Şunu artık bir sisteme oturtun. Programdan önce hangi sırayla kimin ne anlatacağını hala belirlemiyor musunuz? Konunun orta yerinde başka konu açıyorsunuz kafa allak bullak oluyor. @can @lawnmower
Ben sanirim iki yil once ayni elestiride bulunmustum ama hic bir degisiklik yok 🙂 Emre Celikkol gercekten cok deneyimli. Ondan bilgi almak istiyoruz ama Can sozu bölüyor ve Emre ye sira tekrardan gelince en son kaldigi yeri unutuyor. Olan bize oluyor. Daha once Salihi de elestirmistim. Can in kullandigi kelimeleri ve kurdugu cumlerlerin yapisini biraz toparlamali. Misafiri gelince de az konusup cok dinlemeli.
2 adet sıfır hyundai aldım kullandım. Hadi servis 3 kağıtçı ama kitapçığında da yazmıyor ki. Yapan adam bilmiyor mu? Rodaj başlığında sabit hızda sabit devirde uzun süre kullanmayın yazıyordu(ilk 10 bin km diyordu sanırım) Ha bir de ani fren yapmayın yazıyordu. Hepsi bu. i20'yi ilk 15 binde götürmüştüm. 100 bini devireli çok oldu bir sıkıntı da yaşamadım.
500km'de getir deyip para istemek isteseler herkes paşa paşa götürür. Servis kazanır. Alan adam da sıfır araba aldım aman bozulmasın der acımaz paraya. Niye yapmıyorlar o zaman?
Rodaj para kazandırmıyor diye umursamıyorlardır belkide. Ya da yapması zahmetli ve dikkat etmek gereken birşey ise onla mı uğraşacağız çok basit birşeyi bile anlamayan müşteriler var rodajın okulunu kurup anlatsak %80 i sınıfta kalır en iyisi hiç bulaşmayalım diyor olabilirler. 🙂
Keşke her aşamanın tek tek motorda ve özellikle ateşleme odasında ne gibi etkileri olduğunu da tek tek anlatsaydınız. Böyle teknik konular çok hoşuma gidiyor. İnternette bulunabiliyor aslında ama sizden dinlemek isterdim. 1500 km den sonra neden yükleniyoruz mesela ve neden kademeli olarak artıyor bu yüklenme gibi.
Birde siz hiç değinmemişsiniz fatat rodajın evrelerinde ince yağ kalın yağ seçimi bir şey ifade etmiyor mu ? En iyi seçim orijinal yağı mı kullanmak ?
Tebrik ederim. Bir tespitimi eklemek istiyorum. Malum araba sürmek için ehliyete ihtiyacımız var. Aslında meb yayınladığı sürücü kursları kitabında bunların ve günlük hayatta işimize yarayacak okadar çok bilgi varki. Sorun bunun kurslarda gelmesende olur diyerek bir dönem bir grup açmasam kardır hesabında müfettişlerin denetleme zamanları belli bizim halk cahil işte bunlar birleşince bilgizisliğin zararını biz görüyoruz. malum bindiğin araba çok yakıyor , sen daha çok parayı petrol şirketlerine veriyorsun vs... zincir uzar gider böyle. Birinin çıkıp bu düzene dur demesi lazım ama kimsenin işine gelmiyor.
Şimdi şu rodaj olayını ilk 1000km dahil yeni araba alanların sadece %5 i yapacağıne göre ikinci el alacağınız arabaların %95inin motor ömrü en fazla 25.000 km onunda son 10 bini zor gider durumda :))) . Şu dediginiz 50 km sonra yağ değiştirme 1000km dikkatli kullanma simulasyonunu zaten motor arabaya takılmadan fabrikada yapiyorlardir. 1000lerce rodaj yapılmadan 150 bin üstü araba var piyasada. Servislere böylesine gider boşuna olabilir !!!
"Soldaki" arkadaş nezdinde ekranda gördüklerinizin ne anlatmaya çalıştığını kulak verip dinlerseniz birşeyler öğrenebilir, bu bilgilerden günlük yaşantınızda istifade edebilirsiniz.
Ciddiyetle dinlemez; teknik bir konudan bahsettiğimizi kulak ardı ederek gırgır olsun diye sesimizle eğlenip ekranda göz gezdirirseniz hareketlerimize, görüntümüze tepkiniz aynaya gaga atan muhabbet kuşu ayarında kalır.
Çok bilgili olabilirsin belki biz cahil çoğunluğu aydınlatacak seçilmiş insanda olabilirsin
ama bu yanındakinin sürekli lafını bölmeni haklı kılmaz. Biraz daha açık konuşmak gerekirse engin bilgilerini bizimle paylaşırken lütfen yanındakilere biraz daha saygılı ol çünkü biz
izleyici tarafındakiler (yorumlardan görüleceğe üzere bu durumdan muzdarip tek kişi ben değilim) bundan rahatsız oluyor. Biraz daha eleştiriye açık olmanız dileğiyle.
Uslup önemlidir. Eleştiri şemsiyesi altında nezaket tanımazlık kazanmak söz konusu değil.
Malesef ironi yaparak beni ukalalıkla yaftalamak istediğiniz cümle gülünç oldu. Elbette ki bu konu hakkında yıllarca araştırma yapmış ve pek ucuz olmayan şekilde tecrübe kazanmış olarak size video kanalıyla teknik bir mevzu anlatmak üzere "seçilmiş kişi" biziz. Kamera önünde metin okuyan herhangi biri ile muhattap değilsiniz. Cahil çoğunluk ifadenizdeki çirkinlik de zikrediş biçiminiz dışında malesef yerinde bir sıfat çünkü videonun hedef kitlesi hakikaten bu konuda bilgi edinmemiş fakat meraklı insanlar.
Yan yana, biraz da sıkışık şartta provasız ve süre tahdidli çektiğimiz videoda söz paylaşımını ben ağırlıklı kullandım. Zira anlatılacak kalemleri es geçmemek önemliydi. Bu durumu yorumlayış farkınız biraz da algı yönlenmesinden ileri geliyor olmalı.
Emeğe saygısızlık yapmaya gerek yok ama anlatılan bilgilerin teknik olarak doğru olması haricinde aracını 100.000 km den fazla yada garanti suresi içinde kulanıp sonrasında elinden çıkaranlar için tamamen gereksiz. Daha uzun süre kullananlar için ise gerekliliği tartışılır. ( teknik olarak bu konular ilginizi çekiyosa ayrı tabi )
Düzgün rodajlı motor gözle görülür şekilde az yakar aracın sesi tamamen degişik olur vb söylemler biraz fanatik abartması ve şehir efsanesi. Arada ufak farklar oluşabilir ama bu fark düzgün rodaj yapıpta aradaki farkı gözlemleyerek bundan keyif alacak olan teknik fanatikler hariç (bu gruba bende dahilim) kimsenin ne fark edebileceği nede faydasına olacak bi fark değil. Zaten aradaki fark bu sınırın üzerindeyse ve şanslıysanız aracın motoru garanti kapsamında degişir. (Yeni motoru dağıtmak icin zorlayip ekstra çaba sarfedipte kullanıcı hatası yapmazsanız tabi )
İşin özü biraz geek muhabbeti olmuş, insanların gözünü korkutmaya gerek yok, birçok kiralık filo arabası 200.000 kmleri deviriyor sorunsuz şekilde.(ilk 1000 km de dahi dikkatli sürülmediği halde ) Piyasada yoğun olarak kullanılan birçok motor için ilk 1000 km de dikkatli olmak yeterli gelecektir. Tabi 300-400 bin TL bandında bir araç sahibi iseniz ve vaktiniz bolsa yada olanaklarınız müsaitse böyle rodajla uğraşmakta hiçbir sıkıntı yok.
Can ın tavrı ve söz kesmesi konusu ? Diyebileceğim tek şey "klasik" 🙂
Sakın ha eleştirmeyin zira yüzeysel olarak eleştiriseniz cevap bile vermeyecektir, biraz sivri dille yazarsanız uzun uzadıya teknik ve laf kalabalığı içerikli cevaplar vererek "benim anlattıklarım bi lütuf sen kimsin ki eleştiriyosun" şeklinde cevap verecektir. O yuzden tarzını ve Can ı bu şekilde kabul edip yaptığı işe ve emeğine saygı duyulması daha doğru olacaktır. Ama biraz "top benim en çok ben oynıcam" modundan çıksa tadından yenmez programlar yapacak onun farkında değil 😉
Motor rodajı kullanılıp atılacak arabalar için gereksiz, doğru. Ama 300-400K Liralık arabaları ilgilendirdiği yanlış. Bu programı yağ yakan TSI motorlar için çekme kararı aldık. Nitekim her geçen gün hacmi küçültülmüş, 1.4 litreden ufak yeni motorlar pazar payını arttırıyor. Bilhassa sportif kasayla sahip olan birçok insan da bu motorların "kronik sorunlu" olduğunu zannediyor.
O zaman bu kaydı düşük hacimli turbo beslemeli benzin motorların ilk kullanımında dikkat edilmesi gerekenler diye çekmek daha doğru olabilirdi. Aktif bütün araçlar için hayati önem taşıyan ve kesinlikle harfiyen uyulması gereken olmazsa olmaz bir uygulama gibi anlatmak abartı durmuş diyelim.
Sadece 300-400K lık arabaları ilgilendiriyor anlamı çıkmasın yazdığımdan, o örnekti. Aksine 300-400K lık arabalarda genelde hacmen düzgün motorlar olduğu için bu işin önemi daha da azalıyor 🙂 @can
Rodaj yapılmadan "gazlanmaması" gereken bir motor. Ömrü az denmemeli zira dikkatsiz kullanmadıkça, bakımı aksatılmadıkça sorun oluşmaz. Hata toleransı düşük diyebiliriz.
Güzel paylaşım teşekkürler. Emre Bey'i özlemişiz gördükçe mutlu oluyoruz otoseyir eski günlerine dönüyor. Bu kadro bir de otomobil gündemi ya da otseyir mutfağı (hangisi daha az iş yükü olacaksa) gelirse şahane olur. Elinize sağlık.
Estağfirullah, teveccühün! İligili takibin için teşekkür ederim. Dilimiz döndüğünce "işe yarar" kayıt yapmak gayretimiz. Bunları dahi yetiştiremiyoruz. Keşke imkan olsa da böyle nispeten sıkıcı bölümlerin yanında geyik(petrolhead) konuları da ele alabilsek.
@can Yakın bir zamanda 0 araba alacağım. Bu konu hakkında bilgi verdiğiniz çok iyi oldu. Fakat kafam karıştı. Şimdi yeni alacağım (Muhtemelen Ford Focus 2016) rodaj yapılmadan mı gelecek? Yoksa yorumlarda okuduğum gibi fabrikada mı yapılıyor.
Ekstra: Yeni araç alanlara/kullananlara tavsiyeler niteliğinde bir video çekerseniz tadından yenmez 🙂
Tıpkı bu videoda tarif edildiği gibi rodaj yapmanız faydanıza olur. Fabrikada rodaj külliyen yalan.
Pek az egzotik otomobilin üretilen her numunesi dinamometreye bağlanarak müşterisine teslim edilmeden evvel fabrikada rodajlanabiliyor. Eğer satın aldığınız arabanın yıllık üretim adedi 20'den fazlaysa böyle bir ihtimamın imkan ve ihtimali yok.
@izmiriann her motor üreticisi motorun montajı bitince (ana şasiye monte etmeden önce) SOĞUK TEST yapar. Bu test; motor yağsız haldeyken, krank milini bir elektrik motoruna kaplin yardımıyla bağlar ve motorun yapılış amacına göre devirde ve sürede çevirir (ortalama binek otomobiller için genellikle 3000rpm ve 20 saniye kadardır). Bu RODAJ alıştırması değildir fakat servistekiler bunun rodaj olarak anlatır (yada bilgisiz ve yetkisizliklerinden dolayı öyle sanarlar). Elbet rodaj için bir değeri vardır fakat, amaç; yeterli kuru sıkıştırma sağlanıp sağlanmadığı, mekanik bir sıkışma zorluk var mı yok mu onu test etmektir RODAJ DEĞİLDİR. Çünkü yük yok, farklı senaryolar yok (yokuş, kalkış, sürücü faktörü vs vs.), ısınma ve malzemenin plastikiyet ve elastikiyet özelliği arasındaki hamurlanma direnci yok vs vs vs. Yani siz kendi rodajınızı kendiniz yapınız. Aklınızdaki araçta Turbo var ise daha dikkatli ve ideal sıcaklıklarda rodaj sürenizi doldurmanız sizin menfaatinize olacaktır.
@can @lawnmower
Babam 1965 yılında ehliyetini almış. Mesleği şofördü ve emekli oldu.
1993 yılında emekli olunca sıfır Toros aldık ve kitapçığında bile rodaj evrelerinden bahsediyordu. Çok itinalı davranarak rodaj işlemi yaptık 😀 1998'de 27000 km'de çiziksiz halde sattık 😀
Adam bıkmış galiba 😀
Şimdiki arabası 1998 model Brodway RNE. 78000 km'de ve geçen yıl ilk defa tüp taktırdık 🙂
Her neyse, 2 yıl önce abim sıfır Renault clio groudtour aldı. Motoru 1.5 dci 75 bg Euro 5 K9K.
İlk yağ değişimini ve rodajı sorduk. Bu aracın yağ değişimleri 20000km'de bir dediler. ilk yağ dahil bütün yağları 20000km'de veya yılda bir dediler. ilk 1000 km aracı fazla bağırtmayın, performanslı kullanmayın dediler başka bişeye gerek yok dediler.
Güvenmedik.
Bursayı aradık yine aynısını dediler.
Sonra 1.5 dci motoru kullanan Nissan ve Mercedes ile görüştük onlarda yine rodaj olmadığını ama yağların ilk yağ değişimi dahil 10000km'de bir olduğunu söylediler.
20000 km'ye yaklaşınca yol bilgisayarı yağ değişim uyarısı vermeye başladı 😀 Bizde hep 20000'de bir değiştirir olduk. http://www.powertrain.renault.com/application/storage/upload/filemanager/brochure/brochure_engine_new/Brochure_1500_dCi_b_2014.pdf
Motorun şak diye bozulması söz konusu değil. Oluşacak güç kaybı da birçok kullanıcı için gözardı edilecek çünkü aynı arabanın rodajlısını kullanma şansı binde bir. (:
Ve en güzeli motoru zorlayarak kullanmanız icap ettiğinde esas farkı göreceğiniz için, olumsuzlukla karşılaştığınız zaman ihale yine size kalacak. İşte tam da bu yüzden bu programı çektik!
20000'de değişen yağın halini görseydiniz birşeylerin yanlış olduğunu sorgulardınız.
@can Haklısınız. Zaten servisler sistemi öyle bir oturtmuş ki olaya müdahale etme şansınız olmuyor. En basiti aracınızı dışarı bırakıyorsunuz siz bekleme salonunda broşürleri karıştırırken onlar aracı atölyeye alıp değişimleri yapıyor. Ne görebiliyorsunuz ne de atölyye girebiliyorsunuz. Biraz fazla soru soruncada pimpirikli müşteri muamelesi yapıyorlar.
20000 km SAATTE 90 km ile yapılsa 9 gün yapıyor. Hangi yağ olursa olsun 9 gün boyunca tencerede bir yağı kaynatsanız sanırım zifte döner. İşin ilginç yanı; motora konulan yağın yeni haliyle 10000 km'de ki hali 20000km'deki hali aynı değildir. 19000 km'de yağ sağlam 20000km'de küt diye bozuk yağ 😀 Bu yağın bozulma grafiği vardır bence. yağ ilk koyulmasından itibaren sürekli bozulmaya devam eder. Elbet üreticiler test etmiştir ama sonuçta motorda sürtünme olması şart bu sürtünmeyi de en aza indirecek olan yinede yağ.
Mesela bende ISUZU DMAX vardı. Servisteki ustalar kılavuza bakmayın daha erken yağ değişimi yapın o zaman bu motor 1 milyon km'yi rahat görür demişlerdi. Belki biraz abartmışlardır ama yağın sürekli bozulduğunu düşündüğünüzde ve Antalya gibi sıcak bir memlekette epey haklılar.
Düşük/sabit devirde gitmek iyi midir kötü müdür bir program yapılsa çok iyi olurdu. Forumlarda da bunun tartışması çok dönüyor. Çoğu şeyi bilirim otomobiller konusunda ama şu konuda tam bir kanaate varmış değilim. Yetiş ya OTOSEYİR...
Can gerçekten az bi nefes al sakin ol. Gerekiyorsa söyleyeceklerini not al. Rahatsız edici seviyede cümleleri kesiyorsun. Karşındaki de insan. Biraz bekle bitirsin sana baksın bekle sakin ol. Aklındakini unutmadan söylemek istiyorsun ama karşındaki söyleyeceğini unutuyor ve yarım bıraktırıyorsun.
İnsanlara yıllarca anlattım; "rodaj ve honlama teknolojileri ne kadar ileri giderse gitsin, metalurji bilimi ne kadar farklı malzeme bulursa bulsun, iki metal bir birine sürttüğü sürece (hatta çok yüksek devirde ve sıcaklıkta sürttüğü sürece) bu alışma (rodaj) yada eş aşınma olmalıdır, olacaktır da. Ancak ve ancak şartlandırılmış bir ortamda yeterli ön alıştırma yapılırsa siz arabanıza rahat rahat binersiniz." diye ama insanlar, servise ve ustaya daha çok inanıyorlar nedendir siz söyleyin, ben bilmiyorum!
Şimdiki otomobillerden küçük hacim, fazla beygir, fazla iş, fazla konfor beklendiği için piston, segman, gömlek vs. 'nin toleransları daha düşük bu yüzden (yaptığınız km 'ye ve aracınızın yorgunluğuna ve yıpranmasına göre değişmek kaydıyla) sentetik yağlar daha verimli ve doğru tercih olacaktır.
DİP NOT: Herkesin diline pelesenk olmuş RODAJ kelimesi aslında (elektroliz yöntemi ile) elektrolit özelliği gösteren her metale RODYUM kaplamaya verilen isimdir. En çok altın endüstrisinde kullanılır.
Bu arada @can yine sanayiden izledim vidyou ama bir farkla 1.4 133 BG 1992 model 0,7 bar turbolu broadway!i bitirdik. (turbo işççilik, şanzıman koruyucu barlar vs vs. 20.000 tl harcadı sahibi). Hayırlı olsun o zeka sahibine!!!!
teşekkür ederim @inferno ama Can ve Emre'nin bilgileri de ziyadesi, hatta fazlasıyla yeterli. Bir de ben acayip, inanılmaz, aşırı, göz alıcı derecede yakışıklıyım ayıp olur gençlere 😛
Rodaj'ın ingilizcedeki terim karşılığı nedir @can ? Araştırmaya devam etmek istiyorum ama ne şekilde aramam gerektiğini bulamadım. Şimdiden teşekkürler.
Video için çok teşekkür ederiz.
Bir çok kişinin hiç bilmediği bilenlerin de unuttuğu yada detaylarını hatırlamadığı bir konuyu zamanınızı ayırarak, emek vererek bizlere anlatmışsınız tekrar sağ olun. Can ve Emre beylerin bilgi birikimlerine, konuya hakimiyetlerine denilecek bir şey yok. Can kardeşimizin söz kesme olayına gelince aynı ikiliyi yıllarıdır takip eden birisi olarak kendi aralarında böyle bir konunun geçtiğini hiç sanmıyorum. onlar daha çok iki arkadaşın kendi aralarında yaptıkları bir sohbeti kayda alarak bizlere ulaştırır tarzda çekiyorlar. Bana hep bu hava yansıdığı için kesilen sözler yada araya girmeler hiç rahatsız etmiyor.
Piyasada düzgün cümle kurarak, adam gibi bir konu hakkında bilgi vermeye çalışan kaç tane teknoloji sitesi var?
O yüzden ekran karşısına çıkmış kendisini ve emeğini ortaya koymuş, efendi, adam gibi adamları küstürmeden daha yapıcı eleştirilerle yaklaşmak bizi çok daha iyi bir noktaya götürecektir diye düşünüyorum.
Videoların ve teknik konuların devamını bekliyoruz...
İzleyicinin büyük çoğunluğunda ''Can bey Emre beyin lafını kesip durdu konuşturmadı'' düşüncesi var ve bende buna katılıyorum.Yalnız Can bey yaptığınız süre kısıtlı Emre bey yorgundu vb tarzı savunmalar komik.Emre beyin konuşamayacak kadar yorgun olduğunu düşünmüyorum , zaman kısıtlı ise de video'dan önce planınızı iyi yapın çünkü bu şekilde izleyici soğutuyosunuz ,zaten kimse izlemese dünyanın en faydalı videosunu yapsan ne olur!! Çoğunluk aynı eleştiriyi yapıyorsa insanın bi kendine tekrar bakması lazım.
Aynen banada rodaja gerek yok dendi eski motorlardaydı o durum dendi bunların motoruna gerek yok dendi bende haliyle yapmadım araç geldi 25 bine geçti gitti artık.(honda civic fb7)
Ya çağırıp ettiyse amenna. LAfımız yok ama aracı sıfır teslim aldım, kitapçıkta bişey yok, servis bişey demiyor. 100 bini geçti bi durum yok. Ne rodajı?
Arkadaşlar, şu "söz kesme" muhabbetine (bu da çok garip oldu, şimdi söz kesip sonra nişanlanacakmışız gibi) bir açıklık getirmek istiyorum. Evet, Can videolarda sıklıkla araya girip sözümü kesiyor. Bu da bazı durumlarda videonun takibinin zorlaşmasına sebep oluyor. Şikayetlerinizde haklısınız. Lakin işin bir de sizin göremediğiniz kısımları var.
Can'la biz dışarıda da görüşüyoruz, sohbet ediyoruz, konuşuyoruz. Birbirimizin konuşma tarzına alışığız. Bu anlattığımız şeyleri de önceden zaten sohbet ederken konuşmuş, tartışmış oluyoruz. Can benim söyleyeceğim şeyin ne zaman biteceğini önceden kestirebiliyor, çünkü aynı şeyi ona daha önce de söylemişim. Ben bitirirken o tempo düşmesin diye söze girip devam ediyor, tempoyu yüksek tutuyor. Yani Can araya girmese ben daha dakikalarca konuşmayacağım, zaten birkaç saniye sonra benim de söyleyeceklerim bitecek. Hani Can araya girdi diye kaçırdığınız birşey yok. Zaten önemli birşey söylüyor olsam ve Can araya girse zaten o bitirdiğinde ben kaldığım yerden devam ederim, zira söyleyeceğimiz şeyleri tam söylemeden videoyu bitirmiyoruz.
Ha, Can hiç sözümü kesmese ve video birkaç dakika daha uzun olsa fena mı olur? Bence olmaz, ama işte herkesin bir konuşma tarzı var. Can kamera karşısında geçen sürenin olabildiğince verimli kullanılmasını istiyor (haklı olarak), bu yüzden lafı uzatmak yerine tempoyu düşürmeden devam ettirmeye çalışıyor.
Son günlerde işlerim eskiye göre daha yoğun, yorucu ve sıkıntılı. Bu videoları da akşam saatlerinde çekiyoruz. Yani bu izlediğiniz videolar koca bir iş gününün yorgunluğu ve sıkıntısının üzerine çekiliyor. Haliyle ben Can kadar enerjik olamıyorum. Kafamda birsürü şey olduğu için dikkatim kolay dağılıyor. Orada birisi muhabbeti toparlamazsa ve videonun temposu benim konuşmama bağlanırsa İlber Ortaylı'yla tarih sohbetleri tadında 15 dakikalık bilginin bir saatte anlatıldığı videolar çekmiş oluruz. Zaten Otoseyir'in yapısı gereği sık sık konu dışına çıkıyoruz, bir de böyle yavaşlarsak herşey gereksiz uzar.
Neticede Can'a kızmakta haklısınız ama o da yaptığında haklı. Bu yüzden fazla kızmayın, kızarken de üsluba dikkat edin. Üslubu niteliksiz olan eleştiri ne kadar haklı olursa olsun kimse tarafından dikkate alınmaz.
Emre bey siz burada sevilen bir kişi olarak zaten oldukça nadir kamera karşısına geçiyorsunuz. Zaten kısıtlı sürede çekilen videolar da sizin konuşmanıza fırsat verilmemesi ister istemez can sıkıyor. Bu verilen tepkiler bence size olan ilgi ve sevgiden kaynaklanıyor. Olaya biraz da izleyici açısından bakın lütfen. Siz takipçilerin hoşlanmadığı bir karakter olsanız zaten bugün bunları konuşmayız. Saygılar.
Bir videoda az süre ile çok şey anlatmanın çok farklı yolları vardır. Ancak "Sohbet Temalı" video kesinlikle bunlardan biri değil. Bunu bırakın youtube'daki benzer içerikleri videoları sadece Teknoseyir videolarına bakarak bile görmek mümkün. Hepsi 20-25 dk videolar oluyor ve bunlar altını çizerek belirtiyorum ki "SOHBET TEMALI" videolar, sadece sohbet değil. Sadece sohbet olsa çok rahat 1 saati geçer.
Peki Teknoseyir 20-25 dk süreyi nasıl verimli kullanıyor? Ekranda konuşan iki kişi nasıl oluyor da hiç söz kesme gibi eleştirilere maruz kalmamayı başarıyor? Çok basit: Video öncesinde bir rol bölüşümü gerçekleşiyor. @gamsizm genellikle izleyicinin sık soracağı soruların tahmini bir listesini oluşturuyor. Karşıdaki konuşmacı belli bir konu başlıklarına bölünmüş görüşlerini aktarırken @gamsizm sırası geldikçe konuşmacıyı cümlesinin sonunda UYGUN YERDEN bölerek MAKSİMUM 2 CÜMLE ile sorusunu sorup, tekrar SÖZÜ ASIL KONUŞMACIYA geri devrediyor. Konu bir noktada çok uzarsa @gamsizm yine sözü bölerek, o noktayı biraz toparlayıp yeni konu başlığına geçmek için yine BİRKAÇ CÜMLEDE sözü konuşmacıya geri bırakarak sürenin verimli kullanılması sağlamaya çalışıyor. Yani özetle bir "Soru-Cevap" teması işleniyor aslında.
Belki Otoseyir'de bu sistemi uygulayacak uygun kişi olmayabilir. O zaman da maalesef editleyeceksiniz. Bundan kaçışınız yok. "Hepsini tek seferde çekelim olsun bitsin" demesi kolay. Ancak bunu videonun kalitesini düşürmeden uygulayabilmek çok zor bir mesele. O yüzden editlemekten korkmamak lazım.
Peki süreyi daha verimli kullanmak mümkün mü? Evet. Teknoseyir bunu da denedi. Ancak bu sefer mecburen "Sohbet Teması"nı terketmek gerekiyor.
Bu da TS'nin kısa video denemesi: https://www.youtube.com/watch?v=c2Pbiprmf7U
Otoseyir belirlediği konu ile ilgili bir metni, video öncesinde oluşturup kameranın karşısında bu metni akıcı bir şekilde izleyiciye aktarması lazım. Bunun sonucunda ortaya çıkan video rezil de olabilir, süper de olabilir. Artık bu noktada videonun izleyiciyi bağlama başarısı tamamen bu metni okuyan kişinin hitap becerisine kalıyor.
Peki daha da kısaltma mümkün mü? Evet o da mümkün. İnternetin yeni akımı da bu zaten. Her gün tane daha micro video sitesi patlak veriyor. İnsanlar 6 saniyede, 11 saniyede bir konu işliyorlar. Bunları nasıl oluşturuyorlar? Kimi zaman saatler süren bir emek ile. Bunu Youtube'da yansımasını da görmek mümkün. Bunun bariz örneklerinden biri "nedir?" kanalı. Her cümlede bir edit var. Hızlı geçiş animasyonları, enerjiyi sürekli maksimumda tutma çabası var. Bunlar ortaya çıkması için de harcanan saatler süren emek var. Bakınız örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=5y3YzoNLBzc
Ben @can abiyi dinlemekten rahatsız değilim. Sohbeti, cümle vurgusu, mimikleri hoş adam. Tek başına video çekse bile izlenir. Hatta aynı konuyu sadece kendisi çekseydi şimdi eleştiren herkes tarafından severek izlenirdi diye tahmin ediyorum. Ancak şimdi ortaya çıkan iş sadece iki kişinin söz dalaşına yakın sevimsiz bir video olmuş. Konular bölük bölçük. Benzinli motor rodajı, dizel motor rodajı birbirine girmiş. Km değerleri havada uçuşuyor. Video için gösterdiğiniz bütün çaba adeta çöpe gitmiş. "Tembellikten" mi desem, ortada durumu anlatan ne ara video, ne animasyon, ne de grafik var hazırlanmış. Oysaki @can abi Otoseyir videoları için "Kolay hazırlanmıyor. Bizim videolar TS'deki gibi telefonda bir oyun oynayıp çekilebilecek videolar değil" gibisinden laf da etmişti. (aha burada: https://teknoseyir.com/lastik-zinciri-nasil-takilir#comment-1801751 ) Oraya çıkan video bunların dahi çok gerisinde.
Bu video çekilebilmiş ise sizin ( @lawnmower ) ağır başlılığınız sayesinde çekilebilmiş. Zaten @can abi ile video çekebilen bir siz varsınız, bir de kuzeni olduğu için huyunu suyunu bildiği @gamsizm
@lawnmowerer
Oncelikle Return of the Lawnmower diye baslayim 🙂 (2. video sanirim)
Ustad siz lazimsiniz buralara yahu, arada gelmeyi ihmal etmeyin...
Konuyla ilgili sahsi gorusum ise...
@can bana gore karakter olarak ekrana cok yakisan beyefendiligi ile ayrica saygiyi hak eden gorebildigimiz kadari ile de son derece nazik bir insan.
Araya girmesi kismi bazen rahatsiz edici olsa da bu tur durumlarda karakterden dolayi insan kendisini tutamayabiliyor.
Yalniz konuyu dagitmasi ve kafa karistirmasi benim hala alisamadigim birsey 🙂
Yani ben izlerken bazen "Ne diyordum ben yahu" diyorum, bakin anlatan ben degilim ama bu sekilde oluyor.
Aslinda @can daha cok bilgi vermek istiyor, daha genis anlatmak istiyor yani son derece iyi niyetli fakat anlatilmak istenen konuyu dagitabiliyor, bu sebeple karisiyor isler.
Bu durumlarda 2. bir kisinin konuyu yonlendirmesi haliyle zaruret oluyor ki bu da siz yada Murat bey yada bir baskasi oluyor, ama bu yonlendirmeye dikkat edecek olursak @can bey degil konuya mudahale ediliyor yani olay sahsilestirilmiyor.
Ama bunlarin hic birisi insanlarin haksiz ve duzeysiz elestirilmesini masum gostermez, her zaman yazarim ki PCLabs, Teknoseyir'in bizlere sundugu bu guzel icerikler icin tesekkur ederken onlarin bizim karsimiz da edepli ve saygili duruslarina ayni saygi ve edep ile cevap verebilmeliyiz.
Insanlari incitmek hos birsey degildir, tanimadiginiz insanlarin anlik hal ve davranislarindan vazife cikarip ferman yazmak nahos ve gereksiz bir hareket olur.
Yanlis anlasilma olmasin ben burada @can yada @lawnmower'i savunmak yada desteklemek icin bunlari yazmadim, her iki arkadasimizin da ne savunulmaya ne de destege ihtiyaci olmayacagindan, bize sunduklari icerigin tarzi ve konusu haric hic bir durumda elestirilmeye yer olmadigi asikardir.
Benim yazdiklarim ise sahsi goruslerimden ibarettir.
Bir ben mi rahatsız olmuyorum bu durumdan anlamış değilim , sohbeti izliyorum ve izlerken de gözüm sürede ''keşke bitmese'' diyorum içimden , keyifle izleyip bitiriyorum ve akabinde yorumlara bir bakıyorum moda olmuş gibi her videonun altında artık konudan çok can beyin laf kesmesi muhabbeti kabak tadı vermeye başladı.
2010 yılında sıfır araç aldığımda bu güne nazaran daha az bilgi sahibiydim , bugün azda olsa bir şeyler biliyorsam bunda otoseyirin katkısı büyük,
sizin de dediğiniz gibi aracı teslim ettiklerinde ne yapılması gerektiğini ısrarla sormama rağmen rodaj hakkında hiçbir şeyden bahsetmediler , dün gibi hatırlıyorum dedikleri şey sadece bakım aralığımın bir yıl yada 15000 km . olduğu hangisi önce dolarsa servise gelmem gerektiği , yağı çubukla kontrol etmem ve cam suyu bitince ilave etmem 🙂 gerektiğiydi
şu an aracım 57000 km oldu rodaj yapmadım tabi bilmediğim için , kullanım kitapçığında ise yanlış hatırlamıyorsam rodaj hakkında yağ değişiminden bahsedilmiyor , sadece ilk 3000 km yüksek devir çevrilmemesi gerektiği yazıyordu bende onu uyguladım ve bir yıl sonra 12000 km.de bakıma girmiştim her bakımı için yetkili servise gittim bu güne kadar, bu rodaj olayını öğrendikten sonra hep bir suçluluk hissi oluştu 🙁 bu güne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım umarım bundan sonrada hiçbir sıkıntı yaşamam, bu arada araç 1,5 dci 70 bg. sandero blackline.
Can aslında fark yaratan bir arkadas ve biraz fazla zeki olduğu da açık ama biraz daha heyecanını dizginlemesi gerekiyor, LP olgunlugu ve tam nokta atışı zamanla olacak birşey bence..arkadaşlar da haklı tabi bu videolar hem teknik bilgi hem de keyif almak için izleniyor.
Lamborghini aracım var. Senede 1000km altında yol yapıyorum. Genelde garajımdan çekici ile piste taşıtıyorum, 3-5 tur atıp tekrar çekici ile garajıma koydurtuyorum.
- Benim arabama 5 sene boyunca rodaj mı yapmam gerekir ?
- Aracımın tadını 5 sene sonra mı alacağım ?
Günlük olarak BMW kullanıyorum, en son aracımı gidip Munih'te fabrikasından teslim aldım, 1 gün süren tanıtım etkinliğine girdim, aracımın üretim aşamalarını izledim. Rodaj işlemi motora fabrikasında bilgisayarlı sistemle yapılıyor. Bana aracı teslim eden BMW mühendisi, altını çiziyorum satış elemanı değil bizzat mühendis ilk yağı ne zaman değiştireceğimi sorduğumda 30 bin km sonra değiştirirsiniz dedi. Dalga geçiyor sandım. 15 dakika üşenmeden anlattı adam durumu. Yapılan tek tavsiye, motor soğukken yüksek devirli kullanmayın, ilk 1000 km aynı anda düşük ve sabit devirli kullanmayın. O kadar.
Bu kadar iddalı konuşmak yerine Emre bey gibi tavsiye niteliğinde cümleler kursanız izlemesi daha keyifli olacak.
Günümüzde bir otomobilin ekonomik ömrü 10 senedir. Hızla gelişen teknoloji ve bunun getirdiği daha iyi performans-verimlilik-güvenlik gibi yenilikler, metal yorgunluğu, aşınma, kişisel tercih vb. gibi etkenler hesaba katılarak bir otomobil 10 sene sonra hurdaya çıkacak hesabıyla üretilir. Siz ne kadar dikkatli rodaj yaparsanız yapın 5 sene içinde o arabayı istememeye başlarsınız ve 10 sene içinde o arabadan kurtulursunuz. Ben yapmayın demiyorum tabii ki dikkat edin ama 5000 km çok abartı bir rakam belirtmem lazım.
Mercedes 99 senesinde 2.7 CDI motorunu (OM612) ilk ürettiğinde, araca sonradan rodaj vs. hiçbir özel işlem yapmadan, fabrikadan çıktığı haliyle 10 tane şöför tutar ve bu aracı avrupa yollarında hiç durmadan kullandırtır. Sadece periyodik bakım yağ ve filte değişimi yapılır, motor tabii ki zorlanmaz, belli kurallar ölçüsünde kullanılır ve ilk kez parça değişimi gerektiren arıza oluştuğunda motor 2.700.000 KM'nin üstündedir. Şimdi buna ne demek lazım ?
Bizde bozulan arabaların sebebi insanımızın 1.6 motorlu araba alınca ferrari aldım sanıp gaza abanmasından, DSG vites az yaksın diye yolda boşa alıp sonra tekrar vitese takmaya, araç tam durmadan geri vitese almaya çalışmasından. Rodaj yapmadınız diye bozulacak arabadan zaten o bozulmadan çok önce sıkılıp satmış olacaksınız. Rodaj bence de gerekli ama Can bey'in abarttığı gibi durum yok şahsi kanaatim.
%100 katılıyorum, ve Can'ın rodaj hakkındaki yönlendirme ve bilgilerinin yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu bilgilerin kaynağını da verse hiç fena olmaz.
Aslında çok araştıracak bir durum değil. Çevremde arabasını 0 almış 3-5 arkadaşla yaptığım görüşmeler sonrasında araçlarına rodaj yapmadıklarını hatta ilk kilometrelerden itibaren zorladıklarını öğrendim. Araçların hepsi şu anda 100.000 km üzerinde ve yakıtı – gideri diğer akranları ile aynı. Neyse uzatmanın lüzumu yok. Siz daha iyi bilirsiniz.
Şunu net ayırmak lazım: Rodaj olmazsa arabanın motoru hemen biter, rodaj olmazsa 50.000 km sonra görürsün değil, rodaj aracınızın kullanım ömrünü, kalbi olan motoru daha uzun ve verimli kullamak için yapılmalıdır.
Bir aracın rodajsız 100.000 km yapması onun rodajlı haliyle aynı olması imkansızdır. (Atıyorum) Siz aracınızı 150.000 km yaparak 5 yıl sonra satarsınız, yenisini alır bir 100.000 km daha binersiniz lakin sizden sonra alanlar yok motor katkısı, yok segman, yok şu, yok bu ile uğraşır.
Teknik olarak şu anda honlama (yada herkesin deyimi ile rodaj, aslında yüzey pürüzsüzlüğü) teknolojisi artık mikron seviyelere kadar inip, üstüne üslük eskisi gibi değil, talaş kaldırmadan yapılmakta ama hala moleküler seviyede değil. Yani; "rodajsız bir araca sakın binmeyin haaa!" değil, rodajlaması (mekanik alıştırması) düzgün yapılmış bir araç size her yönden faydalıdır demektir söylenmek istenen.
Uzun yıllar makine üretmiş bir mühendis olarak, aşınmaya ve yorulmaya en müsait parçaları her zaman alıştırılmış şekilde montajlattırdım ve her zaman sorunsuz çalışmasını sağladı. (örneğin; yüksek devirli şanzuman yada hareketli hız çeliğinden üretimiş malzemeler içeren mekanik elemanlar)
Pek çoğumuzun yaşadığı yada yaşaması kuvvetle muhtemel; otomobillerde silindir kapağının değişme ihtiyacı hissetmesi hadisesi; Bu parça(ları) ister çıkma alın, ister servisten orijinal alın kapağın üzerindeki hareketli parçalar (subap, egzantrik mili, yaylar (varsa) fincanlar) ana üreticiden alıştırılmış olarak gelir. Böylece eş olmayan aşınma yüzünden doğacak sorunlar minimize edilmeye çalışılır. Hatta, herşeyi üzerinde, aynı kapakla aşımış parçaların olduğu silindir kapağına sanayi dilinde "dolu kapak" diye tabir edilir
Aynı arabanın rodajlısıyla yan yana koymayınca fark anlaşılmaz. Hata toleransı düşük makina değilse kullanmaya devam ederler. Birçok insan dizel arabanın kurumdan tıkanmış manifoldunu hissetmiyor.
madem ilk 500km de yağ değişimi bu kadar önemli, neden araç kitabında böyle bir ifade yok? fabrikası bilemedide siz mi bildiniz? kitap ki aşırı sağlamcıdır, misal fren yağını 2 senede bir değiştir diyor varmı değiştiren?
@usermm1 Dünyada en çok satan otomobil Toyotadır. Ve dünyadaki en sorunsuz otobilllerden birdir, Sağlamlığı ve sorunsuzluğu sayesinde sadece sarf ihtiyaçlarını karşılayarak (yağ, su, filtre vs..) 1.000.000 km yapmış olanları ticari araçlarda rahatlıkla görebilirsiniz. Fakat bilir misiniz ki, dünyanın en büyük üreticisi, belki en sorunsuz otomobili yeni araçlarını ilk 1.000 km'de (rodaj bakımı diyelim) yağ, filte değişimi için çağırıyor, sonraki bakım ise 10.000. km'de, sonraki bakım 20.000 km sonra yada yılda bir. Nereden mi biliyorum? İstanbul'da E-5 üzerinde Yenisahra'da toyotanın en büyük bayilerinden biri olan NATAŞ'dan geçen ay bacanağıma araba aldık (2016 auris).
Fren zaafı yüzünden kaza yaparsanız bu hemen ispatlanır ve davacı olabilirsiniz. Ama rodajlanmamış motor biraz verim kaybı olsa da çalışmaya devam eder.
Kitaplar arabanın satıldığı pazarın şartlarına göre distribütör tarafından bastırılır. Zannettiğiniz kadar kutsal, dışındaki her bilgiyi inkar etmenizi gerektirecek bir öğreti sunmuyorlar.
Otoseyir programları sayesinde bu güne kadar çok şey öğrendim. Çok bilgilendirici, izlemesi keyifli programlar yapıyorsunuz. Can Abi ve Emre Abi'nin bilgi düzeyi çok iyi ve sohbetleri çok hoş. Özellikle karşılıklı atışma halinde olanlar inanılmaz keyifliydi ama buna rağmen bilgi doluydu. Söz kesme mevzu ilk başta dışarıdan rahatsız edebiliyor ancak Can Abi'nin bunu kötü niyetle yapmadığını bildiğim için çok rahatsız da değilim. Bilgisayar gibi teknolojik ürünler hakkında bilgim olduğu için bu konuda söz açılırsa benim de çenem açılır. Konuştukça konuşurum. Can Abi'nin durum da aynı bu şekilde. Bilgi düzeyi fazla olduğu için çokça konuşup bilgiyi aktarmak istiyor gibi geliyor bana. Emre abi biraz daha aktif olabilirse ve Can abi biraz daha uygun yerde söze başlayabilirse programlar iyice mükemmel olur.
Rektefiye yaptıralı 3000 km oldu. Tamiri yapan ustaya ısrarla sordum. Hiçbişey olmaz normal kullan 3000 km sonra gel yağını değiştirelim dedi. Malesef video geç geldi ama sıfır araç alırsam bunlara dikkat edeceğim.
Söz kesmeciler baya kızmış ama siz pek emreyi @lawnmower tanımıyosunuz galiba. Emreye 5 kelimelik soru sor 10 paragrafla cevap verir. Emrede bilgi derya deniz. Emre açıklama yapmış ama bence @can haklı. 🙂 Keşke imkan olsa da 10 saat konuşsa ama olmuyor. Emrenin de gençlere kötü örnek olmak için vakte ihtiyacı var. 🙂
@can elinize dilinize sağlık süper bilgiler veriyorsunuz. AMA lütfen video öncesinde konuyu tebliğiniz bir başlık açsanız bizde sorularımızı sorsak. Anlatacaklarınızın sonunda bizim konu ile ilgili sorularımızı yanıtlasanız. Sizde farkındasınızdır, sorularınızı yorum kısmına yazın diyorsunuz ama yorum kısmı çarşamba pazarı gibi oluyor. Soru cevap kısmının video içinde çözülmesi içerik kalitesi açısından çok önemli. Teşekkürler.
Can ve Emre'ye öncelikle teşekkürler. Video'da motor üzerinde ağırlıklı durulduğunu gördüm. Zannediyorum rodaj sürücüler arasında sadece motor olarak düşünülüp ön planda tutuluyor. Ancak rodaj sadece motor değil aracın tüm yürür aksamı ve işleten sistemlerinin birbirine alışma evresidir. Fren, vites kutusu, aktarma kutusu, lastikler, motor, fren tertibatı, aks bilyaları gibi sayılabilecek çok önemli noktalar rodaj döneminden geçer. Araç 1500km civarında tamamen gözden geçirilir, vidalar torklanır. Gözle deformasyonlara bakılır.
Kısaca genel ortalama olabilecek veriler paylaşmak istiyorum. Bu değerler kendi araçlarımda uyguladığım değerlerdir.
Lastikler: 250 - 500km arası
Fren: 500km'ye kadar şehir içi (yağmurlu mevsimse çok daha dikkatli, mümkün olduğunca motor freni ile daha az fren daha az ısınma ile rodaj tamamlama)
Motor 1.Seviye rodaj: 1500km'ye kadar 2500 deviri geçmeden (benzinli), uzun sabit sürüş yok, sert gaz verme yok.
Motor 2. Seviye rodaj: 10000km'ye kadar En fazla 4000 devir (benzinli), uzun sabit sürüş yok, sert gaz verme yok
Vites, dişli kutusu: 10000km'ye kadar, sert gaz verme yok, zorda kalmadıkça ani vites düşürme yok.
Yürür aksam: 1500km'ye kadar 100km üzeri yok. 1500 sonrası Motor 2. seviye rodajı limitleri dahilinde 10000km'ye kadar istenilen hızda sürülebilir.
bakın elit olayına dönecek (: çok tekrarlanıyor . yani elbette izleyici geribildirimi mühim bir şey ama 484 kez olunca maksadını aşıyor gibi. (hayır söz kesme mesajlarından asıl içerik ile yorumlar kayboluyor arada.
not: bir gündem videosu ya da podcast i gelse hepimiz bir rahatlasak şöyle 1 saat 2 saat sohbet etseniz. (biliyorum yoğunsunuz ama elimizde değil eski gündemleri dinliyoruz sürekli. öyle seviyoruz )
@can videoyu izledim çok arada kaldım şimdi 5bin km de mitsubishi lancerım var mivec motorlarda da yağ değişimi gerekli mi alırken sordum seneye getirin dedi zaten 20.000 ilk bakımı. kılavuzunda yazmıyor ingilizce japonyada basılan manueline baktım onda da runing in başlığı altında değinilmiyor. teşekkürler
@can takıldı kafama değiştirdim yağ ile filtreyi çıkan yağa da baktım 5bin km de kararmış koyu sade neskafe gibiydi rengi, yeni yağ sapsarı, sıfır hem de benzinli motorda 5 bin de nası bu kadar kararıyor yağ ilginç.
yağı normalde de 10 bin km olmadan değiştirin. Firmalar bu 20 bin km olayını nerden çıkardılar bilmiyorum. yaklaşık 10 senedir honda kullanıyorum. En teknolojik ve hassas motorların honda olduğunu düşünürüm. 10 bin km ye geldiğinde yağ zifte dönüyor. Sanmam ki bir peugeut motoru daha iyi olsun ve 20 bin km de o yağ özelliğini kaybetmesin. Bence motoru çok sık dur kalk , veya yüksek rakım , düşük ısı ve yüksek devir şartlarından birinde kullanıyorsanız 5 bin km de bir değiştirin. motor ömrü açısından çok hayati önem arzeder. Sizin 5 bin km de yağın kararması aslında can beyin teorisine çok uyuyor. motor daha rodajını tamalamadığı için çabuk karartmış. metal tozu da gözlemlediniz mi?
hangi yağ hangi araç olursa olsun 5 bin km de yağ kararır. ilk günkü gibi olmaz. ama bu tamamen çöp olduğu anlamına gelmez. 10.000 e kadar yağlama vazifesini yerine getirir.
Sayın arkadaşım, bende 2009 model mitsubishi Lancer var. 70 bin km de. 7 senedir kesintisiz kullanıyorum. Bakımlarını düzenli yaptırdım. Rodaj filan hikaye. Arabam tıkır tıkır çalışıyor. Kafanı karıştırma. Yetkili servisin sözünden çıkma. Selamlar...
1-2 yaşında 2. el araba bakıyordum ama bu videoyu görünce 2. elden soğudum resmen. şimdi nasıl güvenebilirim nerden bilebilirim benden önce sahibinin düzgün rodaj ayarı yapıp yapmadığını @can @lawnmower
Bilemezsiniz. İkinci el araç bizim ülkemizde büyük risk. Bırakın rodajı araç alındıktan sonra ne işlemler yapıldığı dürüstçe anlatılmıyor. Daha bugün bir araç sorduk. Adam araç temiz sorunsuz diye bize anlatıyor. Aracı sorgulattık pert çıktı. Böyle insanların çok olduğu bir ülkede ne yazık ki kullanılmış ne olursa olsun alırken bir daha düşünmek gerekiyor.
birde ek olarak aşınan bu parçalar filtreye takılmıyor mu? veya bu parçalar nisbeten daha ağır olduu için karterde toplanmıyor mu? hatta bazı modellerde manyetik tutucuda var bu gibi parçaları tutmak için @can @hainan @lawnmower
ve ayrıca otomatik arabada değişken devirli nasıl kullanacaz. sonuçta kontrol bizde değil.
Parça değil de onlar partikül. micron seviyesinde toz zerrecikleri. Bu yüzden filtreden kolayca geçer. ayrıca pistonlarda ve pistonun içinde işlediği gömleklerde manyetik özelliği olmayan aluminyum gibi metaller kullanılıyor. bu yüzden pek yakalanma şansı yok. Rodajda 500 veya 100 km de yapılmayan yağ değişimi araç motorunda belki 300 500 bin km sonra zararlı etkilerini gösterir. Çok büyük bir fark değil aslında ama yapılması faydalı neticede.
Rodajsız 300. 000 500.000 km yol yapması motorunuzun üretim kalitesi, motor toleranslari ve kullanıcı ile çok alakalıdır. Atıyorum, Reno rodajsız 150. 000 km sorun çıkarmadan yol yapabilirken, Mercedes'de 500.000 km'dir. Yani markalara ve kullanım senaryolarına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden bir rakam vermek zordur.
Elbette filtrede tutulanda olacaktır. Hatta manyetik karter tapası olan araçlarda tapa üzerinde bu metal birikimini görebilirsiniz. Eski suzuki motosikletimde karter tapasındaki mıknatısta gözümle görmüşlüğüm, elimle dokunup incelemişliğim vardır. Aşınma motor çalıştığı sürece olacak zaten. Mesele yeni bir aracın sıkışık haldeki parçalarının düzgün bir şekilde aşınmasını zamana yayarak gerçekleştirmek.
Günümüzde yağ teknolojisi oldukça ilerledi. Sentetik yağlar sayesinde aşınmalar daha az gerçekleşiyor. Bence şu an araçların ömrünü en çok etkileyen unsur zamanında yapılan bakımlar, kaliteli yedek parça ile sarf malzeme kullanımı ve iyi işçiliktir.
Otomatik vites bende kullanıyorum.Şehir içi kullanımda alt devirlerde, farklı devir aralığında çevirerek çalışıyor zaten. Çok kafanızı takmayın. Fazla devir çevirmeden rodaj dönemini geçirin ve keyifle sürmeye devam edin.
Videoyu izledim.
Yeni nesil motorlarda rodaj filan yok artık. 1980 li yılların Tofaş ve Renault araçlarında yapılırdı.
O devirler geçti. Araçların periyodik bakımları bile 15 bin Km lere çıktı. Servis bakımı yapınca 10 veya 15 bin km den önce gelme diyor.
Bütün mesele soğuk motoru zorlamamaktan ve kaliteli yağ kullanmaktan geçer.
Bir de Can beydi herhalde. (O çok konuşan) Benzinde seneler itibariyle hiç değişiklik olmadı dedi. Olmaz olur mu!... 200 li yılların başından itibaren her şirket ve marka değişik isimler altında değişik oktanlı yüksek kaliteli benzin üretti. Örneğin dizelde eurodizel çıktı. Eskiden akaryakıtlar kirliydi İçinde yabancı madde barındırırdı. Karbüratörlü araçların karbüratörünü tıkar yolda bırakırdı. Şimdi hem benzinler çok temiz, hem de karbüratörlü araç kalmadı.
Bir de deniyor ki uzun süre aynı viteste arabayı kullanmayın. Şehir içinde zaten böyle bir şey mümkün değil. Şehirler arası gittiğinizi farzedelim. Bomboş yolda 5. viteste gitmek durumundasınız. E... rodaj yapacağım diye iki de bir 4 de, 3 çe, 2 ye mi düşeceksiniz?
Ben 7 sene önce sıfır aldığım arabamı rodaj filan yapmadan o gün bu gündür tıkır tıkır kullanıyorum. Motoru canavar gibi. Videoyu izleyince doğrusu şaşırdım. Yukarıda yorum yapan herkesin kafası karışmış.
15 veya 20 bin km yapıp da o motor yağının bir fotoğrafını çekermisiniz.
Bu sizin dediğiniz neye benziyor biliyormusunuz? Evde hanım ( veya anneniz artık kimse ) patates kızartıyor ve her kızartmada yağı değiştiriyor. Siz de hanım dur değiştirme mac domald veya murder king de aynı yağ ile 30 kilo patates kızartıyorlar diyorsunuz. sizce hangi patates daha iyi olur? Bence tespitte hata olmaz 😛
Mobil 1 de kullandım. Hatta castrolün 0-60 ını dahi kullandım ki piyasanın en iyi ve en pahalı yağlarından birisidir. Bahsettiğim şeyi anlamadınız sanırım. O yağ ilk koyulduğu performansını 10 bin km de veya 20 bin km de karşılıyor mu?
Mobil 1 profesyonel yarış arabalarının motor yağıdır. Dolayısıyla ileri km lerde performans zayıflığı yoktur. Kaldıki bizler binek arabalarımızda kullanıyoruz.
yok daha neler.. Mobil1 dediğin mobil ( ki mobil esso exxon diye geçer ) markasıdır. mobil1 in de çeşitli yağları vardır. yarı sentetik tam sentetik mineral vs modellerinin hepsini kullandım. Hatta 3 günde bir bedavaya değiştiğim filan oluyordu. Dolayısı ile mobil1 profesyonel yarış yağı değildir. Mobil1 in profesyonel ürünleri vardır. Tıpkı castrol veya elf in olduğu gibi. Kaldı ki formula araçlarında yağ öyle 5 bin 10 bin km kullanılmaz. 3 5 saatte toplasan 500 km yaparlar ve o yağ çöp olur. neticede motor 18 bin devir dönebiliyor. Bizim gibi 7200 dönme durumu yok.
Sayın arkadaşım,
Bir : Binek aracına 7000 den fazla deviri yaptırırsan o motor 50 bin km yi bile göremez
İki : Bu kadar hızı alt tarafı bir binek araba ile yaparsan cesedin yakışıklı olur.
Benden söylemesi. Bunlar marifet değil.
eski aracım 200.ooo km de satıldı. bi defa mecburiyetten 1 saat kadar 7000 devirde sürdüm. Mevcut aracım 160,000 km de ve çoğu zaman devirli sürerim. Özellikle honda motorlar devirsiz sürüldüğünde daha çok yıpranır. Sadece motor yağını düzgün seçip geç olmadan değişeceksin. Öyle en pahalısını aldım 25.00 km de değişirim diye bir dünya yok.
Aracımda en kaliteli lastik en kaliteli fren ve sürekli yıpranmamış amortisör ile geziyorum. Sanırım çevre yolunda 100 150 km ile giden doğanlar şahinler benden daha güvenlidir değil mi? bence değil.
ayrıca sosyal mesaj alacak yaşta değilim. siz 20,000 km de yağ değiştiriyorum dediniz teknik olarak yanlış olduğunu açıkladım sürekli başka yerlere gitti konu. siz öyle devam edin. ben de bildiğimi okuyayım.
2014 yılına kadar servisler sıfır km araçların ilk 1500 km de motor yağlarının değişimi için çağrı yapıyorlardı 2015 yılından sonra motor yağı değişim periyodum 15000 km ye çıkarttılar
Rodaji yeterince acik ve net anlatmisiniz. Tesekkur ederim. Fakat sorum baska @can @lawnmower . motorun icinin temizlenmesi icin kullanilan yag katkilari var. Wurht gibi falan. Bu katkilar yag degisiminden hemen once kullanilip kurum baglamis yerlerin acilmasini sagliyor. Kullanimi sorunlara sebep olur mu. Hic bu konuya girismemeli miyiz. Girisilecekse kac binde bir uygulanmali ?
Bu malzemelere gerek yok aslında. Aracınız eskiyse ve motor yağını değiştirdikten sonra bile hala siyahlaşıyorsa yağ kullanılabilir. Ancak bu durumun da şöyle bir yan etkisi var ;
O yağ kalıntıları belli yerlerde conta vazifesi görüyor. piston ve gömlek yüzeyindeki çizikler olsun başka yerler olsun dolduruyor ve kompresyonun yüksek olmasını sağlıyor. Siz katkı denen solventlerle motoru temizlediğinizde çekişin düşme ihtimali de var. Ben 180.000 km de eski hondama yaptım bi fark olmadı ama yağı sürekli kirli görmekten kurtuldum. Siz de buna göre düşünün. Aynı şekilde motor suyunu değişmenin de böyle bir yan etkisi var.
Emre, Can ve Hasan bey'e sormak istiyorum., bazı yerlerde rodaj yapılırken mutlaka mineral yağ kullanılması tavsiye ediliyor.. Bu konuda bir bilgi verebilirmisiniz? Anlatılana göre ilk 50-100km deki yağ değişiminde ve 1000-1500km deki ikinci yağ değişiminde mineral yağ ile yapılan rodaj da daha verimli olduğu ve kesinlikle mineral yağ kullanarak ilk rodajın evresinin geçilmesi getektiği.. Ve rodajın ilk evresi bitimi sonunda kaliteli bir tam sentetik yağ ile ikinci evresini tamamlamak deniliyor..
Bu konudaki düşünceleriniz ve bilgileriniz paylaşabilirmisiniz rica etsem..?
Benim böyle bir bilgim yok. O evrede yağın sentetik veya mineral olması çok bi fark yapmaz. Özellikle rodajın yapılmaması veya yanlış yapılması daha büyük etki eder.
Bu tavsiyeyi kim verdi? ona sorsanız belki teknik bir açıklama yapardı. Yapamıyorsa da hurafedir.
Mineral yağ kullanılması sadece finansal açıdan verimli olur, zira kısa sürede değiştirileceği için mineral yağ kullanılması daha ucuza gelir. Ancak güncel motorlara uygun viskoziteye sahip mineral yağ bulmak zor olacağı için uygun fiyatlı sentetik yağlarla da aynı işi yapabilirsiniz. Rodaj açısından arada bir fark yok.
Yağ değişiminden önce motor temizleyici koyan var , birde gidip açık motor yağı koyup motorun pisliğini temizledikten sonra kendi tercih ettiği oahalı yağı koyan var.
Bence sürekli aynı yağı kullanmak lazım. 15 dakika çalışıp boşaltacağın yağı ucuz koyabilirsin. Ama o yağın illa ki bir miktarı motorda kalır.
Dolayısı ile sizin verdiğiniz örnekteki mineral yağın da illa ki bir miktarı motor içinde kalır.
yeni bir araç satın aldım 0-1000 km arasında mineral yağ kullanmak istiyorum aracın üzerinde 5w30 veya 5w40 tam sentetik motor yağı var bunun muadili olan mineral yağ nedir bilen var mı
@ubinicioglu yani nesil (kaliteli) hiçbir tam sentetik yağın mekanik ve kimyasal özelliklerini (viskozite, ısıl dayanım, kullanım süresi, yüzey genleşme (metale yapışma) vs) mineral yağlar karşılamaz. Hele ki yeni nesil görece düşük hacimli, düşük töleranslı bir motor kullanıyorsanız sentetik yağın yanından geçemezler.
Lütfen tam sentetik yağ kullanın.
Son dönem bazı üreticiler sınırlı üretim mineral yağ ürettiler. Cidden çok pahalı .Bunlar eski araçlara özel geliştirildi. Yeni araçlarda kullanmanın mantığı yok.
Rodaj süresince mineral kullanmanın mantığı yok. Ucuz diye kullanıyorlar herhalde.
Can ve Emre bey'in bu konudaki tavsiyelerine tamamiyle katılıyorum.. İlk 50-100km de yada en geç 500km içinde bence de aracın yağının değiştirilmesi mutlaka gerekli.. Fakat 1000km sonra rodaj bitiminde ve 5000km sonra motor açma süreci bittikten sonra neden ikinci ve üçüncü kez tekrardan yağ değişimi gerekli bunun mantığını video yu 3-4 defa seyretmeme rağmen pek anlıyamadım..??
Evet en geç ilk 500km içinde motorun üretim aşamasında, kalıba dökümü sonrası kalan metal tozları metal parçalarının silindir içine kaçıp ciddi hasarlardan önlemek için yağ değişimi önemli ama ya sonraki yağ değişimleri neden? 1500km sonra rodaj bitiminde neden tekrardan yağı değiştiriyoruz..? Neden 5000km sonra motor açma evresi bittikten sonra yeniden 3.kez yağı değiştiriyoruz?
aynı gerekçe ile. O tozlar azalmakla beraner 10 bin km ye kadar dökülür. ayrıca bu süreçte motor daha fazla ısındığı için yağı daha çok karartır. Yağ değişimi neticede 150 200 liralık bir şey. Siz motordan maksimum verim almak isiyorsanız bunlardan kaçmayın. Normal kullanımlarda da yağ değişim aralığını 10.000 km ye kadar uzatmayın. 7-8 bin km de yağ değişimi motoru daha temiz tutar. bazı markalarda 20.000 km filan yazılmış imkansız bişey o km de yağ temiz kalsın.
Benim araç daha 1 ay önce aldık. VW Golf Mk7 1.6 TDI 110hp Man. vites (euro 6 motor)
450 km'de motor yağı, yağ filtresi ve karter tapasını değiştirdim.. Piyasada çok fazla sahte yağ var, bu yüzden güvenemedim gittim servisten Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 aldım.. Litresi 62 lira ve 1 litrelik kutularda satılıyor.. Motor 4,5 litre yağ alıyor ve 5lt yağa 310 tl vermek zorunda kaldım.. Alttan tapayı çıkarttılar yağ süzülürken ufak şeffaf bir kaba bir miktar yağı aldım.. Daha 450 km deki aracın yağ simsiyah zift gibiydi.. Bekledim bekledim yağ biraz çöksün diye ama değişmedi ışığa tutunca hiç birşey gözükmüyor.. Doğal olrakta metal tozlarını göremedim..!!!
Artık hiç bir firma 10.000km yağ değişim aralığı vermeyor.. hepsi 15.000km de çağırıyor.. Tamam evet 7-8 bin km yağ değişimi motoru daha temiz tutar ve daha sağlıklı bir motora sahip oluruz.. Fakat bu sefer de başka bir sorun ortaya çıkıyor.., buda sık değiştirilen yağın viskozite oranı sürekli yüksek kalıcak bu da aracın yakıtını etkilicek.. Yani her yeni yağda doğası gereği viskozite oranı yüksektir ve biz bakım aralığı gelmeden motor sağlıklı çalışsın, temiz kalsın diye daha erken yağ değişimi yapacağız ama bu sefer de viskozite oranı yüksek olucak ve viskozite oranı düşene kadar 2-3000km yakıt tüketimi artacak
Viskozite motorun ısısyla değişir. Ve ölçümler yeni yağla yapıldığından sizin için doğru olan sıfır yağın viskozitesidir. Yağın sahtesi vardır ama genelde piyasada bildik yerlerden alırsanız sıkıntı olmaz. 5 litre yağa 310 gibi rakamlarla karşılaşmazsınız.
Viskozite motorun ısısıyla değişebilir ok, ama benim demek istediğim sıfır yağın viskozite oranı yüksektir ve belli bir süre kullanılmadan normal seviyelere düşmemesi ve yakıt tüketimini artırması idi.. yanlış mı düşünüyorum..?
Viskozite değerinin ne kadar değiştiği ve bu değişimin etkilerinin (yakıt tüketimi gibi) ölçülmesi gerek. Ölçüm sonuçlarına göre fayda maliyet analizi yapılmalı. Günümüzde yağlar çok pahalı hale geldi. Bu nedenle üreticiler daha uzun periyodik bakım süreleri vermeye başladı. Tabi bunda yağ teknolojisinin gelişmesi ve sentetik katkıların büyük etkisi de var. Yağın viskozite değerinin değişmesi ile artan tüketim miktarı maliyeti ile yağın erken değişim maliyetinin karşılaştırılması şart.
