mcan paylaştı.

Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum Dolma Kalem İncelemesi

Merhabalar, bu inceleme yazısında Faber Castell’in üst düzey ürün grubunda prestij ürünleri arasında yer alan Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum dolma kalemi kendi tecrübelerim doğrultusunda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle markanın tarihine ve kalem dünyasındaki yerine kısaca değinmek istiyorum. Hikâye 18. Yüzyılda Almanya’nın Kuzey Bavyera bölgesinde Nürnberg şehrinde başlıyor. Günümüz de Almanya da endüstri başkenti olarak kabul edilen bir şehir. Nürnberg grafit ve kil madeni bakımından zengin olduğu için pek çok kalem üreticisini bir araya toplamış. Bu üreticilerden birisi Kaspar Faber. 18. Yüzyıl ortalarında marangoz tezgahında kurşun kalemler üreterek işe başlamış.

Faber ailenin soyadı ve vasiyet olduğu üzere Faber ismini koruyarak üretime devam edilmiş. Fakat 1898 yılına gelindiğinde Baron Wilhelm von Faber'in en büyük kızı Ottilie Almanya'nın aristokrat ailelerinden birinin oğlu Kont Alexander zu Castell Rüdenhausen ile evlenince soyadlar birleşmiş. Bu tarihten sonra marka günümüz de olduğu gibi Faber Castell olarak anılıyor ve biliniyor.

Şimdi gelelim Graf Von Faber Castell Guillochlu Rodyum kalemin detaylarına. Kalemin ismi bize bazı detayları önceden söylüyor. Graf Von ismi Faber Castell’in premium ürünlerine verdiği isim. Guillochlu ise hassas nakış anlamına geliyor. Kalem isminin en sonunda yer alan kelime ise kalemin gövdesinde hangi materyalin kullanıldığının bir göstergesi. Benim tercih ettiğim modelde Rodyum kullanılmış bunun dışında değerli reçine ile üretilen modeller de var.

Kalem çok şık ahşap bir kutu da geliyor. İçinden kalemi seyahatler de ve gündelik kullanım da olası çiziklerden korumak için kumaş bir kılıf ve garanti belgesi ile kullanım kılavuzunun yer aldığı bir kitapçık çıkıyor. Kutu aynı zaman da güzel bir masa üzeri kalemliği, içindeki oyuklar üç tane kalemi yan yana koyabileceğimiz şekilde yapılmış.

Kalemin üretim süreci önemli ölçü de elde gerçekleşiyor. Faber bu kalemin 100’ü aşkın adımda tecrübeli ustalar tarafından üretildiğini söylüyor. Gövdede, kapakta ve ucun kaplamasında kullanılan Rodyum elementi dünyada kıymetli metaller arasında en pahalı olan üçüncüdür. Gümüş renginde bulunan ve oldukça yansıtıcı olan bu element kararmaz ya da aşınmaz altından daha sert ve dayanıklıdır. Bu özellikleri onu uzun ömürlü bir kalemin uç kaplamasında kullanmaya değer kılıyor.

Kalemin uç kısmı 18 ayar altın ve üzeri rodyum kaplama. Bende ki modelin uç kalınlığı M(Medium), bunun dışında F,EF,B,OM ve OB uçları da üretilmiş. Ucun üzerine Graf Von logosu, uç kalınlığı ve kullanılan altının saflık derecesini gösteren 18ct değeri kazıma tekniği ile kazınmış. Oldukça sade görünen abartılı süslemelerden kaçınılan bir uç tasarımı.

Uçtan sonra tutma kısmına gelelim. Parmaklarımızın temas ettiği kısım metal, bunu seven de olabilir sevmeyende. Eli çabuk terleyen uzun süreler yazı yazmayı düşünen kişiler sevmeye bilir. Ben sevdim. Bir dezavantajı ise parlak bir yüzeyi olduğu için çok fazla parmak izi tutuyor.

Gövde, kalemin isminde geçtiği üzere Guillochlu denen hassas nakış tekniği ile işlenmiş ve rodyum ile kaplanmış. Çok ince tırtıklı bir yapısı var elin kalem gövdesi üzerinde kaymasını engelliyor. Uzun kullanımlar da beni rahatsız etmedi fakat reçine gövdeli kalemler kadar rahat olmayabilir.

Geçmeli bir kapak kullanılmış yine işlemeli ve Rodyum kaplı. Parlak bir yüzey, temiz tutmak oldukça zor parmak izi tutuyor. Klips yaylı ve 5 mm kadar açılabiliyor. Sıkı tutuyor takıldığı yerden düşmesi zor. Kalemi kullanırken kapağı kalem arkasına takınca kalem oldukça uzuyor ve kalemin grip kısmına yakın ağırlık merkezi değişiyor yazmak daha zor oluyor. Tasarım sürecinde kalem kullanılırken kapağın kalemden ayrı tutulacağı düşünülmüş.

Boyutlara ve ağırlık konusuna gelirsek kalemin kapalı uzunluğu tam olarak 13 cm. Kapak açık iken 12.5 cm, kapak arkada takılı iken 16 cm. Kapağın en geniş noktası 12 mm ve kalemin daha ince olduğu kısım gövde ise 9 mm boyutlarında. Kapak kapalı içinde dönüştürücü var ve mürekkep dolu iken 36.1 gr. Kapak takılı değilken 23.6 gr ağırlığa sahip. (Kıyas olması açısından yaygın olan Lamy Safari kalem ise kapak üzerindeyken sadece 17 gr ağırlığa sahip. Metal gövdeli AL-Star modeli ise 21.5 gr ağırlığa sahip.)

Kalemin içinden bir dönüştürücü çıkıyor. Tutma kısmı ve gövde kısmı birbirinden ayrılarak mürekkep dolumu bu dönüştürücü ile sağlanıyor. Kalemi ister şişeye daldırıp mürekkep çekin isterseniz de dönüştürücüyü çıkartıp onu şişeye batırarak mürekkep çekin ve sonra yerine takın. Dönüştürücü yerine tam olarak oturuyor takması kolay ve taktıktan sonra sıkı bir şekilde duruyor. Bunun dışında şişe mürekkep kullanmak istemeyenler için de standart kartuşlar ile de çalışabiliyor.

Kalemi fiziksel olarak tanıdık gelelim kalemin yazım deneyimine. Bu kalemi kimileri imza kalemi olarak kimileri de benim gibi daha sık kullanmak için alabilir. Dolma kalem dijital dünyamızın içinde kalmış nadir mekanik araçlardan birisi, gövde içinde bulunan mürekkep deposundan mürekkep yer çekiminden faydalanarak damak üzerinden geçerek kâğıda aktarılıyor. Önemli olan bu aktarımın ne kadar kontrollü, başarılı, kusursuz gerçekleştiği. Bu kalemin damak yapısı ve ucu bu işi mükemmel şekilde yapabiliyor. Biraz ıslak yazdığını söyleyebilirim bu benim sevdiğim bir özellik. Kâğıt üzerinde uç çok iyi kayıyor. Yazı yazarken atlama yapmıyor. Dolma kalem ile uyumlu iyi bir kâğıt ve iyi bir mürekkep ile buluştuğunda bu kalem ile yazı yazmak çok çok keyifli. Fakat esnek bir uç değil yazı yazarken bastırmadan kullanmak gerek yoksa uca zarar vermek işten bile değil.

Toparlamak gerekirse, kalem kesinlikle dışarıdan bakıldığında dikkat çekici premium görünen bir kalem. Dolma kalemi tıpkı kol saati gibi itibar göstergesi bir prestij ürünü olarak satın alanlar var. Bu işlevi yerine getirebilir. Benim için önemli olan ise yazım deneyimi, bugüne kadar kullandığım çelik ve iridyum uçlu dolma kalemlerden daha başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ömür boyu kullanabileceğiniz hatta miras bırakılabilecek bir kalem. Fiyat/Performans bir kalem mi bence değil, markanın amacı bu seri de fiyat performans ürünleri sunmak mı? Hayır. Bunun için kalemi fiyatı ile değerlendirmeyeceğim pahalı bir kalem olduğunu biliyoruz. Kalemin Avrupa satış fiyatı 350-375 € (Euro) arasında değişiyor. Kur değişken olduğu için Türk lirası olarak fiyat söylemekten kaçınıyorum.

Kaleminizin hangi materyalden yapıldığı, ucunun ne olduğu önemli değildir. Önemli olan yazmayı sevmek yazmaktan keyif almaktır. Dolma kalem kullanımının artması dileğiyle.

Kullandığım defter Japon Tomoe River 52 Gsm beyaz.

Mürekkep Kaweco Caramel Brown.

Fotoğrafları s20fe cep telefonum ile çektim.

Faydalandığım Kaynaklar:

-tr.wikipedia.org/wiki/Rodyum

-www.graf-von-faber-castell.com.tr/series/guilloche

-www.faber-castell.com.tr/tr/bizi-taniyin/tarihce

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Pentel Orenz Nero [0.3]

  • Son zamanlarda TeknoSeyir'de biraz kalem eksikliği olduğunu hissettim ve bu durumu değiştirmek adına Japonya'dan gelen Orenz Nero'yu konuk etmek istedim. Baştan sona Pentel markasının tasarım klişelerini yıkan bir model olması bir yana, aynı zamanda mekanik kalemler arasında inovatif özelliklere sahip ürünlerden birisi.

 

  • Tasarımından ve teknik özelliklerinden başlamak gerekirse, geleneksel bir Pentel kaleminden başka bir kalemle karşı karşıya olduğumu söylemem yanlış olmaz. Plastik ve metal karışımı gövde, Silikonsuz, plastik tırtıklı ve sekizgen tutuş kısmı ilk göze çarpan detaylardan.

 

 

 

  • Metal klips ve metal/plastik harmanı gövde nedeniyle klasik Pentel kalemlere göre "birazağar" olsa da 16-18 gramlık ağırlığı bence çok da fazla değil. Ağırlık merkezi de kalemin ucuna daha yakın olan grip kısmına doğru yoğunlaştırılmış. Bu ağırlığa yakın diğer kalemlere nazaran daha hafif bir hissiyat oluşturması da rakiplere karşı bir avantaj.

 

 

  • Aslında Pentel'in Orenz serisi uzun süredir devam eden ve kendini kalem dünyasına 0.2 ve 0.3 mm inceliğindeki uçlarla çoktan kabul ettirmişti. Özellikle 0.2 inceliğinde çalışan bir kalem yapmanın külfeti biraz da kullanıcıya yıkılmıştı, zira Orenz kalemlerde grafit ucun her zaman kalemin metal ucunun içerisinde kalması gerekiyor. İkisi arasındaki küçük uyuşmazlıklarda ya metal uçla kağıdı çiziyorsunuz, ya da grafit uç çok dışarıda kalıp kırılıyor. Orenz Nero ile birlikte Pentel, sadece kalemin metal ucunu hareket eden bir şekilde tasarlamamış, aynı zamanda bunu otomatik çıkan grafit uç (automatic lead advance mechanism) ile birleştirmiş. Öte yandan kalemin arka kapağı da hâlâ grafit uç çıkarmak ve metal ucu çıkarmak/gizlemek için kullanıma sunulmuş. Yani siz ucu bir kez ayarladıktan sonra, rahatlıkla kağıda uç bitene kadar yazmaya devam edebiliyorsunuz. Otomatize edilmiş uç çıkarma mekanizması hatasız ve verimli bir şekilde çalışıyor diyebilirim. Uç kırılmaları veya metal uçla kağıdı çizme gibi dertlerim olmadı Nero ile.

 

  • Ergonomik açıdan biraz arada kaldım, incelemedeki tek puanı da bu yüzden kırdım. Aslında Rotring 600 gibi bir tırtıklı grip yok ama Graph 1000 veya Alpha Gel gibi aşırı rahat bir silikon grip de yok. Kalemin grip kısmının sekizgen şeklinde olması ve çok yumuşak geçişli olarak şekil verilmesinden dolayı kalemi tutarken parmakları acıtmıyor. Bu kalemle hem yazarken hem de çizerken gerçekten çok keyif aldığımı söyleyebilirim. Üretim kalitesi olarak gerçekten "premium" bir ürün ve mekanizması muhtemelen kalem sektöründeki en iyi mekanizmalardan birisi.

