Ortaya Karışık: HSKırtasiye Alışverişi (Platinum OLEeNU, Zebra Mildliner...)

SORUMLULUK REDDİ: Bu blog yazısında bahsi geçen hiçbir firma veya marka ile herhangi bir sponsorluk anlaşması bulunmamaktadır. Firma ve ürün hakkındaki yapılan değerlendirmeler tamamen tarafsızdır. Bütün ürünleri kendim için satın aldım ve yazının sonunda sipariş detayını ekledim.

 

  • Merhabalar. Yaklaşık 8 ay süren bir sessizlikten sonra yeni kırtasiye ürünleriyle çıkageldim. Daha önce yazmış olduğum incelemelerden farklı olmak adına TeknoSeyir'in Ortaya Karışık video formatından esinlendim ve bir nebze de olsa yeni bir soluk getirmeyi istedim.

 

  • Öncelikle yazının içeriğinden kısaca bahsetmek lazım. Klasik bir incelemenin aksine bir blog yazısında birden çok ürün ve bir satıcı değerlendirmesi yapmak istedim. Değerlendireceğim satıcı HSKırtasiye. Ürünler ise şöyle:

 

  1. Atelier Mono StandCase Kalem Çantası
  2. MAS Soft Touch Kalemlik
  3. Languo Hello Meow Cüzdan
  4. Platinum OLEeNU SHIELD 0.5 mm Mekanik Kurşun Kalem
  5. Zebra Mildliner Brush Citrus Green
  6. Uni Nano Dia Min 0.5 2B
  7. Pentel Hi-Polymer Ain Standart Silgi
  8. Stickn Yapışkanlı Not Kağıdı Pastel Renkler
  9. Umix A4 Çıtçıtlı Dosya Disney Mavi/Lacivert

 

  • Satıcı ile başlamak gerekirse, gayet memnun kaldığımı söyleyebilirim. İstanbul'da olsaydım gidip görmek de isterdim. Online siparişte sıkıntı çıkmadı ve kargoyu hafta içinde hızlı bir şekilde teslim alabildim. Kargonun paketlenme şekli de oldukça şık ve korunaklıydı. Kartonun içinde balonlu naylon ile paketlenmişti ve herhangi bir üründe hasar yoktu.

 

  • Online siparişten ne kadar memnu kalmış olsam da; internet sitesinin birkaç güncelleme ihtiyacı var gibi görünüyor. Üst kısımda yatay olarak dizilmiş kategori sekmelerinin can sıkıcı bir şekilde durduk yere açılması ve ekranı işgal etmesi, çerez kullanımı ile alakalı olan uyarının kapanmaması gibi bir takım rahatsız edici görsel ögeler bulunmakta. Bir de siteye giriş yaptıktan sonra herhangi bir kategoriye gitmeden giriş yaptığınız görünmüyor, bu problemin kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor. Son olarak da ürün bilgilerinin ve stoklarının azlığından sitem etmek isterim. Bir ürünün ebatı, ağırlığı, üretim malzemesi gibi detayların yazılmaması çok büyük bir eksik. Örnek vermek gerekirse,  sadece ürün görsellerine baktığımda almış olduğum masaüstü kalemlik küçük ve kalem çantası büyük gibi görünüyordu. Elime ulaştığında tam istemediğim boyutlarda olduğunu gördüm. Kalemlik fazla büyüktü ve kalem çantası istediğimden küçüktü. Bir de çoğu ürün aldıktan hemen sonra stokta yok olarak görünüyordu. Anladığım kadarıyla ürünlerin çoğunda sınırlı stok var. Bu durum özellikle online sipariş edecekler için biraz sinir bozucu bir durum. Çoğu ürün tek satılıyor gibi bir izlenim aldım. Bununla birlikte daha detaylı ürün değerlendirmelerine geçebiliriz.

 

1. Atelier Mono StandCase Kalem Çantası

  • Ürün değerlendirmelerine şık bir başlangıç yapmak için Atelier Mono kalem çantasını seçtim. İsminden de anlaşılacağı üzere dış tasarımı bir sanatçının atölyesinden çıkmış absürt, bir o kadar da göz alıcı. Ürünü asıl satın alma sebebim masada dik duran bir kalem çantasına olan ihtiyacım idi. Maalesef sitede ebatları hakkında bir bilgi bulunmadığı için büyüklüğünü yalnızca teslim alınca öğrenebildim. Açıkçası genişlik olarak fena değil ama bence biraz kısa bir kalemlik. Özellikle Apple Pencil (yaklaşık 17.6 cm) tarzı uzun kalemlerin sığmasında problemlerle karşılaşabilirsiniz. Uzunluğu yaklaşık 16 cm. Aktif o larak kullandığım Lihit Lab ise 20 cm civarında. Açıkçası ben de uzunluğu bu civarda bir ürün beklerken biraz kısa bir kalemlikle karşılaşmış oldum. Yine de çoğu kalemin rahatça sığıyor, fermuarı ve kumaşı da ucuz bir his vermiyor. Kompakt formuyla da taşıması kolay, haznesi geniş bir kalem çantası olmuş. Zarif ve taşınabilir kalemlik arayanlar için güzel bir seçim olacaktır.

 

2. MAS Soft Touch Kalemlik

  • Sırada ise MAS masaüstü kalemliği var. Kalemliğin tabanı yumuşak kauçuktan yapıldığı için hem masada sağlam duruyor, hem de zarar vermiyor. Yine sitede büyüklüğü hakkında bir bilgi olmadığı için kutusunu gördüğümde biraz şaşırdım. Daha ince ve zarif bir ürün ararken maşallahı olan bir "bro kalemlik" çıktı. Oldukça sağlam bir yapısı var, bir de ortadan separatör ile ayrılmış olması hoş bir dokunuş. Sade ve sağlam kalemlik ihtiyacımı karşıladı diyebilirim.

 

3. Languo Hello Meow Cüzdan

  • İncelemelere tatlı bir ara vermek için Languo Hello Meow cüzdanı konuk aldım. Bir süredir bozuk paraları koymak için bir cüzdan arıyordum. Ürünlere göz atarken kedili bir cüzdan gördüm ve "neden olmasın?" dedim. Rahatça temizlenebiliyor ve bozuklukları içine koyunca masada dik durabiliyor. Çantaya da atılabilir zira minik bir ürün. Kağıt para ve anahtarlık gibi eşyalar da sığabiliyor. Kısacası sevimli ve kullanışlı bir cüzdan olmuş.

 

4. Platinum OLEeNU SHIELD 0.5 mm Mekanik Kurşun Kalem

  • Adettendir, yine bir mekanik kalemle birlikteyiz. Sonunda ilginç özelliklere sahip, israf karşıtı bir kalem olan Platinum Oleenu Shield'ı değerlendirme imkanım oldu. Normal kalemlerde grafit ucu tutan pençe ile kalemin ucu arasında bir boşluk olduğundan her uç bittiğinde yaklaşık 10 mm civarında uç ziyan oluyor. Oleenu ise ekstra pençeler ile (double clutch mechanism) bu israfı 0.5 mm civarına indiriyor. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken şey, kalemin içinde her zaman ekstra bir uç bulundurmak. Bu sayede hiçbir ucu israf etmemiş oluyorsunuz.

 

  • Diğer güzel iki özellik ise uç kısımda bulunan yay ve kayan (ve gizlenebilen) metal uç. Bu şekilde sert basınçları absorbe edip uç kırılmasına karşı çok iyi bir iş çıkarıyor. Kullandığım süre boyunca herhangi bir uç kırılması ile karşılaşmadım ben de. Ergonomisi ve grip kısmı çok rahat. Daha yüksek üretim kalitesi arayanlar için High Grade modeli daha iyi bir seçim olabilir. Kalemin beğenmediğim özelliği ise yalnızca 0.5 mm modelinin bulunması. Uç kırmaya karşı bu kadar başarılı olan bir kalemin en azından 0.3 mm  modeli de olmalıydı.

 

5. Zebra Mildliner Brush Citrus Green

  • Zebra'nın muhtemelen en başarılı ürün grubu olan Mildliner sevdiğim bir highlighter. Brush serisinde fırça ve ince uçları sayesinde hemen hemen istediğiniz kalınlıkta yazmak veya yazıyı vurgulamak mümkün. Yukarıdaki test görselinden de göreceğiniz üzere "Citrus Green" yazısının mürekkebi highlighter ile kötü bir leke oluşturdu. Bunun sebebi ise kullanmış olduğum Parker Gel mürekkep. Mesela Zebra Sarasa gibi daha hızlı kuruyan bir kalemde bu tür lekeler ile karşılaşmazsınız. Yazıcı çıktılarıyla, dergilerle veya kitaplarla kullanmak istiyorsanız zaten leke gibi bir derdiniz olmuyor. Mildliner'ın en sevdiğim özelliklerinden birisi de renkleri. Daha önce Vermilion rengini alıp memnun kalmıştım, Citrus Green de aynı deneyimi sundu.

 

6. Uni Nano Dia Min 0.5 2B

  • Uni NanoDia, beni çok şaşırtan bir ürün oldu. Eskiden, sanırım eBay'den bir NanoDia uç almıştım ve o kadar çok kırılıyordu ki sahte olduğundan şüphelenmiştim. Sanırım haksız da çıkmadım. eBay'den aldığım NanoDia bildiğimiz yeni renkli kutularda satılıyordu. HS'den aldığım ise şeffaf kutuda idi. Sanırım şeffaf kutuların şekli ve rengi satılan ülkeye göre değişebiliyor, bu konuda net bir bilgim yok. Doğrusunu söylemek gerekirse Pentel Ain Stein'dan farklı bir deneyim sunuyor ancak kötü anlamda değil. Ain Stein uçlar tükenmez kalem hissiyatına çok yakınken; NanoDia uçlar ise kurşun kaleme çok daha yakın. Kısacası ikisi de ayrı dünyaların ürünü ama kendi dünyalarının en iyileri. NanoDia, kurşun kalem gibi doygun bir sürtünmeye sahip ve keyif verici bir yazım deneyimine sahip. Bu tarz bir uç arayanlar için çok doğru bir seçim olacaktır.