Anlıyorum.. araç daha 450km'deyken gittim yağını ve filtresini değiştirdim.. Yağ simsiyah zift gibiydi video'da dedikleri gibi; (çıkan yağda parlak metal tozlarını/artıkları göreceksiniz) dedikleri olay neden gerçeklerşmedi bunu öğrenmek istiyorum..neden göremedim? daha 450 km deki aracın yağı simsiyah zift gibi olduğundan şeffaf kaba koymama ve ışık altında bakmama rağmen "metal tozlarını" göremedim niye?
Hem otomobillerim de hem de şimdiye kadar aldığım motosikletlerimin ilk yağ değişiminde bende görmedim. Sadece motosikletimde vites kutusu ve motor bir arada çalıştığı için yağa daha fazla metal çapağı düştüğünden her 7500km deki değişimlerimde mıknatıslı yağ tabası üzerinde çok az, toz zerresi şeklinde ancak parmağınıza alıp sürttüğünüzde bile çok net hissedemediğiniz metal zerreleri gördüm. Sizin görmemeniz gayet doğal çünkü görünecek kadar büyük ve çok fazla miktarda olsalardı o motoru yenilemeniz gerekirdi. Daha önce de söyledim gene tekrarlamak istiyorum. İlk km'lerde çok zorlamadan kullanın ilk yağ değişiminden sonra keyfinize bakın. Çok kafaya da takmayın. Eğer kendinize "Ben bu aracı 1000000km kullanacağım ama motor bitmeyecek" diye bir hedef koyuyorsanız ona bir şey diyemem. Bunu yapabilmeniz için de yağ harici bir çok kriter daha işin içine girer.
Ayne dediğiniz gibi aracı çok zorlamadan 2000-2250 devirde vites değiştirerek 100 km hızı aşmadan kullanıyorum.. (İlk yağ değişiminden sonra keyfinize bakın demişsiniz) anlamadığım 1500km sonra motor için rodaj evresi bittikten sonrası yağ değişiminden sonra mı demek istediniz..? yoksa 10.000km sonra mı?
-Motor 1.Seviye rodaj: 1500km’ye kadar 2500 deviri geçmeden (benzinli)
Dizel araçta rodaj evresinde 2250 devirde vites değiştiriyorum fakat bu sefer de vites değişimi sonrası devamında ki bir üst viteste çok düşük devirde kalıyor.., ve gaza hafif hafif bassamda ister istemez boğulma oluyor araç çekişi azalıyor.. bunun bir çözümü olmalı yada araç dizel de olsa 2500 devir bandına yaklaşmalı en az 2400 devir bandında değiştirilmeli diye düşünüyorum sizin fikriniz nedir..?
1500km'den sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle 1500km'yi şehir içinde yapıyorsanız zaten o 1500km değil motor çevrim ve çalışma saat hesabına göre 3000km'ye yakın bir km ye denk geliyor. Çünkü şehir içinde 1500km yapmak ile uzun yolda 1500km yapmak motor için aynı şey değil. Yürüyen aksam ise net 1500km yapar.
Araç 2500 devir istiyorsa o devirde değiştirin. Merak etmeyin sorun olmaz. Rodaj döneminde yapmamanız gerekenler römork çekmek gibi motoru zorlayıcı hizmetler, yüksek devirde uzun süre kullanım, ani ve sert gaz ile ivmelenmek. Bunları yapmadan kullanın sorunsuzca rodaj dönemini tamamlamış olursunuz.
Şunu tam anlamadım.. Şimdi siz şehir içinde 1500km yapmak motor çevrim, trafik yoğunluğu vs. den dolayı zaten yaklaşık 3000km ye mi denk gelir demek istediniz..? Yoksa eğer rodaj evresi şehir içi trafikte geçiyorsa 3000km mi olmalı..? Demek istediniz
İlk anladığınız gibi. 1500km görürsünüz ancak gerçekte motor 3000km yapmış gibi çalışmış olur. Çünkü şehir içinde ortalama 25-30km/h hız ile sürüş gerçekleşir ve çok fazla dur kalk ile rölanti de çalışma söz konusu olur. Ayrıca motor şehir içi hızlanmalarda uzun yola göre daha devirli kullanılmış olur. Daha iyi anlamak için şöyle bir senaryo yapalım 1500km yolu 100km/h hız ile 2000d/dk çevirirken ki motor çalışma süresi, çevrim sayısı ile hedefe varış süresini hız ile hesapladığımızda 15 saat gibi bir süre yapıyor. Şehir içinde de aynı km yi yapacağımızı düşünelim. 1500km şehir içinde sabit 50km/h ve devamlı dur kalk ile yaptığımızı düşünelim. Hız yarıya düştü netice de sabit hızla gidiyor olsak 30 saatlik bir sürüş yapmamız gerekir. Netice motor daha uzun süre çalışmış olacak, devir sabit değil devamı değişken ve sabit sürüşe göre daha yüksek devirde gezecek ve motor daha fazla çalışmış olacak. Motor böylece şehir içi 1500km'lik rodaj evresinde ek bir 1500km çalışmış gibi daha da iyi rodajlanmış olacak.
Kanalınızı ilgiyle izliyorum ancak seyrederken eziyet çekiyorum arkadaşlar.
Can bey, emre beyin sözünü belki 100 kez kestiniz. Arkadaşınızın sözünü nasıl alırım nasıl bir örnek / açıklama yaparım diye hazırda bekler bir durumunuz var. Malesef bu durum teknoseyir videolarının bazılarında da var. Bu da sıkıcı ve hoşnut bir durum oluşturuyor.
Sizleri tanımıyorum ancak severek izliyorum. Lütfen önce kendinize saygı gösterin sonrada bize.
Bu video nerdeyse 4 ay önceye ait.Bu gönderinin her cevabında bu benzeri yorum zaten geldi ve cevaplandı.Gerek Can abi,gerek Emre abi zaten yorumlarda bunun sebeblerini açıkladılar.Bence aradan bu kadar süre geçmesine rağmen bu konunun hala uzatılmasının hiç bir manası yok.Biraz da ayıp oluyor.
Ayni marka model ve benzer dusuk kilometrede 2. el aldigimiz 2 aracta hissiyat olarak en az 10 beygirlik fark var. 2 araci da en az 60 bin km kullanmis ve her turlu bakim, temizlik ve iyilestirmeleri yapmis birisi olarak aradaki bu farkin rodaj surecinde aracin kullanimina veya rodaj yapilip yapilmamasina bagliyorum. Tuketim konusunda da rahat 0.5 lt oynuyor. 60-70 liralik yagdan tasarruf etmek icin bu riskleri almaya gerek yok diye dusunuyorum.
@can , @lawnmower ford courier team sayfasindan bircok arkadasim dizelde rodajin km araligini merak ediyor videoda kisaca deginmissiniz ama benzinli araclardaki gibi 500km ve 1000km 2 defa yag ve yag filitresi degisimi olup 2500 kmye kadarda sakin kullanimmi olucak sonra yavas yavas 5000km ye kadar devir yukselticez dogrumu anlamisim. bunu bir aciklarsaniz svinirim.
Çok açık ve net çok fazla yorum yapmaya gerek yok AĞZINA SAĞLIK HOCAM .Ayrıca eleştiri yapıp terbiyesizleşme'nin anlamı da yok arkadaşlar basit olduğunuzu kimsenin öğrenmesine de gerek yok.
Emre beyi özlemişiz.
+1
Şimdi mi gelir bu video, arabanın kilometresi 1900 oldu 🙂
yaptım ama bu kadar detaylı bilmiyordum olayı
Can çok mu lafı kesiyor sanki?
o yeni bir şey değil 😀
@gordonfreeman yok hamdi abi iyi yapıyor yoksa LP çok akıcı konuştuğundan diğerlerine laf düşmüyor 😀
Anlaşılan herkesin dikkatini çekmiş 🙂
Can bey umarım eleştiri kabul ediyorsunuzdur. Çok söz kesiyorsunuz Emre bey konuşamıyor resmen.
Aynen katılıyorum. Emre bey zaten kırk yılda bir geliyor doya doya dinleyemiyoruz
Vaktiniz sınırlı, anlatmanız gerekenler belli, Emre Abi de yorgun olunca başka türlüsü yapılmıyor.
Şunu artık bir sisteme oturtun. Programdan önce hangi sırayla kimin ne anlatacağını hala belirlemiyor musunuz? Konunun orta yerinde başka konu açıyorsunuz kafa allak bullak oluyor. @can @lawnmower
Ben sanirim iki yil once ayni elestiride bulunmustum ama hic bir degisiklik yok 🙂 Emre Celikkol gercekten cok deneyimli. Ondan bilgi almak istiyoruz ama Can sozu bölüyor ve Emre ye sira tekrardan gelince en son kaldigi yeri unutuyor. Olan bize oluyor. Daha once Salihi de elestirmistim. Can in kullandigi kelimeleri ve kurdugu cumlerlerin yapisini biraz toparlamali. Misafiri gelince de az konusup cok dinlemeli.
@can konuğu konuşturmayan açık oturum sunucusu gibisin 😀
Hep ayni zaten 🙂
Otoseyir tam gaz. (: Özlemişiz.
2 adet sıfır hyundai aldım kullandım. Hadi servis 3 kağıtçı ama kitapçığında da yazmıyor ki. Yapan adam bilmiyor mu? Rodaj başlığında sabit hızda sabit devirde uzun süre kullanmayın yazıyordu(ilk 10 bin km diyordu sanırım) Ha bir de ani fren yapmayın yazıyordu. Hepsi bu. i20'yi ilk 15 binde götürmüştüm. 100 bini devireli çok oldu bir sıkıntı da yaşamadım.
500km'de getir deyip para istemek isteseler herkes paşa paşa götürür. Servis kazanır. Alan adam da sıfır araba aldım aman bozulmasın der acımaz paraya. Niye yapmıyorlar o zaman?
Rodaj para kazandırmıyor diye umursamıyorlardır belkide. Ya da yapması zahmetli ve dikkat etmek gereken birşey ise onla mı uğraşacağız çok basit birşeyi bile anlamayan müşteriler var rodajın okulunu kurup anlatsak %80 i sınıfta kalır en iyisi hiç bulaşmayalım diyor olabilirler. 🙂
UFO SEN İZLEMEMİŞSİN KONUŞANLARDA SÜREKLİ SABİT DEVİRDE KULLANMAYIN ARTTIRIP AZALTIN DİYOR.. NEYİNİ ANLAMADIN????
hmmdy kardeşim asıl sen okumamışsın. Sürekli aynı devirde gitme diyorlar ama 500km'de yağı değiştir de diyorlar. Kitapçıkta demiyor ki?
Güzel...
can bi kesme be abi ustad konussun artik sinirim bozuldu cidden.
Aynen benimde çok dikkatimi çekti =) ama Can Bey çok heyeCanlı
Keşke her aşamanın tek tek motorda ve özellikle ateşleme odasında ne gibi etkileri olduğunu da tek tek anlatsaydınız. Böyle teknik konular çok hoşuma gidiyor. İnternette bulunabiliyor aslında ama sizden dinlemek isterdim. 1500 km den sonra neden yükleniyoruz mesela ve neden kademeli olarak artıyor bu yüklenme gibi.
Birde siz hiç değinmemişsiniz fatat rodajın evrelerinde ince yağ kalın yağ seçimi bir şey ifade etmiyor mu ? En iyi seçim orijinal yağı mı kullanmak ?
V8'i gordum, Car Mechanic Simulator oynayasim geldi. 😀
Tebrik ederim. Bir tespitimi eklemek istiyorum. Malum araba sürmek için ehliyete ihtiyacımız var. Aslında meb yayınladığı sürücü kursları kitabında bunların ve günlük hayatta işimize yarayacak okadar çok bilgi varki. Sorun bunun kurslarda gelmesende olur diyerek bir dönem bir grup açmasam kardır hesabında müfettişlerin denetleme zamanları belli bizim halk cahil işte bunlar birleşince bilgizisliğin zararını biz görüyoruz. malum bindiğin araba çok yakıyor , sen daha çok parayı petrol şirketlerine veriyorsun vs... zincir uzar gider böyle. Birinin çıkıp bu düzene dur demesi lazım ama kimsenin işine gelmiyor.
9. dakikadan sonrası bu video çekim hatalarına girer 😀 Kes kes bir hal 😀
@can adam iki kelime edemedi. Acıdım doğrusu
3 ay evvel Yeni Opel Corsa almıştım 700 km oldu, önerebileceğiniz yağ marka ve modeli var mı ? @can @lawnmower
Söylediler ama serviste kullanılan marka model kullanman gerekiyor. Tabi onu bir şekilde öğrenmen lazım. Bu arada hayırlı olsun...
Teşekkür ederim, birazdan kitapçığına bakacağım, umarım flitre tipi hakkında da bilgi vardır.
