PC Labs, BasÇek ve Fragtist artık tablette de karşınızda
PC Labs, BasÇek ve Fragtist'in dijitalleşmesi işine gömülen Özkan Erden, dergilerin ilk bölümlerini yayınladıktan sonra TeknoSeyir'e geldi ve süreci anlattı. Dijital dergi çıkarmanın zorlukları ve aşamalarını da bu sayede öğrenmiş olacaksınız.
Ziyaretçi
Birinci sayılarınız hayırlı olsun 🙂
Kutay
Zekice, gözlerim doldu :'(
Enes
havada karada denizde her yerde teknoseyirr 😀
Canokan
bi bitmediniz...
🙂
Yasar
Evet aynen özletmişti kendisi ( Özkan abi ) 🙂
yojimbo
Android tablet aldığıma bir kez daha pişman oldum...
mevlut yer
vallahi ya pişman oldum. mükemmel bir iş tebrik ediyorum.
Murat L.
Dergiler çok başarılı ve çok emek harcandığı belli ama üç uygulama yerine fotoğraf, oyun gibi bölümlerden oluşan tek bir dergi yapsaydınız daha iyi olmazmıydı acaba ?
Çok uzun olur. Şöyle ki;
Şu an halihazırda çıkarttığımız ilk sayılarda sayfa sayıları PClabs 72, BasÇek 40 ve Fragtist 34. Bunların tamamını tek dergide topladığımızda 150 sayfaya yakın oluyor.
Hepsinin ayrıca uygulamasının olması oyun bölümüne ya da yalnızca fotoğraf bölümüne ilgili kişileri de çekecektir. Diğer türlü yalnızca oyun ya da fotoğraf bölümünü okumak isteyenler tüm dergiyi indirmek zorunda kalacaklardı.
Farklı içeriklerin ayrı dergilerde toplanması ilerleyen yıllarda da kullanıcıların arananı kolay bulmasını sağlayacak.
Dijital dergi gerçekten de budur. Yine kalitenizi göstermişsiniz, tebrik ederim. Türkiye'de başka bir örnek var mı dijital dergilere? İlla ki teknoloji konulu olması da gerekmez.
Konu dışı: Kimde Philips Hue var? Varsa incelemesi gelir mi?
Videoda bahsedilmişti, Dipnot var şu an için tamamen dijital olarak bu işi yapan. Teknolojide zaten yok.
Evet sonradan ben de fark ettim, son 5 dakikasını seyretmeden yorum yazmıştım.
Yunus Aydın
Kesinlikle katılıyorum fakat Log Dergisi tamamen olmasa da oldukça dijital sayılabilir.
Nihat
Evet, Dipnot denmiş ama Log tam olarak bir dijital teknoloji dergisi. Açıkçası Log yazı içeriği yönünden pek tatmin etmese de (yüzeysel incelemeler, zayıf eleştiriler, beğeniye odaklı bir yaklaşım) dijital uygulamayı sizden daha iyi kotarmış durumdalar bence. Tabii ki daha kalabalık bir ekipleri var ve deneyimleri size göre daha fazla. İleriki sayılarda daha başarılı olacağınıza inanıyorum ama Log gözden kaçmasaymış keşke.
Yeni girişiminiz hayırlı olsun. Her ne kadar iPad'im olmadığı için dergileri inceleyemesem de dijital yayıncılığın ve sizin potansiyelinizi düşününce gelecekte çok ilginç ve daha da başarılı işlerin çıkacağı kesin gibi.
Yakında bunun da taklitleri çıkar mı göreceğiz. Son olarak TeknoCiğer'in de dergisini isteriz 😀
Özkan bey, ne çok "şimdi" ve "mesela" dediniz 🙂
+1 konuya odaklanamadım özkan sanki çok heyecanlı gibi
her ne kadar bit kadar ekranda bu tür yazılı içeriklerin takibi sinir bozucu olsada iphone versiyonunu bekliyorum.
düşünce güzel ama benim biraz çekincelerim var. günümüzde teknoloji dergilerin geldiği durum belli tabi sizin okuyucu ile olan etkileşiminiz çok büyük bir artı olsa da günümüz hız çağında aylık yayın yapmak popüleriteyi azaltır diye düşünüyorum. örneğin crysis 4 nisan 11 de çıktı ama siz bunun incelemesini anca mayıs 1 de yayınlayacaksınız ama bu geçen sürede insanlar belki oyunu oynayıp bitirmiş multisinde çok oynamaktan sıkılmış olacak ve rekabet de zorlu olacak çünkü A yayını 13 nisanda incelemesini çekecek hatta sizin incelme kalitenizin 10 da biri kalite de olacak ama siz oyundan neredeyse 20 gün sonra çıkacağınız için gündem değişmiş olacak. tabi bu ve bunun gibi bir sürü tehlikeyi siz düşünmüşsünüzdür ve ona göre bu işe girmişsinizdir.
