Christopher Nolan filmlerinin Rotten Tomatoes skorları
#filmseyir

Christopher Nolan filmlerinin Rotten Tomatoes skorları
#filmseyir
Celal Şengör zevkten dört köşe olmuştur bu fragmanı izleyince (tüğ detayı).
https://www.youtube.com/watch?v=hhEAdeOhvTk
#TSMetalcileri #birazkitap
Hani Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi vardı ya arada YouTube canlı yayın linki filan atıyordum, onun şimdi kitabı çıktı. Kitapçılarda bulabilirsiniz 🤘🏻
Çok ufak bir ihtimal ama bir umut yazıyorum. Gelecek yıl Metallica'nın 2 gün üst üste konser verip, 2 gün farklı şarkılar çalacakları bir turneleri var. Gitmeyi isteyen olursa birlikte plan yapabiliriz, benim arkadaşlardan kimseyi ikna edemedim 😀 Sahne içi(Snake Pit) ve ona ek olarak tanışma paketi düşünüyorum. Snake Pit eskiden çekilişle bedava veriliyordu, bu sefer 2 gün için 650 USD istiyor insafsızlar ama sevenler için değer gibi. #TSMetalcileri
Celal Hoca canlı yayında. Harika konu işleniyor başka uzmanlar da var.
Arkadaşlar merhaba. beni tanıyan tanır tuşlu telefon kullanmaktan android kullanmaya geçmiştim ve son telefonum galaxy a52 idi. şuan iphone 13+apple watch se+airpods ilen apple fanboy olma sürecine girmiş bulunuyorum. cihazlar adeta akıyor. siz ne düşünüyorsunuz.
- Dokunmatik yüzeylerde ve ekranlarda kullanılmak üzere uzun süredir birçok çeşitli Stylus kalemlerin kullanıldığı bir gerçek. Bu kalemlerin en büyük sıkıntıları ise hep kullanışlılık üzerine oldu. Özellikle profesyonel alanlarda kullanılan kalemlerin dışındaki kalemlerin ortalamanın üstünde kalitede olanlarının fiyatları hep çok yüksek oldu. Şunu unutmamak lâzım ki, bu kalemler her zaman iyi bir cihaz ve uygulamaya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle tabiri caizse kalemle birlikte kullandığınız uygulama ve tablet/bilgisayar da sizi hayattan soğutmamalı. Kişisel kanaatimce hem F/P, hem de performans ve kullanışlılık açısından iPad+Apple Pencil ikilisi dışında bir ürün yok. F/P ve Apple birbirine çok yakışmayan kelimeler olsa da bu konuda çok iyi bir iş çıkarılmış. Nedenlerine tek tek değineceğim.
- Öncelikle kullandığım tabletin (iPad 6. Jenerasyon) ve kalemin (Apple Pencil 1. Jenerasyon) teknik özelliklerini aradan çıkarmak istiyorum. Tabletin en önemli kısımlarından birisi olan ekran 9.7" büyüklüğünde. IPS olmasına rağmen siyah renk başarımı gayet iyi. Çözünürlük de oldukça yeterli ve ekran çok keskin. Geri kalan teknik özellikleri benim günlük kullanımlarımın için yeterli bir performans verdi. Tableti kullanmıyorken pil neredeyse hiç harcanmıyor, arayüz ve uygulamalar oldukça akıcı, 2GB Ram'e rağmen tatmin edici bir multi-tasking deneyimi sunuyor. Açıkçası kalem çevresindeki uygulamalar, tarayıcı ve birkaç multimedya uygulaması dışında bir kullanımım olmadığı için şikayet edecek pek bir şey bulamadım. Elbette ekran/çerçeve oranının yüksek olmasını isterdim. Yine de cihaz 300 Euro civarı fiyata sahip olduğundan çok fazla eleştirmek istemiyorum zira bu fiyat düzeyindeki Windows ve Android cihazların durumları ortada, kesinlikle kıyas kabul etmiyor.
- Kalem ise oldukça sade, bir o kadar da büyükçe bir tasarıma sahip. 17.6 cm uzunluk, 8.9 mm kalınlık, bir de 22 gram ağırlık ile tam anlamıyla ele oturuyor. Alışılagelmiş birçok kalemden daha uzun ve ağır. Kalınlığı konusunda bence yine iyi iş çıkarılmış. Yine de açıkçası birçok stylus'un aksine ergonomik bir hissiyatı var. Ağırlık merkezi muhtemelen pilden dolayı kapağa yakın olmasına rağmen kalem iyi dengelenmiş. Basınç duyarlılığı ve eğim (açı) algılama çok kilit iki teknik özelliği. Bu özelliklerin ne işe yaradığına yazının ilerleyen kısımlarında değineceğim. Ayrıca mat olmayan malzemeden yapılmış olması ve silindirik olması bir süre sonra parmakların terlemesi ile birlikte kalemin elden kaymasına sebep oluyor, bunun için de bir çözüm var.
- Kutusu ve sunumu da kalemin kendisi gibi beyaz ve sade. Kutunun içinden kalemin dışında yedek uç ve lightning kablosu ile şarj etmek için bir dönüştürücü aparat çıkıyor. Kalemi tablete takıp şarj etmek mümkün olduğu için bu dönüştürücüyü neredeyse hiç kullanmadım. Yine de lâzım olabilecek, iyi bir parça. Kutudan ekstra olarak kısa da olsa bir lightning kablosu çıkmasını isterdim, zira kalemin fiyatı 100 Euro olunca kutudan çıkanlar biraz eksik gibi geldi gözüme.
- Kalemi övmeye başlamadan ve not alma uygulamalarını kritize etmeden önce Apple Pencil hakkında negatif eleştirilerimi belirtmem gerekiyor. Öncelikle kalemin kapağını çıkarıp tablete takarak şarj etme olayı kesinlikle kullanışlı değil. Kapağı kaybetmemek, kalem şarj olurken de tableti ele alıp kullanmamak gerekiyor. Sürekli kalemin bir yere çarpıp şarj noktasından kırılacağı düşüncesi var. Kalem ucunun biraz daha ince olmasını isterdim, needle-tip kalemler kadar olmasa da daha iyi bir görüş sağlaması için bir miktar daha ince uçlu olmasını tercih ederdim. Kalemin silindirik yapıda olması ve klips olmaması yere düşmelere davet çıkarıyor. Birden çok defa çeşitli yüzeylere 1 metre yükseklikten düşürdüm. Şimdilik durumu iyi olsa da kırılmasından, çatlamasından veya bozulmasından endişe ediyorum zaman zaman. Son olarak da elden kayma durumu var. Bu konuda da bozulmuş Pensan MY IQ kalemimin silikon grip'ini çıkarıp Apple Pencil'a takarak çözüm buldum. Özellikle "tight fit" denilen şekilde kaleme oturduğu için ve kalın bir silikon olmadığı için benim için çok kullanışlı oldu. Kullanılmayan veya bozuk bir kalemin kauçuğu bu şekilde değerlendirilebilir.
- Belirtmiş olduğum sıkıntıların neredeyse tamamının Apple Pencil 2 ile düzeltildiğinin farkındayım; ancak Apple Pencil 2 yalnızca iPad Pro tabletlerde çalışıyor. iPad Pro'nun hem daha pahalı olduğu için, hem de benim için gereksiz bir seçim olacağı için tercih etmedim. Kesinlikle bu kalemin iPad'ler ile de kullanılabilir olması gerekiyordu. Apple Apple'lığını yaparak kalemin iyisini tabletin de iyisiyle birlikte satmayı başardı. Sırf diğer kalemi almak için 400 Euro'dan daha fazla verip bir iPad Pro almak aklıma yatmadı. Özellikle kullanım alışkanlığımı düşününce kendi açımdan buna değmeyeceğini düşünüyorum, şimdilik...
- Uygulamalara geçme vakti geldi. Öncelike şunu belirteyim: Uygulamaları değerlendirirken not almak dışında bir değerlendirmem olmayacak. Yani güzel sanatlar bağlamındaki Procreate gibi uygulamaların değerlendirmesini yapmayacağım zira kullanmıyorum. Tableti çizim için değil, defter olarak not almak için kullanıyorum.
- Noteshelf, OneNote, Notepad+, Notes, Nebo, Notes Plus gibi birçok uygulama var. Birçoğunu denedim. Notability ve GoodNotes 5 dışındaki uygulamarın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Görseldeki sayfa ise Notability'den. Açık ara en fazla özelliğe ve yetkinliğe sahip olmasına rağmen Notability'nin bazı sıkıntıları var. Basınç ve açı algılama çok iyi çalışıyor. Bir sayfaya yazı yazınca otomatik olarak aşağıya yeni sayfa ekleniyor. PDF olarak "import" ve "export" özellikleri oldukça akıcı ve iCloud dışında benim kullandığım OneDrive dahil birçok bulut servisine anında yedekleme ve geri alma özellikleri var. Defterleri organize etmek kolay ve hangisini isterseniz onu yedekleyebilme seçeneği var. Görsel kopyalama, yapıştırma gibi temel özelliklerin hepsine sahip. Kalemi algılama hassasiyeti de çok yüksek, diğer birçok uygulamada bu hassasiyeti bulmanız mümkün değil. Deftere yazma deneyimini yaşatmasında hiçbir sıkıntı yok.
- Notability'nin muhtemelen en önemli özelliği şekil ve çizgi çizme yöntemi. Düz bir çizgi çizmek için kalemle çizdikten sonra yalnızca kalemi ekrana basılı tutmanız yeterli. Aynı şey çember, üçgen, kare, dikdörtgen, beşgen ve altıgen şekilleri için de geçerli. ANCAK; iPadOS'un her yeni güncellemesinde aynı birkaç sorun tekrar ediyor. Birincisi, deftere yazarken bir anda uygulamanın donması ve hiçbir aracı (silgi vs) seçemeyerek, sayfayı değiştiremeyerek kısa süreli sinir krizleri geçirtiyor. Bu durum özellikle iPadOS 13.4 ile başladı ve hâlâ devam ediyor. Herhangi bir güncelleme gelmiş durumda değil. Aynı zamanda bu durum uygulamayı kullanılmaz hâle getirdi. Bu nedenle 1 haftadır GoodNotes 5'e geçiş yaptım. GoodNotes'a geçmeden önce diğer büyük problemden de bahsetmem gerek. Şekil ve çizgi çizme yöntemi açık ara en güzel özellik olmasına rağmen çok büyük bir problemle birlikte geliyor. Öncelikle bu özellik yalnızca kalemi basılı tutma yöntemiyle değil, aynı zamanda el ile basılı tutma yöntemi ile de çalışıyor. Yalnızca kalem ile şekil çizmek gibi bir özellik henüz yok, mümkün mü bilmiyorum. Bu nedenle normalde not alırken bile tamamen gereksiz şekiller çiziliyor. Silmek istediğinizde de yalnızca o şekili değil, yanında bulunan yazıyı da siliyor. Bunun için önce bir şey daha yazıp sonra silgiye geçip silmek gerekiyor. Not alırken durduk yere abuk subuk şekillerin çizilmesi ve sayfanın donması (ilk bahsettiğim donma ile aynı değil) artık kullanılmaz hale getirdi uygulamayı benim için. Palm rejection uygulamanın genelinde çok iyi çalışmasına rağmen neden şekiller konusunda stabil değil anlamadım. Ne kadar en sevdiğim uygulama olsa da şimdilik Notability'i bıraktım, güncelleme bekliyorum. İkinci bahsettiğim sorun aylardır var, güncelleme ile değişeceğini de pek sanmıyorum. Uygulamanın geliştiricisine feedback verdim, umarım ilgi gösterirler.
- GoodNotes 5'e geldiğimizde ise çok sert değişiklikler olmasa da birçok küçük değişim göze çarpıyor. Defterlerin kategorizasyonu daha çok klasik klasör ve dosya görünümünde yapılıyor. İstenildiğinde Notability tarzında raf dizlimi görünümüne de geçiliyor. Kalemdeki sensörların algılaması yine oldukça iyi ama GoodNotes'ta yazının güzel olması için yardım ediyor gibi bir durum var. Basınç ve açı sensörleri daha usturuplu bir şekilde ayarlanmış. Çok kalın veya çok ince yazı yazmayı biraz önleme eğiliminde. Bunun için kalem ucunu değiştirme seçeneği her zaman var tabii. Palm rejection çok iyi çalışıyor. Gereksiz şekil çizme durumu veya donma durumu yok. Şekil çizmek için Notability'nin aksine kalem veya silgi seçer gibi üst kısımdaki araçlardan şekil simgesini seçip çizmek gerekiyor. Çok kullanışlı bulmasam da şu an daha iyi bir seçenek yok. En azından çizilen şekiller çoğu zaman başarılı. Zaman zaman çizmek istediğim şeyden çok başka şeyler çizse de şekil konusu iyi bir şekilde halledilmiş. iCloud yedeklemesi olsa da ne yazık ki diğer bulut sistemlerine yedekleme seçeneğini ben göremedim. Import ve export, görsel ekleme gibi temel özellikler oldukça akıcı çalışıyor ama defterlerimi OneDrive hesabıma bağlayamamak bir eksi. Umarım ileriki sürümlerle veya güncellemelerle birlikte yedekleme konusunda daha yetkin bir uygulama hâline gelir.
