Ubuntu 20.04 Focal Fossa İncelemesi

Merhaba, sizin için Ubuntu 20.04 üzerindeki deneyimlerimi paylaşmak istedim. Kişisel olarak 4 yıldır kendi sistemimde Linux dağıtımlarını kullanıyorum. Zaman zaman deneysel girişimlerim olsa da kişisel bilgisayarımda yaklaşık dört yıl boyunca Ubuntu 16.04 kullandım. 16.04' ün sorunları olsa da Ubuntu'nun daha sonradan Gnome arayüzüne geçmesi beni yeni ubuntu sürümlerinden uzun süre itti. Gnome'un iyi bir arayüz olduğunu biliyordum. Ancak 18.04 sürümünden sonra Ubuntu'da bulunan tam olmuş bir işletim sistemi hissi gittiğini ve deneysel basit dağıtımlardan birine döndüğünü düşünmeye başladım. Bu nedenle uzun süre yeni Ubuntu sürümlerinden uzak durdum.

Ubuntu ve Gnome birlikteliği, uzun süredir Ubuntu 16.04 kullanan biri olarak beni ikna edebilecek seviyeye gelmiş görünüyor.

Neden Ubuntu 16.04' ten vazgeçtim?

Gnome arayüzünün Unity'e oranla çok daha sorunsuz ve performanslı olduğunu biliyordum. Ayrıca Ubuntu 16.04' ün kullandığı kernel artık eskimişti. Sistem artık eski olduğunu bana hissettiriyordu. Performans ise tatmin edici değildi. Sistem geç açılıyor, geç kapanıyor, uykudan çok zor uyanıyordu.

Ubuntu 16.04 sistemimin dosya düzeninin oldukça karışması, performansının yetersiz gelmesi sebebiyle işletim sistemimi güncellemeye karar verdim. Bu süreçte başka dağıtımlara geçmeyi de düşündüm. Ne var ki cihazımda oldukça fazla dosya ve devam eden projeler olduğundan böyle deneysel bir geçiş yapmayı uzunca bir süre erteledim.

Ubuntu 18 ve 19 sürümleri denemiştim ve verdikleri deneyimi beğenmemiştim. Bu nedenle 16.04 üzerinde idareten yaşamaya devam ettim. Ubuntu 20.04' ün beraberinde getireceği arayüz güncellemeleri ile dikkatimi çekmesi sonucunda yeni sürümü beklemeye koyuldum.

Ubuntu 20.04 Focal Fossa Deneyimlerim

Yeni sürümü kurduktan ve ilk açılıştan sonra ayarları kurcalamaya başladım. Burada oldukça değişiklik yapılmış ancak eski hali gnome-control-panel çok daha iyiydi. Ancak detay seviyesi ona oranla çok artmış. En çok öne çıkan özelliklerinden biri ise karanlık temanın gelmesi. Ubuntunun yeni görünümünü ve simgelerini oldukça şık buldum.

14 inch dizüstü bilgisayarımda 1080p ekran var ve yazılar oldukça küçük görünüyor. Bu nedenle önceden ekran olçeğini 125% olarak ayarlıyordum. Bu sayede deneyimim çok daha kullanışlı oluyordu. Ancak 20.04' ün bana sunduğu 125% ölçekleme ile her şey o kadar büyük oluyordu ki, 100% ile kullanmak zorunda kaldım. Görüntü ile ilgili daha detaylı düzenlemeler için gnome-tweaks kurdum. Burada font scale i 1.25 yaparak istediğim sonucu elde ettim ve uygun bir görünümü elde etmeyi başardım.

Gnome tweaks ile şu değişiklikleri yaptım;

  • Pencere butonlarını alışkanlıklarımdan dolayı sol tarafa aldım.
  • Font Scaling Factor ayarını 1.25 e ayarladım.
  • Uzantıları etkinleştirdim

Bilgisayarımın deneyimini özelleştirmek ve Gnome'un bir çok istemediğim özelliğinden kurtulmak için uzantılar araştırdım.

Yüklediğim uzantılar

  • Unite: Unity'de en sevdiğim özellik bir pencerenin tam ekran olduğu zaman menüsünü ve butonlarını durum çubuğuna taşımasıydı. Bu uzantı tam olarak bunu sağlıyor. Oldukça iyi çalışıyor.
  • Animation Tweaks: Pencere animasyonlarını değiştirmeyi sağlıyor
  • GSConnect: Tek başına incelenmesi gereken çok etkili ve başarılı bir eklenti. KDE Connect özelliğini Gnome' a getiriyor. Bilgisayarınız ve telefonunuzu tam anlamıyla eşliyorsunuz. Kesinlikle deneyin.

Gnome üzerinde yaptığım müdaheleler ile sistemi istediğim noktaya getirdim ve kullanmaya başladım.

Ubuntu 20.04' ü kullandığım arayüzüm

 

Performans

Ubuntu 20, 16 ya göre çok daha hızlı çalışıyor. Üstteki resimde görünen programlar açıkken ortalama %5-10 arası değişen CPU kullanımı ve 3.1 GiB Ram kullanılıyor. (Ram kullanımını azaltmak için Snap Store uygulamasını sistemden kaldırabilirsiniz. Bu durumda kullanım 2.8 GiB' e düşüyor).

Ubuntu, Nvidia 940MX grafik kartım için Noeveu driver'ı otomatik olarak kurdu. Sistem genel olarak Intel Graphic üzerinde çalışıyor ancak istediğiniz bir uygulamayı sağ tıklayarak dedicated GPU ile başlatabiliyorsunuz.

Ubuntu 16.04 Intel Graphic ile Minecraft'ta ortalama 23 FPS sunarken, şuan yine Intel Graphics ile sabit 60 FPS alabiliyorum. Bunun neden kaynaklandığını hala anlamadım.

Performans konusunda cidden bir sıçrama yaşadığımı söyleyebilirim.

Uygulama Kurma ve Paket Yönetimi

Ubuntu Uygulama Mağazası snap paketlerinden oluşuyor. Arayüz olarak pek iyi olmasa da içerik olarak oldukça genişlemiş. Ancak ben yine de Ubuntu Software Store ve Snap uygulamalarını sistemimden kaldırdım. Bunun yerine apt aracını ve .deb dosyalarını kurmak için gdebi paketini kullanıyorum. Bence bu sistemi gereksiz yükten kurtarıyor.

Genel olarak Ubuntu 20.04 eksiklerine rağmen gayet iyi bir dağıtım olmuş. Gnome arayüzünün son derece özellştirilebilir olmasıdan dolayı, kendi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bu nedenle denemenizi tavsiye ederim. Bilgisayarlarınızı gerçekten kullanmanın zevkini aldıktan sonra GNU/Linux ile derin bir bağ kuruyorsunuz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler