Hepsiburada Premium ile Hepsiburada satıcısından Philips 7000 serisi 13'lü tıraş makinesi aldım, alt model olan 500 lira ucuz 7'li 3000 serisini göndermişler.

Dün kampanya vardı sözde, bugün 200 lira zam yapmışlar.

Hem bunu yapıyorlar, hem de önce ürünü benden alacaklarmış; efendiler gerçekten yanlış mı göndermiş, ben mi yalancıyım kontrol edeceklermiş. Onay verirlerse doğrusunu gönderecekler.

Tüketicinin zayıflığından faydalanıp bunu yapıyorlar, kendilerini kontrol mercisi olarak konumlandırma cüretindeler. Az yapan var, çok yapan var; ancak her türlü kanun tanımazlık bu.

Böyle durumlarda hangi satıcı olursa olsun yapması gereken şudur:

• Derhal doğru ürünü kargolamak,

• Yanlış ürünü geri almak.

Satıcı, tüketiciyi kontrol mercisi değildir; kendi hatalarından dolayı mağduriyet üstüne mağduriyet yaşatamaz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ronnie James Dio @ronniejamesdio

    iade edip satın aldığın ürünü iste, mırın kırın ederlerse TTH a müracat et, altı ay beklersin ama istediğini de alırsın.

  • kontratak @kontratak

    Üstelik müşteri hizmetleri, "Kullandınız mı?" diye soruyor. Kullansam geri almayacaklar hijyen ayağına. Cürete bak 😀

    Halbuki kanun benden yana, ama taraflardan biri zorba:

    Sipariş edilmeyen mal veya hizmetler

    MADDE 7- (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

    (2) Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

    • Mafyasus @bobrekus

      Bu hiç sipariş edilmemiş bir mal ile alakalı, sizinkisi bu maddeye girmez. Size sizin istediğiniz mal gönderilmiş gibi yapılarak başka bir ürün gönderiliyor, sizin bu duruma sessiz kalmanız ya da kullanmanız istediğiniz ürünü aldığınız anlamına gelir.

    • kontratak @kontratak

      @bobrekus Maddenin lafzi yorumunu yaparsak "Siparişe ait malı göndermeyip farklı mal göndermek" gibi bir hariç tutan ifade olmadığı için benim başıma gelen gibi durumlar için de aynının geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Zira, benim elime geçen mal da "hiç sipariş" etmediğim bir mal. Ben cins siparişi verdim, herhangi bir tıraş makinesi siparişi vermedim, dolayısıyla sipariş etmediğim bir mal bana gönderilmiş oldu.

      Tarihsel yorum ile yaklaşırsak eğer:

      Bu madde, TBK'nın 7'nci maddesinin TKHK'ya uyarlanmış hâli. TBK m. 7 şöyle:

      "Ismarlanmamış bir şeyin gönderilmesi öneri sayılmaz. Bu şeyi alan kişi, onu geri göndermek veya saklamakla yükümlü değildir."

      Bu madde için tasarı metninde bir de ikinci fıkra vardı ve şöyleydi:

      "Ismarlanmamış bir şeyin yanlışlıkla gönderildiği açıkça anlaşılırsa, onu alan kişi, uygun bir sürede gönderene haber vermek zorundadır."

      Ancak bu fıkra tasarıdan kaldırıldı ve bu olmadan kanunlaştı. Demek ki kanun koyucu, ısmarlanmamış bir şeyin her ne şekilde olursa olsun alınması durumunda, alana sorumluluk yüklememesi gerektiğini düşünmüş.

      Bana gönderilen 3000 serisi makine, yanlışlıkla da gönderilmiş olabilir, kasten de. Eğer yanlışlıkla bile olsa benim onun üzerinde herhangi bir sorumluluğum bu yorumlara göre bulunmuyor. Dürüstlük kuralını devreye alırsak işler değişebilir, ancak yine de karşı taraf lehine kesin bir sonuca varmak güç. Zira benim tarafımdan bir kötüye kullanım olduğunu iddia ederek kanıtlamak zor olur. "Sipariş edilmeyen mallar" kapsamında elimde bir mal var. Ben bunu istemedim, bu mala özen gösterip onu saklama yüküne beni sokamazlar.

    • Mafyasus @bobrekus

      @kontratak Şimdi demek istediğimi anlamadınız. Siz bir sipariş geçtiniz ve size bir paket gönderildi. Bunun doğruluğu ve yanlışlığını bildirip istediğiniz ürünle değiştirmek sizin sorumluluğunuzda. Bu anlattığınız maddedeki gibi bir uygulama yaparsanız adamlar direkt olarak size doğru ürünü gönderdiklerini kabul etmiş sayılırsınız zira karşı tarafın gönderdiği yanlış ürüne itiraz etmemişsiniz ve doğru olarak kabul edip ses çıkartmamışsınız. Bu dediğiniz madde sadece sizin siparişinizin benim adresime gönderilip benim o malı almamla başlayabilecek bir maddedir.

    • kontratak @kontratak

      @bobrekus

      Sükût her zaman ikrardan gelmez.

      Bu durum tüketici ve ticaret hukukunda nispeten geniş farkların olduğu bir husus. TBK'ya göre şöyle ki:

      "Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır."

      Ancak TKHK'ya göre ise:

      "Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz."

      TBK'da süre hayatın olağan akışı içinde oldukça kısa iken, TKHK çok net bir süre vermiş ve tüketiciyi koruma altına almış.

      Bu hükümler, "ayıplı mal" ile ilgili. Başka bir mal ise ayıptan da öte, bu hükümlerde doğrudan değerlendirilmeyen bir olgu. Kıyas yolu ile, diğer bir deyişle analoji yolundan değerlendirirsek "sipariş edilen bir malın gerçekten gönderilip gönderilmediğini" ispat yükü de satıcıdadır. Satıcı, evvela bana sipariş ettiğim ürünü gönderdiğini somut delillerle ispat etmek zorunda. Yoksa bana gönderilen şey hıyar da olabilir 😀 Ben o hıyarı buzdolabında saklamak zorunda değilim.

  • Osman Öztürk @ptseeker

    Hocam siz söyleyince fark ettim. Seneler önce aldığım 7000 yerine bana da 3000 gönderilmiş. Bunu yeni fark etmek bayağı enayi hissettirdi 😀

    • kontratak @kontratak

      Haydaaa 😀

      Çok kötü olmuş.

      Ben de kargo kutusundan ürün kutusunu çıkardığımda fark etmedim. Videoya çekerek açtım, açıp ürünü elime alana kadar da farkına varmadım. Aynı makineden kardeşim de aldığı ve onunkini denediğim için makineyle olan ilk temasım ele verdi 😀

      Bunlar o hâlde bunu kasten yapıyor. İndirim gösterip bu modeli gönderiyorlar.

    • Osman Öztürk @ptseeker

      @kontratak İçime oturdu yahu, bıçakların üstğndeki plastik ele vermeliymiş aslında ama ben amazondan almıştım 😄 hatırladığım kadarıyla 7000 yazan fakat farklı sayıda başlık içerekn ürünler vardı demek ki aslında 3000 yolluyorlar

    • arandur @arandur

      @ptseeker hocam senin durum çok enteresan. Tipleri tamamen farklı, gerçekten nasıl fark edemedin acaba?

    • Osman Öztürk @ptseeker

      @arandur görseldeki ürün ile bana gelen aynıydı. Cihazda fark plduğunu bilmiyordum. Uyduruyor muyum acaba bir daha bakmak lazım 😀

Hâlâ esas cihazımda Windows 11'e geçmedim. Aktif olarak kullananlar ne düşünüyor, artık geçilir mi?

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Az önce spam kutusunu kontrol ederken gördüm. O gün AliExpress'ten alışveriş yaptığımı kimden öğrendiler acaba? 🤔

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Şu işlemciler arasında kaldım:

AMD Ryzen 5 7600X 4.7 GHz 6 Çekirdek 38MB

AMD Ryzen 7 7700X 4.5 GHz 8 Çekirdek 40 MB

AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz 8 Çekirdek 96MB

Hem oyun performansı hem de genel olarak işlem gücünü önemsiyorum, o yüzden henüz karar veremedim.

Hangisini seçerdiniz? Aklınıza başka gelen var mıdır? Intel tarafından da olur, fark etmez.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10

Geçen gün Carrefoursa'nın yaptığı hileyi paylaşmıştım. https://teknoseyir.com/durum/1716017

Bugün aradılar, "2 alana 1 bedava kampanyasından aldığım en ucuz ürünlerin bedava olduğunu" söylediler, yani hileyi tasdiklemiş oldular.

Şöyle ki: Sözgelimi 10 liralık iki ürün ve 20 liralık iki ürün eklediniz. Düzeni; 10 liralıkları 0 TL, 20 liralıkları ise 40 TL olarak yansıtacak şekilde kurmuşlar. Üç kuruşun hesabıyla hile yoluyla zenginleşiyorlar.

Kurdukları bu düzen, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde açıkça "aldatıcı eylem" olarak tanımlanmış ve kanun nezdinde cezası var.

"Yanlış bilgi içeren veya verilen bilgiler esasen doğru olsa bile sunuluşuna dair bütün koşullar değerlendirildiğinde, ortalama tüketiciyi aldatan ya da aldatmaya elverişli olan ve bu suretle tüketicinin normal şartlar altında taraf olmayacağı bir hukuki işleme taraf olmasına yol açan ya da yol açma olasılığı bulunan ticari uygulamalar aldatıcı olarak kabul edilir."

"Bu üründen 2 alana 1 bedava" diyorsan, o ürünün ikisinden bir fiyatı alırsın; aksi her türlü uygulama aldatıcıdır.

Ticaret Bakanlığına şikayetimi yapacağım. Haksız ticari uygulama yasağını delmenin 2024 itibarıyla cezası 54 987 TL.

THH'ye de 150 küsur lira için başvuracağım. Tebligat ücretidir, avukat masrafıdır... 150 lira kasaya girsin diye çevirdikleri işler bu şekilde masraf olarak karşılarına çıkacak.

Sonuçlar gelince paylaşırım.

Carrefoursa'dan online alışveriş yapacaksanız

Carrefoursa'dan online alışveriş yapacaksanız kampanyaların fiyatlandırmasına dikkat edin. "1 alana 1 bedava" kampanyasında alenen hileli bir durum var örneğin. Kendimi feda ederek denedim,...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Osman Öztürk @ptseeker

    @kontratak Takip etmek isterim hocam paylaştığınızda lütfen etiketleyin

  • Krycek @krycek

    Saçmalık. Bu indirim sadece webde mi geçerliydi?

    • kontratak @kontratak

      Ben fiziki mağazaya uğramadım bu indirim sırasında, ama mağazalarda da geçerli olduğu söyleniyor. Aynı düzeni orada da kurmuş olabilirler, Carrefour'dan bugünlerde alışveriş yapan varsa fişlerini kontrol etsin derim.

  • Boba Fett @bobafett

    İndirim bildirimi ürüne özel miydi? Eğer değil ve genel ise ucuz olan ürün indirimli geçirilir. Çoğu yerde de böyle işlenmekte.

    • kontratak @kontratak

      Her halükarda tanım gereği aldatıcı eylem. "2 al 1 öde" diyerek ürün satıp tüm kümedeki ürün toplam sayısının yarısını alarak en ucuzlarını ücretsiz addetmek tamamen kafa karıştırıcı, hiçbir anlaşılır yanı olmayan, ortalama bir vatandaşı aldatma ihtimali olan bir uygulama. Yönetmelik, sadece durumun gerçekleşip gerçeklemediğini ele almanın ötesinde, bu ihtimalin olmasını dahi haksız ticari uygulama olarak kabul ediyor.

      Madde 29/2: Aşağıda belirtilen hususlarda tüketicileri aldatan ya da aldatma ihtimali olan eylemler aldatıcı eylem olarak değerlendirilir:

      ...

      c) Bir mal veya hizmetin fiyatı, fiyatının hesaplanma yöntemi, ödeme koşulları ya da belirli bir fiyat avantajı,

      ...

      Paylaştığım görseldeki şekilde sunulan bir ürünün 2 tanesinin bir fiyatına olduğunu düşünürüm ve alırım. Sonrasındaki hiçbir ilave, küçük yazı, büyük yazı fark etmeksizin bu böyledir. Bu tanıtımı yoldaki bilboard'da görüp alışveriş yapmış olsam bile böyle, zira verdikleri reklamlardan da tamamen sorumlular.

Carrefoursa'dan online alışveriş yapacaksanız kampanyaların fiyatlandırmasına dikkat edin. "1 alana 1 bedava" kampanyasında alenen hileli bir durum var örneğin. Kendimi feda ederek denedim, Carrefour'un cebine fazladan 160 lira girmiş oldu.

Kimi ürünlerde ikisinin birden fiyatını silip "0 TL" olarak gösteriyorlar, kimilerinde ise ikisinin fiyatını birden alıyorlar. İptal ettikleri ürünün fiyatını ise neye göre hesapladıkları belli olmayan bir meblağ olarak düşürüyorlar.

Dünkü kampanyada "1 alana 1 bedava" olan soya sosunu iptal ettiler, 99 lira düşmesi gerekirken 3 lira düştüler (onu da aldığım kilolu ürünlerindeki eksilmeden düşmüşler, yani soya sosunu 0 lira diye hesaplamışlar, hiç fiyat düşmemiş).

BeğenFavori PaylaşYorum yap

GM Ediz Gürel Şampiyon!

2024 Prag Uluslararası Satranç Festivali’nin Challangers kategorisinde mücadele eden, milli sporcumuz Ediz Gürel, GM ünvanını almasının ardından bizlere bugün büyük bir gurur daha...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Ekşi Sözlük isimli web sitesinin ne kadar berbat bir durumda olduğunu bilmeyeniniz kaldıysa, harika bir olay anlatayım.

Önden belirteyim, benim hesabım sadece örnek teşkil ediyor. Sitenin yalan haber yaymaya karşı aldığı hiçbir önlemin olmadığını, bunun yanında çağın basit yazılımsal imkanlarını da elinin tersiyle itip ne kadar çağ dışı bir hâlde bulunduğunu kendi hesabımı örnekleyerek anlatıyorum.

Dün clickbait haber siteleri, iadelerde kargo ücretini tüketicilerin ödemeye başlayacağı tarihi hatalı olarak 1 Ocak 2024 şeklinde belirten jenerik yanlış bir haberi kopyala yapıştır yapmışlardı. Bu Ekşi denen sitede birisi bunun konusunu açmıştı. İlgili kişiye ulaştım, yanlışlığını belirttim, geri döndü, ancak 7 saat sonra ilk girdisini düzenleme zahmetinde bulundu.

Bu yanlış bilgiyi Ticaret Bakanlığının saatler sonra sosyal medyadan yaptığı duyuruyla clickbait haber siteleri bile kaldırdı veya düzenledi, ama bu Ekşi denen yerde hâlâ bugün bile gündemde duruyor.

İşin trajikomik noktasına gelelim: Beni doğru bilgi yayıyorum diye 2 hafta banlamışlar 😀 Yanlış bilgi içeren başlığı gündemden kaldırıp benim açtığım doğru bilgiyi yayacaklarına, doğru bilgiyi yayan kişiyi banlıyorlar 😀 Sebep de belirtmemişler. Bütün yazılarım sitenin oyunlaştırmasına, yani tanım girme hikayesine de uygun, kurallara aykırı değil.

Diyeceğim o ki, bu Ekşi Sözlük denen yerdeki bilgi çöplüğüne asla güvenmeyin. SEO'su sağlam diye Google aramalarında tepelerde çıkıyor, görünürlüğü fazla diye insanlar da ciddiye alıyor ne yazık ki ama çok felaket bir platform hâline dönüştü son 8 senede.

Dezenformatif konu başlığı: https://eksisozluk1923.com/1-ocak-2024-ucretsiz-kargo-ile-iadenin-kalkmasi--7754773?a=popular

Benim açtığım doğru bilgiler içeren konu başlığı: https://eksisozluk1923.com/1-ocak-2025-kargo-ile-ucretsiz-iadenin-kalkmasi--7754910

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Theo @theo

    Sebebi 15 tane başlığa aynı şeyi yazıp spam yapmışsın 😀 Hepsine bakınız verdin heralde. Bence cezan az bile. Ama hatalı başlık konusunda haklısın.

    • kontratak @kontratak

      Verdiğim bakınızlar konuyla alakalıydı. Spam böyle olmaz. Spam dediğin, alakasız bir bilginin alakasız yerlere iliştirilmesiyle veya aynı konu altından aynı veya benzer şeyleri tekrarlamakla olur. Kaldı ki bunun önüne de yazılımsal olarak rahatlıkla geçilebilir, çok basit bir kodlama bilgisi yeter.

      Yanlış bir bilgiyi yaymaya hâlâ devam ediyorlar. Ben ilişkili konu başlıklarına doğru bilgiye yönlendirmeden fazlasını yapmadım. Doğru bilginin ceza alıp yanlış bilginin vitrinde tutulması durumu var.

      Zaten mevzubahis web sitesinin yapılanması başlı başına berbat. Bir deli bir kuyuya taş atıyor, ardından kırk akıllı zıplıyor. Çünkü yazılanların altına doğruyu içeren bilgiyi yazamıyorsun, bir taşkın gibi yazı üstüne yazı geliyor. Bahsettiğim başlığa bakarsan bu durum yine aynı şekilde görülüyor. Birisi "Yahu o öyle değil, bak kanıtı da bu." diyor, altında yine o yanlışa cumburlop diye atlayan sazanlar yazmaya devam ediyor, sayfalar boyu onların yazıları kirletiyor ortalığı. Dezenformasyon çöplüğünden başka bir şey değil. Buna da spam'in kitleselleşmesi mi desek, nasıl "tanım" yapsak bir düşünelim 😀

    • Theo @theo

      @kontratak Açtığın başlığın reklamını böyle spam şeklinde yapmana müsaade etmiyorlar. En fazla 2-3 tane bakınız verebiliyorsun 15 tane değil.

    • kontratak @kontratak

      @theo Yanlış bir bilgi diye uyarmama rağmen ona da müdahale etmiyorlar. O zaman kanıtlı doğru bir bilginin ön plana çıkarılması gayretinden rahatsız olmamalılar. Ancak itiraz mekanizması bile yok, kanıtı olsun olmasın basıyorlar cezayı. Avukat bir adamın CEO olduğu siteden bahsediyoruz ha, adalet hak getire 😀

      Elimde 30 tane hesap olsaydı örneğin, doğru bilgiyi rahatlıkla ortaya çıkartabilirdim, ceza da almazdım. Halbuki bunu kötücül amaçlarla yapan sürüsüne bereket "troll ekibi" var sitede. Onlar için de Kapanoğlu Hazretleri "Kimin troll olduğunu nereden bilelim 😁" diye bir şeyler demişti.

      Ve artık 2023 yılındayız, aynı mesaj diye sistemin otomatik görüp uyaramıyor olması da ayrı mesele. O da kendi yazılımsal çağdışılıklarını gösteriyor.

    • kontratak @kontratak

      @murat-bey Değerli sitelerini doğru bilgi ile kirletmişim 😀

  • kontratak @kontratak

    Mesele hatalı bir bilginin uyarılara rağmen göz göre göre yayılmaya devam etmesi. Benim ceza almış olmam işin tuzu biberi sadece. Oraya odaklanmayın.

    Bakın, sitede hâlâ aynı hatalı bilgi gündemde duruyor. Bu Ekşi Sözlük denen yerin moderasyon anlayışı bundan ibarettir.

  • Mehmet Aybars Işken @kahraman810

    Sen de haklısın temelde. Ama nihayetinde bu iadelerin kargosunu bize ödetmeyecekler mi? Bu sene gelmiyor diye sevinsek ne olacak ki? Neticede olay 2025'de başlayacak. Sadece tespit edilen müşteriler için sınır koyulacak, herkese uygulamaktan vazgeçtik derlerse de seviniriz elbette. 😀

    Zaten orası koca bir kara deliğe dönüşeli çok oluyor ve bilginin doğrusunun da pek kıymeti kalmadı maalesef. 🙂

    • kontratak @kontratak

      Elbette sonuçta bize doğru ilerleyen bir şey var, orası öyle 😀

      Fakat bu yanlış bilgi birçok karmaşaya ve mağduriyete de yol açacak. O yüzden alenen yanlış olan bilgilerin yayılmaması önemli. Ne konuda olurda olsun.

      Mesela 2024'e girdiğimizde X satıcısı Y kişisine sattığı ürünü geri alırken kargo ücreti isteyecek. Y kişisi de ödeyecek, dakika 1 mağduriyet 1. Veyahut aralarında tartışma olacak, en basidinden yok yere zaman kaybı, sinir harbi. Bilginin önemi kutsal bilgi kaynağı diye kendini öven bir sitede bu raddeye düştü işte 😀

  • Hybrid @hybrid

    Ekşi sözlüğün önemi kaldı mı diyecektim Türkiyenin en büyük 7. sitesiymiş.

    • kontratak @kontratak

      Valla ne yazık ki ben de hep aynı şeyi demek isterim bu berbat hâli ortadayken. Benim de önemsemek zorunda olmamın nedeni bahsettiğin gibi en çok ziyaret edilenlerden olup ülkede gündem belirleyebilecek kadar göz önünde olması.