- GoodNotes 5 mi, Notability mi? Benim için şu an GoodNotes dışında bir seçenek yok. Normalde Notability'nin dışında bir uygulama kullanmak aklımın ucundan da geçmezdi ancak uygulama şu an kullanılamaz olduğu için seçim şansım yok. Ancak bir sonraki güncellemeden sonra sorunların düzeltildiği anda Notability varsayılan not alma uygulamam olmaya elbette devam edecek. Grafik çizme gibi süreçlerde, kısacası herhangi bir şekili hızlıca ve hatasız olarak çizmek istediğinizde (en çok yaptığım şey) Notability'nin üzerine bir uygulama yok. GoodNotes ise kötü olmayan, hatta bazı durumlarda Notability'den daha iyi olan bir alternatif benim gözümde. İkisi de tabletimde her zaman yüklü. Noteshelf vb. uygulamarın ise birçoğu bu iki uygulama gibi değil. Bunların başlıca sebepleri ise kalemi algılama ve sayfa düzeni. Deftere yazma akıcılığında değiller. Yazının ekranda görünmesi ile sizin yazma hızınız arasında gözle görülür bir fark oluyor genelde. OneNote'da ise her sayfanın ayrı olmaması, konsolun çok karışık olması ve sürekli kağıt kısmını işgal eden menüler kullanışlılığı düşürüyor. Windows cihazlarda kullanılmasını anlıyorum çünkü başka seçenek yok. iPad'lerde OneNote kullanılması pek pratik değil. Bazı not alma uygulamaları ise güncellemeyi bırakmış durumda. 20 Euro olan Notepad+ uzun süredir güncellenmeyen, fiyatını hak etmeyen bir uygulama. Bu tür güncelleme vermeyen uygulamardan da uzak durmak en iyisi çünkü tablete gelecek herhangi bir güncelleme her şeyi bozabilir.
- Sonuç olarak, Apple Pencil şaşırtıcı derecede fiyatına göre çok iyi bir dijital stylus. iPad+Pencil ile 400-500 Euro arasına alınabilecek en iyi tablet-kalem ikilisi. Çantada defterlerin ve kitapların yaptığı ağırlığı fazlasıyla azaltması daha da önemli bir nokta. Kalem ne kadar hassas ve teknolojik olsa da onu kullanacak bir uygulama gerekiyor. iPadOS bu konuda çok güçlü. Windows ve Android cihazlarda yer alan uygulamalar bırakın Notabilty'i, Noteshelf'e karşı dahi duramayacak düzeydeler. Muhtemelen en iyi uygulamaları olan OneNote dahi tablette yazı yazmayı bir yere kadar keyifli noktaya getiriyor. Hiç PaperLike gibi ekran filmlerini de kullanmadım, zira ekranın hassasiyetini zerre etkilemek istemiyorum. Öte yandan da deftere yazmak istesem zaten yazarım gibi bir durum var açıkçası. Daha akıcı ve yağ gibi akan bir ekranda yazmak varken mat ekran filmleri ile uğraşmayı hiç düşünmedim. Belki ileride bir deneme yapar ve deneyimlerimi aktarırım bu konuda.
#ApplePencil #Stylus #DijitalKalem #İnceleme #Review
Bu rehberdeki her şey (yazı, görsel vb.) bana aittir. Kaynak gösterdiğiniz sürece kullanıma açıktır.
Soru ve yorumlarınız için TeknoSeyir'e üye olmayı unutmayınız!
açık açık nasıl anlatmışlar böyle?
https://youtu.be/e1K-BMkHJPs
İzledim bence Netflix bekleyin 😅
100 gün sınırı varmış. Sınırdan sonra Apple’a gelir de TR’deki sınır daha yüksek olduğu için izleyip geçeriz sinemada. 🙂
Memento o kadar yüksekken yıldızlararası niye o kadar düşük almış?
İnception'da beni çok şaşırttı. 1 hadi bilemedin 2. sırada olmasını beklerdim.
Bence Interstellar "overrated" bir film. 73 puan çok bile.
Listedeki en iyi film tartışmasız prestij
Daha ilk gün. Düşer zamanla.