Paylaş Paylaş

Yurt dışı alışverişlerde yeni gümrük kuralları ne getiriyor?

1 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olan gümrük yönetmeliği değişiklikleri nedeniyle, 75 Euro sınırını aşan gönderilerde özet beyana eklenmesi zorunlu bilgiler getirildi. DHL'sin sitesinden aldığımız açıklama aşağıda. Peki bu durumda yurt dışından alışveriş edecekler nelere dikkat etmeli ? Örneklerle açıklıyoruz.

Videoda bahsettiğimiz GTİP sorgulama sitesine bir örnek.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı gümrük yönetmeliğine göre (07.10.2009 t. 27369 s. R.G.- Ek-10),
1 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yurtdışından gelerek Türkiye'ye giriş yapması beklenen 75 Avro üstü değerde ve/veya gümrüğe tabi gönderilerin Özet Beyanı'nda aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunlu hale gelmiştir.
Gönderinin içeriğine ait GTİP kodu/ HS Code (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numarası/ Hormonized System Code): 4’lü GTİP kodu belirtilmesi zorunludur ancak 6’lı GTİP kodu yazılması tavsiye edilir.
Alıcı:
- Firma ise; Vergi Dairesi Numarası (VAT Number)
- Şahıs ise; TC Kimlik Numarası (TR ID Number)
- Yabancı şahıs ise; Pasaport Numarası (Passport Number)

Yukarıda belirtilen bilgilerin yurtdışındaki göndericiniz tarafindan konşimentonun ilgili bölümlerine yazılması talep edilmektedir, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise faturada belirtilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin eksiksiz olması halinde Özet Beyan hazırlanarak, gönderileriniz gerekli gümrük sürecine girecektir.

Yurtdışından gelecek gönderilerinizin Özet Beyan işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için; göndericilerinizle Vergi Dairesi Numaranızı paylaşmanızı ve bu bilginin konşimento üzerinde yazılmasının faydalı olacağını bilgilerinize sunarız. Vergi Dairesi Numarası; alıcısı tüzel kişi olan gönderiler için istenmektedir. Alıcısı şahıs olan gönderilerde; Türk vatandaşları için TC Kimlik Numarası, yabancı uyruklu kişiler içinse Pasaport Numarası istenmektedir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap