M2 Adaptör ile Yeni ve Eski Anakartlara M2 SSD Takmak
M2 adaptör kullanarak, yeni ve eski anakartlarınıza M2 SSD takıp son hızda kullanabilirsiniz ancak bilmeniz gereken bazı önemli detaylar var. Video'da bahsettiğimiz adaptör burada.
Bu videoda PCIe X8 hızının ekran kartlarının performansı nasıl etkilediği ve PCIe 2.0 ve 3.0 arasındaki performans farkını da göreceksiniz.
Bence izleyin önemli.
https://youtu.be/SnVzNdMpW9o abi bunu da izlesinler bence 😀
Bende z87-pro vardi, windows boot etmiyordu alcaklar dikkat etsin
pci 2.0 benim diğer 16x slot aslında gayet mantıklı
Bende halen yok
Plus bu.
@outrun Hayır.
@gamsizm Plus'mış 🙂 YouTube linki vardı ama açılmıyordu. O yüzden demiştim. Şimdi en azından Plus bu diyen ekranı gördüm. O bile yoktu 🙂
m2 ssd alcak parayı bulmak lazım önce.
Samsung 970 Evo 500 GB var bende, çoğunlukla 50 derece civarında geziniyor.
Bu bir sorun mu acep?
(960 Evo 250 GB 40 derecelerde, yerlerini değiştirdim sıcaklıklar değişmedi)
Bence olmaz ama test edip görün. Hızı düşüyor çok ısınırsa.
@gamsizm
Kağıt üzerindeki verileri 3400/2300 MB/s ve 370K/450K IOPS
Ben ise 3500/2300 MB/s ve 300K/230K IOPS alıyorum. IOPS kısmı soru işareti yaratsa da bir sorun olduğunu düşünmüyorum, yine de önceki neslinden %25 daha sıcak çalışmasını garipsiyorum.
@awsalli pek tabii görünüyor. Magician yazılımında ilk sayfada
@awsalli Byte sütununun genişliği ile oynanmış sanırım sizde, biraz daraltırsanız status kısmı da görünür olacaktır.
@cantona sizin de benzer değerler gördüğünüzü ve böyle azalttığınızı anlıyorum buradan. tavsiye için teşekkürler
@cantona su soğutmadan paralel çek, o öyle yetmez
@orcun Pclabs'ta emirhan reisin videolar,custom sıvı soğutma,modifikasyon...
bu tarz rehber ve pc hızlandırma tavsiye videoları daha çok gelmeli
Ama plus'lık mı bilemedim.
@lterlemez Tersten düşünün Plus olmasa uğraşmazdım 🙂 Yani bir nevi motivasyon 🙂
@lterlemez en geç 1 hafta sonra youtube a düşüyor zaten bu tarz videolarda anlık değil sürekli lazım olduğu için daha çok çekilmesinden herkes faydalanır
Bu içerikler artsın 🙂
İstediğimiz bölümler
Güzel konu. Telefonları tvye bağlama videosunun güncelini de çekebilirsiniz. Bu tarz videolar baya ilgi görüyor. Yine aynı şekilde pcı slotuna takılan farklı farklı kartlar var. Fan kontrolcü gibi veya satadan rgb kontrol dönüştürücü veya wifi ac kartlar. @gamsizm
aldığınız linki ve kullanım deneyimizini paylaşabilirmisiniz.
https://youtu.be/SnVzNdMpW9o teknoseyir marketinde görsek bu ürünleri fena olmaz
500 lira olunca pek satış olacağını sanmıyorum 🙂
04.26 Sandivic olarak duyan bir ben miyim? 🙂
sandy bridge diyor. sen en iyisi bir buzdolabını yokla acıkmışsın 😀
Evet 🙂
@ozmo
Guzeldi 🙂
@gamsizm Evet okuyunca dedim herhalde kendisi de oyle duydu 😛
böyle bilgilendirici, rehber olabilecek videolar umarım artar.
bunu yapacaktım ben sonra amd ye geçince anakart da değişti m2 slotu var artık anakartımda tabi ssd yok o ayrı
6:30'da gözüken yazılım hangisi? @gamsizm
HWiNFO.
Bu aralar böyle bir adaptör alayım mı almayayım mı diye düşünüyordum, video tam denk geldi 🙂
Desteklediği NVMe versiyonu kaç? Teknobiyotik'in sitesinde de bu bilgiye ulaşamadım. Örneğin Samsung 960 Evo 1.2 isterken 970 Evo 1.3 istiyor.
Şakacı seni...
😀
Bu videonun aynısı 2-3 sene önce gelmişti sanki ben mi yanlış hatırlıyorum acaba? Daha bu videoyu izlemedim ama.
Video da gördüğüm 2 eksik:
1* BOOT desteği nedir?
Yani normalde M.2 slotu/desteği olmayan eski bir sisteme bu adaptör ile NVMe SSD takarsa, OS/İşetimSistemi kurup Boot edebilir miyiz?
2* PCIe GEN2 kullanıldığında hızın yarıya düşeceği söylenmiş. Bu aslında tam doğru değil. Levent beyin olsa, burada kesin "önemli olan 4K rastgele okuma yazma, sen o sıralı okuma yazmayı görmeyeceksin çoğu zaman ama 4K her zaman yaptığımız işlem" tarzında bir açıklama yapardı. Önemli olan IOPS bence de.
Özellikle 2. eleştirine kesinle katılıyorum. Sürekli hızdan bahsedilmiş, Bir harddiskten diğerine dosya kopyalayacaksan o hız önemli olabilir ya da oyun açılışları bir kaç saniye hızlanabilir ama günlük işlerde hissetmezsin bile. En yavaş SSD bile, sata hızında uçuruyor zaten, dediğin gibi IOPS dur fark yaratan. Hele ki grafik kartının hızından taviz verip SSD ye yüklenmek hiç akıl karı değil. Zira grafik kartları en fazla veri yoluna ihtiyaç duyan donanım. Kaldı ki yarın öbür gün belki başka bir oyun ya da daha hızlı bir kart aldın, o 16x hızının tamamına ihtiyaç olabilir.
Aynen boot oluyor mu olmuyor mu çok önemli ya ?
Birinci sorunun cevabı yok. Çünkü direkt anakarta M2 portundan dahi takılsa, anakartın boota izin veren BIOS güncellemesinin yapılmış olması gerekiyor. Yenilerinde bu sorun yok ama eskilerinde var. Mesela tarihi eser diyemeyeceğimiz bir Z87 anakart var elimizde, çıktığı günden beri ilk BIOS ile duruyor. Kendi anakartıma da Spectre ve Meltdown ile ilgili güncelleme gelmedi.
Dolayısıyla eski anakartı olanlar şanslılarsa BIOS güncellemesi ile boot özelliği kazanmışlardır yoksa olmaz.
İkinci konuda bir hata yok. Efektif olarak bant genişliği yarı yarıya düşüyor. Bunun hem ekran kartına hem de SSD'ye etkisini gösterdim. Bundan etkilenecek olanlar bu hesabı artık kendileri yapacak.
Açıkçası sistemimde PCIe 2.0 olacağını bilirsem, en son model M2 almam. 2000 MB/sn civarı hız sunan bir M2 işimi görür. IOPS değerleri de veri transfer hızı da HDD ile kıyaslanamayacak kadar yüksek olacak. SATA SSD ile de aynı şekilde en az üç kart fark olacak. Bu bilgi buna yarıyor. Okuma yazma hızı yerine kapasiteye yönelirim. Ama tabii sürekli büyük dosyalarla veri transferi yapan biri PCIe 3.0 hızına göre takar diski de ona göre alır.
@sayahan Günlük işlerde bugün 200 MB/sn hıza ulaşan HDD bile zaten yeterli. Bu kadar yüksek hızlardaki SSD'leri, o bileden önce kurduğunuz cümledeki durumları önemseyenler alıyor. Ki onun yetmediği kişiler de var. Onlar üstüne RAID yapıp hızlandırmaya çalışıyor. Video render işinde olanlar bilir o çileyi.
Ekran kartının hızından da verilen bir taviz yok. Hatta SLI ve CF kulllananların çoğu zaten mecburen X8-X8 olarak kullanıyor sistemlerini yıllardır. Ve performanslarını yükseltebiliyorlar. Çünkü PCIe darboğaz yaratana kadar kartlar başka yerlerde limitleniyor. Tek kart için X16 fazla fazla yeteli şu an ki SLI için de yeterli.
@ufkabakan windows sistemini bilmem ama *nix sistemlerde (hackintosh dahil) boot ve efi bölümünü normal sata hatta usb bellek üzerinde yapılandırabilirsiniz.
@ufkabakan https://neosmart.net/wiki/boot-partition/ şöyle bişi buldum denemek lazım boot ve efi bölümünü normal sata portuna bağlı disk üzerine atıp windows'u m2 disk üstüne kurmak yada taşımak bir çözüm olacaktır ama denemek lazım @gamsizm devam niteliğinde olarak bunu dener misin ?
@ozmo Anakartın BIOS'u görmeyince de o sorun aşılabiliyor mu ama?
@gamsizm abi sonuçta boot işlemini normal sata portu üzerinden yapılacak. şöyle düşün abi kurulum ekranında disk yapılandırma sırasında (disk0 -> sata portuna bağlı bir disk olsun) (disk1 -> pcie üzerinde bağlı m2-sata disk olsun) disk0 üzrinden efi ve boot bölümünü oluşturuyoruz sonra disk1 üzerine windows'u kuruyoruz windows için aklıma böyle bir çözüm geldi tabi *nix sistemlerde yapması daha rahat bu işlemi.
@ozmo O şekilde olması lazım evet.
@gamsizm işte bunu denemek lazım bunuda bu serinin devamı niteliğinde 2. bir video olarak yapsan süper olur abi 🙂
@erhanm; SATA SsD için @dabbe1'in dediği çok doğru. Kesinlikle para tuzağıdır. M.2'ler bir şekilde pci-e'ye bağlanabiliyorsa, standart SsD de bağlanabilir ama bağlamamakta diretiyorlar. SATA portlarının azalması hem teknolojinin ilerlemesini hem de ana kartta boşu boşuna veri hattı harcanmamasına neden olacaktır. 6 Tane SATA portu var, kaçınız hepsini kullanıyorsunuz? Bunun yerine, M.2 pci-e adaptörlerini bir şekilde kablolaştırmaları gerekiyor artık (bu kadar mı beceriksiz bu üreticiler).
Çok başarılı bir video olmuş, yukarıda bahsi geçmiş zaten, bu şekilde videolardan daha çok istiyoruz:) Hem 10 dakika bile sürmüyor hem de verilecek bütün bilgiler verilmiş oluyor.
Konuya gelirsek, pcı-3 2.0 destekli x4 slota taksak bile yine 2000mb/s leri görebiliyoruz. Bu şekilde bana göre klasik sata ssd ler tercih dışı kalır. Hem kasa içinde 2 adet kablodan kurtulunur hem de 500mb/s nin üstüne de çıkılmış olur. Bu şekilde okuma/yazma hızları 1500mb/s lerde gezen ucuz nvme ssd ler kullanılabilir.
Öyle. Ama sisteminizde X16 slotu olması lazım. Genelde ekstradan bir ya da iki tane oluyor. SATA port adedi ise minimum 6. Çok disk kullananlar için SATA mecburi olabilir. Ya da yine benzer kartlar var üzerine briden fazla M2 takılan.
@gamsizm; O da mecburi değil ki artık; ihtiyaç duyan birisi çok ama çok ucuza SATA/pci-e dönüştürücü ile işini görebiliyor. Bu bile, artık SATA'nın IDE'lerdeki gibi 1-2 slot ile sınırlandırılıp, yeni bir ara birime geçilmesi gerektiğinin göstergesi. GA-MA785GT-UD3H ana kartım SATA 2 ama pci-e dönüştürücü ile kullanıyorum ve boot edebiliyor. Bu seviyelere gelmiş bir ara birim artık terk edilmelidir. USB ara birimi bile okuma/yazma hızlarında geçecek bu ara yüzü...
@lterlemez Evet madem ilerlemiyor artık bırakılmalı. Ama sıkıntı şu ki anakartlarda yeterince PCIe lane yok. Bunu yükseltmek de maliyet.
@gamsizm; O konuda da haklısınız, ama SATA portlarını bırakmak/azaltmak, muhtemelen gerekli maliyeti azaltacaktır. Ayrıca, SATA harcanacak iletişim kanalları pci-e kanallarına kaydırılabilir. Bence, ana kart üreticilerinin küçük oyunları olduğuna inanıyorum bu konuda; üstelik tek bir porta takılabilen adaptör üzerinde M.2 SsD olabiliyorsa (ki ana kart üzerinde iki tane bile olabiliyor iken), kablo ile uzatılmış birden fazla SATA olmayan ama SATA'dan hızlı SsD'ler olabileceğini düşünüyorum. Buradaki bir başka görüşüm de şöyle, sonuçta güncel yazılımlar aşırı bilgi okuma/yazmaya ihtiyaç duymuyor yorumu yapıyoruz (özellikle SATA SsD ile pci-e SsD karşılaştırmalarında); bundan yola çıkarak, yeni SsD'lerin pci-e kanalının tamamına da ihtiyaç duymayacaktır. Dolayısı ile, her ne kadar ana kart üreticilerinin dediği gibi (ki gerçeğin öyle olduğuna inanmadığımı, paragrafın hemen başında belirttim) kanal yetersizliği de oluşmayacaktır.
Peki, sonuçta ne elde edeceğiz diye sorulabilir. Elde edeceğimiz şey şu; eğer standart bir SsD'yi SATA ile 200 liraya alıp 500 civarı okuma/yazmada takılacağımıza, aynı paraya (belki 50-100 lira daha fazlasına) 700-1000 arasında takılacağız (ve en önemlisi, SsD'ler daha fazla ve hızlı şekilde kullanım bularak maliyetleri düşecek, bununla birlikte depolama alanlarının da önü açılmış olacak). Dosya depolama için bir tane (belki iki, ki güncel hacimleri düşünüldüğünde ikiye bile gerek yok) SATA portu yetecek.
Kısaca özetlersem; ben, pci-e kanalını SsD'lere paylaştırdıkça 700-1000 MB/s aralığında elde edeceğim hızlara razıyım; ama o kadar para verip, SATA'nın 550 MB/s sınırlaması ile bir SsD kullanmaya razı değilim.
@aguduk33; Ben SATA'ya geçiş esnasından bahsediyorum. Geçişte, eski donanımlar için, özellikle de CD/DVD/Writer için port bıraktılar bir süre...
@lterlemez eski dizüstü bilgisayarımın HDD sini çıkarıp SSD taktım. SATA 2 sebebiyle tam performanslı kullanamadığım halde dizüstüm kendine geldi.
Ofisteki bilgisayardaki SSD yi bir süreliğine çıkarıp HDD kullanmak zorunda kaldım, yazılımların açılışları ağlatacak şekilde yavaşlamıştı.
Benim için para tuzağı olmaktan çok uzak yani.
Pulus olmayanlara ne zaman açılacak video ?
Haftaya açılır.
@gamsizm ne zaman gelir?
@frt Bu hafta bir gün. Geçen hafta YouTube isyan etti çok video geldi diye. Bu hafta o kadar video olmaz.
@gamsizm 2 Haftadır açılmadı
masaüstü bilgisayarı en son 10 yıl önce kullanıyordum.
@erhanm; Öyle, haklısınız ama, açıkçası ben o dizüstünü SATA ile satan (yeni modellerde de hala satan adama da sorarım bu ne ayak diye). Apple denen (güya, öncü ve modern olan bir) firma bile SATA ile cebelleşiyor. Üstelik, sırf pil performansı yüzünden de gidip 5400 rpm disk takıyor (ki aslında, muhtemelen sizin dizüstünden çıkan HdD de 5400 rpm'dir. 7200 olsaydı, belki bir süre daha HdD ile devam edebilecektiniz). Bu durumda, ben hala SATA SsD'lerin para tuzağı olduğu konusundaki fikrimin arkasında olacağım.
Ha, SATA 2 ve 3 ile Ssd kullanıyor muyum? Evet, kullanıyorum. Ancak, mümkün olan en dandik ve orta kararlılıktaki SsD'ler ile çalışıyorum. Daha fazla para vermem SATA SsD'ye; biraz daha kasar M.2 alırım ya da hiç bulaşmam (çünkü SATA SsD, resmen M.2'ye yönlendirme içeriyor artık).
abi inanılmaz az önce bu konuda arastirma yapıyordum
Videoyu izleyemiyorum lakin m2 desteksiz anakartlarda boot için Clover Bootloader dışında bir yol kullanıldıysa merak ettim. Clover Bootloader da güzel.
Sanırım Murat abi direk depolama olarak kullanıyor üzerinde işletim sistemi yok. biraz yukarıda açıklamıştım "Murat abi sonuçta boot işlemini normal sata portu üzerinden yapılacak. şöyle düşün abi kurulum ekranında disk yapılandırma sırasında (disk0 -> sata portuna bağlı bir disk olsun) (disk1 -> pcie üzerinde bağlı m2-sata disk olsun) disk0 üzrinden efi ve boot bölümünü oluşturuyoruz sonra disk1 üzerine windows'u kuruyoruz windows için aklıma böyle bir çözüm geldi tabi *nix sistemlerde yapması daha rahat bu işlemi."
@ozmo Güzel fikir ama denemeden çalışır mı bilemeyeceğim çünkü Windows'un kernel yükleme aşamasına gelene kadar sürücüleri tanıyamayacağı için BIOS'a "m2 disk nerede" diye sorup soramayacağını bilmiyorum. EFI bölümü m2 bölümünü kernel yüklenene kadar desteklemesi gerekecek. Bilmediğim bir konu olduğu için yanlış konuşuyor olabilirim. EFI bölümüne de iyice bir modlama da gerekebilir. Denemek isterdim 🙂
Clover Bootloader da m2 diski tanıma işlemini kendi yazılımı içerisinde daha erken sunuyor. Normal boot'dan nicelik olarak tek farkı clover'ın ile açılışta normalden 2-3 saniye daha yavaş olması.
Hatam varsa düzeltin.
Ek: Aslında SATA SSD varsa makinede depolama olarak m2'nin kullanılması bence çok dert değil ama HDD varsa bence depolama diski olarak m2 kullanılması daha uygun olur.
@xyz windows'un boot sırasında hangi sürücüleri yüklediğini bilmiyorum ama tahminimce bu önerdiğim yöntem çalışacaktır.
Ben bu donanımı kullandım. 4.nesil bir sistem de bile pci expres slotlarından bootable olarak görülmemektedir. Araştırmalarım sonucu z97 ve x99 çipsetli kartlar pci üzerinden bootable olarak çalışıyor.
4. nesil zamanında yoktu zaten. BIOS güncellemesi ile kazandırılabilir de firmalar 4. nesle daha önemli olan Spectre ve Meltdown güncellemelerini yapmadılar ki bununla uğraşsınlar.
Bu video ne zaman plus dan çıkıcak ta izleme şerefine nail olabilicez ..??
Haftaya.
Detaylari karisiklik yaratabilecek bir konuyu olabilecek en net sekilde anlatmissiniz. Tesekkurler
Defalarca söyledim hala aynı sorun, izlemediğiniz video hakkında yorum yapmayın. Dönüştürücü herhalde 15 saniye yer tutuyor bu videoda. Verdiğiniz link de kanıtı olmuş benim anlattığım ile alakası olmadığının. Yukarıda bir iki yoruma 30 saniye ayırsaydınız boot konusunun benim içeriğimde hiç geçmediğini izlemeseniz bile anlardınız ki linklediğiniz videonun önemli bir kısmı buna ayrılmış. O yüzden ilk cümlenizdeki ifadeyi size iade ediyorum, hak ettiniz.
Çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler. Ama diğer arkadaşların dediği gibi boot konusunada değinmek gerekirdi bence. Alanların çoğu bunu bilmeden alacaktır çünkü.
https://teknoseyir.com/blog/boot-destegi-olmayan-anakartta-m-2-nvme-kullanma
Ne kıymetli videomuş!
Video 1 sene sonra steama gelecek...
Siz ucuzunu bulup alın çok dert değil o. Aliexpress'te ucuzmuş.
@aliytrklkmz Ben haklı bir tarafınızı göremedim.
yaklaşık 2 yıldır MSI A88x-G45 FM2+ anakartımda silverstone m2 adaptör ile kullanıyorum hatta 64 sata m2 var onada linux kurulu hatta aynı karttan NAS cihazında takılı 32 GB transcend almıştım FreeNAS işletim sistemini kurmak için görece eski sistemleri ayağa kaldırmakta ve ömrünü arttırmakta birebir şuan için bu bağlamda kullanılacak rekabetçi ssd olarak ta QLC NAND bellekli intel 660p serisi var 500 TL ye 512 GB ı geliyor 1600 okuma 1000 yazma ile hem maliyet hemde satanın 3 4 katı hız alınmış oluyor yeni modern anakartı olan maliyete katlanıp hızlı bir 500/512 GB nvme alır 3200 ve 2000 lı hızlarda Samsung 970 Evo Plus yada intel 760p gibi oyun oynanıyor yada proje ile uğraşılıyor yüksek boyutlu ham dosyalar işleniyor ise anakartın ikinci m2 slotuna 512 GB yada 1 TB intel in QLC NAND lı 660p si alınır senelerce kullanılır @gamsizm
@gamsizm abi eline koluna ağzına sağlık, çok güzel bir video olmuş, arkadaşlarıma ve yakınlarıma da paylaştım 👍🏻😎 peki Mac book Pro’lara da bir dönüştürücü vasıtası ile böyle bir şey yapılabilir mi?
Yapılabilse de Apple engel olmuştur 🙂 Laptop'ta zor bu iş. Sonuçta PC'de olmasının sebebi boş PCIe slotu olması ve onu kocaman bir adaptörle bile çevirebilmemiz.
@gamsizm Haklısın abi, Allaha şükür SSD takabildik 😎
Sistem belli bir denge üzerinde kurulmalı. M2 slotu olmayan anakarta 970 evo filan kasmamak lazım.
Şöyle ektra bir durum olabilir. Mesela sistemi değişmen mümkün değildir. ( bir çok durum gördüm böyle adamlar nuh nebi pc ile arabaya diagnose yapıyor , veya anakarttaki bir özellikten dolayı eski sistem ile video capture alıyor ) Bu tip sistemlere kopyalama hıznı arttırmak için m2 takılabilir.
Boot işi başlı başına sorun.
Videoya ancak erişebildiğim için bir ekleme de ben yapayım. @gamsizm'in yaptığı bilgilendirmelerden başka, ana kart kitapçığında slotların bir hattı paylaşıp, paylaşmadığına da dikkat ediniz. Özellikle eski ana kartlarda pci-e slotlarının sayısının fazla olmasına rağmen, hattı paylaşıyorlar olabilirler. Bu durumda da performans düşecektir.
Diyordum ama son anda @gamsizm de bahsetmiş....
Niye ancak erişebildiniz bence asıl çözülmesi gereken sorun bu 🙂
@gamsizm; Önce plus'ı bekledik; sonra da yorumlar diğer yorumların arasında kaybolup gitti. Son bir yorumu yakaladım da "ha, böyle bir video inceleme vardı" dedim.
@lterlemez İşte o plus'ı bekledik kısmı önemli çözümü olan şeyler bunlar.
@gamsizm; Ben de çözümsüz maalesef 🙂 😐 🙁 ; Bu sorunu çözmeden önce çözmem gereken problemler var.
@aliytrklkmz; Bedava değil ki!!!! 🙂
https://www.vatanbilgisayar.com/wd-500gb-blue-nvme-m-2-ssd-1700mb-okuma-1450mb-yazma-.html incelenmiş miydi?
Arkadaşlar benim laptopta m.2 slotu yok.
ASUS N550JX 064 modeli.
ben samsung 970 pro 512gb bir m.2 ssd almayı düşünüyorum çünkü normal ssd okuma yazma düşük malum. Adaptör ile benim sata disk kısmına takacağım malum. ancak benim laptopun anakartı destekliyor mu ve max. hızda m.2 yi kullanabilir miyim? iyi bilen arkadaşlar bana cevap verirse sevinirim. anakart isim ekran görüntülerini de yükledim. teşekkürler.
Cevabın için teşekkürler. Ama video da belirtmiş, ben de biraz araştırdım. M.2 slotu olmasa da nvm expres destekleyebiliyormuş. Bios guncellemesi ile olabiliyormuş. M.2 slotu olmadığı için adaptör alayım demiştim bu arada.
Mümkün değil, o bahsedilen normal Desktop Ankartların PCIe slotlarına takarak yapılabiliyor. Ya da varsa anakartın m.2 slotu NVMe desteği gelebiliyor. Sizinki Alaptop anakartı ve sadece SATA slotu varsa, en fazla SATA3 portu üzerinden SATA3 portunun limitleri dahilinde kullanabilirsiniz.
Ancak şu olur, çok iyi bir NVMe SSD nin 4K Random değerleri iyidir, ara adaptör de bu hızları SATA poprtuna yansıtabilirse, bu 4K performansını fazladan alabilirsiniz BELKİ.
bunun işlevini yapan bazı m2 adaptör kartlarda normal "sata" kablosu takılabilen yuva var. bu ne işe yarıyor ? bilen var mı ?
bendeki masaüstü pc'de sata ssd var. ben bunu bir m2 kart adaptörü alarak pci-e 4x hızında sisteme çalıştırtabilirmiyim? böyle bir adaptör var mı ?
M.2 adaptörü değil, SATA/pci-e dönüştürücüsü alarak yapabilirsiniz. Bu dediğimi, standart 2.5" SsD'niz var varsayımı altında söylüyorum. Başka bilgi vermemişsiniz.
@lterlemez evet 2.5" bir ssd
@lterlemez çok teşekkür ederim.
önerebileceğiniz bir link varmı?
@meksoft; Ben Çin'den aldım, öyle bir niyetiniz var ise yorumları inceleyip, uygun birinden alabilirsiniz. Ben buralarda satan görmedim, şu ana kadar ama belki Çin'den getirip, satan vardır.
xpg sx8200'ü adaptörle (PCIE4x) anakarta bağlayıp (ZH77A-G43) çalıştırdım. (windows altında canavar gibi çalışıyor). Tüm driveları söküp M2'ye usbden yeni windows kurdum. Fakat bir türlü başlatamadım. Biosta tüm uğraşlarıma rağmen M2'yi boot drive olarak seçemiyorm. Daha doğrusu M2 biosta hiç gözükmüyor... tavsiyesi olan varmı?
MSI H97 GAMING3 ile aynı SSD'yi boot diski olarak kullanıyorum. BIOS da Win8 ile alakalı ayar menusu varda, oradan bir şeyler yapılabilir belki ama anakartınız çok eski olduğu için M2 üzerinden boot desteği olmayabilir.
BIOS da bu destek yoksa, başka bir sürüye boot loader grup onun üzerinden NVME SSD yi başlatan sistemlere ihtiyacınız olacak.
@ufkabakan Teşkkürler, evet anakart eskidi (2012 galiba). Sisteme biraz destek olsun istedim zaten. Yakında bütçeye anakart ram cpu koyacağım galiba. Bu arada hem bootloader hemde windows 8 ayarlarıyla uğraşacağım. teşekkürler tekrar.
@tugrulas
Şu rehberlere bakmanızı tavsiye ederim:
https://www.win-raid.com/t4677f25-GUIDE-How-to-get-Win-clean-installed-onto-an-NVMe-SSD.html
https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/memory-and-storage/enthusiast-ssds/NVMe_Boot_Guide_332098-001US_Rev1-1.pdf
https://www.ubackup.com/windows-7/install-windows-7-to-nvme-4348.html
Merhabalar MSI x79 GD65 8D anakarta sahibim, zorlu donanım isteyen işler yapıyorum ve genel donanım yükseltmesi yapamıyorum.
O yüzden kafamda bir mümkünse iki adet nvme yada değil ssd ile sistem yükseltmesi yapmak var. Sistemde eski sata ssd, windows diski olarak çalışıyor hali hazırda...
Anakartım:https://us.msi.com/Motherboard/X79A-GD65-8D/Specification
Normal şartlarda x79 da nvme desteği olmadığını biliyorum lakin şu kart şeklinde ssdlerin bir çok türü var (m.2, pci express, nvme). Ben hangini ne şekilde kullanabilirim emin değilim. Sanırım bir adaptör ile ekran kartı yuvalarına takılabiliyor. Neyi, ne şekilde almalıyım gerçekten bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. SATA girişli ssd'lerden istemiyorum.
Adamın biri şöyle birşey yapmış ama benimkinde tutar mı anlamadım sanırım bios mod uygulamış:https://www.youtube.com/watch?v=z7jd2h7TZWU
Yardımlarınız için teşekkür ederim şimdiden...
