Macrium Reflect İle Windows İmajı Alma Ve Geri Yükleme
Arkadaşlar merhaba. Yıllar önce ünlü acronis true image ile aldığım windows imajını geri yükleyince mavi ekranla karşılaşmam sonucu alternatif programları araştırırken Macrium Reflect programına rastladım. İlk zamanlar free sürümü işimi görürken daha sonradan özellikle delta copy özelliği nedeniyle ücretli olan home sürümünü kullanmaya başladım. Macrium Reflecti 3 senedir kullanıyorum ve şimdiye kadar hiçbir imajımı geri yüklemede bir sorun çıkarmadı. Ayrıca imaj alma, imajı geri yükleme ve alınan imajı sıkıştırıp küçültme konusunda çok hızlı ve çok başarılı olduğu için ben 30 günlük sınırsız kullanım imkanı sunan home sürümünü yıllardır kullanıyorum.
Gelelim fasulyenin faydalarına. Bu yazımda Macrium Reflect ile windows imajı nasıl alınır, alınan imaj nasıl geri yüklenir ve açılış usbsi/cdsi/boot menü nasıl oluşturulur onları anlatıcam.
Programın açılış ekranı aşağıdaki gibi.
Resimdeki size uygun seçeneğe tıklayın. Ben şuan kullandığımız windowsun imajını alacak şekilde devam ediyorum.
Bu ekranda Source kısmında program otomatik olarak windowslu diski ve windowsun kurtarma bölümü için kendine ayırdığı 100mb alanı seçiyor. Burdaki tikleri ellememenizi öneririm. Destination bölümündeyse imajı nereye kaydedeceğinizi soruyor. Ben depo olarak kullandığım diski seçtim. Dvd kısmını ciddiye almanıza gerek yok. Alttaki isim kısmındada imajınıza dosya ismi verebiliyorsunuz. Otomatik isimde bırakırsanız tarih ve saat gibi bilgileri yazıyordu sanırım. Daha sonradanda imaj adını değiştirebileceğiniz için burası pek önemli değil. Sol altta Advanced Options yani gelişmiş seçenekler menüsüne giriş var. Bu menüden imajın ne kadar sıkıştırılacağı, oluşturulan imaja şifre koyma, imaj aldıktan sonra dosyaları doğrulama gibi ekstra ayarlar var. İhtiyacınız varsa bakın ama anlamıyorsanız hiç girmenize gerek yok. Evet burda Next diyoruz.
Bu menüde bizleri zamanlama ayarları karşılıyor. Böyle bir ihtiyacım olmadığı için belirli aralıklarla otomatik imaj almasına gerek görmedim. Ben üstte none ayarını seçip alttaki tikleride kaldırdım ve Next dedim.
Burası imaj ilerlemesinin son sayfası. Burada bize seçtiğimiz ayarlar gösteriliyor. Eğer hepsi istediğimiz gibiyse Finish butonuna tıklayarak windows imajının alınmasını sağlayabiliriz. Bu aşamada arkaplanda açık bir program bırakmamanızı öneririm. Saatin yanındakilere dokunmanıza gerek yok.
Şimdi güzelce imajımızı almış olduk. Ama diyelimki Allah göstermesin sisteminizde bir sorun oldu veya farklı bir ihtiyaçtan aldığınız imajı geri yükleyerek büyük külfetlerden kurtulmak istiyorsunuz.
O zaman birazda aldığımız imajı geri yüklemekten bahsedeyim:
Benim daha önceden aldığım bir imaj harici harddiskimde duruyordu. Ben o imajımı kullanıcam. Yukarıdaki Backup, Restore, Log sekmesinden Restoreu seçiyorum.
Hem solda hemde sağda Browse for an image .... yazılı menülerin ikiside aynı işinizi görecektir. Birine basın. İmajı seçmeniz için dosya seçim penceresi açılacak. Burada imajı seçtiğiniz anda aşağıdakine benzer şekilde görünmesi lazım. Şunuda dip not olarak ekleyeyim. Normalde imaj aldığınızda bu imaj bilgileri belgelerde bir xml dosyasına yazılıyor ve yukarıdaki menüde bu sayede imajınız gözüküyor. Ancak programı kaldırıp sonradan tekrar yüklerseniz veya xml dosyasını silerseniz (güvenle silebilirsiniz) bu imaj dosyasını seçme menüsünden imajın yolunu gösterip aynı kapıya çıkabiliyorsunuz.
Browse image butonuyla imaj içeriğinizi geçici sanal disklere yerleştirip içinde ne var ne yok bakabilir veya ihtiyacınız olan dosyayı oradan sisteminize kopyalayabilirsiniz. Mesela koca imajı geri yüklemek istemiyorsunuz ama içindende bir dosyayı almanız lazım. İşte o yol bu yol. Daha sonradanda bilgisayar klasörüne girip sanal sürücülere sağ tıklayıp Macrium Reflect sekmesinden Unmount macrium image derseniz bilgisayar klasöründen kaldırmış olursunuz. İmajı geri yüklemek içinse Restore image menüsüne tıklamalısınız.
Önceden uyarayım. Eğer imajı şuanda açık olan windows diskine yüklemeye çalışıyorsanız bu yolun sonunda size sistem çalışıyor boot et diye uyarı verecektir. Ancak boot menüsünde açılacak macrium reflecttede benzer işlemleri yapacağınız için ve ben imajı şuan geri yüklemeyeceğimden windows üzerinde anlatıyorum. Konunun sonunda ayrıca nasıl boot ekranınca macriumu açacağınızı ve usbye nasıl açılış diski hazırlayacağınızıda anlatıcam.
Restore image menüsünde bu menü gelecek.
Boot menüde başlarkende benzer menü geliyor. Tikler imaj alırkenki seçtiğiniz diskler gibi olacak şekilde Next diyoruz.
Bu köprüden önceki son çıkış menüsünde size imajın nerden alındığı ve nereye uygulanacağı ile kullanılacak teknikler hakkında özet geçiyor. Şuan masaüstünde olduğum için Finish butonuna tıklarsam şöyle bir hata verecektir:
Burada Yes derseniz pcnin açılışına portable windows ekliyor. Yani siz bir sonraki pc açılışında şuanki windowsa elveda diyorsunuz ve imajınızı geri yüklemek için windows pe üzerinde 1 seferliğine macrium reflecti açıyor. Uzun zamandır imaj yüklemesi yapmadığım için pek emin değilim ama sanırım bu aşamada yukarıdaki benzer işlemleri istemeden imajı kendisi yükleyip ardından size mis gibi masaüstünüzü açıyor olması lazım. Ben burda şuanlık No diyorum. 1 kere imajı geri yüklerseniz zaten işlemlerin çok basit olduğunu göreceksiniz. Ekstra destek için macrium youtube sayfasına bakabilir veya sanal diskte test edebilirsiniz.
Gelelim elle boot menüsüne macrium reflecti eklemeye ve iso oluşturmaya.
Üst menüden Other Taske tıklayıp ilk seçenek olan Create Rescue Media menüsüne giriyoruz. Bize alttaki gibi bir menü açılıyor:
Bu menüde ister direkt windows açılışına ekleme yapıp macrium reflecti açılışta windows pe üzerinden açabiliriz, istersek bağladığınız usb belleği açılış belleğine otomatik çevirebiliriz, istersek ve hala kaldıysa cd/dvdyi kullanıp açılış cdsi/dvdsi oluşturabiliriz veya bunun isonu bende dursun gerisi benim fantazime kalmış diyorsak direkt iso dosyası oluşturup daha sonradan her türlü yerde kullanabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta windows pe sürümü. Bu menüdeyken alttaki Advanced bölümüne tıklayıp açılan pencereden soldaki Choose base WIM sekmesine geçtiğinizde sizi farklı windows pe versiyonları karşılıyor. Buradan açılışta hangi windows pe sürümünün açılmasını istiyorsanız onu seçiyorsunuz. İmaj yüklemelerinde ömür boyu sorunsuz ve tam destek için windows pe 10 olanı seçebilirsiniz. Build butonuylada seçtiğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Benim anlatacaklarım bu kadar. Macrium Reflect bence alanından en iyilerden biri. Şimdiye kadar bolca imaj geri yüklemeside yaptım ve bir sorunla karşılaşmadım. Programı 1 kere kullanırsanız zaten imaj alma ve imajı geri yükleme işlemlerinin gayet kolay olduğunu görürsünüz.
Yaptığınız işlemlerde tüm mesuliyet size aittir. Aklınıza takılan bir yer olursa işleme devam etmeden önce yazıyı tekrar okumanızı öneririm. Herhangi bir soruna karşı mutlaka çok önemli dosyalarınızı her zaman pc dışında bir disktede yedekte tutmanızı öneririm.
Güzel paylaşım.
Nice aritcle. Thanks for giving such information.-Java Collection Framework
imsj alma güzel süper anlatım ama geri yüklemeden hiç bi şey anlamdım.. boot iso xml derken benim kafa karıştı. şöyle bi yolu yokmu bunun .. . farzedelim windows çöktü ben win7 kurdum, yeni bi disk oluşturdum.. programı tekrar kurarak ve imajımı pc ye atarak yeni oluşturduğum diskime eski yedeği atamaz mıyım... aynı senin gibi konuştum ne dediğimi bilem anlatabildim mi 🙂 saygılar...