Ders: Borsa İstanbul 101 (Başlangıç, Orta ve İleri Düzey)
Konu: Varant Piyasaları
----- (Başlangıç Düzeyi)
Varantlar yatırımcıya daynak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan ve belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren finansal üründür. Varant piyasaların da iki tane ihraç eden kurum var. İş Yatırım ve Ak yatırım bunların varant kodları farklı olur.
Örneğin;
İş Yatırım: Endeks 30 Satış Varantı : IY_I_PPV
Ak Yatırım: Endesks 30 Satış Varantı: IZ_A_UBV
3’üncü hanedeki harf bize ihraç eden kurumu gösterir. 2 kurum’da çok iyimser değildir. 2020 yılında deutsche bank varantı vardı ve kotasyon fiyatlarını çok güzel ayarlarlardı ve iş yatırım da o şekilde yapmak zorunda kalmıştı. Deutsche Bank 2020 yılı mart ayında dünya borsalarında çöküş yaşadığında ciddi oranda zarar yazmıştı ve piyasa’dan komple çekildi. Size şöyle diyeyim. SP500 satış varantını 3000 TL lik alsaydınız 175.000TL net kar yazıyordunuz. Neyse anılar bitmez diyip geçelim konumuza 😀
> Varantlar da Dayanak Grubu
- Endeks = SP500, BIST 30, DAX
- Döviz = USD, EUR, STERLIN
- Emtia = Altın, Gümüş, Pamuk ve Brent Petrol
Varantlar limitsiz kar vardır, yani bir günde %100 de yapabilir %1000’de ama limitli zarar vardır. Ne güzel değil mi? Bir diğer tarafı hedging (sigortalamak gibi düşünebilirsiniz) için yapılır yani riskimizi azaltırız. Dün endeks patlıyor değil mi, alırsınız satış varantı endeks aşağıya geldikçe siz de paranız koruma altına almış olursunuz. 1 lira kaybedeceğinize 0,7 lira kaybedersiniz. Bunun karar merci sizsiniz kimisi %10luk kısmını sigortalar kimisi %50sini…
> Varant Türleri
- Alış Varantı: Dayanak Varlığın yükselişini düşünüyorsanız,
- Satış Varantı: Dayanak Varlığın düşeceğini düşünüyorsanız
----- (Orta Düzey)
> Varantta Belli Başlı Terimler ve Anlamları
- Duyarlılık: Varant fiyatının 0,01 krş değişmesi (1 kademe yukarı gitmesi) için dayanak varlığın kaç kademe değişmesi gerektiğini gösterir. Duyarlılık ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. O kadar hızlı tepki verdiğini gösterir. Burada önemli hususlar var bu iş böyle kolay değil. Piyasa yapıcının kotasyon fiyatlarını girme olayı var bir de millet çok yüklenirse o fiyat daha hızlı yukarı ya gider.
- Teta (Zaman Değer Kaybı): Varantın 1 gün sonra ne kadar değer kaybedeceğini gösterir ve buna tatil günleri de dahildir. Örneğin, Cuma günü Endeks Satış varantı aldınız, Endeks 2200 iken varantının fiyatı 0,30 olsun ve 0,01 krş zaman erimesi olsun. Cuma gününden pazartesiye pozisyon taşıdığınız da eğer ki endeks 2200’den açarsa varantın fiyatı 0,27’den açılacak ve siz zarar etmiş olacaksınız. Endeks satıcılı başlar ve devamı gelir sizin kar etme olasılığınız olur.