Merhaba ;
Peşinen söyliyeyim imkanları zorlayıp komple sistemi yenilerseniz iyi yaparsınız. sistemde m2 veya nvme desteği yoksa zaten siz sonradan nvme taksanız da performans belli bir yere kadar artar. eski sistemi satıp üzerine ekleyerek upgrade en güzeli.
Ancak bütçe çok kısıtlı ise PCi-x yuvasına takılan nvme kartlar ile ssd takılıyor. Bunlar ilk çıktığında windows u boot edemiyordu. Sonradan durum ne oldu bilemiyorum. Standart koşullarda da sata 3 ssd ile nvme arasında öyle çılgın farklar yok. sürekli dosya kopyalıyorsanız farkı görürsünüz. veya sürekli program/oyun yükleyip kaldırıyorsanız yine iş yapar. ama bir render işine etkisi çok çok az olur.
@ilkercom Cevabınız için teşekkür ederim. Şu sıra toptan güncelleme bütçesi 7 bin tl'yi aşıyor benim için o yüzden önceden işimi kolaylaştırmak istedim. Hızın biraz düşeceğinin farkındayım ama herhangi bir adaptörü alsam sonuç olarak bu SSD diskleri takabiliyormuyum. Sistemim 4820 k işlemci, 32 gb ddr3 1600mhz, ssd 240 gb +2,3 tb hdd, gtx1080 ekran kartı...Windows 10
Merhaba, öncelikle nvme SSD takmak sisteme çok fazla bir avantaş katmıyor. Yüksek IOPS gerektiren işlemler yapıyor ve sisteminizi DİSK hızı limitliyorsa ancak önereceğim bir upgrade.
Olurda nvme geçmek isterseniz, OS diski olarak NVME disk kullanmanız zor olsa da elinizdeki sistemle mümkün.
Size ilk tavsiyem CPU upgrade olcak. Örneğin, şuan yaptğınız işleme göre Xeon E5 1660 v2 (teüm çekirdekleri 4.2Ghz sabitleyebilirsiniz CPU destkliyor bu OC işlemnini) ya da Intel Xeon E5-2697 v2 gibi bir CPU takabilirsiniz. Yaptığınız iş hakkında bilgi verirseniz daha iyi olur tabi ki.
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-4820K-vs-Intel-Xeon-E5-1660-v2-vs-Intel-Xeon-E5-2697-v2/2030vs2120vs2009
@ufkabakan Merhabalar, cevap için teşekkürler ben temelde 2d animasyon ve video kurgu işi ile uğraşıyorum. Aslında elimdeki sistem eskise de idare ediyor lakin çalışma anımdaki yani timeline ile uğraşırkenki hızım düşmeye başladı. Atıyorum bir şeyin yerini değiştiriyorum 3 sn bekliyorum tazeleme için. bir sürü 3sn üst üstüne binince bazı sahnelerde çalışmak çok zor hale geliyor.
Öncelikle ben ciddi bir upgrade yapacağım fakat ana atılımı yapmadan önce adaptörlerle birlikte 1200 tl civarında 2 adet ssd almak beni çok yormayacaktır. Ve 3 adet (elimde bir adet sistem diski olarak kullandığım sata ssd var) ssd ile birincisi windowslu sistem diski, ikincisi geçici dosyaların yüklendiği bir ssd ve son olarak çalışma dosyaların bulunduğu ssd olarak bir düzen oluşturacağım. Tahminim bu çalışma hızımı çok yükseltecek. Video edite ve animasyona yönelik bilgisayarlar kuran firmalara baktığımda max hız için bu yönteme başvurduklarını gördüm. Ve sonuç olarak ana upgrademi yaptığımda aynı ssdleri normal m2 yuvalarıyla kullanabileceğim... (alacağım sistem tahminimce 3900x cpu, 570 anakart ve 32 gb ddr 4 ramlı olacak) (şu anda elimdeki Sistemim 4820 k işlemci (4,2 ghz oc'li), msi x79 gd65 8d anakart, 32 gb ddr3 1600mhz, ssd 240 gb +2,3 tb hdd, gtx1080 ekran kartı...Windows 10
@gurhan Şuan üzerinde çalıştığınız dosyalar SSD üzerin de mi duruyorlar, yoksa mekanik disk de mi? Birde bu 3sn lik beklemeler sırasında CPU ve Disk yükleri nedir? Ekranın sol tarafına işlem yaptığınız yazılımı, sağ tarafına da Resource Monitor /Task Monitor açıp bu yükleri kontrol edebilirsiniz.
Anladığım kadarı ile ileriye dönük bir ön satın alma olacak sizinkisi. Yani bu alamayı planladığınız NVME diski ileride yeni sistemde de kullanırım diyorsunuz değil mi? O zaman mantıklı olur.
Bir de bu tarz bir sistemde sizin bahsettiğiniz senaryoya göre tavsiyem:
1x SATA SSD OS Diski
1x NVME SSD CACHE (Ram Disk + AppData) + Çalışılan dosyalar diski
Bu yukarıdaki tablo sizi yeterince hızlandırmazsa NVME SSD sayısını ikiye çıkarıp CACHE ve Çalışılan dosyaları 2 farklı SSD ye taşıyabilirsiniz.
Size gereken:
4 adet NVME SSD Takabilirsiniz
https://www.aliexpress.com/item/4000126430427.html
1 adet NVME SSD Takabilirsiniz
https://www.aliexpress.com/item/32785472313.html
https://www.hepsiburada.com/platoon-pcie-nvme-m-2-ssd-pcie-x16-genisletme-karti-p-HBV00000NHJNR bu ürünü alabilir miyim?
Önemli olan anakartınız neyi destekliyor. bunu aldın windows kuramadın. direkt çöp.
