Hogwarts Legacy'yi nasıl alacağımı kara kara düşünürken... Muhtemelen 1 senelik şansımı bugün tükettim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 16 / 35

Toplamda 500 adet üretilmiş "seri numaralı" Teknoseyir anahtarlıklarınızı ortaya çıkartma vakti;

Bu seri numaralı anahtarlıklarla ilgili yıl sonunda mutlaka bir etkinlik yapmak istediğimden bahsetmiştim, takip edenler biliyorlar. Ben de, son yurt dışı #lightsaber 'ları yeni sahiplerine yolcu ettikten hemen sonra, bugün pazar falan demeyip, oturdum ve şu saate kadar elde kalan son saber parçalarını değerlendirip özenli bir çalışma ile, BİR ADET fotoğraftaki #saberkraft #BigBoy oluşturmayı başardım. Yanına bir de, bel askısı (SaberMount classic), bir de 18650 akıllı şarj aparatı (SaberVolt) ilave ettim. Ve bir de özellikle yabancıların bayıldığı, saberkraft özel tasarımı, "MAY THE 4TH BE WITH YOU" anahtarlık.

Yılbaşına kadar @gamsizm bunun için bir etkinlik düzenler, o da olmadı aramızda bir şekilde hallederiz, benim tarafta resimdeki gibi her şey hazır.

Sağlıcakla kalın, iyi seneler...
https://twitter.com/asaltek

..
..

not1:
Talihli arkadaşımız, lightsaber'ını ışıklı ve sesli kullanmak isterse, içine koyulacak elektronikleri kendisinin temin etmek ve bunların montajını kendi yapmak durumunda olacağını unutmasın. Hangi parçaları, nereden almanız gerektiği konusunda da ,tabiki saberkraft 'ın resmi facebook adresinden yardım alabilirsiniz.
https://www.facebook.com/saberkraft

not2:
Bu saber'ı, atıl durumdaki saber parçalarından topladığımdan, yakından incelediğinizde bazı ufak estetik kusurlar görebilirsiniz, deneyiminizi etkilemeyeceğini garanti ederim, fonksiyonel olarak yurt dışına gönderdiklerimizden hiç farkı yok, tüm kablo tesisatı elektronik kurulum için hazır.

not3:
Resimdekilerin hepsi bir kişiye, 500 adet TS anahtarlıklardan birini satın alarak TS 'ye omuz vermiş olanlardan birine gidecek.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 25

Bir podcast bağımlısı olarak en yoğun günümde bile en az yarım saat podcast dinliyorum.
Hal böyle olunca dinlenmiş ve dinlenecek listemde epey podcast serisi birikti. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Keyfiniz bol olsun.

#podcast #PodcastTavsiye #akış

1- Efecast - Herşeyin başı
Efe Aydal'ın filmcilik, genel sohbet, din, ateizm konularını işlediği uzun soluklu podcast serileri.

2- Gerisi Hikaye Korku Konuşmaları - 3 korku yazarının korku hikaye ve konularını irdelediği ciddi anlamda kütür kütür genel kültür deposu kaliteli ve uzun soluklu bir podcast.
http://www.galipdursun.com/gerisihikaye/
RSS: http://www.galipdursun.com/gerisihikaye/feed/podcast/

3- Teknoseyir - Teknoloji ile ilgili en kaliteli podcasttir. TR'dek en eski podcastlerden de birisidir heralde. 2011'den beri var diye biliyorum.
Youtube :https://www.youtube.com/playlist?list=PLImzRKDoJEgHyeIWtq60bav801SWwt515
RSS : https://teknoseyir.com/feed/podcast

4- Retro Podcast - Konu olarak eski oyun konsollarını işleyen muhabbeti güzel bir podcast serisi.
http://retropodcast.blogspot.com.tr/
RSS: http://retropodcast.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

5- Kaçık Prens Podcast: Psikoloji ve Günlük Hayat Üzerine Söyleşiler - İsminden de anlaşıldığı gibi psikoloji üzerine ama isminden anlaşılmaması gereği çok eğlenceli sohbetleri barındıran tavsiye edilecek bir podcast.
http://kacikprens.blogspot.com

6- Havadan Sudan - Fotoğraf ve retouch işi yapan Mehmet Turan ve özel bir üniversitede kamu yönetimi bölümünde akademisyen olan eşi Hande Tek Turan'ın sunduğu gayet güzel bir podcast. Özellikle görüşleri ve kafalarının belli bir seviyenin üzerinde olması kafa dengi bir podcast yapıyor kendisini. Tavsiye ederim.
http://www.35milimetre.com/havadan-sudan/

7- Bilim Kazanı - Amerikada yaşayan bikaç genç Türk bilim insanının bilim haberleri ile doldurduğu kaliteli bir podcast. Bilim kazan, onlar kepçe efendim.
https://bilimkazani.org/