 

  • Otomatik mekanizma çok iyi çalışmasına rağmen, mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Yukarıdaki karşılaştırmalı görselden de görülebildiği gibi, mekanizmanın pençesi zamanla sürtünmeden dolayı grafit ucun tozlarıyla kaplanıyor. Bunun grafit uç ile bir alakası yok, pençenin tutuş sıkılığından ve sürtünmeden kaynaklanıyor. Takdir edersiniz ki, bu testleri hem kendi içinde gelen uçlar ile, hem de Ain-Stein 2B uçlarla yapıyorum. Uç kalitesi konusunda olabildiğince seçici davranmaya dikkat ediyorum. Uç kalitesi bir yana, oluşan bu tozu temizlesi hiç zahmetli değil ama zamanında bunun uç kırılması vb. gibi sorunlara sebep olduğunu okumuştum. Açıkçası ben henüz böyle bir sorunla karşılaşmadım ancak bu konuda daha detaylı bilgi edindiğimde dipnot olarak ekleyeceğim.

 

  • "Madem bu mekanizma bu kadar iyi çalışıyor, neden 0.2 modelini tercih etmedin?" gibi bir soruyu şimdiden tahmin edebiliyorum. Daha önceden kullandığım 0.2 Orenz ile olan tecrübelerime dayanarak, 0.2 mm inceliğinin benim için çok da önemli olmadığını keşfettim. Çok teknik çizim yapanları veya sanatçıları bir kenara ayırarak konuşmak gerekirse, 0.3 mm altına inmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Öte yandan 0.2 uçları bulması çok daha zor ve diğerlerine göre çok daha pahalılar. Gerek günlük kullanım, gerek teknik işler için 0.3 mm oldukça tatmin edici.

 

  • Biraz şaşırtıcı gelebilir ama, sanırım ilk defa bir Pentel marka bir kalemin güzel bir kutuyla geldiğini gördüm. Genel olarka bildiğimiz Pentel kalemlerden daha pahalı olması da muhtemelen bu kutunun açıklamalarından birisi. Yanlış hatırlamıyorsam, eBay üzerinden €30 civarında bir fiyata satın almıştım. Normalde bu markadan aldığımız kalemlerin en fazla $10-15 civarında olmasına aşinayız ama Orenz Nero kesinlikle bir istisna. Tabii bu fiyata değer mi konusunu konuşmak lazım biraz da.

 

  • Öncelikle, Türkiye fiyatını tartışmak istemiyorum çünkü artık akıl tutulması seviyesinde bir durum var. Direkt döviz kurundan çevirdiğiniz zaman bile çok yüksek gelebilir, anlıyorum ancak durum artık akıl ve mantık sınırlarını geçmiş olduğu için şu an Türkiye'deki fiyatına bakarak net ve sağlıklı bir yorum yapabilmek mümkün değil. Bunun yerine yurtdışı fiyatına göre değerlendirmek gerekirse, bence klasmanına göre kabul edilebilir bir fiyata sahip. Gelişmiş otomatik mekanizma, yüksek üretim kalitesi, Pentel garantisi ve kutulu sunumu ile bir şansı hak ediyor ve benim gözümde adını en iyi versatil kalemler arasına yazdırıyor.

#Pentel #Orenz #Nero #Mekanik #Kalem #İnceleme #Mechanical #Pencil #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 16 / 34
  • Mr.Bell @mr-bell

    Dün kalem soruldu, sizin incelemelerini dedim ama bir baktım eski üye adıyla çıkmıyor,aha dedim adam gitmiş. Sonra chatten söylediler çözdük 🙂

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Avrupa'nın el yazısı tipi neden hep aynı ya? Çok enteresan geliyor bana...

    • mcan @dogan_mcan

      Anlamadım hocam, biraz daha açar mısınız?

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @mcan: Harfler hep yuvarlağa yakın ve biraz geniş ve hatta her bir bireyinki bir birine benzer şekilde oluyor.

    • mcan @dogan_mcan

      @lterlemez Ben Avrupalı değilim bilakis üniversite için geldim ama 5 yıl geçtiği için bazı benzerlikler oluşmuş olabilir. Benim bildiğim kadarıyla Avrupa'da çocuklara yazma öğretilirken kurşun kalem vs. değil, dolmakalem kullanılıyor. Dolma kalem kullanımı diğer kalemlere göre daha açılı olduğu için genel olarak yuvarlağa yakın bir görüntü oluşmuş olabilir.

      Lamy'nin abc modeli gibi dolmakalemler de çocukların rahat kullanımı için tasarlanmış ürünler. Bu nedenle de mürekkep ve dolma kalem kültürü bayağıdır yer edinmiş durumda Almanya ve Avusturya'da. Muhtemelen benzer şeyleri Hollanda, Fransa, Belçika ve İngiltere için de söyleyebiliriz ancak oraları çok araştırmadım.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @mcan: Olabilir, doğrudur; benim ilgimi çeken çok benzer olması, ülke falan ayırt etmiyor.

  • PhoeniXim @phoenixim

    Türkiye fiyatları gerçekten saçmalık. Dün 700 liraya bi yerde görmüştüm bugün minimum fiyat 900 olmuş. Henüz sipariş vermedim ama Amazon Japonya'da çok iyi fiyatlar var.
    Orenz Nero 230 tl
    Graph 1000 72 tl
    Smash 95 tl.

    190 lira kargo ücreti çıkıyor üzerine de bizim hükümetin aldığı vergi var. Yanına hiçbir şey almasan sadece 1 adet Orenz Nero bile sipariş versen 505 lira yapıyor. Her şekilde TR fiyatlarından daha mantıklı.

    2-3 kişi birleşip sipariş verilirse 200 lira olan kargo fiyatı da küçülür gider. Kalem adeti arttıkça kargo fiyatı artmıyor. Dün 15 taneyle denedim +10 lira ekledi +14 kalem için.

    • mcan @dogan_mcan

      Ben dün incelemeyi yazarken biraz TR fiyatlarına baktım ve 1000₺ üzerini görünce kapadım.

      Dediğiniz gibi yurtdışından almak daha ucuza geliyor. Yurtdışı fiyatına 30€ desek, direkt döviz kurundan çevirince bile 480₺ eder. Hani o kadar olmaz ama, bir 30€ daha masraf koysan, 960₺ ediyor ve hâlâ Türkiye fiyatlarından ucuz.

      Ülkemizde şu an kapkaç yaşanıyor. "Simple in and out" dediğimiz mantıkla döviz ve vergilerin yanında bir de kâr marjı, masrado, pandemi falan diyerek fiyat şişiriliyor. Vergisini verip satın slan vatandaş dışında herkes güzel kazanıyor gibi görülüyor 🙂

    • PhoeniXim @phoenixim

      @mcan Japonya'dan kalem siparişi verecek olursan haberleşelim. Şu 200 lira kargoyu yarı yarıya öderiz 😄 Graph 1000 falan alacağım biraz kayboldu geçenlerde. Smash var 3 tane de graph 1000'in yeri ayrı

    • PhoeniXim @phoenixim

      @mcan Yukarıda Orenz 505 lira yazdığıma her türlü vergi dahil. Vergi + kargo + kalem fiyatı: 505 lira. Ona rağmen Türkiye fiyatının yarısı

    • mcan @dogan_mcan

      @phoenixim Ben de Graph 1000 0.5 ve 0.3 almayı düşünüyorum. Benim buradan almam sorun değil ama size yollamam için buradan bir kargo masrafı daha çıkıyor. Zarfla gönderirsem takip numarası vermiyor ama bedeli 1 Euro. Daha büyük zarfla gönderirsem takip numarası verilmiş halde 10 Euro masraf çıkıyor. Amazon DE ve eBay AT'den hesaplayın, eğer sizin kafanıza yatarsa ben buradan gönderirim. En kötü ihtimal de Türkiye'ye geldiğim zaman PTT'den yollarım.

    • PhoeniXim @phoenixim

      @mcan Ben seni TR'desin sandım 🙂

    • mcan @dogan_mcan

      @phoenixim Yok değilim hocam 😀 Ama Buradan Graph 1000 hediye ederim size, Türkiye'ye geldiğim zaman veya buradan gönderirim, benim için sıkıntı değil.

  • Neoturk82 @neoturk82

    Başarılı bir inceleme olmuş, elinize sağlık.

Rotring 600 Tükenmez Kalem [Kırmızı]

  • Herkese şimdiden mutlu ve sağlıklı bir yeni yıl dilerim! Her yeni yılın simgesi olan kırmızının en sevdiğim kalemlerden birinde kullanılmış olması beni çok sevindirdi. Rotring 600'ün mavi versatil 0.5 ve gümüş versatil 0.7 modellerinin incelemesini daha önce yazmış olduğum için açıkçası tükenmez modeli adına yazılacak şeyler pek fazla değil. Bu yazıda, Rotring 600'ün bir tükenmez kalem olarak nasıl bir deneyim sunduğuna bakacağız. Biraz da tükenmez kalemlerin refill'leri (kartuşları) hakkında bilgi edinip, rengi hakkında yorum yapacağız.

 

  • Tükenmez ve versatil arasındaki herhangi bir görsel fark yok. Uç yoğunluğu göstergesi ve versatil metal uç haricinde aslında aynı kalem. Boyut ve ağırlık olarak da herhangi bir fark yok. Tükenmez kalemlerde genelde arka kapağın mekanik tasarımına önem veririm. Kullanımı kolay ve sağlam gözüküyor. Çekip de çıkarma gibi bir özelliği olmadığından dolayı kaybolmayacak şekilde tasarlanmış, bu detay da hoşuma gitti.

 

  • Öte yandan serinin diğer kalemlerinde olduğu gibi grip ile gövdenin birleştiği kısımdan kalemi açıp refill değiştirmek mümkün. Rotring 600, "G2 Style" veya "Parker Style" denen refill'lerden kullanıyor. G2 Style ismi açıkçası biraz kafa karıştırıcı olabilir çünkü Pilot G2 Gel kalemleri ile benzer bir ismi taşıyor. Aslında ikisi de farklı şeyler, birisi refill ismi; diğeri ise bir kalem ismi. Rotring 600 veya diğer Parker Style refill kullanan kalemler için yedek refill alırken bu nüansa dikkat etmek gerekiyor. Ben yedek olarak Parker Quink Gel refill aldım. Henüz kullanmadım çünkü Rotring'in kendi refill'i çok hoşuma gitti. Gel değil ama yazarken mürekkebi yağ gibi akıyor ve "break in" denilen mürekkebin anlık kesilmesi gibi tatsız olaylar yaşanmıyor. Bir müddet daha Rotring mürekkebini kullandıktan sonra Parker'ı da deneyeceğim.

 

  • Renk konusuna gelecek olursak, kırmızı rengi zamanla daha çok hoşuma gitmeye başladı. Çok fazla kırmızı üzerine kırmızı gibi görünse de zaman geçtikçe gözüm alışmaya başladı. Rotring yazısı ve arka kapağın altındaki kırmızı yüzük (der rote Ring) gövdeye nazaran daha parlak bir renge sahip. Kalemin geri kalanı da daha koyu metalik renkte olduğu için güzel bir kontrast yakalanmış. Bu noktalarda Rotring 800 veya Rapid Pro benzeri tasarımlar da tercih edilebilirdi ancak bu estetik yaklaşım da gayet hoş olmuş.

 

  • Sonuç olarak favori versatil kalemlerimden birisi olan Rotring 600'ün tükenmez versiyonuna da böyle bir güzel renkle sahip olmak beni çok memnun etti. Hem günlük kullanıma çok uygun, hem de göz alıcı nefis bir tasarımı var. Bu iki önemli detayın bir araya geldiği kalemleri bulmak pek kolay değil. Kalemin genel malzeme ve mürekkep kalitesinden dolayı tükenmez kalemler arasında da favorilerim arasına şimdiden girmiş oldu.

 

#Rotring #600 #Tükenmez #Kalem #İnceleme #Ballpoint #Pen #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 6
  • mcan @dogan_mcan

    Bunu soracak birini arıyordum 🙂 Eleştirinizde kesinlikle haklısınız ama fiyat belirtmememin birkaç sebebi var. Son zamanlarda fiyattan bahsetmemeye karar verdim çünkü neredeyse her $10 üzerindeki kalemler incelediğimde hedef gösteriliyorum. İlla birisi gelip, "Bir kaleme bu kadar para vermem", "Bu kadar kalemi ne yapacaksın ki?" veya "Şş, hayat çok mu güzel lan?" tarzında yorumlar yapıyor.

    Öncelikle ben zaten Türkiye'de yaşamıyorum ve kalemleri Euro ile alıyorum. Benim için burada 20€ olan bir kalem Türkiye'de çok rahat 250₺'yi geçiyor. Fiyat konusunda yorum yapmaya çalışırken, kime neyi anlatıyorum diye kendimi sorguluyorum sürekli. Şunun da farkındayım ki benim yaşadığım yerde de herkes bir kaleme rahatlıkla 20€ vermiyor ama etraftan rahat bir şekilde görüyorum ki insanlar Caran d'Ache gibi markaların farkındalar ve çok daha rahat bir şekilde satın alabiliyorlar.

    Diğer bir neden ise zaten ben Rotring 600'ün incelemesini çok önceden yazmıştım ve fiyat ve kutusu hakkında yorum yapmıştım. Mavi renkli modelinin incelemesinde de fiyatının aynı kaldığından ve bundan memnun olduğumdan bahsetmiştim.

    Bir de adı lâzım değil bir şizofren arkadaş vardı burada. Benim kalem incelemerinde e-posta adresimi yazmamdan şikayetçi idi ve beni kafasında kalem satıcısı olarak kodlamış. Gidip kendi cebimden ödeyerek aldığım kalemleri sattığımı iddia ediyordu. Bu arkadaş aynı zamanda kendine bir blog sitesi açıp CS:GO oyununda mikrofon hangi tuşla aktive edilir diye rehber hazırlamıştı 😀 Technopat görse secde eder o derece. Kalem satacak olsam neden Teknoseyir'e inceleme yazayım orası ayrı konu. E-posta adresimi de zaten yalnızca sorular için veriyorum. Olur da TS'ye üye olmak istemeyen birisi soru sormak isterse; veya herhangi bir şekilde TS dışında soru sormak vs. isterse ekstra bir seçenek olsun diye e-posta adresimi verdiğimi defalarca söylemiştim. Bazı insanlar sanırım hater olmak için doğmuş. Onları anlamak ve onlara anlatmak mümkün değil.

    Hoş, benim fiyattan bahsetmemem beni hedef gösteren yorumları azaltır mı bilmiyorum ama son iki incelemede biraz faydasını gördüm gibi. Olur da kendime bir blog tarzı site açarsam fiyat konusunda da yorum yaparım ama şu an böyle bir planım yok. Bir üniversite öğrencisi olarak kalemler hakkında fikirlerimi hâlâ TS'de paylaşmayı ve bunun üzerinden herhangi bir gelir elde etmeme konusunda kararlıyım. Zaten çok niş bir hobi olduğu için kimseden sponsorluk teklifi falan da almadım 😀 Burada çok kıymetli insanlar da var, onların hatırına incelemeleri devam ettiriyorum. Sizin de güzel sorularınızdan dolayı incelemeler çok sık olmasa da devam edecek 🙂 Şu sıralar ciddi bir yoğunluk var, herkes noel tatiline girmişken inceleme yazmak için güzel bir fırsat oldu.

  • mcan @dogan_mcan

    @cansimit Rica ederim, olabildiğince açıklayıcı yazmaya çalışırken biraz da dert yanmış gibi oldum. Yapıcı eleştiriniz için teşekkürler 🙂

  • mcan @dogan_mcan

    Aliexpress'ten şimdiye kadar herhangi bir kırtasiye ürünü almadım. Ürün görselleri, model ismi vs. kalemin kendi sitesiyle eşleşiyorsa bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

Rotring 600 Mekanik Kalem [Mavi] [0.5]

  • Geçtiğimiz sene kasım ayında söylentileri ortaya çıkan, TeknoSeyir'de de hakkında bolca muhabbeti edilen olan Rotring'in 600 serisine üç yeni renk eklemesi hadisesi sonunda gerçekleşti ve bu yeni modeller bütün dünyaya yayıldı. Bu yazıda da, bir senelik uzun bekleyişin sonucunun nasıl olduğunu irdeleyeceğiz. Hâlihazırda zaten bir Rotring 600 incelemesi var. Teknik detay ve kalem hakkında genel bir bilgi edinmek isteyenler linkteki incelemeye göz atabilirler. Bu yazıda ise daha çok yeni renkler hakkında sohbet edip daha önce bahsetmemiş olduğum kısımlara değinmeye çalışacağım.

 

  • Bildiğiniz üzere, Rotring 600'ün yeni renkleri kırmızı, yeşil ve mavi idi. Rotring herhangi bir ayrım yapmadan bu üç renk için de ballpoint (tükenmez), 0.5 versatil ve 0.7 versatil seçeneklerini sunmuş. Bende 0.7 modeli bulunduğu için seriyi tamamlamak adına tercihimi 0.5 versatil ve ballpoint'ten yana kullandım. Versatil olarak mavi rengi tercih ederken ballpoint olarak kırmızı renk tercih ettim. Açıkçası yeşil renk de hiç fena değildi ancak koyuluğundan ötürü siyaha çok daha yakındı. Zarif bir seçim yapmak isteyenler yeşil rengine yönelebilirler. Mavi ve kırmızı rengi ise çok daha gösterişli olacak şekilde tasarlanmış. Kırmızı rengini daha çok ballpoint incelemesinde görseller ile birlikte değerlendirmek daha mantıklı olacaktır. Bu nedenle bu inceleme tamamen mavi 0.5 hakkında olacak.

 

  • 600'ün mavi rengi internete ilk sızdığında oldukça soluk ve açık gibi görünüyordu. Mağazalara gelmesiyle birlikte daha yakından görme şansım oldu ve daha koyu bir metalik renge sahip olması gözüme daha çok hitap etti. Kırmızı yazısı ve yüzüğü çok hoş bir kontrast oluşturmuş. Renkteki işçilik gerçekten muazzam. İşçilik konusu Rotring'in üst segmentinde her zaman çok başarılıdır, burada da herhangi bir fark yok.

 

  • Kalemin ucundan arka kapağına kadar tamamen metal kullanılmış durumda. Bu durumda ağırlık 23 grama kadar çıkmış durumda. Bu miktar kağıt üzerinde ergonomiyi baltalıyor gibi görünüyor. Gerçekte ise tırtıklı grip ve gövdenin geri kalanı benzer ağırlıkta oldukları için kalem ele alındığında çok daha hafif bir kalem gibi davranıyor. Kısacası, her kalem incelemesinde bahsettiğim gibi olay ağırlığın bölgesel dağılımında bitiyor, yani ağırlık merkezinde. Kalem o kadar dengeli tasarlanmış ki, benim gibi hafif kalem sevenlerin de yazarken çok memnun kalacağı bir deneyim sunuyor.

 

  • Mekanizması da gövdesi kadar metal barındırıyor ve bir hayli korunaklı bir şekilde tasarlanmış durumda. Bilindiği üzere kalemlerin mekanizmasının en can alıcı noktası olan pençe kısmıdır. Farklı markaların kendilerine özel pençe tasarımları (clutch/dispenser mechanism) olabilir ancak bütün olay grafit kalem ucunu tutan pençenin ne kadar sağlam ve korunaklı olduğuyla alakalıdır. Mekanizmanın da ne kadar sağlam olduğu bu kısıma bakılarak anlaşılabilir. Geri kalan tasarım tercihleri daha çok ergonomi ve dış görünüşte rol oynar. Rotring ise metal pençe tasarımıyla; ekstra olarak yay kısmına bağlı olan plastik silindir ve uç haznesini kaplayan metal silindir ile maksimum korumayı sağlamış durumda. Kalemin metal ucu da bir hayli sağlam. 0.5 uç ile herhangi bir sorun yaşamadan, uç kırmadan rahat bir yazı/çizim deneyimi sunuyor. Henüz denememiş olsam da, 0.35 modelinde de sorunsuz bir deneyim sunacağını düşünüyorum zira bu mekanizmanın altından kalkamayacağı bir iş değil. Bir de çok eskilerden kalma ve bulunmayan birinci jenerasyon 0.3 modeli var, onu da deneyimlemek isterdim.

 

  • Şahsi olarak Rotring'in versatil kalemleri arasında en çok beğendiğim modeli olan 600'ün üç yeni renkle seriyi canlandırması beni çok sevindirdi. Bunu yaparken de herhangi bir fiyat farkında başvurulmamasını gayet olumlu karşıladım. Versatil kalemler arasında da tasarım, ergonomi ve dayanıklılık anlamında her zaman en üst sıralarda yer almayı hak eden bir kalem kesinlikle. Hem yazmaktan, hem de çizmekten keyif aldığım nadir kalemlerden birisi aynı zamanda. Kısacası, kalemliğimden hiçbir zaman eksik etmeyeceğim bir klasiğe yeni bir renk, yeni bir can gelmiş diyebilirim.

 

#Rotring #600 #Mekanik #Kalem #İnceleme #MechanicalPencil #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 7
  • Burhan @epsilon

    Ürün çekimlerine ve incelemeye verdiğin önem, işi ne kadar severek yaptığını gösteriyor ve ortaya kaliteli bir iş çıkıyor. Bize de hayranlıkla bakmak kalıyor 🙂

    • mcan @dogan_mcan

      Teşekkürler beğendiğiniz için 🙂 Kaç gündür güneş yok ve kırmızı 600'ün fotoğraflarını çekemiyorum. Kapalı alanda da istediğim ışığı yakalayamadığım için kırmızı ballpoint'in incelemesini güneş açtıktan sonra yapmaya karar verdim 😀 Maalesef burada her yer kapalı olduğu için şöyle güzel bir kafede vs. çekim yapamadım ama dış mekan çekimleri de fena olmadı gibi. Fırsat oldukça dış mekan çekimlerini daha sık yapmayı da istiyorum. Kalem meraklıları olarak sayımız çok değil, o yüzden bu niş konuda elimden geldiğince düzgün içerikler çıkarmaya çalışıyorum. İleride biraz daha farklı içerikler de yapmak planlarım arasında 🙂

  • mcan @dogan_mcan

    Yorumunuz için teşekkürler hocam 🙂 Evet ilk başta sızan render görüntülerinde bayağı çiğ görünüyordu genel olarak renkler. Gidip kırtasiyede üç rengi de gördükten sonra fikrim değişti. Üçü de çok hoş. Metalik oldukları için ortamdaki ışığa göre de değişen bir renk geçişi oluyor. Bu konuda genel olarak üç rengi de çok başarılı buldum.

  • mcan @dogan_mcan

    Arada ciddi bir fiyat farkı olmadığı için Rotring 500'ü seçebilirdiniz ama 300 de kötü bir kalem değil. Gövdesinin plastik olması ciddi bir dezavantaj da değil çünkü bayağı hafif ve bu nedenle kullanması kolay. Mekanizması zaten sağlam olduğu için yazım deneyimi de tatmin edici. Çok popüler bir fikir değil belki de ama 300 benim nezdimde 500'den daha rahat bir kalem. Dışının plastik olmasını çok da kafaya takmamak lazım.

    https://www.youtube.com/watch?v=yQAtg4GHaic

  • İsmail Çetin @rizacetin

    Çok güzel bir inceleme olmuş hocam, bir an bende alasım geldi 😀

Lamy AL-star Dolma Kalem

  • Dolma kalem incelemerinde ikinci konuğumuz Lamy AL-star. Bir önceki inceleme olan Kaweco Sport'a nazaran çok daha farklı bir kalem olması nedeniyle incelemelerde iyi bir çeşitlilik yaratacağını umuyorum. Yine bir Alman markası olmasına karşın çok farklı bir kalem gibi görünebilir. Aslında Lamy Safari ve Vista kullanıcıları bu tasarıma uzun süredir hem versatil hem de tükenmez kalemler sayesinde aşinadır. Uzun lafın kısası, Lamy kullanıcıları için küçük; ilk defa Lamy kullanacaklar için büyük bir adım...

 

  • Tasarım ve malzeme kalitesi bu kalemin en önemli yapı taşları. Gövdesi alüminyum, ucu çelik ve grip kısmı plastik. Bendeki rengi bronz. Dikkat ederseniz birçok göz alıcı renkleri satılmakta. Mor ve yeşil renkleri de oldukça iddialı görünüyorlar. Bazı televizyon programlarında vb. mecralarda çok büyük ihtimalle görmüş olduğunuz bir kalem bu aslında. Renginin parlaklığı ve klips ile oluşan kontrast sayesinde tüm ilgiyi üzerine çekmeyi amaçlıyor kesinlikle.

 

  • Üçgen grip yapısı ve ucun gövdeden ayrı konumlandırılmış olmasından dolayı dolma kalemlere giriş yapmaya oldukça müsait. Parmağınıza mürekkep bulaşması bir hayli zor. Lamy M uçla da gayet rahat bir şekilde yazı yazabilmek mümkün. İsterseyene EF, F, B ve italik uçlar da sunuluyor. Uç tasarımı kalemin tasarımına uygun olsun diye bayağı sade yapılmış belli ki. Bu uç tasarımı çok hoşuma gitmese de kalemin de çok metalik ve endüstriyel tasarımına uygun. Yazarken herhangi bir şikayetim de olmadı. Akıcı ve deftere zarar vermeden yazabildiğim için uç tasarımını çok da kafaya takmadım.

 

  • Kalemin kapağını çıkarıp yazarken oldukça hafif ve dengeli bir geri dönüş alıyorsunuz. Kapağı arkaya takıp yazarken daha çok zorlanabilirsiniz. Bu nedenle tavsiyem kapağını çıkararak yazı yazılması yönünde. Tabii ağır kalem sevenlerin de her zaman kapağı takarak yazma imkanı var. Şimdiye kadar yalnızca Lamy'nin kendi bronz mürekkep kartuşunu kullandım. Fiyatı uygun ve rengi canlı. Pilot marka mürekkepler kadar iddialı olmasa da bence yazması keyifli bir renge sahip. Bir yandan da kalemin grip kısmı hafif şeffaf olmasa damak olduğunu bile unutturacak cinsten bir yapısı var. Kartuşlu damak da fazlasıyla korunaklı bir şekilde grip içinde yer alıyor. Bu nedenle çok büyük problemler yaşamak da pek mümkün değil. Kalemin birçok noktasında kullanıcının elinden tuttuğu imgelerini edinmek mümkün.

 

  • Bazı dolma kalem kullanıcılarının hiç sevmeyeceği noktaları da barındırmıyor değil. Tasarımın çok sade olması ve otantik olmaması, gövdedeki mürekkep penceresi nedeniyle eyedropper desteğinin olmaması ve plastik grip herkesin hoşuna gitmeyecektir. Aslında dolma kalemler ile uğraşmak istemeyen, mürekkep kartuşunu (veya converter) takıp direkt kullanmak isteyen son kullanıcı için ideal denebilecek bir kalem; ancak meraklısı için çok çekici değil. Özellikle Safari tasarımını baz alması nedeniyle zaten Safari'den hazzetmeyenler için pek de bir şey ifade etmiyor. Yine de uzun süredir piyasada olan, kendini kabul ettirmiş ve Lamy ile özdeşleşmiş bir tasarım olması nedeniye akıllıca bir seçim olduğu kesin. Tartışmasız kalem dünyasındaki en başarılı ve meşhur tasarımlardan birini kullanıyor. Bunun için Wolfgang Fabian'a tekrar teşekkür etmek gerek.

 

  • Fiyat konusunu çok kafaya takmayan, dolma kalemler içinde kaliteli ve "bitmiş bir ürün" isteyen, bir yandan da masabaşında metalik rengini sergilemek isteyenler için çok iyi bir seçim olacaktır. Hediye kalem almak isteyenler için de mürekkep, kartuş ve piston ile set olarak satılıyor. Bence ister kendine, ister hediyelik almak isteyenler için en iyi seçenek set halinde almak. Lamy'nin sunumu güzel ve kutu içeriği zengin. Lamy'nin sektördeki tecrübesinin gövde bulmuş halinden birisi, AL-star.

 

#Lamy #ALstar #DolmaKalem #İnceleme #FountainPen #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 14 / 18

Kaweco Classic Sport Dolma Kalem

  • Bundan tam dört sene önce, Kaweco Special ile birlikte kalemler hakkında daha çok şey öğrenmek ve yazmak istedim. Yazdığım ilk inceleme değildi ancak bazı kalemlerin yalnızca satın alınıp kullanılmasının yanı sıra hikayelerinin ve teknik başarımlarının da paylaşılması gerektiği konusunda fikrimi güçlendiren bir üründü. Benzer bir duyguya bu sefer aynı markanın köklü bir dolma kalemini kullanırken sahip olmak da güzel bir deneyim oldu benim için. Aynı zamanda yazacağım ilk dolma kalem incelemesi olması kişisel olarak bir başka heyecan uyandırıyor bende. Uzun süredir planladığım ve deneyim elde etmek için kendime zaman tanıdığım bir ürün kategorisiydi. Mekanik ve tükenmez kalemlerden çok daha farklı dinamiklere sahip olması dolma kalemleri özel kılıyor. Böyle özel bir kalemi hediye ederek incelemesini yazmamı sağlayan @raist'e çok teşekkürler.

 

  • Sport ismi aslında Kaweco'nun içinde ayrı bir marka. Çok uzun zamandır bulunan ve ürün yelpazesi çok geniş bir alt marka. Classic Sport ise isminden anlaşılacağı üzere Kaweco'nun klasik dolma kalem serisi. İnceleme konuğu olan şeffaf rengi çok yaygın bulunmasa da diğer renkleri çok daha rahat bulunabilir durumda. Bildiğim kadarıyla da rengi dışında herhangi bir teknik özelliği de farklı değil.

 

  • Kalemin işçilik kısmı her zamanki gibi Kaweco seviyesinde. Sadeliği ve birkaç zarif detayı sayesinde Alman kalemi olduğunu anlamak çok zor değil. Şeffaf gövdesine rağmen kendini gösterebilen kaligrafik Kaweco Sport yazısı, kapağındaki klasik sembolün altın rengiyle bir başka seviyeye ulaşması, bir de bunların üstüne altın kaplamalı çelik ucun üzerindeki nefis desenlerle birlikte bence minimalistik olmasına rağmen çok da kendini iddialı bir şekilde ortaya koyan bir kalem. Kaweco kalemlerden alıştığımız üzere klips ayrıca satılıyor. Bunun nedenini tam olarak anlamamakla birlikte klips ihtiyacı da duymadım şahsen. Kapağı sekizgen olduğu için masada herhangi bir şekilde oynayıp yere düşme derdi olmuyor ancak benim gibi kapağı çıkararak kullanacaklar için durum aynı değil. Kapaksız kullanım senaryosunda dikkatli olunmasını tavsiye ederim.

 

  • Öte yandan da Kaweco'nun çok başarılı bir servis kalitesi var. Kalemin herhangi bir parçası herhangi bir nedenle zarar gördüğü vakit serviste değişim yapılıyor. Kalemi ilk kullandığım zamanlarda arka kapağına aseton ile müdahale etme gibi bir hata yaptım ve anında şeffaf rengi beyaza döndü. Yakınımdaki Kaweco anlaşmalı kalem mağazasına giderek destek aldım ve gövdeyi yenisiyle değiştirdiler. Kaleminizle alakalı herhangi bir sorun olduğunda mutlaka ilk önce servise başvurmayı unutmayın.

 

  • Dolma kalem kullanmaya yeni başlayanlar için önerilen uç çeşitleri M (medium/orta) ve B (bold/kalın) olsa da EF (extra fine/ekstra ince) uç ile yazmak beni daha mutlu etti. Versatil kalemlerde 0.5 mm kalınlığa denk gelmesi nedeniyle ince uçla yazmak daha doğal bir his uyandırdı bende. Tabii Kaweco'dan istenilen uç edinilip değiştirilebilir. En uç kısmı ise toplu iğne yapısında. İtalik olanlar daha çok kaligrafide kullanıldığı için günlük kullanımda iğne uç benim için daha rahat bir seçenek oldu.

 

  • Klasik kartuşlar dışında kendi mürekkebinizi kullanmanız için piston ve eyedropper desteği var. Yani eyedropper sayesinde kalemin arka kapağını mürekkep haznesine dönüştürebilmek mümkün. Ben çok fazla elimde mürekkep izleriyle uğraşmak istemediğim için pistonu daha kolay ve kullanışlı buluyorum. Aynı zamanda kalemi temizlemek istediğiniz zaman bu pistona kaleme takılıyken su doldurup boşaltmak daha zahmetsiz oluyor.

 

  • Mürekkep ise fazla subjektif bir konu. Çok çeşit mürekkep kullanmamış birisi olarak Pilot Iroshizuku mürekkepleri çok beğeniyorum ve Iroshizuku dışında yalnızca kalemlerin kendi mürekkeplerini kullanıyorum. Mürekkep çok daha farklı ve geniş bir konu olduğu için burada pek değinmeyi düşünmüyorum. Sport Classic, kısacası Kaweco ve Iroshizuku mürekkepleri ile çok tatlı bir şekilde kullanılabilen bir kalem.

 

  • Belki de en önemli konu ise yazım deneyimi. Öncelikle dolma kalemle yazmaya yeni başlayacaklar için bence çok güzel bir fırsat Sport. Grip kısmı tutuşu güçlendirecek herhangi bir kaplamaya sahip değil ama kalemin aşırı hafif olması nedeniyle denge konusunda bir sıkıntı yaşamak mümkün değil. Kalemin kontrolünün sizde olduğunu hissediyorsunuz. Dahası, kalemin kapağını arkaya takınca da ağırlıkta ciddi bir değişim hissedilmiyor ve yine çok rahat bir yazım deneyimi elde ediliyor. Nedendir bilmiyorum ancak bu kalemin ucu iğne uçlu bir jel kalem gibi akıyor. Yazarken eli korkak alıştırmaya gerek yok. Yine de şimdiye kadar her dolma kalemde gördüğüm kadarıyla yazı yazarken mürekkep doğal olarak pençelere de bulaşıyor ama şimdiye kadar herhangi bir mürekkep sızıntısı veya damak çatlağı gibi bir durumla karşılaşmadım. Minimal form faktörü nedeniyle piston veya kartuşla ortalama bir dolma kaleme göre daha küçük bir mürekkep haznesi var. Bu durum, mürekkeple çok uğraşmayı sevmeyen birisi olarak benim çok hoşuma gitmese de olabildiğince kompakt bir kalemde belli başlı kısımlardan taviz verilmesi gerektiğini gösteriyor.

 

  • Fiyat konusunda çok net bir bilgi sahibi değilim lâkin günümüz ekonomik durumunda dahi çok astronomik bir düzeyde değil. Kişisel kullanım veya hediye niyetine alınmaya çok müsait. Bazı mağazalarda klips dahil olarak satıldığı da oluyor. Çok zarif ve sağlam bir zanaatkârlık örneği olması bir kenara; 1911'den bu güne gelmeyi başarmış bir isim olarak Sport, türünün nadir örneklerinden.

