım gücüne ihtiyaç duyarlar. Kaliteli bir 3 çipli şerit LED metrede 1,5 amper akım için gereklidir. Yani 5 metre için 5 x 1,5 = 7,5 Amper adaptöre ihtiyaç duyulmaktadır.

RGB Şerit LED

RGB şerit LED ürünleri, 3 çipli şerit LED’lerdir. Fakat her çipte farklı renk ışık verir. Bir kumanda yardımıyla bu renklerin farklı kombinasyonlarını deneyerek 16 renkte ışık elde edilebilir. Bu LED’ler 3 çipli olduğu için metrede 1,2 Amper, 5 metre için ise 6 Amper akıma ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin her yerine 100₺ üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo olanağı sunan Led Vitrini’nde tüm bu ürünlere uygun fiyatlarla sahip olmak için daha fazla beklemeyin!

Led Vitrini ile tasarrufun keyfini çıkarın!

Sponsorlu İçerik
BeğenFavori Paylaş

Neden videolar yayınlandığı anda dislike geliyor?

Bir soruya verdiğim yorum cevabından alıntılıyorum.

İnternet üzerindeki saldırganlık son zamanlarda araştırılan konulardan biri. (http://www.scientificamerican.com/article/why-is-everyone-on-the-internet-so-angry/)
Scientific American’da çıkan makalede bu konuda yapılmış araştırmalarda saptanan bazı sebepleri listelemişler. Yani insanlar neden kaba, saldırgan ve kırıcı yorumlar yazıyor ya da beğenme esasına bağlı olmadan “dislike”a basıyorlar?

1. Öncelikle “Sosyal Medya Bağımlılığı” videosunda da biraz bahsetmiştik, insanlar internette anonim şekilde bulunuyorlar. Son zamanlarda gerçek isim kullanımı isteyen sosyal medya siteleri artsa da buraya sahte isim girmek çok kolay. İşte bu anonimliklerinden ötürü, gerçekte yapacaklarından çok daha fazla saldırganlık gösterebiliyorlar çünkü bunu yapanın kim olduğunun bilinme ihtimali çok az. Yani dislike tuşuna Cevdet Acarsoy bastı denmiyor. Dense bile tek tek kimse bunu kontrol etmiyor.

2. Öfekli oldukları objeyle aralarında çok mesafe bulunması. Diyelim istediği video yayınlanmadığı için TeknoSeyir’e kızdı, bu durumda teknoseyir yaşayan bir kişi değilmiş gibi, kendinden uzakmış gibi gözüktüğü için kötü bir eylem yapılırken vicdani bakılmama ihtimali daha yüksek. Genelde izlemeden dislike’a basmanın amacı, öfke objesine zarar vermek olduğu için, o zarardan hangi insanların etkilendiği düşünülmüyor, genel olarak cansız teknoseyir objesine zarar verilmiş gibi oluyor.

3. (Bu madde yapılan yorumlarla alakalı dislike’ı kapsamıyor ama) Genelde yazarak çirkinleşmek sözlü şekildekinden daha kolay geliyor. Bir yorumu yazıp tekrar okumadan yollamakla, konuşma sırasında söylediğimiz şeyi kendi kulağımızla duymak aynı değil. Birinde öfke objesiyle birebir yüz yüze muhattapsınız ve anında cevap alabiliyorsunuz fakat yorumlarda ya da yazılı notlarda öyle değil, ben öfkemi göstereyim cevabı da duymayayım denebilir.

Makaleye ek olarak kendi görüşlerim;
-- TeknoSeyir genelde öfke içerikli yorumlara cevap ya da prim vermemekle bilerek veya bilmeyerek iyi bir yol izlemiş oluyor. Çünkü öfkeli bir yorumla bir video isteği yapılıp da sonra o video cevap olarak yayınlansa öfkeli davranmak pekiştirilmiş (ödüllendirilmiş) olur.
-- TeknoSeyir’e olan öfke, konuyla alakasız bir videoya izlemeden dislike basmak olarak yansırsa bu siteye küçük bir ceza olur fakat nasıl düzelteceklerini de söylemediği için dislike’ı yapan amacına ulaşmamış olur.
-- En doğrusu, öfke veya herhangi bir duygu yüklemeden, istenilen içeriğin yorumlarda düzgünce belirtilmesidir. Şahsen çalışma ortamlarında birkaç sefer bulunmuş biri olarak, o düzgün yazılmış yorumlar dikkate alınıyor fakat cevapları hemen gelemiyor. Bu durumda düzgün yazan hemen cevap alamayınca işe yaramadığını düşünüyor, burada yine en doğrusu o yorumların altına yazılan “yakında gelecek ya da not aldık” gibi bildirimler olur.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 11

#akış #Musixmatch, #Spotify ile anlaşmanın sona erdiğini açıkladı. Masaüstü Spotify uygulamasında şu an şarkı sözlerine ulaşılamıyor. Severek kullandığım bir özellikti. Geri gelmesi dileğiyle. 🙁 https://twitter.com/Musixmatch/status/736325705395515392

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 9
dramorey paylaştı.

Hyundai Accent Blue 1.6 CRDI Prime DCT

Çok yakın geçmişte önemli tasarım ve teknoloji atılımları yapan Güney Koreli üretici Hyundai'nin ülkemizde önemli temsilcilerinden biri olan Accent, 2011 yılında yerel pazarımıza özel olarak Blue isim takısı almış, B+(plus) sınıfı sedanların arasındaki sıkı rekabete büyüyen gövde ölçüleriyle dahil olmuştu. Küresel çapta da sunulan bu modelin önemine dikkat çekmek için Kuzey Amerika pazarında da çok sattığını ve kiralama şirketlerinin filolarında bir hayli çok sayıda bulundukları bilgisini de ekleyim.

İncelemenin daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını ve farklı formattaki yazısını merak edenler blogspot uzantılı adresime de bakabilirler...

Dış Görünüm

Genç ve yeni tasarımlar arayan bir üreticinin ürünü olan Accent Blue, bu arayışlar neticesinde yakın zamanda tamamen yenilenen tüm model ailesinden biraz eski görünmeye başladı ancak bu eski görünüşü biraz da olsa tazelemek için ön farlara LED gündüz aydınlatmaları ve mercekli projeksiyon farlar ilave edildi ( tabi bu yenilikler test konuğumun donanımı olan Prime ile birlikte geliyor ) .

Ekonomi odaklı bir gövde üretim tekniğine sahip olması beklenmesi gereken bu modelde beni oldukça şaşırtan bir tasarım detayı var; ön çamurluktan başlayıp kapı kollarından da geçerek arka farlarda son bulan keskin yan gövde çizgisi. 2016 yılına geldiğimizde potansiyel yeni müşterilerin belki de teknik konulardan daha çok tasarıma önem vermeye başladıklarını görüyoruz ve bu bağlamda üreticiler gövde panellerinde daha önce hiç olmadığı kadar keskin ve uzun çizgilere yer vermeye çalışırlarken, böyle bir detayın 2010 yılından beri bu modelde bulunuyor olması takdire şayan.

 Arka kısımda markanın geniş far grupları tercih geleneği devam ediyor ve Fluidic Sculpturetasarım akımının eserleri bu kısımda da görülebiliyor.
 Üst donanım getirilerinden biri olan 195 / 50 / R16 ölçülerinde lastikler ve çok kollu alaşım jantların aracın hem şık görünmesine hem de yola tatlı sert basmasına olumlu etkileri var.
İç Mekan 
 Tıpkı dış tasarımda olduğu gibi içeride de Fluidic Sculpture diye zikrettiğimiz, üzerinden akışkanlar geçmiş de şekillenmiş gibi görünen parçalar karşımıza çıkıyor.
 Hyundai'nin çok başarılı olduğu başlıca konulardan biri kabin ergonomisi; elinizin çok çabuk alıştığı okunaklı kumanda panelleri tasarım geleneği Accent Blue'da da farklı değil. Siyah zemin üzerinde beyaz ve mavi renk optik ışıklandırmayla aydınlatılmış devir ve hız saatlerinin (bu sisteme Süpervizyon gösterge paneli denmiş ve yalnızca DCT şanzımanlı modelde bulunuyor) arasında yer alan monokrom yol bilgisayarı da yine basitliği ve doğrudanlığı ile beğenimi kazanıyor.