8- Yalansavar - Orda burda gördüğümüz bilime batırılmış veya yanından bile geçmeyen yalan haberlerin neden yalan olduğunu ortaya koyan bir blog iken podcast işine de girişmiş çeşitli mesleklerden sunucuları ve konukları olan 2-3-4 kişilik podcastler. Her bölüm bir konu ile ilgili uzunca sohbetler yaparlar. Cidden iyiler. Amerika'da tıp hekimi olan Işıl Arıcan sunuyor genel olarak.
https://yalansavar.org/

9- Bahri Karaçay ile Bilim - Yine Amerika'da yaşayan bir Türk bilim insanı olan Bahri Karaçay'ın gençleri yönlendirme ve bilim dünyasındaki yenilikleri anlatma amacı ile oluşturduğu podcastler. Bilimin dışında özellikle verimli çalışma ile ilgili güzel ipuçları veriyor.
http://bahrikaracay.com/turkce/medya/

10- Kayıt Başladı - İki genç bilişimcinin komikli, bazen de çaktırmadan bel altlı, teknoloji içeren podcastleri.
http://kayitbasladi.com/

11- Ünsüz Hayatlar - Bir garip ünsüzün bir grup ünsüzü teker teker konuk etmesi ve muhabbet etmesi üzerine dayalı bir podcast. Ama nedense her konuğun başarılı ve yurtdışına bir şekilde gitmiş olması insanı kıskandırmıyor değil. Bir süredir güncel değil ama iyidir. Sıla Yücesoy'un bir girşimi.
http://unsuzhayatlar.tumblr.com/
(Galiba ulaşılamıyor bu podcaste artık)

12- Girişimci Muhabbeti - Girişimcilik üzerine güncel olayları konu alan ve muhabbet eden bir podcast. Konuyla ilginiz yoksa sıkabilir. Ben de alışmaya çalışıyorum.
http://www.girisimcimuhabbeti.com/

13- Dr X - Eğer zamanında Teknoloji TV'yi takip ediyorsanız hatırlama ihtimaliniz yüksektir. Kendisi bilgisayarı ile televizyona çıkar ve mail olarak aldığı sorunlara deva olurdu. Canlı yayınlara başladı geçen sene. Podcast niyetine dinleyebilir.
https://www.youtube.com/channel/UCCRDKHTXHuGCB6_UPe4R3AQ

14- BolaykimFanSub - Anime üzerine bir podcast. Henüz yeni tanıştım. Anime severlerin ilgisini çekebilir.
http://bolaykimfansub.com/?s=radyo

15- TRT Podcasting - Özellikle Radyo 3 seviyorsanız tam size göre. Büyük bir liste fakat ben aralarından "Dünyadan Yerel Sesler", "Kitaptaki Müzik" ve "Türk Masalları" podcastlerini takip ediyorum. Dünyadan Yerel Sesler müzik ufkunu açmaya birebir özellikle.
http://www.trt.net.tr/ondemand/podcastkategori.aspx?KategoriKodu=e9a28733-5767-4fc9-90c6-21a06f3e1210

Sonuç olarak geriye doğru baktığımda efecast, teknoseyir, havandan sudan ve yalansavar podcastlerini birden fazla kez dinliyorum. Onları özellikle tavsiye ederim. Gerisi hikaye ve kaçık prens de kalitelerini bozmayan arşivlik seriler.
Kulağınız boş kalmasın.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 20

Microsoft üzerinden Windows Sürümlerini ISO Olarak İndirme

Arkadaşlar burdaki yöntem, çoğu kullanıcının işine yarayacağını düşündüğüm bir kolaylık. Çoğumuzun istediği dokunulmamış Windows sürümlerini internette kolayca bulabilmek.Burda size bunu anlatacağım. Hepinize kolay gelsin.

 

 

 

  1. Öncelikle Microsoft'un sitesine giriyoruz.  https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO/

 

 

 

2. Daha sonra aşağıya kaydırıp Windows 10 için "Select Edition" kısmına geliyoruz.

 

 

3. "Select Edition" kısmına sağ tık ve incele (inspect) diyoruz.

 

 

 

4. Bu adımda mavi seçili bir kutucuk geliyor. Yanındaki küçük oka basıp genişletiyoruz.  Burada o "Select Edition" kısmındaki Windows 10 sürümlerini görüyoruz.

 

 

5.Şimdi asıl yer burası herhangi bir sürümün "Value" değerini değiştiricez.

 

 

 

 

6."Value" kısmına (Türkçe ise 'değer' olarak görülebilir.) çift tıklayıp istediğimiz sürümün kodunu yazıyoruz. (Aşağıda kodları verdim.)

 

 

 

7. Örnek olarak "Windows 7 Home Premium Sp1" sürümünü buraya girdim. Value değeri "6" .  Değiştirdiğiniz Windows sürümünün ismine de çift tıklayarak ismini yazabilirsiniz.Bu seçerken kolaylık sağlıcaktır.

 

 

8.Buraya değerleri yazıp bırakıyoruz ve sayfamızdan "Select Edition" yerinden kendi değiştirdiğimiz sürümü seçip "Confirm" e tıklıyoruz.

 

 

9.Son olarak "Select the product language" kısmından istediğimiz dili seçip "Confirm" e tıklıyoruz.

 

 

10. VE SONUÇ!

 

11.Kodlar Burada.

 

 

13. EKSTRA ADIM.  BIR NEVİ YENİ BİR KOLAYLIK.

http://pastebin.com/EHrJZbsV bu adresteki kodu Kopyalayıp https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO/ adresine girip  "Chrome" için F12'ye "Firefox" için Ctrl+Shift+J bastığımızda açılan "Console" kısmına Yapıştırıyoruz ve Enter'a basıyoruz.Varolan diğer sürümleri de görebilirsiniz böylece.

 

#akış #windows10 #windows7 #ISO #Windows8 #Teknoyardım

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 17

2016 yılında teknoloji dünyasında neler olacak?

Geçen yıl yayınladığım 'yılın enleri' yazımın sonunda bazı tahminlerde bulunmuştum. Hangilerini tutturmuşum diye bakayım dedim. Sonunda ufak bir blog yazısı çıktı.

Önce 2015'teki tahminlerimi tutturmuş muyum diye baktım sonra da 2016'ye geçtim.

2015 yılı ile ilgili kısa tahminler

  • 2015 yılı her zaman olduğu gibi zamlarla açılacak. Birçok şeye zam gelecek. Ama bizi bekleyen en önemli konu devletin hangi ürünlere anti-damping vergisi koyacağı olacak.

Evet zamlar geldi. Ama anti-damping en azından telefonlar için yalan oldu. Döviz artışı bu etkinin bir benzerini yarattı.

  • 4G ile tanışacağımız söylendi ancak verilen tarih 2015 sonu. Yani 2016'ya kalacak desek hatalı olmaz sanırım.

2016 yılına kaldı, tuttu.

  • Kotalardan şikayet etmeye devam edeceğiz. Ancak tıpkı oyun içi satın alma olayında olduğu gibi, kullandığımız tarifelere ek kota koymaya ya da hızımızı anlık yükseltmeye alışacağız. Fiberciler buna öncülük ediyor. Uydunet bile bu sisteme geçmiş durumda. Artık verdiğimiz taahütlere bağlı kota sınırlamalarına katlanmak zorunda kalmayacağız ama bedelini ödersek. ADSL hala çoğunluğun bağlantı tercihi mecburen. Orada da benzer bir adım bekliyorum. Ancak birilerinin para karşılığında upload tarifesi sunmasını da istiyorum. Bu, tam bir olay olur.

Servis sağlayıcılar para öde, ek hizmet al işini sevdi ve genişletti. Upload tarifesi de sunuldu. Canlı yayın denemelerimde bu tarifeden faydalanıp sadece upload hızımı yükseltebildim.

  • 90'larda gençken, 56k Modemlerden tek istediğimiz bir damla daha download hızıydı. 2010'ların gençliğinde ise upload önem kazanacak. YouTube üzerinde ve diğer sosyal ağlarda her genç bir kanal açıp yayıncı oldu. Yayın kalitesi ve çektiğiniz videoları yükleme, upload hızlarının daha çok konuşulmasını sağlayacak. İnşallah diyeyim.

Upload'un önemi kesinlikle daha çok anlaşıldı. Yayıncılığa soyunanların hem mecazi hem de gerçek anlamda artması, daha çok kişiyi upload'u iyi olan sistemlere yöneltti.

  • Bulut güvenliği delik deşik edilmeye devam edecek. Sosyal ağlara verdiğimiz bilgiler sayesinde hackerlar artık sunucuları kırmaktan ziyade login bilgilerini ele geçirip giriyor. İşleri çok daha kolaylaştı. Tek bir servisin güvenliği değil tüm internetin güvenli olması gerekiyor. Zincir zayıf halkadan kopmaya devam edecek.

Maalesef çocuklar için sunulan hizmetlerin de listeye eklenmesi ile güvenlik konusu gündemden düşmedi.

  • Tabletler iyice gözden düştü. 2015 yılında laptoplar tabletleşmeyi becerirse o şekilde gündeme girebilir. Zira 2014 yılında tablet ve laptop karışımı olarak sunulan cihazlar tablet kısmını beceremediler.

Microsoft'un Surface serisinde yaptığı güncelleme dışında aklımda kalan bir model olmadı. Zaten tabletlere ilgi azalınca, laptopta tablet özelliği de aranan bir özellik de olamadı.

  • Telefonlar 2014 yılında uzayacakları kadar uzadı. 2015 yılı çok daha zor olacak. 8K ekran koymaya çalışmak gibi abuk girişimler yerine adam gibi pil istiyoruz. 2014 yılı telefonları hem ısınma konusunda hem de pil konusunda sınırları fazla zorladılar. Telefonun ısınıp video çekmemesi ya da tümden kapanması ile bu yıl tanıştık.

Bu yıl da pil konusunda bir çözüm üretildiğini göremedik. Sadece hızlı şarj yaygınlaştı.

  • 'Yerli' telefoncular daha çok gündeme gelecek. Operatörler artık düzgün telefon satmaya başladılar. T50 bu konuda kapıyı açtı. 2015 yılında model sayısı artacaktır.

Yerli telefonlar bu sene gerçekten de patlama yaptı. ZTE memnun. Vestel memnun mu bilemiyorum.

  • 2013-14 yılında PC terfisi yapanlar büyük ihtimalle 2015'i para harcamadan atlatacaklar. DX12 çıksa da 2015 yılında yeterince oyunda destek bulabilir mi ?, zor.

Gerçekten de 2015'te para harcamaya değer bir gelişme olmadı. AMD tarafında işlemciler yerinde saydı. Intel iki nesil birden çıkarttı. Birini kimse göremedi diğeri de Haswell sahiplerini heyecanlandıracak bir şey sunmadı. DirectX  12 de 2015'i ıskaladı.

  • 3D yazıcılar gelişmeye devam ediyor. 2015 yılında daha çok konuşacağız.

Kesinlikle daha çok konuşuldu. Özellikle organ basmaya yarayan bio yazıcılarda her gün yeni bir haber okuyoruz. 3D baskı için özelleşmiş dükkanlar da çıkmaya başladı.

  • Kendi kendine gidebilen arabalar 2015 yılında özel yollardan halka arasına çıkacak. Daha çok konuşacağız.

Tam olarak bu şekilde gerçekleşti. Birçok firma bu işe girdi.

  • Bu yıl çıkarılmaya çalışılan fişleme ve kolay site kapatma yasaları 2015 yılında uygulamaya geçecek.

Yasalar uygulandı ama fişleme kısmı, servis sağlayıcılarının baskıları sonucu şimdilik rafa kalktı.

  • Telefon yoluyla spam yapılmasına engel olacak yasa da 2015 yılında devreye giriyor. Bakalım etrafından nasıl dolanacaklar bunun.

Tahmin ettiğimiz gibi, dolanıldı. Azalma olduğu kesin ama bahisçiler coştu.

  • Yeni tüketici hakları bu yıl devreye girdi. 2015 yılında uygulamasının yansımalarını alacağız.

Tüketici haklarını bilen ve kullananlar, memnun ayrılırken, bilmeyen çoğunluk bilmemeye ve mağdur olmaya devam etti.

  • Artık bir yabancı dil yetmiyor, bir de programlama dili öğrenmek gerek. Bakalım devlet 2015 yılında bunu idrak edecek mi. Etmese de çocuklarınızı yönlendirmek sizin de elinizde.

Etti! Uygulama yazarlığına ve oyun geliştirmeye o kadar çok teşvik var ki, bu fırsatı kaçırmamak gerekir.

  • Yazılımların fiyatları hem düştü hem de abonelik sistemi yaygınlaştı. 2015 yılında hala pahalı olan yazılımların pek şansı kalmayacak.

Microsoft bile Windows 10'u bedava verdi. Kullandığım yazılımlara baktığımda pahalı bir yazılım kalmadığını görüyorum. Bu yıl buna ilave olarak bir de kupon çılgınlığı vardı.  İndirim kuponu dağıtan sitelerden ciddi fırsatlar yakalanabildi.

  • Windows 10 kesinlikle bir hareketlilik yaratacak. Bedava olacağını sanmıyorum ama Windows 8 sahipleri ufak bir güncelleme ücretine geçebileceklerdir diye tahmin ediyorum.

Hem tutmuş hem tutmamış. Bedava verildi ama bir yıllığına. Eğer elinizde Windows 10'a dönüştürmediğiniz anahtarınız varsa bir yıl dolmadan yapın. Ama benim tahminim süre uzayabilir ya da toptan vazgeçilir bedava kalır.

Genel olarak baktığımda 2015 yılı tahminlerimi tutturmuşum. 2016 yılı için de birkaç görüşüm şöyle.

