Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum Dolma Kalem İncelemesi
Merhabalar, bu inceleme yazısında Faber Castell’in üst düzey ürün grubunda prestij ürünleri arasında yer alan Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum dolma kalemi kendi tecrübelerim doğrultusunda anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle markanın tarihine ve kalem dünyasındaki yerine kısaca değinmek istiyorum. Hikâye 18. Yüzyılda Almanya’nın Kuzey Bavyera bölgesinde Nürnberg şehrinde başlıyor. Günümüz de Almanya da endüstri başkenti olarak kabul edilen bir şehir. Nürnberg grafit ve kil madeni bakımından zengin olduğu için pek çok kalem üreticisini bir araya toplamış. Bu üreticilerden birisi Kaspar Faber. 18. Yüzyıl ortalarında marangoz tezgahında kurşun kalemler üreterek işe başlamış.
Faber ailenin soyadı ve vasiyet olduğu üzere Faber ismini koruyarak üretime devam edilmiş. Fakat 1898 yılına gelindiğinde Baron Wilhelm von Faber'in en büyük kızı Ottilie Almanya'nın aristokrat ailelerinden birinin oğlu Kont Alexander zu Castell Rüdenhausen ile evlenince soyadlar birleşmiş. Bu tarihten sonra marka günümüz de olduğu gibi Faber Castell olarak anılıyor ve biliniyor.
Şimdi gelelim Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum kalemin detaylarına. Kalemin ismi bize bazı detayları önceden söylüyor. Graf Von ismi Faber Castell’in premium ürünlerine verdiği isim. Guillochlu ise hassas nakış anlamına geliyor. Kalem isminin en sonunda yer alan kelime ise kalemin gövdesinde hangi materyalin kullanıldığının bir göstergesi. Benim tercih ettiğim modelde Rodyum kullanılmış bunun dışında değerli reçine ile üretilen modeller de var.
Kalem çok şık ahşap bir kutu da geliyor. İçinden kalemi seyahatler de ve gündelik kullanım da olası çiziklerden korumak için kumaş bir kılıf ve garanti belgesi ile kullanım kılavuzunun yer aldığı bir kitapçık çıkıyor. Kutu aynı zaman da güzel bir masa üzeri kalemliği, içindeki oyuklar üç tane kalemi yan yana koyabileceğimiz şekilde yapılmış.
Kalemin üretim süreci önemli ölçü de elde gerçekleşiyor. Faber bu kalemin 100’ü aşkın adımda tecrübeli ustalar tarafından üretildiğini söylüyor. Gövdede, kapakta ve ucun kaplamasında kullanılan Rodyum elementi dünyada kıymetli metaller arasında en pahalı olan üçüncüdür. Gümüş renginde bulunan ve oldukça yansıtıcı olan bu element kararmaz ya da aşınmaz altından daha sert ve dayanıklıdır. Bu özellikleri onu uzun ömürlü bir kalemin uç kaplamasında kullanmaya değer kılıyor.
Kalemin uç kısmı 18 ayar altın ve üzeri rodyum kaplama. Bende ki modelin uç kalınlığı M(Medium), bunun dışında F,EF,B,OM ve OB uçları da üretilmiş. Ucun üzerine Graf Von logosu, uç kalınlığı ve kullanılan altının saflık derecesini gösteren 18ct değeri kazıma tekniği ile kazınmış. Oldukça sade görünen abartılı süslemelerden kaçınılan bir uç tasarımı.
Uçtan sonra tutma kısmına gelelim. Parmaklarımızın temas ettiği kısım metal, bunu seven de olabilir sevmeyende. Eli çabuk terleyen uzun süreler yazı yazmayı düşünen kişiler sevmeye bilir. Ben sevdim. Bir dezavantajı ise parlak bir yüzeyi olduğu için çok fazla parmak izi tutuyor.
Gövde, kalemin isminde geçtiği üzere Guillochlu denen hassas nakış tekniği ile işlenmiş ve rodyum ile kaplanmış. Çok ince tırtıklı bir yapısı var elin kalem gövdesi üzerinde kaymasını engelliyor. Uzun kullanımlar da beni rahatsız etmedi fakat reçine gövdeli kalemler kadar rahat olmayabilir.
Geçmeli bir kapak kullanılmış yine işlemeli ve Rodyum kaplı. Parlak bir yüzey, temiz tutmak oldukça zor parmak izi tutuyor. Klips yaylı ve 5 mm kadar açılabiliyor. Sıkı tutuyor takıldığı yerden düşmesi zor. Kalemi kullanırken kapağı kalem arkasına takınca kalem oldukça uzuyor ve kalemin grip kısmına yakın ağırlık merkezi değişiyor yazmak daha zor oluyor. Tasarım sürecinde kalem kullanılırken kapağın kalemden ayrı tutulacağı düşünülmüş.