@can Bu da iyice bayram namazı anlatır gibi oldu 🙂
aracın üstündeki yağın hangi marka oldugunu nasıl anlıyacaz ?
Kullanım kitapçığı veya motor bölmesinde bir etikette yazar.
Şimdi şu rodaj olayını ilk 1000km dahil yeni araba alanların sadece %5 i yapacağıne göre ikinci el alacağınız arabaların %95inin motor ömrü en fazla 25.000 km onunda son 10 bini zor gider durumda :))) . Şu dediginiz 50 km sonra yağ değiştirme 1000km dikkatli kullanma simulasyonunu zaten motor arabaya takılmadan fabrikada yapiyorlardir. 1000lerce rodaj yapılmadan 150 bin üstü araba var piyasada. Servislere böylesine gider boşuna olabilir !!!
@can abi keşke fren rodajına da değinseydiniz, ya da bununla ilgili farklı bir bölüm gelecek mi ?
En önemlisi ve gecikeni motordu. Diğer aksamdan bilahare bahsetmek niyetindeyim.
Kesinlikle katılıyorum.
Pert araba nedir, kazanın araca etkileri ve boyutları, boya takıntısı üzerine de bir video gider bence. 😀 @can
Soldaki arkadaş o kadar çok laf böldü ki sinirden ekrana kafa atasım geldi. Şimdi baktım 6 dakika dayanabilmişim.
"Soldaki" arkadaş nezdinde ekranda gördüklerinizin ne anlatmaya çalıştığını kulak verip dinlerseniz birşeyler öğrenebilir, bu bilgilerden günlük yaşantınızda istifade edebilirsiniz.
Ciddiyetle dinlemez; teknik bir konudan bahsettiğimizi kulak ardı ederek gırgır olsun diye sesimizle eğlenip ekranda göz gezdirirseniz hareketlerimize, görüntümüze tepkiniz aynaya gaga atan muhabbet kuşu ayarında kalır.
Çok bilgili olabilirsin belki biz cahil çoğunluğu aydınlatacak seçilmiş insanda olabilirsin
ama bu yanındakinin sürekli lafını bölmeni haklı kılmaz. Biraz daha açık konuşmak gerekirse engin bilgilerini bizimle paylaşırken lütfen yanındakilere biraz daha saygılı ol çünkü biz
izleyici tarafındakiler (yorumlardan görüleceğe üzere bu durumdan muzdarip tek kişi ben değilim) bundan rahatsız oluyor. Biraz daha eleştiriye açık olmanız dileğiyle.
Uslup önemlidir. Eleştiri şemsiyesi altında nezaket tanımazlık kazanmak söz konusu değil.
Malesef ironi yaparak beni ukalalıkla yaftalamak istediğiniz cümle gülünç oldu. Elbette ki bu konu hakkında yıllarca araştırma yapmış ve pek ucuz olmayan şekilde tecrübe kazanmış olarak size video kanalıyla teknik bir mevzu anlatmak üzere "seçilmiş kişi" biziz. Kamera önünde metin okuyan herhangi biri ile muhattap değilsiniz. Cahil çoğunluk ifadenizdeki çirkinlik de zikrediş biçiminiz dışında malesef yerinde bir sıfat çünkü videonun hedef kitlesi hakikaten bu konuda bilgi edinmemiş fakat meraklı insanlar.
Yan yana, biraz da sıkışık şartta provasız ve süre tahdidli çektiğimiz videoda söz paylaşımını ben ağırlıklı kullandım. Zira anlatılacak kalemleri es geçmemek önemliydi. Bu durumu yorumlayış farkınız biraz da algı yönlenmesinden ileri geliyor olmalı.
Emeğe saygısızlık yapmaya gerek yok ama anlatılan bilgilerin teknik olarak doğru olması haricinde aracını 100.000 km den fazla yada garanti suresi içinde kulanıp sonrasında elinden çıkaranlar için tamamen gereksiz. Daha uzun süre kullananlar için ise gerekliliği tartışılır. ( teknik olarak bu konular ilginizi çekiyosa ayrı tabi )
Düzgün rodajlı motor gözle görülür şekilde az yakar aracın sesi tamamen degişik olur vb söylemler biraz fanatik abartması ve şehir efsanesi. Arada ufak farklar oluşabilir ama bu fark düzgün rodaj yapıpta aradaki farkı gözlemleyerek bundan keyif alacak olan teknik fanatikler hariç (bu gruba bende dahilim) kimsenin ne fark edebileceği nede faydasına olacak bi fark değil. Zaten aradaki fark bu sınırın üzerindeyse ve şanslıysanız aracın motoru garanti kapsamında degişir. (Yeni motoru dağıtmak icin zorlayip ekstra çaba sarfedipte kullanıcı hatası yapmazsanız tabi )
İşin özü biraz geek muhabbeti olmuş, insanların gözünü korkutmaya gerek yok, birçok kiralık filo arabası 200.000 kmleri deviriyor sorunsuz şekilde.(ilk 1000 km de dahi dikkatli sürülmediği halde ) Piyasada yoğun olarak kullanılan birçok motor için ilk 1000 km de dikkatli olmak yeterli gelecektir. Tabi 300-400 bin TL bandında bir araç sahibi iseniz ve vaktiniz bolsa yada olanaklarınız müsaitse böyle rodajla uğraşmakta hiçbir sıkıntı yok.
Can ın tavrı ve söz kesmesi konusu ? Diyebileceğim tek şey "klasik" 🙂
Sakın ha eleştirmeyin zira yüzeysel olarak eleştiriseniz cevap bile vermeyecektir, biraz sivri dille yazarsanız uzun uzadıya teknik ve laf kalabalığı içerikli cevaplar vererek "benim anlattıklarım bi lütuf sen kimsin ki eleştiriyosun" şeklinde cevap verecektir. O yuzden tarzını ve Can ı bu şekilde kabul edip yaptığı işe ve emeğine saygı duyulması daha doğru olacaktır. Ama biraz "top benim en çok ben oynıcam" modundan çıksa tadından yenmez programlar yapacak onun farkında değil 😉
@disturbed Silip uçurmak yerine küstahça dahi olsa yazılmış yorumu okuyup düzgün cevap vermenin adı "laf kalabalığı" olduysa ne acı! Yazık...
Hesaba katmadığınız dinamikler olabileceğini düşünmeden peşin hükümle yargıya varılması canımı sıkıyor.
Motor rodajı kullanılıp atılacak arabalar için gereksiz, doğru. Ama 300-400K Liralık arabaları ilgilendirdiği yanlış. Bu programı yağ yakan TSI motorlar için çekme kararı aldık. Nitekim her geçen gün hacmi küçültülmüş, 1.4 litreden ufak yeni motorlar pazar payını arttırıyor. Bilhassa sportif kasayla sahip olan birçok insan da bu motorların "kronik sorunlu" olduğunu zannediyor.
O zaman bu kaydı düşük hacimli turbo beslemeli benzin motorların ilk kullanımında dikkat edilmesi gerekenler diye çekmek daha doğru olabilirdi. Aktif bütün araçlar için hayati önem taşıyan ve kesinlikle harfiyen uyulması gereken olmazsa olmaz bir uygulama gibi anlatmak abartı durmuş diyelim.
Sadece 300-400K lık arabaları ilgilendiriyor anlamı çıkmasın yazdığımdan, o örnekti. Aksine 300-400K lık arabalarda genelde hacmen düzgün motorlar olduğu için bu işin önemi daha da azalıyor 🙂 @can
@disturbed
"benim anlattıklarım bi lütuf sen kimsin ki eleştiriyosun”
Boyle bir sey yazabilecek bir psikolojiye sahip olmadigim icin mutlu hissettim kendimi...
Haklısın
@Can Mazda'daki 1.5 Skyactiv benzinli için durum nasıl? Malum sıkıştırma oranı yüksek bu motorun ömrü az mıdır?
Rodaj yapılmadan "gazlanmaması" gereken bir motor. Ömrü az denmemeli zira dikkatsiz kullanmadıkça, bakımı aksatılmadıkça sorun oluşmaz. Hata toleransı düşük diyebiliriz.
Peki yakınlarda bir incelemesini yapmayı düşünüyor musunuz? @can
Güzel paylaşım teşekkürler. Emre Bey'i özlemişiz gördükçe mutlu oluyoruz otoseyir eski günlerine dönüyor. Bu kadro bir de otomobil gündemi ya da otseyir mutfağı (hangisi daha az iş yükü olacaksa) gelirse şahane olur. Elinize sağlık.
Estağfirullah, teveccühün! İligili takibin için teşekkür ederim. Dilimiz döndüğünce "işe yarar" kayıt yapmak gayretimiz. Bunları dahi yetiştiremiyoruz. Keşke imkan olsa da böyle nispeten sıkıcı bölümlerin yanında geyik(petrolhead) konuları da ele alabilsek.
@can Yakın bir zamanda 0 araba alacağım. Bu konu hakkında bilgi verdiğiniz çok iyi oldu. Fakat kafam karıştı. Şimdi yeni alacağım (Muhtemelen Ford Focus 2016) rodaj yapılmadan mı gelecek? Yoksa yorumlarda okuduğum gibi fabrikada mı yapılıyor.
Ekstra: Yeni araç alanlara/kullananlara tavsiyeler niteliğinde bir video çekerseniz tadından yenmez 🙂
Tıpkı bu videoda tarif edildiği gibi rodaj yapmanız faydanıza olur. Fabrikada rodaj külliyen yalan.
Pek az egzotik otomobilin üretilen her numunesi dinamometreye bağlanarak müşterisine teslim edilmeden evvel fabrikada rodajlanabiliyor. Eğer satın aldığınız arabanın yıllık üretim adedi 20'den fazlaysa böyle bir ihtimamın imkan ve ihtimali yok.
@izmiriann her motor üreticisi motorun montajı bitince (ana şasiye monte etmeden önce) SOĞUK TEST yapar. Bu test; motor yağsız haldeyken, krank milini bir elektrik motoruna kaplin yardımıyla bağlar ve motorun yapılış amacına göre devirde ve sürede çevirir (ortalama binek otomobiller için genellikle 3000rpm ve 20 saniye kadardır). Bu RODAJ alıştırması değildir fakat servistekiler bunun rodaj olarak anlatır (yada bilgisiz ve yetkisizliklerinden dolayı öyle sanarlar). Elbet rodaj için bir değeri vardır fakat, amaç; yeterli kuru sıkıştırma sağlanıp sağlanmadığı, mekanik bir sıkışma zorluk var mı yok mu onu test etmektir RODAJ DEĞİLDİR. Çünkü yük yok, farklı senaryolar yok (yokuş, kalkış, sürücü faktörü vs vs.), ısınma ve malzemenin plastikiyet ve elastikiyet özelliği arasındaki hamurlanma direnci yok vs vs vs. Yani siz kendi rodajınızı kendiniz yapınız. Aklınızdaki araçta Turbo var ise daha dikkatli ve ideal sıcaklıklarda rodaj sürenizi doldurmanız sizin menfaatinize olacaktır.
Umarım biraz faydam olmuştur.
@can @lawnmower
Babam 1965 yılında ehliyetini almış. Mesleği şofördü ve emekli oldu.
1993 yılında emekli olunca sıfır Toros aldık ve kitapçığında bile rodaj evrelerinden bahsediyordu. Çok itinalı davranarak rodaj işlemi yaptık 😀 1998'de 27000 km'de çiziksiz halde sattık 😀
Adam bıkmış galiba 😀
Şimdiki arabası 1998 model Brodway RNE. 78000 km'de ve geçen yıl ilk defa tüp taktırdık 🙂
Her neyse, 2 yıl önce abim sıfır Renault clio groudtour aldı. Motoru 1.5 dci 75 bg Euro 5 K9K.
İlk yağ değişimini ve rodajı sorduk. Bu aracın yağ değişimleri 20000km'de bir dediler. ilk yağ dahil bütün yağları 20000km'de veya yılda bir dediler. ilk 1000 km aracı fazla bağırtmayın, performanslı kullanmayın dediler başka bişeye gerek yok dediler.
Güvenmedik.
Bursayı aradık yine aynısını dediler.
Sonra 1.5 dci motoru kullanan Nissan ve Mercedes ile görüştük onlarda yine rodaj olmadığını ama yağların ilk yağ değişimi dahil 10000km'de bir olduğunu söylediler.
20000 km'ye yaklaşınca yol bilgisayarı yağ değişim uyarısı vermeye başladı 😀 Bizde hep 20000'de bir değiştirir olduk.
http://www.powertrain.renault.com/application/storage/upload/filemanager/brochure/brochure_engine_new/Brochure_1500_dCi_b_2014.pdf
Motorun şak diye bozulması söz konusu değil. Oluşacak güç kaybı da birçok kullanıcı için gözardı edilecek çünkü aynı arabanın rodajlısını kullanma şansı binde bir. (:
Ve en güzeli motoru zorlayarak kullanmanız icap ettiğinde esas farkı göreceğiniz için, olumsuzlukla karşılaştığınız zaman ihale yine size kalacak. İşte tam da bu yüzden bu programı çektik!