2016 yılı tahminlerim

  •  2016 yılı VR yılı olacak. Ancak ürünlerin durumunda hala kesinleşmeyen bazı noktalar var. Büyük oyuncular, Oculus, Sony ve HTC 2016 yılında ürünlerini rafa koyacak ama nasıl olacağı tam belli değil. Oculus, Touch kontrolcüsünü 2016 yılının ikinci yarısı içinde çıkacak şekilde erteledi. Yani önce başlık çıkacak. Sony ise VR için gereken hesaplama gücü konsolda olmadığından, harici bir cihaz ile satacak gibi görünüyor. HTC de Vive ürününü 2016 yılına ertelemişti. İçlerinde muhtemelen en pahalısı Vive. Hepsini denemiş biri olarak hepsi de heyecan verici diyebilirim. VR'ı 4K balonu gibi düşünmeyin. Gerçekten bir işe yarayacak ve oyun dünyamıza yeni bir boyut kazandıracak.
  • Sistemlerini 2013-2014 yılında güncelleyen biri 2016'yı da ıskalayabilir. İşlemci cephesinde sizi sıkıntıya sokacak bir durum olma ihtimali az. Radikal bir performans artışını da ucuza alabilmemiz mümkün olmayacak. Ancak bir istisna var. Ekran kartı savaşı yılın ikinci yarısında tıpkı eski günlerdeki gibi olacak. Hem AMD hem de NVIDIA yeni ürünlerini çıkartacak. Bu defa yeniden isimlendirme değil, kartlar uzun zamandır kullandıkları 28nm üretim teknolojisini terk ediyor. Bu sayede mevcut kartlara fark atılacağını tahmin ediyorum. Bu hız artışı da çok doğru bir zamana denk gelecek. DirectX 12 ve VR'ı bu yeni kartlarla kullanacağız. Zaten VR şu anda SLI tarzı sistemler ile tanıtılıyor. Çünkü performans ihtiyacı aşırı yüksek.
  • Sony ve Microsoft, hızlı yaşlanan ve 1080p'ye bile zaman zaman çıkamayan konsollarına VR yüzünden güncelleme yapacak. Sony harici kutu şeklinde olacak diyor ama Microsoft'tan nasıl bir cevap geleceği belli değil. Bir şekilde mevcut konsolları VR'a geçirip, 2017'de konsola dahil edilmiş çözümlerle bir güncelleme görebiliriz. Belki Microsoft biraz da geri kalmasının etkisi ile bunu 2016'da yapar.
  • 4.5G piyasaya bir hareketlilik getirecek. Şu ana kadar pek üzerinde durmadığımız 'modem hızı', incelemelerde daha vurgulu söylenecek. Ancak tabii bunun için operatörlerin de 300 mbps gibi hızlara tırmanabilmeleri gerek. Yoksa zaten çoğu telefon 150 mbps sağlayacak durumda.
  • Telefon paketlerindeki kotaların artacağı kesin. Ancak ne kadar artacağı ve fiyatları belli değil. Kişisel beklentim 4.5G'nin pahalı bir ekstra olacağı yönünde. En azından 2016 yılında. Firmalar önce maksimum kar elde etmeyi deneyeceklerdir.
  • Devlet teşviklerinin de artması ile yerli oyun ve uygulamalarda 2016 yılında ciddi artış görebiliriz. Ama bu teşviklerin bir şekilde boşa gitmemesi, ileride faydalanmak isteyeceklerin de bu imkanlara sahip olması için önemli. Sahtekarlara göz yumulmamalı.
  • Robotlar ve yapay zekayı daha çok konuşacağız. 2015 yılında yaşanan gelişmeler bile oldukça hızlıydı. Ama 2016 yılında ürünleşip, piyasaya da çıkmaya başlayacaklar.
  • Kendi kendine gidebilen arabalarla ilgili daha çok gelişme göreceğiz. 2015 acemilik yılıydı. 2016'da daha cesur test sürüşleri göreceğiz. Ama hayatımıza gireceklerini pek sanmıyorum.
  • Pil teknolojisinde de 2015 yılında birçok gelişmenin haberini yaptık. Yine çoğu test ortamındaydı. Artık bu yıl daha somut ilerlemeler bekliyoruz.
  • Snapdragon 820 ile bu yıl telefonlar, geçtiğimiz seneye göre daha serin bir yıl geçirecek. 810 kabusunu geride bırakacağız. 2016 yılının telefonları, eğer 820'de beklenmedik bir sorun olmazsa, daha da incelebilecekler. Eğer üreticiler 4K gibi gereksizliklere girmezlerse, pil ömrüne de olumlu yansıyacak bu durum. Şahsen Apple'daki 3D touch'ın da bir şekilde taklit edileceğini düşünüyorum. Ama genel olarak radikal bir telefon tasarımı göreceğimizi sanmıyorum.
  • 2016 yılında 1000 lira civarında dolaşan telefonların daha da çekici olacağını tahmin ediyorum. 2015 yılındaki trendin devam etmesi yeterli.
  • Apple bu yıl yenilik olarak saat çıkardı. 2016'da daha önce girişmedikleri bir ürün gamına dalmaları gerekecek. Saat yeterince etkili olmadı.
  • Firmalar saatlerinde pil ömrünü 2015 yılında iki güne çıkartıp, şekillerini de mantıklı hale getirdiler. Ama 2016 yılında da bizi pek ikna edemeyecekler.
  • 2016 yılında artık 4K dışında bir TV görmeyiz. Buna bir de HDR eklenecek. TV firmalarının bunu da satamayacaklarını tahmin ediyorum. 2016 yılını HDR'nin ne kadar harika bir şey olduğunu dinleyerek geçirmeye hazır olun. İçerik var mı? Yok. 2017 içinde, 4K gibi HDR de TV'lerin sormadan aldığımız standart özelliklerine eklenir.
  • Yeni yılda da hack olaylarında bir azalma olacağını sanmıyorum. Hatta bulutun güven kaybettiğini söyleyebiliriz. Kişisel depolama ürünleri satan firmalar daha şirin çözümlerle ev kullanıcısına uygun ürünler çıkartacaktır. NAS'ların ucuzlayıp kurumlardan evere girmesi mümkün olabilir.
  • SSD fiyatları düşmeye devam edecek. Her ne kadar özel indirim günlerinde olsa da, 2015 yılında 1TB diskler, ev kullanıcıları tarafından da alınabildi.
  • Fotoğraf makineleri, klasik DSLR, çıktığı yere geri dönmeye devam edecek. Yani profesyonel kullanıma. Aynasızların da daha fazla pazar alabileceğini sanmıyorum. Fotoğrafçılık işi amatörler için cep telefonlarına kaydı ve bitti. O yüzden işi makine satmak olan firmaların işi bu sene daha da zor olacak. Farklı alanlardan geliri olmayan firmalar küçülecek.
  • Yurt dışında adı konan adapocalypse, yani banner tabanlı reklam sisteminin çöküşü tam anlamıyla 2016 yılında olacak. Bu yıl aynı zamanda yeni reklam türlerinin ortaya çıkışına şahitlik edebilir. Reklam ajanslarının kara kara düşündüğüne eminim. Kişisel tahminim, reklamların render aşamasında, TV mantığında, videolara eklenmesi. Video içine gömülen reklamları adblock ile engellemek mümkün olmayacak. İnceleme görünümlü reklamların sayısı, yazı ve video, artacak. Sadece kullanıcı yararına üretilen bilgiye erişim zorlaşacak ya da ücretli olacak. Video içerik üretiminin ve klasik reklamları engellemenin artması ile, ürün yerleştirme, internet yayıncılığına da gelecek. Yayıncılık için zor bir yıl olacak.
  • Google'da bir şey arattığımızda yaşadığımız bilgi kirliliği, YouTube'ta ve diğer video mecralarda da sorun olacak. Faydalı videolar ile çöpleri ayırmak zorlaşacak. Bu konuda yeni algoritmalar gerekecek.
  • Bu yıl kişisel canlı yayın bir anda parladı ancak 2016'da aynı heyecanın olacağını sanmıyorum.

Sizler de yorum alanında kendi beklentilerinizi yazabilirsiniz. Seneye hangileri tutmuş beraber bakarız.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 38

Tokyoflash Kisai Tenmetsu LED saat incelemesi

Tokyoflash firmasının ilginç saat tasarımlarından Kisai Tenmetsu LED modelini inceliyoruz.

Ürünün linki burada. Diğer modelleri de sitesinden görebilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Oyunlar için işlemci ne kadar önemli: Q9550 & GTX980

Bu incelemeyi özellikle ekran kartlarını upgrade etmek isteyen ve var olan işlemcisinin idare edip etmeyeceğini bilmek isteyenlere fikir vermesi amacıyla hazırlıyorum.

Durumu özetlemek gerekirse, yaklaşık 7 yıl önce topladığım EP45-DS3R mainboard'lu Intel Core2 Quad Q9550 işlemcili sistemimi uzun süre GTX 480 ekran kartıyla çok uzun süre problemsiz şekilde kullandım. Tabii ki zaman içinde HDD, SSD, Monitor gibi birimlerde değişiklikler oldu fakat mainboard ve işlemci 7 yıldır aynı kaldı. GTX 9XX serisi çıkınca 480'i alırken hissettiğim heyecanı hissettim ve 980'e geçiş yapmaya karar verdim. Bu geçişi yaparken işlemcimin ne kadar darboğaz yaratacağını görmeden herhangi bir işlemci upgradei planlamadım. Aldığım sonuçlar doğrultusunda da bir süre daha Q9550'yi kullanmaya karar verdim.

Kullandığım sistemin özellikleri;
Intel Core2 Quad Q9550 CPU 2.83GHz (~3.21 GHz Overclock)
Gigabyte EP45-DS3R Mainboard
8GB DDR2 800MHz RAM (~756 MHz'de çalışıyor)
Zotac referans GTX980 Ekran Kartı
Samsung SyncMaster T260 Monitor (1920*1200, 60Hz)

Benchmark notları:
* Sonuçlara Screenshot'lardan bakabilirsiniz.
* Bütün testlerde oyunların sunduğu en yüksek ayarlar kullanıldı.
* Shadow of Mordor'da Ultra Texture için HD Content yüklü.
* 3DMark sonuçlarında High End Gaming PC olarak geçen referans makine Intel Core i7-4770K - NVIDIA GeForce GTX Titan
* World Of Warcraft Fraps Benchmark Sonucu;
Min 69 FPS, Max 120 FPS, Ortlama 86.501 FPS

Paylaştığım sonuçlar doğrultusunda benim gibi tearing'den rahatsız olup sürekli VSYNC kullanan, oyunları FullHD 60Hz bir monitor ile oynayan birisi için 7 yıllık bir işlemci bile GTX980 ile sabit 60 FPS ile oyun deneyimi sunabiliyor. Bu sisteme şu an i7 bir işlemci bile takılsa VSYNC her zaman açık olacağı için daha iyi bir oyun deneyimi sunmayacak. Tabii ki GTX980 yerine daha düşük bir kartla da aynı sonuçlar alınabilir, fakat bu incelemede odak noktası işlemcinin performansı ve kişisel olarak yaşadığım deneyimi aktarmak.

Bu arada iş performansına da kısaca değinecek olursak, iş gereği bir çok sanal makine ve servisi bir arada çalıştırıp testler yapan birisi olarak sistemin 7 yıldır fazlası ile yeterli olduğunu söylebilirim. Render yapmadığım için işlemci beni iş konusunda limitlemiyor.

Daha fazla benchmark ve ekran görüntüsü paylaşmak isterdim fakat incelemede 5 resim limiti var 😉

Umarım eski bir işlemci ile yeni bir ekran kartı kullanmak isteyenlere faydası olur.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 14
  • Utku Can Ölmez @utku777

    @tascagdas merhabalar, Athlon 64 3500+ zamanından beri AMD kullanmıyorum ama cevap verebileceğim bir konuysa yardımcı olmaya çalışırım.

    • Çağdaş Taş @tascagdas

      @utku777 abim aslında bende amdci değilim ama bütçe durumları derken almak zorunda kaldım 😀 neyse sorun şöyle: m5a97 r2.0 le anakartım var ve işlemcim fx 8320 ekran kartım gtx970 ama işlemci gerektiren oyunlarda özellikle 64kişilik mapi olan bir bf4 multiplayerde fps 16ya kadar düşüyor ama bazende 160a kadar çıkıyor sanırım sorun işlemcinin kendini overclocklamasından oluyordu bende amd turbo core u kapattım biostan o anlık düşmeler artık yok fakat artık işlemci darboğaz yapıyor 3.5 ghzde cok ıyı calısıyor oyunda fps 30 a kadar dusebılıyor yıne ama artık eskısıne gore daha az bende işlemciye biraz overclock yapayım dedım 3.6ya bile çıkarsam eskı sorun gerı gelıyor oyunun 40 saniyesi 90fps 10saniyesi 20fps bu periotta ilerliyor işlemci soğutucumda iyi hyper 212 evo var kısacası ben anlamadım abi sorun bana anakartta gibi geldi sence ne yapmalıyım gtx 970im ile rezil oluyorum 😀

    • Utku Can Ölmez @utku777

      @tascagdas aslında ben de AMD yada Intel'ci değilim. Kişinin kendisine uygun gördüğü işlemciyi almasından yanayım. Öncelikle sistemini güle güle kullan, özellikle GTX970 sayesinde baya bir rahat edeceğini düşünüyorum 🙂 Sorunun cevabına gelince de AMD işlemciler de turbo core ile ilgili test yapma şansım olmadı fakat senin anlattıkların doğrultusunda ben olsam şu şekilde ilerlerdim.
      * Öncelikle her ne olursa olsun frekans 3.5 ghz'i aşınca problem oluşuyor gibi gözüküyor. Daha yüksek frekans daha yüksek ve tutarlı güç ihtiyacı duyar. Mainboard ya da PSU'un bunu sağlayamıyor olabilir.
      * Turbo core'u tekrar açarak sentetik benchmarklar yapıp cpu'nun vermesi gerekenden daha düşük yada stabil olmayan bir performans verip vermediğini ölçebilirsin.
      * Sentetik benchmarklar da hem cpu hem de gpu yu birlikte ve ayrı ayrı test edebilirsin. Örnek olarak tek tek yüklenilen testlerde problem yokken ikisi birden max kullanıldığında problem çıkıyorsa, sisteme sağlanan güç yeterli olmayabilir.
      * Aldığın benchmark sonuçlarını başkalarının fx8320 ve fx8320 + gtx970 sonuçları ile karşılaştırıp sisteminde diğer kullanıcılardan farklı olarak negatif bir durum olup olmadığını görebilirsin.
      * Sonuçları paylaşırsan daha fazla fikir yürütebiliriz.

      Bunlara ek olarak sorunu internette araştırdığım fx8320 ile aynı problemi yaşanlara rastladım.
      Örnek olarak şu konuyu inceleyebilirsin:
      http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2280122/fps-drops-game-fx8320.html
      Bu konuyu açan kişi de son olarak çözümün turbo core u kapatmak olduğunu söylemiş.

      Eğer testler sonucunda sistemde elle tutulur bir probleme rastlamazsan fx8320 kullanıp başarılı şekilde overclock yapan arkadaşlardan yardım alabilirsin. Forum vb.. yerler bir çok kişi olduğuna eminim.

    • Çağdaş Taş @tascagdas

      abi bana birkaç gün verirsen dediğin testleri yapıcağım ve bulabilirsem bir arkadaşımın anakartını deniycem

    • Utku Can Ölmez @utku777

      tamamdır kolay gelsin, bol şans 😉

  • Utku Can Ölmez @utku777

    Evet bende daha fazla sonuç yayınlamak isterdim ama resim yerine text olarak yayınlayınca pek bir esprisi kalmıyor. Ama özellikle BF4 ile ilgili olarak multiplayer'da da 60Hz ve VSYNC açıkken daha yüksek bir işlemciye ihtiyaç duyulmadığını söyleyebilirim. Bu yazının ana fikri eğer VSYNC açıp 60 fps'de oyun oynayan bir kullanıcıysanız günümüze göre zayıf işlemcilerin bile yeterli olacağı ve CPU upgrade'nin biraz daha bekleyebileceği. Blog konusunda da tamamen katılıyorum fakat incelemeleri bu şekilde kısa tutmaya zorlanmak bizim gibi bu işleri boş vakitlerinde hobi olarak yapan kişilerin incelemeyi kısa tutması için güzel bir bahane oluyor 🙂

  • prequel @prequel

    EDİT: Neyse diğer paylaşımlarınızda varmış. Teşekkürler. 🙂 GTA V darboğazı ciddi oranda görünüyor sizde de, demek ki açık dünya oyunların gerçekten şakası yok.
    ***
    Bir de 3.5GHz ve üzerine çıkmayı deneyin isterseniz. Çok fark yapmaz gerçi ama hiç yoktan iyidir. Bende de aynı anakart var. Çıkamıyorsanız benim ayarları bir ara paylaşabilirim, tabii işlemci farkı var biraz ama benzer ayarlarla çıkar muhtemelen.
    ***
    Orijinal mesaj:
    Witcher 3, GTA V, Batman: Arkham Knight gibi oyunlardan da görüntüler koyar mısınız? Bu oyunlar şu an performans ihtiyacı olarak farklı bir seviyede. Resmi link olarak koyabilirsiniz resim olarak eklenmiyorsa. Bende de 3.5GHz'e OC'ladığım Q9400 var, 970 almayı düşünüyorum. İmkanım olursa büyük ihtimalle alacağım ancak darboğaz ciddi olabilir her ne kadar bazı ezbere yazılan abartı yorumlara itibar etmesem de. Mesela biraz önce elemanın birinin GTA V'te paylaştığı videoyu izledim ( https://www.youtube.com/watch?v=tl0Gmgvv2SU ), 4GHz'lik Q9550 GTA V'te tüm ayarlar açıkken resmen %50 darboğaz yapıyor. Mevcut 560 Ti'ımda bile oyununa göre değişik durumlar olabiliyor ama o darboğazı VRAM'in yapıyor olma ihtimali de var. %20'ye kadar CPU darboğazına razıyım ama %50 falan olursa dayanamam sistemi komple değiştiririm, o zaman da ipin ucu kaçar.

    • Utku Can Ölmez @utku777

      Aslında daha fazla voltaj vererek 3.7'ye de çıkarmıştım fakat o riski almak istemedim. Q9550 idare ediyordu fakat bu yazıyı paylaştıktan sonra elime iyi bir fırsat geçti ve ufak bir upgrade yapıp i5 2500k'ya geçiş yaptım onu da overclock ile 4.3Ghz'de çalıştırıyorum. Şu ana kadar hiç bir oyunda (GTA V dahil) CPU darboğazı görmedim 🙂

  • Endoplazmik Retikulum @barizbari

    aynı board ve işlemciyi ben de kullanıyorum, 5 sene gtx275 kullandım, yaktım r9 270x'e geçtim çok memnunum. nazar değmesin.