 

7. Pentel Hi-Polymer Ain Standart Silgi

  • Sıradaki ürün klasiklerden. En başarılı silgilerden birisi olan Pentel Ain-Stein'ın performansı yukarıda test yazısında görünüyor mu görünmüyor mu belli değil (!) İki satır karalama yaptım ve alttaki satırı sildim. Kağıda da verdiği mininum zararı göz önünde bulundurursak, bence herkesin bir alıp denemesi gereken ürünlerden.

 

8. Stickn Yapışkanlı Not Kağıdı Pastel Renkler

  • İyi bir Post-it alternatifi ararken stick'n not kağıtları gözüme çarptı. Aslında çok fazla çeşit vardı ve tercih yaparken bir miktar zorlandım. Çok koyu olmayan ve gözü yormayan pastel renkler, bir de üç ayrı boyutta olması hoşuma gitti. Üstteki yapışkanı da fena değil. Yalnızca üst kısmın yapışıyor olması elbette aşağı kısımdan açılmalara sebep oluyor. Bence bu ürünlerin daha kullanışlı olması için bütün çerçevelerinin yapışkan olması gerekiyor. Yapışma serzenişini bir kenara bırakırsak, kağıt kalitesi iyi ve üzerinde yazı yazması keyifli bir not kağıdı olmuş. İyi bir Post-it alternatifi denebilir.

 

9. Umix A4 Çıtçıtlı Dosya Disney Mavi/Lacivert

  • Renkli bir kapanış olması adına Disney'e gidelim. Birtakım dökümanları koymak üzere dosya arayışında Umix'in Donald Duck temalı çıtçıtlı dosyalarına denk geldim. Bildiğimiz standart dosyalardan kalite olarak bir farkı yok. Sinirli Donald Duck'ın renklerinin çok canlı ve uyumlu olması sebebiyle bu dosyaları tercih ettim.

 

Sipariş Detayı

Bu kısımda satın aldığım tarihteki ürün fiyatlarına göz atabilirsiniz.

 

#HSKırtasiye #PlatinumOLEeNU #ZebraMildliner #AtelierMono #MasSoftTouch #LanguoHelloMeow #PentelAinStein #UniNanoDia #Stickn #Umix #OrtayaKarışık

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 15

Galaxy S3-S6, OnePlus 5, Nubia Z17S ve Galaxy S9+ Deneyimleri

  • Son zamanlarda çeşitlenen mobil dünyasında bir yandan da firmaların içine kapandığı ortada. Bu durumda telefonumu değiştirmeye karar verdim; ancak OnePlus 5'e geçtiğimden beri sürekli bir şeylerin yolunda olmadığını düşünerek son durağımı Galaxy S9+ olarak belirledim.

 

  • Öncelikle şimdiye dek yayınlamış olduğum 19 adet kalem incelemelerimdem bahsetmek ve biraz sitem etmek istiyorum. Arkadaşlar, eğer burayı kırtasiyeye çevirdiğim fikrindeyseniz, çok haklısınız. Teknolojide kalem ne arar, değil mi? Teknoloji dediğin iPhone ve Samsung telefonların at yarışı gibi yarıştırılmasıdır. Teknoloji dediğin, internette "Galaxy S10" diye aratıp bulduğun görselleri arkaya dizerek kıytırık İngilizcenle konuşmandır. Hâttâ teknoloji dediğin, ₺7000'lik bir telefona aldığın 5 kuruşluk petrolün dibinden yapılmış kılıfın rengini danışmaktır. Teknoloji belki de her videonun altına tükürür gibi yorum yazarak 2500 liralık bilgisayar önerisi istemektir, yada "de, da"yı ayırmadan yazı yazmaktır, o da olmazsa "deki, daki"yi ayrı yazıp ülkeyi kurtarmaktır. Her gün Twitter'dan yağlı saçlı adamların tweetlerini paylaşmak, "(yerli ve mîlli)!" Türk teknolojilerini paylaşıp savaş çığırtkanlığı yapmaktır. Ekonominin çok iyi olduğu bir ülkede 18%'lik bilgisayar faresi indirimine coşmak, teknolojinin ta kendisidir. Akoğlan olup "kronik" diye cirit atmaktır. Siyaseti tek yönlü yapabilmektir. Teknoloji cehalettir, kendini bir şey sanmaktır.

 

  • Kısacası teknoloji kalem olamaz. Uzay Teknolojisi, teknoloji değildir. Makine Mühendisliği ile, hele ki Mimarlıkla hiç ilgisi olamaz. Teknoloji sanat değildir, TeknoSeyir'e yeni bir soluk değildir. Bir üniversite öğrencisinin harçlıkları ile uğraşıp bir şeyler yapmaya çalışması, Türkiye'deki kalem incelemesi yazan muhtemelen 5 kişiden birisi olması, bunun için Blog bile açmamış, hiçbir kazancı olmamasına rağmen insanlarda da kalem merâkı uyandırmak istemesi, bir hiçtir. Kısacası "siz" bu "hiç"i hak etmiyorsunuz. Ha bi' de, teknoloji heyecanını paylaşan bir insana veblen etkisi teşhisi koymaktır, ahlâksızlıktır. Ben sizi engellemesini çok iyi billirim de, siz engellerseniz daha makbûle geçer.

 

  • ❤️ İncelemelerime vaktini ayırıp yorum yazan, beğenen, paylaşan, favorilerine ekleyen, okuyan herkese çok ama çok teşekkür ederim. Sizler bu kadar yapıcı eleştiriler yapmasaydınız, e-postalar göndermeseydiniz, belki de hiç devam etmezdim. Kiminiz tecrübelerini paylaştı, kimisi bu kalem babamdan kalma dedi, kıymetli yorumlar paylaştı. Kısacası, çok müteşekkir oldum. Daha fazla uzatmak istemiyorum, dünyada bulunmayan bir kalem incelemesi ile en kısa zamanda Teknoseyir kalem maratonunu sonlandırıp bir süre boyunca farklı çeşitlerdeki kalemlere yoğunlaşmak asıl hedefim. Mekanik ve tükenmez kalemlerin ağır abilerini çoğunlukla ele aldık, artık başka şeylere yoğunlaşmanın vakti geldi. ❤️

 

  BGR

  • Evet, asıl olaya gelelim. Öncelikle, telefon seçimlerimde önerilerini dikkatle okuduğum @umtk 'ya teşekkür ederim. Kendisi, bilen bilir, TS'nin mobil adamıdır. Telefon yorumlarını mantığıyla, saplantısız ve tutkuyla yapmaktadır. Bu güne dek gerçekten sahip olmuş olduğum 5 akıllı telefonla da yaşadığım deneyimleri en önemli noktaları ile anlatıp neden bu seçimleri yaptığımı anlatmaya çalışacağım. Bu yazıda, bu telefonlar dışında hiçbir telefon hakkında bir yorumumu bulamazsınız. Mağazadaki teşhir ürünü hakkında hiçbir yorum yapmam. Kurallarımız belli olduğuna göre başlayabiliriz.

 

techradar

  • İlk defa bir akıllı telefon almanın heyecanına kapılarak Samsung Galaxy S3'ü seçmemin sebebi aslında biraz komik gelebilir. Ne kadar işlemci performansını göz önünde bulundurmuş olsam da beni çeken şeyler sensörler idi. Smart Stay olarak adlandırılan sen telefona baktıkça ekranın açık kalması, rehberde bir kişi seçili iken senin telefonu kulağına götürünce otomatik olarak araması benim için inanılmaz bir teknolojiydi. HTC One X+ ile çok arada kalmıştım ancak onu bir türlü operatörlerde bulamamıştım. Telefon çok iyiydi; ama çok kötüydü. Cyanogenmod kurarsan hızlıydı ama bütün ıvır zıvırlar yok oluyordu. ROM'lardan ROM'lara koştuğum, bir telefonla en çok uğraştığım dönemleri S3 ile yaşadım. Nefret ediyorum; ama çok seviyorum.

 

cnet

  • Galaxy S6 çıktığında yine benzer duyguları yaşadım. İlk defa bir telefonda 14nm işlemci kullanmak çılgınca gelmişti. Kimsede yoktu. Apple'da iPhone 6 vardı, HTC'de One M9 ve LG'de G4. Snapdragon 810'un ısınma sorunu olup olmadığından emin olamadığım için en mantıklı seçimin Galaxy S6 olacağını düşündüm. Çok haksız da olduğumu söyleyemem. Telefon yazılım ve donanım konusunda beni hiç üzmedi, kamerası da çok keyifli idi. Nedensizdir, Samsung da içine kapanmaya başladı bu telefon ile. Açık kaynağı bıraktı, telefona ortak olmaya çalıştı. Bunlar beni firmadan çok soğuttu. Arayüz performansından ve hızından bir şey kaybetmemiş olsa da, yeni birkaç teknoloji çok çekici idi.

 

expertreviews

  • Samsung'a olan mesafeli yaklaşımımla birlikte Huawei P10 Plus ve OnePlus 5 arasında bir seçim yapmaya karar verdim. Nedense Huawei'nin arayüzdeki ikonlarını bile iOS ikonlarına benzetmeye çalışması, bu yolun yol olmadığını düşündürdü. Bir de €560 fiyat etiketiyle Snapragon 835'li, 8GB Ram'li, 128GB depolamalı OnePlus 5 gerçekten çok çekici idi. Tecrübelerimi zaten yazmıştım, değişen bir fikrim yok. Yalnızca şunu eklemeliyim ki, arkadaşlar, eğer bu telefonun tasarım ekibinde falan çalışmadıysanız lütfen şahsınıza hakaret edilmiş gibi yorum yazmayın, komik oluyorsunuz. Kaç yaşında adamlarsınız, birazcık yapıcı eleştiri yapalım.

 

GETDROIDTIPS

  • Burada hatalı olduğumu itiraf ediyorum. OP5 ile en az iki sene daha geçirebilirdim, Güncelleme veren Çinli firmadan güncelleme vermeyen Çinli firmaya geçmek çok ama çok yanlış bir seçimdi. Kulaklık jakı yok, Bluetooth 4.2 ve aptX codeclerini koklatmıyor bile. Televizyona kablosuz görüntü yansıtma olan Screen Cast yok, bomboş. Kısacası önce BMW'ya binmiştim, direksiyon ısıtması yoktu; sonra da Mercedes'e bindim, kapı pencerelerini açmam için manuel kapı kolunu çevirmem gerekiyordu. Telefonun sabahtan akşama kadar övülecek tek bir özelliği vardı, o da kamera idi. Geriye kalan her şey Çin'de kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Mesaj bildirimleri bile gelmiyordu. Uzun lafın kısası, bilmediğiniz bir şeye hemen atlamayın.

 

expertreviews

  • Son durak ise Galaxy S9+ oldu. "I gotta be honest with y'all, this phone is a major, major, major GO.". Epeyce bir süre de olacak gibi görünüyor. Neden mi? Çok fazla cevabı var. Bu telefonu güzel yapan şey de bu oldu. Bir ürünü sevmek için eğer tek bir sebebiniz varsa, bu o üründen çabucak sıkılmanız, farklı yetkinlikler beklemenize neden olacaktır. Hele ki söz konusu telefon olunca durum ürün olmaktan çıkıp, bir ekosisteme dönüşüyor.

 

  • Öncelikle telefon o kadar dolu bir his veriyor ki, Samsung Experience'ı gerçekten yaşıyorsunuz. Always On Display'in duvar kağıdından, Bluetooth ses codeclerine kadar seçebiliyorsunuz. Başlangıçta kurmak istediğiniz Samsung uygulamalarını da seçtirmesi cabası. Öyle bir LED View Cover var ki, kullanmaktan keyif alıyorsunuz. Özelleştirilebilir ekranı ve animasyonları bu kılıfı çok özel bir konumda tutuyor. Donanım ve yazılımda sunulabilecek her şey üst seviyede. AKG Kulaklık tatmin edici ve zengin, stereo hoparlörler de oldukça zengin ve yüksek sese sahip. 3,5mm lik kulaklık jakı da benim için karar verici etmenlerden birisi.

 

  • Pil tüketimi konusunda şu ana dek kullandığım en iyi telefon olduğunu söylemem lâzım. Daha iyilerinin olmadığını iddia etmiyorum ama ben daha iyisini kullanmadım.

 

Mashable

  • Bixby much? Kullanmadım, bilmiyorum. Yanlışlıkla tuşa basmaktan yorulup deaktive ettim. Bu konuda eleştirmekten çok bir şey fark ettiğimi söylebilirim: Samsung kendi işletim sistemini geliştiriyor. Bir de çentik vb. konularda fikir belirtmek isterim. Ben bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. 2% falan ekran kazanıp videoları koskoca siyah bantlarla izlemek mantıklı gelmiyor. Bu konuda bir de yazılım desteği zaten çok değişken olan ekran oranları ile birlikte zora giriyor. Firmaların bunu bırakacaklarını düşünüyorum, Apple'ın bile. Bir yazılımcının derdine yenisini eklemek akıl kârı değil. Çok kozmetik bir şey olduğunu düşünüyorum. En son Huawei P20 Lite'da elime alıp deneyimledim. Görüntü olarak rahatsız edici değil, bir yazılımcının gözünden bakınca rahatsız edici. Çentik koymak yerine değişen ekran oranlarına uygulamarı adapte etmek daha mantıklı değil mi? İşte Samsung'un yaptığı da bu.

 

BGR

  • Peki neden iPhone'dan bahsetmiyorum? Cevap basit: Bilmiyorum. Bırakayım da onu da bu işi bilenler konuşsun. Bu konuda @umtk ve @electric 'ten daha anlamlı şeyler söyleyemem. PC'ye giremeyen ocean gibiyim. Bana bir iPhone telefon verdiğinizde, 50+ yaş amcaların telefon tutuşuna geçiyorum ve sürekli yanlış bir şeyler yapıyorum. Bu ekosisteme giremedim. İleride belki. Zaten eğer durumum bir gün müsait olursa, hem Android hem de iOS telefon kullanmak isterim.

 

#Samsung #Nubia #OnePlus #Telefon #Bilgi #Kalem #Teknoloji #Blog

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Olmayan(lar) yazıda belirtilmiştir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır. 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 27

OnePlus Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Görsel Kaynağı: ANDROIDPIT

  • Merhaba. Uzun bir süredir blog/inceleme yazmıyorum ve kalem incelemesi bekleyenleri de ağaç ettiğimin farkındayım. Öncelikle kalem bekleyen arkadaşlardan özür dilemek istiyorum; ancak söz verdiğim gibi 4 adet kalem incelemesini aynı gün yayınlayacağım. Gününü şu an söyleyemem çünkü şu sıralar çok vaktim yok.

 

  • Geçelim esas konuya. Aslında bu blogu da yazmak istemiyordum zira ne TeknoSeyir'i telefon çöplüğüne dönüştürmeye katkıda bulunmak istiyorum ne de sürekli telefonlar hakkında konuşmak. Bir de @umtk isimli üyeyi özel isteğinden dolayı kıramadım.

 

  • Ancak bu sefer durum biraz farklı. Bu yazımda fütursuzca övülen OnePlus markasının ve OnePlus 5 modelinin aslında söylendiği kadar masum ve iyi olmadığını açıklamaya çalışacağım. Normalde takındığım üsluptan daha alaycı bir üslup takınacağım çünkü markanın bunu hakettiği düşüncesindeyim. Başlayalım.

 

  • Öncelikle bu noktaya kadar nasıl geldiğimi anlatmam gerek. Daha önceki bir durumumda Samsung'un nasıl saç baş yoldurduğunu anlatmıştım ve Galaxy S6'dan sonra bir daha Samsung kullanmamaya karar verdiğimi söylemiştim. Aslında benim problemim Galaxy S6 ile değil, daha çok Samsung'la idi. Sinirlendiğim şey, 2 sene güzel güzel kullandığım telefonun yazılım güncellemesiyle Windows Phone vari özelliklerinin azalmasıydı. Çok fazla bahsetmeme gerek yok, yazıda detaylıca anlatmıştım.
  • Oldukça olumlu yorumları ve fazlasıyla iyi donanımından dolayı OnePlus 5 almaya çok heveslenmiştim ve yaklaşık 3 ay önce almıştım. İlk günlerde hiçbir problem yok gibi görünüyordu ve oldukça memnundum; ancak yaklaşık 1 ay sonra bazı şeyler göze ciddi bir şekilde batmaya, beni markadan ve cihazdan soğutmaya başladı. Sonuç olarak birkaç gün önce telefonu 2. elden sattım. Gelin birer birer markaya neden gıcık olup telefonu bıraktığımı anlatayım.

 

  • 1) "Washed Out Screen" Sorunu

Sanırım Amoled ekrana sahip bir telefonda yaşamak isteyeceğim son sorun budur. Anlatması çok kolay değil. Ekranın bir kısmının ya da tamamının sanki yıkanmış ve rengi atmış gibi görünmesi oluyor. Bölgesel olduğu zaman fark etmesi zor oluyor, hem de hareketli veya birden çok rengin olduğu görsellerde fark etmek pek mümkün değil; ancak telefonumda Chrome kullandığım ve Chrome'un arkaplan renginin koyu lacivert ve tek renk olmasından dolayı her gün bu sorunlu ekranı görmek zorunda kalıyordum. Benim OP5'imde bu problem ne ekranın tamamında ne de bölgeseldi, arada bir şeydi ve can sıkıyordu. Bu sıkıntıdan dolayı TeknoSeyir'de bir durum paylaştım ve daha sonra telefonu servise göndermek için başvurdum, başvurmaz olaydım. Servis ekibi benden bu sorunu kanıtlamam için üç defa video ve fotoğraf istedi ve hiçbirinde tatmin olmadılar. Uzun yazışmalar sonunda ablamdan profesyonel fotoğraf makinesini ödünç alıp  ZTE Axon 7'nin ekranıyla yan yana koyup karşılaştırarak birkaç fotoğraf daha çektim. Dördüncü denemede tatmin oldular ve telefonu servise çağırdılar. Gönderdim. 3 gün sonra elime geldi. Üzerinde "telefonunuzda bir sıkıntı saptayamadık, bazı sıkıntılarda hard-reset atmak işinize yarayabilir" yazan bir raporla. Şaka gibiydi ve servisle hemen tekrar iletişime geçtim ve bana "eğer videolarda fark etmiyorsanız sıkıntı yoktur" dediler. Zaten o uzun yazışmalarda ben bu sorunu sadece "flat, plain", yani düz renklerde gördüğümü söylememe rağmen gerekçe olarak bunu gösterip telefonu da tekrar servise kabul etmediler.

 

  • 2) Performans

İnsan 128GB depolama ve 8GB Ram'e sahip bir telefonu kullanırken tahmin edebileceğiniz üzere belli başlı şeyler bekliyor o cihazdan. Açık konuşayım, ben telefonda neredeyse hiç oyun oynamam. Ancak 128GB depolama, 8GB Ram, Snapdragon 835 işlemci bilmem ne derken birazcık oynayayım dedim. İlk olarak Asphalt 8 oynamakta karar kıldım. Sonuç: Oyun takılıyor. Asphalt 8 o kadar takılıyor ki FPS mi düşüyor yoksa oyunda mı lag oluyor anlamıyorsunuz. Neredeyse birkaç saniyede bir oyun takılıp duruyor sürekli ve hiçbir zevk alamıyorsunuz. Forumlarda aynı problemi yaşayan başka insanlarda gördüm ve birkaç kişi Asphalt 8’in Snapdragon 835 için optimize edilmediğini, o yüzden böyle olduğunu söylemiş. Bana ne? Optimize etseydi o zaman. Diğer S835’e sahip telefonlarda nasıl oynanıyor o zaman? Bir kullanıcı olarak beni hiç âlâkadar etmeyen ve OnePlus’ın bir şekilde çözmesi gereken bir durumdu. Kaç güncelleme geldi geçti, hiçbir şey değişmedi.

Cihazın oyun performansı kesinlikle istikrarlı değil. Kimi oyunu, mesela Real Racing 3’ü canavar gibi çalıştırırken kiminde de durduk yere takılmalar yaşanıyor. Bu mudur bu donanımın bana verdiği performans?

Sonuç olarak birkaç defa Chrome'un çökmesiyle karşı karşıya kaldım. Evet yanlış duymadınız. Arkada hiçbir uygulama açık değilken TeknoSeyir’de yorum yazarken 2-3 defa Chrome karanlığa gömüldü. Benim kişisel bilgisayarım da 8GB Ram'e sahip ve Chrome'un bugüne kadar çöktüğünü hatırlamıyorum.

Yiğidi öldür ama hakkını yeme. Arkaplanda 20'den fazla uygulama açıkken bile uygulamalardan herhangi birine döndüğümde hiçbirini tekrar yüklemiyordu. Tabii ki burada biraz gerçekçi olmak gerekirse hiçbir zaman arkaplanda 8-10'dan fazla uygulama açık bırakmadığım için bu konuda hiçbir sıkıntım olmuyordu. Ancak arkaplan uygulamasını bekletmeden açmayla olmuyor bu işler. Başka birçok şey için optimize gerekli.

 

  • 3) Arayüz ve Yazılım (OxygenOS)

Bu konuda sanırım herkesle fikri ayrışan tek kişi olabilirim. Bu noktada şunu sormak istiyorum: Bir telefonun yazılımını ve arayüzünü neredeyse saf Android gibi tasarlamak yerine direkt saf Android yüklü olarak gelse daha iyi olmaz mı?

Bu sorunun cevabının çok net olduğunu düşünmekteyim. Direkt olarak Google'dan düzenli olarak güncelleme almak varken neden atanamamış bir Google Play Edition kullanalım?

Ama sanırım ben OnePlus'ın neden kendi Android versiyonunu kullandığını anladım. Bu konuya son sebeplerde değineceğim.

 

  • 4) Kamera

Herkesin ağzından bir tek kelime çıkıyor: OIS. Hayır kardeşim, konu OIS falan değil. Ortalık top sakallı ve gözlüklü adamların her dediğine inanıp gelip orada burada onların lafını satmaya çalışanlarla doldu. Kamera kötü çekiyor. Demek ki yeterince iyi donanım kullanamamışlar veya yazılımını doğru düzgün yazamamışlar. Fotoğraf konusunda detaylı eleştiri yapacak kadar yetkin ve bilgili değilim ama birkaç şey söylemek gerekirse, yeterince ışık almadığını, odaklanmada sıkıntı çektiğini, yeterince ışık alsa bile yeşil alanlarda ciddi bir şekilde pastel boyayı andırdığını düşünüyorum.

 

  • 5) Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Tasarım konusunda almadan önce de farkındaydım ancak iPhone 7 Plus ile fazlasıyla benzeşiyorlar. Maalesef kılıfsız kullanmak istemiyorsunuz çünkü ergonomik değil ve çizilmeye çok müsait. Aldığım ilk günden beri Karbon Bumper Case ve ekran koruyucularla korumama rağmen Alert Slider kısmında ve Kameranın çerçevesinde çok belli belirsiz bir çizik (veya renk atması) oluştu. Neyse ki kolay kolay görünmediği için fiyatını çok düşürmedim satarken.

 

  • 6) Aksesuar

Üçüncü parti aksesuarlar yetersiz ve zayıf. Firmanın kendi sitesinde  sattığı orijinal aksesuarlar ise aşırı pahalı. Karbon Bumper Case için 30 Euro verdim. Kim kime bu devirde 30 Euro vermiş? Mağazalarda aksesuar bulmak diye bir şey yok, çıkarın onu aklınızdan. Yalnızcan online olarak sipariş verebilirsiniz.

Aksesuar demişken, OP5 ile yaşadığım "ekran koruyucu film/cam" maceramı anlatayım. Tamı tamına 9 farklı ekran koruyucu satın aldım. Hiçbiri kesinlikle tam olarak tatmin edemiyor. En sonunda bu işle hem zaman harcamamak hem de daha fazla çer çöpe para vermemek için birinde karar verdim; ancak tam olarak memnun kaldığımı söyleyemem. Sıkıntı ise şu, telefona ekran koruyucuyu taktıktan sonra kenarlardan ve üst ve alt kısımdan ekranın bir kısmını taktığınız ekran koruyucu kaplıyor ve görünüş olarak kimi zaman da işlevesel olarak can sıkıcı. İşin daha da komik tarafı ise, OnePlus'ın tamı tamına 20€'ya satıyor olduğu ekran koruyucuda da aynı sıkıntının olması. Bu arada kulaklığa da değineyim kısacası. Telefonun kutusundan çıkmıyor onu da ayrı satıyorlar 20€ civarına. Paranıza yazık, tek diyebileceğim bu.

 

  • 7) Son Zamanlarda Çıkan Haberler

"OP5 Mining yapıyormuş abi!" lafına çok inanasım gelmese de daha büyük sıkıntılar olduğu ortada. İzinsiz bilgi toplamalar ve arka kapı bırakmalar bu işin daha başlangıcı gibi görünüyor. Kim bilir daha neler ortaya çıkacak?

Dürüst olalım, Çinli bir firmadan telefon aldığımın farkındaydım ve bazı şeyleri kendimce kabullenmiştim. Ancak bu kadarı fazla. Firmanın takındığı hem suçlu hem güçlü tavırları oldukla irite etti zaten.

Sanırım burada OnePlus'ın neden CyanogenMod ile arasının bozulduğunun farkına varmış ve neden saf Android değil de OxygenOS diye uyduruk bir şey kullandığını çözümlemiş olduk.

 

  • 8) OnePlus 5T

Bu telefonu net bir şekilde "sineğin yağı" olarak tanımlayabilirim. Aynı telefonu daha iyi ekran/kasa oranıyla (Oneplus 5T'ye çerçevesiz diyorsanız bir göz doktoruna görünmenizi öneririm.), hem de tasarımı zerre kadar değiştirmeden ve bire bir aynı donanımla 4-5 ay sonra aynı fiyatla satmaya çalışan adama dolandırıcı demek istiyorum. 5 ay sonra kendi amiral gemisi telefonunu eskiten firmayla bundan sonra işim olmaz diye düşünüyorum.

 

  • Benim OnePlus ile üç ay boyunca edindiğim tecrübeler kısaca bu şekildeydi. Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Telefonu sattıktan sonra, bir süre boyunca almayı düşündüğüm Nubia Z17S (Avrupa'da Archos ile anlaşmışlar, Archos Diamond Omega olarak satılıyor.) siparişini verdim ancak elime henüz ulaşmadı. Çok büyük beklentilerim yok zaten sadece memnun kalmayı umuyorum. Uzunca bir süre kullanıp Android maceramı sonlandırmaya karar verdim.

 

#OnePlus #Telefon #Bilgi #Blog

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Olmayan(lar) yazıda belirtilmiştir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır. 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 40
  • Haşim Sakin @hasimsakin

    Sizin daha iyi bilmemiz lazım ki belli başlı yazılımsal sorunlar güncellemeler ile gideriliyor. Bu tüm telefon şirketleri için geçerli. O kadar övülen Apple dahi saçma sapan sorunlarıyla birlikte piyasaya sürüyor telefonlarını ama zaman içinde gideriliyor bu sorunlar. Neyse ne. İşinizde kolay gelsin.

    • mcan @dogan_mcan

      Nedir bu kısa kesme çabanız ? 😀 Size de kolay gelsin, size de mutluluklar dilerim 😀 Tartışmaya mı geldiniz, selam vermeye mi anlamadım. Sizin telefonunuzla mutluluğunuz sizin mutluluğunuzdur. Benim mutsuzluğum da benim mutsuzluğumdur. Sizin beklentilerinizi karşıladı diye başkasının beklentilerini de karşılamak zorunda değil herhangi bir ürün.

      Apple'ın yaptığı saçma hareketler OnePlus'ı haklı çıkarmaz. Benim kurduğum argümana karşı zaten öbürleri de aynı şeyi yapıyor derseniz, çalıyor ama çalışıyor demeniz ile aynı anlama gelir. Bir de üstüne firmanın hatasını kabul etmiş oluyorsunuz. Fikrimce insanların kullanıcısı olduğu cihazları, ürünleri daha sert eleştirmesi lâzım. Sonuçta parasını ödeyip alıyoruz. Benim telefonum bozuksa garanti servisi değiştirseydi. Adamlar göndermeden önce 4 defa video ve fotoğraf istedi. Sorunu kabul etmelerine rağmen telefonu geri gönderdiler. Belki garanti servisi akıllanır diye 3 ay daha beklesem daha iyi olurdu sanki 😀

    • Haşim Sakin @hasimsakin

      @dogan_mcan Zaten sorun da bu. Sizin kişisel yaşadığınız sorunları genel sorunlar olarak yansıtmanız. Sizin beğenmediğiniz yönlerini veya eksik gördüğünüz kısımlar inceleme bazında değerlendirilemez. Mesela Android Authority veya Micheal Fisher incelemelerinde veya uzun kullanım testlerinde "ya benim tel aspahlt 8 i açmadı o kadar da övdüydüler" gibi birşey duyamazsın. Çünkü bu kronik bir sorun değil. Kısa kesmemin sebebi ise sabaha kadar yazsak ne siz ne de ben farklı şeyler söylemeyeceğiz. Garanti olayına katılıyorum. Ki zaten resmi garantisi de yok telefonun şu an için. İthalatçı garantili iPhone da alsanız uyduruk bir teknik servis ile karşı karşıya olacağınız aşikar.

    • mcan @dogan_mcan

      @hasimsakin Kendi deneyimlerimden bahsettiğim bir yazıda neyin genel sorunlarını anlatmışım anlamadım. Asphalt olayı ise sadece 1 cümle. Diğer hiçbir kelimeyi okumamış gibi davranıyorsunuz. Saydım ve tamı tamına 7 satır yazmışım bu oyunla ilgili. Ayrıca sizi OnePlus forumuna da davet ederim. Benim yalnızca 7 satırda yazdığım şeyi bir konu olarak açanlar var. Bu konuda yalnız değilim. Yani benim kişisel yaşadığım şeyleri genel olarak yansıtmam gibi bir durumu düşünmüş olmanız bile komik. Bunun için başka bir firmanın satış temsilcisi falan olmam lazım. Benim bu durumdan elde ettiğim bir kuruş yok. Zaten firmayı eleştirdiğim için olamaz da. Gelip de bana Android Authority'i savunmayın lütfen. 5 dakikalık incelemede 2 dakika boyunca telefon kılıfı reklamı yapanlarla burada kendi görüşlerini sunan insanları bir tutmayın.

      Garanti olayında ise resmi garantisi var. Ben Avusturya'da yaşıyorum ve OnePlus'ın kendi sitesinden aldım telefonu. Garantiye gönderirken de direkt olarak kendileri ile temasa geçtim.

      Yazdığım sorunların hiçbirini diğer bütün kullanıcıların da yaşadığını iddia etmedim. Ancak yaşanmaması için de bir neden yok. Zaten bu yazıyı "OnePlus sahiplerinin dikkatine!" diye yazmak yerine "almadan önce bir bakın" niyetiyle yazmış olmamı fark ettiğinizi umuyorum. Ne clickbait çabam var, ne de firmaya karşı bir tavır aldırmak. Bu yazıyı okuyup bunun üstüne OnePlus 5T alan arkadaş da oldu, hayırlı olsun dedik, güle güle kullansın. Sizi de anlıyorum bu telefonu kullandığınız için fazla kişisel almışsınız olayı. 8 maddeli koskoca yazıdaki tek bir cümleye takılmış olmanızı saymıyorum bile. Yukarıda güzelce tartıştık arkadaşlarla. OP5 sahibi ile de tartıştık. Gelin fikrinizi sunun tabii ki. Ben bu sorunları sizin de yaşadığınızı iddia etmedim. Gelip de burada bu sorunları yaşamadığınızı söylemeniz bile çok önemli diğer kullanıcılar ve benim için. Belki de OP5 veya OP5T almak istemeyenlerin fikri değişir, neden olmasın? Ancak ne gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilecekleri konusunda da belki benim yazdığım yazıyla bir fikir edinirler. Bu şekilde her türlü kullanıcı kazanmış oluyor.

    • Haşim Sakin @hasimsakin

      @dogan_mcan Tamam hocam senin dediğin gibi olsun. Hayırlı işler.

  • MRK @raashed21

    Siz şu anda ne kullanıyorsunuz çok merak ettim?

  • Mert Karasu @babamert10

    Oneplus sizin canınızı baya yakmış sanırım yazınızı gülerek okudum hahahahaha yukarda yazanlarla ilgili bitane bile problemim olmadı nedense asphalt 8 takılmadan kasmadan bi gram eser yok sizin kullandığınız cihaz replika falan olabilir mi? hahahahaha not 5T kullanıyorum

  • Umut Harbelioğlu @uharbeli

    Hortlatmaya geldim 😂 ben çok sık telefon değiştiririm neredeyse kullanmadığım bişey kalmadı. 2 ay bile bende durmaz normalde telefon ama 3t aldım bir gün benim için herşey değişti. Oneplus'ı çok çok eskiden beri takip ederdim almamıştım Oppo mu oneplus mı diye çok tereddüt etmiştim almadım ama en sonunda karar verdim aldım ve iyi ki almışım dedim. Ben ileri düzey telefon kullanıcısıyım oyun çok oynamam ama benim telefonum tüm özellikleriyle çok iyi olmalı kullanmasam bile. Günün birinde lazım olabilir belki. Beni özellikleriyle tatmin etti bir senedir değiştirmiyorum. Radyo olmaması biraz canımı sıkan bişey ama olsun. Kameranın pro özelliğinin olması elle Manuel ayarlanabilmesi çok profesyonel fotolar çıkarmaya yarıyor. 6 gb ram abi 250 tane yüklü uygulamam var canavar gibi ne ısınma ne de kasma. Ayrıca bir çok firma eski cihazlarına güncelleme vermezken 3t bile Android 9 güncelleme aldı.
    Özet olarak 5 ve 5t kötü galiba kullanmadım ama özelliklerini kıyasladığımda bile bu farkı gördüm almadım. Şu an 6t ya da porche design alıcam profesyonel dergi çekimleri bile yapıyorlar o telefonun kamerasıyla.

Odin İle Galaxy S6'ya Nougat Stock Firmware Yüklemek

Görsel Kaynağı: Sammobile

 

  • Merhaba, geçtiğimiz günlerde Samsung, Galaxy S6 için Android 7 (Nougat) güncellemesini yayınladı. Ben de yeni güncellemeleri sıfırdan temiz bir şekilde kurmayı sevdiğimden Samsung Smart Switch ile güncellemeye çalıştım ancak Samsung henüz Smart Switch üzerinden Android 7 güncellemesini sunmuyor. Muhtemelen birkaç gün sonra Smart Switch'e güncelleme geldikten sonra rahat bir şekilde yükleyebileceğiz ancak şu an mümkün değil. Ayrıca Smart Switch kullanarak Android 7 (Nougat) veya diğer sürümlere güncelleme yaparken, yükleme başarısız olduysa, ya da başarısız olup telefon kilitlendi ise (vb.) bu rehberde Odin ile rahat bir şekilde Stok Yazılımı (Stock Firmware) yüklemek mümkün.

 

  • Dediğim gibi şu an Smart Switch'te Galaxy S6'ya Android Nougat güncellemesi yok. Tabii ki bu sizin güncelleyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sonuçta telefonda ayarlardan yazılım güncellemesi kısmını kontrol ederseniz yeni Nougat güncellemesini görebilirsiniz. Eğer telefonunuzu zaten güncellediyseniz ve Smart Switch ile tekrar yüklemeye çalışırsanız muhtemelen hata alacaksınız. Bir sonraki Smart Switch sürümünde bu sorunun düzeltileceğini ve güncellemenin Smart Switch üzerinden de geleceğini düşünüyorum. Aklınızda bulunması açısından, Smart Switch'in şu an ki son sürümü: 4.1.17022_20

 

  • Öncelikle bu rehberdeki bütün bağlantıları (indirme linklerini) Updato sitesindeki bu yazıdan aldım. Görseller ve yazıyı kendim hazırlamaya özen gösterdim. Yazıyı direkt olarak çevirmedim. Ben biraz daha detaylı ve anlaşılabilir bir şekilde anlatmaya çalıştım. Zaten oldukça kolay bir uygulama.

 

  • Önemli Not: Ben bu rehberi sadece Galaxy S6 için hazırladım ancak diğer Samsung cihazlar için de kullanabilirsiniz. Tabii ki sizin cihazınıza çıkan en son yazılım Nougat değil de Marshmallow, Lollipop (vb.) olabilir. Burada bir problem yok. Ancak önemli bir nokta var. Samsung'un her telefonu her Odin sürümünü desteklemiyor. Mesela ben Galaxy S6 için Odin'in 3.12.3 sürümünü kullanacağım ancak sizde başka bir model var ise hata alabilirsiniz. O yüzden lütfen bu bağlantıdan cihazınız için uyumlu olan Odin sürümünü bulun ve indirin.

 

Hazırlık:

  • Mesajlarınızı, fotoğraflarınızı (vs.) kaybetmek istemiyorsanız cihazınızın yedeğini alın. Smart Switch kullanarak rahatça yedek alabilirsiniz.

 

  • İlk önce bu bağlantıdan Samsung USB Drivers'ı indirin. Telefonunuz bilgisayara USB kablosu ile bağlı değilken yüklemeyi yapın. Halihazırda zaten sürücüler yüklüyse sizi uyaracaktır yüklemeye çalışırken uyarırsa yüklemenize gerek yok.

 

 

  • Son hazırlık aşaması olarak da bu bağlantıda arama kısmına cihazınızın model numarasını yazarak son Resmi Samsung yazılımını (Official Firmware) indirin.

 

Peki Model Numarasını nasıl öğerebilirsiniz? Bunun için 3 opsiyon var:

  • Cihazınızda "Ayarlar'a (Settings)" girin. Ayarlar'dan "Cihaz Hakkında (About Device)" kısmına girdikten sonra aşağı kısımda "Model Numarası (Model Number)" kısmından öğrenebilirsiniz.

 

  • Eğer telefonunuzun arka kapağı açılabiliyorsa (Galaxy S5 vs.) açın. Kapağı açtıktan sonra bataryayı çıkarın. Bataryayı çıkardığınız kısımda model numarasını görebilirsiniz.

 

 

Ben Firmware'ı kurmadan önce cihazı formatlama taraftarıyım. Bunun için:

  • Cihazınızı kapatın. Bilgisayardan USB bağlantısı var ise kabloyu sökün.

 

  • Ses Yükseltme + Ev (Home) + Kapama (Kilit) tuşlarına aynı anda basılı tutun. Samsung yazısını görünce basmayı bırakın.

 

  • Cihaz, Kurtarma Modu'na (Recovery Mode) girecek. Dokunmatik özelliği çalışmayacağı için, Ses Açma/Kısma tuşları ile menüler arasında gezinip Kapama/Kilit tuşu ile de menüler arasında seçim yapılıyor.

 

  • Sırasıyla, Wipe Data/Factory Reset ve daha sonrasında Wipe Cache Partition işlemlerini uygulayın. İşlemleri tamamladıktan sonra, Power Down seçeneğini uygulayarak cihazı kapatın.

 

Adım adım Resmi Yazılım (Stock Firmware) Yükleme:

  • Cihaz kapalıyken ve USB kablosu bilgisayara bağlı değilken, Ses Kısma + Ev (Home) + Kapama (Kilit) tuşlarına aynı anda basılı tutun. Download Mode ekranı gelince basmayı bırakın.

