Faber-Castell Grip Plus Mekanik Kalem

  • Ne kadar Faber-Castell'in versatil kalemlerine incelemerde yer vermesem de iz bırakan ürünleri olmadığı anlamına gelmiyor. Tıpkı Grip 2011 ve Grip 1345 gibi, Grip Plus da önemli ve dünya genelinde yaygın olduğu gibi; sahte ve esinlenme yarattığı kalemlerin bolca bulunmasından dolayı üzerinde göz gezdirmeyi hak ediyor.

 

  • Klasik bir F-C kalemi olduğunu üçgen silikon grip, gizlenebilir metal uç, plastik gövde/mekanizması ve arka kapağına gizli hayli büyük silgisi ile fazlasıyla belli ediyor. Tabii bu silgi makara gibi manşonu çevirerek dışa doğru çıkıyor ve geri içine aynı şekilde giriyor.

 

  • Bu kalemin şaşırtıcı taraflarından birisi ise ciddi anlamda modülerliği. Birçok parçayı sökmek mümkün. Yine de bunu mecbur kalmadığınız sürece yapmamanızı tavsiye ediyorum zira parçaların çoğunu tak-çıkar yaparken çeviriyorsunuz ve sert bir şekilde yapıldığı takdirde plastiğin çatlaması veya yerine gerektiğinden fazla sıkı bir şekilde bağlandığı vakit problemlere neden olabiliyor. Mesela dikkatli bir şekilde söküp geri birleştirmezseniz, kaleminizin mekanizması çalışmayabilir ve uç çıkaramayabilirsiniz. Eski hâline getirmek de bir hayli zaman alabiliyor. Uzun lafın kısası, çok kurcalamamak lâzım.

 

  • Birçok klasik F-C kalemlerinden aşina olunabileceği gibi yeşil, kırmızı tonları, mavi tonları, siyah ve beyaz renkler hemen hemen hepsinde bulunuyor. Ben genelde yeşil ve bordo tercih ediyorum. Özellikle firmanın haki yeşile benzer rengini ürünlerine iyi bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla versatil olarak yalnızca 0.7 uç kalınlığı mevcut. Tükenmez kalem versiyonu da aynı tasarımla bulunuyor. Şahsen bu tasarımın bir versatil kaleme, hem  de 0.7 uçlu bir versatil kaleme daha uygun olduğunu düşünüyorum.

 

  • 0.5 veya daha ince uçları idare edebileceği bir mekanizması yok. Firmanın birçok ürününde olduğu ve tasvip etmediğim üzere, mekanizmanın pençesi plastik. Bedavaya verilmediği sürece mekanizmayı plastik yapmanın bir alemi yok. Deforme olmaya bu kadar yatkın bir malzemenin pençede kullanılması uç sıkışmalarına, kırılmalarına ve bozulmalara davet açıyor. Bunun kaçınılmaz olduğunu da söylemem lâzım. Bunun üzerine gelecek bir yorumu tahmin etmek işten bile değil: "Bende bu kalem var ve bozulmadı.". Cevap ise belli. Ne ben, ne kalemi üreten firma, ne de bir başkası bu tür materyallerin kullanıldığı kalemlerde dayanıklılık hakkında bir garanti veremez. Uzun süre sıkıntısız kullanılmış olması bozulmayacağı anlamına gelmiyor maalesef.

 

  • Ne ilginçtir ki seneler önce bir yorum gördüğümde çok mantıklı gelmemişti ancak bizzat deneyimleme fırsatım oldu. Kalemin kauçuk grip kısmı bir süre geçtikten sonra yağlanmaya ve kayganlaşmaya başlıyor. Bunun için bir hayli uzun süre geçmesi gerekiyor. Tahminim doğru ise hemen hemen 1 yıl sonra bu sorun baş gösteriyor. Neden olduğunu tam anlayabilmiş değilim. Kauçukta farklı bir materyal kullanıldığını düşündüm ilk olarak. İkinci olarak da cilt yağının bir şekilde bu kauçuğa sirayet ettiğini. Elbette neden kaynaklandığını kanıtlayamayacak olsam da ikinci fikir daha mantıklı duruyor. Bir miktar aseton ile grip kısmını temizledikten sonra kayganlık biraz azalmış olsa da hâlâ çok tatmin edici durumda değil. Varsa, bu konu hakkındaki deneyimlerinizi yorum kısmında paylaşmanız harika olur.