 

#Kaweco #Classic #Sport #DolmaKalem #İnceleme #FountainPen #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • sayit seyhan @seyhansayit

    Güzel bir yazı. Elinize sağlık. Üstelik almayı düşündüğüm kalem 🙂 iyi denk geldi.

  • Polemik @polemik

    Gerçekten çok güzel bir kalem. Geçen sene aldığım Sport’u ne yazık ki kaybettim. Hala unutamadım kendisini. Tasarımı çok güzel, yazması çok keyifli bir kalem. Lamy Safari’ye göre çok daha zevkle kullanmıştım.

  • Raistlin @raist

    Eline sağlık, gene keyifle okunacak bir inceleme olmuş.

  • Supermaniac @supermaniac

    Defter de önerebilir misin. Dolma kalemle normal deftere yazmak hiç keyif vermiyor.

    • mcan @dogan_mcan

      Defterlerde GSM (grams per square meter veya g/m² ) değerine göre almak gerekiyor. Bu değer arttıkça defterin yaprak kalınlığı artmış oluyor ve daha kaliteli bir yazım deneyimi sunuyor. Her defterde ise bu değer belirtilmiyor. Kaç gsm olduğunu bilmediğiniz bir defteri dolma kalemle kullanmak için almanızı tavsiye etmem. 90 gsm ideal değerdir ancak 80 gsm de oldukça yeterli bir kalınlık sunar. Leuchtturm1917, Moleskine, Clairefontaine, Rhodia ve Oxford gibi markalar gsm kriterlerini karşılamakla birlikte genel olarak yüksek bir malzeme kalitesine sahipler. Bir yandan da bazı online kırtasiyelerde dolma kalem uyumlu defter kategorisi de bulunuyor, oralardan da bakabilirsiniz. Kalın yapraklı defter kullandıktan bir süre sonra zaten kırtasiyeden yeni defter alırken ince ve kalın olanını gsm değerini bilmeden de el ile anlamak çok kolaylaşıyor. İnce yapraklı defterleri bir süre sonra almak istemiyorsunuz. Kalın defterlerin her türlü kalemle kullanılmaya daha müsait ve ergonomik olması nedeniyle biraz daha pahalı olduğunun farkındayım ama sunulan kaliteden dolayı bu fiyata değer denen ürünler var. Tüm çeşitlerini kullandığım için rahatlıkla Clairefontaine tavsiye edebilirim. Diğer markalar da kalite olarak çok farklı değiller.

    • Supermaniac @supermaniac

      @dogan_mcan Teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Bu defterler genel olarak çizim için falan olsa da not tutmak için de uygun bir defter bulabilirim diye düşünüyorum.

    • mcan @dogan_mcan

      @supermaniac Yazmış olduğum markalar çizim için değil aksine not almak için tasarlanan defterler ürteiyor. Clairefontaine çok geniş bir yelpazede üretim yapıyor ama en meşhur defterleri bildiğimiz not alma defterleri. Leuchtturm1917 zaten ajanda ve kompakt not defteri alanında lider. Moleskine de yine ajanda kategorisinde meşhur. Oxford ve Rhodia ise hem günlük kullanıma, hem de okul için kullanıma müsait. Eğer sırf dolma kalem için üretilmiş elegant bir defter istiyorsanız Graf von Faber Castell, Apica Premium ve Traveler's Company markalarına bakmanız gerekiyor.

Apple Pencil (1. Nesil)

  • Dokunmatik yüzeylerde ve ekranlarda kullanılmak üzere uzun süredir birçok çeşitli Stylus kalemlerin kullanıldığı bir gerçek. Bu kalemlerin en büyük sıkıntıları ise hep kullanışlılık üzerine oldu. Özellikle profesyonel alanlarda kullanılan kalemlerin dışındaki kalemlerin ortalamanın üstünde kalitede olanlarının fiyatları hep çok yüksek oldu. Şunu unutmamak lâzım ki, bu kalemler her zaman iyi bir cihaz ve uygulamaya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle tabiri caizse kalemle birlikte kullandığınız uygulama ve tablet/bilgisayar da sizi hayattan soğutmamalı. Kişisel kanaatimce hem F/P, hem de performans ve kullanışlılık açısından iPad+Apple Pencil ikilisi dışında bir ürün yok. F/P ve Apple birbirine çok yakışmayan kelimeler olsa da bu konuda çok iyi bir iş çıkarılmış. Nedenlerine tek tek değineceğim.

 

  • Öncelikle kullandığım tabletin (iPad 6. Jenerasyon) ve  kalemin (Apple Pencil 1. Jenerasyon) teknik özelliklerini aradan çıkarmak istiyorum. Tabletin en önemli kısımlarından birisi olan ekran 9.7" büyüklüğünde. IPS olmasına rağmen siyah renk başarımı gayet iyi. Çözünürlük de oldukça yeterli ve ekran çok keskin. Geri kalan teknik özellikleri benim günlük kullanımlarımın için yeterli bir performans verdi. Tableti kullanmıyorken pil neredeyse hiç harcanmıyor, arayüz ve uygulamalar oldukça akıcı, 2GB Ram'e rağmen tatmin edici bir multi-tasking deneyimi sunuyor. Açıkçası kalem çevresindeki uygulamalar, tarayıcı ve birkaç multimedya uygulaması dışında bir kullanımım olmadığı için şikayet edecek pek bir şey bulamadım. Elbette ekran/çerçeve oranının yüksek olmasını isterdim. Yine de cihaz 300 Euro civarı fiyata sahip olduğundan çok fazla eleştirmek istemiyorum zira bu fiyat düzeyindeki Windows ve Android cihazların durumları ortada, kesinlikle kıyas kabul etmiyor.

 

  • Kalem ise oldukça sade, bir o kadar da büyükçe bir tasarıma sahip. 17.6 cm uzunluk, 8.9 mm kalınlık, bir de 22 gram ağırlık ile tam anlamıyla ele oturuyor. Alışılagelmiş birçok kalemden daha uzun ve ağır. Kalınlığı konusunda bence yine iyi iş çıkarılmış. Yine de açıkçası birçok stylus'un aksine ergonomik bir hissiyatı var. Ağırlık merkezi muhtemelen pilden dolayı kapağa yakın olmasına rağmen kalem iyi dengelenmiş. Basınç duyarlılığı ve eğim (açı) algılama çok kilit iki teknik özelliği. Bu özelliklerin ne işe yaradığına yazının ilerleyen kısımlarında değineceğim. Ayrıca mat olmayan malzemeden yapılmış olması ve silindirik olması bir süre sonra parmakların terlemesi ile birlikte kalemin elden kaymasına sebep oluyor, bunun için de bir çözüm var.

 

  • Kutusu ve sunumu da kalemin kendisi gibi beyaz ve sade. Kutunun içinden kalemin dışında yedek uç ve lightning kablosu ile şarj etmek için bir dönüştürücü aparat çıkıyor. Kalemi tablete takıp şarj etmek mümkün olduğu için bu dönüştürücüyü neredeyse hiç kullanmadım. Yine de lâzım olabilecek, iyi bir parça. Kutudan ekstra olarak kısa da olsa bir lightning kablosu çıkmasını isterdim, zira kalemin fiyatı 100 Euro olunca kutudan çıkanlar biraz eksik gibi geldi gözüme.

 

  • Kalemi övmeye başlamadan ve not alma uygulamalarını kritize etmeden önce Apple Pencil hakkında negatif eleştirilerimi belirtmem gerekiyor. Öncelikle kalemin kapağını çıkarıp tablete takarak şarj etme olayı kesinlikle kullanışlı değil. Kapağı kaybetmemek, kalem şarj olurken de tableti ele alıp kullanmamak gerekiyor. Sürekli kalemin bir yere çarpıp şarj noktasından kırılacağı düşüncesi var. Kalem ucunun biraz daha ince olmasını isterdim, needle-tip kalemler kadar olmasa da daha iyi bir görüş sağlaması için bir miktar daha ince uçlu olmasını tercih ederdim. Kalemin silindirik yapıda olması ve klips olmaması yere düşmelere davet çıkarıyor. Birden çok defa çeşitli yüzeylere 1 metre yükseklikten düşürdüm. Şimdilik durumu iyi olsa da kırılmasından, çatlamasından veya bozulmasından endişe ediyorum zaman zaman. Son olarak da elden kayma durumu var. Bu konuda da bozulmuş Pensan MY IQ kalemimin silikon grip'ini çıkarıp Apple Pencil'a takarak çözüm buldum. Özellikle "tight fit" denilen şekilde kaleme oturduğu için ve kalın bir silikon olmadığı için benim için çok kullanışlı oldu. Kullanılmayan veya bozuk bir kalemin kauçuğu bu şekilde değerlendirilebilir.

 

  • Belirtmiş olduğum sıkıntıların neredeyse tamamının Apple Pencil 2 ile düzeltildiğinin farkındayım; ancak Apple Pencil 2 yalnızca iPad Pro tabletlerde çalışıyor. iPad Pro'nun hem daha pahalı olduğu için, hem de benim için gereksiz bir seçim olacağı için tercih etmedim. Kesinlikle bu kalemin iPad'ler ile de kullanılabilir olması gerekiyordu. Apple Apple'lığını yaparak kalemin iyisini tabletin de iyisiyle birlikte satmayı başardı. Sırf diğer kalemi almak için 400 Euro'dan daha fazla verip bir iPad Pro almak aklıma yatmadı. Özellikle kullanım alışkanlığımı düşününce kendi açımdan buna değmeyeceğini düşünüyorum, şimdilik...

 

  • Uygulamalara geçme vakti geldi. Öncelike şunu belirteyim: Uygulamaları değerlendirirken not almak dışında bir değerlendirmem olmayacak. Yani güzel sanatlar bağlamındaki Procreate gibi uygulamaların değerlendirmesini yapmayacağım zira kullanmıyorum. Tableti çizim için değil, defter olarak not almak için kullanıyorum.

 

 

  • Noteshelf, OneNote, Notepad+, Notes, Nebo, Notes Plus gibi birçok uygulama var. Birçoğunu denedim. Notability ve GoodNotes 5 dışındaki uygulamarın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Görseldeki sayfa ise Notability'den. Açık ara en fazla özelliğe ve yetkinliğe sahip olmasına rağmen Notability'nin bazı sıkıntıları var. Basınç ve açı algılama çok iyi çalışıyor. Bir sayfaya yazı yazınca otomatik olarak aşağıya yeni sayfa ekleniyor. PDF olarak "import" ve "export" özellikleri oldukça akıcı ve iCloud dışında benim kullandığım OneDrive dahil birçok bulut servisine anında yedekleme ve geri alma özellikleri var. Defterleri organize etmek kolay ve hangisini isterseniz onu yedekleyebilme seçeneği var. Görsel kopyalama, yapıştırma gibi temel özelliklerin hepsine sahip. Kalemi algılama hassasiyeti de çok yüksek, diğer birçok uygulamada bu hassasiyeti bulmanız mümkün değil. Deftere yazma deneyimini yaşatmasında hiçbir sıkıntı yok.

 

  • Notability'nin muhtemelen en önemli özelliği şekil ve çizgi çizme yöntemi. Düz bir çizgi çizmek için kalemle çizdikten sonra yalnızca kalemi ekrana basılı tutmanız yeterli. Aynı şey çember, üçgen, kare, dikdörtgen, beşgen ve altıgen şekilleri için de geçerli. ANCAK; iPadOS'un her yeni güncellemesinde aynı birkaç sorun tekrar ediyor. Birincisi, deftere yazarken bir anda uygulamanın donması ve hiçbir aracı (silgi vs) seçemeyerek, sayfayı değiştiremeyerek kısa süreli sinir krizleri geçirtiyor. Bu durum özellikle iPadOS 13.4 ile başladı ve hâlâ devam ediyor. Herhangi bir güncelleme gelmiş durumda değil. Aynı zamanda bu durum uygulamayı kullanılmaz hâle getirdi. Bu nedenle 1 haftadır GoodNotes 5'e geçiş yaptım. GoodNotes'a geçmeden önce diğer büyük problemden de bahsetmem gerek. Şekil ve çizgi çizme yöntemi açık ara en güzel özellik olmasına rağmen çok büyük bir problemle birlikte geliyor. Öncelikle bu özellik yalnızca kalemi basılı tutma yöntemiyle değil, aynı zamanda el ile basılı tutma yöntemi ile de çalışıyor.  Yalnızca kalem ile şekil çizmek gibi bir özellik henüz yok, mümkün mü bilmiyorum. Bu nedenle normalde not alırken bile tamamen gereksiz şekiller çiziliyor. Silmek istediğinizde de yalnızca o şekili değil, yanında bulunan yazıyı da siliyor. Bunun için önce bir şey daha yazıp sonra silgiye geçip silmek gerekiyor. Not alırken durduk yere abuk subuk şekillerin çizilmesi ve sayfanın donması (ilk bahsettiğim donma ile aynı değil) artık kullanılmaz hale getirdi uygulamayı benim için. Palm rejection uygulamanın genelinde çok iyi çalışmasına rağmen neden şekiller konusunda stabil değil anlamadım. Ne kadar en sevdiğim uygulama olsa da şimdilik Notability'i bıraktım, güncelleme bekliyorum. İkinci bahsettiğim sorun aylardır var, güncelleme ile değişeceğini de pek sanmıyorum. Uygulamanın geliştiricisine feedback verdim, umarım ilgi gösterirler.

 

  • GoodNotes 5'e geldiğimizde ise çok sert değişiklikler olmasa da birçok küçük değişim göze çarpıyor. Defterlerin kategorizasyonu daha çok klasik klasör ve dosya görünümünde yapılıyor. İstenildiğinde Notability tarzında raf dizlimi görünümüne de geçiliyor. Kalemdeki sensörların algılaması yine oldukça iyi ama GoodNotes'ta yazının güzel olması için yardım ediyor gibi bir durum var. Basınç ve açı sensörleri daha usturuplu bir şekilde ayarlanmış. Çok kalın veya çok ince yazı yazmayı biraz önleme eğiliminde. Bunun için kalem ucunu değiştirme seçeneği her zaman var tabii. Palm rejection çok iyi çalışıyor. Gereksiz şekil çizme durumu veya donma durumu yok. Şekil çizmek için Notability'nin aksine kalem veya silgi seçer gibi üst kısımdaki araçlardan şekil simgesini seçip çizmek gerekiyor. Çok kullanışlı bulmasam da şu an daha iyi bir seçenek yok. En azından çizilen şekiller çoğu zaman başarılı. Zaman zaman çizmek istediğim şeyden çok başka şeyler çizse de şekil konusu iyi bir şekilde halledilmiş. iCloud yedeklemesi olsa da ne yazık ki diğer bulut sistemlerine yedekleme seçeneğini ben göremedim. Import ve export, görsel ekleme gibi temel özellikler oldukça akıcı çalışıyor ama defterlerimi OneDrive hesabıma bağlayamamak bir eksi. Umarım ileriki sürümlerle veya güncellemelerle birlikte yedekleme konusunda daha yetkin bir uygulama hâline gelir.

 

  • GoodNotes 5 mi, Notability mi? Benim için şu an GoodNotes dışında bir seçenek yok. Normalde Notability'nin dışında bir uygulama kullanmak aklımın ucundan da geçmezdi ancak uygulama şu an kullanılamaz olduğu için seçim şansım yok. Ancak bir sonraki güncellemeden sonra sorunların düzeltildiği anda Notability varsayılan not alma uygulamam olmaya elbette devam edecek. Grafik çizme gibi süreçlerde, kısacası herhangi bir şekili hızlıca ve hatasız olarak çizmek istediğinizde (en çok yaptığım şey) Notability'nin üzerine bir uygulama yok. GoodNotes ise kötü olmayan, hatta bazı durumlarda Notability'den daha iyi olan bir alternatif benim gözümde. İkisi de tabletimde her zaman yüklü. Noteshelf vb. uygulamarın ise birçoğu bu iki uygulama gibi değil. Bunların başlıca sebepleri ise kalemi algılama ve sayfa düzeni. Deftere yazma akıcılığında değiller. Yazının ekranda görünmesi ile sizin yazma hızınız arasında gözle görülür bir fark oluyor genelde. OneNote'da ise her sayfanın ayrı olmaması, konsolun çok karışık olması ve sürekli kağıt kısmını işgal eden menüler kullanışlılığı düşürüyor. Windows cihazlarda kullanılmasını anlıyorum çünkü başka seçenek yok. iPad'lerde OneNote kullanılması pek pratik değil. Bazı not alma uygulamaları ise güncellemeyi bırakmış durumda. 20 Euro olan Notepad+ uzun süredir güncellenmeyen, fiyatını hak etmeyen bir uygulama. Bu tür güncelleme vermeyen uygulamardan da uzak durmak en iyisi çünkü tablete gelecek herhangi bir güncelleme her şeyi bozabilir.

 

  • Sonuç olarak, Apple Pencil şaşırtıcı derecede fiyatına göre çok iyi bir dijital stylus. iPad+Pencil ile 400-500 Euro arasına alınabilecek en iyi tablet-kalem ikilisi. Çantada defterlerin ve kitapların yaptığı ağırlığı fazlasıyla azaltması daha da önemli bir nokta. Kalem ne kadar hassas ve teknolojik olsa da onu kullanacak bir uygulama gerekiyor. iPadOS bu konuda çok güçlü. Windows ve Android cihazlarda yer alan uygulamalar bırakın Notabilty'i, Noteshelf'e karşı dahi duramayacak düzeydeler. Muhtemelen en iyi uygulamaları olan OneNote dahi tablette yazı yazmayı bir yere kadar keyifli noktaya getiriyor. Hiç PaperLike gibi ekran filmlerini de kullanmadım, zira ekranın hassasiyetini zerre etkilemek istemiyorum. Öte yandan da deftere yazmak istesem zaten yazarım gibi bir durum var açıkçası. Daha akıcı ve yağ gibi akan bir ekranda yazmak varken mat ekran filmleri ile uğraşmayı hiç düşünmedim. Belki ileride bir deneme yapar ve deneyimlerimi aktarırım bu konuda.

 

#ApplePencil #Stylus #DijitalKalem #İnceleme #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 33
  • kortex @kortex

    İncelemen çoook güzel olmuş. OneNote’u kullandın mi peki ?

    • mcan @dogan_mcan

      Teşekkürler. OneNote'u daha çok bir önceki Windows 10'lu Asus tabletimde kullandım. iPad'de ise daha az kullandım. Bence Apple ekosistemindeki uygulamalara karşılık OneNote en iyi alternatif olabilir. Özellikle Windows cihazlarda olmazsa olmaz bir not alma uygulaması. Bilhassa hassas silgi kullanımı, envai çeşit kalem ve hazır olan çember, üçgen gibi geometrik şekillerin yanısıra ok, zigzag tarzı şekillere de sahip olması çok iyi özellikler. Yine de arayüzü gerçekten bir A4 kağıt düzenine uzak olduğu için ve notların kategorilenme şeklini çok beğenmediğim için kullanmayı tercih etmiyorum. Bu tür uygulamalarda kısa sürede birine adapte olmak önemli çünkü aralarında PDF olarak aktarım mümkün olsa da düzenlenebilir not olarak aktarım olmuyor. Özellikle Apple tarafında Apple Pencil'ın en çok hakkını veren uygulama Notability. Hâlâ zaman zaman ortaya çıkan donma problemlerinden dolayı yalnızca basit 1-2 sayfalık işleri yapıyorum şimdilik. Ana kullanımıma ise GN5 ile devam ediyorum. Apple'ın kendi not alma uygulamasına ise yeni iPadOS güncellemesi ile göz atacağım, biraz iddialı görünüyor. OneNote ücretsiz bir uygulama olduğu için direkt indirip denemekte bir zarar yok. Diğer birçok kalem destekli not alma uygulamarı ücretli olduğu için incelemede onlara biraz daha fazla yer verdim zira satın almadan bir fikir vermek istedim. OneNote ve benzerlerini telefonda/tablette/bilgisayarda kullanmanızı tavsiye ederim. Çoklu platform desteği ve bulut senkronizasyonu sayesinde çalışmaya çok müsait bir yazılım. Kalem desteği ve çeşitleri fena değil. Arayüz çok hoşuma gitmiyor ancak bu kişisel bir tercih. Öte yandan çok çeşitli şekil desteği, renk, sayfa rengi/şekli, düzenleme araçları gibi olmazsa olmaz her özelliğe sahip neredeyse.

    • kortex @kortex

      @dogan_mcan Şunu dener misiniz ? Belki derdinize çare olur.

    • mcan @dogan_mcan

      @kortex Sağ olun ancak geliştiriciye e-posta attığımda bu durumdan haberdar olduklarını söylediler. Yani Notability'de yaşanan problemler bütün iPad kullanıcılarını ilgilendiriyor. Uygulamayı kapatıp açmak işe yarıyor sadece. Şimdilik güncelleme beklemek dışında bir çözüm yok. Neyse ki şu an önceki sürümlere göre daha iyi durumda. Bu arada GN5'in arayüz anlamında daha avantajlı olduğunu da belirtmem lazım. Notability'nin çok kullanışlı olduğu kısım bol vakitte çok güzel çizimler ve diyagramlar oluşturmak. GN5 daha hızlı bir şekilde ders notlarını almakta arayüz tasarımından dolayı daha başarılı.

  • hrany05 @hrany05

    notability çok pahalı alamiyorum maalesef 😞

  • MERT YKS 21 @yks21mert

    Abi çok pahalı bu notability kartsızda alınmıyor sanırım :/

  • Gamze Gundogdu @gmz-gndgd-gg

    merheba. inceleme için teşekürler. ben bir şey soracağım. 8. nesil tablet aldım. daha önce de hi. kullanmadım. mesela kalemi aldığımızda not yazmak, işaretlemek vs. için illa bir program mı gerekiyor?

    • mcan @dogan_mcan

      Merhaba. Çoğunlukla herhangi bir programa ihtiyacınız yok. Zaten Apple'ın kendi not alma uygulaması yüklü geliyor tabletle. Notes ve Pages uygulamaları genel kullanım için fazlasıyla yeterli olacaktır.

      Eğer ki tabletinizi defter şeklinde kullanmak isterseniz, GoodNotes ve Notability uygulamaları çok daha detaylı arayüz ve not alma seçenekleri sunuyor. Bu seçeneklere de yazıda değindim. Diğer üçüncü parti uygulamaları ise bu ikisi kadar yetenekli bulmadım ve kullanmıyorum. Kullandığım kadarıyla da OneNote'u beğenmiştim.

Faber-Castell Grip Plus Mekanik Kalem

  • Ne kadar Faber-Castell'in versatil kalemlerine incelemerde yer vermesem de iz bırakan ürünleri olmadığı anlamına gelmiyor. Tıpkı Grip 2011 ve Grip 1345 gibi, Grip Plus da önemli ve dünya genelinde yaygın olduğu gibi; sahte ve esinlenme yarattığı kalemlerin bolca bulunmasından dolayı üzerinde göz gezdirmeyi hak ediyor.

 

  • Klasik bir F-C kalemi olduğunu üçgen silikon grip, gizlenebilir metal uç, plastik gövde/mekanizması ve arka kapağına gizli hayli büyük silgisi ile fazlasıyla belli ediyor. Tabii bu silgi makara gibi manşonu çevirerek dışa doğru çıkıyor ve geri içine aynı şekilde giriyor.

 

  • Bu kalemin şaşırtıcı taraflarından birisi ise ciddi anlamda modülerliği. Birçok parçayı sökmek mümkün. Yine de bunu mecbur kalmadığınız sürece yapmamanızı tavsiye ediyorum zira parçaların çoğunu tak-çıkar yaparken çeviriyorsunuz ve sert bir şekilde yapıldığı takdirde plastiğin çatlaması veya yerine gerektiğinden fazla sıkı bir şekilde bağlandığı vakit problemlere neden olabiliyor. Mesela dikkatli bir şekilde söküp geri birleştirmezseniz, kaleminizin mekanizması çalışmayabilir ve uç çıkaramayabilirsiniz. Eski hâline getirmek de bir hayli zaman alabiliyor. Uzun lafın kısası, çok kurcalamamak lâzım.

 

  • Birçok klasik F-C kalemlerinden aşina olunabileceği gibi yeşil, kırmızı tonları, mavi tonları, siyah ve beyaz renkler hemen hemen hepsinde bulunuyor. Ben genelde yeşil ve bordo tercih ediyorum. Özellikle firmanın haki yeşile benzer rengini ürünlerine iyi bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla versatil olarak yalnızca 0.7 uç kalınlığı mevcut. Tükenmez kalem versiyonu da aynı tasarımla bulunuyor. Şahsen bu tasarımın bir versatil kaleme, hem  de 0.7 uçlu bir versatil kaleme daha uygun olduğunu düşünüyorum.

 

  • 0.5 veya daha ince uçları idare edebileceği bir mekanizması yok. Firmanın birçok ürününde olduğu ve tasvip etmediğim üzere, mekanizmanın pençesi plastik. Bedavaya verilmediği sürece mekanizmayı plastik yapmanın bir alemi yok. Deforme olmaya bu kadar yatkın bir malzemenin pençede kullanılması uç sıkışmalarına, kırılmalarına ve bozulmalara davet açıyor. Bunun kaçınılmaz olduğunu da söylemem lâzım. Bunun üzerine gelecek bir yorumu tahmin etmek işten bile değil: "Bende bu kalem var ve bozulmadı.". Cevap ise belli. Ne ben, ne kalemi üreten firma, ne de bir başkası bu tür materyallerin kullanıldığı kalemlerde dayanıklılık hakkında bir garanti veremez. Uzun süre sıkıntısız kullanılmış olması bozulmayacağı anlamına gelmiyor maalesef.

 

  • Ne ilginçtir ki seneler önce bir yorum gördüğümde çok mantıklı gelmemişti ancak bizzat deneyimleme fırsatım oldu. Kalemin kauçuk grip kısmı bir süre geçtikten sonra yağlanmaya ve kayganlaşmaya başlıyor. Bunun için bir hayli uzun süre geçmesi gerekiyor. Tahminim doğru ise hemen hemen 1 yıl sonra bu sorun baş gösteriyor. Neden olduğunu tam anlayabilmiş değilim. Kauçukta farklı bir materyal kullanıldığını düşündüm ilk olarak. İkinci olarak da cilt yağının bir şekilde bu kauçuğa sirayet ettiğini. Elbette neden kaynaklandığını kanıtlayamayacak olsam da ikinci fikir daha mantıklı duruyor. Bir miktar aseton ile grip kısmını temizledikten sonra kayganlık biraz azalmış olsa da hâlâ çok tatmin edici durumda değil. Varsa, bu konu hakkındaki deneyimlerinizi yorum kısmında paylaşmanız harika olur.

 

  • Pozitif kısımlara değinmek gerekirse, tek bir şeyden bahsetmek yeterli, o da denge. Kalemin tombul yapısının çizgili dokuya sahip incelen yumuşak kauçuk griple birleşmesi, ve bu birleşmenin dengeli olması bu kaleme çok şey katıyor. Tam olarak ölçülerine ve ağırlık bilgilerine sahip olmasam da uzun süre bu kalemi kullanmış ve memnun kalmış birisi olarak ağırlık merkezi dengesine ve rahatlığına hayran kaldığımı belirtmem gerek. Plastik klipsi de dengesine çok katkı sağlamış. Ne kadar metal olmadığı için eleştiriye açık olsa da toka tarzı ergonomik ve hafif bir klips bu tasarıma çok uygun olmuş. 0.7 uca sahip olması ve kırılmaması, bir de kullanmak isteyenler için pratik ve oldukça geniş çaplı silgisi ile çok kullanışlı bir hâle geliyor. Deneyimlenmeyi kesinlikle hak ediyor. Eminim ki yürüyerek gidebileceğiniz kırtasiyelerin birçoğunda rahatlıkla bulacaksınızdır, veya hâlihazırda sahip olmuşsunuzdur.

 

  • Ne zaman satın aldığımı hatırlamamakla birlikte fiyatının ne kadar olduğunu da hatırlamıyorum ne yazık ki. Yine de hatırladığım kadarı ile pek pahalı olmayan, dahası bir F/P ürünü olarak aklımda yer edinmiş. İşini fiyat/performans anlamında bilen ve kalemden anlayan öğrencinin alacağı kalem olarak görülürdü. Türkiye'de arattığımda online mağazalarda 30-60TL fiyat aralığında gördüm ve buna en iyi yorumu sanırım yalnızca Rosa Parks yapabilirdi. 30 TL yine düşünülebilir ama üzerine kesinlikle değmez. Avrupa fiyatı yine 5€ civarında insaflı kalmış. Özellikle fiziksel yapısı da göz önünde bulundurulduğunda sayıca çok fazla alternatifi yok, rahat bir yazı kalemi olarak değerlendirilebilir kesinlikle.

 

#FaberCastell #GripPlus #Mekanik #Kalem #İnceleme #MechanicalPencil #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 9
  • mcan @dogan_mcan

    0.5 modeli olduğunu hiç sanmıyorum. Ya çok yeni olmalı yada benzer bir üretici olabilir. Sahte değildir umarım. Şu yazıya bakabilirsiniz. Gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz muhtemelen. Farklı bir marka ise kötü olacağı anlamına gelmiyor, memnunsanız rahatlıkla kullanamaya devam edebilirsiniz.

    http://davesmechanicalpencils.blogspot.com/2008/08/attack-of-clones.html

  • Kendi Fikri @kendifikri

    Ders yapmayı sevmiyorum. Yazarak çalışayım diyorum. Yazarken zorlamayacak yağ gibi akacak kolay silinecek bir uç var mı. Birde ona uygun kalem. İnceleme ile çok alakasız bir soru ama... Kendimi mi kandırıyorum bilmem ama artık bi ipad ve bi kalem bile almayı düşündüm ders yaparım belki diye.

    • mcan @dogan_mcan

      Estağfurullah sorunuz alakasız falan değil. Bazı incelemelerde ve yorumlarda bahsettiğim gibi Pentel Ain-Stein ve Sakura Sumo Eraser uç+silgi için en iyi seçimler. Ben yine de size iPad + Apple Pencil önerecektim, lafı ağzımdan aldınız. Yakında Apple Pencil incelemesinde de bahsedeceğim ama yazı yazılacaksa şu dakikadan sonra bir iPad lazım. Diğer hiçbir marka/modele bakmanıza da gerek yok. Windows'lu cihazlarda OneNote dışında bir şey yok. Kalemlerin kalitesi de ortada. Apple'da kalemin basınç hassaslığı falan dışında gerçekten de bir kalem hissiyatı var. Ayrıca Notability ve GoodNotes gibi diğer platformlarda bulunmayan nefis yazılımlar Apple Pencil'ı diğerlerinden ayırıyor. Samsung'a da bakabilirsiniz demeyeceğim çünkü hem daha pahalı, hem de Apple Store'da bulunacak not alma uygulamalarının yetkinliği başka cihazlarda bulunmuyor. Kısacası iPad+Apple Pencil tavsiye ederim size, yine de söylemiş olduğum uç ve silgiyi de edinmenizi tavsiye ederim zira ne kadar uzun zamandır tablete yazıyor olsam da yanımdan defter ve kalemi hiç eksik etmiyorum 🙂

  • ozeba @ozeba

    O yağlanma problemi 1345'lerde de var. Bir süre sonra plastik parçanın altı iğrenç bir hal alıyor. Ama ne olursa olsun benim favori kalemimdir. Kalemliğimde eşimin ve benimkiler dahil toplam 4 tane farklı renklerde ve uç kalınlıklarında bulunmakta.

    • mcan @dogan_mcan

      Birkaç küçük fark dışında 1345 ile Grip Plus aynı kalem, dolayısıyla kullanılan parçaların da çoğu benzer. Yağlanma Faber-Castell'in halt yemesi kesinlikle. O kadar yaygın kalemler ki bir tarafından patlak vermesi şaşırtmıyor. Umarım bunun sebebi ucuz ve zararlı materyallerden kaynaklanmıyordur.

  • Reginald 'Bubbles' Cousins @digitalanimal

    Bende Grip Plus 1.4mm var. Ama uçlar acayip pahalı. 20 liradan aşağıya uç yok...

    • mcan @dogan_mcan

      Özel kalınlıktaki uçların klasik 0.3 - 0.9mm arası uçlardan daha pahalı olması gayet normal ama 20 TL normal değil. Aynı şekilde 3-4 sene önce 6TL olan Pentel Ain-Stein 20 TL'yi aşmış durumda. Benzer yüksek kalitedeki Caran d'Ache ve Tombow WX gibi uçlar da bir hayli pahalı. Kısacası premium segmentteki uçlar normal kalem fiyatına ulaşmış durumda. 0.2, 1.4 ve 3.15mm gibi özel uçlar da dolayısıyla pahalandı. Döviz kurunun tepetaklak olmasından sonra kırtasiye ürünleri dahi çok ciddi anlamda etkilendi. Yapılan zamların ne kadar haklı olduğu ise tartışma konusu, özellikle fiziksel kırtasiyelerde.

Asus Pen

  • Kalemlerin hayatımızdaki yerinin ne kadar önemli olduğunu açıklamak başlangıçta kolay görünebilir; ancak gerçek dünyada durumlar her zaman sanıldığı gibi gelişmiyor. Yaşamımızın bu denli içinde olan ve bulması, satın alması zor olmayan, mühim bir aracın doğal olarak unutulmaya yüz tuttuğu ortada. Kalemlerin dijital ortamda kullanılması, stylus olması da oldukça eski bir tarihe dayanıyor. Ne var ki, birkaç sene önceye kadar son kullanıcı için çok da kullanışlı değildi. Yine de tarih boyunca kendini geliştirerek günümüzde önemli bir konuma erişti. Kalem kadar yazıldığı kağıt da önemlidir. Çok hassas basınçları destekleyen ekranlara ve donanımlara sahip cihazların da nispeten ulaşılabilir olması aktif kalemlerin cebimize sığacak cihazlarda çok işlevsel olmasını sağladı. Bu tür kalemlerin arasında yer almayı gözüne kestirmiş bir isim de Asus Pen.

 

  • 1024 basınç algılama ve 10-300 gram dayanıklılığı ile Windows 10'da rahat bir şekilde çalışmakta. Bir adet AAAA pil ile 10 aylık pil ömrü vaat ediyor. Teknik açıdan Microsoft standartlarını çok rahat bir şekilde karşılayan bir kalem. Üzerinde buton ile sağ tık yapılabiliyor, OneNote gibi yazılımlarda silgi olarak da kullanmak mümkün. Oldukça alışılagelmiş özellikler. Gelgelelim her şey kalemde bitmiyor. Birlikte kullanılan cihaz, ve kalemin 'bir kalem olarak' gösterdiği performans da çok önemli.

 

  • Pilin klipse çok yakın durması, kalemin genel olarak ağırlığı ve uzunluğundan kaynaklanan (22 gram - 14.4cm) bir problem yaratıyor. Bu problemin ismi ise ağırlık merkezi. Parmakların kalemi tuttuğu noktadan ne yazık ki çok uzakta kalıyor. Aslında üretim kalitesini çok beğendim. Mat bir dokuya sahip alüminyum gövde, butonlar ve klips ile su götürmez bir şekilde tasarlanmış. Yine de kalemin üst kısmının ağır kalması ergonomiyi baltalıyor.

 

  • Aslında birçok tablet kaleminin ortak özelliği tasarımı. Tek bir firma üretiyor da herkes oradan alıyor gibi bir görünüm var. Bu durum özellikle Windows destekli cihazlarda geçerli. Daha köşeli ve ince tasarımların da olması gerekiyor. Kişisel kriterlere ve zevklere göre seçilen bir ürünün farklı tasarım ve renk seçenekleriyle gelmesi gerekiyor. Gerçek kalem üreticileriyle daha fazla iş birliği yapılması elzem.