 

  • Ses Yükseltme tuşuna basarak Download Mode'a giriş yapın.

 

  • Daha sonra telefonunuzu bir kenara koyun ve bilgisayardan Odin'i açın. Odin açıldıktan sonra USB kablosu ile bilgisayarınızı telefonunuza bağlayın. Programın sol üst kısmında asağıdaki görseldeki gibi ID:COM'a cihazınız eklenecek ve mavi renkli olacak. Onun aşağısındaki Log kısmında ise Added (Eklendi) yazısı görünecek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Şimdi de aşağıdaki görselde sağ taraftaki AP yazan butona tıklayın ve isminin sonu ".tar.md5" ile biten indirdiğiniz Firmware dosyasını ekleyin. Bu işlem biraz zaman alabilir, endişelenmeyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Firmware dosyasını ekleme işlemi de bittikten sonra sağ alttaki "Start" butonuna tıklayın. Telefonunuza Firmware yüklenecek. Yükleme tamamlanıp telefonunuz açılana kadar USB bağlantısını kesmeyin. Telefonunuz açıldıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz 🙂

 

 

Notlar ve Öneriler:

  • Aslında Odin ile yüklemekten daha basit ve daha güvenilir yol var, o da Smart Switch ile yüklemek. Onun için de rehber hazırlamıştım bu bağlantıdan göz atabilirsiniz. Ancak yazının başında da belirttiğim gibi şu anki Smart Switch sürümünde güncellemeye çalışırken hata alabilirsiniz veya telefon kilitlenebilir. Bu yüzden endişe yapmak yerine bu yöntem ile de kolay bir şekilde yükleyebilirsiniz.  Ya da Android Nougat güncellemesi şu an Smart Switch üzerinden sunulmuyor olabilir. Bu yüzden  Odin ile de kolaylıkla sıfırdan yüklemek mümkün.

 

 

#Samsung #GalaxyS6 #Nougat #Yükleme #Rehber #Blog

 

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Noctua NT-H1 Termal Macun Uygulama Ve Deneyimler (MSI GE60 0NC)

  • Merhaba, geçen haftalarda Battlefield 1 ve Titanfall 2 edinmem ile birlikte uzun süre sonra Notebook'umda oyun oynamaya tekrar başladım. Her iki oyunu da gayet beğendim. Bu sırada uzun süredir yenilemediğim termal macunu da yenileyeyim dedim. Bundan daha önce kullandığım macun markasız sıradan bir şeydi. Şimdi de en azından düzgün bir şey alayım da işe yarasın diye Noctua NT-H1 aldım.

 

Uyguladığım Sistem ve Tecrübeler:

 

  • 1,5 ml hacminde satılıyor. Noctua, görselde gördüğünüz kartonun ön ve arka kısımlarında macun ile ilgili teknik bilgileri, nasıl kullanmanız gerektiği, nasıl ve hangi derecede saklamanız gerektiği gibi bilgilerin hepsini yazmış. Zaten Youtube'da bu ürünü deneyen birçok kişinin videolarından da macunun nasıl uygulandığı vb. gibi detayları görebilirsiniz.

 

  • Macunu uygulama kısmına gelmeden önce biraz deneyimlerimi ve hangi sisteme uyguladığımı paylaşmak istiyorum. 5 yıllık (2012 model) notebook bilgisayarım olan MSI GE60 0NC'de denedim.

 

  • Uygulama sonunda şırınganın içinde daha çok kaldığını düşünüyorum. En az 2 defa daha kullanılır sanırım. 1,5 ml oldukça yeterli Notebook için.

 

  • Bilgisayarımın özellikleri şöyle:

 

  1. İşlemci: Intel Core i7 3610QM
  2. Grafik İşlemci: Nvidia GT 650M GDDR5 2GB
  3. Ram: 8GB DDR3 1333MHz
  4. Monitör: 15,6" Full HD (1920x1080)
  5. İşletim Sistemi: Windows 7 Professional 64 Bit (Stock Macunda) -- Windows 8.1 Pro 64 Bit (Noctua NT-H1 ile)

 

  • Titanfall 2 ve Battlefield 1 bu donanım için oldukça zorlayıcı oyunlar olduğu için Benchmark yapmak yerine daha gerçekçi bir senaryo olan zorlayıcı oyunlar oynamak ve genel kullanım testi yapayım dedim.
  • Sıcaklık değerlerini görebilmek için MSI Afterburner uygulamasını kullandım.

 

Hazırlık ve Uygulama:

 

 

  • İlk önce bilgisayarımdaki bütün güç kablolarını çıkardım. Ben bunu aynı zamanda bilgisayarımı tamamen temizlemek için yapmıştım ancak ısı borusunu yerleştirirken o kablolar size biraz zorluk çıkarıyor o yüzden temizlik yapmayacaksanız bile çıkarmanızı öneririm. Bilgisayarın içindeki bütün tozları ve kirleri temizledim. Daha sonra CPU ve GPU üzerindeki eski termal macunu tamamen temizledim. Pek hoş bir görüntü olmadığı için eski halini değil de temiz halini paylaşmak istedim.

 

  • Sol altta görmüş olduğunuz GPU'ya kare şeklinde olduğu için minik bir nokta şeklinde macunu uyguladım. Daha sonra sağ yukarıda görebileceğiniz CPU'ya dikdörtgen olduğu için uzun bir çizgi olarak uyguladım.

 

  • Daha sonra bilgisayarın soğutma sistemini üzerine dik bir şekilde yerleştirdim. Noctua soğutucunuzu koyduktan macunun daha iyi dağılması için hafifçe soğutucuları CPU ve GPU üzerinde çevirmenizi söylemiş. Bu çevirme hafif olmalı. Şöyle açıklayayım, CPU ve GPU üzerindeki metalde rakamların yazılı olduğu kısımdaki vida boşluklarının yerini de bozmadan hafifçe macunu yedirmeniz. Videolu anlatımlarda da görebilirsiniz diye düşünüyorum çok önemli veya zor bir şey değil aksine çok kolay.

 

  • Daha sonra soğutucunun vidalarını ilk önce çapraz olarak yerleştirip sıkılaştırdım ki macun eşit olarak dağılabilsin.

 

  • Son olarak da bilgisayarın bütün parçalarını ve vidalarını eksiksiz olarak yerleştirip kapağı kapadım ve işlem bitti.

 

Sonuç, Testler ve Yorum:

 

  • Noctua NT-H1'i uyguladıktan sonra, Normal kullanımda, CPU en fazla 50-55, GPU da en fazla 40 dereceyi gördüm. Afterburner açıldığı anda Intel'in yerleşik HD 4000 grafik işlemcisi devreden çıkıp  Nvidia GT 650M devreye gireceği için GPU 40 derecenin üzerine çıkmaya başlıyor ancak normal bir kullanımda Intel devrede olacağı için GPU 40 derecenin altında kalacaktır.

 

  • Battlefield 1 ve Titanfall 2'de, bu konuda koymuş olduğum görsellerdeki grafik ayarlarının aynısı ile eski macun varken ve Noctua NT-H1'i uyguladıktan sonraki derece farkları gözle görülür derecede iyileşti. Battlefield 1'de GPU direkt 10 derece düşmesine rağmen nedense Noctua'dan sonra bile CPU 97 dereceye bile dayandı. İşlemcideki farkı ise Titanfall 2'de gördüm. Hem GPU, hem de CPU 10'ar derece düştü.

 

  • Oyunlarda sıcaklığın azalmasından kaynaklı olarak çok fazla olmasa da kesinilikle FPS artışı sağladım. Maalesef ne kadar olduğunu söyleyemeyeceğim ancak en fazla 5 FPS artış sağlamış olduğumu düşünüyorum.

 

  • Hem genel kullanımda, hem de oyunlarda gayet güzel değerler aldım ve memnunum. Bazı şeyleri belirtmek lazım yine de. Bu değerleri almam bilgisayarımın ısınmasını engellemedi tabii ki. Yine çok ısınıyor. Oyuna girdiğim zaman daha önce olduğu gibi kasa ısındı ve çok yüksek bir fan sesi gelmeye devam etti. Bunları değiştirmek mümkün değil. Bu sıcaklık değerleri yaz aylarında nasıl değişir bilemiyorum. Belki o tarihlerde de birkaç test yapma imkanım olur buradan paylaşırım.

 

  • Ürünü Amazon'dan 9€'ya aldım. Fiyatını kesinlikle hak ettiğini düşünüyorum. Tek bir şırınga da hem GPU hem CPU için fazlasıyla yeterli.

 

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.

 

#Noctua #NTH1 #Termal #Macun #İnceleme

#MSI #GE60 #0NC

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 13

Kingston MS200 120GB mSata SSD

Merhaba, Daha önce montajının nasıl yapıldığını gösterdiğim Kingston SMS200S3120G model 120 GB mSata SSD'nin performansını değerlendireceğim. Öncelikle bu konularda çok tecrübeli olmadığımı belirtmem gerek. Zaten çok uzun ve detaylı bir yazı olmayacak.

Bu güne kadar hiç SSD kullanmamış birisi olarak hem çok etkilendiğimi, hem de ufak da olsa bir hayal kırıklığı yaşadım.

Hayal kırıklığı yaşadığım nokta ise yazma hızı. 550MB/s okuma, 520 MB/s yazma hızı vadediyor.

Okuma hızında bir problem yok. 500'ün üzerinde rahat değerler alınabiliniyor. Bilgisayarda Kingston SSD Manager yazılımı hariç hiçbir yazılım yüklü değilken 510-520MB/s gibi değerleri alabiliyordu. Şu an da çok farklı sayılmaz.

Ancak yazma hızını ne zaman ölçsem 161.8 MB/s çıktı. Sorun bende mi, sistemde mi bilemiyorum. Muhtemelen bir sorun da yok. Çünkü göz attığım incelemelerde de benzer sonuçlar vardı.

Yayınlayacağım test sonuçlarını bilgisayarın en güncel, programların (Bitdefender Total Security, Office 2016 vb.) kurulu olduğu şekilde koyacağım.

Benchmark ve bilgilere geçmeden önce deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Diski yalnızca birkaç saattir kullanıyorum ancak gerçekten çok hoşuma gitti. Bilgisayarın açılışından tutun, birden fazla program açmaya veya kurmaya, internette sörf yapmaya kadar her şeyin daha hızlı, daha akıcı, daha smooth olduğunu fark edebiliyorsunuz.

Testi Yaptığım Sistem: 

  • Marka/Model: MSI GE60 0NC
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Pro 64 Bit
  • İşlemci: Intel Core i7 3610QM 2.3 GHz (3.3 GHz'ye kadar)
  • Grafik işlemci: Nvidia GT 650M GDDR5 2GB
  • Bellek: 8GB 1333MHz DDR3

Crystal Disk Mark Benchmark Sonuçları:

AS SSD Benchmark Sonuçları:

Crystal Disk Info:

SSD-Z:

Atto Benchmark:

Kingston SSD Manager:

  • Kingston SSD Manager'ı kurmanızı tavsiye ederim. Çok detaylı bilgiler yok ama diskinizin sağlığını ve kullanabileceğiniz güvenlik yöntemlerini vs. gösteriyor. Ancak en önemli kısmı Firmware. Ben programı ilk yüklediğimde Firmware'ın eski olduğunu söyledi ve yeni Firmware güncellemesini hemen yükledi. Sisteminizde bulundurmanız yararlı olabilir.

#Kingston #ms200 #mSata #SSD #İnceleme

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 20
  • Eser Özyaman @eserozyaman

    Bu üründen bende kullanıyorum ve aynı düşük değerleri alıyorum. MSI GE60 0ND kullanıcısıyım. Bende düzeltemedim bu değerleri.

  • mcan @dogan_mcan

    @lterlemez @eserozyaman @bilendenaldestek Arkadaşlar Bilendenal ile görüştük. Sorunun donanımdan kaynaklanmadığına karar verdik. Kingston Atto yazılımına göre sonuçlarını paylaşıyormuş genellikle. Yazma hızının diğer benchmark yazılımlarında düşük çıkmasının sebebi benchmark yazılımlarının sürümleri ve diskin firmware sürümü arasındaki uyumsuzluklardan vb. durumlardan kaynaklanabileceği belitrtildi. Zaten okuma hızının 500'ün üzerine rahat bir şekilde çıkmasından dolayı vs. herhangi bir donanım, sürücü, bios veya diskin yazılımından dolayı problem olmadığı belirtildi. Deneyimlerim de başından beri böyle. Yalnızca benchmark skorlarına kafayı takmıştım biraz. Yani her şey normal.

    Bilendenal ve Bora Koçak'a da çok teşekkür ederim en başından yardımları için. Çok kafa ütüledim farkındayım bu yüzden de biraz özür diliyorum. İyi çalışmalar dilerim 🙂

  • bilendenal.com @bilendenaldestek

    Merhaba sitemiz ve teknik desteğimizden memnun kalmanız bizi mutlu eder. @dogan_mcan

  • Ercüment @ercuments

    Büyük ihtimalle tlc yongalar olduğu için böyledir. Çünkü orada belli bir yere kadar hız çok iyiyken sonra birden düşer. cristin disk mark testinde misal 100 mb veya 500 mb değerlerinde test yaptığımızda hız dedikleri gibi 500 çıkacaktır. 5 sayısını ne kadar düşürürseniz testten iyi çıkma oranı artıyor bu yüzden bazı yayınlar 3 değerine düşürüyorlar. Öyle test edin dediğim gibiyse disk belli boyuttan sonra bu hıza düşüyordur.

    msata olduğu için yongaların sayısının az oluğu nedeniyle eşiği az ve çabuk düşüyor ama yine 160 değeri az değil. Ssd 4k değeri ve erişim süresinde ciddi avantaj sağlıyor. Sürekli yazma yapmıyoruz. Yapsak bile usb belleklerin aktarım hızı ortada.

    • mcan @dogan_mcan

      Evet dediğiniz durumdan dolayı olabilir. Bugün Crystal Disk Mark'ta 3'e getirip yine denedim sonuç çok farklı çıkmadı. 4 senelik bilgisayar kullanıyorum sonuçta. Bir de zaten sürekli yazma yapmıyoruz dediğiniz gibi.

      Benchmark'ların dışında bir de pratikte nasıl oluyor diye merak ettim. Yaklaşık 1 GB'lık bir dosyayı SSD'den HDD'ye en az 350 MB/s, SSD içinde ise en az 600 MB/s gibi değerleri görünce Benchmark programlarından Atto'yu ciddiye almaya başladım. HDD'den SSD'ye de sabit 125 MB/s görmek de beni sevindirdi.

      Bilgisayarı kullanırken gözle görülür bir hız etkisi ve hatırı sayılır derecede bir rahatlık sağladı bana. 160 TL'lik fiyatını kesinlikle hak ediyor. Sonuç olarak SSD'nin getirdiği rahatlık ortada.

    • Ercüment @ercuments

      @dogan_mcan Bende ssd keyfini yeni aldım ve bir daha harddisk nasıl kullanırım bilmiyorum. Ssd mükemmel bir olay kesinlikle katılıyorum. Bu kadar fark ettiğine halen inanamıyorum.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      Üstelik eskimiş SATA teknolojisine rağmen böyle. Birde sata express veya daha iyi bağlantı teknolojisine geçir"seler" kimbilir ne olacak da işte "nasıl olsa satıyor" kafasındalar.

    • Ercüment @ercuments

      @lterlemez pahalı olmasa düşünürüm'de pahalı tlc yongalı ssd olmasa biz halen alamayacağız. Ucuz yollu olanlar daha ucuzlar yenileri çıktıkça bizde yararlanırız işte. 😀

MSI GE60 Notebook'a mSata SSD Takviyesi

 

Merhaba, Bilendenal'dan sipariş verdiğim Kingston SMS200S3120G model 120 GB'lık mSata SSD'nin gelmesiyle birlikte bilgisayarıma hemen takıp temiz kurulum ile birlikte işletim sistemimi yükledim. Aslında direkt olarak SSD'yi inceleyecektim ancak ayrı olarak bir de minik rehber tadında bir yazı yazayım dedim. 4 senelik dizüstü bilgisayarım MSI GE60 0NC'ye nasıl SSD takviyesi yapıldığını göstermek istedim.

Aslında çok kolay bir işlem. Bu yüzden çok fazla yazıyla kelime kalabalığı yapmayıp görsellerle pekiştirmek yeterli olacaktır. Bu SSD'nin incelemesini okumak isterseniz: Kingston MS200 120GB mSata SSD İncelemesi

 

MSI GE60'a 1.2" mSata SSD Montajı:

 

  1. İlk olarak bilgisarın arkasındaki kırmızı kutucukla işaretlenmiş bölgelerdeki vidaları çıkarın ve kapağı açın.
  2. İşlemci ve grafik işlemci arasında kalan kırmızı bölgede mSata SSD yuvası var. SSD'yi yanlış takma ihtimali yok. Sadece çentikleri birbirine denk getirip ittirmeniz gerekiyor. SSD yerine oturduğunda havada duracaktır. Üstüne bastırıp sarı renkle işaretlediğim yere vida kısmını denk getirip vida takmanız lazım. Aksi taktirde disk yerine oturmayıp havada duracaktır. Maalesef yanında veya bilgisayarın içinde bir vida yok. Ben başka bir bilgisayardan vida ile hallettim. Diski takmadan önce elde hazır ve oraya uygun olan küçük bir vidayı bir kenara koyup hazırda tutmak çok daha iyi olur.
  3. Sonuç bu şekilde olmalı. Kapağı kapatıp vidaları yerlerine takabilirsiniz.
  4. SSD'yi bilgisayara tanıtmak için bir işlem yapmanıza gerek yok. En azından benim bilgisayarımda böyle. Tabii ki bilgisayarın BIOS'u ve BIOS'un sunduğu ayarların çeşitliliği aynı değil. Bu yüzden ben BIOS'umda SSD'yi görebilmeme rağmen, bilgisayarda bir türlü göremedim. BIOS'taki ayarlar çok kısıtlı. En fazla öncelik ayarları vs. yapılabiliyor. Zaten HDD kullanıyorsanız bile Sata Controller "AHCI" seçili olmalı. Zaten varsayılan ayarlarda da böyle.
  5. Windows'un disk oluşturma yazılımı da diski göremedi. Belki farklı yazılımlar görecektir. Ancak ben zaten temiz kurulum yaptığım için Windows 10 kurulumunu yaparken, disk biçimlendirme kısmında SSD'yi gördü ve üzerine Windows 10 kurulumunu yapabildim.

 

#Kingston #mSata #SSD #MSIGE60 #Montaj #Rehber

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Smart Switch İle Galaxy S6'ya Stock Firmware Yüklemek

 

Mehaba, bugün sizlere yaşadığım bir deneyimden bahsetmek istiyorum. Elimde cihazıma ait Stock ROM bulunmasına rağmen ilk defa Odin kullanarak telefona yüklemek isterken ilginç bir hata aldım: "SW REV. CHECK FAIL. DEVICE: 4, BINARY: 3". Bu hatayı çözebilmek için bir yol da keşfedemedim. Bu sorunu tam anlamıyla etrafından dolanarak çözebiliriz. Aslında sorun devam edecek mi, etmeyecek mi, bilmiyorum. Çünkü aslında hatayı çözmek yerine, farklı bir şekilde Stock ROM yüklüyoruz. Odin kullanmıyoruz. ROM dosyası kullanmıyoruz. Lazım olan tek şey, Samsung Smart Switch. Aslında bu yolu kullanmak en mantıklısı bence. Çünkü Sammobile gibi sitelerde Türkiye Stock ROM'u bulamıyoruz, eklenmiyor.

 

Hazırlık aşamaları şu şekilde:

 

  • İşleme hazırlık olarak, Smart Switch'i kurup yüklememiz lazım. Uygulamanın yüklenmesi bitene dek cihazınızı bilgisayara bağlamayın. Uygulamayı açtıktan sonra cihazınızı bağlayıp tanınmasını ve sürücülerin yüklenmesini bekleyin.
  • Eğer telefonunuzu kullanabiliyorsanız (açılıyorsa) Ayarlar (Settings) > Cihaz Hakkında (Device Status) kısmından Model Numarası (Model Number)'na bakın ve bir yere not edin. Daha sonra Ayarlar (Settings) > Cihaz Hakkında (Device Status) > Durum (Status) kısmından Seri numarası (Serial Number)'na bakın ve bir yere not edin.
  • Eğer telefonunuz açılmıyorsa, Galaxy S6 için arkasında CE sertifikasının altında yazan Model Numarası ve S/N (Serial Number) görünebilir. Buraya bakıp not edin. Eğer arka kapağı açılan bir telefonunuz varsa bataryanın altında bu bilgilere erişebilirsiniz.

 

Görsel Kaynağı: Sammobile

 

  • Bunun dışında, telefonunuzu tabii ki yine Smart Switch yazılımını kullanarak yedeklemenizi tavsiye ederim. Eğer telefonunuzu formatlamak da istiyorsanız, şu adımları takip edin: Telefonu kapatın > Ana Sayfa (Home) > Kapatma (Kilit) > Ses açma (Ses Yükseltme) tuşlarına aynı anda basılı tutarak Samsung yazısı çıkana kadar bekleyin. Daha sonra parmaklarınızı tuşlardan çekebilirsiniz. Karşınıza Recovery Mode çıkacak. Burada Ses yükseltme ve alçaltma tuşlarıyla seçenekler arasında gezinip "Wipe Data/Factory Reset" ve "Wipe Cache Partition" bölümlerine kilit tuşuyla giriş yapıp onaylayın ve işlemin bitmesini bekleyin. Daha sonra "Power Down" seçeneğine tıklayıp işlemi bitirin ve telefonun kapanmasını bekleyin.

 

Adım adım Standart ROM kurulumu:

 

  1. İlk olarak telefonunuzu "Download Mode"a alın. Bu moda almak için şu adımları izleyin: Telefonu kapatın > Ana Sayfa (Home) > Kapatma (Kilit) > Ses Kısma (Ses Alçaltma) tuşlarına aynı anda basılı tutup ekran gelene kadar bekleyin. Ekran geldikten sonra sizden devam edip etmeyeceğini soracak. Ses açma (Ses Yükseltme) tuşuna basarak Download Mode'a giriş yapın.
  2. Smart Switch'i açın ve telefonunuzu USB ile bağlayın. Program telefonunuzu tanımayabilir, bir sıkıntı yok.
  3. "Daha fazla" kısmından "Acil durum yazılımı kurtarma ve başlatma" seçeneğine tıklayın.
  4. "Cihaz başlatma" sekmesine tıklayıp "Model adı"nı girin ve "Ara" butonuna basın.
  5. "Model adı"nın altındaki "S/N:" kısmına "seri numarası"nı yazın ve "Onayla" butonuna tıklayın. 
  6. Bu adımlardan sonra bazı izinler istenebilir, hepsini onaylayın. İşlemin süresi internet hızınıza göre farklılık, ROM'un boyutuna göre farklılık gösterebilir. İşlem bittikten sonra telefonunuz başlatılacak. Siz tekrar yeniden başlatıp USB kablosunu çıkarıp takın, Smart Switch son işlemleri yapacak. Artık telefonunuzu kullanabilirsiniz.

 

  • Bu işlemi Galaxy S6 için kısıtlamak yanlış. Smart Switch destekleyen herhangi bir akıllı Samsung cihazda da bu işlemleri rahatça yapabileceğinizi umuyorum. Adımlar aslında oldukça basit. Bence telefonunuza Stock ROM'u Odin ile yükleyebiliyorsanız bile, Galaxy S6 gibi Orijinal Türkiye ROM'u bulunmayan cihazlara bu şekilde yüklemek en mantıklısı. En azından telefonunuzun işlemler esnasında bozulma şansı da belki de yüzde 0'a düşüyor. Ben sürüm numalaralarını da sizinle paylaşayım buradan. Galaxy S6'nın (Türkiye) 21.08.2016 tarihli en güncel sürümü bu:

 

  • Daha önce de bahsettiğim gibi, bu Odin'le ROM yüklerken çıkan hatanın bir çözümü değildir. Bu yöntemle Odin'de yaşanan bu sorunun çözülüp çözülmediğine bakılmamıştır. Ancak bu yöntemi Odin yönteminden (bashettiğim durumlardan dolayı) daha iyi buldum. İyi kullanımlar dileğimle... 🙂

 

Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Olmayan(lar) yazıda belirtilmiştir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır. 

 

#Samsung #GalaxyS6 #SmartSwitch #Firmware #Rehber #Blog

BeğenFavori PaylaşYorum yap

TP-LINK TD-W8961N (V1) Türkçe Firmware Güncelleme

Merhabalar, aslında çok da kolay olan, modemin Firmware güncellemesini nasıl Türkçe arayüz ile güncelleyebileceğimizi anlatmak istiyorum. Normalde cihazın model numarası ile aratıp destek bölümüne girdiğimizde Türkçe sayfa çıkmadığı için modemin Firmware'ını güncellediğimizde ilk başta Türkçe olan arayüz, İngilizce oluyor ve dil değişimi için herhangi bir seçenek sunulmuyor. Bunun yerinde Türkçe siteden Destek kısmına girip Türkçe Firmware indirmemiz gerekiyor. Hattâ, Türkçe sitedeki Firmware'ın daha güncel olduğunu söyleyebilirim. Global sayfadaki en son 2014 yılında güncellenmiş iken, Türkiye sayfasında 2016 yılında son Firmware yayımlanmış. Diğer TP-LINK modemlerde de çok büyük farklılıklar olacağını zannetmiyorum ama, ben kendi modemimin de model numarasını yazmış olayım: TP-LINK TD-W8961N Annex_A (V1).

 

  1. İlk önce TP-LINK Türkiye sitesine giriyoruz. Daha sonra sağ üstteki kısımdan "Destek" bölümüne girip cihazınızı aratın ve onun sayfasına gidin.
  2. Burada modemin sayfasında tekrar "Destek" kısmına girdikten sonra en son dikkat etmeniz gereken şey "Donanım Sürümü". V1 veya V2 olduğuna, modeminizin altına bakarak karar veriyorsunuz. Eğer modeminizin altındaki model numaralarında "V1.x" var ise V1, "V2.x" var ise V2 sürümünü seçmeniz gerekiyor. Daha sonra da aşağıdaki "Firmware" sekmesine tıklamanız gerekiyor.
  3. Burada yapmamız gereken tek şey ".zip" dosyasını indirmek. Açtığınızda "ras" isimli Firmware dosyası çıkacak.
  4. Bundan sonra Firmware güncelleme işlemine geçebiliriz. Öncelikli olarak TP-LINK, İngilizce kaynağında bize Internet Explorer kullanarak, modem bilgisayara kablo ile bağlı iken güncellememizi söylüyor. Internet Explorer'a girip "http://192.168.1.1" IP adresini giriyoruz. Çıkan sayfada kullanıcı adı ve şifre soracak. Eğer daha önce değiştirmediyseniz ikisi de "admin" dir. Zaten değilse de, ne olduğunu modeminizin kullanım kılavuzunda görebilirsiniz. Unuttuysanız modemi sıfırlayın.
  5. Modemin arayüzü karşımıza geldiğinde üst kısımdaki "Bakım" sekmesinden onun alt sekmesi olan "Firmware" kısmına tıklıyoruz. "Yeni Firmware Adresi Al:" kısmından "ras" isimli Firmware dosyanızı seçiyorsunuz.
  6. "Ayarları Al:" kısmı opsiyonel. "Ayarları Kaydet" butonuna basıp yedekleyip oradan seçebilirsiniz. Ben modemi sıfırlayıp Firmware güncellemesi yaptığım buna gerek duymadım, özel ayarlarım yoktu, siz işinizi sağlama almak için yedekleyip tekrar yükleyebilirsiniz.
  7. Son olarak "Güncelle" butonuna basın ve Firmware'ınızın güncellendiği yazısını görene kadar bekleyin.

İşlem bu kadar. Aslında bayağı kolay bir şey ancak internette bu tip sorunlar yaşayan - hem ülkemizde hem yurt dışında - insanlar gördüm. Ben de bayağıdır yeni Firmware çıkmadığı için bakmamıştım, benim arayüzüm de İngilizce idi. Bu sıralar modemle ilgili bir sorunum olduğu için bakayım derken şu Firmware'ın da Türkçe'si var mı acaba diye sordum kendi kendime ve cevabı da böyle buldum. Cevap Türkiye sitesine girmekmiş 😀

Görseller ve yazı tamamen şahsıma aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece istediğiniz gibi   kullanabilirsiniz.

#Akış #TeknoYardım #TPLINK #TDW8961N #Firmware #Güncelleme

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • 4ever @joe

    Yarin bakayim bir. Bulamamistim 8961nd benimki de.

  • paixtr @paixtr

    Benim internetim resetleniyor sürekli acaba bu firewall güncellemesini kursam bir faydası olurmu?

    • mcan @dogan_mcan

      Çok özür dilerim mesajınızı fark etmemişim yeni gördüm. Resetlenmenin kaynağı nedir hiçbir fikrim yok ancak Firmware'ı her zaman güncel tutmak en iyi seçenektir. Güvenlik protokolleri vs. yamalanmış olabiliyor o yüzden her zaman güncel tutun. Resetlenme ise ISP (İnternet Servis Sağlayıcı), bağlantı kalitesi, bulunduğunuz bölgedeki altyapı ve yoğunluk gibi birçok etmene göre değişebilir. Size önerim, eğer güncelleme ile sonuç alamazsanız, İnternet Servis Sağlayıcınızı (Türk Telekom, Superonline vs.) müşteri hizmetlerini arayıp durumu belirtmeniz olacaktır. 2 ay geç cevap için tekrardan çok özür dilerim.