@ilkercom hocam cidden çok anlamıyorum... siz bir sonuç çıkarabilirmisiniz buradan... https://us.msi.com/Motherboard/X79A-GD65-8D/Specification
@gurhan walla bilmiyorum. ama dikkat etmeniz gereken noktayı söyledim. bunu artık satıcıya sormanız lazım.
Merhaba iyi günler bana yardımcı olabilirmisiniz.? Benim M5A78L-M LX3 ana kartım var bununda
Genişleme Yuvaları
1 x PCIe 2.0 x16
1 x PCI
1 x PCIe 2.0 x1
Ben M2 ssd kullanmak istiyorum sistemimde nasıl kullanabilirim nasıl bir yol izlemeliyim.?
M2 nVME SSD ile doğrudan BOOT desteği bulunmuyor sizin anakartda. Başka bir diske kurulacak boot loader ile nvme üzerinden Windows kullanabilirsiniz ancak.
anlatığınız işlemi nasıl yapıcam acaba
Uğraştırıcı bir süreç ama yaparım diyorsanız burada Boot Loader rehberi var:
https://www.win-raid.com/t2375f50-Guide-NVMe-boot-without-modding-your-UEFI-BIOS-Clover-EFI-bootloader-method.html
Diğer yöntem de BIOS Mod, tehlikeli ama ankartın BIOS uçurma ihtimaliniz var:
https://www.win-raid.com/t871f50-Guide-How-to-get-full-NVMe-support-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS.html
Hız bakımında ne farkı olur normal ssd'den.? Ben şuan hdd kullanıyorum. Sdd ye yakın sonuç veriyorsa boşuna m2 için bu yollara girmeyeyim. Siz ne önerirsiniz.?
Ben orta seviye bir SATA SSD den hızlı bir nVME SSD geçtim. Ofis, oyun kullanımında fark hissedilecek seviyede değil. Paranızı daha fazla "GB" almaya ayırın.
Anladım teşekkürler yardımcı olduğunuz içi iyi günler
merhaba msi z97 gaming 7 anakartın detayında şöyle bir ifade var 3 x PCIe 3.0 x16 yuva, (x16, x8 / x8, x8 / x4 / x4 modlarını destekler buna göre adaptörü takarsam m2 nin limitine ulaşırmıyım ayrıca hangisi uygun olur teşekkürler hayırlı işler
Cevabınız için teşekkürler gtx 970 bir sıkıntı yaratır mıyım acaba oyunla pek alakam yok sadece battlefield 4 var tekrar ilginiz için teşekkürler
@tank Öncelekle Z97 anakart üzerinden m2 NVME SSD kullanmak için biraz uğraşmanız gerekebilir. En az uğraşı, sıfırdan Windows10 kurarak yaşarsınız.
GTX970 ise günümüz oyunlarını en azından 1080p de Medium ayarda rahat oynatır, tabi bunu beseleyecek düzgün bir CPU var ise. BF4 hiç sorun olmaz.
@ufkabakan Cevabınız için teşekkür ederim cpu i5 4440 ım var ne yaparsınız ortalık ateş pahası korona mahvetti her şeyi z370 goodlik gaming rafta bekliyor 14 ay sonra bakacağım her şey için teşekkür ederim hayırlı günler dilerim
@tank Tavsiyem kartı rafta boşa eskitmeyin. Eğer yakın (6ay) zamanda yeni CPU+ RAM almayı düşünmüyorsanız o kadar pahalı bir anakartı bekletmenizi önermem. Satabilirseniz uygun fiyata satın derim. Seneye Intel yeni çipset çıkaracak sonuçta.
Bu arada ben de i7-4790k (AllCore 4.5 OC) + 32GB Ram + 1GB nVME SSD + H97 Anakartlı bir sistem kullanıyorum. Intel 11 ya da 12 nesile geçmeden de değiştirmeyi düşünmüyorum. Şuan ki işlemcim i5-9600KF ile benzer "Single Thread" performansı, çok daha iyisi olmayacaksa, o kadar para harcamaya gerek yok.
@ufkabakan Tavsiyeniz için teşekkür ederim Bilgisayarla işi olan biri değilim özel kullanım film izler müzik dinlerim bir tane battlefeld 4 var onu oynarım benimi ki merak deneme öğrenme benim derdim Allah'tan sizler varsınız sıkıntıya düştüm mü size koşuyorum işte ,Karta gelince o beni mezara sokar tekrar ilginiz için teşekkür ederi hayırlı günler dilerim
@tank Kardeşim ben epey bir arastırdım eğer gece gündüz dosya aktarımı yapmıyorsan m2 ile ssd arasındaki sistem performansı 1ila 10 saniye fark ediyor m2 vs Ssd yaz youtube da geçiş bi inceleme yapmışlar.
Verdiğiniz tavsiye için teşekkürler ama merakımı yenemiyorum Tabi sizler ustasınız benim bildiklerimi sizler unuttunuz Ben de kendi çapımda uğraşıyorum Teşekkür ediyorum ilgi ve alakanızdan dolayı iyi günler dilerim herkese
selamlar, bende eski bir anakart var (GA-EP35C-DS3R), hdd var bilgisayar açılırken geç açılıyor. Bundan kurtulmak istiyorum. Anakartımda müsait olarak SATA 2 ve PCIE x1 bağlantısı var. Simdi bu durumda, bir x1 adaptörü alııp düşük bir M.2 mi almalıyım yoksa, bi şekilde SATA 2 bağlantısından SSD mı kullanmalıyım?
SSD yi tam performansında kulanabilmek için sata 3 olması lazım anakart üzeriden. Sata 2 3/Gbs olduğu için yine hdd den kulanışlı olur ama tam performansını alamazsınız.
Teşekkürler @cckmsb. Yani okuma yazma hızı 500 mb/sn civarı ucuz bir M.2'yi PCIE x1 üzerinden bağlayayım daha iyi öyle mi?
PCİE versiyon kaç.?
v1 sanırım. Anakartın sitesinde PCIE ile ilgili versiyon bilgisi yok çünkü. Demek ki o zaman ikinci versiyon ortalarda yokmus yoksa mutlaka yazarlardır.
@metintoptas Pcie v2 de Pcie x1'den 500mbs alırsınız.
@cckmsb Sonuç olarak, Sata 2'ye ssd bağlamak mı? PCIE v1 x1'e M.2 bağlamak mı? Hangisini yapardın..
Msi h110m pro vd modeli boot konusunda uyum sağlarmı m2 kartı bağlayabilirmilirmiyim bilgi verebilirmisiniz
Üzerinde M2 slotu olan Z97 Anakartların bile çoğunda M2 Boot desteği mevcut. Sizin anakarta M2 slotu olmadığı için doğrudan BIOS desteği muhtemelen olmayacak ama yine de boot edebileceğinizi düşünüyorum. Garanti veremem.
selamun aleyküm. bende msi 990FXA-GD65 anakart var. Bu anakart için en yüksek kapasite ile hangi sata ssd öneriyorsunuz?? anakartım sata 3 ggbps destekli.. veya hangi çevirici ile hangi ssd önerirsiniz... tek ekran kartım var diğer pci ex16 2.0 slotu boş. harddiskin yavaşlığı bıktırdığı ve windowsu ssdye kurmak istediğim için soruyorum
İlk yapmanız gereken, eğer NVMe.2 disk takmayı düşünüyorsanız, ana kart desteği var mı ve dönüştürücü ile de boot edebiliyor mu sormak, MSI? Mesela, GB çok sonradan eklemiş...
990XA kullanıcısı olarak merak etmiştim de...
@lterlemez :))) kardeş bende zaten onu soruyorum . bilgisi olan söyler bakalım
Özet geçiyorum, 990FXA-GD65 da nvme den boot desteği standart MSI Bios ile mümkün değil, ancak kendiniz bios editleyip nvme desteği getirebiliyorsunuz ama daha önce bu tarz bir işlem (BIOS Rom editleme) yapmadıysanız, sakın bulaşmayın, en ufak hata da anakartı uçurabilirsiniz, EPROM yazıcı olmadan da ayağa kalkmaz sistem.
Tavsiye, bütçenize uygun DRAM li bir Sata SSD alıp sistemi hızlandırın ama en az 250+ GB olsun SSD niz.
@ufkabakan bu Samsung Qvo'lar var. Ama bunlara stabil işletim sistemi kurulmuyor diyorlar. Bunun yerine Evo olanı tercih edin diyorlar. Bu ne kadar doğru? Ben hiçbir zaman sıfır ve kalitesiz ürün almam. İkinci el faturalı garantili olanlara bakıyorum 😊. Dediğim Samsung Qvo 1 TB modeli var 800 e veriyor.
@kazanli53 Şimdi şöyle anlatayım bende iki tane laptop vardı biri Asus marka diğeri Lenovo markaydı ikisine de SSD aldım sizin gibi çok araştırdım nvmM.2 takılabiliyor mu diye ben de bunun girişi yoktu dönüştürücü yani adaptör ile kullanayım diye düşündüm. Asus teknik servisi ile vesaire görüştüm net cevap veremediler. Deneme demeye getirdiler lafı özetle. ama bunlara gerek yokmuş Samsung EVO 860 aldım 500 GB Okuma ve yazma hızı 3300 mbit civarı oldu hard diskte iken 120 mbit civarı hızda okuyup-yazabiliyordu. Yani Samsung EVO takınca bilgisayarım resmen jet gibi oldu 2 yıl neden bu şekilde kullandım diye hayıflandım.
Lenovo laptopa ise başka bir marka taktım ama bu laptop Asusta ki gibi anakartı yüksek hızları desteklemiyormuş ama o da 100-120 mbit hızından 500-550 mbit hızına çıktı. Şu an olsa Samsung EVO 870 alır takarım rahatıma bakarım Samsung EVO 860 tanda çok çok memnunum ve Samsung marka dışında başka bir marka bence kesinlikle almayın
@kazanli53 Ayrıca neden Evo tercih etmelisiniz; bunun 2 nedeni olduğunu okumuştum. 1. Qvonun ömrü 2 kata yakın daha az olduğu söylenmekte. İkinci olarak Qvo nun 42 GB yazdıktantan sonra SLC önbelleğinin dolmasından dolayı önbelleği boşaltılana kadar donduğunu iddia edenler var. Bir de bu Qvo İlk çıktığında zaten Samsung'un bunu biraz daha ucuz olarak almak isteyenlere alternatif olarak ürettiğini gibi ifadeler okumuştum. Bunları bizzat test etmedim sadece internetten araştırdığımda bulduğum konulardı siz Evo alın bence.
@kazanli53 Ayrıca 870 Evo 96 katmanlı bellek,
860 evo ise 60 katmanlı bellek imiş ne kadar fark oluşturuyor test edemedim ama tercih sizin.
@kazanli53 QVO olanlar, @cografyahocam da dediği gibi SLC cache + QLC nand ile yapılmış diskler. İşletim sistemi Diskinden ziyade ekonomik depolama diski sınıfındalar. 2. el bakacaksanız Samsung 850, 860 870 hatta 750 EVO dahai bakabilirsiniz. 870 Evo ile 750 Evo arasındaki farkı özel testler harici normal günlük kullanımda anlamanız çok kolay değil. Ek olarak SSD'lerdeki TBW, Dayanım sınırı da sizin aklınızı karıştırmasın, 250+ GB üstü her diskin TBW siz en az 60-70TB olacaktır buda kabaca 10 yıl o SSD yi devamlı kullansanız dahi o değere ulaşamazsınız demek. Yani üstüne 20TB yazılmış 2. el bir Samsung SSD'yi gözü kapalı alabilirsiniz. Benim halen sorunsuz 7*24 sunucularda kullandığım 150-200TB yazılmış Kingston, Samsung gibi markalardan SSD Disklerim var.