@enesozel Uzun zamandır kullanıyorum elementary OS'i. Halen de seve seve kullanırım 🙂 Hamdi Bey'e ara ara sorular sormuşluğum vardır bu inceleme hakkında. Çok önem veriyorum elementary OS'a 😀
Windows 8.1 ile elementary OS Freya Beta 2 ve Android x86 5.0.2 (alpha) kullanıyorum. Windows'a sadece Max Payne ve Tomb Raider oynamak için giriyorum. Herşeyim elementary'de 😀
Gimp yetmiyor ya denedim onu 🙂 Lolüde en son 1.5 sene kadar önce denedim ve yetersizdi. Gelişmeler ne alemdedir diye sordum açıkcası. Pekala, windows mahkumiyeti biraz daha sürecek...
Hamdi Kellecioğlu @hkellecioglu
Hocam emeğine sağlık , artık zaman olmadığından linux yada yeni çıkan bir prog. vs. deneyemesemde sizin bilgilerinizi dinlemekte güzel.
reactos'i uzun süredir takip ediyorum. ultra yavaş ilerliyor ve linux'a kıyasla çok dar bir geliştirici kadrosu var, rusya kaynaklı ve geri bir proje. hiç nefesinizi tutmayın.
aslında hangisi ilk önce alt tarafta topladı o ikonları emin değilim. taa redhat 6.0 (yıl 98-99 filan olmalı) da bile oradaydı ki daha öncesini hatırlamıyorum...
Farklı sistemlerde çok farklı sorunlar çıkabiliyor. Bir anda düşündüğümde sık karşılaşılan sorunlar gibi bir şey aklıma gelmedi açıkçası. Her Linux kendine özel sorunlarıyla geliyor. 🙂
abi yeni farkettim bende masa üstümde tam 80 tane şey var 😀 bide senin yaptığın gibi masa üstü klasörümün içinde de (1 ay önce yapmıştım) 143 tane şey varmış 😀
Birebir kopyalama yok, sadece bir alternatif. Asıl konu olan çekirdek farklı zaten. Mac OS X XNU çekirdeğini kullanıyor, elementary OS ise Linux çekirdeğini. Biraz araştırsaydınız zaten farkları görürdünüz.
Ben çekirdeği aynı demedim ki. Masaüstünden, görev çubuğuna, pencere tasarımlarından, klasör renklerine aynı. Zaten bu Apple'ın işletim sistemi tanıtımı deselerdi kimse şaşırmazdı...
@hkellecioglu Bazı bilgileri verirken bilgi eksikliği sebebiyle ufak hatalar yapabiliyorsunuz bunu normal karşılıyorum elbet fakat söyle önemli bir konu var.
Videonun sonunda Linux bedava olmalı mantığına aykırı demişsiniz. "GNU/Linux" işletim sistemi ve dağıtımları bedava değildir. Bedava dağıtıldıkları onların tekrar para ile satılamayacağını anlamına gelmez ve para değeri olmadığı anlamına hiç gelmez.
Paralı satılan dağıtımlara en yaygın örnek Red-Hat'dir.
Linux'un bedava olmayan sürümleri olduğunu ve özgür yazılım eşittir bedava yazılım diye bir şey olmadığını elbette biliyorum. Burada anlatmak istediğimiz şey insanların kafasındaki algı. Linux'un ne olduğunu bilenlere sorun çok büyük bir kısmı bedava işletim sistemi diyecektir. Ne yazık ki bu algı böyle oturdu ve bunun değişmesi mümkün değil. Zaten örnek olarak verdiğiniz Redhat de gelirinin büyük kısmını sertifikasyon, teknik destek ve eğitim gibi yan alanlardan sağlıyor.
@hkellecioglu Red-Hat için saydıklarınızın yanında direk işletim sistemini para karşılığınızda almanız gerekiyor. Başkasından bir Red-Hat kurulum cdsi ile kurabilirsiniz fakat güncelleme yada internet üzerinden paket yöneticisine erişemezsiniz. Dolaysıyla yazılım bedava - teknik destek paralı gibi bir durum red-hat için geçerli değil. (Durum değişmediyse böyle, ben sunucularda Debian kullandığım için çok takip etmiyorum)
Önemli olan insanların kafasındaki "yanlış" algı değildir, önemli olan doğrunun ta kendisidir. GNU/Linux'un yayılması ve gelişmesi için insanların kafasındaki algıya ihtiyacı yoktur. Bu yanlış algıya lütfen siz de "destek" olmayın, internet üzerinde binlerce insana ulaşıyorsunuz, doğru bilgiyi verin ki, bu yanlış algının kırılmasına destek olun.
Özgür yazılım, Linux, GNU bu kavramlar ne yazık ki, açık kaynak (bana göre saçmalığı) ile içi boşaltılmakta, sadeleştirilmekte, populer yazılım lisansı kültürüne indirgenmektedir.Bu sayede Linux'un da diğerlerinden farkınız yok algısı oluşsun.
Linux mu?, hımm evet freeware yazılım oluyorsa, free işletim sistemi de olur. Adı da linuxdur. Tam aksine Özgür Yazılım ve GNU/Linux bambaşka konulardır. Bunu, insanların kafasında freeware yazılıma indirgenirse, gayet önemsiz bir konu olur. Gelişmesi, yayılması önemsiz olur.
Umarım bir gün, Linux, Özgür Yazılım, GNU, Dağıtımlar, Açık Kaynak konuların değinir, insanların kafasındaki algıları düzeltirsiniz.
@harictengazel Güzel fikir bu konular gerçekten kafa karıştırıyor. Bu terimler nedir ne anlama gelir, işin temelinde nasıl bir felsefe yatıyor gibisinden bir bölüm çekilebilir.
@hkellecioglu Bu konuda, Linux Kullanıcıları Derneği, Alternatif Bilişim Derneği gibi derneklere ulaşırsanız size destek verebileceklerini düşünüyorum.
@harictengazel Akademik bir tartışmada bu yazdıklarınız aynen geçerli ama sorun şu ki Linux'u yaygınlaştırmak gibi bir hedef varsa sıradan insanı vurabileceğiniz en temel şey para. İnsanlar Ofis ve Windows'a para öderken bir diğer kısmı da ödememek için kırarken siz çıkıp ben o yaptıklarının hepsini yasal yoldan ve ücret ödemeden zaten yapıyorum dediğinizde insanlar kulak veriyor.
Zaten önce Apple şimdi de Microsoft güncellemeleri bedava yaparak insanları en önemli yerlerinden vuruyor. Bedava güncellemeyi sonuna kadar pazarlıyorlar. Halbuki Linux her zaman ücretsiz edinilebiliyordu. Diğerlerine ancak günaydın denir. Ama öyle olmuyor. Yine kendini düzgün pazarlayan övgüyü alıyor. Dün Microsoft'a küfür eden adama helal olsun nasıl da bedava veriyor dedirtecekler.
O yüzden sıradan insanın pek de ilgilenmeyeceği akademik açı yerine onları tavlayacak olan dilin kullanılması gerekiyor maalesef.
Zaten sizin söylediğiniz şey komple farklı bir konu. Özgür yazılım gayet de paralı ve hatta çok pahalı olabilir. Çünkü oradaki özgür, ücreti işaret etmiyor. İkisi farklı konular. Biz incelemelerde ücretsizliği vurguluyoruz. Çünkü özgür yazılım kavramını henüz bizde ve birçok ülkede satamazsınız. Zaten bunun genel tarafından anlaşılıp benimsendiği ülkelerde başka konularda da ilerlemeler görürsünüz. Düşünce özgürlüğü vs.