- Etkin Kaldıraç: Dayanak varlığın %’1’lik yükselişinde ya da düşüşünde varantın yüzde kaç değişeceğini gösterir. (Aşırı önemli değil).
- Delta: Dayanak varlıktaki 1 birim (1 TL yukarı giderse) varant fiyatını yaklaşık ne kadar değişeceğini gösterir. (gene bakın)
- Çarpan: Bir varantın kaç lot dayanak varlığa eşit olduğunu gösterir. Örnek: KCHOL alış varantı olsun ve bu varantın çarpanı 2 olsun. 100 adet kchol alış varantı aldığınız da 200 lot kchol almış gibi olursunuz. (hisse senetleri için bakabilirsiniz ama çok fazla önemi yok).
> Risk Grupları
- Yüksek Riskli (Kırmızı): Bunda günlük işlem yapılır ve nokta atışı tahmin gerekiyor. Deneme amaçlı girilmez. Terste kalırsanız paranızı sıfırlarsınız.
- Riskli (Sarı): Gün içi Alım – Satıma Uygun: Günlük ve haftalık için işlem yapabilirsiniz fazla sıkıntı oluşturmaz. Kaldıraç oranları yüksektir.
- Beklentilere Göre Yatırım Yapılabilir (Yeşil): Bunda kafanız diğerlerine göre daha rahat olur. Kısacası en makul olan budur.
- Kaldıracı Düşük Yatırım Yapılabilir: Düşük kaldıraçlı tercih edenler içindir ve bu varantların geneli beklentiniz olan fiyatın üzerine gittiğinde oluyor. İşlem gördüğü fiyat da diğer varant gruplarına göre daha yüksektir.
Risk grupları da bu şekildedir. Seçerken dikkat edin. Yapacağınız işleme göre ayarlarsınız ama burnda daha önemli konu var. Varantın Uygun olup olmadığıdır. Bunu buradan anlayamazsınız.
---------- (İLERİ DÜZEY)
Başlıca konulara değindim, anlamışsınızdır diye tahmin ediyorum. En önemli mevzuya gelelim ilk önce aracı kurumlardaki danışmanlar varya heh onlar varant piyasalarını bilmezler daha doğrusu ben 4 farklı, 5 farklı kurumla çalıştım bi denk gelmedi. Size gidin iş yatırımın ya da ak yatırımın sayfasından ne beklentiniz var ona göre seçebilirsiniz derler. Geçinsinler o işleri yanıltır. Varantlar da çok iyi paralar kazanabilirsiniz ama bir o kadar da işlemi zordur. Nokta atış gerekiyor, eğer ki emin değilseniz bu piyasalar da işlem yapmak aşırı tehlikelidir. Bir günde paranızın %50sini direk kaybedersiniz hatta paranızın sıfırlanma durumu söz konusudur, tek bir hatanıza bakar. Varantlar da işlem yaparken seçtiğimiz varantın uygun olup olmadığıdır. Uygun olmayan varant almışsınızdır bi bakarsınız zarar etmişsiniz. Piyasa yapıcı kotasyon fiyatı giriyor ediyor. Derinliksiz ekranla olacak iş değil bu… O yüzden yazının en önemli yeri burasıdır. Bunu da görsellerle anlatacağım.
Uygun Varant Nasıl Seçilir?
Öncelikle Matriks Veri Terminali: Hisse Derinlik, Anlık Kurum Dağılımı, Bist Endeksler zorunlu gerekiyor. Bunlar olmadan bu piyasa’da işlem yapmayın… (Ideal, Foreks Mobile’da olur kurumunuz hangisini destekliyorsa) Matriks güncel fiyatı 262,38TL aylık. Kurumlar daha uygun fiyat veriyorlar.
- Yukarı da bahsettiğim, teta meta, deltasına bide duyarlılığına baktınız. Kendinize risk grubu da seçtiniz bitti mi hayır… Varant piyasalarında piyasa yapıcı dediğimiz birisi vardır. Piyasa yapıcı, her varant için kotasyon fiyatı girer. Bu kotasyon fiyatlarını hem Alış ve hem de Satış kısmına girer. Bizler bir varant aldığımız da örnek Krdmd olsun. Piyasa yapıcının alışı 0,35 satıcısına bakmayın. Piyasa yapıcı sen sat ben alıyorum senin varantını diyor. Buradaki ihtimal demek ki kardemir düşme ihtimali vardır. Sadece buna göre yorum yapılmaz. Bir diğeri bunun burada olması iyi birşeydir. Anlık gelişmelerde başka bir alıcı bulamazsanız. Direk piyasa yapıcıya malı verirsiniz. Kurtulursunuz. Arçelik alım varantında ise piyasa 0,20’de ama millet 0,22’den alanda var. Bu her zaman olmak zorunda değildir. Bazı varantlar sadece piyasa yapıcı olur işlem olmayanlar da vs. Siz bir varant aldığınız kesinlikle iş varantın sitesinde ya da ak varantın sitesinde dayanak varlığın fiyatına kaç düşünüyorsanız onun piyasa alıcı fyatına göre değerlendirin ve zaman erimesini de mutlaka göz önünde bulundurun. Vade sonuna yakın bir varant alacaksanız. Bu işlem sadece nokta atış ve o gün içerisinde kapatmalısınız ki bir sonraki gün oluşabilecek sıkıntılı durumlardan etkilenmeyin. Ek bilgi vade sonu 10-5 gün kalan varantlarda fiyat oynaklıkları çok olur bu yüzden kesinlik yoksa bu varantlardan uzak durun aksi takdir de düşündüğünüz olmazsa ciddi ölçüde zarar yazarsınız. Eğer ki tutarsa Allah bereket versin. Varant piyasalarını her gün takip etmelisiniz hangi dayanak varlıktan işlem yapacaksanız. Bir gün önce uygun olmayan varant bir sonraki gün uygun hale gelebiliyor. Arçelik alım varantı ARACB.V ve ARIHO.V bu ikisi arasında en uygun olan varant ARIHO.V dir çünkü daha iyi fiyatlama yapıyor diğerinde Arçelik 53 iken 0,25’lerde iken zaman değer kaybı ve Arçeliğin fiyatı düştüğünden dolayı varant fiyatı 0,6’lara kadar gerilemiştir. Bu ikisindeki karşılaştırma ‘da etken faktör kaldıracıdır. ARIHO.V ‘nin kaldıracı 11 iken ARACB’nin 3’lere kadar düşmüştür. Bu yüzden her gün bakın… Yüksek kaldıraç iyi kazanç ve kaybıda içerir. Dikkatli olmak lazım. Diğeri nedir 0,06’dan daha fazla miktar da alım yaparsınız aynı hesaba gelebilir. Mesela ARIHO.V varantını alalım 0,20 olan varant Arçelik 55TL olursa 0,52 oluyor 5 günlük zaman erimesini yapalım. ARACB.V ‘de ise 0,06 olan varant 0,14 oluyor. Dün bu şekilde değildi. ARACB.V daha az kazandırıyordu. Yıllarca işlem yapınca anlatması basit geliyor 😀 , yeni başlayanlar için zorlu işlem süreçleri olacak. Burada anlatılan kadar basit bir piyasa değil zor bir piyasadır.

Büyük ihtimalle kafanız karışmıştır. Varant piyasaları zordur bunu öğrenmek için işlem yapacaksanız da 1 lirayla işlem yapmayın paranızı sıfırlarsınız ya da büyük çoğunluğunu kaybedersiniz ve kurtarılamaz hale gelir. O yüzden 100TL ile işlem yapın sıfırlanacaksa da 100TL sıfırlansın. Olmadı bir gün discord’da buluşalım, orada daha güzel gösteririm.

Herkese iyi günler.

#HaftalıkBorsaDeğerlendirmesi
#HaftalıkFinansalOkuryazarlık

BeğenFavori PaylaşYorum yap

En basit yerden başlayalım.

Ders: Borsa İstanbul 101
Konu: Hisse senetleri ve Vadeli Piyasalar

1. Konu: Hisse senetleri

Siz gittiniz koç holding (kchol) aldınız 27.00'dan bu sizin Hisse portföyünüz de 1 Lot olarak gözükür. Eski sisteme göre 1000 hisse olarak gözükür. Borsa istanbul'da 0,5 lot alnımaz alamazsınız. En düşük 1 lot alırsınız.

2. Konu vadeli piyasalar'da minimum teminat tutarı diye birşey yok. Ona başlangıç teminatı diyoruz. Borsa İstanbul'da başlangıç teminatlarına ayar çeker risklere ve hisse senetinin fiyatına göre değişiklik gösterir. Koç Holding (Kchol) örneğinden devam edelim.. Vadeli piyasalar da işlem fiyat ile spot fiyatta işlem gördüğü fiyat farklıdır. Adı üstüne (future) biz gelecek fiyatı satın almış oluyoruz. Örnek: Kchol Spot fiyat Alış: 28.60 Satış: 28.70 Vadeli piyasa (F_KCHOL0122 ~ F(future) 01_22 yazan kısım vadeli'nin ayını ve yılını gösterir yanii 01 2022 yani Ocak 2022 Vadeli diyebilirsiniz. Ocak Vadeli'de Alış: 28.91 Satış: 29.03 (bunun böyle olmaması lazım daha yüksek olmalı neyse). Diyorsunuz ki Kchol Ocak ayında 29.03 olur 1 kontratlık aldınız. Spot fiyatın 29.03 olacağını düşünüyorsunuz demektir. Spot fiyat 29.03 olur siz de girdersiniz. Kapatırsınız pozisyonunuzu.. Hoş istediğiniz fiyattan kapatabilirsiniz, alınan kontrat sayısına göre vs. değişiklik gösterir.

Ek bilgi: Eski'den IMKB'de (Bist) 01xx ~ 03xx ~ 06xx~ 09xx ve 12xx bir yıllık pozisyon açabiliyorduk. Daha sonra bunu değiştirdiler. Sadece 3 aylık yaptılar yani 01xx ~ 02xx ~ 03xx olarak işlem yapabiliyoruz. Her vadeli'nin sonun da bu bir sonra ki ay eklenir yani 01XX ay sonu geldiğinde bu sefer biz gideriz Şubat vadeli'den işlem yaparız. Borsa İstanbul bu sefer gider 04xx vadeliyi açar.

Güncel Başlangıç Fiyatı: (Kchol 365₺) diyelim bu şudur 365₺ ile 1 Kontrat işlem açabilirsiniz.

Hisse senedine göre hesaplaması: siz kchol alış yapacaksınız 100 Lot 28,70'den buda 2870₺ yapıyor değil mi ama ben vadeli piyasalar'dan 365₺ ye aynı pozisyonu açabiliyorum.

Şimdilik bu kadar yeterli 😀 bundan sonrasını discord yapar anlatırım. Sorularınızı direk sorun ekleme yapa yapa devam ederiz.

#HaftalıkBorsaDeğerlendirmesi
#HaftalıkFinansalOkuryazarlık

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 18 / 20

Herkese iyi geceler, valla faiz kararında ben uyuya kaldım. Fiyat hareketlenmelerine de doğru düzgün bakamadım.

⚠️ NOT: bu satten sonra normal faiz indirmi veya faiz yükseltme usd yı etkilemez dostlar şuan usd'nın asıl sornu güvendir onuda sağlamak artık baya bir zorlaştı
ben ayrıca devlet erkanının usd gibi bir problemi olduguna inanmıyorum diyeceksiniz neden vıop yoluyma 13,00 a usd verdi ve merkez bankası vadelide sattığı için şuan bu büyük zarara uğradı işte orda içimdekileri söylesem buraya sığmaz zaten o gün alınan vıop karıyla bugün iki katı alım fırsatı doğdu o kurumlara... basın yayın takip ediyorum özellikle albayrak yanı yeni şafak grubu (pelikan) istedikleri kişileri bakan müşavir atama yetisi kazanırken sürekli bir kaos çıkartacak yazı yayımları yapıyorlar amaçları nedir bilemiyorum yeni şafak grubu (pelikan) bugün yayınlarına inceleme gelsin hatta bir şekilde susturulsun usd'de ateş düşer.

Yazı sıkıntılı ise banlamayın da 😀 yazıyı silerseniz daha iyi olur.

#HaftalıkBorsaDeğerlendirmesi

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Animelere karşı önyargılıydım. Yanılmışım bu seri benim önyargımı kırdı. Bir şans vermenizi tavsiye ederim pişman olmayacaksınız.

Attack of titan gibi önerebileceğiniz bir anime varsa yazarsanız sevirim

Shingeki no kyojin (TV Series 2013–2021) - IMDb

Shingeki no kyojin: With Yûki Kaji, Marina Inoue, Josh Grelle, Yui Ishikawa. After his hometown is destroyed and his mother is killed, young Eren Jaeger vows to cleanse the earth of the giant...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 8

Game Math: Trigonometry Basics – Sine & Cosine | Ming-Lun "Allen" Chou | 周明倫

本文之中文翻譯在此 Overview Trigonometry is a very essential building block to a huge portion of game math. That’s why I’ve chosen this topic for the first tutorial of my new Gamedev...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Sublime Text 4 sürümü yayınlanmış. İlgilisine duyurulur.

Öne çıkan bazı yenilikler:
* Çoklu sekme seçimi
* Apple Silicon ve Linux ARM64 desteği
* Yenilenen arayüz
* Geliştirilmiş Auto-Complete
* TypeScript, JSX ve TSX desteği
* Syntax renklendirme motoru iyileştirilmiş
* GPU render desteği
* Python 3.8'e yükseltilmiş

Ayrıca Sublime Text 3 ile geriye uyumluymuş. Ayarlarınız bozulmadan sürüm değiştirmeyi vaad ediyorlar.

Duyuru yazısı: https://www.sublimetext.com/blog/articles/sublime-text-4

#YazılımGündemi #yazılımgeliştirme #programlama #sublimetext

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Yazılım Gündemi

 Web SitesiGitHub Deposu | GitLab Deposu

Nedir?

Yazılım Gündemi, benim TeknoSeyir Sosyal platformunda 2019-2020 yılları arasında her hafta düzenli olarak yazmaya çalıştığım bir yazı serisidir. Bu yazı serisi kapsamında, her hafta, o hafta içerisinde programlamanın çeşitli alanlarıyla ilgili internette karşılaştığım haberleri topluyordum. Topladığım haberlerden ilgim ya da bilgim olanları detaylı değerlendiriyor; (b)ilgim olmayanları ise "Diğer Haberler" başlığı altında listeliyordum. İlk yazılarda olmasa da sonradan bir de "Yaklaşan Etkinlikler" bölümü ekledim. Bu bölümde de bir sonraki hafta için planlanmış alanımızla ilgili bulabildiğim tüm etkinlikleri tablo şeklinde veriyordum. Fakat hem biraz motivasyon kaybı yaşadığım için hem de hayatımda farklı şeylere öncelik vermem gerektiği için yazı serisine ara verdim.

Şunu da şöylemeliyim ki: Bu gündem yazıları o hafta içerisinde yazılım dünyasında olan her şeyi kapsama garantisi vermiyor. Takip ettiğim kaynaklarda karşıma çıkan güncel haberleri gündem yazıları içerisine alıyordum. Takip ettiğim kaynakları aşağıdaki Kaynaklar bölümünde bulabilirsiniz.

Motivasyon

TeknoSeyir'in en çok tükettiğim içerikleri Gündem Değerlendirmeleri (teknoloji, oyun ve bilim). Her ne kadar teknoloji sektörünün içerisinden birisi de olsam teknoloji gündemini o kadar sık takip edemiyorum. Aynı çekilde bilim de ilgi alanım fakat onu da sürekli takip edebilecek bir vaktim yok. TeknoSeyir'da hazırlanan bu içerikler tam olarak benim bu ihtiyaçlarımı karşılıyor.

Benim sürekli takip ettiğim bir alan var, o da: Yazılım sektörü. Haftalık Gündem Değerlendirmesi'nde her ne kadar yazılım sektörü içerisinden haberlere sık sık yer verilse de, hitap ettiği kitleye doğal olarak uymadığından, programlamanın daha içerisinden haberler pek fazla yer bulmuyordu. Ben de, "madem kendim sürekli bu haberleri takip ediyorum, o halde neden ben böyle bir içerik çıkartmayayım" dedim ve bu yazı serisini oluşturdum.

TeknoSeyir Sosyal'den birçok arkadaş bu yazı serisini podcast şeklinde sesli bir içerik şeklinde hazırlamamı tavsiye ettiler, hatta şiddetle talep de ettiler fakat ben kendimi yazarak daha iyi ifade edebildiğimi düşündüğüm için girmedim o işlere. Ama günün birinde o yeteneklerimi de geliştirirsem neden olmasın 🙂

Arşiv

Yazılım Gündemi yazılarının HTML, PDF ve ORG formatındaki sürümlerini aşağıdaki listeden bulabilirsiniz.

Toplam gündem sayısı: 49

Toplam özel yazı sayısı: 1

2020

Yazılım Gündemi - 2020/26 29 Haziran - 5 Temmuz 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/25 22-28 Haziran 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/24 15-21 Haziran 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/23 8-14 Haziran 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/22 1-7 Haziran 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/21 25-31 Mayıs 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/20 18-24 Mayıs 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/19 11-17 Mayıs 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/18 4-10 Mayıs 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/17 27 Nisan - 3 Mayıs 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/16 20-26 Nisan 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/15 13-19 Nisan 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/14 6-12 Nisan 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/13 30 Mart - 5 Nisan 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/12 23-29 Mart 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/11 16-22 Mart 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/10 9-15 Mart 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/09 2-8 Mart 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/08 17 Şubat - 1 Mart 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/07 10-16 Şubat 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/06 3-9 Şubat 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/05 27 Ocak - 2 Şubat 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/04 20-26 Ocak 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/03 13-19 Ocak 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/02 6-12 Ocak 2020 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 2020/01 1-5 Ocak 2020 HTML PDF ORG

 2019

Yazılım Gündemi - 23 23-29 Aralık 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 22 16-22 Aralık 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 21 9-15 Aralık 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 20 2-8 Aralık 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 19 18 Kasım-1 Aralık 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 18 11-17 Kasım 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 17 4-10 Kasım 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 16 28 Ekim - 3 Kasım 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 15 21-27 Ekim 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 14 14-20 Ekim 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 13 7-13 Ekim 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 12 30 Eylül - 6 Ekim 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 11 23-29 Eylül 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 10 16-22 Eylül 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 09 9-15 Eylül 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 08 2-8 Eylül 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 07 26 Ağustos - 1 Eylül 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 06 12-25 Ağustos 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 05 5-11 Ağustos 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 04 29 Temmuz - 4 Ağustos 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 03 22-28 Temmuz 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 02 15-21 Temmuz 2019 HTML PDF ORG
Yazılım Gündemi - 01 8-14 Temmuz 2019 HTML PDF ORG

Özel Yazılar

.NET 5.0 yayınlandı 10 Kasım 2020 HTML PDF ORG

Kaynaklar

Yazılım Gündemi yazılarındaki haberleri topladığım kaynaklar:

Kullandığım Araçlar

Yazılım Gündemi yazılarını Emacs metin editörü içerisinde Org-mode dokümanı şeklinde yazıyorum. HTML ve PDF çıktılarını da bu ORG modu dokümanından elde ediyorum. PDF formatındaki yazılar aslında LaTeX üzerinden derlenip, oluşturuluyor. Org-mode tarafından oluşturulmuş LaTeX dosyaları (.tex uzantılı) dosyalar da ilgili yazılım gündemi yazısının klasöründe mevcut. İsterseniz PDF formatını kendiniz de derleyebilirsiniz.

Yazıları TeknoSeyir'de blog yazısı şeklinde paylaştığım dönemlerde sadece HTML çıktısı alıp, bunu kopyala-yapıştır ile TeknoSeyir'deki editöre alıyor, orada düzenlemelerini yaptıktan sonra paylaşıyordum.

Emacs ve Org-mode konusuyla ilgili başlangıç niteliğinde şöyle iki kaynak önerebilirim (bu araçları ben de bu kaynaklar sayesinde keşfettim):

Emacs ve Org-mode hakkında bilgiliyseniz ve Yazılım Gündemi yazılarını Org dokümanı üzerinden derlemek istiyorsanız, yaptığım bazı özelleştirmelere ihtiyacınız olacak. Bunun için ayarlar.el dosyasına göz atabilirsiniz. İleride yazılım gündemi yazılarını tekrar yazmaya başlarsam ya da boş bir zamanımda motivasyon bulabilirsem, yazım süreci ve teknik tarafla ilgili daha çok bilgi içeren bir yazı hazırlarım.

Bilinen Sorunlar

  • Yazıların içerisinde eklediğim GIF (hareketli görseller), yazının PDF formatındaki halinde sadece bağlantı olarak gösteriliyor. Örnek
    • Buna yapabileceğim bir şey yok maalesef. Aslında çeşitli yöntemler ile GIF animasyonlarını da PDF içerisine ekleme yolları var fakat çok zahmetli. Bu durumla karşılaştığınızda GIF dosyasının bağlantısını yeni bir sekmede açarak izleyebilir ya da yazının HTML formatındaki haline bakabilirsiniz.
  • PDF formatındaki yazılarda Bu şekilde biçimlendirilmiş ifadeler bazen paragraf çizgisinden taşabiliyor. Örnek 1, Örnek 2, Örnek 3.
    • Açıkcası pek fazla sayıda olmadığı için bu sorunu pek araştırmadım. Şimdilik görmezden gelmenizi rica edeceğim.
  • HTML formatındaki yazılarda bazı kod parçaları sayfadan taşabiliyor.
    • Bu sorun genelde tek satırdan oluşan, bash ya da powershell komutlarında oluşuyor. HTML formatı için bir çözüm üretebilirim fakat bu sefer de PDF formatındaki halinde istemediğim durumlar oluşuyor. Bu sorunu da şimdilik bırakıyorum.

Lisans

 

Bu yazı ve diğer tüm yazılım gündemi yazıları Eren Hatırnaz tarafından Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisanslanmıştır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Programlama ile ilgilenenler için bir site önereceğim: https://roadmap.sh/

Frontend/Backend/DevOps/Android/PostgreSQL DBA/React alanlarında geliştirme yapmak isteyenlerin hangi konulara hakim olmasının gerektiği ile ilgili kullanıcılar tarafından oluşturulmuş kategoriler ve akış şemaları mevcut. Bu alanlarda merakı olan ve kendim gibi hangi konseptleri öğrenmesi gerektiğine karar veremeyenler için yol gösterici 🙂

Örneğin Frontend için şöyle bir tablo oluşturulmuş, oldukça detaylı: https://roadmap.sh/roadmaps/frontend.png

#programlama
#yazılımgeliştirme

Developer Roadmaps

Community driven roadmaps, articles, guides, quizzes, tips and resources for developers to learn from, identify their career paths, know what they don't know, find out the knowledge gaps, learn and...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Literatür taraması yapabileceğimiz siteler. En çok kullandıklarımı yazıyorum. İyi bir içeriğe sahip olduğunu düşündüğünüz siteleri yazarsanız onları da ekleyebiliriz.

1-Google Scholar https://scholar.google.com.tr/
2-Yök Ulusal Tez Merkezi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
3-Türkiye Belge Sağlama Sistemi(TÜBES) http://www.tubess.gov.tr/
4-Ulusal Toplu Katalog(TO-KAT) http://www.toplukatalog.gov.tr/
5-Scopus https://www.scopus.com/freelookup/form/author.uri
6-Proquest https://www.proquest.com/
7-Web of Science/Knowledge https://www.webofknowledge.com/ Bağlantı için üniversite ağı gerekli.
8-Milli Kütüphane https://www.mkutup.gov.tr/tr/Sayfalar/default.aspx
Milli kütüphaneden eserleri belirli bir ücret karşılığında taranmış halini email olarak alabilirsiniz. Hiç denemedim ama böyle bir hizmeti var.
9-Libgen: Rus kökenli bir site ve piyasada yer alan bir çok bilimsel kitabın pdf versiyonunu barındırıyor. Örnek olarak. E-kitap hali bile 500 TL'nin üzerinde olan The Oxford Handbook of Economic Geography kitabını bu siteden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ne kadar etik orası size kalmış. Bazen mecbur kalıyoruz. Birde bu sitenin uzantısı ara ara değişiyor.
https://libgen.is/ güncel hali bu.
10- Sci-hub: https://sci-hub.tw/ Bazen Türkiye'den hiçbir şekilde ulaşamadığınız, online halini indiremediğiniz bir kitap, makale vb. yayın varsa linkini kopyalayıp bu siteye yapıştırın o size indirilebilir versiyonunu hazırlasın. :))

Sizden gelenler kısmı :))
11-EBSCO https://www.ebsco.com/
12-Springer https://www.springer.com/gp
13-Elsevier https://www.ijsr.net
14-Pubmed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
15-ClinicalKey https://www.clinicalkey.com/#!/
16-Dergipark https://dergipark.org.tr/tr/
17-Taylor&Francis Online https://www.tandfonline.com/

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 6