Ekstradan bir önerim olacak (belki vardır ama ipadim olmadığı için bilmiyorum) aynı ts'de olduğu gibi pclabs dergide de alık gündem değerlendirmesi yapabilirsiniz ve bunu da etkilşimli şekilde yaparsanız çok güzel olur diye düşünüyorum.
tasarım taslağı 🙂 (https://www.dropbox.com/s/d6np51226oyufwf/Photo%2003.04.2013%2017%2049%2004.jpg)
Açıkcası android'de uygulama geliştirme konusunda söyledikleriniz çok doğru değil, android'de arayüz tasarımı web'e daha çok benzediğinden, responsive (yani yüzdelerle, başarılı bir grid sistemiyle) yapılmış tek bir arayüzle neredeyse tüm cihazlarda başarılı bir sunum oluşturabilirsiniz.
Alttaki linklere bir göz atmanız yararlı olabilir:
http://www.androiduipatterns.com/2011/11/design-patterns-for-responsive-android.html
http://www.slideshare.net/kirillcool/responsive-mobile-design
Dijital dergicilikte buna 'liquid layout' diyoruz 🙂
hh
sizi bilmem ama bütün dünya buna responsive diyor.
'Responsive' web için kullanılan bir tanımlama..
Emin Doğu
Dergiler hayırlı olsun, harika bir çalışma ve oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkmış. 🙂 Her zamanki gibi ilgi ile takip ediyoruz.İyi çalışmalar
videoyu henüz izlemedim ama uygulamaları indirdim, içerik iyi hoş fakat dosya boyutu çok yüksek hele birtanesi 250 mb kadar bir dosya indirdi.....
Batucan
Dergi içerikleriyle dolu dolu olmuşlar.
Emekleriniz için teşekkür ederim.
Şu devirde ayakta kalmanın tek yolu bu tür inovatif çalışmalar. Tebrik ederim. Ellerinize sağlık.
Ziyaretçi
Cihaza özel değil de site içine entegre dijital dergi tasarlasaydınız cihaz uyumluluğu sorunu olmazdı. Örnek : http://www.iguitarmag.com/ . Bu sürekli takip ettiğim bir dergi ve çeşitli cihazlarda sorunsuz okunabiliyor.
İlk çıkarttığınızda indirmek istedim ama büyük boyutlar gözümü korkuttu. Dergilerin içindeki videoları internetten izleme durumu olabilirse daha iyi olabilir.
2 seçenek sunulabilir, ya derginin tamamı indirilsin, ya da sadece yazılar indirilsin videolar Youtube üzerinden izlensin mesela. Tabi dergiyi tamamen indirdiğimizde ki rahatlık olmayacaktır ama kotalı ülkede yaşıyoruz. Her ay 1 gb dergi indirmek zorlar. : )
Her cihaza göre ayrı çözünürlük ayarlamak yerine openGL tarzı bir yapı kullanılamaz mı? Her tabletteki GPU kendi ekranına göre resize etsin grafikleri.
İşin mutfağını çok bilmiyorum, sadece fikrim geldi. olmaz mı?
Buradaki grafikler, vektörel şeyler değil, bildiğin fotoğraf. Çözünürlük büyüdükçe boyut da kaçınılmaz olarak büyüyor.
ahmet kurtuluş
Siz sır vermiyorsunuz ama Burak Akmenek dördüncü derginin ne olacağını yazmış dergi içerisindeki başyazıda 🙂
Hakan
Çalışma çok güzel olmuş elektronik dergicilik böyle olmalı dergilerin PDF lerini tablete aktarmanın alan tasarrufundan başka bi avantajı yoktu ben çalışmayı gayet başarılı buldum tebrikler...
çok başarılı çalışma tebrikler.uygulama hakkında bir kaç sorum var.
şimdi siz bu uygulamayı sıfırdan mı programladınız yoksa bunun bir editor tarzı ücretli uygulaması mı var dergileri hazırlamak için.yoksa kendi editorünüzü mü yazdınız.
Ziyaretçi
gordugum en ıyı e dergılerden olmus ama androıddede beklerız
Öncelikle çaba ve çalışmalarınızı tebrik ediyorum.
"Yapılabilirlilik" anlamında ortaya çıkan iş güzel gönüyor fakat "sürdürülebilirlik" anlamında beyhude bir işe girdiğiniz düşünüyorum.
İki sorum olacak.
1. Sizce derginin hedef kitlesi kim?
2. İçeriğin kral olduğu bu zamanda, bahsi geçen büyüklükteki bir derginin her ay indirilip, arşivleneceğine inanıyor musunuz?
Bana öyle geliyor ki, zaten elinizde belli kitlelerce takip edilen web siteleri var iken, ürettiğiniz harika içerikleri buralardan sunmak yerine, kullanıcılara ek külfet getirecek şekilde sunmaya kalkışıyorsunuz.
Benim naçizane görüşüm, acilen yapılması gereken şey, tüm web sitelerinizde "responsive theme" kullanarak, tüm platformlara (Android ve Apple'ın tüm çözünürlüklerine kendini adapte edecek responsive bir arayüzden bahsediyorum) uygun olacak şekilde site arayüzlerini değiştirmektir.
Saygılar, sevgiler.
Çok iyi niyetle başlanılmış yenilikçi bir uygulama. Ama maalesef iyi reklam alınamazsa dediğiniz gibi sürdürebilirliği pek uzun olacağa benzemiyor. Bu kadar uğraş verip sadece bu işe saatler harcamayı birkaç ay sonra bırakırsınız gibi geliyor bana. İnşallah teşvik edici bol bol reklam olursa devam etmesi tabi ki mümkün...
aynen katılıyorum.
Görünüşe göre bu geleceğin dergisini hazırlamak için her ay ciddi bir emek harcanması gerekiyor, pdf ile uzaktan yakından alakası yok. Umarım bir an önce firmalar bu güzel çalışmayı layıkıyla ödüllendirirler de, bizlere de zevkiyle okumak kalır.
Ama çoğunluğu oluşturan androidçiler, uzun bir süre daha bu güzel çalışmaya ulaşamayacak gibi görünüyor. 🙁
Yunus Aydın
Turkcell dergilik vb. sitemlerde olmaz haklısınız ama neden Apple Newsstand için olanını yapmadınız ? Orada dinamik dergi örnekleri var (bkz. Log) Yine de çalışmanızı tebrik ediyor ve Android e gelmesini sbırsızlıkla bekliyorum 🙂
Goker
Newstand de olmak için ücretsiz sayılar olsada free abonelik koyulması gerekiyor uygulama içine
belki bu yazılım anlamında sorun yaratmıştır ileride geçerler
Ancak şuna katılıyorum uygulama yayınsa newstande olmalı
Anıl
Bende katılıyorum buna. 🙂
Dergilik sorusunu Özkan Bey'e soran kişi bendim. Yanıtından ziyade ortaya çıkardıkları işi görünce neden çıkartamadıklarını zaten anlamış oldum.
Arda A.
Bende dijital dergi alanında adobe digital publishing suite ile bir kaç çalışma yapıyorum. Kullandığınız programın adını öğrenebilir miyim?
Duran
Bende adobe dps kullanmaya calisiyorum. Tutorial varsa paylasirmisin arda.
En hakim oldugum adobe yazilimi flash'tı. yavas yavas yokolusunu izlemek beni kahrediyor .
emre erdoğan
hayırlı olsun... 😀
Kartalhan
Her ne kadar Ipad'im olmasada videodan gördüğüm kadarıyla çok profesyonelce hazırlandığını anlayabiliyorum dergilerin. İçeriğin kaliteside düşünüldüğü vakit bu projenin geleceğinin olduğunu düşünüyorum.
Bu arada TeknoSeyir uygulamasının hem IOS hem de Android versiyonunu bekliyoruz. 🙂
Batur COLDA
iphone 5 mi İpad 3 mü !! Telefonum LG optimus black ( hiç memnun değilim telefonumdan)
Mehmet Altuğ TABAK
Wired ve NG Magazine, çok başarılı sayısal yayıncılık yapan iki yayın. Bu yayınların iPad edisyonları senelik abonelik ücreti tahsil ediyorlar ve bu şekilde bir gelir modeli oluşturmuşlar. Misal ben, her iki yayına da senelik 50-60 USD kadar bir abonelik ücreti ödüyorum ve ödediğim her cent'i hakettiklerini düşünüyorum. Özkan Erden ve ekibinin, özellikle aynı kulvarda yer aldıkları Wired'ın iPad edisyonunu daha yakından incelemesi yaptıkları işe muazzam katkı yapacaktır.
Ziyaretçi
süper olmuş budur.iphone a bekliyoruz hemen.
Merhabalar,
Öncelikle projenizde başarılar dilerim ancak bence bu videoda anlatılan yayıncılık anlayışı bence ileriye değil geriye doğru bir adımdır. İlerici yaklaşım bence Teknoseyir'de devam ettirdiğiniz yayın politikası olan, podcast ve video incelemeleridir. Günümüzde insanların okumaya karşı ilgisi ve vakti gitgide azalırken video ve podcast'ler okuma alışkanlığının yerini alıyor. Bunun en önemli sebebi işlerinizi yaparken video veya podcast'leri dinleyebiliyor olmak. Bazen ilginizi çeken konularda videolara göz atılıyor. Sonuçta daha çok videonun sesi dinleniyor.
Geçmiş senelerde takip ettiğim bazı yayın organları e-dergi veya interaktif dergiciliğe geçiş yaptılar. İstisnasız hepsinin yaptığı yatırım patladı ve video incelemeleri ile eski popülerliklerine döndüler.
Benim de hobim ile alakalı bir web sitem olduğu için bu konuları ve gelişmeleri yakından takip ediyorum. Benim tespitlerim dolayısıyla şu şekilde;
1- İnternet yayınlarında büyük ölçüde uzmanlaşma artıyor. Teknoloji sitelerinde her alan değil belirli alt bölümler konusunda uzmanlaşma söz konusu. Örneğin müzik sistemleri ile alakalı yayın yapan siteler genelde ikiye ayrılmış durumda, ev sineması sistemleri ve stereo sistemler. Hatta konuları daha mikro ölçeklerde inceleyen daha da uzmanlaşmış yapılar var. Sizin Fragtist, Bas Çek ve Teknoseyir konseptleriniz yeni dünyanın bu yapısına güzel bir örnek.
2- Önemli tüm siteler maistream cihazları yani genel kitleleri ilgilendiren ürünleri videolarla inceliyor. Daha spesifik sitelerde ise bol fotoğrafa yer verilerek resmen fotoroman tadından incelemeler yayınlanıyor. Konsept genel olarak az yazı bol fotoğraf.
3- Belirli alanlarda özelikle de mikro düzeylerde uzmanlaşmış siteler daha eski tarz yayınlara devam ediyorlar. Makale diyebileceğimiz bu yazıları yayınlayan siteler çevresinde kemikleşmiş okuyucu kitleleri var. Referans noktası kabul edilen bu sitelerin ilginç bir şekilde reklam pazarında aldıkları payda yıllar geçtikçe artıyor.
Aslında üçüncü maddenin hipotezi ilk bakışta mantıksız gibi görülebilir. Ancak konunun ayrıntılarına göz atarsak olaylar daha iyi anlaşılabilir. Son yıllarda firmalar özellikle de büyük elektronik devleri kendi aralarındaki ve diğer üreticilerle rekabetlerinden dolayı az kazanç ile çok satış stratejisini seçmiş durumdaydılar. Ancak gelişmeler dikkatle takip edildiğinde bu büyük firmaların daha üst gelir grubundaki tüketicilere yönelik ürünleri pazara sunmaya başladıklarını görüyoruz. Misal olarak iPhone ve iPad için üretilmiş dock pazarına bakmak yeterli. Bugün pazarda Logitech gibi firmaların nispeten ucuz fiyatlarda ürünleri var. Ancak pazarın üst kısmında B&W, JBL gibi sektörün dışında ancak kendi alanlarında önemli üreticilerin çok yüksek fiyatlara satılan ürünleri de mevcut. Mesela B&W Zeppelin gibi. Şu günlerde Sony, Samsung gibi dev firmalar bu üst gelir düzeyli pazara yönelik geliştirdikleri ürünler ile dikkat çekiyorlar. Bu durumda bu ürünlerin incelemeleri veya yorumları bilişim sitelerinden ziyade mikro düzeyde özel ses sistemleri konusuna odaklanmış yayınlara doğru kayıyor. Bu alanda okuyucu beklentileri, profili ve en önemlisi alım gücü farklı. Haliyle reklam pazarı da çok farklı oluyor. Bilişim siteleri kendi aralarında Sony ve Samsung reklam pazarından pay almak için mücadele ederken belirli konulara odaklanan siteler hem sektöre uzak ancak kendi konularında dev olan firmaların pazarlama ve reklam bütçelerini kullanırken, hemde örnek olarak verdiğim dev firmaların bilişim sektörüne ayırdıkları payın bir kısmını kapıyorlar.
Benim bir amatör olarak görebildiğim kadarı ile ülkemizde bu alandaki en büyük sıkıntı reklam veren firmaların bağlı bulundukları dev firmaların uluslararası pazardaki stratejilerinin aksine internet reklamcılığı olayına ayak uyduramamaları. Bugün reklam bütçeleri halen üç beş bin satan dergi ve gazetelere aktarılıyor. Bunların geri dönüşleri konusuna çok odaklanan firmalar veya ajanslar yok. Bir şekilde reklam pastası küçük bir çevre içerisinde dönüyor diye düşünüyorum. Aslında Teknoseyir ekibi bu konulara çok vakıftır ve zaman zaman dem vuruyorlar.
Ancak yurt dışı örnekleri incelediğinizde çok farklı konulardaki sitelere bu dev firmalar büyük reklam bütçeleri ile destek veriyorlar.
Tabii ki ortalıkta karışık bir durum var. Üç beş bin satan dergiler reklam havuzlarından en büyük payı alırken Teknoseyir gibi konusunda referans sayılabilecek siteler ya çok cüzi bir pay alıyor veya hiç pay alamıyor.
Tahminen sizlerde reklam pazarından pay alabilmek için klasik dergiciliğin elektronik versiyonuna dönüş yapıyorsunuz. Bu dönüşü de en azından ülkemizde denenmemiş bir tarz ile yapmak istiyorsunuz. Umarım beklentileriniz karşılanır ama şahsım adına bu zamanda herhangi bir elektronik formatlı veya interaktif bir derginin yoğun ilgi çekeceğine emin değilim.
Bence gücünüzü fazlaca bölmeden şu an gittiğiniz yola odaklanarak liderliğinizi pekiştirmeniz bazı kapıların açılmasında size daha önemli fırsatlar sağlayabilir. Tabii ki bilişim sektörünün tam olarak içerisinde olan bir insan değilim. Farklı bir alanda kendi deneyimleri paylaşmak istedim.
Hayırlısı olsun ve umarım ben yanlış çıkarım.
Selamlar
not: Yazı biraz uzun olmuş kusura bakmayın. Herhalde pek okuyan çıkmaz. Okuyanlara da ayrıca sevgiler selamlar....
On gorunuz cok yerinde olmus. 4 yil sonra gelen cevap.
@ufkabakan Maalesef yerinde oldu gerçekten... Ama çok belli bir durumdu...
Emirhan
Sıradan, pdf dergilerden birini beklerken resmen hayran oldum dergilerin bu formatına. Adama tablet aldırır vallahi. 🙂 Tebrikler çok güzel olmuş.
Erdem
Özkan bey, sizin saçlar dökülmüştü ön kısımlardan, sonra ne oldu? ne yaptınız?
samet
Bir tek ipad incelemeyip,dergiyi sadece iosa çıkarmak,bravo.
İkisi arasında bir ilişki yok. Hep söyledik, uygulama üretilecekse iOS'a üretmek her zaman avantajlı.
Ziyaretçi
murat abi konuyla alakalı deilde merakımdan soruyom özkan abi samsung s3 mü kullanıyor yoksa iphone devam mı
S3
Apple açısından da sizi "görmezden gelmek" avantajlı. Devam o zaman...
2 bölüm halinde ipad incelemesi sitede mevcut. boş bir tepki olmuş.
kadir
Emeğinize sağlık, harika olmuş. Lakin android'i es geçmeniz olmadı yahu. İos'tan öteye geçmezse dergi çok büyük hata olur...
Derya
harika bir haber
Levent abiye yazık olmus okadar Android cihaz inceledi 🙂
SAYGILARLA
evet Levent abi anti ipad ci onun için dergileri takip edemeyecek.
En kısa zamanda iphone da bekliyorum ipad uygulamanız güzel nisan sayını indirip inceledim emeği geçen herkese teşekkürler
Emre
Zorla insana iPad aldıracaksınız yahu 🙂
Emeğinize sağlık, size yakışan şekilde yapmışsınız.
Selam, dergiler gerçekten güzel ama,
2 tane eleştirim var, birincisi cidden 365 mb çok büyük bir boyut dergi için, yani 180 olsa olur 250 olsa olur ama 365 çık extra, tamam ben kotasız internet kullanıyorum desemde malum 50 gb dan sonra hız sınırı var, 2. Eleştirim ise galiba ipad 3 te bazı uyuşmazlıklar var, Yada ipad 3 ün gpu su yetmiyor, video girerken cihaz kasılıyor, senin videodaki ipad'de de olduğu gibi hatta biraz fazlası,video geçişleri çok pürüzsüz değil, yabancı dergilere göre zayıf bu derginin zayıf karnı biraz sanki bu, dergini ilerlediğini görenek dileğiyle...
Yalnızca bir adet 720p lik TeknoSeyir youtube videosunun boyutunun da yaklaşık 250-350 mb olduğunu düşünürsek, sunulan dergi kalitesine göre dosya boyutu aslında gayet makul düzeyde tutulmuş. Ama "tablette çok yer kaplayacak, tabletin içinde arşivleyip arada bir eski sayılara da bakabilmem lâzım" dendi mi, o zaman başka. Android tabletlerde sd kart slotu buna çare olabilir de, ipadlerde artırılabilir hafıza olmadığından sorun olacak ve her yeni sayı çıktığında eskisi ile değiştirmek gerekecektir, ama bence çok önemsenecek bir şey değil bu.
Uyuşmazlık sorunları geçicidir, büyük ihtimal sonraki sayılar giderek daha akıcı olacaktır.
Ben okuduğum içeriği veya işimin bittiği appi siliyorum hemen cihazdan. Tüm appleri , dergileri, e-bookları yerel depolamada tutmaya kalksam 64 gb da yetmez 128 de.
Bu görüş doğruymuş gibi görünse de yaptığınız iş ile çelişiyor sanki...
Ben de tam öyle yapıyorum aslında ama tek farkla "daha sonra tekrar erişim ihtiyacı duyacağım içeriği bir şekilde ulaşılabilir tutmaya çalışıyorum". Sanıyorum herkes benzer şekilde davranıyordur. (Evernote, dropbox, pocket vs... gibi araçlar şimdilik bu ihtiyacı karşılıyor.)
Diyorsunuz ki, dergideki bazı içerikler sadece dergiye özel, başka yerde yok. O halde, hadi silin bakalım. Ya da, İçeriği üreten taraf olarak, kullanıldıktan sonra silinip atılmasını nasıl istersiniz anlamak zor biraz.
Reklam kokan hareketler bunlar. 😉
Kolaylıklar diliyorum.
Dergiyi sildiğinizde tekrar erişmek mümkün sonuçta. Eski sayıları uygulama içerisinden her zaman görebileceksiniz. Dergi biraz optimize edilip boyutları az daha ufaltılırsa tekrar indirmek çok sorun teşkil etmeyecektir.
Videoda da bahsedildiği gibi boyutlar o içerik için gayet normal. Retina için tüm görseller, videolar daha kaliteli kullanılıyor zaten.
Bende de iPad 3 var. Pek fazla kasma yaşamadım. Olsa da yapabilecekleri bir şey yok zaten. Wired dergisi de okudum, Popular Photography de. Onlarda da kasmalar oluyor zaman zaman. Burada suç appleda iPad 3 ü power vr sgx543mp4 ile piyasaya sunup retina appler için yeterli olacağını düşündüler. Ama sonradan akıcı deneyim sunaöadığını görünce iPad 4 ü çıkardılar.
eddai
Yeni girişiminiz hayırlı olsun,lakin Android platformuna dergileri çıkmama sebepleri pek tatmin edici gelmedi.
Her türlü çözünürlüğe uygun çalışabilen uygulamalar var,mesela Sygic gibi.
Neyse bunu bir başlangıç olarak alalım,inşallah devamı gelir.
Başarılı bir proje gibi görünüyor hayırlı olsun
Ziyaretçi
özkan bey çokmu heyecanlı
aylık dergi işi bence güzel ancak 3 ayrı kulvardaki dergilere yeterli içerik üretebilecek misiniz? özellikle fragtist ve basçek için?
Burak Akmenek
İkinci sayılar yola çıkmak üzere Mustaa.
Sevgiler
Çok güzel olmuş yaaaa 🙂 , ilk defa bu şekilde bir dergi çalışması görüyorum, müthiş bir görsel deneyim olmuş. Dergi olayında resmen farklı bir bakış açısı yakalamışsınız.
Hazırlayan ekibin emeğine sağlık, arkasında senelerin tecrübesi ve çok özverili bir çalışma olduğu çok belli oluyor.
Android sürümünü sabırsızlıkla bekliyor olucam. 🙂
HAYIRLI OLSUN DERGİLERİNİZ, BİR GÜN TABLET ALIRSAM BAKARIZ ARTIK:)
Selam
Bide söyle bir sıkıntı var dosya boyutu büyük olduğundan beklemek yerine nette gezineyim deyip uygulamadan çıktığımda indirme devam etmiyor, ha nette gezmemden kaynaklanıyor olabilir diye düşündüm, nete girmedim girip indirdiğim fragtist i okuyayım diyorum yine basÇek indirmeyi kesiyor, bir güncelleme ile düzeltilebilir gibime geliyor, çünkü bu olay teknik olarak mümkün, ha nerden biliyorum bu işi yapan programlar var örneğin standart bir indirme programı falan yapıyor bu işi, başçek neden yapmasın 🙂
Duran
Özkanin oldugu videolar kendini izlettiriyor.
Dergiler harikada,her biri ayrı uygulama olmasaymış daha iyi olurmuş.En azından Pclabs,Fragtist aynı uygulamada olsaydı güzel olurdu.
Fatih
offtopic olacak ama kullandiginiz wordpress theme nedir?
scherlook
Öncelikle hayırlı olsun. umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.
WP8 platformuna çıkma ihtimali var mı peki?
Furkan
Çok uğraşmışsınız bu ortada, tebrik ediyorum.
Fakat emeğinizin boşa gideceği yönünde güçlü sezilerim var.
android telefon kullanıcısyım çok da memnunum ama tablet iosun işi hem ipad 2 hem nexus7 cihaz var evde nexusun kapağını açmıyorum fotograf çerçevesi olarak hizmet veriyor.
iissmm
Derginin boyutunun büyük olmasına neden bu kadar karşı çıkılmış anlamadım. Ben derginin boyutu ne kadar büyükse içerikte o kadar çoktur diye düşünüyorum bu gibi yayınlarda. Ayrıca bu vb. yayınları okumak için derginin tamamının indirilmesini beklemek gerekmiyor bildiğim kadarıyla.
Bu üç derginin içerisinde de BasÇek diğerlinin arasından sıyrılıcaktır kanımca. Türkiye deki dps yayınları merak eden arkadaşlar da buraya bakabilir. http://blogs.adobe.com/digitalpublishinggallery/app-search
Ziyaretçi
Naçizane görüşümdür. Bu interaktif dergicilik videosunu izlerken bende oluşan izlenim sizin olayı "araç" değil "amaç" gibi planlamanız. İnteraktif bir dergide arka plandaki resmin hareketli ve sesli olması, dokunmayla kayması sadece ilgiyi reklama kaydırmak için düşünülmüş bir yapıdır. Asıl önemli olan kısım yazıyla anlatılamayacak kısımların videolarla pekiştirilmesi. Fakat videoda gördüğüm "dokununca yazı çıkıyor ve kayıyor, arkadan resim ve ses geliyor, istenirse arkada playlist müzik dinletebiliyoruz " kısımlarına eğilinmiş olması. Bu tür dikkat dağıtıcı unsurlardan zaten belli bir kesim kısa sürede rahatsız olacaktır. Tek dokunmayla ekrana olabildiğince çok karakter yayılmış yayılmış sade bir yazı ve resim arayışına girecektir sonraki dönemde.
Bonbreka
Gerçekten çok başırılı görünüyor. Basçek'i bilmem ama diğer dergiler onbeş günde bir çıksa daha iyi olabilir. İleride dergilerin ücretli hale gelme ihtimali var mı ?
çok fazla dikkat dağıtan şey var. bu tür uygulamalarında bir alıcısı olacaktır tabii, ama şahsen ben dergi okurken sağdan soldan resim çıkmasını müzik çalmasını istemem. belkide eski kafalıyım ama pdf yi tercih ederim.
ayrıca okumak gerçekten okumak isteyen insanlar kindle nook v.s. alıyor sizce neden? bunlar siyah-beyaz ekran ve sağdan soldan etkileşimli videolar çıkarmaya uygun cihazlar değiller.
etkileşimli videolu bir içerik isteyen insan web sayfasına gitmeyi tercih edecektir. örneğin ben teknoseyir videolarını izlemek için dergi arayüzü kullanmayı tercih etmem. gider web sayfasından izlerim.
tamamen şahsi görüşlerim, emeğinizin boşa gitmesinide istemem ama akıbetini zaman gösterecek.
emir
ben cok basarili buldum. sahsen ben videolar ciksin, arkadan yaziya uygun muzik calsin isterim. basili dergiden farki da bu zaten dijital derginin. teknolojiyi sonuna kadar kullanacaksin. opsiyonel olmasi iyi olurdu fakat videolar gomuldugunden bir sansi kalmiyor gibi. belki guncelleme gelir de opsiyonel olur.
ayrica derginin pdf'e aktarilmis halini okumak cok sacma geliyor bana. dergiyi al oku anlarim ya da dergi dijital yayinciliga gecsin ve farklilik yaratsin.(videodaki gibi) ama pdf'e aktarilmasi ve pdf formatinda okumak bana gore degil. mesela gecen aylarda bir dergi teknoseyir ekibiyle roportaj yapmisti. roportaji okuduktan sonra derginin icerigine bir goz atayim dedigimde 2 dakikadan fazla dayanamadim sikildim ve kapattim. oysa videolu, muzikli, animasyon gecisleri olsaydi sirf bunlari gormek icin bile dergiyi incelerdim.
son olarak ipad alasim geldi resmen. zaten bir suredir aklimda var da retinali mini 2 cikmasini bekliyorum. hem tasarimi hem boyutu cok hos. ne yazik ki android hala apple'i tablette yakalayamadi. telefonda android kullanan birisiyim.
ozkan'in heyecanini da hos karsilamak gerek. tatli bir heyecan bu. ortaya yeni bir urun koymanin yarattigi heyecan.
en son olarak ise uygulamayi parali yapmak mantikli olabilir. piyasa arastirmasi yapip dogru karari vermek gerek. reklam verme talebi olusmazsa ne yazik ki sikintiya girebilir proje.
Yalçın Aydın
Benim yıldırım fotoğrafının hareketli olduğunu farketmemiştim ben:)
Sadece BasÇek'e bakabildim ve çok beğendim, emeğinize sağlık.
teknoseyiri windows phone a da bekliyoruz.
çok güzel bir ipad dergisi olmuş çok beğendim.
Ziyaretçi
Dergileri gazete bayisinni içine aktarabilirseniz daha iyi olur, tüm dergiler derli toplu daha iyi oluyor başarılar
iPhone/iPod'a da bekliyoruz.
Güzel bir proje olmuş. Çalışmalara katılan tüm ekibe teşekkür ediyorum.
Emir
Özkan 1.000.000 kere ŞİMDİ dedin. Her şimdi deyişinde birileri para mı veriyor 😀
Fatihr
çok emek harcamışsınız inşallah karşılığını alırsınız.
laqosuntmsahl
Başarılı bi çalışma olmuşa benziyor nexus 7 versiyonunada bekliyorum.......
10.03
-Gördüğünüz gibi her sayfada bir dinamizm... bir şey var.
-Hı hııı
Dünya acayip değişiyor dostlar...
Pc labs ın Nisan sayısı bu ayın sonlarına doğru mu çıkacak?
çağrı dinçer
Dergi şu anda hazır, bu hafta içinde indirilebilir durumda olacak...
1280*800 en çok kullanılan oran , bence ordan başlanılmalı .. ama artık iphone alma zamanı geldi , korsan korsan nereye kadar .. geliştiricilere destek sonuna kadar
Ali Osman
Keşke tv de yansıyan kameramana bir çözüm bulsaydınız dikkatimi dağıtıyor 😀
Ziyaretçi
kameraman görünmezlik tkljisini kullansın bi zahmet
bleak
Açıköası ben derginin pdf den ne avantajı var anlamadım. Eğer 500mb olmasına razıysanız pdf de video eklersiniz. Ayrıca boyutunun çok büyü olduğunu düşünüyorum.
1. Dergide yazılar büyütülemiyor. Özellikle nostaljide ki yazılar okunmuyor. Bu kadar basit bir özellik teknoloji harikası yayında yok.
2. Dergi sadece tek bir açıdan (dik) okunabiliyor. Bir başka kullanışsızlık.
3. siteden alınan yazılar siz ne düşünüyorsunuz diye bitiyor. Sanki oradan yorum yapılabilecekmiş gibi. Hatta ilgili sayfa bir link bile yok.
3. Bir video çalışmıyor.
4. Bir başlık sığmamış.
5. Arkadan giren müzikler durdurulamıyor. Çok uzun ve dinlemek zorunda olmak saçma.
6. pdf göre ne üstünlüğü var. bence daha fazla kısıtlama var.
.
Ziyaretçi
Tüm dergilerin mayıs sayıları ne zaman yayınlanacak.
bu proje yalan mı oldu ?
yeni sayısı 2020'de
Proje bitti mi? Bittiyse eski sayılara ulaşmak mümkün mü?
İyi günler.
—
Ongun Batuhan ALTAN
http://www.fotodizayn.com