QNAP TS-228 NAS incelemesi
QNAP'ın küçük iş yeri ve ev kullanımı için tasarladığı, iki disk kapasiteli NAS cihazı TS-228'i inceliyoruz.
QNAP'ın küçük iş yeri ve ev kullanımı için tasarladığı, iki disk kapasiteli NAS cihazı TS-228'i inceliyoruz.
Son bir saat içinde 62 ziyaretçi, 36 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Arayı çok açmıştık.
E3 gelecek mi? 🙂
Himm...
https://teknoseyir.com/durum/709404
Boyle de denk gelir ancak 🙂
İzleyelim bakalım ne zamandır gelmiyordu.
Vay be Nas. En sevdiğimden. 😀
Sonunda özledik nas incelemelerini
Küstünüz sandık.
Nas ve Levent Pekcan... Alırım bir dal!
Nasılsın nas?
Oradaki Stack Overflow simgesi ne işe yarıyor? 😀
kullanıcı adı/şifre qnap 😀
http://usanasdemo.myqnapcloud.com:8080/cgi-bin/
@ad33p Dava açsa iyi Stack Overflow. 😀
@ozgurg Zaten farketmişler. Ama bir şey yapılmamış, en azından göz önünde.
https://meta.stackoverflow.com/questions/270394/stack-overflow-logo-in-qnap-firmware
@ad33p Chrome linki begenmedi, guvenli degil diyor. 😛
en sevdiğim ürün inceleme kategorisi 😀 üstüne birde Lp , doya doya izlerim şimdi
taşlamayın lütfen 😀
formülü sadeleştirirsek; incelemesi = abi oluyor.
disklerden birisi olmadan çalışmaya devam ediyor mu acaba?
Eder sıkıntı olmaz
Tek disk yeter bana 😁
Hazir alirsan her sey pahali. Gidip cok eski yatay kasa bul kendine eskiciden, icine de mini itx in en ucuz anakarti ( micro da olabilir), 4 gb ram, pentium islemci ve 32 gb micro sd card koy rom olarak. O makinede rahat rahat 4 diski calistirirsin. Ustelik hazir NAS'lardan cok daha fazla secenegin olur. Cok fazla da elektrik harcamaz. Yok anlamm kuramam deme. Azicik ingilizce yetiyor. Zaten NAS olarak dagitilan Linux sistemler var. Iki uc ayar disinda hic bir sey yapmiyorsun.
Zaten bunları alanlara bakılacak olursa muhtemelen akademik veya ticari kullanıcılar çıkar. Normal vatandaşın bunlara para maalesef verecek durumu yok.
Korkarım çoğumuz için yedekleme çözümü 2-3 disk alıp bunlara veriyi atıp offline olarak evde tutmak. NAS vs dedin mi en az 2 disk parası ediyor. Alım gücümüz ortada...
Zyxel inde benzer ürünü var.
Bu nas cihazlarını gereğinden pahalı sattıklarını düşünüyorum. Alt tarafı arm işlemcili uyduruk bir devre kartı ve bir kutu. 250-300 lira olması gereken cihaz 750 lira. Bunun kadar özelliği olmasa da WD 500 küsür liraya 2tb disk ile satıyor. Transmisson falan ona da yükleniyor. Kullanıyorum pek sıkıntı yaşamadım açıkçası.
@mehdi-tensi "çok fazla elektrik harcamaz" mı? Bu konuda şüphelerim var...
eski pc'ye freenas kur aynı
ben QNAP ın NAS cihazını kullanıyorum bu model değil kızaklı iki disk destekleyen modellerinden biri(model numarasını hatırlayamadım). Çok kullanışlı bir cihaz evdeki bütün multimedya işlerini karşılıyor TV üzerinden ağdan bu cihaza çok rahat şekilde girip indirdiğiniz filmleri oynatabiliyorsunuz, diğer cihazlarda göremediğim çok beğendiğim özelliklerden biride indirdiği filmlere opensubtitle sitesinden uygun altyazıyı bulup kendisi ekleyebilmesi. Evdeki ip kameranın görüntülerini kaydediyor hareket algıladığında size mail sms gönderebiliyor. Telefonumdan çektiğim resimler otomatik cihaza senkronize oluyor, laptopumdan nerde olursam oliyim sanki aynı ağdaymışım gibi dosyalarıma erişebiliyorum, kullandığım uygulamanın sql veritabanı bu cihaz üzerinden çalışıyor aynı zamanda sql server yani. Daha neler neler varda saymakla bitmez fiyatı pahalı gibi gözükebilir ama boyuna göre çok işler yapıyor aynı işi yapacak bir bilgisayar toplasan daha pahalıya gelir ve bukadar kullanışlı olmazdı.
