Noctua NT-H1 Termal Macun Uygulama Ve Deneyimler (MSI GE60 0NC)
- Merhaba, geçen haftalarda Battlefield 1 ve Titanfall 2 edinmem ile birlikte uzun süre sonra Notebook'umda oyun oynamaya tekrar başladım. Her iki oyunu da gayet beğendim. Bu sırada uzun süredir yenilemediğim termal macunu da yenileyeyim dedim. Bundan daha önce kullandığım macun markasız sıradan bir şeydi. Şimdi de en azından düzgün bir şey alayım da işe yarasın diye Noctua NT-H1 aldım.
Uyguladığım Sistem ve Tecrübeler:
- 1,5 ml hacminde satılıyor. Noctua, görselde gördüğünüz kartonun ön ve arka kısımlarında macun ile ilgili teknik bilgileri, nasıl kullanmanız gerektiği, nasıl ve hangi derecede saklamanız gerektiği gibi bilgilerin hepsini yazmış. Zaten Youtube'da bu ürünü deneyen birçok kişinin videolarından da macunun nasıl uygulandığı vb. gibi detayları görebilirsiniz.
- Macunu uygulama kısmına gelmeden önce biraz deneyimlerimi ve hangi sisteme uyguladığımı paylaşmak istiyorum. 5 yıllık (2012 model) notebook bilgisayarım olan MSI GE60 0NC'de denedim.
- Uygulama sonunda şırınganın içinde daha çok kaldığını düşünüyorum. En az 2 defa daha kullanılır sanırım. 1,5 ml oldukça yeterli Notebook için.
- Bilgisayarımın özellikleri şöyle:
- İşlemci: Intel Core i7 3610QM
- Grafik İşlemci: Nvidia GT 650M GDDR5 2GB
- Ram: 8GB DDR3 1333MHz
- Monitör: 15,6" Full HD (1920x1080)
- İşletim Sistemi: Windows 7 Professional 64 Bit (Stock Macunda) -- Windows 8.1 Pro 64 Bit (Noctua NT-H1 ile)
- Titanfall 2 ve Battlefield 1 bu donanım için oldukça zorlayıcı oyunlar olduğu için Benchmark yapmak yerine daha gerçekçi bir senaryo olan zorlayıcı oyunlar oynamak ve genel kullanım testi yapayım dedim.
- Sıcaklık değerlerini görebilmek için MSI Afterburner uygulamasını kullandım.
Hazırlık ve Uygulama:
- İlk önce bilgisayarımdaki bütün güç kablolarını çıkardım. Ben bunu aynı zamanda bilgisayarımı tamamen temizlemek için yapmıştım ancak ısı borusunu yerleştirirken o kablolar size biraz zorluk çıkarıyor o yüzden temizlik yapmayacaksanız bile çıkarmanızı öneririm. Bilgisayarın içindeki bütün tozları ve kirleri temizledim. Daha sonra CPU ve GPU üzerindeki eski termal macunu tamamen temizledim. Pek hoş bir görüntü olmadığı için eski halini değil de temiz halini paylaşmak istedim.
- Sol altta görmüş olduğunuz GPU'ya kare şeklinde olduğu için minik bir nokta şeklinde macunu uyguladım. Daha sonra sağ yukarıda görebileceğiniz CPU'ya dikdörtgen olduğu için uzun bir çizgi olarak uyguladım.
- Daha sonra bilgisayarın soğutma sistemini üzerine dik bir şekilde yerleştirdim. Noctua soğutucunuzu koyduktan macunun daha iyi dağılması için hafifçe soğutucuları CPU ve GPU üzerinde çevirmenizi söylemiş. Bu çevirme hafif olmalı. Şöyle açıklayayım, CPU ve GPU üzerindeki metalde rakamların yazılı olduğu kısımdaki vida boşluklarının yerini de bozmadan hafifçe macunu yedirmeniz. Videolu anlatımlarda da görebilirsiniz diye düşünüyorum çok önemli veya zor bir şey değil aksine çok kolay.
- Daha sonra soğutucunun vidalarını ilk önce çapraz olarak yerleştirip sıkılaştırdım ki macun eşit olarak dağılabilsin.
- Son olarak da bilgisayarın bütün parçalarını ve vidalarını eksiksiz olarak yerleştirip kapağı kapadım ve işlem bitti.
Sonuç, Testler ve Yorum:
- Noctua NT-H1'i uyguladıktan sonra, Normal kullanımda, CPU en fazla 50-55, GPU da en fazla 40 dereceyi gördüm. Afterburner açıldığı anda Intel'in yerleşik HD 4000 grafik işlemcisi devreden çıkıp Nvidia GT 650M devreye gireceği için GPU 40 derecenin üzerine çıkmaya başlıyor ancak normal bir kullanımda Intel devrede olacağı için GPU 40 derecenin altında kalacaktır.
- Battlefield 1 ve Titanfall 2'de, bu konuda koymuş olduğum görsellerdeki grafik ayarlarının aynısı ile eski macun varken ve Noctua NT-H1'i uyguladıktan sonraki derece farkları gözle görülür derecede iyileşti. Battlefield 1'de GPU direkt 10 derece düşmesine rağmen nedense Noctua'dan sonra bile CPU 97 dereceye bile dayandı. İşlemcideki farkı ise Titanfall 2'de gördüm. Hem GPU, hem de CPU 10'ar derece düştü.
- Oyunlarda sıcaklığın azalmasından kaynaklı olarak çok fazla olmasa da kesinilikle FPS artışı sağladım. Maalesef ne kadar olduğunu söyleyemeyeceğim ancak en fazla 5 FPS artış sağlamış olduğumu düşünüyorum.
- Hem genel kullanımda, hem de oyunlarda gayet güzel değerler aldım ve memnunum. Bazı şeyleri belirtmek lazım yine de. Bu değerleri almam bilgisayarımın ısınmasını engellemedi tabii ki. Yine çok ısınıyor. Oyuna girdiğim zaman daha önce olduğu gibi kasa ısındı ve çok yüksek bir fan sesi gelmeye devam etti. Bunları değiştirmek mümkün değil. Bu sıcaklık değerleri yaz aylarında nasıl değişir bilemiyorum. Belki o tarihlerde de birkaç test yapma imkanım olur buradan paylaşırım.
- Ürünü Amazon'dan 9€'ya aldım. Fiyatını kesinlikle hak ettiğini düşünüyorum. Tek bir şırınga da hem GPU hem CPU için fazlasıyla yeterli.
Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.
#Noctua #NTH1 #Termal #Macun #İnceleme
#MSI #GE60 #0NC
MSI'ın bu serileri ısınıyor malesef. Muhtemelen heatsink ömrünü tamamlamaya başlamış olabilir. içerisindeki gas bitmiştir 😀
Doğrudur. Belki ileride onu da değiştiririm ama zaten bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda da ısınıyordu. Galiba biraz sıkışık kasa yapıp tek bir soğutma sistemini hem Gpu hem de Cpu'ya bağlandıktan sonra bir de plastik kasa kullanılınca bu Notebook'lar ısınmaya devam edecek. Msi GE serisinde bunlara pek önem göstermiyordu benim aldığım zamanlarda. Şimdi nasıl teknolojiler kullanıyor işe yarıyor mu bilemiyorum.
#dizüstü
İnceleme çok güzel olmuş hocam. Elinize sağlık. Dediğiniz gibi ben de o tür soğutma sistemini pek sevmiyorum ancak hala bu tür soğutma tasarımı yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Benim laptoplarda en sevdiğim sistem resimdeki gibi. Hem iki fan sayesinde çok ciddi soğutma performansına erişiyor hem de iki fana bağlı bakır borular da hem gpu hem cpu'ya temas ettiği için sadece bir çipin ısındığı durumda soğutma çok daha güçlü hale geliyor. Mesela sadece CPU yük altındaysa iki fan da soğuttuğu için CPU çok etkili soğuyor. Bir de fan çıkışlarının arkaya bakması ekstra iyi. Kullandığım Dell Vostro 5470'de bu sistem var ve en yüksek yük altında sadece ılık hale geliyor ama tabi sizin bilgisayarın yarısı gücünde falan. Bence artık hiçbir üretici laptoplarına DVD sürücü koymamalı. Bu soğutmanın kullanılmasının, laptobun hafiflemesinin, pil ömrünün artmasının önündeki en büyük engellerden biri DVD sürücünün kapladığı alan diye düşünüyorum.
Rica ederim teşekkürler. Ben de özellikle MSI GS serisini çok beğeniyorum. Aynen anlattığınız gibi bir soğutma sistemi var ve bilgisayar incecik olmasına rağmen ısınmıyor. Ayrıca yine dediğiniz gibi DVD sürücü yok. Magnezyum ve alüminyum kasa olunca da çok güzel bir ısı dağıtımı oluşuyor. Dediğiniz gibi en mantıklısı DVD'yi artık devre dışı bırakıp arkaya bakan 2 fanlı rahat sistemler olmalı.
85-90 arası seyreden laptopumu 75 dereceden yukarıyı görmemesini sağladım 10 tl lik akasa termal macun ile, laptopta macun çok önemli
Güzel yazı. 5 dolara unpacked al. Temiz 🙂
https://tr.aliexpress.com/item/New-Genuine-Original-Noctua-NT-H1-1-4ml-the-top-thermal-grease-silicone-thermal-paste-unpackaging/867525660.html?spm=2114.13010308.0.0.S1U2SL
@dogan_mcan Burnintest v8.1'i 3dk uygulayıp min/current/max değerlerini söyleyebilir misin ? Ona göre ben de yenilemeyi düşünüyorum ond'de.
Bugün bakayım akşama doğru.
@window Testi yaptım. Sonuçlar şöyle:
@window
@window 2
Çok teşekkürler