Paylaş Paylaş

Bitcoin nedir, nasıl elde edilir, nasıl harcanır?

Son zamanların en çok merak edilen konularından Bitcoin'i masaya yatırıyoruz. Konuğumuz Deniz Can Karaca, bize kendi deneyim ve araştırmasının sonuçlarını aktarıyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Rotten Pizza @pizza

    Etrafta büyük bir bilgi kirliliğinin oluştuğu bu dönemde konuya değinmeniz harika olmuş 🙂

  • Cevat

    Reklam kokan hareketler mi bunlar?

  • ... @shelby_gt5oo_eleanor

    Var ya aklıma ne takılıyorsa çat diye cevabını bu sitede buluyorum.

  • Ziyaretçi

    merak edilen ama bi o kadarda riskli bir konu. irdelenmesi iyi olmuş.

  • Murat S @atehaa

    Bence geç bile kaldınız ama çok güzel olmuş. Şöyle ilginç bilgiler okumuştum yanlışım varsa düzeltin lütfen:
    -Torrent gibi Peer to Peer bir sistemi var siz bir alım ya da satım yaptığınızda bu tüm ağa duyuruluyor böylece para sizin oluyor, aslında komisyon var ama çççoook az ancak siz komisyonu fazla verirseniz ağda biraz daha hızlı duyurabiliyorsunuz.
    -Birisi hesabına para aldığında hesap adresi değişiyor her seferinde ancak şöyle bir güzellik var, eski adres de çalışır vaziyette kalıyor bu anonimlik sağlıyor.
    -Eğer yollarken yanlış yere yollarsanız o paralar yani bitcoinler ağda açıkta kalıyor. Kimse erişemiyor bildiğiniz ziyan oluyor.
    -Bir gün tüm bitcoinler piyasada olursa yani biterse şöyle bir özelliği var, virgülden sonra 8-9 basamak (belkide daha fazla emin değilim ) destekliyor. Yani para çok değerlenirse o kadar küçük şekilde harcayabiliriz.

    Unutmadan kapak olsun tv de çok güzel bir program yapmıştı BitCoin üzerine çok farklı açılardan bakmışlardı.

    • Deniz Can Karaca

      Dedikleriniz doğru, sadece yanlış yere yollarsanız o paralar ziyan olmuyor, yolladığınız kişinin eline geçiyor. Geri döndürülemiyor yani bitcoin transferleri.

      Olmayan bir adrese göndermek de zaten mümkün değil.

      Her bitcoin 100.000.000 parçaya (satoshi) ayrılabiliyor evet.

  • Oguz Ceylan @oguz-ceylan

    Tamamını izledim ama hala anlamadım. Neyi mining ediyorsunuz? O matematik problemleri ne alaka nereden çıktı? Onu neden çözmeniz isteniyor? Çözünce neden para(bitcoin) veriliyor? PC'nin açık kalıp o problemin çözülmesi dağıtıcıya ne kazandırıyor? Bu coinleri kim dağıtıyor? Havadan para kazanmak mı yani? Ödeme ve alışveriş kısmı paypal gibi mi?

    • Murat S @atehaa

      Siz bunları sorunca arkadaşın bu konuda biraz birikimi olanlara yönelik anlattığını fark ettim. Mining olayı şu bu bitcoinlerin üretimi sanal ve üretmek içinde bir problemi çözmek gerekiyor yani her bircoin o problemin çözümlerinden birisi aslında. O problemi çıkaran bu sistemi kuran vatandaşlar. Ha neden problem var diyorsan şöyle anlatayım. Şimdi bizim paraları kim basıyor ? Merkez bankası. Her parayı basan ve yöneten bir kurum var. Ama bitcoin sanal ve böyle bir merkez yok. Bu durumda para basmayı bi şekilde yapmak ve kontrol altında tutmak gerek. Bu sebepten böyle bir sistem gelişmiş. Yanlışım varsa affola düzeltin arkadaşlar.

    • EMRE

      bu sistemi kuran vatandaşlar dediğin eğer çok talep olursa bence yeni bitcoinleri piyasaya sürerler diye düşünüyorum.

    • Deniz Can Karaca

      Bitcoin özelinde bu mümkün değil. Alternatif coinlere yönelinebilir.

    • Oguz Ceylan @oguz-ceylan

      Hmm. Şimdi daha anlaşılır oldu.(mining kısmı) Diğerlerini az buçuk anladım zaten. Şuan parayı sadece harcayan biri olarak Paypal benim işimi gayet görüyor(sanal kart vs), bir tüketici olarak neden sürekli değeri değişen bir parayı kullanayım ki? Ticari kısmı eyvallah ama bu sokaktaki vatandaşın kullanacağı birşey değil gibi. Diyelim ben ay sonu maaşımı aldım(henüz çalışmasamda), internetten alış-veriş yapacağım, kredi kartı ya da paypal kullanmak yerine bitcoin kullanmayı neden tercih edeyim, bana faydası ne olur?(anonimlik falan pekte önemli değil)

    • Gerginix

      ABD'de dünya ekonomisini elinde tutan FED, kağıdı boyayıp yoktan para var ediyor. Üstelik sıfır maliyetle. Neden derseniz, tüm maliyetleri bu yoktan var ettiği para ile ödediği için... Yani para bedava...

      Bitcoin de yoktan para var ediyor ama maliyeti var:)

      Bitcoin denen mevzu da olmayan bir madende, olmayan bir parayı, olmayan kazma küreklerle çıkarıp, sonra insanlar bunun var olduğuna inanınca olur hale getiriyor. Ama her şey sanal... Bunun reel dünyada kağıt para ile satın alınacak bir karşılığı olunca da Matrix'teki Ajan Smith'in kendini bir insana kopyalaması misali ete kemiğe bürünüyor.

      İşin özü şu. Erken başlayanlar kazanıyor. Geç başlayanlar, erken başlayıp kazandığını tekrar bu işe yatıranların kazı gücüne yetişemediği için pek bir şey elde edemiyorlar. Bu yüzden kazıcı sendikaları var. Havuz deniyor. Bu havuzda mesela on binlerce kişi birlikte kazıyor ve herkes kazı oranında havuzda birikenlerden bir şey alıyor. Bu havuzları çalıştığı fabrikanın ortakları olan işçilere benzetebilirsiniz. Gayet sosyalist bir düzenle çalışıp az - çok ekmeksiz kalmıyorlar. Kime karşı bu birliği yapıyorlar, belki de yüzlerce GPU ile çiftlik kurmuş tekil kazıcılara karşı.

      Bir tür deney gibi... İnsanlar itibar ederse tutacak. Etmezse sönecek. Ne kadar kazıcı o kadar ilgi. Ama ne kadar kazıcı o kadar az kazanç. Çünkü üretilecek coin sınırlı, bunu kazan sayısı artınca üretilen coin daha çok kişiye bölünüyor ya da daha doğrusu süper kazıcılardan kimseye bir şey kalmıyor. Ne kadar kazıcı varsa, algoritma çözümünden gelen getiri o kadar bölünüyor kısacası. Ve kazı sonrası getiri de aslında kesin değil. Olasılık...

      Bir yalan uydur, itibar görürse gerçek olur. Bu bir balon, uçurabilir de patlayabilir de...

      2 yıl boyunca 7500 bitcoin biriktiren bir İskoç, coinleri muhafaza ettiği HDD'yi yanlışlıkla bir çantanın içinde çöpe atmış. Eleman 1.5 yıldır çöplükte yaşıyor. Değeri yaklaşık 6.5 Milyon Dolar.

      Kazancın hesabı da şöyle yapılıyor: KAzandığım coin getirisi - elektrik faturası=....

      Daha videoyu izlemedim. Yazdıklarım, videodakilerin tekrarı ise kusura bakmayın.

    • Deniz Can Karaca

      Dediğinizin mantığı doğru esasında, sonuçta tam olarak tarihin hangi anında insanlar sarı bir metali değerli adletmeye başladılar? İnsanların altına değer vermesi anlaşılır bulunuyor da bitcoin'e değer vermesi neden saçma oluyor? Bu düşünülmesi gereken bir soru.

      Ayrıca balon olduğuna katılmıyorum. Bitcoin'in değeri düşebilir, hatta stabilleşecekse düşmesi hayrına da olabilir. Ama getirdiği yenilik, açtığı yol baki kalacak. Bitcoin ve blockchain web 2.0'dan 3.0'a geçiş döneminde önemli yer tutacak.

    • Deniz Can Karaca

      Paypal'de komisyon var. Alıcı için değil belki ama satıcı için var. Bitcoin'de varla yok arasında.

      Sürekli değeri değişen bir parayı kullanmanın şu an için bir mantığını görmeyebilirsiniz ama bu yeterince yaygınlaşıp işin içinden spekülatörleri çıktığında getireceği kolaylıkları da düşünün. Tek ihtiyacınız olan bir internet bağlantısı ve bilgisayar/muadili. Banka hesabına, burada alınan işlem masraflarına katlanmak zorunda kalmayacaksınız. Çok hızlı bir şekilde (dakikalar) dünyanın herhangi bir yerine bitcoin gönderebileceksiniz. Olayı sadece şu an ile değerlendirmeyin.

    • maxcoder

      Deniz Can bey " İnsanların altına değer vermesi anlaşılır bulunuyor da bitcoin’e değer vermesi neden saçma oluyor? "

      Bu olaylara önyargılı değilim ama altını dünyada heryerde kullanabilirsin 🙂 siz istediğiniz kadar değer verin veya vermeyin..

    • Oguz Ceylan @oguz-ceylan

      PayPal'da komisyon güya yok ama aslında var. Kur her zaman daha yüksek oluyor paypal ile alışveriş yaparken. Normalde 2.14 ise paypal 2.24 falan kur hesaplıyor. Bitcoin, Steam gibi platformlarda kullanmak için harika olabilir ama şuan daha çok yatırım ve ticaret aracı gibi duruyor, kullanıcıyı pek takan yok gibi.

    • Gerginix

      Bu kesinlikle bir balon. Tıpkı para gibi. Midye kabuğunu boyayıp onu satın alma gücü olan bir araca dönüştürmek de nasıl zamanında bir balon ise, sizin de söylediğiniz gibi altın dediğimiz madene değer atfedildiği ilk gün gibi... Tamamen genel kabul görmek kısaca itibar ile ilgili. Yani matematiksel - elle tutulur bir yanı yok. İkna edici bir kalabalık tarafından realize olunca matematikselleşiyor.

      Kısaca tüm mesele itibar üzerine kurulu. İtibar edilince balon uçuyor. Edilmeyince patlıyor. Balon derken bunu küçümsemek veya güvenilmez olduğunu iddia etmek için değil derdim. Kapitalizmin doğası gereği... Nefesle yürüyor.

      Tek mesele, firmaların bunu alışveriş aracı olarak kabul etmesinde veya reel paraya dönüştürülme hızında...

    • Veysel @spectrum

      Bitcoin'i altın ile karşılaştırmak biraz yanlış olmuş. Altın, ne olursa olsun, sanayide vs. kullanılabilecek bir ürün.

      Bir de bilmiyorum ama spekulasyona açık bir sistem gibi geldi bana.

      Ben yatırım olarak gireceklerin çok ama çok dikkatli olmasını öneririm...

    • Paralelcik

      Arka arkada bir kullanıcı farklı problemler çözemez mi? 50*xxxx problem çözerim arka arkaya ?

    • Hasan Dilek @hasan-dilek

      izlediğimden anladığım kadarıyla bir neyi havadan para gelmesi söz konusu. Ortada ayarlı bir sistem var bilmem kaç yılına kadar şu kadar para birimi dağmak üzerine kurulmuş. İşlem zorlukları giderek artmakta ve problemlerin çözümü zorlaşmakta buda Bitcoin piyasasının şişmesini engelleyen birşey. Mining ettiğimiz şey pcmize gelen problemi çözmeye çalışıyoruz ve çözersek karşılığında bitcoin geliyor (Gelen Bitcoin mitarı sistem tarafından ayarlanıyor). Bu sistemin neden var olduğu kısmında benimde soru işaretlerim var. Bu sisteme neden para yatırıyım? bu sisteme neden ihtiyaç var? burasını bende anlamadım

  • ahmet

    Hiç bir sitede bu konu hakkında video yok hiçbiri dediğim benim takip ettiğim ama herkesin bildiği siteler...Tamda bugün bitcoin üretme gibi konuları araştırıyordum bu video cok iyi oldu ağzınıza sağlık hemen izleyeyim..

  • EMRE

    Saadet zincirimi desem,yoksa yükselen Çin devletinin dünya üzerinde euro ve dolar gibi referans para olma amacının başka bir versiyonumu desem tam anlayamadım.

    • Deniz Can Karaca

      Saadet zinciri ya da ponzi oyunu gibi birşey değil. Çin'in bir oyunu hiç değil 🙂

    • Gerginix

      Akıl çok sabırsızdır. Yorulmadan bir çatlaktan süzülmek ister:)

      İlk algılar hemen saadet zinciri benzetmesi yapıyor. Gizemli mucidin uzakdoğulu ismi de Çin'i anımsatıyor ama dediğiniz gibi alakasız. Tam tersine 3 ABD'linin bir de e-donkey'in kurucusunun ismi ön planda...

      Aslında coin transferlerinde coinin kaynağını tersine giderek bulmak nasıl mümkünse çözülmesi gereken algoritmanın kimin elinden çıktığına gitmeye çalışmak daha doğru olabilir. Tek bir kişiye ulaşılamayacağı aşikar... Ancak üreten kişinin veya grubun profili çizilebilir. Gerçi coin meselesinde kazıcıların neredeyse hepsi, sadece coin çıkaracak düzenekleri bilmekle yetiniyorlar. Daha derine inmek çok sağlam bir yazılım mühendisliği - matematik ve ekonomi bilgisi gerektiriyor. Zaten salla gitsin biz dümenimize bakalım:)

      "Nasıl yani bu geziciler evde para mı basıyormuş" meselesine dönerse hiç şaşırmam:))

  • Bakura @bakura

    Uzun suredir öğrenmek istediğim bir konuydu gayet güzel bir şekilde anlatılmış, teşekkürler.

  • Ziyaretçi

    Birkaç sorum var :

    0) En önemli şey videoda geçmemiş. 1 adet bitcoini olanın elinde nesi var? Belli bir sayıda karakteri mi, yoksa sadece hesabında şu kadar bitcoininiz var mı deniyor? Bitcoin
    in mining edilmiş ve ortaya çıkarılmış halini doğrulayan nedir?

    1) Bitcoin borsası diğerlerinden bağımsız denmiş. O zaman biz kendimiz böyle borsa kurup fiyatını 1000 dolar diye belirleyip o oranda dönmesini sağlayabiliyor muyuz?

    2) Algoritma gittikçe zorlaşıyor denmiş. Bu algoritmada değişimi kim nasıl yapıyor? Sonradan müdahale var mı yoksa hala 2009 daki kodu mu kullanıyorlar?

    3) 10000 bitcoini olan adam hepsini satmak istese bu kadar bitcoin alacak kişiyi nasıl bulacak?

    4) Bitcoin videoda açık kaynak kodlu denmiş. Buna müdahale edici veya algoritmayı hızlandırıcı eklendtiler ve müdehaleler yapılmasını engelleyen güvenlik nedir?

    5) P2P tarzı bir alışveriş gerçekleşiyor ise senkronizasyonu sağlayacak, o an ağda kişilerin olduğunu belirleyecek ve listesini gösterecek, iletişimin doğru yapıldığını denetleyecek merkez nasıl olmaz?

    6) Bitcoin kaydı cüzdanda tutuluyorsa cüzdan kaydını kim tutuyor? Kopyalama nasıl engelleniyor?

    7) Kişilerin bitcoine girişi şifre ve kullanıcı adı tarzında mı , bunun açıklaması yapılmamış.

    8) Normalde gerçek para basımında bir karşılığı olması gerekiyor diye biliyorum. Bitcoin de böyle birşey yokken ekonomiye zararlı değil mi?

    9) Mining ile elde edilen

    • Murat S @atehaa

      0) 1 coini olanında 1000 olanında bir cüzdanı var. Bu bilmem kaç karakterden oluşan bir dizilim. İnternetten 5 dakikada indirebilirisin cüzdan uygulamalarını görmen açısından yani.
      1)Benim bildiğim borsalar arz ve talebin buluştuğu en ideal pazardır. Fiyat kendi oluşur.
      3)Bulamaz. Bu gerçek borsada da olabilir. Fiyatı düşürürse talep başlar sonrasını zaten pazar halleder.
      5)P2P mantığı budur. Zaten birbirlerini kullanarak doğrulayabilirler.
      6)Cüzdan tüm ağda tutuluyor.

      Benimde sorularım var. Sayın gamsız şunu bir canlı yayın yapalım da bitsin bu çile 🙂

    • TehGhost

      7) Yanlış bilmiyorsam cüzdanınızda illa ki bir kriptolama kullanıyorsunuz, o kriptolamayı çözecek bir şifreniz de oluyordur.

      8) Dünya üzerindeki hemen her tür para "itibari para"dır, gerçek karşılığı yoktur, paranın değerli olmasının yegane sebebi devletin "bu para değerlidir" demesi ve sizin devlete itibar etmenizdir. Bu bağlamda BTC de bir itibari paradır, sisteme ve değerine insanlar ne kadar inanırsa o kadar gerçektir, bir farkı yoktur.

      İtibari paranın ekonomiye zararı olup olmadığını açıklayabilecek yetkinlikte değilim, ancak topluma zararı konusunda kişisel kanaatim/kötü tahminim şu ki, "Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak" gerçek bir kızılderili sözüyse eğer, epey ileri görüşlüymüşler. Zira bu sistem sonsuz para üretebilir, ama sonsuz kaynak üretemez.

    • TehGhost

      Düzenle butonu göremedim,

      4) Detayları bilmiyorum ancak burada önemli olan kullandığınız yazılımın kodu değil, protokolün kendisi. Bu protokol de dolayısıyla herkese açık ki kullanabilesiniz, siz protokolü kendi yerel yazılımınızda değiştirince benimki değişmiş olmuyor ki, siz kendinizi dünyanın geri kalanından soyutlamış oluyorsunuz. Çok basit bir analojiyle, X farklı telefon Y farklı kod ve yöntemle SMS atabilir, ancak o SMS içeriğinin operatörün ve karşı tarafın kabul ettiği formatı bellidir, o formata uymazsanız siz bana bir şeyler atarsınız ama, o attığınız şey SMS olmaz, ben de okuyamam.

      Algoritmanın çözümünü hızlandırmak derken, ben sizden bilmemkaç milyon basamaklı asal sayıyı bulmanızı istesem, bir de ödül koysam desem ki al sana 5000 dolar, hızlandırabilir miydiniz? Bu arada bu bahsettiğim verilmiş bir örnek değil, gerçekten böyle bir yarışma var dünyada para ödüllü. Bir işlemi çözmek için, ya çözüm formülünüzü iyileştireceksiniz, yani optimizasyon yapacaksınız, ya çok işlem gücünüz olacak ya da bir zaman makineniz. Kendi bilgisayarınızın yaptığı işleri hızlandırırken, ya daha optimize yazılmış hafif bir uygulama kullanırsınız, yazılımcı emek vermiş, olabildiğince hafifletmiştir çözüm yolunu, ya da daha iyi bir bilgisayar, burada da durum benzer.

    • Deniz Can Karaca

      0-Cüzdanda tutuyorsan cüzdanında, borsalarda tutuyorsan borsalardaki hesaplarında duruyor. Bankada paran varsa şu an, elinde onu gösteren banka hesap defterinden başka ne var? 🙂
      1-Kendin borsa kurabilirsin, 1000 dolar da diyebilirsin, alacak birini bulursan o borsada satabilirsin bile. Netekim, bitcoin'in ülkede en popüler olduğu anlarda btc-e'de 1 btc 1000 dolarken, btcturk.com'da 3000 tl idi.
      2-2009'da bu kod böyle yazıldı. Sonradan müdahale olmadı.
      3-Borsalara gidecek, satış emri verecek, satış emri verdiği fiyat rağbet görürse satabilecek. Ya da dışardan biriyle anlaşabilir.
      4-Bitcoin yazılımının açık kaynak kodlu olması bitcoin'e müdahale edilebildiği anlamına değil, merak eden herkesin kaynak kodları inceleyebildiği, denetleyebildiği ve bu kodlar ile başka teknolojiler yaratabildiği anlamına geliyor.
      5-Her bilgisayar bir merkez. Tek merkez yok. Bu yüzden kontrolü tek bir merkezde değil, binlerce bilgisayarda yapılmış oluyor.
      6-Evet, tüm ağda tutuluyor.
      7- http://bitcoin.org/tr/cuzdaninizi-secin
      8-Gerçek para dediğin merkez bankalarının rezervlerindeki altının karşılığıdır aslında evet. Ama bitcoin esasen burada paraya değil, altına karşılık geliyor 🙂

    • Ziyaretçi

      1- O zaman 2 tane borsa kursak, birinde 500 dolar ile döndürsek, sonra oradan alıp diğer ikinci borsamızda 900 doalrdan dönüşünde satıp paraya para demesek olmuyor mu?

    • Deniz Can Karaca

      Esasen değeri hemen her yerde aynı olan birşeyi daha yüksekten satabileceğiniz birini bulursanız olur.

    • Ziyaretçi

      Aslında daha yüksek değil de az ile başlatıp sonra oradan toplayabildiğin kadarını toplayıp pahalı olana kaydırıp satıp parasını alıp yurtdışına kaçmak kimsenin aklına gelmemiş mi? 😀

      Şuanda 800 doalr ise 500 doalrdan bir borsa kurup bu nasıl olsa satışlarlar diğerine çıktığı vakit zaten ucuzdan alıp toplanır sonra normal fiyattan satılır. Bunu engelleyen nedir?

  • Hasan Dilek @hasan-dilek

    Ben bu Bitcoin'in geleceği olduğuna inanmıyorum. Nedenleri ise kolay kazanılamıyor ve değerleri çok değişken. İnsanları yıldırıcak kadar zor kazanılıyo. Sanal bir şey olduğu için hacklenmesi olası birşey. Ve ne kadar legal olduğu tartışılır birşey. Bencede para birimi değil ödeme aracı olabilir en fazla. Elle tutulur birşey değil. Kısacası bana yeterli güveni vermiyor.

    • Hasan Dilek @hasan-dilek

      Bir kaç ekleme daha. Piyasasının domine edilmesi çok basit. Devletler bundan vergi alamadığı sürece bu Bitcoin'i yasaklama yoluna giderler benim tahminim. Bence bir süre sonra zorluk seviyesi o kadar artar ki insanlar kaçmaya başlar. Zaten elde edilmesi zor bir şey olduğu içinde insanları korkutur. Ve evde üretemeyeceğimiz için bunu bir yatırım aracı olarak kullanmak durumundayız ki bundan anlamayan insanlar için çok akıllıca bir iş olmaz. Şahsen bn paramı yatırıcak olsam daha güvenilir, riskin daha az olduğu, daha elle tutulur bir şeylere yatırıdım.

    • TehGhost

      Aktif olarak BitCoin kullanmıyorum, ancak 2 paragraf eleştirisini yazmak için insanın bu platformu biraz araştırıp dersine çalışması gerekir. BitCoin'in geleceği olup olmadığını kimsenin bilmesi mümkün değil, kolay kazanılamıyor demişsiniz, gerçek para kolay mı kazanılıyor? Sizin tabirinizle "insanı yıldıracak kadar zor" gelmiyor mu size. Hacklenmesi kolay çünkü sanal demişsiniz, her gün kredi kartı kullanıyorsunuz, bankada X lira paranız var da banka size elletiyor mu o parayı, sanal değil mi paranız, bir çipin ulaştığı X haneli bir sayı değil mi elinizdeki tüm birikim? Gidip kasadan sizin olanı almaya çalışsanıza. Bitcoin 'in güvenliğine kefilim demiyorum, ancak ortaya koyduğunuz bir olgu da yok, "sanallık"sa bu olgu, her şey sanal.

      Gerçek paranın legalliği de tartışılır, taa ki insanlar üzerine anlaşıp legalize edene kadar. BTC 'in legalliğine inanmıyorsunuz, ancak suç oluşturduğunu nereden biliyorsunuz, ben paramı istersem çikolata formatında saklarım, gofretlerle ticaret yaparım, alan ve satan razıysa, ve zorbalıkla sindirilemeyecek kadar sayıdalarsa BTC legaldir.

      Kimse BTC sonsuza kadar gider, tüm ihtiyaçlarımıza yeter demiyor. Petrol de sınırlı ve gittikçe zorluk seviyesi artan bir şey, ama şu günde bile hala kaçmış değiliz. Kaldı ki BTC 'nin çok küçük parçalara bölünmesi mümkündür, gün gelir BTC kazmak imkansıza yakınlaşır, yahut tamamen biterse, eldeki BTC'nin milyonda birine bile değer biçmeniz mümkün. Oysa gerçek hayatta 1 kuruşun hesabını yapmıyoruz. BTC de 0,0001 kuruşu hesaplarsınız. Para da evde üretebileceğiniz, kolay bir şey değil, ama korkup kaçmadınız.

      Elbette ki riskler var, kimse BTC 'nin yarınki fiyatına kefil olamaz. Bu diğer her tür para birimi, emtia vs. için geçerli. Siz riski almazsınız, ama 2011'de, 1 BTC, $1 iken almış olsaydınız şuan bir BTC'yi $817 'a satabilirdiniz. Yapın demiyorum, ama yapan yapıyor, sizin için riskliyse siz yapmayın, böyle bir kazancı da 0 riskle yapmanın yollarını biliyorsanız paylaşın, hepimiz dolar dolu havuzlarımızda yüzerken size teşekkür edelim. Konu para olduğu zaman %100 güvenilir, risksiz şey nedir ben bilmiyorum, Yastıkaltı Bank 'a bile yatırsanız devalüasyon denen bir gerçek var, o sizin riskten anladığınıza kalmış. Bu yazdıklarımı Internet 'ten öğrenmek çok kolay, BTC tutmaz, batar, batırırsa, bunun sebebinin kötü bir fikir olması değil, aksine, sadece insanların alışık olmadıkları yeniliklere olan bu tarz negatif reaksiyonları olacağını düşünüyorum.

    • Deniz Can Karaca

      Bitcoin'in yatırım tarafına odaklanmaktan çok arkasındaki mantığı düşünmenizi öneririm. Yazdığınız benzer şeyler ise altının başına geldi son iki yılda 🙂

      "Bence bir süre sonra zorluk seviyesi o kadar artar ki insanlar kaçmaya başlar. Zaten elde edilmesi zor bir şey olduğu içinde insanları korkutur. Ve evde üretemeyeceğimiz için bunu bir yatırım aracı olarak kullanmak durumundayız ki bundan anlamayan insanlar için çok akıllıca bir iş olmaz. Şahsen bn paramı yatırıcak olsam daha güvenilir, riskin daha az olduğu, daha elle tutulur bir şeylere yatırıdım."

    • Okky

      Elde tuttuğun şey bile elinden hacklenebiliyor!
      Herşeyin her an değeri değişiyor.
      Tüm basılı paralar aslında sanal, günümüzde geçerli karşılığı malesef yok! Üretme masrafıda bitkoinlerin onbinde biri filan.
      Yasak, kanunsuz ilan edilmeyen birşey yasaldır.
      Bitkoinlerin sadece belirli grupların yönettiği, boyalı muşamba ve paçavra parçalarından daha kıymetli olduğu ve gelecekte daha geçerli olacağı belli. Dünyayı sömüren FED ve bağzı lobiler, bitkoini karalamaya başladı bugünlerde, demekki gelecek var.

    • kadir

      Elle tutulan kağıt paranın aslında ne olduğunu anlatan uzun ama güzel bir hikaye:

      http://www.relfe.com/plus_5_turkish.html

  • Oguz Ceylan @oguz-ceylan

    http://www.techoftomorrow.com/2014/news/charlie-shern-resigns-from-bitcoin-foundation/ Daha yeni haber(28 Ocak) Ayrıca TigerDirect'de kabul ediyormuş bitcoin daha ne olsun 😀

    • Deniz Can Karaca

      Bu fonun bazı yöneticileri silkroad olaylarına karıştığı iddiasıyla gözaltına alındı. NY'ta bitcoin oturumları yapılırken gerçekleşen bu eylemin zamanlaması manidar 🙂

  • Kaan @akaanunlu

    Çok karışık bir sistem,ben bu sisteme girmek istemem ama bilgisayarda nasıl üretildiğini çok merak ettim

    • Aykut

      Genelde ekran kartıyla üretiliyor daha hızlı oldugu için ekran kartını oyun oynar gibi kullanıyor bir yazılım o yazılımada bir komut ekliyorsun şu sitedeki havua bağlan da para kazmaya başla gibi ama oldukça zor öyle hemen para kazanıyım diye birşey değil.

    • Aykut

      Bu arada iletimi düzenleme şansım olmadı oyun oynar gibi dediğim ekran kartını %100 performansta çalıştırmasını kastettim.

  • Ahmet Berk Damar @damarberk

    Konuyla alakalı değil ama başımdan geçtiği için bahsetmek istedim. Yakınlarda steam hesabım çalındı. Şükür ki hesabımda bedava olan L4D2 hariç paralı oyun yoktu. 10 gün önce ticket attım. Hala bir cevap gelmedi. Araştırdığımda bir çok kişinin başına geldiğini gördüm. Sizde bir programınızda Steam güvenliğine yer verirseniz çok faydalı olacaktır.(steamguard vs)

  • Erman

    Çok şaibeli çok çetrefilli bir birim kim tarafından çıkmış ne için çıkmış belli değil.Ülkeler para çıkarırken bir geçmişleri açık şeffaf bir tarihleri vardır paranın üstünde şu tarihte şu izinle çıkmıştır diye.Üstelik yapılan matematik heabınıda kime yapıyorsun amerikalı ya da çinli silah geliştiricilerine mi ps3 teki gibi life with playstation taktiğiyle kansere hastalığa çağrı için mi(lfp de şaibeliydi gerçi bi anda kestiler işimiz bitti diye).Bana kalırsa birileri kaz yolma taktiği bulmuş ilk çıktığında topla manüpüle et yönet.

    • Gerginix

      Yani diyorsunuz ki paranın üzerinde bir ülke liderinin ismi olması, o kağıdın nerede kim tarafından hangi tarihte boyandığı yazdığı için para şeffaftır. Yani diyorsunuz ki parayı hırsızlar basıyor ama ben onu basan hırsızı tanıdığım için ben o hırsıza güveniyorum.

      Coin'i basan sade sıradan vatandaşı tanımadığınız için ona güvenmiyorsunuz:)

      Gerçekten çok ilginç...

      Bu arada para bildiğiniz hırsızlar tarafından basılır. Bu işin başında FED vardır. FED kağıdı boyayıp bu paradır bozdurun bozdurun harcayın diye piyasaya salarken, o parayı faizli borç olarak verir. ABD halkı ve diğer halklar da üzerine borç yapıştırılmış bu parayı kullanmak durumunda kaldıklarından ömürleri boyunca borç öderler. Kendilerine ait olmayan, sırf paranın üzerine yapıştırıldığı için var olan bu borcu öderler.

    • Erman

      Evet haklısınız bu konuda ama yüzyıllarca oturmuş bir sistemide göz ardı edemeyiz.Hadi ettik diyelim bunlar hırsız büyümüş dağ olmuşlar,bunlara karşı çıkalım dersek olmuyor,sistem bu şekilde parayı basan yönetiyor maalesef.Benim demek istediğim kaynağının bile belli olmadığı bir birim ne kadar güvenilir olabilir en azından lidya dinarını lidyalılar basmıştı diyebiliyoruz peki bunu ?

    • Gerginix

      Paraya olan güven, kimin bastığı ile ilgili değil. Kabul görmüş olması ile ilgili. Coin tutmazsa, bunun kaynağının belirsiz olması ile ilgisi yok. Bu yalana yeteri kadar inanılmaması ile ilgisi var.

      Yani coin hakkında sizi endişelendirmesi gereken birşey yok. Tutmazsa tutmamıştır. Tutarsa, artık siz de bunu kullanmaya başlayacaksınızdır. Paranın manipülasyonunun el değiştirebilmesi için şu an savaşsız tek çözüm buymuş gibi görünüyor. Ben hiçbir şekilde işin içinde olmasam da hergün daha da sempati ile bakıyorum bu mevzuya...

  • M@U @mu

    Çok güzel bir bölüm olmuş, birçok soruya cevap verilmiş. Teşekkürler.

    Ama benim esas merak ettiğim pclerde çözülen matematik problemlerinin ne işe yaradığı? Ben hala o kısımdayım. 😀 Yani bizim pcmiz kimin için çalışıyor? Bu gücü kim kullanıyor ve ne işine yarıyor?

    • Ziyaretçi

      Benimde en çok merak ettiğim olay bu umarım cevaplayan olur.

    • TehGhost

      Merhaba,

      Sizin çözüme sahip olduğunuzu gösterip bunu bir maddi değere bağlamak dışında hiçbir işe yaramıyor. Parlayıp da hoşumuza gitmeseydi, biz kendi aklımızla ona değer biçmeseydik altın bu kadar para edecek ne işe yarardı? Hiç. Bu hesaplar da sadece değer yaratmak, sistem oturtmak için. PCniz ortaya atılmış bir algoritmayı hesaplamaya çalışıyor, gücü kimse kullanmıyor, sadece siz BTC yaratmaya kullanıyorsunuz, başka da işe yaramıyor.

      Bitcoin.it 'de okuduğuma göre:
      "The computations done when mining are internal to Bitcoin and not related to any other distributed computing projects. They serve the purpose of securing the Bitcoin network, which is useful."

    • Deniz Can Karaca

      Kimse için. SETI projesi ya da diğer şeyler gibi bir amaca yönelik çalışmıyorlar. Sadece bir havuzdakiler işlem yapma güçlerini birleştirip çok kompleks bir problemi çözmeye çalışıyorlar.

    • AB9 @sqn

      tam olarak bunu soracaktım, neden bu problemleri boşa yaratıyorlar da SETI ya da world community grid tarzı oluşumların sorunlarını çözmeye yardımcı olmuyorlar?

      http://boincstats.com/en/stats/projectStatsInfo

      şurada bir sürü proje var, dünya sorunlarına ellerinden geldiğince çözmeye çalışan milyonlarca kullanıcı var.

      http://www.worldcommunitygrid.org/

      şurada da world community grid'in aktif projeleri var (dilerseniz çözüme ulaşmış projelerine de bakabilirsiniz), şu anda kansere, aids'e, schistosoma'ya tedavi aranıyor, temiz enerji ve temiz su çözümleri aranıyor. en azından bunca veri buraya aktarılmış olsa, projeye belli bir coin ayrılsa dünya ne güzel bir yer olurdu. kimbilir belki bu proejeler de kendi para birimini yaratırlar bir gün.

    • Deniz Can Karaca

      Bu işlemleri yapma amacı yok, işin konsepti gereği işlemci gücü problem çözmeye yükleniyor. Elbette bu tip projelerin desteklenmesi için başka güçler de yaratılıp kullanılabilir ama bu bitcoin'in hedefi değil.

    • TehGhost

      Bitcoin 'in algoritmasının spesifik ihtiyaçları var, mesela algoritmanın hep bir önceki işlemin sonucunu, bir sonraki işlemin başlangıcında kullanması gerekiyor, ya da mesela bir işlem tamamlanmadan bir sonraki işleme başlayıp sonuç stoklamanın imkansız olması gerekiyor vs. Bu spesifik ihtiyaçlara uygun, aynı zamanda da bir amaca yönelik (SETI vs.) bir proje bulamamışlar, bu sebeple Bitcoin 'deki işlemlerin BTC'nin kendi ihtiyacından başka bir amacı yok.

  • Erman

    Yazdığımız yorumlar sistem arızası nedeniyle mi çıkmıyor yoksa eleğe mi takılıyoruz.Eleğe takılıyorsak neden takıldığımız site tarafından gösterilme şansı var mı?

  • şevki aksu

    nokialarda m cuzdan diye bişey vardı acaba ilgisi var mı

  • Çağatay @backflip

    Hayatımda hiç bu kadar kafam karışmamıştı, özellikle de ''cpu,gpu,algoritma,işlem,matematik,ekran kartı, pc, elektrik faturası, işlemci yanması'' :S bu ne??? devrem yandı şuanda, sabah bir daha dinleyeyim...

  • bmelikoglu @bmelikoglu

    Bitcoin'in şuanki durumu şu imiş: Alış 1,761.00 TL - Satış 1,779.00 TL

  • Arda

    BTCTurk tarafından çevirisi ve seslendirilmesi yaptırılan popüler "What is Bitoin?" adlı weusecoins.com videosu. Bitcoin Nedir..? https://www.youtube.com/watch?v=tMnNC_l4tVM

  • cihat

    bitcoin denilen sey aslında hiç çalışmadan para kazanmak bana gore.bitcoin üreten firma hiç bişey yapmadan para kazanabiliyor. doğrumudur?

    • Ziyaretçi

      Borsa nedir ne değildir bir öğrenin bence 🙂

    • TehGhost

      Merkez bankası da hiç çalışmadan para yaratabiliyor, bu sistemde merkezi bir banka yok, para üretimini bitcoin kazmak isteyen özel/tüzel kişiler üstlenmiş oluyor. Bitcoin hiç çalışmadan para kazanmak değil, zira mantıklı miktarda -mantıklı miktar demek, ürettiğin değerin harcadığın elektriği vs. geçmesi- BTC üretebilmek hali hazırda belli bir birikim ve bu işe konulacak sermaye gerektiriyor. Eğer bunlar varsa, biraz da şansla, para/değer üretilmiş oluyor, esasen bunun farkı hiç çalışmadan üretme gücünü devletten alıp kullanıcılara bölüştürüyor olması. Herkes hiç çalışmadan BTC üretebilir, ancak o BTC bir Mercedes'e mi eş değerdir, simit peynire mi, fark orada.

    • Deniz Can Karaca

      bitcoin üreten bir "sistem" elindeki kaynakları belli bir üretim fonksiyonunun içinde konumlandırarak bitcoin sahibi oluyor. Altın çıkarma çalışması gibi düşünün. Sadece karşılığında fiziksel değil, dijital bir değer yaratılmış oluyor.

  • AsalAdam @asaladam

    Benim aklıma takılan bir şey var.. Diyelim ki ben mining yapmıyorum , bitcoin de almıyorum paramla.. Ama web üzerinden bir ürün satışı gerçekleştiriyorum , örneğin silah.. Ya da ne bileyim , insanların alırken anonim kalmak isteyeceği herhangi bir şey.. Ve diyorum ki ben ödemeyi sadece Bitcoin olarak alıyorum. Satışlarımı yaptıkça bende haliyle epey bir bitcoin birikiyor. Değeri çıktığı zaman elimden çıkarıp nakite çeviriyorum. Çevirdiğim nakit ile bitcoin almadığımdan dolayı her halukarda bu iş daha kazançlı değil mi diğer uygulamalara göre ? Ya da atıyorum bitcoin kurunda bir düşüş olduğunda elden çıkarmadıysam eğer , sattığım ürünler benim g.tümde mi patlamış oluyor ? Kâra geçmek için yine yükselmesini mi beklemek zorunda kalıyorum ?

    • TehGhost

      Bir farkı olmuyor ki? Diyelim ki USD, aynı BTC gibi anonim bir kur olsa -değil tabii ancak, varsayıyoruz-, sen de AK47 satıyorsun, kafandaki fiyat 2000 TL. Dolar 2,00 iken $1000 den satışı yaptın, şimdi 1000 USD paran var, liraya çevirmedin. Dolar 2,20 olur da bozdurursan 2200 liran, 1,8 olur da bozdurursan 1800 liran var. Düşerse bekler ya da zarar edersin, yükselirse kar edersin ya da iyice yükselirse diye yine beklersin. Şimdi bu hikayedeki USD'leri silip BTC yapıyoruz, sonuç yine aynı oluyor.

    • Deniz Can Karaca

      Diyelim ki satış yaptınız, 100 btc'niz oldu. Bugün bitcoin 1000 tl iken yarın 2000 tl olursa evet elinizdeki bitcoin'in parasal karşılığı iki katına çıkmış olacaktır.

      Düşüş olduğunda da zararlı çıkacaksınız bu işten bu da doğru.

  • AsalAdam @asaladam

    Ayrıca bir fikir daha geldi aklıma. Burada Kickstarter'ı bilmeyen yoktur diye zannediyorum. Bu mining havuzlarından bahsedildi videoda. Mesela ben Kickstarter'da bir proje başlatsam , proje hedefi atıyorum 500 bin dolar. Desem ki gelin millet , bu parayı hep beraber toplayalım. Toplanan parayla bir mining tesisi kuralım. Herkes yatırdığı kadar kazansın bu sistemden diyelim. Yani proje için ne kadar yatırım yaptıysan onunla doğru orantılı kazanıcaksın. Ve desem ki proje başladıktan sonra başka kimseyi almayacağız , bu mining havuzu devamlı mevcut yatırımcılara çalışacak. Bu proje , o havuzdaki herkes için çok daha kârlı bir şey olmaz mı ?? Benim aklıma şuan geldi bu olay ve çok şahane bir proje yakalamışım hissine kapıldım. 😀 Fikirleriniz neler ?

    • AsalAdam @asaladam

      Projenin şahaneliğini bilen biri onaylarsa hemen sileyim bari. 😛 İyi ki paragöz bir insan değilim. Fikrimi çalacaksa o onun problemi.. Sonuçta gerçekleştiremedikten sonra fikir üretmenin pek de bir anlamı kalmıyor.. Bu iş için daha çok bilgiye sahip olsam , yorumu hiç yazmaz , direkt projeyi başlatırdım zaten. 😛 😀 Şaka bir yana , bu uydurduğum proje keşke sandığım gibi şahane olsa da faydalansak. 🙂 Buradan Levent ve Murat Abiye sesleniyorum , bunun oluru varsa ve teknik kısımla ilgileniriz derseniz , hadi hemen başlatalım projeyi abilerim.. 😀

    • Deniz Can Karaca

      Mining tesisi kuran çok. En son grönlandda mı, izlandada mı ne bir vatandaş asic minerlar ile bi çiftlik kurmuştu. Hali hazırda kar havasından faydalanıyordu soğutma için. Fizibilitesini iyi yaparsanız olmaması için bir sebep yok.

    • Bonbreka

      İzlanda'da elektrik bedava yanılmıyorsam, iyi yere tesis kurmuş adam 🙂

  • Cihan34 @cihan34

    abi niye bahsettiniz yaaa...herkes öğrencek şimdi... fiyatı falan artıcak.ben daha almadım hemen alayım biraz. 🙂

  • skyforce @skyforce

    Anlaşılan mining olayı ev kullanıcısı için çoktan bitmiş. Borsa olayıda bu işin kurtları için. Bende bundan bir ay önce bitcoin nedir ne değildir diye araştırma yaptığımda az çok bunun gibi bir kanıya varmıştım. Sonrada acaba evdeki bilgisayarımızın işlem gücünü kullanarak para kazanma yolları var mı diye araştırma yapmıştım. Karşıma elindeki işi bedava yaptırmaya çalışan bazı kurum ve kuruluşlar (ünversiteler ,bilim kuruluşları) çıkmıştı. Bunlar Türkiyede olsaydı yardım etmeyi düşünebilirdim. Ama kuruluşlar yabancı olduğu için hiç istemedim. Bunun dışında titancı sitelerle karşılaştım. Anladığım kadarıyla dolandırıcı sitlerdi. Sonra vazgeçtim bıraktım araştırmayı.

    Benim bu işten anladığım şu. Bilgisayarımızın işlem gücünü kullanarak önümüze konan problemleri çözüyoruz. Bunun karşılığında bize bitcoin veriyorlar. Büyük ihtimalle Bu bitcoinin arkasındaki adamlar bize sundukları bu problemler için yüklü miktarda para alıyorlar. Milletede bu işi olabildiğince ucuza yaptırmak için böyle bir tezgah kurmuşlar. İşi öyle bir noktaya çekiyolar ki kim bu işi daha ucuza getiriyorsa o kazanıyor. Zaten bu iş sonunda özel sistem kullanıp kendi elektiriğini kendisi üreten insanların yapabilieceği bir iş konumuna düşmüş. Aslında daha öncede değinildiği gibi biz bu problemleri çözerken kime hizmet ediyoruz. Esas düşünülmesi gerken bu sanırım.

    • skyforce @skyforce

      Son olarak şunu söylemek istiyorum. Bitconin arkasında büyük bir zeka var ve bu zeka bir taşla yüz kuş vuruyor.

      Bu arada spam engelleme algoritmanız yanlış çalışıyor. Lütfen buna bir çare bulun. Hiçbir gerekçe yokken mesajlar siliniyor.

    • Deniz Can Karaca

      Hayır, böyle bişey yok. Bitcoin'in kodları açık kaynaklı. Gizli saklı bir durum yok, isteyen herkes kodları kontrol edebilir. Böyle bir durum olsa 4 senede onlarca kez çıkardı.

      Kompleks matematik problemi kavramı yanlış anlaşılıyor. Kompleks matematik problemleri bir kurumun ortaya koyduğu problemler değil. Sadece işlemcini zorlasın diye yaratılmış şeyler 🙂 Arkasında orta asya türklerinin gen haritasını çıkaran bir komplo yok yani.

  • anon

    kazandığında çok ödersin bu yüzden illegal yöntemlere yönelen kişi çok

  • Bora Kaymaz

    Bitcoin ile İlgili ADAM AKILLI TEK DEGERLENDIRME SU AN .. COK İYİ OLDU CİDDEN
    TESEKKURLER İNCELEME İÇİN

  • Deniz Can Karaca

    BTCturk ve koinim.com sitelerinde Türk parası ile al sat yapılabilir.

  • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

    Konu popüler ve çok kişinin bilgisi olmadığı bir konu. Daha birçok detayda bahsedilebilirdi ancak bu kadarı bile insanların aklında somut bir fikir yaratacaktır. Açıkça söylemem gerekirse yatırım yapacak param olsa bitcoin alırdım.

    Teşekkürler

  • Emre K @emre-k

    Bitcoin fikir olarak çok güzel bir şey ancak piyasası otursa bile uzun vadede yaygın olarak kullanılacağını sanmıyorum çünkü bankalardan, devletlere kadar herkesin tekerine çomak sokuyor. Bugün neredeyse giydiğimiz iç çamaşırın rengini bile bilen devletler böyle takip edilmeyen bir şeye izin vermeyeceklerdir. Müşterilerini soyan bankaları da devre dışı bıraktığı için onlardan da darbe yiyecektir. Yani bunun karşısında bir çok para babası olacak. Gün gelecek "Bitcoin ile uyuşturucu ticareti, pedofili, kara para aklama vs. yapılıyor" bahanesiyle bu iş yasaklanacaktır veya küçük çapta kullanılacaktır.

  • Cavid CV @cv

    Site artiq rezalet gunde. Videolar acilmir. Bu bile acilmadi reklamdan sonra...

  • Ugur

    Abi tam da böyle video yapsalar keşke diyordum zihnimi okudunuz 🙂

  • maxcoder

    Ya arkadaşlar elektrik faturası deniyor pc yıpranması deniyor.Altının ne değeri var biz değer vermezsek tamam bizde bitcoine değer veriyoruz tamam.Çözülen problemlerde bir işe yaramıyor pratik olarak bir iş değil yapılması bitcoin dışında herhangi bir fayda sağlamıyor.Öncelikle bence doğa açısında bakarsak bir israf var bunu belirteyim.Enerjiyi bir hiç uğruna kaybediyorsun.

    Ee o zaman birileri değer vermiş kıymetlenmiş, bende daha önce değer verenler grubunda olsam elimde bitcoin olsa herkes değer versin isterim ki elimdeki kıymetlensin.

    Popüler bir oyun parası da gerçekte reel para ile alınıp satılıyor bitcoin bunun hallicesi gibi.Ben masum kullanıcının bu işten kesinlike zarar edeceğini düşünüyorum maddi olarak olmasa bile toplamda ene değerli şey zaman açısından.

  • E.C.ARAT

    Maliye nerede bulduğunuzdan çok nasıl vergilendirileceği ile ilgilenir bence.Vergi hukukunda verginin konusu gelirdir.Burada da-az veya çok-gelir söz konusu.
    http://www.vergidegundem.com/tr_TR/blog?blogid=1274857
    Şöyle bir yazı buldum ilgileneler baksınlar.(Gerçi profesyonel olarak yapanların ezberindedir artık:).Arızi kazanç olarak kabul edilir diyor.

  • Murat L.

    Kimin tarafından oluşturulduğu bile belli değil ise, tamamen derin güçlerin oluşturduğunu, buna inanıp küçük yatırımcıları dolandırmak için yapılmış olması kesin gibi gözüküyor. Nasıl şu anda dünya borsalarında spekülasyon yapılarak insanlar para kaybediyorsa, ve en ciddi anlamda ülkeler borçlandırılıyor, en büyük şirketler bile krizlerden etkilenip, dünyadaki sadece finans sektöründe bulunan iki aile bunlardan etkilenmiyor, buda onların yeni oyunu olsa gerek.

  • Kaan @akaanunlu

    Bu bölümün çekilme tarihi çok mu erken çünkü şuan ki bitcoin fiyatları söylediğinin 2 katından fazla

    • Deniz Can Karaca

      Yoo, 700-800 dolar arası olduğunu belirtmişiz. BTC-e'de şu an 780 dolardan işlem görüyor. TL değeri de Türk borsalarında hemen hemen bu dolaylarda.

  • SerhatSoylemez @serhatsoylemez

    2009'da başlamış bir akıma 2014'de yer vermek biraz geç olmuş.

    Benim bir kaç sorum var:

    Bitcoin hesabı anladığım kadarı ile bir kod ve bu kod sahibi aynı zamanda o hesabın sahibi. Bitcoin transferi de tek taraflı ve geri alınamaz bir işlem. Peki hesap sahibi şifresini kaybederse, unutursa, miras bırakmadan ve şifreyi paylaşmadan ölürse bitocinler sistemde kilitli kalmaz mı? Yada kullanılmayan bir hasaba bitcoin transferi yapılırsa bu işlem tek taraflı olarak yürüdüğü ve geri alınamadığı için yine o bitcoinler sistemde kilitli kalmaz mı? Pasif olan bitcoinler için bir zaman sınırlaması var mı? 2033'e kadar çıkartılacak olan bitcoinlerin o tarihte acaba yüzde kaçı aktif kalabilecek?

    Bir yerde SHA256 algoritması kullandığını okudum, yanlışım varsa düzeltin. Bu algoritma MD5 gibi tek taraflı yürüyen bir algoritma. MD5 128 bit ve bugün güvenilirliği tartışılıyor. SHA256 256 bit ve bugün daha güvenlir olduğu kabul ediliyor. Peki ilerleyen teknoloji ile birlikte 20 sene içinde hangi şifreleme ne kadar güvenlir kalabilir?

    Ayrıca bu Satoshi Nakamoto isimli zaat böyle bir sistemi ortaya atarken neyi hedefledi? Bu bahsi geçen ödüllü matematik probleminin (algoritmanın) çözümü kendisine ne katacak, bize (para olarak takas edilebilen veriler hariç) ne katacak, bilime ve teknolojiye ne katacak?

    • Deniz Can Karaca

      Yine güzel sorular, sistemde kilitli kalıyor evet. Yani normal piyasalarda olduğu gibi , bankada unutulan paraların bir süre sonra hazineye devri gibi birşey sözkonusu değil. Yine enteresan bir anekdot, 2012 yılında tüm bitcoinlerin sadece %78i dolaşıma girdi. Kalan %22'si saklanıyor mu yoksa kilitli mi bilinmiyor.

      Bankalar MD5'ten SHA256'ya geçtiler biliyorsunuz. Bunun sebebi de güvenlik tabi ki. Olay şu ki, SHA256 aslında bitcoin ödülü verilen problemin şifrelenmesinde kullanılıyor. Bu eğer kırılır ya da zayıflarsa (arz aynı kalacağından) zorluk seviyeleri artacak ya da belki de bir diğer şifreleme teknolojisine geçilecek.

      Bu zaat bu işlemci gücünün harcanmasını, kodların kontrolünden anlaşıldığı kadarıyla herhangi bir gizli saklı işe yönlendirmedi. Bu kadar işlemci gücünün vesairenin bilime teknolojiye insanlığa birşeyler katabileceği tartışılabilir/tartışılmakta. Ama daha iyi oyun oynamak için gittikçe artan gpu kapasitelerinin de insanlığa ve bilime kattığı şeyleri de tartışmak lazım. Olanı biteni bu şekilde kabul etmekte fayda var diye düşünüyorum.

  • AlperenUtlu

    WordPress için tema kodlamaktayım. Yani bu işten maddi gelirim var. Ben bu temaları BitCoin üstünden satmak istersem müşteri bana Coin aktarımı yapınca mı ben müşteriye temayı sunuyorum yoksa müşteri Coin aktarımı yaptığı zaman mı temanın indirme linki müşteriye ulaşıyor ?

    • Deniz Can Karaca

      Güzel soru. Eğer temayı satacağınız müşteri ile herhangi bir aracı kurum olmadan bu alışverişi gerçekleştirecekseniz, karşılıklı güven esasına dayalı olur, forumlarda şehirlerarası alışveriş yapıyormuş gibi düşünün. Yani önce malı gönderirsiniz sonra size aktarım yapılır, ya da tersi. Ama bitpay gibi bazı sistemler de kullanımda, mantığı paypal ya da ebay'e benziyor. Havuzdan aktarılıyor rakam. Bu da belli miktarda bir komisyona patlıyor tabi ki.

      Müzik endüstrisi için, bittorrent'e implemente edilmesi ve hak sahibine mp3'ü indirilince bitcoinlerle mikroödeme yapılması teknolojileri de geliştirilmeye çalışıyor, sizin probleminizi çözecek o teknoloji olacak.

    • AlperenUtlu

      Müşteri ödeme yaptığı sürece ben temayı tabi ki gönderirim sorun yok ama karşı taraf öyle düşünmüyor ya da ben temayı gönderip sonra ödeme almak istemem... Elimizde ki teknoloji ile aynen devam o zaman. 🙂

  • Deniz Can Karaca

    Bitcoin 2.0 tartışılmaya başlandı bugünlerde. Colorcoin teknolojisi bahsettiğiniz şeyi getiriyor, örneğin sizin ödeme yaptığınız bir yere coinlerinizi işaretlerseniz takip edebiliyorsunuz nereye gittiğini. Kullanılmaya başlayacağı öngörülüyor.

  • Murat L.

    Yaptığım yorumda küfür, hakaret olmamasına rağmen neden kaldırıldığını çok merak ediyorum.

    • SerhatSoylemez @serhatsoylemez

      Yorum kaldırılmış mı yoksa hiç mi yayına girmemiş? Bu Teknoseyir'in yorum sistemindeki bir ayardan kaynaklanıyor. Bazen ben de içinde birden fazla link içeren uzun yazılar yazmayı denediğim zaman sağ üst köşede rakam belirmiyor. Aynı şekilde sayfayı yenileyince de 5 dakikalık düzeltme ve silme geri sayımı çıkmıyor. Yazı birden kayboluyor. Yazıyı yayınlamadan önce bir metin dosyasına kopyalayıp yayınlamanızı, eğer yayınlanmazsa sadeleştirip tekrar yayınlamayı denemenizi tavsiye ederim.

    • Murat L.

      Proplem yok daha sonra yayınlandı.

  • Anıl

    Bu bitcoin dolara endeksli bişey gördüğüm kadarıyla. O yüzden türkiyede parayı döviz ile kazanmıyorsanız pek mantıklı bişey değil. Çünkü türkiyede dolar kuru aşırı oynak olduğu için özellikle şu aralar. Bitcoin fiyatlarıda sürekli değişiyodur. Ama bu değişim bitcoinin kendisi ile alakalı olmayıp dolarla alakalı olduğu için türk lirası kullanan için pek mantıklı değil.
    Ama eğer ben abd vatandaşı olsam orda para kazansam gayet mantıklı bankları ve onların masraflarını elediği için. Gerçi bankalarda sırf para saklama aracı değil borç alma aracı falan benim kafam karıştı :). Bu işin içinde çok fazla dinamik veya değişken var hele türkiye için. Bu sebepten dolayı şuan için mantıklı gözükmüyor.

  • Recai @recai

    Video icin tesekkurler ama birkac soruya cevap bulamadim ne yazik ki!
    Deniz Can Karaca cevap verirse sevinirim;
    - Evde kendi uretimini yapmak icin nasil bir kodlama, program veya sistem kullanilmalidir?
    - Uretim icin referans olarak ne alinir?
    - Uretimin hedefi/sonucu nedir? (ortaya cikarilacak bir algoritma, kod parcacigi vs...)
    - Evde uretilen/bulunan bitcoin´in gecerliligini denetleyen bir kurum var midir, neye göre denetliyor?
    - Baskasindan satin alinacak bitcoin´in gecerliligi nasil denetlenir?
    Tesekkurler

  • Ziyaretçi

    karşılığı olmayan parayı eskiden bankalar dijital olarak üretiyorlardı şimdide direk insanlara karşılığı olmayan para üretiyorlar

  • semihyldz @semihyldz

    FBI bitcoin.org'yi kapatırsa ne olur?

    • Deniz Can Karaca

      FBI bittorrent.com'u kapatırsa ne olur?

    • semihyldz @semihyldz

      İnsanların bilgisayarında paylaşımda bulunan dosyaları paylaşımdan kalkmış olur sanırım. Başka bir torrent sistemi kullanmaları gerekir. O halde, sahip olunan "bitcoin"ler de değerini kaybeder mi? Ya da başka bir sistemde kullanılabilirler mi? Benzetmeyi tam yapamadım. Tahmininizi öğrenmek isterdim.

    • Deniz Can Karaca

      bitcoin.org bu konseptin tanıtıldığı site olmakla birlikte, konseptin çalışması p2p mantığına dayanıyor, bir server yok ortada. İstemcinin kurulu olduğu her makina bir server dersek daha doğru olur. Dolayısıyla bu şekilde bir engelleme yapılamaz.

    • semihyldz @semihyldz

      Anlıyorum. O halde kullanıcılar bırakmadığı sürece kimse engel olamayacak gibi görünüyor.
      Teşekkür ederim...

  • Tony @tony999

    Katilpazar.com 😀 😀

    Levent Abi olsa o teknokatil.com olurdu 😀

  • Volkan Ekmen @zisegned

    Öncelikle alinize sağlık güzel bir video olmuş. Şimdi benim anlamadığım bir iki nokta var beni aydınlatırsanız sevinirim.

    Bitcoin dediğimiz şey sanal birşey. Bir bankasının olmadığını falan söylediniz. Öncelikle bu para nereden geliyor? Kim belirliyor? Belli bir miktar paranın olduğunu söylediniz. Kim belirledi bu parayı? Daha da önemlisi mining yaparken zorlu bir matematik probleminin çözüldüğünden bahsettiniz. Bu problemi kim belirliyor? Ayrıca problemin çözümü kimin ne işine yarıyor? Neden ülkemin kaynaklarını tüketerek sonunu bilmediğim bir işe hizmet edeyim? Ben hala asıl sorunun cevabını bir yerlerde bulamadım. Herkes sadece sanal bir para birimi olduğunu, bir problemin çözümü sonunda verildiğini söylüyor ama kimse problemin neden çözüldüğüyle ilgilenmiyor...

  • Süleyman

    Bilgilendirici ve aklımıza takılan soruları yanıtlayan bir video olmuş.

  • Mehmet

    bitcoinde madencilik olayını kavrıyamadım ben bi türlü neyin işlemini yapıyorsunuzda para geliyor ? google amcada bakındımda herkes saçmalamış düzğün bi cevap çıkartamadım. yardımcı olan olursa sevinirim

    • Mehmet Kalender

      Teşekkür ediyorum. Parça hazırlatmak gibi yani ( tuşu bi yerde hazırlat, kılıfı bi yerde hazırlat ) sonra toplayıp sonuç çıkartma 🙂

  • Tarık Behlül Karagöz @tarik

    4 yıldır borsada işlem yapan biri olarak programı çok beğendim. Arkadaş konu hakkında oldukça bilgili.
    Piyasaya girmek isteyenler için referans bir program olmuş. Bu programı finans siteleri eline geçirse ücretle dünyanın piyasasına satardı. 🙂

  • Ziyaretçi

    Bu bitcoini Türkceye cevirip bitli koyun desek 🙂

  • canberk koçyiğit @canberkkocyigit

    piyasadaki toplam bitcoinlerin bir sınırı olacak falan deniyor tamam ama benim anlamadığım şu diyelim ki bir birim bitcoinin değeri dolar cinsinden çok yükseldi piyasanın genelinde kabul buldu vs. bitcoin fikrini ortaya çıkaranların kendileri için ekstra üretim yapmayacakları veya devletlerin bastığı paranın bile sahtesinin olduğu zamanda böyle sanal bir şeyin sahtesinin olmayacağının garantisini kim veriyor bence çok güvenilir değil (ha bu arada çok teşekkür ederim keşke bitcoin bölümü gelse diye bekliyordum geldi)

    • AsalAdam @asaladam

      Dostum bitcoinler mining denen işlemle oluşturulduğu için , bu mining olayı zaman geçtikçe zorlaştığı için , öyle bedavadan ortaya bitcoin çıkaramıyorsun. Yani al yaptım oldu durumu değil. Onu yapmak için uğraşıyorsun.. Fikri ortaya atanların sistem mekaniğini en iyi bilenler oldukları için bir avantajları var hepsi bu.. Bir de duyumları daha sağlamdır haliyle.. Onun dışında oturdukları yerde onlar da diğer herkes gibi mining olayıyla oluşturabilir bu bitcoini.

  • deniz

    2017 yilinda btc uretimi bitecek deniyor. Bazi sitelerde 1 btc, 100 bin dolari gececek deniyor. Bence en onemli soru tahminen ne kadar artar? Ve 1 btc en son ne olur?

  • Gerginix

    Kısacası bir değer yaratılıyor. Yani satın alınabilir her şeyi satın alabilecek genel kabul görmüş bir değer. Bunun için de bir süre öngörülmüş. yakllaşık 130 yıl. Belki de insanlığın bu satın alma aracını küresel düzeyde kabul etmesi için tahmini olarak saptanmış bir süre olduğundan böyle belirlenmiş. Burası bilinmiyor. Yani düzeneği hazırlayan yapı, bu süreyi ve coin miktarını daha uzun ve fazla tutabilirdi. Ama bu şekilde belirlemiş. Belki de akla gelen ilk fikir uygulanmıştır.

    Bunun için kurulan algoritma ne kadar kazıcı olursa olsun 2140 yılında tüm coinlerin üretilmesini sağlamış olacak ve bunun miktarı 21 Milyon coin olacak. 21 Milyon coin altın örneğinde yukarıda daha önce de verildiği gibi salt sanal rakamsal olduğundan milyonlarca belki de milyarlarca kez bölünecek. Kalkıp 0,000000012 coinim var demek zor olduğundan, bu sıfıra yakın değere de atıyorum micoin denebilecek. Yani bundan 50 yıl sonra 1 bitcoin 750 Bin Dolar olarak tanım bulabilir. Ya da 1 bitcoin sahibi kendine Dubai'de ada yaptırabilir. Miktar, belirlenmiş üst limitten daha yüksek olamayacağından sadece kendi içinde bölünerek çoğalabililiyor. Coin üretimi zorlaştıkça, değer karşılık Bit - Lite - Peer olarak daha alt katmanlarda tanımlanmaya başlıyor.

    Aslında enflasyonun önüne geçecek gibi görünse de, kendi içinde sonsuz rakama kadar bölünebilir olduğundan, enflasyon gizli olarak var. FED nasıl parayı (Bundan bahsettiğim uzun bir mesajım ne yazık ki yayınlanmadı) yoktan var edip, ABD hükümetine borç olarak veriyor ve hükümet de bu parayı alır almaz belli bir faiz oranıyla FED'e borçlanıyorsa, ABD hükümeti de bu borcu ödemek için, insanların gelirlerine kabadayı gibi vergi koyuyorsa, ABD'nin enflasyonu Dünya'ya nasıl ihraç ediliyorsa veya zenginliği, coin de ancak reel para ile ölçülebilir - algılanabilir kalırsa, coin de enflasyona maruz kalır. Er geç Dolara veya yerel para birimlerine havale olduğu için. Onlarla projeksiyon bulduğu için.

    Klasik ve şu an reel dediğimiz, aslında yine akıl oyunu bir sahtekarlık olan mevcut paranın ortadan kalktığını düşünün. Bir malın ederini ne belirliyor? Malın üretim maliyeti ve gördüğü talep mi, arzının fazla veya az olması mı? Elbette bunların etkisi var ama gözden kaçan başka bir şey var. Üretmeyen - yaratmayan. Tek işi, üretenin ortaya çıkardığı değeri, üretenden bağımsız ve üretene hükmedecek şekilde belirlemek olan paranın ta kendisi... Yani para ve onun ipini tutan, üreteni kucaklamış durumda... Tüketeni de öyle...

    TheGhost rumuzlu seyirsever'in de belirttiği gibi para yenmez. Para hastalığa ilaç değildir. İnsanın - insanoğlunun ömrünün sonuna kadar ihtiyaçlarını gideren unsurlar para değildir. İhtiyaçlarını gideren şeyler, beslenme - barınma - giyinme - sağlık - eğitim gibi faaliyetlerdirpek tabii diğer lüks veya ıvır zıvır durumlar. Bu faaliyetlere değer atfedip, kimin hangi faaliyetten ne kadar faydalanabiileceğine karar veren mercii, edilgen değil, tüm bu sürece hükmeden "para"politik yapılardır.

    Coin ise bir hizmetin veya malın ederine etken değil, o malın doğal durumu karşısında edilgen bir malzeme... Ama mevcut kirli para tarafından satın alınabilir ve kendisine olan ilginin yarattığı borsanın da yine reel para ile tanımlanır olması sebebiyle, üretim süreci nihayete erdiği zaman eski şehrin küllerinden acaba yine eski şehir mi doğacak.

    Şimdi yıl 2156... Tam algılayamıyorum ama anladığım kadar izah etmeye çalışacağım.

    1- Alışverişleri herkes kendi PC cüzdanlarındaki coinlerle yapıyor. Bunun için banka vs... kullanmıyorsunuz. Hooop coin transferi ve alışveriş gerçekleşti. Fakat bir yan etki var! O kadar da basit olmuyor. Transfer, lgili coinin ilk ortaya çıkarıldığı ilk tarihe kadar yapılan iz sürme sebebiyle gecikiyor. Ne oluyor, takas aracına (coin) aracılık eden komsiyoncu bir kurum olmadığından, oturduğu yerden, insanlar sırf hayatlarını sürdürsünler diye debelenirken bu debeleniş üzerine çöreklenmiş bankalardan kurtulmuş oluyoruz.

    2- Ortaya atılan "yok efendim kimliksiz - tanımsız - takibi mümkün olmayan - karanlık işlerde kullanılan böyle bir para kaos yaratır" meselesine gelelim. Her coin'İn bir kimliği var. hangi saat nerede ortaya çıkmış... Hangi hesaba yatmış ve hangi hesaplarda gezmiş... Yani bu "suç aletidir" komplosu çürüyor.

    3- Coinlerinizi korumanız için bankaya ihtiyacınız yok. Ya da wordpad altında değer kaybetmiyor. Yani hiçbir zaman 3 coinden daha fazlasına mal olmuyor bir ürün veya hizmet. Çünkü 21 milyon adet var başka yok. Ürün - hizmet - ihtiyaç - arz çeşidine göre kendi içinde bölünüyor.

    Kısacası belki de bankaların köküne kibrit vurabilir.Ya da aslında sadece teorik olarak vurabilir. Pratikte bu durum sadece ve sadece ekran kartı ve elektrik satışlarına fayda sağlayan, madencilerin şu kadar sürede şu kadar birim coin yaptım ve şu kadar kazandım diyebildiği bir olay olmaktan öte değil.

    Sallayın gitsin ne olacağını dümenimize bakalımdan öte değil... Şu an 5 günlük ilgimle işin yatırım kısımlarını hiçe saymış , nereden geldik - nereye gidiyoruz eğlencesi ile meşgulum bundan tat alıyorum ama konu hakkında teoriler - öngörüler gelmeye devam ederse okumaktan sonsuz keyif alacağım.

    Bu arada sayın yönetim... En az bu kadar uzun olan bir mesajımı 15 saattir onaylamadınız. Daha sonra yazdığım ve onaylanmış mesajlarımdan bunu ölçebiliyorum.

  • fsh77 @fsh77

    Bu işe büyük para babaları ve petrol şirketleri ile büyük bankalar izin verdikçe gelişicek ama eğer ipin ucu bir anda elden kaçarsa ve paranın yerine almaya başlarsa nurumuz 🙂 doların hemen frene basarlar tabi dijital ortamda fren olmadığından yeni sürüm BTC V.2 ler çıkar yada yeni yapılanmalar (tabi güzel bir hatıra olarak kalır BTC, yeni ve daha gelişmiş sistemlerin yanında...) ve bu süreç olarak uzuuuuun zamanları aldıktan sonra belkide büyük patronun tek dünya düzenine hizmetinin bir aracı olup çıkıverir...
    Yada o zamana kadar patron değişirse kırbacı o şaklatır ama illaki değirmenin suyunu birileri tutup yeni yöntemler bulucaktır...

  • Bitco Yayınlanmayan yorum ?

    Benim ilk yaptığım yorum neden yayınlanma dı acaba ? Sırf buraya nickname ve mail adresi yazmadığım için mi yayınlamıyorsunuz ? Bu ikinci oldu. Yorumumun içeriği insanlara bilgi vermekti , iyi bundan sonra yorum falanda yazmayız, böyle ayrımcılık yapacaksanız !

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Yorum sisteminde bir sorun var o yüzden yayınlanmamıştır. Bugün düzelmiş olmalı bazı şeyler denedik. Kayıp yorumları şikayet üzerine bulup çıkarıyoruz ama anonim ve mail adresi yoksa bulabilmemiz mümkün değil.

  • Enes Pst @enoes241

    şuan mining olayı bitti deyorsunuz ama forumda konusu açılalı çok bir zaman olmadı ve piyasada 7950 ekran kartı bitti zor bulunuyor
    hatta bende girmeyi düşündüm şimdi vazgeçmek üzereyim

  • Gürsu

    Anlamayanlar veya dahasını isteyenler PCNet'in Ocak sayısına bakabilirler, bulamayanlara tarayıp gönderebilirim sayfaları.

    Çok ayrıntılı güzelce açıklanmış.
    Size de teşekkürler böyle merak edilen bir konuya yer ve zaman ayırdığınız için.

    Elbet yazılmış veya bahsedilmiştir fakat ben tekrar hatırlatayım arkadaşlar

    Elinizde AMD 7990 crossfire falan bile olsa şu andan sonra tek başınıza pc yi açık bırakıp elektrik faturanızı ödedikten sonra yanınıza kar kalacak şekilde bitcoin mining (çıkarmanız) yapmanız çok zor, olmaz, olmuyor. Bu işin çıkar yolu eğer yurtdışındaysanız bitcoin'e özel üretilmiş ufak mini itx kasalardan bile küçük neredeyse nas boyutlarında özel donanımlar içeren bitcoin miner lar var bunlardan türkiye'ye getirecek sipariş edecek cesareti kendinde bulan bu riske giren cengaver ben daha görmedim zira 1500 dolar falan fiyatları ve yukarı doğru çıkıyo.

    Bu cihazlar ile bir gruba katılıp herkesin işlem gücüne göre paylaştırılan bitcoin mevzusuna dalmak daha mantıklı.

  • Hüseyin

    Butterfly labs 600gh/s lik kart duyurmuş bu işler için, yabancı forumlarda bulaşmayın zamanında gelmiyor vs diyorlar. Bu kısmını bırakırsak, webdeki hesaplayıcılarla 2200 dolarlık 600 gh/s 350w kart aşağı yukarı 15 günde kendini amorti ediyor, sonrası azalarak gitse de hep kâr.

    E 2 tane kart al gece gündüz çalıştır, ben mi yanlış hesaplıyorum yoksa?

  • vuqar30 @vuqar30

    ben asus memo pad hd 7 almak istiyorum ama android 4.4 güncellenicekmi onu öyrenmek istiyorum

  • assittir

    Bitcoin... Kaçak elektriktriği paraya çevirmenin en iyi yolu.

  • assittir

    Ayrıca paranın da **unu çıkardılar... Karanlık devirlerdeki takas usulüne döneceğiz gibi sanki 😀

  • görkem

    genel müdürü tutuklanmış galiba.

  • Levent Alpsal @levent-alpsal

    Konuyla ilgili en temel şeyi anlamadım ben. Diyelimki bende bitcoin var, bu bende nasıl var, nasıl saklıyorum bunu. Bu bir kod mudur, bilgisayara kaydedilen bir dosya mıdır, nedir? Başka birisine transfer ettiğimde bu dosya siliniyor mu, bir kopyasını kendimde tutmaya çalışırsam ne olur ???????

    Yani ben anlamadım tam bu olayı 🙂

  • hey

    bit-light coin vs için anakart arayanlar bu anakart yakında stoklarda olacak 🙂

    7xpcie 🙂

    https://www.asus.com/Motherboards/P9X79E_WS/

  • haydar

    Siz programı boşuna çektiniz..:) 1 ay bile geçmeden Bitcoin de tarihin sayfalarındaki yerini aldı görünüşe göre..

  • Oktay Berkay @komancikartal

    Altcoin al-sat yapmak istiyorum. Exchange siitelerinden kredi kart veya debit kart ile mesela paycoin monero gibi coinleri alabilirmiyim?

  • doktor sistem @serifecakibey

    O kadar yer gezdim. Buradaki video dahil bi tane adam gibi anlatan bulamadım. ULA bu bitcoin neeee? Kumar mı? Hırsızlık mı? Para vererek saadet zinciri mi kuruyosun? NEEEE