ürünün disksiz fiyatı yüksek birde arayüzde bile %75 CPU kullanımı gördüm çok kötü bence
@leventp abi hazir nas ürünü incelemesi varken sunu sormak isterim. Bir diger nas ürünleri üreten Synology firmasi nas cihazlar icin aslinda gercek bi yedekleme sistemi olmadigini söylüyor cihazin komple calinmasi, dogal afet ve fidye yazilimlarina karsi. ayni sey qnap icinde gecerli tabi. Onun icin 2 li bir nas da raid1 yapacagina her diski ayri volume olarak ayarlayip 2. volume u kendi icinde ayri bi yedekleme kismi olarak kullanilabilir mi mantik olarak bana uygun geldi. böylece nas i da backup yapmak icin ayri bir cihaz masrafini telafi etmis oluruz ayni zamanda dolayli olarak da raid1 sistemini elde etmis oluruz. Sizin fikriniz nedir?
önemli verilerin yedeklenmesi için kullanılacaksa dediğiniz gibi ikinci diskin cihazı yedeklemesi için kullanılması mantıklı. Ben destek verdiğin bir firmaya bu sistemi kurdum kendini yedeklemesi dışında ayrıca Amazon S3 hizmeti satın aldım cloud yedeklemede yapıyorsunuz bu hizmeti qnap destekliyor. Zaten günümüzde minimum 3 kademeli yedekleme yapılması şart...
@ugurefendy ev kullanicisi olarak önemli veri kisisel resim ve video arsivi olabilir ben onlarin disinda film arsivini de tabi yedeklemek isterim sonucda ayni boyutta diskin 2. varsa hepsi yedeklensin daha iyi tabi önem siralamasinda özel resim arsivim en üstte kalir filmlerin internette birsürü yedegi olabilir ama yillardir biriken aile resimleri ve videolarinin verisi sadece sende vardir onun icin yedekleme önceligini tabi resimlerime veririm. Sizin dediginiz amazon s3 sistemi bana bek uymuyor. Bulut sistemlerine kendi verimi yüklemek istemiyorum ev kullanicisi olarak onun alternatifi blu ray e yazma olabilir bence. Bu wannacry dan sebep korkudan nas imi elimden cikarttim yani sonucda eger tam yedekleme sistemi digilse nasil güvenip verimi yedekliyim 🙂
@slymn_mndrl çok basit önlemler alıp NAS ınızı sürekli kullandığınız halde wannacry dan etkilenmeyecek hale getirebiliyorsunuz bu korkulacak bişey değil
@ugurefendy bu konuda teknoseyir icinde bir icerik var mi biliyomusunuz? Böyle ip uclari herkezin isine yarayabilir.
@slymn_mndrl Sanırım bu konuyla ilgili bir içerik yok ama @gamsizm Murat abi konuyla ilgilenecektir 🙂 wannacry ın NAS taki verilere zarar vermesinden korkuyosanız en basit çözüm NAS cihazını sadece web arayüzünden kullanmak. Kullacağınız dosyayı web arayüzünden alıp üzerinde çalışıp gene web arayüzünden sisteme geri koyun, cihazın ağ üzerinden dosya paylaşımlarına erişimini kapatın güvende olursunuz. Bunun gibi birçok farklı çözüm var şu an aklıma gelen bu.
@gamsizm; Dark StoreX N210 2x3.5" HDD ve RAID Destekli Gigabit NAS İstasyonu (DK-AC-DSN210) bu ürünü incelemiş miydiniz?
@korayus 🙂 Bu aletin idle konumunda 6W, kullanimda 13 W harcadigini soylediler. i3 un idle yani bu aletin yaptigi isleri yapma durumunda harcadigi enerji yaklasik 3-4W, .. Anakart ve ram ile birlikte 7-10 watt harciyor. Harcar demiyorum bak, harciyor diyorum.. Ekstra olarak bunun yapamadigi multimedia straming te re-encode da yaptirabilirsin. O zman tabii ki fazla harcayacak. Ama aylik faturandaki fark hic bir zaman 5 TL yi gecmez. Illaki de enerjiye taktiysan Atom da kullanabilirsin. 4cekirdek 1.6 Ghz atom bundan daha guclu ve 80$ civarinda bulunabiliyor. Toplam miliyeti gecmeyecek sekilde cok daha guclu NAS kurmak mumkun. Artisi 4 disk ile RAID 5 yaptirabilecek olman.
cok pahalı
Yakın zamanda ben de yeniledim NAS cihazımı. Synology DS 2415+ aldım. 12 disk taktım içine. WD RE serisi diskler var üzerinde. Kritik verilerimi ayrıca 2 tane cloud'a periyodik yedek alacak şekilde ayarladım. NAS'ı ağa bağlanabilen APC marka network kartlı UPS'le koruyorum. Cihazın arkasındaki 4 adet LAN portunu teaming yaptım ve managed switch'e bağladım. Trunk olduğu için performanslı çalışıyor. Evde internete çıkan cihaz sayısı 30'u geçiyor. 3-4 cihazla buradan 4K video stream yapsam bile yavaşlama olmuyor. Sisteme önbellekleme için Samsung 850 Pro SSD de ekledim.
O ne ya öyle, medya devi kimi sıralamışsınız vallahi...
Amca! Size kanım çok ısındı. size baba diyebilir miyim?
Söylediklerinizin yarısını anlamayan bir tek ben miyim 🙂
@mehdi-tensi Ama sürekli güncelleme riski, aşırı bakım riski, kapladığı yer riski, gürültü vb. problemler var.
Malboro içse gene iyi, en kalitesinden bira, elinde IPhone....
Sadece Torrent yada download yapmak için, Raspberry Pi gibi bir cihaz kullanılabili mi ? Bir çoğumuz için bu tutarlar çok pahalı gibi.
Gigabit ethernetli, sata portlu bordlar var, onlar daha uygun olur.
@leventp @gamsizm bu cihazdan bir tane ofisime bir tane de evime alsam, ikisi arasında otomatik dosya senkronizasyonu yapılabiliyor değil mi? videoda buna benzer bir özellik söylendi ama tam anlayamadım.. sitesinde de bu özelliği öremedim.. birde bu zamanlanabiliyor mu?
@lterlemez Bakimlik bir seyi yok. Ikisinde de Linux var. Istersen otomatik guncelleme yaptirabiliyorsun zaten. Gurultu tamamen senin fan secimine kalmis. Sistemde 12 Cm fan ve dusuk devir secersen yatarken basucuna koymadigin surece duymayacagin kadar dusuk desibellere inebilirsin. Ucuz olmasini isteyip ikinci el kasa vb secersen yer kaplayacak, baska caren yok. Ya da kendin oturup sac kesip kivirabiliyorum diyorsan harika seyler cikar. Ya da yeni platform ve Mini ITX ile devam edeceksin. Ayni fiyata gelecek ama cok daha guclu ve fazla ozellik iceren sistemin olacak.
@karabasuka Pentium'dan kastim G4400 v.b gibi yeni platformlar. Yenisi 230 TL gibi, ikinci elde 150 TL civarinda rahatlikla bulunabilir. Yoksa 20 sene onceki sistemleri kastetmiyorum. Onlardan artik bir sey olmaz. 775 bile oldu maalesef. Ancak maliyetin cok onemli oldugu yerlerde esten dosttan cikma parca toplayarak kullanilabilir ama ikinci el olarak dahi almak cok mantikli degil.
Ev kullanımı için uzun zamandır uygun fiyatlı bir çözüm bakıyorum ancak bu vb bütün cihazlar ihtiyaç duyduğum fonksiyonlara göre fazla fiyatlı kaçıyor.
En sonunda DIY NAS işinin en uygun çözüm olduğunu gördüm. Malzeme Listesi :
- Super Pi: LeMaker Banana pi nin foxconn üretimi olanı; Çizgi Elektronik son 100 tanesini satıyor, fiyat 70 TL. Kart çift çekirdekli A20 işlemci, 2 adet USB 2.0, 1 adet USB OTG, 1 adet sata ve gigabit ethernet içeriyor.
-UHS1 SD Kart: İşletim sistemi kurulacak kart. Depolama için de kullanılacaksa büyük almakta fayda var. Sadece OS için 4 GB yeterli. Super pi en fazla 64 GB destekliyor, onun da fiyatı 80 tl
-HDD/SSD: Super Pi üzerinde 1 adet SATA 1 portu var. 2 TB disk desteği var. Eğer torrent vs için kullanılacaksa mekanik disk takmak uygun olacaktır. Disk 3.5 inch olursa 12V besleme gerekir. 2.5 inch diskler ve ssd ler 5V ile çalışıyor. 5V çıkışı kart üzerinde var.
Ben sistemin tamamen sessiz olması için Ssd kullanacağım çünkü amacım kişisel dosyaları bir kez yazıp online ulaşabilmek ve gerçek zamanlı bulut senkronizasyonu. Dolayısıyla yazma 1 kez olacağından ssd uzun ömürlü bir çözüm olacaktır.
Daha çok disk için SATA multiplier kartlar var ancak işletim sistemi kernelini yeniden derlemek gerekiyor. Bu kart RAID kartı değil, sadece 5 diskin tek port üzerinden çalışmasını sağlıyor.
Daha fazla disk için USB portları kullanılabilir ancak pratikte super pi, SATA disklerde USB disklere oranla(sata için usb sata çevirici entegre kullanıldığı halde) 2.5 kat hız sağlıyor.
Yedekleme için ek disk kullanılabileceği gibi bulut kullanılabilir. Benim senaryom tüm kritik verinin Google drive a senkronizasyonu üzerine kurulu.
Open media vault : Doğrudan NAS için özelleşmiş Linux sürümü. Lemaker ın sitesinde banana pi için derlenmiş sürümü var. Debian temelli, yani uygulama desteği geniş. Medya sunucusu gibi servisleri de yüklü geliyor.
Güç kaynağı : Super Pi mikro USB portundan besleniyor. 2 amper e kadar akım çekebiliyor. 5 volt 3 amper adaptör 1 disk + super pi yi çalıştırabilir. 3.5 inch disk varsa 12 volt adaptör gerekecektir. Bu durumda 5 volt için dc dc çevirici kullanılabilir. LM2596 tabanlı çevirici bu iş için uygun. Ancak hazır çevirici kart alacaksanız piyasada haddinden ucuz, muhtemelen 3 amper görünce herşeyi yakabilecek olanlar var. LM2596 tabanlı çevirici nin 20TL civarında rayiç fiyatı olmalı. Çok sayıda 3.5 inch diskli sistem için hem 12 hem 5 volt çıkışlı güç kaynakları var.
Kasa: super pi için hazır kutu çok az ve olanlar sadece kartın kendisini alıyor. 1 adet 2.5 inch disk ve super pi için benim bulabildiğim en küçük ve şık kutu Altınkaya firmasının DM-049 modeli. Super Pi tabana vidalandığında kart milimetrik sığıyor, disk üzerinde dc dc çevirici sığacak kadar boşluk kalıyor. Super pi nin HDMI ve sata portu yan yana olduğundan HDMI kullanmak için uzatma, 90 derece gibi bir aparat gerekecektir. Benim alternatif çözümüm ise sata portunu söküp sata kablosunu doğrudan karta lehimlemek. Tabi bu çözüm usta lehim işçiliği gerektiriyor.
Maliyeti:
- super pi + 4 GB sd kart + adaptör + kutu + işçilik yaklaşık 150 TL tutuyor.
- super pi + 64 GB sd kart + adaptör + kutu + işçilik yaklaşık 200 TL tutuyor.
Depolama maliyeti çok değişken. 64 GB kart doküman saklamak için kullanılıp buluta yedek atılabilir. Bulut maliyeti dışında maliyet oluşmaz.
- 2 TB 3.5 inch disk yaklaşık 300 TL. Güç kaynağı için de yaklaşık +50 TL maliyet eklenir.
- 2 TB 2.5 inch disk yaklaşık 500 TL.
- 250 GB SATA SSD maliyeti yaklaşık 400 TL
- 500 GB SATA SSD maliyeti yaklaşık 720 TL
- 1 TB SATA SSD maliyeti yaklaşık 1250 TL.
İhtiyaçlarını ölçüp tartarak benimle aynı sonuca ulaşanlar bu şekilde bir çözüm deneyebilir.
Alında, ikinci elden 2 tane pi alır küme kurup bir tane NAS yapılabilir.
750 TL ye ne alınabilir HDD ler hariç Asrock J3355B-ITX anakart ki 10 Watt TDP li çift çekirdek Celeron işlemcili 380 TL + Kingston DDR3 4GB 1600MHz 1.35V Notebook Ram (KVR16LS11/4) 135 TL + TX K6 250W USB 2.0 Kasa (TXCHK6P250) 110 TL toplamda 625 TL ye sistem yapıp içerisine FreeNAS kurup elde olan disklerle masraf yapmadan çok daha güçlü bir NAS cihazı kurmakta mümkün hatta elde eski notebook vardır RAM çalışıyordur o bile kullanılabilir eldeki parçalar ilede sistemi kurmak mümkün ancak eldeki parçalarda tek sıkıntı güç tüketimi ve bir miktar ses sorunu olabilir.
Paraya kıydım QNAP 431p aldım.
raid 0 günümüzde gereksiz değilmi.sonuçta dosyanın hızlı çekilmesi için oluşturulmuş bir sistem ama ethernet çıkışının yavaşlığına takılıyor.
RAID 0, yedeklere önlem, okuma yazmaya değil. Aksi halde tek NAS'ın arkasına bir yedek daha lazım olur.
@lterlemez RAID 0 Stripe; verileri disklere dağıtır, yedekleme çözümü değil hız çözümüdür. RAID 1 Mirror; aynı veriyi birden çok diske yazar, yedekleme çözümüdür.
@cihan34 raid 0 iscsi gibi fiber altyapı üzerine kurulu disk çözümleri için hâlâ önemli. Hatta büyük disk çözümleri raid hızının dahi az geldiği durumlar için ssd cache kullanıyor.
Basit raid kontrolcü kullanarak kurulan sistemlerde (masaüstü anakartlar gibi) raid 10 ile hem hız hem güvenlik sağlanabilir. Eğer iyi bir raid kontrolcü kart kullanılırsa raid 5 ve raid 6 güvenlikten vazgeçmeden raid 10 a göre daha yüksek hız ve daha yüksek kapasite sunar.
@ozcetin Doğru ya, karıştırıyorum 0 ile 1'i hep. Bir de kullanıyorum Raid, alışamadım bir türlü ikisine; ama hep 10 ve 01 yüzünden oluyor bunlar 🙂 ...
@ozcetin haklısın diğer çözümleri düşünemedim.ama bu çözüm için raid 0 saçma 😀
@cihan34 şöyle düşünebilirsin ; fiziksel hasarlar (yangın, su baskını) karşısında raid 1 de işe yaramaz. Bu yüzden hız ve kapasite için raid 0 kurup yedekleme işini uzak noktada (aynı cihazdan veya bulut kullanarak) halledebilirsin.
Ayrıca ethernet hızı yavaş kalıyor çok göreceli bir ifade. Sıralı okumada disk, ağdan hızlı olsa da rastgele okumada 4 diskli raid 0 dahi ağ kapasitesine yetişemeyebilir. Özellikle nas üzerinde veritabanı çalıştırırken raid 0 çok ciddi fark yaratır.
@ozcetin gene farklı bir yönden yaklaştın. 😀 film tepolayan adam yerine kilobytlık veriler içeren nas için uygun oluyor böylece.teşekkürler 🙂
bu üründe media dosyası oluşturamıyorum 🙁 yardımcı olabilecek biri varmı acaba?
Bu NAS cihazlarına SSD takılabiliyor mu bilen var mı acaba?