Boyutlara ve ağırlık konusuna gelirsek kalemin kapalı uzunluğu tam olarak 13 cm. Kapak açık iken 12.5 cm, kapak arkada takılı iken 16 cm. Kapağın en geniş noktası 12 mm ve kalemin daha ince olduğu kısım gövde ise 9 mm boyutlarında. Kapak kapalı içinde dönüştürücü var ve mürekkep dolu iken 36.1 gr. Kapak takılı değilken 23.6 gr ağırlığa sahip. (Kıyas olması açısından yaygın olan Lamy Safari kalem ise kapak üzerindeyken sadece 17 gr ağırlığa sahip. Metal gövdeli AL-Star modeli ise 21.5 gr ağırlığa sahip.)
Kalemin içinden bir dönüştürücü çıkıyor. Tutma kısmı ve gövde kısmı birbirinden ayrılarak mürekkep dolumu bu dönüştürücü ile sağlanıyor. Kalemi ister şişeye daldırıp mürekkep çekin isterseniz de dönüştürücüyü çıkartıp onu şişeye batırarak mürekkep çekin ve sonra yerine takın. Dönüştürücü yerine tam olarak oturuyor takması kolay ve taktıktan sonra sıkı bir şekilde duruyor. Bunun dışında şişe mürekkep kullanmak istemeyenler için de standart kartuşlar ile de çalışabiliyor.
Kalemi fiziksel olarak tanıdık gelelim kalemin yazım deneyimine. Bu kalemi kimileri imza kalemi olarak kimileri de benim gibi daha sık kullanmak için alabilir. Dolma kalem dijital dünyamızın içinde kalmış nadir mekanik araçlardan birisi, gövde içinde bulunan mürekkep deposundan mürekkep yer çekiminden faydalanarak damak üzerinden geçerek kâğıda aktarılıyor. Önemli olan bu aktarımın ne kadar kontrollü, başarılı, kusursuz gerçekleştiği. Bu kalemin damak yapısı ve ucu bu işi mükemmel şekilde yapabiliyor. Biraz ıslak yazdığını söyleyebilirim bu benim sevdiğim bir özellik. Kâğıt üzerinde uç çok iyi kayıyor. Yazı yazarken atlama yapmıyor. Dolma kalem ile uyumlu iyi bir kâğıt ve iyi bir mürekkep ile buluştuğunda bu kalem ile yazı yazmak çok çok keyifli. Fakat esnek bir uç değil yazı yazarken bastırmadan kullanmak gerek yoksa uca zarar vermek işten bile değil.
Toparlamak gerekirse, kalem kesinlikle dışarıdan bakıldığında dikkat çekici premium görünen bir kalem. Dolma kalemi tıpkı kol saati gibi itibar göstergesi bir prestij ürünü olarak satın alanlar var. Bu işlevi yerine getirebilir. Benim için önemli olan ise yazım deneyimi, bugüne kadar kullandığım çelik ve iridyum uçlu dolma kalemlerden daha başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ömür boyu kullanabileceğiniz hatta miras bırakılabilecek bir kalem. Fiyat/Performans bir kalem mi bence değil, markanın amacı bu seri de fiyat performans ürünleri sunmak mı? Hayır. Bunun için kalemi fiyatı ile değerlendirmeyeceğim pahalı bir kalem olduğunu biliyoruz. Kalemin Avrupa satış fiyatı 350-375 € (Euro) arasında değişiyor. Kur değişken olduğu için Türk lirası olarak fiyat söylemekten kaçınıyorum.
Kaleminizin hangi materyalden yapıldığı, ucunun ne olduğu önemli değildir. Önemli olan yazmayı sevmek yazmaktan keyif almaktır. Dolma kalem kullanımının artması dileğiyle.
Kullandığım defter Japon Tomoe River 52 Gsm beyaz.
Mürekkep Kaweco Caramel Brown.
Fotoğrafları s20fe cep telefonum ile çektim.
Faydalandığım Kaynaklar:
-tr.wikipedia.org/wiki/Rodyum
-www.graf-von-faber-castell.com.tr/series/guilloche
-www.faber-castell.com.tr/tr/bizi-taniyin/tarihce
Muazzam bir inceleme daha. Şansı bir site açıp, bu incemeleri yapıp sonuna da satın alınabilecek adresleri iş birliği şekinde neden eklemiyorsunuz? Hatta İngilizce ve almanca dilinde açsanız güzel kazanç sağlayabilirsiniz.
pencilreview.com alan adı da boşta 🙂
Site işi zor ama YouTube kanalı mantıklı olur
@pizza İkisi bir arada rahat yürür. 150 euro olsa kalem satış başına 20 euro verir Amazon tahmini. Adsense o kadar kazandırmaz ama damlar. Bir de YouTube kanalından yürünürse, yabancı dil ya da yerli farketmez kalemler ücretsiz gönderilir, anlaşmalar yapılır of of hayal etmesi bile güzel :)))
@kolcu - Amazon bu kategorideki ürünlere %3 falan veriyor. 20 € güzel hayal.
Teşekkür ederim. @kolcu
@pizza bir baltalı ilah havası sezdim sizde 😀
@kolcu - Gerçekler acıdır 😀
🤤
Kutusu çok güzelmiş.