Synology DS214 NAS cihazı incelemesi
Synology'nin iki disk destekleyen ve sınıfı içinde ekonomik sayılan NAS cihazını inceliyoruz. İki disk takılabilen sistem, USB portları ile daha çok diske erişebiliyor ve beraberinde gelen yazılımla çok daha üst düzey NAS cihazlarının çalışma rahatlığını ve seçeneklerini sunuyor.
J serisi ekonomik olan seridir. Bu ekonomik filan degil.
O yüzden kendi sınıfı içinde dedik. İki disk kapasitesi sebebiyle fiyatı daha düşük.
214+ aldım , gayet memnunum . Gerçi daha tam anlamıyla kurcalayamadım bile .
NAS incelemeleri çok hoşuma gidiyor. Artarak devam etmesini dilerim.
Bıktık bu nas işinden. Bıktık yahu. Amaç ne izlenmesin diye mi?
Bunlar, İsrail'in oyunları! Türk halkını bıktırarak yok etmeyi planlıyor. 🙂
Benim de ilgimi cep telefonu incelemesi çekmiyor fakat sizin gibi bağırıp çağırmıyorum.Editörlere ve sizden farklı ilgi alanı olan takipçilere saygı göstermeniz gerektiği kanaatindeyim.
Bencede diğer takipçilere saygılı olmak lazım. Bu video iyi oldu...
Tebrik ederim inceleme için, markanın üst modellerini yıllardır şirkette kullanırız çok memnunum. Levent Bey'in zaman yetmezliği nedeniyle anlatamadığı bir çok parlak özelliğinin olduğunu bir kez de ben hatırlatmak isterim.
Ayrıca bir üst mesajdaki bıkkınlık ifadesine de zıt oldu bu yazdıklarım, nitekim iyi de oldu sanırsam. 🙂
macidinberberi.arkadaşım neden öyle diyorsunki.sonucta herkesin ilgi alanı farklı.sonucta burası bir telefon inceleme sitesi değil teknolojik ürünlerin tamamını inceleme sitesi.haa şu var ki telefon konusunda çok daha ilgiliyiz.o da ayrı mesele.ama bu demek değildirki sadece telefona ilgili başka teknolojik ürünlere karşı ilgisiziz..lutfen biraz anlayış ve saygı...selamlar..
Merhaba. İnceleme için teşekkür ederim, ben de Qnap 412 sahibiyim ve gigabit router (TP-Link Archer C2) kullanıyorum ancak hız olarak asla bu sizin videodaki gibi yüksek hızları göremedim, acaba bu sistemde bir laptop'daki dosyayı NAS'a aktarmak ve NAS'dan indirmek ne kadar hızlara ulaşıyor onu da belirtebilir misiniz? Ben de o kadar komik ki 5 Ghz kablosuz bile bağlansam 1-2 mb ile ancak atabiliyorum kablosuzdan. Çözemedim gitti şu hız işini.
Bu eleştiri ve soruya bende katılıyorum.. Ne yaparsam yapayım bu hızlar ben de yok. Önerim: Bu gibi cihaz konfigürasyonlarında sık yapılan hatalar başlıklı bir konununda ileride bir gün yapılacak videolar listesine alınması. (yaz tahtaya bir daha , sarı çizmeli Mehmet Ağa bir gün yapar videoyu..)
Mümkünse yapılsın katılıyorum. Gerçi ben hala kablo kullanmaktan yanayım ama sağım solum kablo oldu bi yandan sıkıldım artık.
Acayip fake yedik kabul edelim 🙂 İzleyelim bakalım ..
Video için teşekkürler. Daha çok nas cihazı incelemesi istiyoruz. Mümkünse biraz daha ev kullanıcılarına yönelik, uygun fiyatlı .. Hatta kendi imkanlarımızla nas vb. bir sistem nasıl kurulabilir gibi bir video da hoş olabilir. Selamlar.
Herkes pahalılıktan haklı yakınıyor ancak Türkiye gerçeği arkadaşlar bunlar, yani ucuz ve kaliteli bir NAS vardı da Teknoseyir mi incelemedi sanıyorsunuz 🙂
Telefonlar çok ucuz da sanki kapış kapış alınıyor, üstelik maksimum 2 sene kullanacaklar o telefonları bir çok kişi, oysa bu tarz cihazlar daha uzun ömürlü.Fiyattan dert yakınanlar bunu atlıyorlar.
@monk Çok doğru bunu vurgulamak lazım. Hatta vurgulamak için bir NAS daha bulalım en kısa zamanda 🙂 Temelde disk kutusu olduğu için içindeki diskleri değiştirerek yıllarca kullanmak mümkün.
Asustor AS202T incelemesi de isteriz, nispeten daha alınabilir bir fiyatı var 😀
asus vivopc gibi birşey varken buna para verilir mi?
http://www.asus.com/tr/ASUS_VivoPC/
şimdi kararsız kaldım ben asustor as-202t almayı düşünüyordum bu cihaz mı daha iyi yoksa asustor mu?
Valla telefon kadar naslarda ilgimi çekiyor heniz izleyemedim ama G3 incelemesinden daha çok merak ediyorum...
Bugun cikan synology guvenlik sorunu haberlerinin uzerine bu incelemenin gelmesi talihsiz rastlanti olmus. http://www.theregister.co.uk/2014/08/05/synologys_synolocker_crisis_its_as_bad_as_you_think/
Kendi bulutunu olusturmak icin cihazi internete acacaklarin haberlerde yer alan guvenlik onlemlerini almasi cok onemli.
Ne kendi bulutumuz ne de popüler bulut siteleri hiçbir zaman güvenli değildir. Çok değil dropboxta nasibini aldı saldırılardan. Eskiden bir söz vardı, "En güvenli bilgisayar, fişi prize takılı olmayan bilgisayardır" diye, bende diyorum ki "En güvenli nas, internet bağlantısı olmayan nastır." Hatta ilk sözü de güncellemekte fayda var, en güvenli bilgisayar başında 24 saat beklediğin bilgisayardır diye, size abartı gelebilir ancak, yazılımsal ya da donanımsal olarak istediğiniz kadar önlem alın, bir kişi sizden veri almayı kafaya koymuşsa, küçük bir usb stick yardımı ile şifrelenmiş ama başında durmadığınız bir bilgisayardan, 2-3 dakika içinde istediği dosyayı-bilgiyi sizden alır.
Fisi cekilen bilgisayarin guvenli oldugu sozu her ne kadar 'guvenligi saglamanin guc oldugunu' vurgulamak icin ozellikle abartilmis bir soylem olsa ve maksadina hizmet etse de sacma bir soz. Insanlara gereksiz yere caresiz olduklarini hissettiriyor.
Meslegim itibariyle soylediginiz bana abartili gelmiyor. Fiziksel erisim oldugu surece alinan bircok standart/basit guvenlik onleminin asilabildigini biliyorum fakat bu hepsinin asilabilecegi anlamina gelmiyor. En basit ornek sifrelenmis dosya sistemleri vb.
Bulut konusunda ise guvenlik kaygilarinin oldugu muhakkak. Fakat ben bu konularda risk hesabi yapilmasi gerektigini ve kazanilan fayda girilen riski karsiliyorsa kullanmakta sakinca olmadigini dusunuyorum.
Bulut servisi saglayan firmalarla verilerinizi paylasmak istemiyorsaniz ve yeterli bilgi, ilgi, beceri ve zamana sahipseniz kisisel bulutunuzu olusturmak da bence yeterince guvenli. Fakat hem guvenli hem kolay kurulumlu bir cozum yolu maalesef yok.
Çok para yaw
Yapabildikleri itibariyle güzel cihaz, kurumsala da göz kırpıyor fakat fiyatı son kullanıcı için cidden yüksek.. Güzel inceleme elinize sağlık.
lütfen turkcell t50 yi inceleyin
İnceleme için teşekkürler. Cihaz tam çözüm sunuyor ki içerisin de yer alan yazılımlar da baya iş görür. Nefessiz izledim dedim Levent abi 250$ diyecek. Bir heyecanla dedim derken 400$ fiyatı var dedi.
Arkadaşlar 150$ olan varmı. Bir ara geri ödemesini de yaparım yahu 🙂 🙂
Levent bey, bu cihazı iSCSI target olarak evdeki sunucuma gösterebilir miyim?
Hocam, o adamlar için teknolojinin tek karşılığı telefon.
Telefon isterük diye bağırmak bir yana, yapılan diğer yayınlara da musallat olup "neden bu inceleme var burada", "bu adam bu incelemede olmasın" vs. vs. diye yorum kasıyorlar. Ziyan bir kitle oluşuyor gittikçe hayırlısı...
ayda yılda bir kere bu tür cihazlar incelenmesinde bir sorun yok bence, farklı bir renk katıyor siteye. bu tür bir cihaz almak için araştırmalar yaparken ilaç gibi geldi bu inceleme.
Keşke 100-150 dolar olsa da evimize bir tane alıp koyabilsek. 400 dolar olunca bizden uzaklaşıyor.
Nas videolarının devam etmesini istiyorum çünkü bu konuda kafamız karışık herkese faydalı olacağı kanaatindeyim. Özellikle kafamıza takılan bazı şeyler var bunlarla ilgili video çekilirse çok isabetli olur.
Bunlar ucuz aletler değil aynı cep telefonunu araştırıp bütçemize veya ihtiyacımıza en uygun modele karar verdiğimiz gibi burada da aynı şekilde bilgiye ihtiyacımız var, özellikle kıyaslama yapılmasına(bütün nas incelemelerinizi izlemiş birisi olarak).
Benim kafama takılan bazı konuları buraya yazmak istiyorum ileride video çekecek olursanız bunlara da değinirseniz herkese faydası dokunur kanaatindeyim.
1-) Bu synology ürününü alacak kişi raid 1 için alıyordur çünkü raid 0 yapsa zaten gigabitin hızına takılacak. E o zaman neden böyle bir cihaz alayım wd my book duo varken(yeni çıktı)
http://www.wdc.com/tr/products/products.aspx?id=1260
http://cdn.geektech.ie/wp-content/uploads/2014/07/Western-Digital-My-Book-Duo-6.jpg
http://dmodaenvzla.com/wp-content/uploads/2014/06/5352c__WD-Duo1-510x300.jpg
2-) Levent abi raid 1 in yedekleme olmadığını söylemişti bir diske yazılan veri diğerine de yazılacağı için. Bu durumda raid 5 in asıl yedekleme olduğunu söylemişti, bunun için de minimum 3 diske ihtiyaç var, 4 diskli olanlarını incelediğimizde çok güzeller ancak boyut olarak büyükler yani bir nas cihazı teknoküp kadar yer kaplamamalı, bunun yerine 4 diskli 3.5 değil de diskli 2.5 inch slim modeller var aynı bu incelediğiniz boyutlarda ve içine sadece 2.5 inch disklerden 4 tane alabiliyor, şu an maksimum kapasite toplam 4x1 tb oluyor raid 0 da ve aslında hem qnap ın hem de synology nin böyle bir ürünü var;
http://www.qnap.com/en/index.php?lang=en&sn=822&c=1655&sc=1656&t=1660&n=3324
http://www.synology.com/en-us/products/spec/DS414slim
ancak kafamı bulandıran olay şu: şimdi paraya kıydım ve bu 4bay slim nas cihazı aldım arkada yine ethernet görüyorum yani raid 5 yapsam dahi hızım sınırlı, sonuçta bunlar 2.5 inch ve 4-5 sene sonra ssd ler ucuzladığında ssd takılabilir ama gigabit bağlantı yine bizi sınırlıyor.
hadi 4bay geçelim bu incelediğiniz synology ds214 ü düşünelim buna şu anda okuma yazma hızı 150 mb/sn olan 2 tane wd red 4tb taksak, raid 1 de yazma hızım 150 yerine 100 mb/sn ye (gigabit hızına) mi düşecek, yine aynı şekilde okuma hızım(iki diskten birden okuyacağı için) 150+150=300 mb/sn yerine 100 mb/sn mi olacak?
3-) eğer öyleyse daha şimdiden içine takacağımız diski bile tam performansında kullanamayacaksak niye bu cihazı alalım?
4-) sonuçta nas cihazı kullanacak kişiler bu cihazı aynı zamanda cloud olarak kullananmak isteyeceklerdir, bu noktada da mecbur router a bağlayacaklar(ister gigabit etgernet ile ister usb3.0 girişinden) ve verilerine hem ev içi wireless dan hem de internet üzerinden erişmek isteyecekler ancak nas cihazından usb 3.0 veya thunderbolt la da çıkış alsa gigabit ile de alsa router dan çıkışı gigabit ethernet ya da ac destekleyen router ınız varsa en fazla(benim gördüğüm) 1750 mbit(1.75 gigabit) olacak, o da 600-700 tl lik router dan bahsediyorum. Yani bir anlamı yok denilebilir usb 3.0 veya thunderbolt çıkışın,
eğer profesyonelseniz render falan alıyorsanız veya büyük video dosyalarıyla uğraşıyorsanız önemli olabilir ve bu durumda zaten nas cihazınızı usb 3.0 veya thunderbolttan direk bilgisayara bağlarsınız router a değil ama bu da normal ev kullanıcısı senaryosuna uymuyor(cloud anlamında) çünkü bilgisayarı açmadan nas cihazın düğmesine basarak wireless tan veya internetten dosyalarıma ulaşmak istiyorum veya tv den nas daki filmlerime erişmek istiyorum yani router şart ama diğer türlü bilgisayara usb 3.0, thunderbolt veya gigabit ethernetten bağladığımda dosyalara erişmek için bilgisayarı da açmam lazım ki bu da bu kw/sa olarak elektrik parası anlamında biraz zararlı olabilir.
Yine diğer bir senaryo iş yerindeyken istediğimiz torrentleri cep telefonundan indirip evde açık olan nas cihazımıza bağlanarak belirlediğimiz klasöre torrent dosyasını atarak eve geldiğimizde indirilmiş olan dosyaya(film,oyun) ulaşabilmek ve buna router aracılığıyla ister tv den ister tabletten ister cep telefonundan erişebilmek ki burada da yine router dan çıkışta gigabit ile sınırlıyız o zaman ne anlamı var usb 3.0 çıkış veya thunderbolt çıkışlı nas cihazın ama gigabit ile sınırlı olmak da istemiyorum ne bileyim o zaman niye wd red serisi alayım ki dandik ve hızı düşük olan bir sabit disk alır takarım nasılsa biri bozulsa bile yenisini yine ucuza alıp hot swap olarak değiştirip kullanmaya devam ederim?
5-)Tek bir senaryo geliyor aklıma o da steam oyunlarını wd my book duo'ya atıp usb 3.0 aracılığıyla oynayabilir miyiz, yine synology ds214 te de gigabit ethernet ile oynayabilir miyiz?
6-) bir de bu gigabit ethernetten raid 1 de alacağımız maksimum hız ile çift gigabit çıkışlı synology ds414 den(http://www.tech2tech.fr/wp-content/uploads/2014/05/Synology-DS414slim-659x330.jpg) alacağımız hız örneğin tek gigabit de 100mb/sn iken çift gigabitten 200mb/sn mi alırız? Eğer öyleyse neden synology nin kendi sitesinde(http://www.synology.com/en-global/products/overview/DS414slim) ds414 için çift gigabit olmasına rağmen hız konusunda sitede 111mb okuma ve 54mb/sn yazma hızı belirtilmiş benim devreler burada yanıyor neden yani bu hız çifte gigabit olduğundan 200mb/sn olması gerekmiyor mu?
7-) bu ds214 de raid 0 kullansak okuma hızımız(iki diskten de okuma yapacağı için) maksimum 100 mb/sn,(gigabitten dolayı); yazma hızı da(iki diske de parçalı olarak atılacağından) alacağımız maksimum yazma hızı yine 100mb/sn mi olacak(gigabitten dolayı) yoksa 50mb/sn civarlarında mı olur?
8-)Bunun yerine bu cihazda usb 3.0 olsa raid 0 da 290mb/sn(145+145 disklerin maksimum hızı) okuma hızı alabiliyoruz. Ancak raid 0 yazma da da 290 mb/sn görür müyüz?
Biraz karışık oldu ama anlayın ne durumdayız.
kötu anlatmıssınız
Total Commander <3
Bunun sadece download yapanı olup da daha ucuz olanı yok mudur? 🙂 Download derken torrent değil de http ftp gibi premium şifreleri ile yapılanları kastediyorum.
Merhaba,
Ofisimize nas sistemi kurlak istiyoruz. Bu tar ürünlere internetten online olarak bağlanabiliyormuyuz. Ofis dışındayken sisteme bağlanıp sistemden küçük boyutlu dosyaları almamız ve ya başka birilerine mail olarak atmak istiyoruz. Bu tar cihazlarda böyle birşey mümkünüdür?
Elimde 25 TB lık bilgi var ve NAS yapmak istiyorum. diyelimki hitachi nin yeni 10 TB disklerinden 6 tane aldım 60 TB yaptı ve raid yapınca 30 tb a düştü kullanırken disklerden biri bozuldu diyelim 10 tb gitti çıkarıp yerine yenisini taktım makine çalışır durumdayken veri kaybım “0” sıfır mı olur?
Peki bana masrafı 10 TB dislerin fiyatı belli değil ama GB 1 tb 100 tl civarında türkiyede 10tb 1000 tl yapar bana disklar 6,000 tl ye maal olur. NAS cihazı acaba ne kadardır sanırım 6 diskli olacak. oda 2000 tl diyelim ettimi size 8.000 TL peki
ben bu 25 TB veriyi DVD ye yazsam ve lasım olunca DVD den okuma yapsam.
1 DVD = 4 GB (verbatim) 50 kuruş
25 TB veri 25600 GB yapar oda 6400 DVD oda 3200 TL yapar yarısından bile az sizce değermi eğer doğru yazılır ve kullanılır saklanırsa verilerin 10 yıl DVD dayanacağı söyleniyor. disklerin bozulma oranları daha yüksek.
Sizce hangisi?