Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2019/19
- Yerli etkinlikler, Samsung ve Acer
- Google I/O 2019
- Android Q Beta 3 çıktı.
- Live Caption özelliği
- Android güvenlik güncellemeleri mağazadan yapılacak.
- Duplex biraz geri plana kaydı.
- Android TV mağazası güncelleniyor.
- Yeni asistan 10 kat hızlı olacak.
- Sesli komut sistemi engelliler için özel olarak geliştiriliyor.
- Pixel 3A ve 3A XL çıktı.
- Google da katlanabilir ekran üzerinde çalışıyor.
- Google Home, Google Nest oldu.
- Microsoft Build19
- Windows terminali yenileniyor.
- Windows, Linux çekirdeği ile gelecek.
- Edge, macOS’a da gelecek.
- Edge, Internet Explorer uyumlu siteleri açabilecek.
- Güvenlik için Edge, üç adımlı ayar imkanı sunacak.
- Cortana iş dünyası için daha faydalı hale gelecek.
- Fluid Framework.
- TR. Alan adı yönetimi ODTÜ’den BTK’ya geçti.
- Facebook’a Türkiye’den ceza.
- Microsoft, PowerToys yazılım araçlarını geri getiriyor.
- Dünyanın en hızlı bilgisayarı, AMD işbirliğiyle kurulacak.
- Binance hacklendi, 40 milyon dolar değerinde Bitcoin çalındı.
- Github kullanıcılarının projelerini çalan hacker, fidye istiyor.
- Samsung, telefonlar için 64 Megapiksel çözünürlüklü görüntü algılayıcı duyurdu.
- Samsung, Galaxy Fold için satış tarihini kısa sürede kesinleştiremezse siparişleri iptal edecek.
- Seagate 16TB disklerini satışa sundu, 18TB diskler yolda. SSD’ler Haziran ayında satışta.
- Sabit disk satışları bu yıl %50 düşebilir.
- Whatsapp, Windows Phone ve eski Android sürümlerine desteğini kesiyor.
- Apple, Mac satışlarındaki düşüş için Intel’i suçladı.
- Europol, Dark Web pazarlarından ikisini operasyon ile kapattı.
- Üç büyük antivirüs firmasına sızan hacker’lar, elde ettikleri erişimi pazarlama aşamasında.
- P&G Gençlik 100 Yaşında Projesi, gençleri ödüllü bir etkinliğe davet ediyor.
Oyun Dünyasından
- Mount&Blade II: Bannerlord, Gamescom’da katılımcılar için ilk kez oynanabilir olacak.
- Ghost Recon Breakpoint geliyor.
- Blizzard, mobil oyunlara ağırlık vereceğini açıkladı.
- Electronic Arts: Oyunları yayınlamada eski yöntemler artık işlemiyor.
- GameLoft oyunlarına Xbox Live desteği eklenecek.
- Ubisoft ‘silent key’ uygulaması ile ürün anahtarını kaldıracak.
- Blood: Fresh Supply çıktı.
- ETS 2 Road to the Black Sea ile kısmen de olsa Türkiye de ekleniyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Video ilerleyen saatlerde gelecek.
Erken mi geldi 🙂
Video geç gelecekse podcasti erken veriyorum 🙂
Hemen gitmiyor galiba
https://teknoseyir.com/yuklemeler/podcast/2019/05/gundem_2019_19.mp3
Tamamen iş güç enerji kaybı.
@gamsizm Anlik kac plus var
Turknet zammı gündemde yer bulmamış.
Videoyu beklerken izlemelik: https://www.youtube.com/watch?v=IaE0z5je1T0
@gamsizm 10 dakikalık ayrı bir video yapsaydınız muhtemelen en çok izlenen videolardan olurdu. 🙂
@ehuseyin 1000
Android tv mağazası yetersiz
banabak.com ne dandik bir site olmuş. Mağaza logoları eski, Google Play linki yanlış, mobile uyumlu değil. Çok çok acemi. Yapan ya yapmak istememiş ya da parayı az bulmuş.
(Wix ile oluşturulmuş)
Baya malzeme var bu hafta
Mortal combat turnuvası mı geliyor?
Her şey Türkiye'ye özgü olacak. Levhaların fontları, Türkçe tabelalar vb. yerler özenle yapılıyor. 😀
Google Duplex rafa kalkmadı. Amerika'nın neredeyse tamamında kullanılabiliyor. Hatta Nisan ayında Pixel dışındaki Android telefonlara ve iPhone'lara da geldi. I/O 2019'da bahsedilen özellikler bunun üzerine ve yanına gelenler.
vimeodan 50 mbit ile 1080p izleyemiyoruz diyenleri görüyordum, videoyu kendi sunucuma indirdim 6 mbit ile takılmadan izliyorum, aslında 6mbitin bile yeteceği videoyu vimeo aktaramıyor
75mbps internetimle 720p de takliyor vimeo , yonetimin cozumu : bende olmuyor sizin ispniz kisiyor
Vimeo aktaramasa dünya genelinde infial olur 🙂 Musluğu kısıtlı maalesef.
@gamsizm vimeo çok kullanılan bir şey de değil bizde niye kıstılar ki musluğu
@mali5481 video ile ilgili diye kafadan kısmışlardır.
@gamsizm youtube kısmayıp bunu kısmak ilginç doğrusu
@scorptr vimeoda sıkıntı yok hocam full hız alabiliyorum ben hattımın yettiği kadar
@mali5481 onunla da ilgili şikayet çoktu. Vergi vermeye başladıktan sonra düzelmiş olabilir 🙂
@ersoy iyide yukarıda @mali5481 demişki, ben videoyu indirip sunucuma attım ve evde kullandığım 6 mbit internet hızım ile sorun yaşamadan izledim. Her videonun zaten bir bitrate oranı var yani vimeo orjinal bitrate oranını mı değiştiriyor ? Videolarda özel bir durum söz konusudur, kalitesini bozabilirsin, ama ne yaparsan yap kaliteyi arttıramazsın. Yani vimeo bitrateyi arttırarak var olan yüklenmiş videonun kalitesi artmayacaktır. Banada internet sağlayıcı firmaların özellikle bazı sunucular / web siteler için hız kısması daha mantıklı geliyor.
@ersoy işin doğrusu video sitelerinde arka planda FFMPEG çalıştığı için (convert işlemlerini genellikle bu açık kaynaklı yazılım yapmaktadır) Bende yükledikleri orjinal videonun bitrate oranını bilemiyorum.
Hatta video, video yükleme sitesine yüklendikten sonra yayınlanması için geçen sürenin nedenide arka planda ffmpeg'in convert işlemini yapıyor olması, yada bu işlem için sıraya konulmasıdır. Bizler video sitesinin convert ederek bize sunduğu görüntüleri izliyoruz.
Bu ffmpeg'inde server tarafında pek çok ayarı bulunmaktadır, nasıl ki, grafik arayüzlü bir video convert programını windows'ta kullanırken bize nasıl convert edeyim diyerek onlarca soru sormaktaysa, aynı şekilde ffmpeg'de aynı şekilde pek çok kaliteyi etkileyecek ayar mevcut.
Ancak video kalitesini iyileştirmez derken elbette orjinal ffmpeg'den geçmemiş video'yu bilmiyoruz. Yani evet 16Mbps 720p video, izlemektense 6Mbps 1080p izlemek kaliteyi arttırıyor olabilir, ama var olan orjinal videonun (bilgileri meçhul) kalitesini arttıramayacaktır.
Türknet 35mbit kullanıyorum kocaelide sağolsun biri plus hediye etti vimeo deneme fırsatım oldu. 1080p sorunsuz izleyebiliyorum ben.
@gamsizm
Bana görüştüğüm samsung servis yetkilisinin irtibat bilgilerini vermeni rica ederim. Note 8 telefonumun ekranı kırıldı. Tam 3 boyunca telefona kimse bakmadı,telefona cevap verdiklerinde de bekletip suratıma kapattılar. Ses kayıtlarım vs. hepsi (silmediler ise) hepsi mevcut.
Yani, samsung Türkiye LG gibi kayıp edecek böyle giderse; telefona cevap veren yok, "geri dönüş sağlatacağım" diyen fakat kimseyi geri döndüremeyen müşteri temsilcisinden başka hiçbir uygulamaları yok. Kısaca, kendi ve birkaç arkadaşımın yaşadığı tecrübelere göre samsung teknik servis yeniden yapılandırma işi sadece suya yazılmış masallardan ibaret gibi geliyor...
Onu biliyorum ama ben serviste yaptırmak istiyorum. Aslında vurgulamaya çalıştığım yaptırmak ya da yaptırmamak da degil; telefon ile hiç kimseden bilgi bile alamadım. O, 444 7711 no'lu müşteri hizmetlerinin bile varlığının pek bir anlamı olmadığını fark ettim; en az 20 defa konuşmama rağmen kimse bana bilgi veremedi, geri dönüş sağlatacağım diye her seferinde söyledikleri halde kimse bana 3 aydır dönüş yapmadı. Altı üstü fiyatını ve nerelerde yaptıracağımı, ne kadar süreceğini söyleyeceklerdi
Bu bizim Söylediğimiz yer yeni açıldı. Bence denemek lazım. Mecidiyeköy'de.
Birşeyi düzeltmemiz gerekiyor. Bitcoin'in kendi ağından 10 yıldır tek bir bitcoin çalınamadı. Burada bahsedilen hırsızlıklar borsadan çalınan bitcoinleri kapsıyor. Bu hırsızlık ise bitcoinin kırılması nedeni ile değil, cüzdanları yönetenlerin bir şekilde kandırılıp gerekli kodu vermeleri sonucu gerçekleşiyor.
Gerekli kod olmadan bitcoini ne cüzdanın sahibi ne Amerika nede herhangi hiçbir otorite alamıyor. Zaten bu nedenle bugün şifresi unutulduğu için sahipsiz milyarlarca dolar değerinde bitcoin var. Bu coinlerin sahipleri olmamasına karşın dünyadaki hiçkimse 1 tanesine bile bugüne kadar el süremedi. Bitcoin'in değeri birazda buradan geliyor doğal olarak hacklanmeye karşı son derece dirençli çünkü aynı anda onbinlerce bilgisayarda çalışıp her bilgisayarın birbirini sürekli kontrol etmesi üzerine kurulduğu için hacklemek isteyen insanların aynı anda onbinlerce bilgisayarı ele geçirmesi gerekiyor.
Ne zamandır yazacam bu gündeme yazayım artık dedim. Bu oturma düzeniniz eskisinden daha kötü değil mi? Sohbet gibi değil de bir haber bülteni sunuluyor havası hakim. gözler sürekli önde, ekranlarda; ne kameraya ne de birbirine dönük olamıyorsunuz.
DHnin 2si1 indeki gibi 90 derece bir açı ile oturma düzeni lazım size de...
Profesyonel eli değmesi lazım. Öteki de kötüydü bu da kötü. Bir iki kişiye dsnıştık ama tabiri caiz ise kıç kadar yerde çözüm üretmekte zorlandılar.
@theodosius O saat gidecek. Masa da gidecek koltuklar da gidecek.
@gamsizm gündem şu an sitenizde plus olarak görünüyor ancak YouTube'da açık.pluscilar kızmasın sonra
Burda da açık olması gerekiyor bu saat itibariyle.Youtube dan gireyim o zaman
Bu saatlerde YouTube a veriliyor.
Canlı yayın için hala "deneme" lafı geçirmeniz şaka gibi hakikaten. 3 yıldır falan deniyorsunuz zaten, upload veya bitrate'te altın oranı mı arıyorsunuz?
İlgi çok az o anlamda tutacak mı diye deneyeceğiz.
@gamsizm Tam komedi 🙂
e pazar oldu hala yok "gün"dem?
youtube'da var ama sanırım siteye eklemeyi unuttular
@tunakaner :))
@gamsizm Gözden kaçmış muhtemelen, Anthem'in nasıl bu hale geldiğine dair yapılan içeriden araştırma ve ayrıntılı rapor https://kotaku.com/how-biowares-anthem-went-wrong-1833731964
Birçok çalışana geliştirme aşamasında psikologları tarafından işi bırakmalarının tavsiye edilmesi, çalışanların oyunun nasıl birşey olacağına dair hiçbir fikirleri olmaması(çalışanların gerçekten ne yapacaklarına dair bir fikirleri yokmuş, sadece "oyun yapın" demişler gibi birşey.) vs. Bu oyunun düzgün çıkması asıl beklenmeyen sonuç olurmuş
Felaketmiş.
Hayat ne kadar hızlı akmaya başladı ya.
@gamsizm
Murat hocam, tıpkı Teknoloji ve Bilim Gündemin'de olduğu gibi haber başlıklarına timeline yapılsa çok çok iyi olur Haftalık Gündem Değerlendirmesin'de de.
Program çok dağılabiliyor, yolda dinliyor-izliyorum, evde part part izleyebiliyorum. Her seferinde darmadağınık izliyorum, bir bakıyorum ya dinlediğim bir haberi tekrar dinlemişim yada atlamışım.
Birde 2 hafta falan üst üste binince tam şenlik. Neredeydim kimdeydim kalıyorum öyle. Benim gibi pek çok izleyici vardır.
Teknoloji ve Bilim Gündemini sırf bu yüzden rahat bir şekilde izleyip nerede kaldığımı anında bulup devam edebiliyorum.
Levent hocam, terminal konusunu açıklayayım. Yazılım geliştirmede bugün birçok araç, servis, compiler,... doğrudan Linux komut satırı uygulaması olarak çalışıyor, hiç grafik arayüzü olmayan bir çok araç da var. Cloud servisleri de artık günümüzün yazılım mühendisliğin ana parçalarından biri oldu, fark etmeseniz de kullanılan bir çok websitesi/uygulama Microsoft Azure, Amazon AWS,.. üzerinde çalışıyor. Microsoft ve Amazon dan alacağınız servislerin (temel olarak işlem gücü, veri tabanı, depolama, network hizmetleri,...) servislerin API'ları neredeyse tamamen komut satırı üzerinden yönetiliyor. Windows bu konuda sadece içerisinde MS-DOS olan komut satırı ile Linux'a kıyasla çok geride idi, geçtiğimiz yıllarda farkı kapatmak için PowerShell'i geliştirler ancak bu sadece Microsoft ürünlerinin yönetiminde bir anlam kazanabildi, Cloud servisleri veya diğer açık kaynak yazılım geliştirme araçları PowerShell'de kullanılabilir olamadı. Unix tabanlı olması ve terminal sebebiyle macOS yazılımcılar arasında tercih edilme sebebi haline geldi. Hem bu hem de Microsoft Azure servislerinin de bir çoğunun Linux üzerinde çalışması Microsoft'u bu konuda değişikliğe zorunlu hale getirdi. Windows içerinde Linux Bash sağlamanın yolları (Windows Subsystem for Linux) geliştirildi ancak yine de buna eriştiğiniz MS-DOS geriye uyumluluğundan kalma komut satırı yetersiz kaldı, en basit kopyala yapıştır durumları bile problemliydi. Yeni Terminal ile bu sorunlar çözülüyor, sekmelerde doğrudan Microsoft Azure'a bağlantılı bir komut satırı açabiliyorsunuz veya Windows içerisindeki Linux'ü daha iyi kullanabiliyorsunuz. Smiley konusu ile orada Unicode desteğini simgeliyor da diyebilirsiniz, göründüğünden daha büyük bir özellik yani sadece gülen yüz olması değil. Bu Terminal son kullanıcıyı veya nadiren komut çalıştıran IT kişilerinden ziyade, Windows'un yazılım mühendisliğinde daha tercih edilen platform haline getirmek, eksiklerini kapatmak, Linux'un tüm gücünü kendine katmak için attığı bir adım. Zaten duyurusu da Microsoft'un yazılım mühendislerini hedef alan "Build" konferansında yapıldı. Sizin yorumunuz yanlış değil, birçok kullanıcı için nadiren veya hiç girilmeyen bir yer, ancak birçok yazılımcı için Terminal tüm gün hep açık kalan, bir browser gibi sekmelerinde farklı araçları kullandığı, sunuculara bağlandığı, bazıları için doğrudan kodlama yaptığı bir araç. Sebebini ve önemini paylaşmak istedim, sevgiler, teşekkürler.
Peki bundan önce bu açık başka yazılımlarla kapatılıyor muydu?
@gamsizm
C#.
C#'ın zamanla dil desteğinin genişletilmesi ile bu açıklar görece kapatılmaya çalışıldı. Her ne kadar, C ve C++ nesnelleştime dili olsa da ve C#, C++' ın aşırı evrilmişi olsada; genel ve yüzeysel konuşursak c# masaüstü uygulamalardaki başarısı dışında pek bir kabul görmedi desek yalan söylememiş oluruz. Benim çevremde en çok Python kullanıldığını söyleyebilirim.
Eksiklerini satın alma yaparak kapatmaya ve "tek dil" olma amacında olan windows satın alıp yok etmedeki ustalığı sayesinde bu ulvi amacına zor ulaşır gibi geliyor bana. Bence, son birkaç yıldır Windows'un yaptığı en doğru satın alma xamarin'dir.
@gamsizm Terminal/console/komut satırı veya SSH erişim komut satırı olarak alternatifler vardı, çoğu vasat bazıları fena değil. Ama terminal'in ötesinde dediğim gibi mesele biraz da Linux komutlarını ve uygulamalarını da kullanabilmek, bunun için yapabileceğiniz tek şey bir sanal makine kurmak olabilirdi, burada da sistem kaynaklarının ne kadarını verebileceğiz ve Windows-Sanal makine Linux arasında dosya sistemi erişim sıkıntıları gibi durumlar oluyordu. Şimdi WSL 2.0 ile bu değişiyor, Windows içerisinde Linux kerneli olması, kullanabileceğiniz sistem kaynaklarını ve dosya sistemi erişimi sorununu çözmeyi hedefliyor. Yeni Terminal uygulaması da bu kadar ciddi bir değişiklik sonrası yapılan güzel bir iyileştirme diyebiliriz. Yani bir ekosistem olarak Windows 10 kullanan bir yazılımcı aynı anda sanal makine vs ile uğraşmadan kendi ortamında Linux ortamındaki uygulama/compiler/etc.. araçları da kullanarak yazılım geliştirebilecek.
C# dan bahsetmiş diğer arkadaş, birşey ekleyeyim, Geçtiğimiz yıllar da dotnet de Linux'de çalışabilir hale getirildi, ve gittikçe gelişiyor, şu an en performanslı platformlardan biri haline geldi. Bu hamle ile .NET ikiye bölünmüştü, Core ve klasik .netframework olarak, bir sonraki .NET 5 ile bu da birleşiyor. Ve burada da temel odak yine Linux ve Mac üzerinde geliştirici ortamı, sunucular, container üzerinde de çalışabilmesi, Özet olarak Microsoft'un kendi yazılım geliştirme araçları için de ilk yorumdaki sebeplerden dolayı vizyon aynı.
@gamsizm canli yayin denemesini ramazan'dan sonra yapsaniz olmuyor mu? Belli ki iftar dolayisiyla uygun vakit yok ve istediginiz verimi alamayacaksiniz. Zaten kirk yilin basi canli yayin yapiyorsunuz, 1 ay önce-sonra olmus farketmez, gerek yok sikistirmaya.
Ağzınıza sağlık 👍🏻😎
koltuklu 3 ekranlı acer sistem amerigada sadece "10 bin" papel. Bizden bir 0 eksik. https://www.tomshardware.com/news/acer-thronos-battlestation-price-hands-on,38341.html
17:42 LP yine knowledge dağıtıyor.
Abi eyvallah sayende bilgilendik yine. 👍🏻