 Bir B-sınıfı otomobilden beklenmeyecek kadar cömert alan sunan orta alt konsolda Amerikan standartlarında yolları olan bir vites konsolu, mekanik el freni ve iki adet bardaklığın yanı sıra vites kolunun arkasında derince bir göz yer alıyor. Kapaksız olan bu gözün içerisinde AUX ve USB girişleri de bulunuyor.

 Aynı maliyet azaltımı kaygıları içerisinde rakiplerinden farklı olarak göze daha hoş görünen ve dokunduğunzdaki hissiyatı da çok kaliteli plastik malzemeler kullanan Hyundai, bu konuda endüstrideki var olma amaçlarına uygun hareket ediyor. Detay çekimlerimden göreceğiniz üzere, parça birleşimleri de çok başarılı.
 İç mekanda genel üretim kalitesine kıyasla sırıtan tek parça ise orta seviye donanım olan Mode Plus'tan sonra Prime ile birlikte de gelen Türkçe dil desteğine sahip navigasyon sistemi. Donanım bolluğu olarak eklenen bu parçanın resistif dokunmatik ekran olması ve sistemin teknik altyapısında maliyet odaklı işlemci, SDRAM, NAND flash kullanmalıs sebebiyle geri bildirimleri yavaş. SD karttan okunan harita da bu yavaşlamalar silsilesinin son halkasını oluşturuyor ve radyo menüsünden dönüldüğünde yüklenmesi biraz zaman alıyor. Karşılaşılan bir diğer olumsuzluk ise ekran yüzeyinin güneşli günlerde sürüş güvenliğini etkileyecek şekilde göz alıyor olması. Bu üçüncü parti ucuza kaçılmış sistemler umuyorum ki artık çok yakında Hyundai'nin Apple CarPlay ve Android Auto çözümleriyle tarihe karışacaktır ki zaten Elantra ve Tucson gibi modellerde bunu görüyoruz.
 Arka yolcu yaşam alanı da tıpkı ön taraf gibi rahat ve ergonomik olan Accent Blue'nun önceki nesillerinde bu bölümde sıkıntı yaşanabiliyordu. Artık yukarıdaki GIF'te görebileceğiniz üzere 1,85 boy ve 85 kg ağırlığıyla yetişkin bedenin üst limitlerinde bir yolcuyu bile rahatlıkla sığabiliyor.
  Yalnızca sürücü koltuğunun yanında bulunan mandal veya anahtardaki düğme vasıtasıyla açılabilen bagaj bölümü, kolay erişilebilirlik açısından ilk başlarda sorun çıkarsa da zamanla alışılıyor. Düzgün bir geometride 465 litrelik hacim sunan bagajın kapağının destek kolları da eşyalara zarar verecek cinsten değil ve mümkün olduğunca kenara taşınmış. Bagaj bölümünün tek ve en önemli sorunu ısı yalıtımının iyi olmayışı; güneşli ve sıcak havalara denk geldiğim test süresince bagajın aşırı ısınması buraya ne elektronik ne de gıda türü bir eşya koymaya imkan vermedi.
Sürüş | Performans | Tüketim
 
 
 Gelelim test konuğumuzun sınıf rakiplerinden fark yarattığı en önemli konu olan motor ve şanzıman ikilisine. Avrupa pazarında yıllarca tıpkı Opel gibi 1.7 litre hacimli bir dizel motora bel bağlayan Hyundai-KIA grubu 2013'te kolları sıvamış ve Almanya'daki merkezlerinde en güncel Euro emisyon normlarını tutturan, günümüz performans ihtiyaçlarını karşılayan yeni 1.6 CRDI dizel motoru geliştirmişti. Ardından mekanik kısımdaki yeniliklere hız kesmeden devam eden üretici 2014'te düşük hacimli motorlarıyla uyumlu yeni 7-ileri çift kavramalı otomatik şanzımanını ortaya çıkarmıştı. Test konuğumuz Accent Blue'da da bu iki teknolojik yenilik buluşmuş ve Türkiye pazarının en çok talep ettiği kombinasyon ortaya çıkmış.
 136 beygir maksimum güç (4000 d/dk'da) ve 300 Nm maksimum tork (1,750-2500 d/dk aralığında) değerleriyle 1.300 kilogram ağırlığındaki aracı "ülkemiz standartlarına" göre yeterlinin üzerinde performanslı bir şekilde ivmelendiren yeni 1.6 dizel motor, otoyol süratlerinde şanzımanın sunduğu 7. oranın nimetlerinden faydalanıyor. 120 km/saat gibi ideal otoyol seyir hızlarında 2,000 devirden az çevirebilen motor hem kafa yormuyor hem de yakıt tüketimini 100 km'de 4,5 litrelere kadar düşürüyor.
 İngilizce kısatlmasıyla DCT dediğimiz bu kuru tip çift-kavramalı 7-ileri oranlı şanzıman, Alman ve Fransız rakiplerden gördüğümüz kadar hızlı geçişlere sahip ve tork konvertörlü şanzımanlardan sonra Koreli üretici için çok önemli bir devrim.
 Elektro-hidrolik destekli direksiyondan aracın sınıfı gereği çok net geri bildirimler vermesini ya da kusursuz bir tertibat olmasını beklemek gerçekçi olmaz ama şehir manevralarında tereyağı sürermişçesine hükmettiğiniz direksiyon, otoyol süratlerinde biraz tedirgin edici olabiliyor. Elektro-hidrolik sistemlerin sürücünün arzusuna göre ayarlanabilen hidrolik beslemesi, bir kontrol mekanizması vasıtasıyla Normal, Sport vb. tercihlerle ayarlanabilir ancak grubun üst modellerinde rastladığımız bu özellik Accent Blue'da bulunmuyor.
 Sakin kullanıp yakıt tüketimini düşürmek için özen göstermediğim test süresince 100 km'de ortalama 5,5 litre değerini elde ettim. Yoğun İstanbul trafiği ve yüksek süratli otoyol seyirlerinde ise gördüğüm azami değer ortalama 6 litreyi geçmedi. Tüketime içi sürüşüme aşırı özen gösteririm, sağdan tın tın giderim diyen sürücler için bu değeri 5 litre ve hatta daha altına çekebilmek pek mümkün.
Fiyatlandırma | Değerlendirme
 
 Bir şeylerin eksikliğini hissetmeyeceğiniz oranda standart donanım sunmayı marka politikası olarak yürüten Hyundai'de Accent Blue modeli de bu konuda farklı değil. Test konuğumdaki Prime donanımının zaten tatminkar özelliklere sahip Mode ve Mode Plus donanımlarından başlıca artılarını sıralayacak olursak;
 - Güvenlik başlığı altında: yan ve perde hava yastıkları, seyir halinde otomatik kilitlenen kapılar,
- İç konfor donanımı başlığında: CD/MP3'e ilaveten DVD de oynatabilen Türkçe dil ve harita destekli, dokunmatik ekranlı navigasyon sistemi, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, otomatik yanan farlar, dijital klima ve Süpervizyon gösterge paneli,
- Dış donanım başlığında; ısıtmalı ve sinyal lambası entegreli dış dikiz aynaları, krom dış detay parçaları, LED gündüz aydınlatması ve mercekli farlar, arka park sensörü,
 ... olarak sıralanıyor ve bu artılar Mode Plus'tan 3,100 TL daha fark istenerek 73,100 TL'ye geliyor. Bu fiyatları test aracımın trafiğe çıktığı yıl olan 2015 model yılına göre verdiğimi de belirteyim.
 İstanbul gibi yoğun trafikli şehirlerde hem düşük yakıt tüketiminden vazgeçmeyip hem de vites değişimleriyle uğraşmak istemeyen sürücülerin yegane tercihi olan dizel + otomatik kombinasyonu sonunda Hyundai'de de bulunabiliyor. Üreticilere eski düzene göre pahalıya mal olan bu yeni nesil dizel motor ve karmaşık elektromekanik parçalar bütünü DCT şanzıman, haliyle tüketiciye de yüksek bir fiyat seviyesinden yansıyor. Fiyat karşılaştırmasında rakiplerinden ucuz demek için çok cüzi bir miktarda farkı olan Accent Blue'nun asıl tercih sebebi daha sorunsuz olmasını ümit ettiğimiz bu yeni şanzıman ve yeni nesil 1.6 CRDI motorun tatmin edici performans değerleri.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 18
dramorey paylaştı.

Sıkıştırma Formatları ve Yazılımları karşılaştırması.

Favori sıkıştırma formatınızı sorgulamaya hazır mısınız ?

Merhaba arkadaşlar.
Hepimizin arşivlemek veya sıkıştırmak için kullandığı sıkıştırma formatlarıyla ilgili karşılaştırmalı test yapıp en iyi sıkıştıranını tercih etmek istedim. Test sonuçlarını da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fazlasıyla sıkıştırma formatı var. Bunlardan en iyi ve popülerlerini seçtim. En iyi olmasının yanında herkesin kullanımına da uygun olması önemli. Sıkıştırdığınız dosyayı arkadaşınız açamayabilir aksi takdirde. Tabiki daha iyi sıkıştıran ve "geri dönüş garantisi" vermeyen sıkıştırma tipleri de var. Bu testte sürekli kullanılabilecek güvenilir formatları test ediyorum.

Testlerini yaptığım formatlar

ZIP : Kullanılan en popüler sıkıştırma formatı. WinZIP i anabiliriz tam da bu kısımda. (Bilmeyeni dışlayalım) 256-bit kriptolama ile dosya şifreleme yapabiliyor.

RAR : ZIP den daha iyi sıkıştırdığını iddia eden ve Windwos cihazlarımızda genelde WinRAR ile kullandığımız (ki kendisi formattan sonra yüklenmesi neredeyse zorunlu olan bir programdır) sıkıştırma biçimi. 128-bit kriptolama ile dosya şifrelemesi sağlanabilir.

7Z : LGPL lisanslı ve iddiası yüksek bir sıkıştırma formatı. 256-bit kriptolama ile dosya şifrelemesi sağlayabilir ki bu RAR formatına karşı büyük bir avantaj.

ARC : Daha önce duymadığım fakat sıkıştırma oranının yüksekliğinden dolayı tavsiye edilen bir sıkıştırma formatı.

Sıkıştırma işlemleri formatın desteklediği en yüksek düzey kullanılarak yapılmıştır.
5 kategoride test gerçekleştirdim ve sıkıştırma oranlarını baz aldım. Kategoriler,
Video, fotoğraf, müzik, belge, 3B dosya.

-Belge: İçerisinde 23 PDF olan iki klasör
Orijinal boyut : 13.3 MB
ZIP : 8.95 MB
RAR : 8.46 MB
ARC : 7.81 MB
7Z : 7.74 MB

-3B Dosya: 2016/10 gündeminde geçen Nefertiti'nin taranan 3B koordinat dosyası. Dosya uzantısı .obj
Orijinal boyut : 68.4 MB
RAR : 19.3 MB
ZIP : 17.1 MB
ARC : 14.3 MB
7Z : 14.2 MB

-Fotoğraf: 21 .jpg fotoğraf içeren bir klasör.
Orijinal : 51.3 MB
ARC : 48.5 MB
RAR : 48.0 MB
ZIP : 47.9 MB
7Z : 47.9 MB

-Müzik : 22 .mp3 dosyası yer alan bir klasör
Orijinal : 57.9 MB
ARC : 57.7 MB
7Z : 57.1 MB
ZIP : 57.0 MB
RAR : 57.0 MB

-Video : x265 kodekli 3 .mkv dosyası içeren bir klasör
Orijinal : 640 MB
ZIP : 609 MB
ARC : 602 MB
RAR : 597 MB
7Z : 596 MB

Sonuç: Sıkıştırma oranlarında görüldüğü gibi en başarılı .7Z formatı. Sadece müzik formatında en iyi olamadı fakat binde birlik bir fark bunu başarısız yapmaz. Gerek ZIP gerek RAR gerekse ARC ın üstün ve kötü olduğu yerler var. Fakat 7Z hepsinde büyük başarı gösteriyor. Bundan sonra RAR formatını bırakıp tüm sıkıştırma ve arşivleme işlemlerimi 7Z formatıyla kullanmaya başlıyorum.

Formatımızı seçtik. Sıra yazılıma geldi. 7Z nin kendi 7-ZIP programı mevcut
http://www.7-zip.org/

Bunun dışında PeaZip programı da ilgimi çekti.
http://www.peazip.org/

PeaZip in diğer yazılımlardan farkı .ARC formatını da desteklemesidir. Tek bir programla sıkıştırma işlerinizin hepsini halletmek için PeaZip mükemmel bir tercih. Zaten WinRAR ın da bu formatlardan sadece RAR ve ZIP i desteklemesi ve yazılımın ücretli olması başta elememizi sağlıyor.

7-Zip ve PeaZip in .7Z sıkıştırma performansını karşılaştırdığımda tamamen aynı sonucu aldım. Çünkü asıl işi yapan zaten 7-Zip in kütüphanesi ki PeaZip de bunu kullanıyor.
PeaZip in Linux de de güzel bir arayüz sunması beni memnun etti.

Testler neticesinde önerim şu şekildedir.
.7Z sıkıştırma formatını kullanın. Hem şifreleme hem sıkıştırma açısından popüler olanların içinde en iyi tercih.

Yazılım tarafında 7-Zip veya PeaZip aynı işi layıkıyla gerçekleştiriyor. Linux tarafında da kullanacaksanız PeaZip daha iyi bir tercih olacaktır.

RAR formatını ve ücretli olmasının yanında az format destekleyen WinRAR yazılımını bırakmanın zamanı geldi artık.

Ekleme: @ufkabakan 'ın yorumu ve eleştirisi üzerine 7Z ve RAR5 karşılaştırması da yaptım. Aşağıdaki yorumdan da okunacağı gibi buraya da yazıyorum test sonuçlarını.

-----
İşlemleri gerçekleştirdim. Dosya adlarını ve byte cinsinden boyutlarını sıralıyorum.
7Z ve RAR5 kıyaslaması yaptım. Her ikisinde de Solid Archive açık.
Dictionary Size olarak 7Z için maksimum 128MB ayarı var.
Bu değer RAR5 de 1024MB imiş. Bu yüzden 7Z için 128MB RAR5 için hem 128 hem 1024MB değerlerini kullandım.

-Belge
RAR5-1024MB-Solid.rar 8287386
RAR5-128MB-Solid.rar 8287386
7Z-128MB-Solid.7z 8126472

-3B Dosya
RAR5-1024MB-Solid.rar 20427926
RAR5-128MB-Solid.rar 20427926
7Z-128MB-Solid.7z 14926536

-Fotoğraf
RAR5-1024MB-Solid.rar 50398721
RAR5-128MB-Solid.rar 50398721
7Z-128MB-Solid.7z 50315434

-Müzik
7Z-128MB-Solid.7z 59954585
RAR5-1024MB-Solid.rar 59849776
RAR5-128MB-Solid.rar 59849776

-Video
7Z-128MB-Solid.7z 625271724
RAR5-128MB-Solid.rar 622306810
RAR5-1024MB-Solid.rar 621889400

Sonuca bakıldığında Müzik kategorisinde zaten RAR biraz daha öndeydi.
RAR5 farklı olarak RAR dan 0.2MB daha fazla alan kazandırdı.
Önceki testte sıralamayı değiştirecek tek fark Video klasmanında oldu.
RAR5 7Z den 3.22 MB daha az yer kapladı. bu da binde 5.41 lik bir değişime karşılık geliyor.

Yazı temelli dosyalarda 7Z hala RAR ve RAR5 e göre %26 ya kadar daha fazla boş alan sağlıyor.
-----

#akış #7z #7zip #peazip #rar #zip #arc

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 41