Özgür yazılım nedir konusu kesinlikle ayrı bir video konusu. Bu konudaki katkılarınızı her zaman bekleriz.
@gamsizm Para ve alışkanlık algısının zamanla değiştiğine inanıyorum. İnsanlar Macbooklara ve Iphonelara dünyanın parasını verdiler ve karşılığında belirli bir kalitenin üstünde (göreceli) ürünleri aldılar. Bilgisayarı Windows'dan ibaret sanan bir çok insan Macbook ile MacOS kullanıyor.
Burada önemli olan para değil, "farklı olmak" ve "elit olmak" gibi duyguların olduğunu düşünüyorum. İşte tam bu konuda GNU/Linux bizlerin imdadına yetişiyor ve bu duyguyu illa da para karşılığında değil, bilgi ve sabır karşılığında veriyor.
GNU/Linux kullanmak için tabiki bir çok sebepler üretilebilir ama en değersiz sebeplerden biri bana göre "para". (Tabiki bu çevre etkenlerine göre değişir)
Niçin GNU/Linux kullanmalıyım?
"Özgür olduğu için"
"Merak ve Keşfetme"
"Yapmış olmak için yapmak"
"Farklı olmak"
"Kariyer için" gibi gibi gibi...
Bence, bizim ülkemiz için "para" sebebi üzerinde durulması gereken asıl konu değil, en fazla bedava diye bilgisayarına kuracak iki gün sonra sıkılacak ve yine kopya işletim sistemine geri dönecektir.
Kurumsal tarafta ise konu sadece "para" olmayacaktır. Bunun içine "masraf" ve "işletme maliyeti" "destek" gibi konulara girecek ve yine geriye dönüş olabilecektir. (Ortalama bir kobi düşürsek)
Özgür yazılım katkısına dönersek, üyesi olduğu LKD posta listesine konu ile iligili bir mail gönderdim. Konu çok derin ve detaylı olduğu için, dernek listesinde benden daha fazla hakkını verebilecek insanların çıkabileceğini düşünüyorum. Eğer gönüllü çıkar ise sizlere ulaşacaklardır yada vakit bulabilirsem elimden geldiğince sizlerle tanışmak ve Özgür Yazılım için katkıda bulunmak isterim.
Kullandığınız donanım resmi sitesinde Linux driverı dağıtmıyorsa driver sorunu nasıl hallediliyor arkadaşlar. Mesela ubutu benim anakartımdaki chipsetleri kendiliğinden tanıyor mu?
@ceemoo dediği gibi genelde kurulum sırasında çoğu şeyi kendisi buluyor. Bulamadığı durumlarda firmanın kendisi de Linux sürücüsü/yazılımı sağlamıyorsa işiniz biraz zor.
Linux kernelinde genelde sürücüler kurulu olarak gelir çok anakartlar da sorun çıkmaz ama bazı yazıcılarda kablosuz aygıtlarda ek olarak sürücü kurmanız gerekebilir ama bunlarda genelde ilgili dağıtımın paket deposunda bulunabilir.
Bildiğim kadarıyla Ubuntu temelli Linux sürümlerinde trim desteği haftalık çalışan bir zamanlanmış görev olarak hallediliyor. Elementary OS'un /etc/cron.weekly klasöründe fstrim diye bir dosya var bu dosyanın içine baktığımda sadece Intel ve Samsung markalı SSD'lerde trim desteğinin otomatik olarak çalıştığını yazıyordu. Diğer üreticilerde bazen düzgün çalışmayan kontrolcüler dosya sistemini bozabiliyormuş. Ama benim diskimde sorun olmaz ben eminim derseniz oradaki komutun sonuna --no-model-check ibaresini ekleyerek trim desteğini etkinleştirebiliyorsunuz.
Güzel bir inceleme olmuş Corel ve adobe linux dağıtımları çıkartırlarsa ve oyunlar içinde dağıtımları olusa linux'e geçerim, yoksa hala en yeni çekirdekte bile programları açarken, yeniden derleme yapıp açıyormuş havası var. belki servisleride uygulamaya göre açmasından dolayı olabilir. aslında en önemlisi win 3.1 zamanı kurulması çok zahmetli olmasaydı, direk linux kullanıcısı olurdum herhalde o zamanlar dos kodları ile 32bit win 3.1 yapmışlığımız var. ama kurulum bile kod penceresinden olunca ve şimdiki gibi internet olmayınca kullanamadık ama zaman zaman yeni dağıtım ve versiyonlarını deniyorum. kolay gelsin.
Excel'in çalışmaması derken LibreOffice ile çoğu Excel belgesini gayet güzel kullanabiliyorsunuz. Ama arada sırada sıkıntı çıkabiliyor işte o zaman bir çözüm bulmak zorundasınız yoksa alternatif Office yazılımları genel olarak başarılılar sadece tüm dünya MS Office kullanırken sen farklı olunca uyumsuzluk sorunları çıkıyor. Ev kullanıcısından ziyade iş amaçlı kullananları daha çok etkileyecek bir durum.
@fardin_temp Şimdi merak edip sitesine baktım da (http://wps-community.org/download.html hep alpha sürümler var. Alpha olmasına rağmen yeterince stabil mi sizce? Stabil derseniz bi denemeyi düşünüyorum. Bir sorum da şu: Ücretli veya shareware/trialware midir?
Enteresan br olay var. Ben Mac os Yosemite ile mac e geçtim birkaç ay önce. Masa üstüne ikon koyma konusunda bir kısıtlama yok. Ama ben hiç masa üstüne birşey koymuyorum. Windowsta baştan aşağı ikonla kapladığım halde mac de psikolojik olarak demeyeyim de ilginç bir şekilde masa üstünü hiç görmüyorsunuz. Sürekli birşey açık oluyor çünkü. Programları tam olarak kapatmadığından dolayı masa üstünü unuttum sayılır. Windowsta olsa kullanmadığınız programları kapatırsınız masa üstü görünür. Yosemite de kapatma diye bir olay olmadığı için devamlı herşey açık. Tabi masa üstü boş oluca da masa üstü arama içgüdüsünü de kaybediyorsunuz. Şuan fazla yoğun olduğumdan windows mu iyi yosemite mi karar veremedim. Yaz tatilinde acımasızca eleştirebileceğim. Şuan apple ne dese tamam diyorum. 8 gb ramı full kullanıyor ne yapıyorsun sen demiyorum. Çok sinirimi bozan olayları var şimdilik vardır bir nedeni deyip ya sabır diyorum. Sağa salim yaza gelelim de kaza çıkmadan.. 🙂
Programları tam kapatmayı biliyorum ama kimi zaman kapatıyorum kimi zaman kapatmıyorum. Bu apple'ın tarzı ile ilgili birşey. Tüm ikonları aşağıda dizmiş. Windowsta olsa masa üstüne 5-6 excel dosyası olur, 3-4 pdf olur. Mac da bir pdf açacaksam reader ı açıp oradan pdf e tıklamayı seçiyorum nedense. Her açacağım pdf i masa üstüne atmıyorum. Niye öyle yapıyorum bende bilmiyorum. 🙂
Virtual Box ile sanal makinaya kurdum ama çözünürlük sorunu yaşıyorum ciddi şekilde. 640x480'e takılı kaldım ve ne işletim sistemi ayarlarında başka çözünürlük var nede Virtual Box'ın içinde. Buna bir çözüm varmıdır? @hkellecioglu
Bu sorunla ben de karşılaşmıştım ama sadece kurulumu kaydetmek için kurduğumdan üzerinde fazla uğraşmadım. Virtualbox Guest Editions'ı kurunca düzeldiği söyleniyor. Aşağıdaki komutu çalıştırın yükleme bittikten sonra yeniden başlatın ekran çözünürlüğü ayarlanabiliyor oluyor denmiş. Ama ben kendim denemedim.
sayın hamdi bey özellikle @hkellecioglu size bir sorum olacak;
elemantary'i kullanıyorum ancak windows yanında kullanmayı tercih ediyorum. kullanım senaryom ise şöyle; hızlı bir şekilde internete girmek veya müzik dinlemek gibi hafif konularda elementary, oyun,word,excel vb uygulamalar için windows. sorum ise şudur;
pcyi açarken bios üzerinden seçim yaparak vakit kaybedeceğime klavye üzerinde fiziksel bir tuş ile elementary'i açmam mümkün mü? yani bir fizksel düğmeyi(ki zaten her laptopta açma düğmesi mevcut) windows'a başka bir düğmeyi de elementary'e atayarak açılıştaki bios ekranından kurtulmamı sağlayacak bir yöntem önerebilir misiniz? @gamsizm @hkellecioglu
Bildiğim kadarıyla böyle kolay bir yöntem yok. Ama yeni BIOS'ların çoğunda açılış sıralamasını BIOS'a girmeden değiştirebileceğiniz bir tuş oluyor. Mesela F7 tuşuna basınca BIOS'a girmeden açılış diskini seçebiliyorsunuz.
Bir de Linux'u kurarken Grub açılış yöneticisini kurabilirsiniz. O zaman her açılışta hangi işletim sistemini çalıştırmak istediğinizi soran bir ekran gelecektir. Belirli bir süre bir tuşa dokunmazsanız varsayılan işletim sistemi açılacaktır.
Asus laptop da vardı ama şöyle normal açma tuşu win açıyor express gate asında linux ve sadece int müzik bideoya yarıyon işletim ssiste var 1-2 sn yede açıkıyor o tuşa basımcada o açılıyor bu dediğim yazılımımbir araştor nasıl yapmış asus
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. şu anda zaten belirttiğiniz grub yöneticisi aktif durumda 7sn boyunca klavyede hareket olmaz ise seçili olan OS aktive oluyor. Bu konuyu biraz derinlemesine araştıracağım. alternatf bir bilgi bulursamda sizlerle paylaşacağım. iyi çalış[email protected]
asus laptoplarda söylediğiniz sistem mevcut @kizilsakal . zaten asus kullanıcısıyım. fakat asusun linux tabanlı yazılımı yetersiz kalıyor ve güncellenmiyor. ancak söylediğiniz gibi asusun bunu nasıl yaptığını incelemek lazım.
Bir Xubuntu/Mint sakini olarak bu ElementaryOS kardeşimizi VMWare ile tecrübe etme fırsatım oldu. Valla dürüst olasım var, adını değiştirip "PrimitiveOS" koysunlar, Elementary az gelir buna.
System-wide file search utilty ("dosya bulucu") yok mesela son beta olmayan stable sürümde. El insaf.
Ellerinize sağlık. Bir dahaki Linux incelemenizde https://forum.ubuntu-tr.net de Linux formlarının can damarı olan heartsmagic ile temasa geçilmesi ve fikir alınması; hatta ve hatta konuk edilmesi bu tür incelemelerin kalitesini artıracağı düşüncesindeyim.
Hayatım boyunca bir daha linux türevi bişeyle uğraşacağımı sanmıyorum. 2 yıl önce bıraktım kurtuldum. Dünya varmış oh be dedim. Yine de izlerim bir ümit gelişme var mı diye ama yok hala aynı tas aynı hamam.
Sakın yüklemeyin şimdi bi özellik getirmişler bilgisayarın çipini yakıyor alev alev. Yanıyor alet duman çıkarıp. Hebisi üçkaatçı bunların. Yayalım bu bilgiyi insanlar mağdur olmasın.
çipni yakıyor alev alev demişsiniz. ben her hafta mutlaka bir linux dağıtımı denerim. elementary os da denedim son cıkan beta da dahil buna. daha boyle bir seye rastlamadım. karalama yapmaktan vazgecin bence
Evet arkadaş mizah yapmış ama ben ciddiyim. Beş para etmez. Herkes farklı telden çalıyor. Linux benim için hem geliştiricilerin, hem de kullanıcıların boşa zamanlarını harcadığı israftan başka bişey değil. Gömülü sistemler ve serverlarda kalsın. Yıllarca bir arpa boyu yol alamamışlar yazık. Herkes kafasına göre takılıyor. Biz de sanıyoruz bişeyler gelişiyor.
Kendine yapacak özgün bir taban bulamayan Apple'ın imdadına BSD ve Unix yetişiyor 🙂 Windows MacOS'u kopyalar MacOS geliştiricileri Xerox işletim sistemini kopyalar. Kimse tüm bunlar olurken gıkını çıkarmaz ama her nasılsa bir Apple herşeyi yoktan varettiğine inandırıp başkalarını kopyacılıkla itham eder. Neyse işte böyle sürer gider.
Biliyorum geçici olduğunu. Tasarımına bayılıyorum sadece. Zaten bir dağıtım daha kurup günlük işlerimi elementary'de, geri kalanları kurduğum diğer distroda yapmayı düşünüyorum. Diskte yer hazır zaten, geriye kalan şey sadece kurmak.
@fardin_temp Fardin bes niye butun böyüg ve ciddi servisler ASP ile yazılır. Azərbaycanda bütün e-Dövlət sistemi ASP ilə yazılıb. Türkiyədə bütün önəmli saytlar ASP ilə. Yəni artığ Serverdede Windowsun hakimiyyeti var.
@fardin_temp Səndə ne deyirsən de. Ancaq qebul efinki php ancag pul xerclemeg istəməyənlər istifade edir. MS servere pul verə bilən 90% MS SQL i seçir. Haa hele linuxun kod bazli qarmaşıglıgından danışmlram.
Linux konusunda şüphesiz bir eksiklik söz konusu o yüzdende bu incelemeden çok; ''bir windows kullanıcısının linuxla tanışması'' niteliğinde bir iş ortaya çıkıyor. Ancak bir yerden başlanması gayet güzel ve hoş. Bir de Haftalık Gündem Değerlendirmelerine Linux haberleri eklense tadından yenmez. Ama sanırım böylesine bir şeyi yakın gelecekte göremeyeceğiz, ne yazık ki
@hkellecioglu abi, incelemeden sonra ben de elementary kurdum ama hiçbir repository'de sublime text'i bulamadım. Var olan paketlerin yüklemesi de çok dertli. Yaptığın kurulum çok dertli değilse anlatabilir misin?
@muratgokoglu Sublime Text'in .deb paketini buldum. Sadece Sublime Text 3'ün betasında böyle bir özellik var. Yükleyip dene derim 😉 http://www.sublimetext.com/3 (Ubuntu için olanı indireceksiniz)
Sublime Text 3 oldukça kararlı çalışıyor ben uzun zamandır kullanıyorum. deb paketinden kolayca kurulabiliyor olması lazım veya aşağıdaki komutları yazarak yeni repo ekleyerek kurabilirsiniz.
Bu güzel inceleme için teşekkürler. Sayenizde uzun süredir ertelediğim Ubuntu'dan Elementary OS'e geçişimi bugün gerçekleştirdim.
Videodan gördüğüm kadarıyla Spotify'ı Elementary OS içerisinde kullanabiliyorsunuz. Ben de yüklemeyi denedim fakat şu an Spotify'a tıkladığımda hiçbir tepki alamıyorum. Acaba siz de aynı sorunu yaşadınız mı? @hkellecioglu
Ben de aynı şekilde yüklemiştim. Sorun sonunda çözüldü. En son şu sayfada yazılanları yapmaya çalışmıştım: http://goo.gl/Fvsl6g
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Ubuntu, Mint, Elementary.. Bunlar hep Debian bazlı. Sırada da OpenSUSE var, büyüklerden gidiyorsunuz. Ama bence artık bir rolling distro tanıtmanızın vakti geldi. Tek tuşla sadece işletim sistemini değil tüm programları update etmek gerçek bir konfor. Antergos'u öneriyorum, Arch bazlı, mükemmele yakın bir distro. Arch bazlı olması sayesinde AUR sayesinde aradığınız programların %99'u hazır. Kesinlikle Antergos'a demir attım ben laptopta. OpenSUSE'nin de rolling'i var Tumbleweed adında ama AUR olmadığı için bir Arch değil.
Sanırım masaüstü ortamı tercihi hızda en önemli şey. Gnome3 ile kullanıyorum (baya bir ayar çektikten sonra iyi bence). Mint'teki Cinnamon'dan daha hızlı o kesin. Onun dışında her zaman en yeni kernel, Xorg vb. olduğu için biraz daha hızlı olabilir. Bu arada Antergos çok kolay kurulumu Ubuntu gibi. Düz Arch'ı becerememiştim mesela.
Elementary OS 0.3 Final Sürüm Duyuruldu .
İkinci beta sürümü 9 Şubat 2015‘te duyurulan “Pantheon” adlı özel bir masaüstü ortamı ile sunulan “Freya” kod adlı elementary OS 0.3’ün kararlı sürümü duyuruldu. UEFI desteği ile gelen sürüm; yeni bir güvenlik duvarı programı, tasarlanmış yönetimsel araçlar, tümleşik giriş/kilit ekranı, geliştirilmiş etkileşimli bildirimler gibi özellikler içeriyor. elementary çevresinin elementary OS Freya’yı duyurmaktan gurur duyduğu ifade edilirken, Bir yıllık sürecin sonunda, binden fazla hata ve sayısız kod satırı düzeltmesi içeren bir geliştirme sürecinin tamamlandığı belirtildi. elementary OS’un en son sürümü olan Freya’nın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için tasarım odaklı açık kaynak Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu ifade edildi. elementary OS 0.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. http://bit.ly/1aCQTPb
elementary OS 0.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. http://bit.ly/1yfUCNt
WPS Office denemedim ama zorluk derken iş hayatında gönderilen belgelerin büyük çoğunluğu MS Office uyumlu oluyor. Bunları Linux'ta açmak bazen uyumsuzluk sorunları nedeniyle zorlayıcı olabiliyor yoksa uygulamaları kullanmak zor değil.
@fardin_temp bunu deneyip görmek lazım çünkü diğer ofis yazılımları da o iddiayı dile getiriyor. Ama iş pratiğe gelince düzgün çalışmayabiliyor. WPS Office' deneyeceğim ilk fırsatta.
Hamdi Bey, wps-office, microsoft office lie tam uyumlu çalışıyor, xls veya xlsx dosyalarınız ile çalışıp yine aynı şekilde kaydedebiliyorsunuz, görünüm olarak office xp nin aynısı, bende libre office de sorun yaşadım ve bu programı buldum, ayrıca windows için de free versiyonu var, şirkette excel dosyaları ile çalışmam gerektiğinde wps i kullanıyorum yine aynı şekilde elementary freya da kullanıyorum, kendi oluşturduğum dosyalarda online tercih ediyorum ve genelde gmail in excelini kullanıyorum, wps i denemenizi tavsiye ederim.
Merhaba, uzun zamandır anonim olarak teknoseyir takipcisiyim fakat artık bu günden itibaren siteye kayıt oldum, dualboot olarak üç sistem kurulu bilgisayarımda
Windows 7 Ultimate 64 Bit
Elementary
Ubuntu 14.04
Linux kullanmak gerçekten farklı bir deneyim, teknoseyir olarak linux yazılımlar üzerinde daha fazla durmanız gerçekten çok güzel olur.
Kısa bir süre kullandım ama şimdiye kadar kullandığım Linux sürümlerinden çok farklı üzerinde daha fazla zaman harcamak gerekiyordu diğer işler ağır basınca peşini bıraktım. Belki başka dağıtımları araya alıp sonra tekrar bakarım OpenSuse'ye.
En çok beklediğim inceleme 🙂 Bakalım nasıl yorumlar yapılmış sistem hakkında 😀
@enesozel Uzun zamandır kullanıyorum elementary OS'i. Halen de seve seve kullanırım 🙂 Hamdi Bey'e ara ara sorular sormuşluğum vardır bu inceleme hakkında. Çok önem veriyorum elementary OS'a 😀
Windows 8.1 ile elementary OS Freya Beta 2 ve Android x86 5.0.2 (alpha) kullanıyorum. Windows'a sadece Max Payne ve Tomb Raider oynamak için giriyorum. Herşeyim elementary'de 😀
photoshop yada lol çalıştırabiliyormuyuz bunda? Yoksa 1 dk durmam geçerimde
@huseyinekrem Photoshop çalışmaz, ama iyi bir alternatif olan GIMP var, ve ücretsiz. Ne kadar bir Photoshop olmasa da iş görür. Sonuçta ücretsiz 🙂
Gimp yetmiyor ya denedim onu 🙂 Lolüde en son 1.5 sene kadar önce denedim ve yetersizdi. Gelişmeler ne alemdedir diye sordum açıkcası. Pekala, windows mahkumiyeti biraz daha sürecek...
Bu da güzzel
@hkellecioglu Hamdi abi beklediğim incelemeydi görünce mutlu oldum... 🙂
Ben 2 aydır falan bekliyorum. Çıldırdım şuan 😀
Zamanında incelemiştim. Hamdi Abinin incelemesini bekliyordum. 🙂
http://teknoseyir.com/inceleme/elementary-os-freya-2
10 numara anlatım, teşekkür ederiz. @gamsizm hocam bir de computer forensic ile ilgili video çalışmalarınız olursa çok makbule geçer...
apple ar-ge çalışanları dünyalı olamaz
Hamdi Kellecioğlu @hkellecioglu
Hocam emeğine sağlık , artık zaman olmadığından linux yada yeni çıkan bir prog. vs. deneyemesemde sizin bilgilerinizi dinlemekte güzel.
farklı bir yapı https://www.reactos.org NT tabanlı ilgimi çekti haberiniz olsun.
İlginç bir projeymiş bir kenara not aldım.
reactos'i uzun süredir takip ediyorum. ultra yavaş ilerliyor ve linux'a kıyasla çok dar bir geliştirici kadrosu var, rusya kaynaklı ve geri bir proje. hiç nefesinizi tutmayın.
Linux Sistemlerde Windows Programlarını Çalıştırmak
http://webseyyahi.blogspot.com.tr/2015/03/linux-sistemlerde-windows-programlarn.html
aslında hangisi ilk önce alt tarafta topladı o ikonları emin değilim. taa redhat 6.0 (yıl 98-99 filan olmalı) da bile oradaydı ki daha öncesini hatırlamıyorum...
linux videolarınızı takip ediyorum birde ayrı bir bölüm çekermisiniz linux dağıtımlarında sıkça karşılaşılan sorunlar ve nasıl çözülebilir şeklinde ?
Farklı sistemlerde çok farklı sorunlar çıkabiliyor. Bir anda düşündüğümde sık karşılaşılan sorunlar gibi bir şey aklıma gelmedi açıkçası. Her Linux kendine özel sorunlarıyla geliyor. 🙂
abi yeni farkettim bende masa üstümde tam 80 tane şey var 😀 bide senin yaptığın gibi masa üstü klasörümün içinde de (1 ay önce yapmıştım) 143 tane şey varmış 😀
adam klavye kısa yolunu hatırlamıyorum dedi ya la... bu nasıl bir inceleme? 26 dakikaya yazık.
böyle dandik incelemeler yerine daha kısa ve yararlı olan videoları izleyebilirsiniz;
http://elementary.io/journal/super-shortcuts
https://www.youtube.com/results?search_query=elementary+os
Mac os'da zaten pencereli bir arayüzle çalışmıyor o da Apple'ın özgün fikri.
Mac OS'u birebir kopyalamışlar. Insan ayıp olmasın diye biraz değişiklik yapar. Yuh!
Birebir kopyalama yok, sadece bir alternatif. Asıl konu olan çekirdek farklı zaten. Mac OS X XNU çekirdeğini kullanıyor, elementary OS ise Linux çekirdeğini. Biraz araştırsaydınız zaten farkları görürdünüz.
Ben çekirdeği aynı demedim ki. Masaüstünden, görev çubuğuna, pencere tasarımlarından, klasör renklerine aynı. Zaten bu Apple'ın işletim sistemi tanıtımı deselerdi kimse şaşırmazdı...
@hkellecioglu Bazı bilgileri verirken bilgi eksikliği sebebiyle ufak hatalar yapabiliyorsunuz bunu normal karşılıyorum elbet fakat söyle önemli bir konu var.
Videonun sonunda Linux bedava olmalı mantığına aykırı demişsiniz. "GNU/Linux" işletim sistemi ve dağıtımları bedava değildir. Bedava dağıtıldıkları onların tekrar para ile satılamayacağını anlamına gelmez ve para değeri olmadığı anlamına hiç gelmez.
Paralı satılan dağıtımlara en yaygın örnek Red-Hat'dir.
Herkes ve siz GNU üzerindeki konuyu okursanız konu hakkında detaylı bilgiye ulaşırsınız.
https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
“Özgür yazılım” bir özgürlük meselesidir, fiyat değil."
Linux'un bedava olmayan sürümleri olduğunu ve özgür yazılım eşittir bedava yazılım diye bir şey olmadığını elbette biliyorum. Burada anlatmak istediğimiz şey insanların kafasındaki algı. Linux'un ne olduğunu bilenlere sorun çok büyük bir kısmı bedava işletim sistemi diyecektir. Ne yazık ki bu algı böyle oturdu ve bunun değişmesi mümkün değil. Zaten örnek olarak verdiğiniz Redhat de gelirinin büyük kısmını sertifikasyon, teknik destek ve eğitim gibi yan alanlardan sağlıyor.
@hkellecioglu Red-Hat için saydıklarınızın yanında direk işletim sistemini para karşılığınızda almanız gerekiyor. Başkasından bir Red-Hat kurulum cdsi ile kurabilirsiniz fakat güncelleme yada internet üzerinden paket yöneticisine erişemezsiniz. Dolaysıyla yazılım bedava - teknik destek paralı gibi bir durum red-hat için geçerli değil. (Durum değişmediyse böyle, ben sunucularda Debian kullandığım için çok takip etmiyorum)
Önemli olan insanların kafasındaki "yanlış" algı değildir, önemli olan doğrunun ta kendisidir. GNU/Linux'un yayılması ve gelişmesi için insanların kafasındaki algıya ihtiyacı yoktur. Bu yanlış algıya lütfen siz de "destek" olmayın, internet üzerinde binlerce insana ulaşıyorsunuz, doğru bilgiyi verin ki, bu yanlış algının kırılmasına destek olun.
Özgür yazılım, Linux, GNU bu kavramlar ne yazık ki, açık kaynak (bana göre saçmalığı) ile içi boşaltılmakta, sadeleştirilmekte, populer yazılım lisansı kültürüne indirgenmektedir.Bu sayede Linux'un da diğerlerinden farkınız yok algısı oluşsun.
Linux mu?, hımm evet freeware yazılım oluyorsa, free işletim sistemi de olur. Adı da linuxdur. Tam aksine Özgür Yazılım ve GNU/Linux bambaşka konulardır. Bunu, insanların kafasında freeware yazılıma indirgenirse, gayet önemsiz bir konu olur. Gelişmesi, yayılması önemsiz olur.
Umarım bir gün, Linux, Özgür Yazılım, GNU, Dağıtımlar, Açık Kaynak konuların değinir, insanların kafasındaki algıları düzeltirsiniz.
@harictengazel Güzel fikir bu konular gerçekten kafa karıştırıyor. Bu terimler nedir ne anlama gelir, işin temelinde nasıl bir felsefe yatıyor gibisinden bir bölüm çekilebilir.
@hkellecioglu Bu konuda, Linux Kullanıcıları Derneği, Alternatif Bilişim Derneği gibi derneklere ulaşırsanız size destek verebileceklerini düşünüyorum.
@harictengazel Akademik bir tartışmada bu yazdıklarınız aynen geçerli ama sorun şu ki Linux'u yaygınlaştırmak gibi bir hedef varsa sıradan insanı vurabileceğiniz en temel şey para. İnsanlar Ofis ve Windows'a para öderken bir diğer kısmı da ödememek için kırarken siz çıkıp ben o yaptıklarının hepsini yasal yoldan ve ücret ödemeden zaten yapıyorum dediğinizde insanlar kulak veriyor.
Zaten önce Apple şimdi de Microsoft güncellemeleri bedava yaparak insanları en önemli yerlerinden vuruyor. Bedava güncellemeyi sonuna kadar pazarlıyorlar. Halbuki Linux her zaman ücretsiz edinilebiliyordu. Diğerlerine ancak günaydın denir. Ama öyle olmuyor. Yine kendini düzgün pazarlayan övgüyü alıyor. Dün Microsoft'a küfür eden adama helal olsun nasıl da bedava veriyor dedirtecekler.
O yüzden sıradan insanın pek de ilgilenmeyeceği akademik açı yerine onları tavlayacak olan dilin kullanılması gerekiyor maalesef.
Zaten sizin söylediğiniz şey komple farklı bir konu. Özgür yazılım gayet de paralı ve hatta çok pahalı olabilir. Çünkü oradaki özgür, ücreti işaret etmiyor. İkisi farklı konular. Biz incelemelerde ücretsizliği vurguluyoruz. Çünkü özgür yazılım kavramını henüz bizde ve birçok ülkede satamazsınız. Zaten bunun genel tarafından anlaşılıp benimsendiği ülkelerde başka konularda da ilerlemeler görürsünüz. Düşünce özgürlüğü vs.
Özgür yazılım nedir konusu kesinlikle ayrı bir video konusu. Bu konudaki katkılarınızı her zaman bekleriz.
@gamsizm Para ve alışkanlık algısının zamanla değiştiğine inanıyorum. İnsanlar Macbooklara ve Iphonelara dünyanın parasını verdiler ve karşılığında belirli bir kalitenin üstünde (göreceli) ürünleri aldılar. Bilgisayarı Windows'dan ibaret sanan bir çok insan Macbook ile MacOS kullanıyor.
Burada önemli olan para değil, "farklı olmak" ve "elit olmak" gibi duyguların olduğunu düşünüyorum. İşte tam bu konuda GNU/Linux bizlerin imdadına yetişiyor ve bu duyguyu illa da para karşılığında değil, bilgi ve sabır karşılığında veriyor.
GNU/Linux kullanmak için tabiki bir çok sebepler üretilebilir ama en değersiz sebeplerden biri bana göre "para". (Tabiki bu çevre etkenlerine göre değişir)
Niçin GNU/Linux kullanmalıyım?
"Özgür olduğu için"
"Merak ve Keşfetme"
"Yapmış olmak için yapmak"
"Farklı olmak"
"Kariyer için" gibi gibi gibi...
Bence, bizim ülkemiz için "para" sebebi üzerinde durulması gereken asıl konu değil, en fazla bedava diye bilgisayarına kuracak iki gün sonra sıkılacak ve yine kopya işletim sistemine geri dönecektir.
Kurumsal tarafta ise konu sadece "para" olmayacaktır. Bunun içine "masraf" ve "işletme maliyeti" "destek" gibi konulara girecek ve yine geriye dönüş olabilecektir. (Ortalama bir kobi düşürsek)
Özgür yazılım katkısına dönersek, üyesi olduğu LKD posta listesine konu ile iligili bir mail gönderdim. Konu çok derin ve detaylı olduğu için, dernek listesinde benden daha fazla hakkını verebilecek insanların çıkabileceğini düşünüyorum. Eğer gönüllü çıkar ise sizlere ulaşacaklardır yada vakit bulabilirsem elimden geldiğince sizlerle tanışmak ve Özgür Yazılım için katkıda bulunmak isterim.
Kullandığınız donanım resmi sitesinde Linux driverı dağıtmıyorsa driver sorunu nasıl hallediliyor arkadaşlar. Mesela ubutu benim anakartımdaki chipsetleri kendiliğinden tanıyor mu?
@ceemoo dediği gibi genelde kurulum sırasında çoğu şeyi kendisi buluyor. Bulamadığı durumlarda firmanın kendisi de Linux sürücüsü/yazılımı sağlamıyorsa işiniz biraz zor.
Linux kernelinde genelde sürücüler kurulu olarak gelir çok anakartlar da sorun çıkmaz ama bazı yazıcılarda kablosuz aygıtlarda ek olarak sürücü kurmanız gerekebilir ama bunlarda genelde ilgili dağıtımın paket deposunda bulunabilir.
İnceleme için teşekkürler
Türkçe olarak Linux dağıtımları incelemesini bir tek siz yapıyorsunuz. Buna devam edin. İnceleme gayet iyiydi. openSUSE 'u merakla bekliyorum.
Bildiğim kadarıyla Ubuntu temelli Linux sürümlerinde trim desteği haftalık çalışan bir zamanlanmış görev olarak hallediliyor. Elementary OS'un /etc/cron.weekly klasöründe fstrim diye bir dosya var bu dosyanın içine baktığımda sadece Intel ve Samsung markalı SSD'lerde trim desteğinin otomatik olarak çalıştığını yazıyordu. Diğer üreticilerde bazen düzgün çalışmayan kontrolcüler dosya sistemini bozabiliyormuş. Ama benim diskimde sorun olmaz ben eminim derseniz oradaki komutun sonuna --no-model-check ibaresini ekleyerek trim desteğini etkinleştirebiliyorsunuz.
Güzel bir inceleme olmuş Corel ve adobe linux dağıtımları çıkartırlarsa ve oyunlar içinde dağıtımları olusa linux'e geçerim, yoksa hala en yeni çekirdekte bile programları açarken, yeniden derleme yapıp açıyormuş havası var. belki servisleride uygulamaya göre açmasından dolayı olabilir. aslında en önemlisi win 3.1 zamanı kurulması çok zahmetli olmasaydı, direk linux kullanıcısı olurdum herhalde o zamanlar dos kodları ile 32bit win 3.1 yapmışlığımız var. ama kurulum bile kod penceresinden olunca ve şimdiki gibi internet olmayınca kullanamadık ama zaman zaman yeni dağıtım ve versiyonlarını deniyorum. kolay gelsin.
Mac OS, Unix işletim sistemine dayanıyor.
Temiz masaüstü hoşuma gitti
Elementary OS, tam istediğim gibi ama Excel'in çalışmaması saçma geldi, diğer programlardada mı sıkıntı çıkar ?
Excel'in çalışmaması derken LibreOffice ile çoğu Excel belgesini gayet güzel kullanabiliyorsunuz. Ama arada sırada sıkıntı çıkabiliyor işte o zaman bir çözüm bulmak zorundasınız yoksa alternatif Office yazılımları genel olarak başarılılar sadece tüm dünya MS Office kullanırken sen farklı olunca uyumsuzluk sorunları çıkıyor. Ev kullanıcısından ziyade iş amaçlı kullananları daha çok etkileyecek bir durum.
@fardin_temp Şimdi merak edip sitesine baktım da (http://wps-community.org/download.html hep alpha sürümler var. Alpha olmasına rağmen yeterince stabil mi sizce? Stabil derseniz bi denemeyi düşünüyorum. Bir sorum da şu: Ücretli veya shareware/trialware midir?
@fardin_temp Bazı sürümleri de paralı, hatta aylık abonelikle satılıyor: http://www.wps.com/windows/
ubuntu'da ms office 2010 kurup rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Enteresan br olay var. Ben Mac os Yosemite ile mac e geçtim birkaç ay önce. Masa üstüne ikon koyma konusunda bir kısıtlama yok. Ama ben hiç masa üstüne birşey koymuyorum. Windowsta baştan aşağı ikonla kapladığım halde mac de psikolojik olarak demeyeyim de ilginç bir şekilde masa üstünü hiç görmüyorsunuz. Sürekli birşey açık oluyor çünkü. Programları tam olarak kapatmadığından dolayı masa üstünü unuttum sayılır. Windowsta olsa kullanmadığınız programları kapatırsınız masa üstü görünür. Yosemite de kapatma diye bir olay olmadığı için devamlı herşey açık. Tabi masa üstü boş oluca da masa üstü arama içgüdüsünü de kaybediyorsunuz. Şuan fazla yoğun olduğumdan windows mu iyi yosemite mi karar veremedim. Yaz tatilinde acımasızca eleştirebileceğim. Şuan apple ne dese tamam diyorum. 8 gb ramı full kullanıyor ne yapıyorsun sen demiyorum. Çok sinirimi bozan olayları var şimdilik vardır bir nedeni deyip ya sabır diyorum. Sağa salim yaza gelelim de kaza çıkmadan.. 🙂
Programları kapatmak için Cmd - q klavye kısa yolunu kullanın.
Programları tam kapatmayı biliyorum ama kimi zaman kapatıyorum kimi zaman kapatmıyorum. Bu apple'ın tarzı ile ilgili birşey. Tüm ikonları aşağıda dizmiş. Windowsta olsa masa üstüne 5-6 excel dosyası olur, 3-4 pdf olur. Mac da bir pdf açacaksam reader ı açıp oradan pdf e tıklamayı seçiyorum nedense. Her açacağım pdf i masa üstüne atmıyorum. Niye öyle yapıyorum bende bilmiyorum. 🙂
Virtual Box ile sanal makinaya kurdum ama çözünürlük sorunu yaşıyorum ciddi şekilde. 640x480'e takılı kaldım ve ne işletim sistemi ayarlarında başka çözünürlük var nede Virtual Box'ın içinde. Buna bir çözüm varmıdır? @hkellecioglu
Bu sorunla ben de karşılaşmıştım ama sadece kurulumu kaydetmek için kurduğumdan üzerinde fazla uğraşmadım. Virtualbox Guest Editions'ı kurunca düzeldiği söyleniyor. Aşağıdaki komutu çalıştırın yükleme bittikten sonra yeniden başlatın ekran çözünürlüğü ayarlanabiliyor oluyor denmiş. Ama ben kendim denemedim.
sudo apt-get install virtualbox-guest-dkms virtualbox-guest-utils virtualbox-guest-x11
sayın hamdi bey özellikle @hkellecioglu size bir sorum olacak;
elemantary'i kullanıyorum ancak windows yanında kullanmayı tercih ediyorum. kullanım senaryom ise şöyle; hızlı bir şekilde internete girmek veya müzik dinlemek gibi hafif konularda elementary, oyun,word,excel vb uygulamalar için windows. sorum ise şudur;
pcyi açarken bios üzerinden seçim yaparak vakit kaybedeceğime klavye üzerinde fiziksel bir tuş ile elementary'i açmam mümkün mü? yani bir fizksel düğmeyi(ki zaten her laptopta açma düğmesi mevcut) windows'a başka bir düğmeyi de elementary'e atayarak açılıştaki bios ekranından kurtulmamı sağlayacak bir yöntem önerebilir misiniz? @gamsizm @hkellecioglu
Bildiğim kadarıyla böyle kolay bir yöntem yok. Ama yeni BIOS'ların çoğunda açılış sıralamasını BIOS'a girmeden değiştirebileceğiniz bir tuş oluyor. Mesela F7 tuşuna basınca BIOS'a girmeden açılış diskini seçebiliyorsunuz.
Bir de Linux'u kurarken Grub açılış yöneticisini kurabilirsiniz. O zaman her açılışta hangi işletim sistemini çalıştırmak istediğinizi soran bir ekran gelecektir. Belirli bir süre bir tuşa dokunmazsanız varsayılan işletim sistemi açılacaktır.
Asus laptop da vardı ama şöyle normal açma tuşu win açıyor express gate asında linux ve sadece int müzik bideoya yarıyon işletim ssiste var 1-2 sn yede açıkıyor o tuşa basımcada o açılıyor bu dediğim yazılımımbir araştor nasıl yapmış asus
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. şu anda zaten belirttiğiniz grub yöneticisi aktif durumda 7sn boyunca klavyede hareket olmaz ise seçili olan OS aktive oluyor. Bu konuyu biraz derinlemesine araştıracağım. alternatf bir bilgi bulursamda sizlerle paylaşacağım. iyi çalış[email protected]
asus laptoplarda söylediğiniz sistem mevcut @kizilsakal . zaten asus kullanıcısıyım. fakat asusun linux tabanlı yazılımı yetersiz kalıyor ve güncellenmiyor. ancak söylediğiniz gibi asusun bunu nasıl yaptığını incelemek lazım.
Ücrretsiz işletim sistemleri bazı durumlarda zorunluluk haline gelebiliyor...Bu durumda bazı eksiklikleri göz ardı edilebiliyor..
Bir Xubuntu/Mint sakini olarak bu ElementaryOS kardeşimizi VMWare ile tecrübe etme fırsatım oldu. Valla dürüst olasım var, adını değiştirip "PrimitiveOS" koysunlar, Elementary az gelir buna.
System-wide file search utilty ("dosya bulucu") yok mesela son beta olmayan stable sürümde. El insaf.
Ellerinize sağlık. Bir dahaki Linux incelemenizde https://forum.ubuntu-tr.net de Linux formlarının can damarı olan heartsmagic ile temasa geçilmesi ve fikir alınması; hatta ve hatta konuk edilmesi bu tür incelemelerin kalitesini artıracağı düşüncesindeyim.
Hayatım boyunca bir daha linux türevi bişeyle uğraşacağımı sanmıyorum. 2 yıl önce bıraktım kurtuldum. Dünya varmış oh be dedim. Yine de izlerim bir ümit gelişme var mı diye ama yok hala aynı tas aynı hamam.
Sakın yüklemeyin şimdi bi özellik getirmişler bilgisayarın çipini yakıyor alev alev. Yanıyor alet duman çıkarıp. Hebisi üçkaatçı bunların. Yayalım bu bilgiyi insanlar mağdur olmasın.
çipni yakıyor alev alev demişsiniz. ben her hafta mutlaka bir linux dağıtımı denerim. elementary os da denedim son cıkan beta da dahil buna. daha boyle bir seye rastlamadım. karalama yapmaktan vazgecin bence
Evet arkadaş mizah yapmış ama ben ciddiyim. Beş para etmez. Herkes farklı telden çalıyor. Linux benim için hem geliştiricilerin, hem de kullanıcıların boşa zamanlarını harcadığı israftan başka bişey değil. Gömülü sistemler ve serverlarda kalsın. Yıllarca bir arpa boyu yol alamamışlar yazık. Herkes kafasına göre takılıyor. Biz de sanıyoruz bişeyler gelişiyor.
Kendine yapacak özgün bir taban bulamayan Apple'ın imdadına BSD ve Unix yetişiyor 🙂 Windows MacOS'u kopyalar MacOS geliştiricileri Xerox işletim sistemini kopyalar. Kimse tüm bunlar olurken gıkını çıkarmaz ama her nasılsa bir Apple herşeyi yoktan varettiğine inandırıp başkalarını kopyacılıkla itham eder. Neyse işte böyle sürer gider.
Tüm Linux dağıtımları gibi bu da çöp
http://lmgtfy.com/?q=linux+nedir
İsteyen kurcalıyor tabii o ayrı konu 🙂 Merhaba Fardin 😀
Biliyorum geçici olduğunu. Tasarımına bayılıyorum sadece. Zaten bir dağıtım daha kurup günlük işlerimi elementary'de, geri kalanları kurduğum diğer distroda yapmayı düşünüyorum. Diskte yer hazır zaten, geriye kalan şey sadece kurmak.
Sanki yosemite'yi linuxa port etmişler gibi 🙂
Vallah Linuxcuların haline 🙂
Fardin birax bu işlərii. Sən özgür yazılım deyıl, özgür ızdırab nedir diye başlıq atsaydın əla olardı.
Bu incelemeyi yeni gördüm içime bişeyler oturdu. 2 gün önce yüklemeye çalıştım da uefi dalgasına bir türlü masaüstü gelmedi. pff..
@fardin_temp Fardin bes niye butun böyüg ve ciddi servisler ASP ile yazılır. Azərbaycanda bütün e-Dövlət sistemi ASP ilə yazılıb. Türkiyədə bütün önəmli saytlar ASP ilə. Yəni artığ Serverdede Windowsun hakimiyyeti var.
@vgnfz Windows gercekliligini danamazsiniz...
@fardin_temp Səndə ne deyirsən de. Ancaq qebul efinki php ancag pul xerclemeg istəməyənlər istifade edir. MS servere pul verə bilən 90% MS SQL i seçir. Haa hele linuxun kod bazli qarmaşıglıgından danışmlram.
Bildiğin MacOS X bu ya. Bence tek yaptıkları bunun adı "Elemantary" demek olmuş.
Linux konusunda şüphesiz bir eksiklik söz konusu o yüzdende bu incelemeden çok; ''bir windows kullanıcısının linuxla tanışması'' niteliğinde bir iş ortaya çıkıyor. Ancak bir yerden başlanması gayet güzel ve hoş. Bir de Haftalık Gündem Değerlendirmelerine Linux haberleri eklense tadından yenmez. Ama sanırım böylesine bir şeyi yakın gelecekte göremeyeceğiz, ne yazık ki
@hkellecioglu abi, incelemeden sonra ben de elementary kurdum ama hiçbir repository'de sublime text'i bulamadım. Var olan paketlerin yüklemesi de çok dertli. Yaptığın kurulum çok dertli değilse anlatabilir misin?
@muratgokoglu elementary OS'un Luna sürümünü mü yoksa Freya Beta 2'yi mi yükledin ?
Freya Beta 2. Yükler yüklemez de update ettim.
@muratgokoglu Sublime Text'in .deb paketini buldum. Sadece Sublime Text 3'ün betasında böyle bir özellik var. Yükleyip dene derim 😉 http://www.sublimetext.com/3 (Ubuntu için olanı indireceksiniz)
@serdarservet Ya ben de ‘bak bu sürüm kararlı değil!’ uyarısı yüzünden 3’e hiç bakmadım bile. Şimdi indiriyorum. Çok teşekkürler 🙂
Sublime Text 3 oldukça kararlı çalışıyor ben uzun zamandır kullanıyorum. deb paketinden kolayca kurulabiliyor olması lazım veya aşağıdaki komutları yazarak yeni repo ekleyerek kurabilirsiniz.
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3
sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text-installer
Evet abi, kurdum, gayet güzel çalışıyor. Senin kodlar da arama yapacaklara rehber olur umarım 🙂
Arkadaşlar manufacturer reburfished g930 almayı düşünüyorum ebayden fikri olan vsr mı
Bu güzel inceleme için teşekkürler. Sayenizde uzun süredir ertelediğim Ubuntu'dan Elementary OS'e geçişimi bugün gerçekleştirdim.
Videodan gördüğüm kadarıyla Spotify'ı Elementary OS içerisinde kullanabiliyorsunuz. Ben de yüklemeyi denedim fakat şu an Spotify'a tıkladığımda hiçbir tepki alamıyorum. Acaba siz de aynı sorunu yaşadınız mı? @hkellecioglu
Siz nasıl yüklediniz ben Spotify'ın reposunu ekledim ve oradan kurdum. Dediğiniz gibi bir sorun yaşamadım normal çalıştı bende.
Ben de aynı şekilde yüklemiştim. Sorun sonunda çözüldü. En son şu sayfada yazılanları yapmaya çalışmıştım: http://goo.gl/Fvsl6g
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Şuradan istediğiniz çözünürlükte indirebilirsiniz.
http://wallpaperswide.com/night_sky_3-wallpapers.html
Ubuntu, Mint, Elementary.. Bunlar hep Debian bazlı. Sırada da OpenSUSE var, büyüklerden gidiyorsunuz. Ama bence artık bir rolling distro tanıtmanızın vakti geldi. Tek tuşla sadece işletim sistemini değil tüm programları update etmek gerçek bir konfor. Antergos'u öneriyorum, Arch bazlı, mükemmele yakın bir distro. Arch bazlı olması sayesinde AUR sayesinde aradığınız programların %99'u hazır. Kesinlikle Antergos'a demir attım ben laptopta. OpenSUSE'nin de rolling'i var Tumbleweed adında ama AUR olmadığı için bir Arch değil.
Hız veya "responsiveness" farkı var mı Arch tabanlı olmasından dolayı? Yoksa belli bir donanımdan sonra fark etmiyor mu?
Sanırım masaüstü ortamı tercihi hızda en önemli şey. Gnome3 ile kullanıyorum (baya bir ayar çektikten sonra iyi bence). Mint'teki Cinnamon'dan daha hızlı o kesin. Onun dışında her zaman en yeni kernel, Xorg vb. olduğu için biraz daha hızlı olabilir. Bu arada Antergos çok kolay kurulumu Ubuntu gibi. Düz Arch'ı becerememiştim mesela.
Evet düz Arch'ı çok merak etmeme rağmen zamansızlıktan dolayı cesaret edemiyorum ben de. Antergos kuracağım galiba. Live CD olmuyormuş sanırım?
Antergos'un kurulum iso'su LiveCD. "Try it" mi ne öyle bir seçenek vardı diye hatırlıyorum.
Bilgi için çok teşekkürler. Düşündüm de VMWare'de ElementaryOS'in partisyonuna çakmak daha kolay olur sanırım 🙂
farklı farklı dağıtımlara odaklanmak yerine tek bir dağıtımda profesyonelce ilerlense daha iyi olmaz mı ?
Elementary OS 0.3 Final Sürüm Duyuruldu .
İkinci beta sürümü 9 Şubat 2015‘te duyurulan “Pantheon” adlı özel bir masaüstü ortamı ile sunulan “Freya” kod adlı elementary OS 0.3’ün kararlı sürümü duyuruldu. UEFI desteği ile gelen sürüm; yeni bir güvenlik duvarı programı, tasarlanmış yönetimsel araçlar, tümleşik giriş/kilit ekranı, geliştirilmiş etkileşimli bildirimler gibi özellikler içeriyor. elementary çevresinin elementary OS Freya’yı duyurmaktan gurur duyduğu ifade edilirken, Bir yıllık sürecin sonunda, binden fazla hata ve sayısız kod satırı düzeltmesi içeren bir geliştirme sürecinin tamamlandığı belirtildi. elementary OS’un en son sürümü olan Freya’nın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için tasarım odaklı açık kaynak Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu ifade edildi. elementary OS 0.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. http://bit.ly/1aCQTPb
elementary OS 0.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
http://bit.ly/1yfUCNt
Pardus incelemesi yapsanız birde ?
Video da Excel dosyalarını editlemenin zorluğundan bahsedildi size wps-office öneririm, Microsoft un Excel ine çok benziyor ve ücretsiz
WPS Office denemedim ama zorluk derken iş hayatında gönderilen belgelerin büyük çoğunluğu MS Office uyumlu oluyor. Bunları Linux'ta açmak bazen uyumsuzluk sorunları nedeniyle zorlayıcı olabiliyor yoksa uygulamaları kullanmak zor değil.
@fardin_temp bunu deneyip görmek lazım çünkü diğer ofis yazılımları da o iddiayı dile getiriyor. Ama iş pratiğe gelince düzgün çalışmayabiliyor. WPS Office' deneyeceğim ilk fırsatta.
Hamdi Bey, wps-office, microsoft office lie tam uyumlu çalışıyor, xls veya xlsx dosyalarınız ile çalışıp yine aynı şekilde kaydedebiliyorsunuz, görünüm olarak office xp nin aynısı, bende libre office de sorun yaşadım ve bu programı buldum, ayrıca windows için de free versiyonu var, şirkette excel dosyaları ile çalışmam gerektiğinde wps i kullanıyorum yine aynı şekilde elementary freya da kullanıyorum, kendi oluşturduğum dosyalarda online tercih ediyorum ve genelde gmail in excelini kullanıyorum, wps i denemenizi tavsiye ederim.
Merhaba, uzun zamandır anonim olarak teknoseyir takipcisiyim fakat artık bu günden itibaren siteye kayıt oldum, dualboot olarak üç sistem kurulu bilgisayarımda
Windows 7 Ultimate 64 Bit
Elementary
Ubuntu 14.04
Linux kullanmak gerçekten farklı bir deneyim, teknoseyir olarak linux yazılımlar üzerinde daha fazla durmanız gerçekten çok güzel olur.
Kısa bir süre kullandım ama şimdiye kadar kullandığım Linux sürümlerinden çok farklı üzerinde daha fazla zaman harcamak gerekiyordu diğer işler ağır basınca peşini bıraktım. Belki başka dağıtımları araya alıp sonra tekrar bakarım OpenSuse'ye.
Yükledim ancak teamwire ve flash player gibi programları yükleyemedim ben windows 7 den geçtim anlayabileciğim şekilde açıklar mısınız
teamviwer sitesinden dosyasını indiriyorsun.flas player felanda kurulumda internet varsa kendisinin indirmesi lazım
Masaüstü ortamı Gnome 3'ün makyajlanmış hali olmuş biraz ama çok da güzel olmuş.
@hkellecioglu opensuse bekliyorum