Cosa Akıllı Kombi Kiti incelemesi
Cosa, kombinizi verimli şekilde kullanmanızı sağlayan bir ölçme ve raporlama sistemi. Kombinize bağlanan cihaz ile evinizin sıcaklığına bağlı olarak, kombinin çalışma aralıklarını belirleyebiliyorsunuz. Evinizin dışında bile olsanız uygulaması sayesinde erişebiliyorsunuz.
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY
Web Sitemiz: http://teknoseyir.com/
TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ► https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
TeknoSeyir kanalı, Türkiye'nin yeni nesil teknoloji platformu TeknoSeyir'in teknolojiyle ilgili son gelişmeleri verdiği YouTube hesabıdır. Teknolojik ürün incelemelerine, teknolojiyle ilgili son gelişmelere bu hesaptan ulaşabilirsiniz.
ilginç ve güzel bir inceleme 🙂
https://teknoseyir.com/durum/439064 🙂
Çöp (Dh stayla)
Aslinda bu ürün o sitenin forumunda tutuldu 🙂
Arduino'cular bunu beğenmedi 🙂
Vodafone Süpernet aboneleri için bir kampanya var bu ürün ile ilgili ihtiyacı olan bakabilir. İnternet tarifesine 15 TL gibi bir ek ücret ödeniyor 2 yıl boyunca ve kurulum ücreti alınmıyor.
Editörün Seçimi
"Biz iade etmedik"
@ozgurgorgulu
?
Sizin değil miydi bu inceleme?
edit sen değil @ozgurcaliskaner imiş.
çok özür dilerim @ozgurgorgulu
Sorun değil. 🙂
bu parası kadar tasarruf ettiriyomu abi çok lazım aslında boyle bısı
Ettiriyor. Şimdi kimse inanmaz diye videoda söylemedik ama 230 TL'den 90 TL'ye düştü fatura. Tabii bunun şu kadarı Cosa yüzünden diyemeyiz sıcak giden havalar da oldu. Ama mutlaka etkili.
harbi iyimiş annem vuruyo sonuna kadar kombinin garanti almak lazım o zaman saol yıllık 1000 lira cıvarı karta para atıyoduk azalır umarım
@gamsizm bide şey sorcaktım siz iş yerinde tabi hani banyo felan yok biz evde duşa gircemiz zaman ne olacak hani hava sıcak diye sıcaklıgı dusurur bu hani yazın sıcak dus saten alınmazda annem kardesım felan dayanamaz ılık soguk dusa ona bı anlık artır felan dıyebılıyomuyuz
Sıcak su ayrı çoğu kombide. Kullanmaya başlayınca ısıtıyor.
he ona karışmıyo cihaz iyi bi koşu sipariş vereyim saol abi kolay gelsin
@turker Ben de ettirmiyor diyorum zaten?
@turker yanlış değil eksik okumuşsunuz. Üçüncü cümleyi görmemişsiniz. Sonuçta elimde çok net bir fiyat düşüşü var. Bunu evde de gözlemledik. Ama evde Cosa yok. Yani hava koşullarına bağlı bir tüketim azalması var. Ancak bu kadar farkı açıklamıyor. Cosa'nın katkısını hesaplayabilmem imkansız bu nedenle. Kesinlikle ibreyi aşağı doğru çeviriyor diyebilirim.
@turker makine mühendisiyim ve yurtlarda otomasyonlu ısıtma sistemleri kuruyoruz. Bir cihaz duruma göre bu kadar tasarruf ettirebilir. Zaman saati ve hava sıcaklığını algılama sistemleri hatalı ayarlanmış sistemlerde olağanüstü tasarruf sağlayabilir.
@gamsizim %30 u normal ev için söylüyorlar. Ofisin boş kaldığı saatler eve göre fazla olduğu için sizde böyle olması normal. Bir de şubata ayında havalar oldukça ılık geçti. 2012 den beri ben de yurtdışından aldığım radio thermostat kullanıyorum. Benim de tasarrufum aşağı yukarı %30 civarında havaya göre değişiyor. Evde de kimsenin olmadığı karı-koca çalışıyor çocuk okula gidiyorsa vs. ev için de tasarruf %50 yi bulabilir.
Ama bu cihazla ilgili oldukça fazla şikayet var. Bağlantı kompaları, sıcaklığı -5 derece olarak okumak gibi.
Bu kış şöyle bir deney yaptım:
Sürekli, en azından minimumda yakın, söndürmeyin diyorlar da düşündüm, o kadar da mantıklı gelmedi. Evde 9 saat yokken yarım saatte bir çalışsa sıfırdan ısıtma 18 kez çalışmaktan daha fazla yakıt yakar mı?
Arka arkaya iki gün denedim. Minimumda açık bırakıp akşam geldiğimde ne kadar yaktığına baktım: 3,5 m3. Diğer gün sabah çıkarken kapattım, akşam gelince açtım. Sıfırdan kombinin minimumu olan 40 dereceye çıkması (40'a ayarlı olsa da 49'a kadar 18dk çalışarak ısıttı) 0,5 m3'e mâl oldu. Sonuç, hergün 3m3'ü boş eve vermem, evde yokken kombi kapanır 🙂 En azından benim durumunda uygun yöntem bu.
Sürekli minimumda yakın diyorlar diye peşin peşin kabul etmeyin, deneyin.
Cihaza gelince, geçen sene alt ve üst katlar boş olduğu için sağlam fatura ödeyince bir ara alsam mı diye düşünmüştüm. Şu an komşular taşındı, durum fena değil, belki ileride alabilirim. İnceleme için teşekkürler 🙂
Biz şu kar tatili olan günler ofiste olmadığımız için kapattık sonra da pişman olduk. Ofis ısınmak bilmedi. Ve tabii kombi deli gibi çalıştı.
@gamsizm Murat Bey @turker in hesabı doğru, kapat-aç taktiği sadece ılıman kış günlerinde ve sabah-akşam aralığını geçmeyen kapatma işlemleri için makul olabilir. Duruma göre kapat-aç ile daha çok tasarruf eden de var.
@turker
Hatalı değil. Varsayım üzerinden bu sonuca varmadım. Birbirine çok yakın koşullarda denedim, sayaçtan okuduğum veriye göre bu sonuca vardım. Sizin yaşadığınız şehir, binanızın yalıtım durumu, alt komşunuzun ne kadar yaktığı, kombinizin performansı, sizin içerisi soğuk deme eşiğinizin kaç derece olduğu gibi etkenler bu sonucu değiştirebilir. O yüzden diyorum ki benim durumumda uygun yöntem bu. O yüzden diyorum ki peşin fikirle yaklaşmamak lazım. @gamsizm 'ın durumunda kötü etki yapmış. O durumda sürekli yakmak daha mantıklı olabilir. Benim durumumda evde kimse yokken sürekli yakmak fazladan yaklaşık 3 m3 demek ve sürekli yakmanın eve geldiğim saatte sıcaklığına ciddi bir etkisi olmuyor. Ev ben geldikten 1,5-2 saat sonra hissedilir şekilde soğumaya başlıyor.
Kombinin dışarısı -1 derece iken sistem suyunu 20 dereceden 49 dereceye çıkarması 18 dk sürdü ve 0,5m3'e mâl oldu. Sürekli 40 derecede tutması ise 8 saatte 3,5m3. Boş ev için saatte yaklaşık 0,5m3 yaktı yani. Sonuç gayet açık.
@turker Evin tamamı ısınıyor.
güzel bir şey ucuz da
Kış bitti yav , 1 haftadır kombi çalışmıyor.
350 tl lik gaz alırım kafama göre yakarım. Cihazın handikapı şu sadece bulunduğu odayı ölçüyor iyide ev sadece 1 oda değilki. O yüzden bence saçma.
Tüm odalara duyar eleman takmaya gerek yok, siz oturma odanızla diğer odalar arasındaki bağıntıyı kendiniz kurarak ideal bir ayar noktası tutturabilirsiniz.
Benim de merak ettiğim bir ürün ve @tirido'nun deneyi de denemeyi düşündüğüm ama fırsatım olmayan bir denemeydi. Ellerinize sağlık, @tirido'ya katılıyorum. Minimumda yakmak yerine aralıklı yakmak daha mantıklı geliyordu bana da, ancak donma problemi nedeniyle muallakta kalmıştım.
Bu cihazların kesinlikle dış ortam ölçme aparatı da olmalıdır. Binada ne kadar yalıtım olsa da, dış ortamdan bilgi de almalı böyle cihazlar...
Alıyor zaten. Bölgenizin hava durumunu internet üzerinden alıyor.
@gamsizm; Murat Bey, evet alıyor da, o aldığı bölgenin ortalama hava durumu (çoğu yerde birden fazla ölçüm istasyonu olmuyor) ve evin bulunduğu bölgeyi belli bir hata payı ile temsil edecektir. Ancak, evin bulunduğu bölgenin hava durumu (özellikle sıcaklık) farklı bir değer alacaktır. Almadığını, ortalama değerle aynı olduğunu varsaysak bile evin bulunduğu bölgede sıcaklığı etkileyecek başka hava koşulları da olacaktır. Örneğin ayaz, ıslak ortama daha yakın olması nedeniyle nem vb. Dolayısı ile hemen dışarı, mesela balkona veya cam kenarına konabilecek ekstra bir ölçüm eklentisi daha olmalıdır bence.
@lterlemez cosa bir Türk firmasıymış, bu düşüncenizi yetkililere bildirmeniz faydalı olacaktır
Vaybe dünya nerden nereye geldi. Bizim çocukluğumuzda kömür odun vardı sıcağa dayanamaz kapıyı pencereyi açardık :)))) Şimdi millet milyarlar harcayıp eve kombi taktırıyor yok efendim yalıtım yaptırıyor, yok efenim bide termostat taktırıyor herşeyin akıllısı var insanın akıllısı yok :))))))))
O milyarlar, soba devrinin neredeyse kuruşları oldu da geçiyor bile. O zamanın lirası ile aldığımız sobaya, şimdi milyarlık kombi alıyoruz. Üstüne bir sürüde gaz parası ödüyoruz.
Bizim ev sobalı, soba incelemesi de yapın biz üvey evlat mıyız. Dolaba 2 renk kupayı aldım ama.
Bu tarz incelemelere bayılıyorum. Tamda merak ettiğim bir üründü. Birde ''Nest Termostat''ı değerlendirseniz çok hoş olur.
Pahalı. Kurulumu sıkıntılı. Kombi şirketleriyle anlaşmaya gitmeliler.
Biz soba ile ısınıyoruz
Kombiyi bilmem de ortak sistemli binalarda 24 saat yanan kalorifer, günün belirli saatlerde yananına göre çok daha az yakıyor. E mantıklısı da bu cihaz otomatik termostatlı, aç kapa yapmaya gerek yok, ayarla ideali ısı düştükçe ufak ufak yaksın sen kapatırsan öğlen akşama kadar soğuyan duvarları ısıtıyorsun, ev buz gibi oluyor üstüne 250 tl fatura ödüyorsun, ama 24 saat yanınca hem ev tertemiz hem de fatura geliyor 160-180tl.
@hkellecioglu her '' o görüntüler de girecektir '' dediğinde @gamsizm ya da montajı yapan kişi içinden sövüyor mudur acaba? 🙂
@gas
@iissmm
murat gamsız'ın kendisi de diyor görüntüleri girecek diye. hem kurguyu yapan arkadaş o kadar rahatsız oluyorsa keser zaten, üzerine görsel geldiği için sorun olmaz. zaten rahatsız da olmaz, kendisine değil izleyiciye söylenen bir laf o, şu anda gösteremiyoruz ama görüntülerini çektik buyrun anlamında.
Nest i Türkiye' de kullanamıyor muyuz? Piyasada tek bu ürün mü var? ifttt desteklediğini sanmıyorum. 🙂
bizim evden örnek vereyim, Evin en soğuk noktasını bulup, Oraya bu tip termostantları o noktaya koyarak çok güzel ekonomi sağlanabilir. Bizim kombi ile birlikte gelen termostatı giriş kapısının karşısındaki duvar ki en soğuk yer oarası. koydum ve kombi normal şartlarda 1. kademede kanıyor 30-40 C derece arasında en 21,5 C derece oluyor. geceleri de kapatıyorum komple ev kuzeye bakmasına alt ve üst boş olmasına gağmen yalıtımı iyi ve kolay kolay soğumuyor.
İyi de salon soğukken benim oda yanıyor onu nasıl çözeceğiz? Salonu ısıtınca odada durulmaz... 🙂
Oda termostatları malesef bu işi yapanlar&son kullanıcılar tarafından pek bilinmiyor. Yeni evimde Bosch Condens 2500w ve FR10 oda termostatı ile kullanıyorum. Oda termostatıda kendi içerisinde aslında iki tip olarak değişiyor. Bildiğim kadarı ile Cosa on/off modunda olan bir cihaz. Yani istenilen sıcaklığa erişmek üzere kombiyi ayarlanmış ısı (misal 50derece) çalıştırıp, oda sıcaklığına erişildiğinde direkt olarak kombiyi kapatıyor. FR10 gibi modülasyonlu olan oda termostatlarında ise (tabi kombinin destekliyor olması lazım.) istenilen sıcaklığa erişmek için kombi kademeli olarak çalışıyor. (Yani kombi yanma derecesi 35, 45, 50 gibi tamamen termostat tarafından kontrol ediliyor.)
Gelelim tasarruf kısmına. Oda termostatı kullanımı ile kesinlikle tasarruf ederseniz. Konfor yönüne hiç girmiyorum bile:) İnsan kombinin yerini unutuyor. Oda termostatının montaj kurallarına uyulması lazım, zaten bu kurallar kendi kitapçıklarında belirtiyor. Ama kısaca;
- Direkt güneş ışığı almamalı
- Evin genel sıcaklığını kontrol edeceği orta bir yere konumlandırılmalı
- Yerden min 120cm yukarıda olmalı
- Yakınında petek v.s olmamalı.
Montajı servise yaptırmanız önerilir. Benim şansım ürünü kombi&termostatı sıfır olarak aldığım için ek ücret almadan servis tarafından monte edildi.
İnverter klimadaki mantığa benzer hem konfor artıyordur hem de tüketim bir parça daha da düşüyordur ama çok fiyat farkı varsa değmez tabii.
Wi-fi destekli, cep telefonundan uzaktan yönetebildiğiniz oda termostatları markalara göre değişiklik gösteriyor olsa da Örneğin Vaillant'ta eRELX ürünü 750₺ satış fiyatı var. Bu ürün markaların oda termostatlarına göre ortalama yarı fiyatına alınmış olacak. Bence güzel bir girişim olmuş. Tebrikler.
ben demirdöküm kombi ve demirdöküm rf6001 termostat kullanıyorum. adapazarında yoğun kar günlerinde günde 13 mküpten, 7 mküpe kadar düştük. genel anlamda kesinlikle tasarruf sağlıyor ama kullanıma göre değişiyor.
rf6001in dezavantajı 1 derece aralıklı çalışıyor. yani siz 23 derece ayarladınız oda sıcaklığını 22 dereceye kadar düşmesini bekliyor, 22 dereceye düşünce çalışıp 24 dereceye kadar ısıtıyor ve duruyor. ben sabah 8de evden çıkıp 19da geliyorum; o vakte kadar neredeyse hiç çalışmıyor.
öncelikle her eve lazım ama evde bulunma saatleri, evde bebek olup olmadığı gibi etkenlere göre tasarruf derecesi değişiyor.
çok iyi bir inceleme olmuş, eve termostat taktırmak istiyordum ama salona kadar çekilecek kablo filan sıkıntı olacaktı bu aletide görmüştüm ama aklıma yatmamıştı, şu anda listeye aldım.
İstanbul'da kış olmuyor ki, kombi 2-3 ay anca yanıyor zaten böyle bir cihaza ne kadar gerek var bilmiyorum, ama uzaktan kontrol işi güzel.
Şirketlere küçük ofislere öğrenci evlerine, evde ölü saatlerin fazla olduğu durumlarda çok işe yarar. Bir de işin konfor boyutu var. Bir ayarlayıp bir sezonu geçirmek güzeldir diye tahmin ediyorum.
İncelemeniz çok başarılı olmuş. Cosa'yı Ankara'da 2 kıştır kullanıyorum. İlk çıktığında 150 Tl ya almıştım. Çoktan kendini amorti etti. Halen de çok memnunum.