 

  • Pozitif kısımlara değinmek gerekirse, tek bir şeyden bahsetmek yeterli, o da denge. Kalemin tombul yapısının çizgili dokuya sahip incelen yumuşak kauçuk griple birleşmesi, ve bu birleşmenin dengeli olması bu kaleme çok şey katıyor. Tam olarak ölçülerine ve ağırlık bilgilerine sahip olmasam da uzun süre bu kalemi kullanmış ve memnun kalmış birisi olarak ağırlık merkezi dengesine ve rahatlığına hayran kaldığımı belirtmem gerek. Plastik klipsi de dengesine çok katkı sağlamış. Ne kadar metal olmadığı için eleştiriye açık olsa da toka tarzı ergonomik ve hafif bir klips bu tasarıma çok uygun olmuş. 0.7 uca sahip olması ve kırılmaması, bir de kullanmak isteyenler için pratik ve oldukça geniş çaplı silgisi ile çok kullanışlı bir hâle geliyor. Deneyimlenmeyi kesinlikle hak ediyor. Eminim ki yürüyerek gidebileceğiniz kırtasiyelerin birçoğunda rahatlıkla bulacaksınızdır, veya hâlihazırda sahip olmuşsunuzdur.

 

  • Ne zaman satın aldığımı hatırlamamakla birlikte fiyatının ne kadar olduğunu da hatırlamıyorum ne yazık ki. Yine de hatırladığım kadarı ile pek pahalı olmayan, dahası bir F/P ürünü olarak aklımda yer edinmiş. İşini fiyat/performans anlamında bilen ve kalemden anlayan öğrencinin alacağı kalem olarak görülürdü. Türkiye'de arattığımda online mağazalarda 30-60TL fiyat aralığında gördüm ve buna en iyi yorumu sanırım yalnızca Rosa Parks yapabilirdi. 30 TL yine düşünülebilir ama üzerine kesinlikle değmez. Avrupa fiyatı yine 5€ civarında insaflı kalmış. Özellikle fiziksel yapısı da göz önünde bulundurulduğunda sayıca çok fazla alternatifi yok, rahat bir yazı kalemi olarak değerlendirilebilir kesinlikle.

 

#FaberCastell #GripPlus #Mekanik #Kalem #İnceleme #MechanicalPencil #Review

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • teknobetikci @trmaestro

    Ben anlamıyorum bunun gibi uçlu kalemler neden Türkiyede çok pahalı üstelik son 3 senede iyice insafsızlaşmışlar.

    • mcan @dogan_mcan

      Gerçekten ben de anlam veremiyorum. Dolar yükseldiği için lojistik sebeplerden ötürü desem bile yeterli değil çünkü bu kalemlerin su gibi tüketilmesi gerekiyor. Eminim ki birçok kalem birçok kırtasiyede senelerdir var ve yeni parti gelmemesine rağmen sırf döviz kuru yükseldi diye fiyatları arttırılıyor. Fiziksel kırtasiyeler de buna dahil. Gören de herkes hergün Graph 1000 for Pro alıyor sanacak. Gözümüzün önünde birkaç yıl içinde fiyatlar minimum 30 TL zamlandı. Daha pahalı kalemlerde de üstel bir şekilde daha çok artıyor. Bu kalemi ne kadar sevsem de 50 TL'ye önermek içimden gelmiyor.

  • mcan @dogan_mcan

    0.5 modeli olduğunu hiç sanmıyorum. Ya çok yeni olmalı yada benzer bir üretici olabilir. Sahte değildir umarım. Şu yazıya bakabilirsiniz. Gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz muhtemelen. Farklı bir marka ise kötü olacağı anlamına gelmiyor, memnunsanız rahatlıkla kullanamaya devam edebilirsiniz.

    http://davesmechanicalpencils.blogspot.com/2008/08/attack-of-clones.html

  • Kendi Fikri @kendifikri

    Ders yapmayı sevmiyorum. Yazarak çalışayım diyorum. Yazarken zorlamayacak yağ gibi akacak kolay silinecek bir uç var mı. Birde ona uygun kalem. İnceleme ile çok alakasız bir soru ama... Kendimi mi kandırıyorum bilmem ama artık bi ipad ve bi kalem bile almayı düşündüm ders yaparım belki diye.

    • mcan @dogan_mcan

      Estağfurullah sorunuz alakasız falan değil. Bazı incelemelerde ve yorumlarda bahsettiğim gibi Pentel Ain-Stein ve Sakura Sumo Eraser uç+silgi için en iyi seçimler. Ben yine de size iPad + Apple Pencil önerecektim, lafı ağzımdan aldınız. Yakında Apple Pencil incelemesinde de bahsedeceğim ama yazı yazılacaksa şu dakikadan sonra bir iPad lazım. Diğer hiçbir marka/modele bakmanıza da gerek yok. Windows'lu cihazlarda OneNote dışında bir şey yok. Kalemlerin kalitesi de ortada. Apple'da kalemin basınç hassaslığı falan dışında gerçekten de bir kalem hissiyatı var. Ayrıca Notability ve GoodNotes gibi diğer platformlarda bulunmayan nefis yazılımlar Apple Pencil'ı diğerlerinden ayırıyor. Samsung'a da bakabilirsiniz demeyeceğim çünkü hem daha pahalı, hem de Apple Store'da bulunacak not alma uygulamalarının yetkinliği başka cihazlarda bulunmuyor. Kısacası iPad+Apple Pencil tavsiye ederim size, yine de söylemiş olduğum uç ve silgiyi de edinmenizi tavsiye ederim zira ne kadar uzun zamandır tablete yazıyor olsam da yanımdan defter ve kalemi hiç eksik etmiyorum 🙂

  • ozeba @ozeba

    O yağlanma problemi 1345'lerde de var. Bir süre sonra plastik parçanın altı iğrenç bir hal alıyor. Ama ne olursa olsun benim favori kalemimdir. Kalemliğimde eşimin ve benimkiler dahil toplam 4 tane farklı renklerde ve uç kalınlıklarında bulunmakta.

    • mcan @dogan_mcan

      Birkaç küçük fark dışında 1345 ile Grip Plus aynı kalem, dolayısıyla kullanılan parçaların da çoğu benzer. Yağlanma Faber-Castell'in halt yemesi kesinlikle. O kadar yaygın kalemler ki bir tarafından patlak vermesi şaşırtmıyor. Umarım bunun sebebi ucuz ve zararlı materyallerden kaynaklanmıyordur.

  • Reginald 'Bubbles' Cousins @digitalanimal

    Bende Grip Plus 1.4mm var. Ama uçlar acayip pahalı. 20 liradan aşağıya uç yok...

    • mcan @dogan_mcan

      Özel kalınlıktaki uçların klasik 0.3 - 0.9mm arası uçlardan daha pahalı olması gayet normal ama 20 TL normal değil. Aynı şekilde 3-4 sene önce 6TL olan Pentel Ain-Stein 20 TL'yi aşmış durumda. Benzer yüksek kalitedeki Caran d'Ache ve Tombow WX gibi uçlar da bir hayli pahalı. Kısacası premium segmentteki uçlar normal kalem fiyatına ulaşmış durumda. 0.2, 1.4 ve 3.15mm gibi özel uçlar da dolayısıyla pahalandı. Döviz kurunun tepetaklak olmasından sonra kırtasiye ürünleri dahi çok ciddi anlamda etkilendi. Yapılan zamların ne kadar haklı olduğu ise tartışma konusu, özellikle fiziksel kırtasiyelerde.

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler