Akedemi, avukat ve mali müşavirler için güzel bir uygulama
notebooLm
Akedemi, avukat ve mali müşavirler için güzel bir uygulama
notebooLm
Windows aktiflestirme için github komutu vardı dün denk geldim burada şu an bulamıyorum. Bilen yazabilir mi tekrar.
Herhangi bir pc çökme veya farklı kayıp durumunda tarayıcılarınızın tüm ayarlarını, eklentilerini vs. yeniden yapmak yerine 2 tane hayat kurtaran program var.
Birincisi mozbackup. Sadece firefoxun yedeğini alabiliyor. Şifreli yedek alma özelliği var. Sadece İngilizce ama kullanımı çok basit.
İkincisi ve en gelişmişi Hekasoft backup & restore programı. Bildiğiniz tüm tarayıcılar hatta utorrent, thunderbird vs. yedeği almak bile var. Yine kullanımı kolay ve şifre özelliği var. Türkçe translate çevirisi var. Birde içinde profil değiştirici diye bir eklentisi var. İstediğiniz tarayıcıda istediğiniz kadar profil oluşturup aralarında geçiş yapabiliyormuşsunuz. Mesela evde aynı pcde aynı tarayıcıyı kullanan birden fazla kişi için herkesin kendi ayarları, kendi eklentileri vs. kolayca profil değiştirilebiliyor. Ben portable versiyonunu kullanıyorum boş yere kuruluma gerek görmedim.
2 programda ücretsiz.
web arayüzlü file browser çok harika iş çıkarıyor, hem de open source. dosya paylaşımı falan bile var. paylaş dosyayı ver linki indirsin. kullanıcı oluşturulabiliyor. kullanıcı bazında dosya/klasör yasaklama var. şirket içinde bile kullanılır. tek eksiği çöp kutusu yok, belki ilerde koyarlar. evde raspberry pi ye kurdum, şakır şakır çalışıyor. üstelik het hızında çalışıyor. cloudflare'den tunel de yarattım, böylece https ile gidebiliyorum. nextcloud gibi ağır sistemler yerine kur bunu geç.
homelab
status update 2: Monitoring sistemini uzun bir zaman önce değiştirmiştim fakat Prometheus + Grafana ile ideal hale getirmem biraz zaman aldı. İkisini de ilk kez bu kadar detaylı kullanma imkanım oldu ama gerçekten çok iyi araçlar. Şu an için homelab'de kullandığım servisler şöyle (hepsi docker üzerinde containerized şeklinde çalışıyor);
• Baikal Server: Cihazlar arasında takvim senkronizasyonu (CalDAV).
• ArchiveBox: Kişisel bir internet archive klonu.
• Change Detection: E-Ticaret sitelerinde stok ve fiyat takibi için.
• Jellyfin: İndirdiğim dizi/filmleri yönetmek için medya sunucusu.
• qBitTorrent Web: Torrent istemcisi.
• YoutubeDL-Material: YouTube'dan içerik indirmek ve yönetmek için.
• Vaultwarden: Parola yöneticisi (Bitwarden uyumlu)
• Pi-hole: Ağ tabanlı reklam engelleyici.
Bunlar dışında birkaç tane de sistemi izlemek ve çeşitli güncellemeler için kullandıklarım var:
• Dozzle: Docker container'lerinin loglarını düzenli ve güzel bir arayüz ile sunan bir araç.
• Watchtower: Çalışmakta olan docker container'larının sürümlerini otomatik güncelleyen bir araç.
• Caddy Server: Reverse Proxy olarak yukarıdaki hizmetleri subdomain üzerinden sunmak için.
Bir sağlık sorunundan dolayı uzun bir süredir ailemin yaşadığı şehirdeyim ama sistem kendi evimde şimdiye kadar 1 kez elektrik kesintisi dışında ve 1 kez de sosyal medya kısıtlaması* yüzünden erişilemez oldu.
Henüz yolun biraz başında olmama rağmen kurduğum sistemler gerçekten hayatımı kolaylaştırdı, sonraki adımlarda bir ya da birkaç Rpi5 daha ekleyip, otomatize edebileceğim bir çok şeyi bu sisteme ekleyeceğim.
Kullandığım donanımlar için: https://teknoseyir.com/durum/1721968
*: https://teknoseyir.com/durum/1730141
#homelab #grafana #Prometheus #docker
#YapayZeka dilekçe robotu. Çok geniş bir skalada dilekçe oluşturmanızı sağlıyor. Kelime seçimlerini çok beğendim.
https://dilekce.batuhan.org/
#YararlıSiteler
Dil öğrenimi için şahane bir uygulama. İstediğiniz dilde kitabı yüklüyorsunuz daha sonra okurken tek dokunuşla kelime çevirisini görebiliyorsunuz. Bilmediğiniz kelimeleri sözlüğe ekleyip Anki gibi flashcard şeklinde sorarak öğretiyor.
Hem mobil hem de web uygulaması mevcut. Pro sürümü aylık 60 TL. Ücretsiz sürümde nelerin kısıtlandığını bilmiyorum henüz 7 günlük deneme sürümü bitmedi
https://app.linga.io/
CoinBlock firefox eklentisini tavsiye ederim. Çatur çutur sitelerinde kasayı kendinden geçiren web sşiterde coin kazma işini blokluyor. Firefox webcam sitesinde 4 sekmede bayılıyordu. Şimdi cam gibi çalışıyor. Kasa kuzu gibi çalışıyor.
Ryzen 7000 Serisi herhangi bir işlemci kullanan kullanıcılar için Sıcaklık sorunu yaşamamak adına ASUS anakart kullanıcıları için pratik bir sıcaklık kontrol yöntemini anakartlarına entegre etmiş durumda.
Kendi Ryzen 7900x3d işlemcim için sıcaklık konusunu araştırırken ASUS'un kendi sitesinde bu konu ile ilgili olarak bir makaleye denk geldim.
Ve adım adım uyguladığımda işlemci sıcaklığım ortalama 14-15 derece birden düştü.
Tabi bu işlem ASUS anakart sahiplerini ilgilendiriyor. Belki diğer firmalarında benzer yöntemleri vardır.
Makalenin ingilizce sayfa linkini ve basit bir şekilde türkçe olarak nasıl uygulanacağını size anlatacağım.
Öncelikle bu işlem için 7000 serisi bir işlemciye ve ASUS'un aşağıda paylaşmış olduğu anakart modellerinden birine sahip olmalısınız.
Satırın karşısında ise bu özelliğin desteklendiği BIOS sürüm numarası gözükmektedir.
Bu anakartlardan herhangi birine ve BIOS sürümüne sahipseniz şimdi sıcaklıkları kontrol altına almak için aşağıdaki adımları uygulamak gerekiyor;
Bu seçeneğe erişmek için UEFI BIOS'u açın ve Gelişmiş Modu etkinleştirin. Extreme Tweaker sekmesine gidin ve Precision Boost Overdrive'ı seçin.
Açılan menüde Precision Boost Overdrive açılır menüsünden "Enhancement"ı seçin. Ardından önceden ayarlanmış üç termal sınırdan birini seçin.
İşte bu kadar; ayarlarınızı kaydedin ve BIOS'tan çıkın.
PBO Enhancement etkinleştirdikten sonra sisteminizdeki CPU performansı nasıl değişecek?
Bu birkaç faktöre bağlıdır. Her şeyden önce CPU ve anakart modeliniz ve bilgisayarınıza kurduğunuz soğutma çözümü sonuçlarınızı etkileyecektir.
Seçtiğiniz PBO Geliştirme düzeyinin yanı sıra ortam sıcaklıkları ve makinedeki diğer bileşenler gibi faktörler de önemli bir etkiye sahiptir.
PBO Enhancement ile ne tür performans değişiklikleri bekleyebileceğiniz konusunda size bir fikir vermek için dört farklı AMD Ryzen CPU kullanarak kendi testlerimizi gerçekleştirdik. Her çip, 280 mm'lik bir AIO sıvı soğutucu kullanılarak test edildi. Karşılaştırma amacıyla, her çipi varsayılan PBO ayarlarını kullanarak da test ettik.
AMD Ryzen 9 7950X ve Ryzen 9 7900X ile en baştan başlayalım. Varsayılan ayarlarda bu sistem Cinebench R23'ün çok çekirdekli testinde 37.811 puan aldı. PBO Enhancement Level 1'in etkinleştirilmesi, gerçekte performansı artırırken sıcaklıkları 5° Celsius azalttı; bunun nedeni, bu PBO Enhancement ayarıyla yalnızca bir sıcaklık limiti ayarlamakla kalmıyor, aynı zamanda voltajı ve PBO optimizasyonlarını da etkinleştiriyor olmanızdır. PBO Enhancement Seviye 3'e ayarlamak, maksimum sıcaklıkları 25° Santigrat düşürürken performansı yalnızca %3,5 düşürdü. Bu, pek çok meraklının memnuniyetle yapacağı bir değiş tokuş.
PBO Enhancement'ın faydaları AMD Ryzen 5 7600X ile daha da belirginleşiyor. PBO Enhancement Level 3'e (en agresif seçenek) ayarlamak, bu testteki performansı %0,003'ten fazla değiştirmeden gözlemlenen CPU sıcaklıklarını tam 20° Celsius düşürür. Bu çipin kullanıcıları, PBO Enhancement Level 3'ün, sistem performansını gözle görülür bir şekilde etkilemeden CPU sıcaklıklarını önemli ölçüde düşüreceğini makul bir şekilde bekleyebilirler.
Ben kendi Anakartım Asus ROG B650E-E Gaming Wifi ve Ryzen 9 7900x3d işlemcim ve Asus ROG Strix LC III 360mm Sıvı Soğutma ile birlikte yaptığım testlerde;
PBO Enhancement Kapalıyken; Cinebench R23 Sürümü çok çekirdek testinde 27.201 Puan alırken sıcaklık en yüksek 84 dereceydi.
PBO Enhancement Level 3 Açıkken; Cinebench R23 Sürümü çok çekirdek testinde 26.251 Puan alırken sıcaklık en yüksek 70.4 dereceydi.
En agresif profil olan Level 3 sıcaklığı bariz şekilde düşürürken sadece %1.5-2 civarı performans düşüşüne neden oluyor. Aslında bu düşüş hiç bir anlam ifade etmiyor.
Çünkü kendi testlerimde; 7900X3D işlemcimin,
Tam yük altında PBO Enhanced Level 3 açıkken;
CCD1'e bağlı çekirdekleri ortalama 4770Mhz'de çalışırken,
CCD2'ye bağlı çekirdekleri ortalama 4950Mhz'de çalışıyordu.
Tam yük altında PBO Enhanced Kapalıyken;
CCD1'e bağlı çekirdekleri ortalama 4850Mhz'de çalışırken,
CCD2'ye bağlı çekirdekleri ortalama 5005 Mhz'de çalışıyordu.
Yani ortalama CCD Başına 70-80 Mhz daha düşük bir hızla ve daha az voltajla PBO Enhanced Level 3 açılarak performans kaybı yaşamadan (Yüzde 2 civarı çok çok düşük bir fark.) çok ciddi bir soğutma avantajı sağlıyor.
ASUS Anakart sahibi pek çok kullanıcı manual undervolt işlemi ile uğraşmadan (saatlerce stabilites testi vs.) PBO Enhancement işlemi uygulayarak sıcaklıkları çok ciddi oranda aşağı çekebilir.
Konunun orjinal metnine ulaşmak için bu kısıma tıklayabilirsiniz.
#Asus #Ryzen #PBO #işlemci #sıcaklık #akış #Teknoseyir
#AppleMüzik 6 ay ücretsiz #PS5 sahiplerine.
https://www.playstation.com/tr-tr/deals/apple-music-playstation-offers/
Google ise kalsın...