 

  • Bir diğer çok önemli nokta ise kalemle birlikle kullanılan cihaz. Kalemi test ettiğim cihaz ASUS Transformer Mini T102HA idi. Açıkça belirtmeliyim ki kalemin altında kalan bir performansa sahip. Yazmak, çizmek zevkli ancak bir Windows Tablet olarak tatmin etmiyor. Bazı donanımlar eski olduğundan sürücüler Windows 10 ile çok iyi çalışmıyor. Windows 10'un hızına yetişemeyecek bir CPU, muhtemelen sürücülerden ve SoC'den kaynaklanan düşük Wi-Fi performansı günümüz için yeterli değil. Böyle bir kalemi ancak Zenbook ve benzeri cihazlarla kullanmanızı tavsiye ediyorum. Kalem mükemmelen çalışsa da onu kullandığınız tabletin performansı, hızı, multi-tasking kabiliyetleri çok önemli.

 

  • Fiyatı dolar kadar oynak desem yeridir. €50-€70 aralığında bulunuyor. Giriş seviyesi bir kullanıcı için hem kullanımı zor, hem de pahalı bir kalem. Açıkçası tablette kalem ile yazı yazacaklara ilk önerim iPad (en az 6. Jenerasyon) ve Apple Pencil. Görsel sanatlarla uğraşanların çoktan birer Wacom'u vardır ama yine de iPad Pro da o klasman için yapılmış bir ürün, tercih edilmesini tavsiye ederim. Windows 10 ile kullanmak isteyenlere ise Wacom, Microsoft ve Lenovo'nun kalemlerine bakmalarını tavsiye ederim. Şahsen Microsoft Surface Pen'i beğeniyorum. Ergonomik bir yapısı var ve teknik özellikleri üstün. Windows Ink Workspace ve Office yazılımları benim işimi fazlasıyla gördü. Sanatçılar için de Windows ve iPadOS'ta yeterince yazılım ve uygulama vardır diye düşünüyorum. Yine de yalnızca not almak için 2018 model bir iPad ve Apple Pen fazlasıyla yeterli. Windows ihtiyacı olanlar için de alacakları kalemden öte cihaz çok önemli. $600 altına Windows 10'lu bir cihazı düşünmenizi tavsiye etmem. İleride rekabet artarsa söylemler değişebilir ancak günümüzde hâlâ bu kategorideki ürünlere hatırı sayılı miktarda yatırım yapmak gerekiyor.

 

#Asus #Pen #Stylus #TabletKalemi #İnceleme #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 25

Lamy Scribble Mekanik Kalem

  • Bir Lamy klasiği olan yüksek üretim kalitesi, tasarım ve ergonominin birleştiği, 'aluminium' materyalin yoğunluğu ile ağırlığını her daim hissettiren kalemlerden birisi Scribble. İsmiyle müsemma bir kalem olduğu ilk bakışta çok rahat anlaşılıyor. Yazı yazanları ve çizim yapanları tasarımıyla ortak bir noktada buluşturuyor.

 

  • Uç seçenekleri yalnızca 0.7 ve 3.15mm ile sınırlı olması beni çok memnun etmese de sanki bu yapıdaki bir kaleme 0.5 veya 0.3 yakışmayacak, mekanizmayla iyi çalışmayacak gibi duruyor. Metal ucun içe girip gizlenebilmesi bir yana, ucun tamamen çıkmış hali bile bir hayli kısa kalıyor. Bir de 0.7 olması sayesinde uç kırmak neredeyse mümkün değil. Bu oldukça sevindirici bir durum olsa da tek bir uç seçeneğine mahkum kalmak dışında bir seçenek yok. 3.15mm, aynı fiyata sahip olmasına rağmen uç kalınlığı dolayısı ile farklı bir klasmanda kalıyor.

 

  • 14mm kalınlık ve 24 gram ağırlık ile 'birazağar' kalemelerden birisi olmaya hak kazanıyor. Neyse ki grip kısmında 12.3mm inceliğe düşüp, 11.8cm uzunluğunda kalınca oldukça ergonomik bir kalem olmuş. Dolayısıyla gövdenin ortaya doğru kalınlaşıp simetrik bir şekilde uçlara doğru incelmesi ile birlikte dengeli bir kalem olmuş. Kısıtlı seçeneklerden birisi ise renk. Siyahın bu tasarıma çok yakıştığını düşünüyorum. Gümüş rengi aksanla birlikte kalınlığına rağmen çok hoş bir görünüm yansıtıyor. Ya siyah zayıf gösteriyor, ya da gövdenin plastik kaplamasından dolayı bu renk tercih edilmiş. Plastik de hissiyat açısından gayet kaliteli. Mat renk tercih edilmiş, grip performansı oldukça tatmin edici. Kalemin tamamı metal görünümde ve hissiyatta olsa da, gövde öyle değil. Yekpare görünümüne rağmen her parçasına ulaşılabilir yapılması da farklı güzel bir detay. Bu ve birçok ustaca tasarımı bize armağan eden Hannes Wettstein'ı sevgiyle anıyorum.

 

  • Scribble özelinde birkaç doğru bilinen yanlış var. Öncelikle kalemin mekanizması plastik değil, metal. Mekanizmayı koruyen ve aynı zamanda ucu içeri gizleyen koruyucu kısım plastik. Klips ise kaleme entegre değil, çıkarılabilir durumda. Lamy'nin de üstüne basarak alüminyum demesinin sebebi budur belki de, zira klipsin dayanıksız olduğu yönünde bazı yorumlar var. Oldukça ince olduğu ortada ama dayanıksızlık konusundaki yorumlara pek katılmıyorum. parmağı az rahatsız edecek bir şekilde tel toka gibi yerleşim, kalemlerde benim hoşuma giden bir detay. Lamy de bu tür tasarımlara yer veren kalem üreticilerinden birisi.

 

  • Her şey çok güzel olacak derken, fiyatı ortaya çıkıyor. Fiyatı en iyi tabirle "TGH". Lamy'den fiyat anlamında çok cömertlik beklemek doğru olmuyor ancak Rotring 600 ile aynı veya biraz altında fiyatlandırmayı görseydim daha da olumlu konuşmak mümkün olurdu. Sonuç olarak çok sade, ergonomik ve kaliteli bir kalem. Tükenmez (Ballpoint) versiyonu da aynı tasarımla bulunuyor. Çok farklı özelliklere, geniş uç seçeneği yelpazesine veya farklı renklere sahip olmasa da, kendisine çizdiği alanı iyi değerlendiriyor ve Lamy'nin imza kalemlerinden birisi olmayı başarıyor.

 

#Lamy #Scribble #Mekanik #Kalem #İnceleme #MechanicalPencil #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 14
  • mcan @dogan_mcan

    Çok deneyimli tasarımcılarla çalışıyorlar. Tahmin edilenin aksine fazlaca distribütörleri var ve executive mağazalarda bulunmaya özen gösteriyorlar. Ucuz denebilecek bir ürünleri yok açıkçası. Safari bile $20'a yaklaşmış. Ürün yelpazeleri geniş ama çok çeşit bulunan kırtasiyelerde bulunmaz genelde. Benim sürekli uğradığım bir kırtasiyede daha çok ofis gereçleri ve Faber-Castell, Stabilo, Staedtler, Schneider vb. markaların ürünlerinin olduğu üst katta Lamy'den hiçbir şey bulunmaz. Yalnızca Mont Blanc, Caran d'Ache gibi markaların olduğu alt katta bulunuyor bütün ürünleri. Küçük çocuklar için de masa hazırlanmış, abc kalemlerini bu şekilde tanıtıyorlardı. Ürünler çok iyi ama hiç rekabette gözleri yok.

    Lamy aynı zamanda ikinci dünya savaşından çıkmayı başarıp devam eden süreçteki Almanya'nın finansal sorunlarına rağmen ülkesine gelir sağlayabilen bir firma. Kendi ayakları üzerinde durmayı çok iyi biliyorlar. Şu an bulunmayan Spirit de ülkenin o zamanki duruma binaen yalnızca bir metal levhanın en verimli şekilde kullanılıp kalem haline getirilip yok satmış bir kalem. Hep olması gereken ve olacağına inandığım bir firma. Çok farklı kalem tasarımları deniyorlar. Japonlar genelde çok daha mekanizmaya dayalı iç tasarımda farklılıklara gitse de dış görünüşte birçok kusurları olabiliyor. Lamy ise sp gibi oldukça işlevsel şeylere kafa yormuş olsa da asıl olayı iç mekanizmayı sağlam yapıp kalemin dışını kusursuz yapması. İleride Alman ve Japon firmalarının birbirlerini daha çok etkileyip daha da farklı tasarımlara imza atmalarını umuyorum.

  • Yiğit @yigit1

    Kalem gerçekten muhteşem gözüküyor. Alüminyum ile birleşen siyah muhteşem bir görüntü ortaya çıkarmış. Peki bu ağırlığı ve kalın, kallavi yapısını göz önüne alırsak Lamy Logo 106 kullanan birisi ne kadar rahat edebilir? Bilemiyorum gerçekten... Ama gözüm kaldı. Çok güzel bir inceleme olmuş teşekkürler. Bu arada naçizane küçük bir fikir de belirmek istiyorum bazı incelemelerinde gördüm ama hepsinde olursa çok güzel olur. Ben açıkçası kalemin geldiği paket, kutunun da kalemle bir bütün oluşturduğunu düşünüyorum. Benim için değil tabii ki sadece fakat bundan sonraki incelemelerde eğer paketlerini, kutularını atmadıysan onları da incelemeye koyarsan çok daha güzel bir görüntü olacağını düşünüyorum. Ufak bir fikir sadece. Tekrardan bu muhteşem inceleme için teşekkürler 🙂

    • mcan @dogan_mcan

      Yorumunuz için teşekkürler. Kutu konusunda sizinle kesinlikle aynı fikirdeyim. İncelemelerde kalemin nasıl bir sunumla geldiğini ve varsa kutusu ile fotoğrafını koymayı hiç ihmal etmiyordum. Yalnızca son birkaç incelememde koyamadım çünkü tatildeyim. Döndüğüm vakit kutuları koymayı ihmal etmeyeceğim. Aslında birçok kalem kutusuz veya plastik kutuyla geldiği için çok fazla koymak da mümkün olmayacak ama Pilot S20 ve Scribble gibi kalemlerin sunumunu koymak gerekiyor.

      Scribble kullanırken rahatsız olmanız pek mümkün değil. Almadan önce imkanınız varsa bir deneyin derim yine de. Logo'dan daha kısa ve grip kısmı 2.6mm daha kalın. Tasarımı da hoşunuza gittiyse çok fazla dikkat edilecek başka bir detay yok. Tavsiye ederim.

    • Yiğit @yigit1

      @dogan_mcan Yorumu dikkate aldığın için teşekkürler. Keşke imkanım olsa. Aklıma yazdım eğer bulabilirsem deneyeceğim ve umarım bir gün satın alabilirim. Teşekkürler 🙂

  • Salim Çallı @salim-calli

    @dogan_mcan Merhaba, executive yerine exclusive(seçkin) demek istediniz sanırım.

  • mcan @dogan_mcan

    @salim-calli Hayır. Executive Office veya Executive Pens, kelime anlamıyla yönetim/idareyi imgeliyor. Bu kategorideki ürünler de çoğu zaman fiyat/performans ve bazen de ergonomiden feragat ettiği için böyle bir tanıma sahip. Görünüş olarak gerçekten de bir fark yaratacak, yönetici pozisyona gerekirse sunumda sırf görünüş olarak olsa bile yardımcı olacak bir ürün olması nedeniyle bu sıfatı alıyor. Biz genelde masabaşı kalemi gibi tanımlarda bulunuyoruz ki benzer bir anlama da sahip.