M2 NVME SSD Kutusu (NVME SSD'yi USB Bellek Yaptık.)

İncelemenin detaylarına girmeden önce uyarıyorum. Lütfen fakirler okumasın! Keza okudukça ilerleyen cümlelerde neden bu uyarıyı yaptığımı anlayacaklar. Son kelimesine kadar okumayı başaranlar umarım bu çalışmadan keyif ve bilgi alırlar.

Bir süredir, mevcut  sistemimde depolama kapasitesini arttırmaya karar verdim. HDD'den kurtulmuş sistemi Samsung 950PRO'ya kurup Intel SSD'ye de zımbırtılarını depolamış olan sistemimde SATA arayüzü kullanan hiçbir depolaması ünitesi olmasın istedim.

Samsung 950PRO 256GB NVME SSD incelemesi burada:

https://teknoseyir.com/inceleme/httpinventus-com-trmi_productsproduct-aspxpid7542

Minimum maliyetle, maksimum kapasite ve hıza ulaşmak için araştırma içine girdim. Ancak sabırsız, özensiz, aceleci bir tip olduğum için %100 bilgiye ulaşmadan bir seçim yaptım. Kenarda köşede kalmış Corsair'in GENE3 serisinin amiral gemisi MP510'u fark ettim. Vatan PC'den:

Corsair MP510 2TB GENE3 NVME SSD aldım.

(3480MB Okuma/2700MB Yazma)

https://www.vatanbilgisayar.com/corsair-1920gb-force-serisi-mp510-m-2-nvme-pcie-ssd-3480mb-okuma-2700mb-yazma-.html

Cihaz yeni nesil (GENE4) olmadığı için okuma 3400, yazma 2700. Bu serinin hemen hemen maksimum okuma hızlarına sahip ve ederi Samsung seviyesine göre çok ikna ediciydi.

Anakartım ise

ASRock > X99E-ITX/ac

https://www.asrock.com/mb/Intel/X99E-ITXac/

2014 sonu, 2015 başı üretim tarihli ve Intel chipsetli 5*** - 6*** X99 işlemci destekliyor. Serinin 4 kanal bellek desteği olmasına karşın bu ufak alet 2 RAM slotuna sahip ve bellekler, Çift Kanal çalışıyor. Dünyanın ilk USB 3.1 ve M2 Ultra GENE3 portlarına sahip. Tabii ilk olunca ve marka da söylemesi ayıp Asrock olunca uzun vadedeki destek sınırlı oluıyor. Neyse...

https://teknoseyir.com/inceleme/asrock-x99e-itxac-anakart-ve-nzxt-manta-itx-kasa-incelemesi

İncelemesini yıllar önce paylaşmıştım.

Firma SUPPORT sayfasında desteklediği depolama birimlerini STORAGE listesi altında paylaşmış ve ben buraya bakmadan MP510'u aldım. Aldığım model desteklenenler arasında yok. Ancak sorun olmadı. NVME'yi sisteme taktım, Windows kurulumunu başardım. Cihaz 2800/2800 yazma ve okuma değerlerine ulaştı. Maksimum rakamlara ulaşmak için sonra kurcalarım dedim. Fakat kurulumdan 10 saat sonra sistem kilitlendi ve MP510 anakart tarafından algılanmamaya başladı. M2 portun veya SSD'nin yüksek hız ve ısınmaya bağlı olarak bozulmuş olabileceğini düşündüm. Ancak her ikisi de sağlamdı. Asrock forumlarında NVME sorunlarının çok fazla yaşandığını gördüm. Yapılan tavsiyelerin hiçbirine uymadan kurulum yaptığım için sonrasında cihazı anakarta asla gösteremedim. Şimdi Intel X99 chipsetinden AMD X570 chipsetine geçiyorum. Anakart yolda ancak işlemci için henüz kararımı vermedim.

 

Olay bu aşamaya gelmeden önce Çin'den 256GB Samsung PRO'yu harici USB bellek olarak kullanmaya karar vermiş ve aliexpress'ten şu NVME SSD kutusunun siparişini vermiştim:

https://tr.aliexpress.com/item/33056180218.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dGqCjl4

Firma sağlam. Ürünler başarılı ve dayanıklı gövdeye sahip. Yalnız dikkat edin 2 ürün var. Birisi M2 SATA diğeri M2 Ultra (NVME) destekli kutu bunlar. Elinizde SATA hızlarına sahip bir M2 varsa almanız gereken modelin fiyatı, 10.09.2019 tarihi kuru ile 53₺, NVME hızına sahip bir M2 varsa 113₺.

 

 

1- Balonlu koruma paketinde Space Line-SW Turkey Post ile gönderiliyor. Elime 20 günde ulaştı.

 

 

2- USB TypeC kablosu, montaj için özel tornavida ve şık, tok, sağlam alüminyum kutu

 

 

3- Montaj için ön ve arkadaki toplam 4 vidayı açıyorsunuz.

 

 

4- İçinden çıkan M2 yuvasının arka vidasını açıp SSD'yi porta düzgünce yerleştirip vidayla

Kurulum birkaç dakika sürüyor. Bundan sonrasında yapmanız gereken tek şey, anakartınızın en hızlı USB portlarında denemeler yapıp en stabil ve hızlı bağlantıyı sağlamak.

Anakartımın BIOS sürümü en son versiyon. Intel ve Asrock chipset sürücüleri kurulu.

 

 

 

Önce USB 3.0 ön panel bağlantısını kullandım. Dosya olarak da 68GB'lık Ubisoft oyun klasörünü kopyaladım. 200MB ile başlayan aktarım, son etapta bir iki sarsıntı dışında düşüş yaşamadan toplam 5 dakika içinde aktarımı tamamladı.

 

 

 

Aygıtı güvenle kaldırıp kasanın arka panelindeki 3.1 portuna taktım. 480MB gibi bir hızla aktarım başladı.

 

Ancak %20'lerdeyken tespit edemediğim bir sebepten drop yaşadı ve aktarım durdu. SSD kendini resetledi ve sonrasında tekrar devreye girdi.

 

Kopyalama işlemini tekrar başlattım. Bu sefer 390MB gibi bir hızla aktarıma başladı ve 3 dakika gibi bir sürede 68GB'lık oyun kurulum dosyasını aktardı.

 

Son olarak çok sevdiğim AS SSD benchmark ile yaptığım test sonucunda (BU TESTİ ÖMRÜM BOYUNCA İNGİLİZCE OLARAK KULLANAMADIM. ENG DLL'Yİ AKTİF EDEMEDİM) son testteki reel kullanımla örtüşen bir sonuç elde ettim.

Yıllar önce OCZ AGILITY  120GB asenkron SSD ile SATA II - MARVELL SATA III portlarında elde ettiğim bir sonuç. Kısacası bu USB'ye portable işletim sistemi kurup, USB'den SATA SSD hızında kullanabilirsiniz.

KOPYALAMA SIRASINDA EL İLE ISI TESTİ YAPTIĞIM ZAMAN CİHAZIN ISISI GAYET FARK EDİLEBİLİR BOYUTTAYDI. Isıtmalı tablaya sahip 3D printer'ım var. Tabla ısısı 50-60 derece iken oluşan ısıya yakın. Tahminen 50-60 dereceye çıktı. SSD daha yüksek ısılara dayanıyor ancak NVME SSD ile yapılacak USB bellek, anakartınızın USB becerisine bağlı olarak ulaşılan hızlarda bu derecelere ulaşacak. Kutu içinde SSD'yi soğutacak bir düzen yok. Bu sadece M2 arayüzü USB'ye çeviren alüminyum bir kutu.

 

Gelelim yazının başındaki uyarıya. Elbetteki incitmek amacıyla söylenmiş bir söz (Fakir) değil. 2TB'lık ve 2000₺' civarında ederi olan bir SSD ile USB bellek yapmak elitlik değil mallık. Cebinizde böyle kıymetli bir şeyle dolaşıp bir yerlerde unutma lüksünüz varsa bilemem. Yeni sistemi kurup bu SSD'yi sistem içinde kullanana kadar böyle takılacağım. Kendimi önce yapıp sonra düşünen, zor yoldan öğrenip bir sürü aleti merak yolunda katleden biri olarak fakirliğinizin asla ulaşamayacağı yemek tariflerine adadım.

Gerginix

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler