NAS sistemlere giriş; NAS nedir?
Bizlere uzun zamandır sorulan NAS odaklı sorulara yanıt vermeye başlıyoruz. Hem hazır hem de kendinizin yapabileceği NAS sistemleri incelemeden önce, NAS'ın ne olduğunu ve kullanılan terimlerin açıklamalarını öğreneceğiniz bir giriş hazırladık.
İşte bu! Sonunda beklediğim konu başladı...
Konu için teşekkür ederim ve umarım son derece ekonomik ve kullanışlı yöntemler de öğrenebiliriz...
Ready_2_Go
TPLink WD8970 akar. USB flash ftp paylaşımı ile kendi bulutunu oluşturabiliyorsun öyle Nas mış Fas mış hepsi fasarya.
Aslında olabilir. Sonuçta evde aynalama yaparak disk alanımın yarısını feda edebilecek maddi imkana sahip değilim. Onun dışında da NAS aygıtların ne gibi bir getirisi var, emin değilim. Belki sonraki yayınlarda TS bize söyler. Aslında Çin malı "USB dongle" denilen tarzda aletler var ki en çok onları merak ediyorum. Fiyatları 40 $ civarında dolaşıyor. Acaba aynı işi görür mü?
kamil ağa
madem fasarya
neden burdasın ?
sen devam et tp link ile !
mav1li
Kamil ağam haklı!
meryem
nas ne demektir?
Beklediğim konulardan biriydi. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler.
Güzel bir rehber. 🙂
Bora
Harika bir konu. teşekkürler.
koray
merhabalar
yeni cıkan üst modemlerde ubs portu olan modemler var asus tplink bazı modellerinde 2 portlu olanlarda var onlardan alıp 1 veya2 harici takıp nas yapmak mantıksızmı ve onlarda raid olayı yok sanırım birde kafama takılan bir soru var aynalama yaptığızda bir diks bozulduğunda o diski cıkarırsak diyer diskin içini görebiliyormuz
Almorian
ben airties 5650 modelini kullanıyorum NAS ozelligi mevcut fakat bu cihazlardaki gibi ince ayarlar yok orn raid yapamıyorsun ve yalnız usb baglantısı ile yapılıyor yani usb bellek sart western gibi nas için hazırlanmıs diskler kullanamazzsın ama media center ve torrent uygulamalarında sorun yasayacagını zannetmiyorum
utankir
RAID Level-1(Mirroring) kullanırsan ve disklerden birisi bozulursa diğer diskin içeriğini görebilirsin. Zaten sistem çalışmaya devam eder. İki disk birden bozulmadan verilerine erişememe gibi bir durum söz konusu değildir.
Kendi Nas'ımızı nasıl yapacağımız konusunda bir video olursa tadından yenmez ha... 😀
Peki fanteziye kaçmak mümkün müdür? Yani ssd kullanıp ethernet yerine daha hızlı bir bağlantı türü kullanarak performans artışı mümkün mü? ethernete alternatif ne vardır bilgim yok bunu da belirtmek isterim, belki bunlara hiç gerekte yoktur fakat sırf uçuk bir şeyler yapmak mümkün mü?
Hayır tamamen farklı konular. Bu sistemlerde diskin hız için bir rolü yok. Daha çok güç tüketimi, sessizlik ve dayanıklılık parametreleri önemli.
http://www.mini-itx.com/store/nas NAS yapmak için çok güzel Mini-ITX kasalar mevcut.
Acele edenler için de http://www.mini-itx.com/projects/nas4free adresinde de yazılım kısmının nasıl kurulacağı anlatılmış.
Asus modeli iyiymiş de, kullanımda RAID zorunlu mudur? Arşivimi 4 ayrı diske atıp ağdan erişebileceğim bu tip derli toplu bir kasa lazım bana.
Ali Duman
İOS cihazlarında bu diskleri görmek mümkün mü..? Yada bi uygulamaları var mı ?
westen digital ve seagate naslar için hem android nem ios uygulamaları mevcut
Harun
Bunun internetimize etkiside olacak değilmi yavaşlama gibi falan ?
AA
hayır bunun internet hızı ile ilgisi yok bu kendi ev ağınızı kullanıyor.
Çok güzel bir bölüm olmuş. Bir NAS kullanıcısı olarak birkaç şey ekleyebilirim, gerçi ileriki bölümlerde sizde büyük ihtimalle bunlara değineceksiniz... Bendeki modelde torrent istemcisi de var, listeye eklediğim torrentları otomatik olarak indiriyor, aynı ağ üzerinden TV den filmleri seyredebiliyorum. Ayrıca tüm mp3 leri Nas'ta tutuyorum, Itunes yada media player daki media share özelliği ile şarkıları sanki bilgisayardaymış gibi oynatabiliyorum. onun dışında TimeMachine ile bilgisayarı otomatik olarak yedekliyor, hiçbirşşeye karışmama gerek kalmıyor. Evdeki diğer kullanıcılar yetki vererek kısıtlı erişim sağlayabiliyorsunuz.
Ziyaretçi
Eski bilgisayarları yapmak doğru değil demişsiniz lakin piyasadaki hemen hiçbir NAS ürünü ZFS dosya sistemini desteklemiyor. Oysa FreeNAS, NAS4Free, Opensolaris, Openindiana gibi işletim sistemleri ile ZFS dosya sistemi kurup gerçek kayıpsız dosya sistemi elde edilebilir. Diğer dosya sistemlerinin hepsi uzun vadede dosyalarınızı kaybeder (Dünyanın en pahalı RAID kartlarını kullansanız bile !!).
Bu noktada amaç dosyaların güvenilir bir şekilde yıllandırılması ise ZFS haricindeki tüm çözümler tek diskle çalışmaktan farksız kalacaktır. Bu noktada işlemcinin ve RAM'in miktarı da hayatidir ve hızınızı doğrudan etkiler. Fakat yine de en çok sorun olan darboğaz ağın kendisidir. Bu da genellikle çift etherneti LAGG yaparak günümüz disklerinin yazma sınırlarına kadar çıkılarak aşılır. Evet network üzerinden tek gigabit ethernet ile ~100MB yazma ve okuma hızlarını görmek işten bile değildir. Çift ethernet LAGG ile ~200MB görmekte mümkündür. Fakat bu tür son kullanıcı ürünleri ile bunlar hayal olur. Bu nedenle Kurumsal kalitede bir sunucu için kendi bilgisayarınızı veya nispeten eski bir bilgisayarı (işlemci hızı, ram hızı önemli) NAS yapmak, uzun vadede en verimli çözümdür.
Eğer biraz BSD bilginiz varsa hazır distribütörleri de kullanmanıza gerek kalmaz. Ama FreeNAS, Nas4free zaten usb bellepe gömülüp videoda bahsedildiği gibi direk web üzerinden yönetilebiliyor. Hatta fazlası var eksiği yok hazır cihazlardan. ilgili arkadaşların bilgilierine arz ederim.
Ziyaretçi
PS: Bir de örneğin ZFS kullanıyorsanız o pahalı ama aslında ZFS ile çoktan demode olmuş olan RAID kartlarına ihtiyacınız olmaz, çünkü ZFS kendi içersinde RAID görevini o kartlardan çok daha başarılı bir şekilde görür. Bu durumda orta/üst düzey bir sistemin maliyeti zaten çok aşağılara düşer. Tabi ki bu senaryoda Know-How masraf olarak görülmemiş, kişisel gelişim için artı olarak varsayılmıştır.
nas larda amaç ağda dosya paylaşımıdır ve yedeklemedir.
back up ile archive farklı kavramlar karıştırmayalım.
Ziyaretçi
haklısınız karıştırmamak lazım zira birisi online birisi offline olur. ZFS ise online bir dosya sistemidir. DAT veya Optik sürücüler için yani arşiv için uygun değildir.
Batucan
Beklediğim bir konuydu.
Sabırsızlıkla diğer bölümleri beklemekteyim.
super bir konu, teşekkurler.
Basit bir NAS cihazı + Torrent destekleyen Routerlardan biri + Ağ destekleyen bir TV = Sınırsız ve rahat film keyfi. Ayrıca korsan 😀
Madem bir halt yiyorsun bari belirtme, TeknoSeyir'i korsancı mekanı gibi gösterme. Benim Steam hesabım oynamadığım oyunlarla dolu, ben bunun için kullanmak istiyorum sonra müyap vs konuşuyor korsancılar ekonomiyi çökertti diye!
Ziyaretçi
arkadaşlar bu kadar sert olmaya gerek yok tamam yaptığı doğru değil ama kimse demesin ben hiç korsan filim izlemedim veya korsan oyun oynamadım hepimiz bunu yaptık ama hakarete varacak derecede şeyler yazıp kimseyi kırmaya gerek yok.
Adem arkadaşımızın tepkisini yazılıma emek harcayan insanlar anlar. Ama şunuda belirtmek lazım %99.9 öyle olsa bile torrent sadece korsan paylaşım aracı değildir. ayrı bir tartışma konusu ama korsan yazılımın Türkiyede yazılım sektörünü baltaladığını düşünenlerdenim. İleride konu ile ilgili bir video olursa altında tartışırız.
kamil ağa
bi marifet gibi yazmazlar mı bide...
aabi bu ay 350 gb full eyçde film indirdim.. istersen ataym sana.. hee.. atımmı ?
Emre
Bir bluray film 50-100 lira. adam gibi fiyat vermediler de almadık mı! saçma sapan tepkilerinizi kendinize saklayın. her daim kullanacağın sisteme 4000 lira vermek ayrı, bir kere seyredeceğin 50 liralık bir filmi torrentten indirmek farklı. benim evimde 10.000 liralık hi-fi sistem var, orjinal bluray star wars sete 200 kusur verdiğimde oldu die hard remux kullandığımda oldu. birazda filmine ve arşivlik özelliğine bakıyor bu işler. o değilde bu kadar yaygara koparanlar ve ahlak dersi verenler hayatlarında hiç mp3 dinlememiş ya da internetten hiç film indirmemiş gibi triplere girmiyor mu bitiyorum arkadaş!
mav1li
Bugatti Veyron 14 milyon TL. Adam gibi fiyata vermiyorlar diye git çal o zaman!!!
Emre
valla torrente düşsün onuda indiririm 🙂
assittir
2 ya da daha fazla NAS ı birbirine bağlayabiliyor muyuz? 😉
İleriki bölümlerde belki bahsetmek isteyebilirsiniz. Windows Home Server'da ve Windows Server 2012'de storage pooling denen güzel bir nokta var.
Çeşitli büyüklüklerde ve farklı markalarda disklerden bir depolama havuzu yaratıyorsunuz. Havuz yaratılırken RAID imkanlarına sahip oluyorsunuz. Yazılımsal olarak RAID 0,1 ve 5 ayarı yapabiliyorsunuz.
Havuz oluştuğunda Windows'da tek bir disk varmış gibi görünüyor. Siz ne zaman canınız isterse diskleri çıkartıp takabiliyorsunuz.
Çok uzun süredir beklediğim ve istediğim bir bölüm. Ben de böyle bir sistem kurmak istiyorum ama tecrübem yoktu. Levent abi 11:52'de iftarı hatırladı bir an 🙂
NAS denince aklına korsan film mi geliyor?
anilkay
Apple tv 'li itunes iş görüyor. Arayana herşey var.
Levent abi yedekleme yerine yemekleme kullandı bir ara gözümden kaçmadı 😀
sebahattin
Murat abide kendini tutamadı zaten 😀
yunus
Abi belki kafa açıyorum ama ilerde bu SSD'lerin daha buyuk depolmama alanı olanları çıkıcak onları bunlarda kullanabilirmiyiz artı hızında bi etki olabilirmi ?
AA
hızına etkisi olmayacaktır zaten levent abide dedi 1Gbit eternet bağlanısı ile disk ne kadar hızlı olursa olsun max 100 mb hız göreceksin burada önemli olan diskin hızı değil ekonomik ve güvenilir olması.
Ziyaretçi
arm işlemcili nas cihazlarda hız olarak 60 70mb atom işlemcili olanlarda 120mb gorebilmek mumkun bildiğim kadarıyla.
yunus
60-70 mb hız normal kullanımda yeterli olur buyuk ihtimal yüksek boyuttaki dosyayı ağımdan nasa yedekleme veya daha uzun sürebilicek işler için o zaman boş nas ünitesi alırken dikkat etmemiz gereken işlemci olucak,saol başkan.
TARIK
2 Bay NAS 4 Nas gibi terimler 2 bilgisayardan yada 4 bilgisayardan ethernet kablosuyla veri transferi sağlandığı anlamına mı geliyor?
Zamfir
NAS Server kullanıcısıyım. Bu konuda şunu söyleyebilirim. Bir NAS server asla bir sadece NAS serverdan oluşmaz. Bu bir sistemdir, hatta ekosistemdir. NAS Server' ı almakla işiniz genelde bitmez. Kaliteli NAS Server' lar genelde disksiz gelir. Önce WD Red serisi gibi diskler almak zorundasınız. Ancak burada dikkat! Örneğin 4 diskli bir NAS Server' ınız var. Siz 5 adet Red serisi disk alacaksınız. Neden diye soracaksınız. Sebebi 4 diskten biri bozulduğunda bu hiç kullanmadığınız diski onun yerine takabilmek için. Çünkü bu tip sistemler seçici olabiliyorlar ve siz 2-3 sene içinde bir arıza ile karşılaştığınızda belki yeni seri diski NAS Server' ınıza tanıtamıyor olabilirsiniz. 8 diskli sisteminiz varsa en az 10 disk almanızı tavsiye ederim. NAS Server' lardan gerçekten verim almak istiyorsanız bu işin uzmanı olan Qnap, Synology gibi firmaların cihazlarına yönlenin. Synology yazılımı ile sizi büyülerken, Qnap' ler daha profosyonel kitleye hitap edip daha hızlıdırlar rakiplerine karşı.
NAS Server' ı ve disklerini satın aldınız. Aldınız ama sadece başka bir dünyaya giriş yapmış oldunuz. NAS Server' ınızın 2 adet gigabit LAN desteğine sahip ve teaming yapılabilen cihazlardan olmasına dikkat edin. Ayrıca önde USB 3.0 portu olması videoda bahsedildiği gibi çok önemlidir kolaylık açısından.
Diğer bileşenlere bir bakarsak: Öncelikle "yönetilebilen" kaliteli bir switch' e ihtiyacınız var. Tüm portları gigabit LAN destekli ihtiyacınıza göre minimum 16 port ama 24 portlu bir switch almanız yararınızadır. Rack tipi switch'ler idealdir. Bunları 2 porttan NAS Server'ınıza CAT 6 veya CAT 7 kablolarla bağladığınızda ve düzgün konfigüre ettiğinizde diğer bütün portlardan oldukça verimli sonuç alabilirsiniz.
NAS Server' ınız için mutlaka UPS alınız. (mümkünse online) Çünkü tüp verilerinizi elektrik kesintilerine karşı korumanız gerekiyor. UPS' inizi "elektrik gittikten 5 dk sonra kapan ve bana email gönder" şeklinde ayarlayabilirsiniz.
UPS ile birlikte güvenliği artırmanın yollarından biri de USB' den bağlayacağınız harici disktir. Bu diski de en kritik verilerinizi yedekleyebilmek için kullanabilirsiniz. Yani yedeğin yedeğini almış oluyorsunuz.
IP CAM destekli bir NAS Server almak önemlidir. Eğer evinizde IP CAM ile izleme yapmak istiyorsanız mümkünse az lisans isteyen NAS Server' lara yönelin. Bazı NAS serverlar kamera başına lisans ücreti isterler.
NAS Server' larla yapılabilecek işlerden biri de FTP Server kurmaktır. Upload hızları düşük olsa da foto, doc, pdf benzeri dosyaların transferinde işe yarıyor. Dropbox,google drive' da da mutlaka bir hesap edinin. Bunlar da güvenlik için önemli.
İsterseniz daha sonra detaya da gireriz.
İşim gereği 7/24 çalışması gereken, depolama ve telekom cihazları ile ilgili tecrübeme dayanarak, söylediklerinizin profesyonel sistemler için eksik, bir ev kullanıcısı içinse gereksiz olduğunu belirtmeliyim.
Bir ev kullanıcısının 4 disk ile oluşturacağı sistem için 5 disk alması bence çok gereksiz.
Cat7 veya CAT6 kablo kullanması da bir ev kullanıcısı için yine çok mantıksız. CAT5e her türlü gigabit hızında transfer yapabilir. CAT6 hele hele CAT7 kullanmak fantazi olur. İşlerimde bana yardımcı olabilmesi ve simulasyonlar yapabilmek açısından evimde kendi lab'ım var ve ben bile cat7 kullanmıyorum. CAT 6 STP var, onada para vermediğim için kullanıyorum.
Yönetilebilir switch ne alaka? Ne için kullanıcaksınız yönetilebilir switch'i? Hele bir de 16 port felan demişsiniz.Yönetilebilir switch ile NAS'ı nasıl bağdaştırdınız merak ettim. Bir ev kullanıcının farklı VLAN'ları mı olacak, yada port mirroing yapıp network analizinde mi bulunacak?
Profesyonel çözüm için QNAP felan yazmışsınız. Profesyonel NAS ve SAN çözümleri içim EMC, Hitachi ve IBM gibi firmalar vardır.
Standart ev kullanıcısının teaming ile işi olmaz. Profesyonel ürünlerde de gigabit olmaz. 10Ge ve hatta fazlası olur. Zamanında Nortel firması iflasından önce 400G'yi duyurmuştu.
Ofensif karşılamanızı istemem ama yetersiz bilgi ile pek de doğru olmayan ve insanları yanıltabilecek bilgiler vermişsiniz.
Zamfir
"Yetersiz bilgi?"
Peki. Siz takılın.
Bazen Cok Kizarim
Taam biz takiliriz gardas.
kamil ağa
okumadım....
- İncelemedeki gibi ev kullanıcılarına yönelik üretilmiş olan NAS cihazlarına firewall kuramazsınız. FreeNAS gibi x86 veya x64 yapıdaki bir NAS sistemine kurabilirsiniz. Ama bunu kimse tavsiye etmez.
- NAS cihazının güvenlik konusu üzerinede kitap yazılabilir. Ev kullanıcısı için önerebileceğim temel şeyle şunlar
1- Truecrypt gibi programlarla disk'deki önemli bilgileri şifreleyin
2- Temel network bilginiz varsa, ev ağınızdaki PC'lere statik IP tanımlayın ve NAS cihazınıza erişecek IP leri belirleyip ilgili kuralları firewall'a girin.
3- Eğer NAS cihazınızın bir sebepten ötürü internet'e erişmesi gerekiyorsa, cihazınızdan WAN'a ve WAN'dan cihazınıza olan trafiği sınırlandırım (port, IP kuralları gibi). Herhangi bir Internet erişimi söz konusu olmayacaksa, NAS cihazının tüm WAN çıkışını bloklayın.
Dediğim gibi bu biraz detaylı bir konu. Ancak bu temel şartları sağlarsanız güvenlik seviyesini daha yukarılara taşımış olursunuz.
Pfsense'in kurulu olduğu makina üzerine FreeNAS'ı da bir şekilde gömmeyi planlıyorsanız tavsiye etmem.
Eğer bütceniz şuan için pek müsait değilse daha az riskli olan bir yöntem olan VMware ESXi kurup, bunun üzerine her iki sistemi (firewall+NAS)kurmayı deneyebilirsiniz. Bu da pek tavsiye edilmez ama ilkine göre daha güvenlidir.
Eğer kastettiğiniz ayrı makinalar üzerine kurulum yapmak ve NAS'ın güvenliğini pfsense ile sağlamaksa, çok güzel olur. Bende böyle bir sistem kullanıyorum.
NAS cihazınızı Internet'e açıyorsanız şifreleme yapmanız 2 şeyi engeller,
1- HDD duran bilgilerin decrypt olması sizin PC'niz üzerinden gerçekleşeceği için, NAS cihazınız ile arasındaki bağlantıda şifreli olacaktır. Gerçi bu şifrelemeyi yaptığınız yazılıma göre değişiklik gösterecektir.
Dolayısı ile trafiğinizi dinleyen biri verilerinizi çalamaz.
2- NAS cihazınız internete açık ve birileri cihaza erişimi başardı diyelim. Bu durumda NAS üzerindeki verilerden anlamlı hiç bir şey elde edilemez.
Ancak saldırgan, tüm hakları verilmiş bir kullanıcının haklarını ele geçirirse, bu dataları okuyamasa bile silebilir.
Eğer kendi bulut sisteminizi oluşturacaksanız tavsiyem pfsense kurun. Onun üzerine de openVPN paketi kurun. Böylelikle ev ağınıza tek erişim noktası VPN bağlantısı olacaktır. Bunun atlatılması daha zordur.
Öte yandan ağ içerisindeki bir bilgisayara trojan bulaşmışsa, VPN bağlantısını atlatabilir ve bilgileriniz şifreli değilse okunabilir.
Tahmin edeceğiniz üzere bu güvenlik konusu uzar da gider. Sorularınız varsa, spam mail'ler için kullandığım aşağıdaki adresten bana ulaşabilirsiniz. Ben size gerçek e-mail adresimden dönüş yaparım. [email protected]
19 Temmuz
Türkiye'de en azından benim araştırmalarım sonucu NAS sistemi satan kurumsal dışı bir mecra yok. Bu sistemlere ulaşmak için kurumsal çözümler sunduklarını belirten kurumlarla iletişime geçmeniz gerekiyor. (Bunlar da markalarla anlaşmalı distirbütör, TR temsilcisi vs. ler oluyor)
Synology, Qnap, Drobo gibi çözümleri Türkiye'de ancak yukarda belirttiğim şekilde bulabilirsiniz. Ve tahmin edebileceğiniz üzere fiyatları çok ama çok uçuk. Bu tür durumların klasikleşmiş argümanı olan "imkanı olan yurtdışından biriyle getirtsin" demekten başka bir diyeceğimiz olmuyor ne yazık ki.
Bu arada ilerki bölümler de daha detaylı incelemelerin geleceği belirtildi. Eğer bu bölümler çekilmediyse nacizane üzerinde durmanızı istediğim bir konu var o da backup yazılımları.
Genelde bu tür yazılımlar backup için kurulur ve kullanılır fakat üzerinde pek durulmayan ve dikkat edilmeyen bir konu var "geri yükleme testi". Aldığınız yedeklerin geri yükleme testini yaptınız mı? Sorunsuz/eksiksiz geri yükleme testi oldu mu? Eğer yaptıysanız verilerinizin tamamı düzgün çalışıyor mu? Gerçekten yaptığını belirten yazılımların verileri ne oranda çalışır durumdadır? vs.
Teşekkürler Levent abi.
backup konusu için +1 derim. Faydalı olur
sami
Drobo ,G-Tecnology, RAIDON gibi ürünleri Asnet stoktan satıyor http://www.asnet.com.tr/ | bilendenal ve hepsi burada satıyor http://www.bilendenal.com/search.aspx?pIcerik=drobo
http://www.hepsiburada.com/liste/search.aspx?sText=drobo
Ziyaretçi
bu NAS'daki dosyalara virüs bulaşır mı?
Donanım zarar görmediği sürece dosyaların güvende olduğunu söyleyebilir miyiz?
1- Bilgisayarınızın NAS'a erişimi olduğundan, eğer bilgisayarınıza virüs bulaşırsa, NAS cihazınızada bulaşma ihtimali vardır.
2- Söylemeyiz. Kötü niyetli programlar, hacking mevzuları ve kullanıcı hataları varolduğu sürece güvende olamayacaktır.
Kullanıcı hatalarına örnek veriyim, MS-DOS kullandığımız dönemlerde, yanlış diske /unformat uzantısıyle format atmıştım 🙁 verileri geri getirmek 3-4 gün almıştı.
Sebahattin
konu için teşekkürler ts elinize sağlık
hem free nas hemde zyxel nsa320 kullanan biri olarak neden daha önce bu nas sürücüyü almadımda free nas la uğraştım diye hayıflanmıyor değilim. alın bir nas sürücü herşey networkte. eskiden torrent için bilgisayar açık kalınca gürültüden yatamazdık şimdi bazen ben ne torrent bırakmıştım yahu gibi durumlar oluyor. gigabit portlu modem bilgisayar televizyon nas sürücü tadından yenmiyo 🙂
Ziyaretçi
Türkiyede fiyatlar abartı derece pahalı apple ürünleri gibi.Kazık yemenin anlamı yok. Ucuza versinler alalım:)
Koray Üstüner
Merhaba,
NAS genel bilgilendirmeniz çok açıklayıcı ve güzel olmuş lakin kafama takılan bazı sorular var ve mümkünse ileriki programlarınızda veya yorumlarınızda bu konuya da değinmenizi rica edeceğim.
NAS sistemi kullanacağım zaman güvenlik benim için 1. sırada olacaktır. HDD arıza yaptığı zaman raid 5 ile kolayca bunu telafi edebiliyoruz fakat eğer NAS cihazının anakartı arızalanırsa içerisindeki verileri nasıl kurtaracağız? NAS cihazındaki diskleri bilgisayarımıza takarak üretici firmanın bize vereceği bir yazılım ile verilerimizi kurtarabilir miyiz? Böyle bir imkanı bize sağlıyorlar mı?
Muhtemelen bozulan NAS cihazının bire bir yenisini alıp diskleri aynı sıra ile takarsak verlerimize ulaşırız ama 3-4 yıl sonra bozulan bir cihazın bire bir aynısını bulma garantisini kim verebilir?
Terrabyte düzeyinde bulut yedekleme çözümü de bana mevcut alt yapımız ile pek pratik gelmiyor.
Yukarıdaki nedenlenrden ötürü evde RAW fotoğraf arşivlerini 2 farklı yere yedeklediğim için şu anda 14 tane harici diskim bilgisayarıma bağlı ve bu da ayrıca büyük bir sorun teşkil etmekte. Nasıl bir NAS cihazı alırsam, anakartı veya güç ünitesi bozulsa bile acil durumda verilerime tekrar ulaşabilirim?
Sevgiler...
Ziyaretçi
Sizin için en iyisi yukarıda bir arkadaşın dediği gibi Windows home server kurmak olur. Nas'a para verip kazıklanana kadar wd enterprise disk alın daha iyi adamlar 5 yıl garanti veriyor.
utankir
Üstadım merhaba,
Kurumsal sistemlerde bu tip durumlar için depolama sunucusu içerisinde RAID controller'ın da bir yedeği bulundurulur. Yani RAID controller arızalanırsa yedek RAID controller devreye girer. Bu tip cihazlarda böyle bir opsiyona sahip ürün olduğunu düşünmüyorum(daha büyük 8 diskli denilen sistemlerde bile) ama kesin bir şey söyleyememe çünkü araştırmadım.
Saygılar...
Yukarida bir yorumcu etkili bir NAS kullanimi icin takilablenden bir fazla sayida disk satin almayi onermis. Bu dogru bir tespit. Ancak sizin bahsettiginiz durum daha da onemli. Ya cihazin kendisi bozulursa. Elimde Zyxel NSA220plus cihaz var. Bu cihazda eger raid0 yapmadi iseniz, bilgisayara baglayip uygun yazilim kullanip verilerinizi okumaniz mumkun. Ayni durum İomega ix200 cihazda yok. Bu ev kullanicisi ya da sizin gibi cihazin bozuldugu durumlarda ne yapacaginizi dusunen kisiler icin onemli bir ayrinti. Ben bilgisayara baglandiginda basitce verilere erisebiliyor olmayi, guvenlik kaygisi benim icin geri planda oldugu icin, isterdim.
Oguz P.
Bu yazdıklarınızı bende çok merak ediyorum. FreeNas ile sistem kursam donanım bozulunca verilere erişimim tekrar nasıl sağlarım?
utankir
Merhaba,
Benim merak ettiğim orta boy işletmelerde aynı anda belki 20-30 kullanıcının NAS'a erişmesi gereken durumlarda işlemci ve bellek ihtiyacı ne oranda artmaktadır? Örneğin böyle hazır tak çalıştır bir cihaz değilde bu işlem için bir kaç disk barındıracak belki RAID level 5 veya 6 kullanılacak bir sistem toparlıyor olsanız işlemci ve belleğe ne kadar önem verirdiniz?
Saygılar...
Donanım tercihleri nasıi bir NAS sistemi kuracağınıza (freenas, windows storage server vs) ve o NAS sistemini ne şekilde konfigure edeceğinize göre değişiyor genelde.
Bunun için genelde satış öncesi elemanlar gelip sisteminizi inceler ve size bir konfigurasyon çıkarır. Ama kabaca bir şeyler söylemem gerekirse, ZFS için ben olsam 3. veya 4. nesil bir i7 işlemci ve 8GB ram + her TB başına 2.5 GB ram olarak bir hesap yapardım.
WC
FELAK incelemesi olacak mı?
bu iğrenç espriyi nerde kullanırım diye bekliyordum 😛
Oguz P.
Herkes bu konuyu bekliyormuş. Bende merak edip freenas kurmak istiyordum ama doğru dürüst bir kasa bulamadım. Buldum TR'de yoktu. Birde 4 TB diskler çok pahalı Raid5 yapsak dünya para
thepcman
Gerek rehberde gerek videolarda verilen bilgiler güzel, herkesin eline sağlık.
NAS sistemlerinin getirdiği avantajlar çok açık olarak ortada. Ancak bilişimde söz konusu depolama olduğunda probleme özel çözümler çok fazla ve NAS'ın hitap etmesi gereken kitle çok dar.
Standart ev kullanıcıları : Genelde sistematik depolama yapmayan, arşiv merakı olmayan bilgisayar kullanıcılarıdır. NAS'ın bu kullanıcılar için sunduğu çok fazla şey yoktur, büyük download'lar yapmaz, uzun süreli saklanacak veri boyutu düşüktür. 1 - 2 USB sürücü her türlü işini görür.
Teknoloji meraklıları : Levent Bey'in bahsettiği gibi bilişimsel konforu ön planda tutan, teknolojik yapılarına önem veren kullanıcılardır (Sanırım ben de bunlara dahilim 🙂 ). Verilerini planlı bir şekilde depolar, cihazlarına mantıklı erişimler sağlamak ister. NAS'ın doğrudan hitap ettiği kitle bu kitle olabilir.
Arşivci kitle : Kullanmasa bile her şeyi bir kenara koyan, sistematik depolama yapan kullanıcılardır. Disklerinde yığınla oyun imajı, müzikler, videolar vardır. Ancak çoğuna 40 yılda bir aklına düşmedikçe erişmez. Bu verinin sabit diskte mi yoksa optik diskte mi saklanması daha anlamlı olur tartışılabilir. İyi bir saklama ortamı varsa optik depolama sabit diskten çok daha ucuz ve makul bir çözüm olacaktır.
Yaratıcı kullanıcılar : Müzisyenler, web/grafik tasarımcıları, yazılım geliştiricileri oluşturduğu her çalışmayı bir yerlerde tutmak ve her an ulaşmak isteyebilirler. Bu ihtiyaç çalışılan ortam içerisinde veya dışarısında olabilir. Dolayısıyla dışarıdan erişilebilen bir NAS ünitesi onların ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ancak prodüksiyon ortamında, işlem hızının önem arz ettiği koşullar NAS'ın ağ üzerinden aktarım hızını veya aktarım tepki sürelerini yetersiz kılabilir.
Küçük şirketler : kullanıcı sayısı 50'yi geçmeyen yapılarda NAS üniteleri bilişimciler tarafından katma değerleri de göz önünde bulundurularak tavsiye edilir. Ancak şirketlerde bilişim sisteminin temel görevlerinden biri depolamaysa diğeri de temel kullanıcı hizmetlerini vermektir. Genelde 7/24 çalışan bir Windows Server sunucu üzerine Active Directory kuruludur ve bütün erişimler izne tabidir. Böyle bir sunucunun varlığında ayrı bir NAS ünitesinin mantığı tartışılabilir zira AD'nin sisteme yükü yok denecek kadar azdır ve depolama performansı NAS'ın üzerinde olacaktır.
Büyük Bilişimsel Yapılar : Bu yapıları bizim tartışmamız anlamsızdır, Petabyte larca disk kuleleriyle fiber ağlar üzerinden SAN kullanırlar ve NAS onlar için ancak oyuncak olabilir.
NAS kullanıcıları için naçizane tecrübeden doğan tavsiye : Sürekli çalışabilen uzun ömürlü bir alt yapı için mutlaka bir ON-LINE UPS sahibi olun. Bu cihazlar için en önemli faktör sağlıklı enerjidir. Türkiye gibi sağı solu belli olmayan enerji alt yapısına sahip bir ülkede kalıcı bir depolamanın anahtarı kesinlikle iyi bir KGK'dır. Online UPS'ler minimum 1 KVA kapasiteye sahiptir ancak ufak bir çalışmayla bu kapasiteyi sık kullandığınız cihazlara yönlendirerek sağlık ve konfor sağlarsınız. En azından film izlerken elektrik kesilse bile filmi bitirme şansınız olur.
Sağlam diskli hayatlar dileklerimle 😀
tropik
Videoyu merak ettim. Fakat kota yüzünden izleyemiyorum. (Canın çıksın Türkcell) Artık kotasız interneti olan bir arkadaşıma gittiğimde izlerim.
Faik
Merhaba LP,
Desktop sistemimde 4TB lik WD disk kullaniyorum. Ben bu diski kasadan cikarmadan bir adet daha 4TB lik disk alip NAS olarak kullanmak istiyorum.
Diskin teki NAS cihaziyla routera bagli digeri ise PC'de motherboarda bagliyken RAID-1 gibi calismasini saglayacak bir cozum mevcutmudur?
Tesekkurler.
Faik
?
Hayır mümkün değil.
Abi korkutmayın gençleri. Eski atıl durumdaki sisteme FreeNAS kurup ayağa kaldırmak çok da zor değil. 🙂
http://www.pclabs.com.tr/2009/07/20/freenas-ile-ucretsiz-bir-aga-bagli-sunucu-kurun/
Oguz P.
Anakart bozulursa verilere erişimde gider mi?
Mustafa Ilker
Raspberry pi ile nas kurulabilir mi? Kurulabilir ise nasil kurulur anlatir misiniz?
ARM için hali hazırda bir NAS dağıtımı yok. Ancak ARM destekli bir Linux dağıtımı ile Raspberry Pi yi NAS hizmeti verecek şekilde kullanabilirsiniz.
-raspbian
-ssh
-transmission-daemon
-samba
-minidlna
-vsftpd
bunların ne anlama geldiğini araştırdığınızda;
gerek raspberry pi 'si olanlar gerekse eski bilgisayarını değerlendirmek isteyenler gerekse de küçük bir itx sistem kurmak isteyenler için linux ile ev kullanıcılarının bütün ihtiyaclarının karşılanacağını göreceksiniz. nas sisteme gerek duymayabilirsiniz. ancak biraz deneyim gerektiriyor.
Mustafa Tufan
"C64'le bile haberleşir" 😀
Mustafa Babayiğit
Donanımhaber de apar topar yapmış bir inceleme ama önlerinde ürün dahi yok. 😀
misafir
nas incelemsi ile wd red incelemesini karıştırmışsın teknoseyirin 22 martta yaptığı wd red incelemesindede nas yoktu ...
Mustafa Babayiğit
Hayır onlar Nas Cihazları ve WD red incelemesi yazmışlar.Videoda önce Nas cihazları anlatıyor ama önünde bir tane nas cihazı yok.Sonrasında WD red incelemesi yapıyor. 🙂
Bende TP-Link'in TD-W8968 model USB portlu ADSL Router'ı var flash diski veya USB'den bağladığım diğer diskleri nasıl NAS server olarak kullanabilirim ?
emin
Nas sistemi üzerinden active driver kurulurmu bide oyun serveri kurulurmu?
Yasin
Arkadaşlar maddi imkanlarımdan ötürü ( hazır bir nas sistem alamıyorum) atık durumdaki bir pc kasası+freenas ile kendi ev sunucumu yapmak istiyorum, VirtualBox ile sanal bir kurulum yaptım ancak web arayüzünde ayarları çözemedim, yeterli derecede ingilizcem olmadığından ve türkçe kaynak sıkıntısıda olduğundan elim kolum bağlandı bu konuda yardımcı olabilicek arkadaş varmı? freenas üzerinde geniş kapsamlı bir anlatım hazırlansa eminimki fazlasıyla dikkat çekecektir, hazır ürünlere para vermek işin kolay tarafı amaç bişeyler öğrenmek olsa güzel olur.
şuan 8.si yayında ancak freenas8 sistem gereneksinimleri yüksek bi işletim sistemi, ben 7. sürümü indirdim ve kurdum
buyrun buda benim kurduğum sürüm:
http://www.mediafire.com/download/2bi7a885e2nxw3s/FreeNAS-i386-LiveCD-0.7.4919.iso
kurulumu çok kolay...
Yasin KILIÇ
FreeNas için hazırlanıcak kapsamlı bir video olursa güzel olucak.
Melih
Arkadaşlar Filim Arşivi kurmak için Harici HDD alacağım Sizce Hangisini almalıyım Üç seçenek var Önümde ?
1.WesternDigital WDBACW0010HBK 1TB USB3.0 5400 RPM Sıfır : 170 TL
2.SEAGATE 2 TB Expansion USB 3.0 3,5 inç 7200 RPM Sıfır : 200 TL
Western Digital Elements 1 TB 2. El 120 TL
Önerilerinizi Bekliyorum Yarımcı olursanız Sevinirim Acil Biraz Gitti... g..yor sitesinden alacağım son saatleri 🙂
Meraklıvelet
Çektiğiniz videolarınızı keyifle izliyorum.Bu kadar bilgiyi nereden bulduğunuzu merak ediyorum
elimde 25 TB lık bilgi var ve NAS yapmak istiyorum. diyelimki hitachi nin yeni 10 TB disklerinden 6 tane aldım 60 TB yaptı ve raid yapınca 30 tb a düştü kullanırken disklerden biri bozuldu diyelim 10 tb gitti çıkarıp yerine yenisini taktım makine çalışır durumdayken veri kaybım "0" sıfır mı olur?
Peki bana masrafı 10 TB dislerin fiyatı belli değil ama GB 1 tb 100 tl civarında türkiyede 10tb 1000 tl yapar bana disklar 6,000 tl ye maal olur. NAS cihazı acaba ne kadardır sanırım 6 diskli olacak. oda 2000 tl diyelim ettimi size 8.000 TL peki
ben bu 25 TB veriyi DVD ye yazsam ve lasım olunca DVD den okuma yapsam.
1 DVD = 4 GB (verbatim) 50 kuruş
25 TB veri 25600 GB yapar oda 6400 DVD oda 3200 TL yapar yarısından bile az sizce değermi eğer doğru yazılır ve kullanılır saklanırsa verilerin 10 yıl DVD dayanacağı söyleniyor. disklerin bozulma oranları daha yüksek.
Sizce hangisi?
RAID 1,5,6,10 vb kullandığın sürece disk arızalarında veri kaybı yaşamazsın. NAS'ların diskleri çalışmadığı zaman duruyor bu da ömürlerini önemli ölçüde arttırıyor. Hele WD Red gibi NAS'a özel disk kullanırsan arızalanma ihtimali çok az.
25 TB veriyi 16x hız ile DVD'ye yazman tak çıkar süreleri hariç 336 saat yani 14 gün sürer. NAS cihazı ile 71 saat yani 2,95 günde kopyalayabilirsin.
Avrıca DVD'leri kutusuz saklamak için 0,8 metreküplük bir alana ihtiyacın var.
11:52 de Levent abinin yanlışlıkla söylediği "yemekleme" kelimesine Murat abinin gülüşü efsane 😀
Dark Stores D40R diye bir cihaz var. Kendi üzerinde Raid v.s. özellikleri mevcut.
Bunu USB ile dosya paylaşımı olan bi modeme bağlasak NAS olmaz mı?
Arkadan gelen ezan sesi 🙂
3 yıllık konu ama hala daha ilaç gibi.
Sormak istiyorum modemin donanım özelliklerine ve yazılımına "192.168...." diye ulaşıp web sayfası üzerinden software kontrolü yapabiliyoruz ama herhangi bir yazılımı şöyle deyim, güçlü bir işlemcili bir nas topluyorum ve monitör takmıyorum nas olarak kullanıyorum: bu kısım mesela yani. Bende 2-3 bilgisayar ve ev arkadaşlarım var mesela bir programı bu nas sisteme kurup buradan çalıştırabilir miyiz? Mesela tabletim ile erişip orada çalışan programı stream yada kontrol yapabilir miyim? Biraz farklı bir mantığı var ama 😀