20000'de değişen yağın halini görseydiniz birşeylerin yanlış olduğunu sorgulardınız.
@can Haklısınız. Zaten servisler sistemi öyle bir oturtmuş ki olaya müdahale etme şansınız olmuyor. En basiti aracınızı dışarı bırakıyorsunuz siz bekleme salonunda broşürleri karıştırırken onlar aracı atölyeye alıp değişimleri yapıyor. Ne görebiliyorsunuz ne de atölyye girebiliyorsunuz. Biraz fazla soru soruncada pimpirikli müşteri muamelesi yapıyorlar.
20000 km SAATTE 90 km ile yapılsa 9 gün yapıyor. Hangi yağ olursa olsun 9 gün boyunca tencerede bir yağı kaynatsanız sanırım zifte döner. İşin ilginç yanı; motora konulan yağın yeni haliyle 10000 km'de ki hali 20000km'deki hali aynı değildir. 19000 km'de yağ sağlam 20000km'de küt diye bozuk yağ 😀 Bu yağın bozulma grafiği vardır bence. yağ ilk koyulmasından itibaren sürekli bozulmaya devam eder. Elbet üreticiler test etmiştir ama sonuçta motorda sürtünme olması şart bu sürtünmeyi de en aza indirecek olan yinede yağ.
Mesela bende ISUZU DMAX vardı. Servisteki ustalar kılavuza bakmayın daha erken yağ değişimi yapın o zaman bu motor 1 milyon km'yi rahat görür demişlerdi. Belki biraz abartmışlardır ama yağın sürekli bozulduğunu düşündüğünüzde ve Antalya gibi sıcak bir memlekette epey haklılar.
@can Hocam dizel motorlu aracda rodaj da farklilik sadece 500 1000 2500 kmlerde yag degisimi olucak dogrumu anladim. yoksa sadece 2500kmde mi .?Baska farklilik varmi dizel icin.
Düşük/sabit devirde gitmek iyi midir kötü müdür bir program yapılsa çok iyi olurdu. Forumlarda da bunun tartışması çok dönüyor. Çoğu şeyi bilirim otomobiller konusunda ama şu konuda tam bir kanaate varmış değilim. Yetiş ya OTOSEYİR...
Birileri rahatsız olmuş.!
En çok şehir efsanesi bulunan konuya video çekilmesi.Hep görmek istediğimiz hareketler bunlar 🙂
Elinize sağlık, çok güzel bir konu ve program olmuş.
Can gerçekten az bi nefes al sakin ol. Gerekiyorsa söyleyeceklerini not al. Rahatsız edici seviyede cümleleri kesiyorsun. Karşındaki de insan. Biraz bekle bitirsin sana baksın bekle sakin ol. Aklındakini unutmadan söylemek istiyorsun ama karşındaki söyleyeceğini unutuyor ve yarım bıraktırıyorsun.
İnsanlara yıllarca anlattım; "rodaj ve honlama teknolojileri ne kadar ileri giderse gitsin, metalurji bilimi ne kadar farklı malzeme bulursa bulsun, iki metal bir birine sürttüğü sürece (hatta çok yüksek devirde ve sıcaklıkta sürttüğü sürece) bu alışma (rodaj) yada eş aşınma olmalıdır, olacaktır da. Ancak ve ancak şartlandırılmış bir ortamda yeterli ön alıştırma yapılırsa siz arabanıza rahat rahat binersiniz." diye ama insanlar, servise ve ustaya daha çok inanıyorlar nedendir siz söyleyin, ben bilmiyorum!
Şimdiki otomobillerden küçük hacim, fazla beygir, fazla iş, fazla konfor beklendiği için piston, segman, gömlek vs. 'nin toleransları daha düşük bu yüzden (yaptığınız km 'ye ve aracınızın yorgunluğuna ve yıpranmasına göre değişmek kaydıyla) sentetik yağlar daha verimli ve doğru tercih olacaktır.
DİP NOT: Herkesin diline pelesenk olmuş RODAJ kelimesi aslında (elektroliz yöntemi ile) elektrolit özelliği gösteren her metale RODYUM kaplamaya verilen isimdir. En çok altın endüstrisinde kullanılır.
Bu arada @can yine sanayiden izledim vidyou ama bir farkla 1.4 133 BG 1992 model 0,7 bar turbolu broadway!i bitirdik. (turbo işççilik, şanzıman koruyucu barlar vs vs. 20.000 tl harcadı sahibi). Hayırlı olsun o zeka sahibine!!!!
Keşke videoyu siz çekseniz👍
teşekkür ederim @inferno ama Can ve Emre'nin bilgileri de ziyadesi, hatta fazlasıyla yeterli. Bir de ben acayip, inanılmaz, aşırı, göz alıcı derecede yakışıklıyım ayıp olur gençlere 😛
Olsun. Gözümüz bayram eder😉
Motor rodajı yanı sıra fren, manuel şanzuman ve debriyaj rodajları hakkında da bilgi verebilirseniz güzel olurdu.
Rodaj'ın ingilizcedeki terim karşılığı nedir @can ? Araştırmaya devam etmek istiyorum ama ne şekilde aramam gerektiğini bulamadım. Şimdiden teşekkürler.
@abdhbal "break in" ama arama yaparken sonuna gerekirse zarf ve isim de ekleyin daha net sonuçlar bulursunuz.
"break in time of new engines" gibi
@biggestlier Çok teşekkür ederim.
yu ar velkam
madem adamı konuşturmayacaktın tek başına yapsaydın videoyu:))
Nokta.
Madem konuşmasına gerek yok, göz zevkini okşayacak bir ilave (kişi - müennes) de olabilir .
🙂
Video için çok teşekkür ederiz.
Bir çok kişinin hiç bilmediği bilenlerin de unuttuğu yada detaylarını hatırlamadığı bir konuyu zamanınızı ayırarak, emek vererek bizlere anlatmışsınız tekrar sağ olun. Can ve Emre beylerin bilgi birikimlerine, konuya hakimiyetlerine denilecek bir şey yok. Can kardeşimizin söz kesme olayına gelince aynı ikiliyi yıllarıdır takip eden birisi olarak kendi aralarında böyle bir konunun geçtiğini hiç sanmıyorum. onlar daha çok iki arkadaşın kendi aralarında yaptıkları bir sohbeti kayda alarak bizlere ulaştırır tarzda çekiyorlar. Bana hep bu hava yansıdığı için kesilen sözler yada araya girmeler hiç rahatsız etmiyor.
Piyasada düzgün cümle kurarak, adam gibi bir konu hakkında bilgi vermeye çalışan kaç tane teknoloji sitesi var?
O yüzden ekran karşısına çıkmış kendisini ve emeğini ortaya koymuş, efendi, adam gibi adamları küstürmeden daha yapıcı eleştirilerle yaklaşmak bizi çok daha iyi bir noktaya götürecektir diye düşünüyorum.
Videoların ve teknik konuların devamını bekliyoruz...
harfiyen katılıyorum +1
@can @lawnmower
Konuyla alakası yok ama ne oldu tozlu garaj sohbetlerine, gömdünüz mü yoksa? 🙁
Günümüz metropollerinde zor. Aksam trafiginde 4500-5000 devir? Gel 900-2000 de anlaşalım😃
Sanayide sıradan bir rodaj günü 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Hz7oKNh2cEo
Bu nasıl video böyle bee😝😝 kim uğraşmış buna.
İzleyicinin büyük çoğunluğunda ''Can bey Emre beyin lafını kesip durdu konuşturmadı'' düşüncesi var ve bende buna katılıyorum.Yalnız Can bey yaptığınız süre kısıtlı Emre bey yorgundu vb tarzı savunmalar komik.Emre beyin konuşamayacak kadar yorgun olduğunu düşünmüyorum , zaman kısıtlı ise de video'dan önce planınızı iyi yapın çünkü bu şekilde izleyici soğutuyosunuz ,zaten kimse izlemese dünyanın en faydalı videosunu yapsan ne olur!! Çoğunluk aynı eleştiriyi yapıyorsa insanın bi kendine tekrar bakması lazım.
Can hocam kilo alıyorsunuz.
hazır Emre beyi yakalamışken kafa kafaya bölümü iyi olurdu veya gündem
güzel bilgiler verdiniz teşekkürler
Aynen banada rodaja gerek yok dendi eski motorlardaydı o durum dendi bunların motoruna gerek yok dendi bende haliyle yapmadım araç geldi 25 bine geçti gitti artık.(honda civic fb7)
Citroen c4 cactus aldık şuan 4000 km de 1000 km de citroen aracı getirmemizi istedi yağa ve filtreyi kontrol ettiler.
Ya çağırıp ettiyse amenna. LAfımız yok ama aracı sıfır teslim aldım, kitapçıkta bişey yok, servis bişey demiyor. 100 bini geçti bi durum yok. Ne rodajı?
Emeğiniz için teşekkürler
Arkadaşlar, şu "söz kesme" muhabbetine (bu da çok garip oldu, şimdi söz kesip sonra nişanlanacakmışız gibi) bir açıklık getirmek istiyorum. Evet, Can videolarda sıklıkla araya girip sözümü kesiyor. Bu da bazı durumlarda videonun takibinin zorlaşmasına sebep oluyor. Şikayetlerinizde haklısınız. Lakin işin bir de sizin göremediğiniz kısımları var.
Can'la biz dışarıda da görüşüyoruz, sohbet ediyoruz, konuşuyoruz. Birbirimizin konuşma tarzına alışığız. Bu anlattığımız şeyleri de önceden zaten sohbet ederken konuşmuş, tartışmış oluyoruz. Can benim söyleyeceğim şeyin ne zaman biteceğini önceden kestirebiliyor, çünkü aynı şeyi ona daha önce de söylemişim. Ben bitirirken o tempo düşmesin diye söze girip devam ediyor, tempoyu yüksek tutuyor. Yani Can araya girmese ben daha dakikalarca konuşmayacağım, zaten birkaç saniye sonra benim de söyleyeceklerim bitecek. Hani Can araya girdi diye kaçırdığınız birşey yok. Zaten önemli birşey söylüyor olsam ve Can araya girse zaten o bitirdiğinde ben kaldığım yerden devam ederim, zira söyleyeceğimiz şeyleri tam söylemeden videoyu bitirmiyoruz.
Ha, Can hiç sözümü kesmese ve video birkaç dakika daha uzun olsa fena mı olur? Bence olmaz, ama işte herkesin bir konuşma tarzı var. Can kamera karşısında geçen sürenin olabildiğince verimli kullanılmasını istiyor (haklı olarak), bu yüzden lafı uzatmak yerine tempoyu düşürmeden devam ettirmeye çalışıyor.
Son günlerde işlerim eskiye göre daha yoğun, yorucu ve sıkıntılı. Bu videoları da akşam saatlerinde çekiyoruz. Yani bu izlediğiniz videolar koca bir iş gününün yorgunluğu ve sıkıntısının üzerine çekiliyor. Haliyle ben Can kadar enerjik olamıyorum. Kafamda birsürü şey olduğu için dikkatim kolay dağılıyor. Orada birisi muhabbeti toparlamazsa ve videonun temposu benim konuşmama bağlanırsa İlber Ortaylı'yla tarih sohbetleri tadında 15 dakikalık bilginin bir saatte anlatıldığı videolar çekmiş oluruz. Zaten Otoseyir'in yapısı gereği sık sık konu dışına çıkıyoruz, bir de böyle yavaşlarsak herşey gereksiz uzar.
Neticede Can'a kızmakta haklısınız ama o da yaptığında haklı. Bu yüzden fazla kızmayın, kızarken de üsluba dikkat edin. Üslubu niteliksiz olan eleştiri ne kadar haklı olursa olsun kimse tarafından dikkate alınmaz.
Emre bey siz burada sevilen bir kişi olarak zaten oldukça nadir kamera karşısına geçiyorsunuz. Zaten kısıtlı sürede çekilen videolar da sizin konuşmanıza fırsat verilmemesi ister istemez can sıkıyor. Bu verilen tepkiler bence size olan ilgi ve sevgiden kaynaklanıyor. Olaya biraz da izleyici açısından bakın lütfen. Siz takipçilerin hoşlanmadığı bir karakter olsanız zaten bugün bunları konuşmayız. Saygılar.
Bir videoda az süre ile çok şey anlatmanın çok farklı yolları vardır. Ancak "Sohbet Temalı" video kesinlikle bunlardan biri değil. Bunu bırakın youtube'daki benzer içerikleri videoları sadece Teknoseyir videolarına bakarak bile görmek mümkün. Hepsi 20-25 dk videolar oluyor ve bunlar altını çizerek belirtiyorum ki "SOHBET TEMALI" videolar, sadece sohbet değil. Sadece sohbet olsa çok rahat 1 saati geçer.
Peki Teknoseyir 20-25 dk süreyi nasıl verimli kullanıyor? Ekranda konuşan iki kişi nasıl oluyor da hiç söz kesme gibi eleştirilere maruz kalmamayı başarıyor? Çok basit: Video öncesinde bir rol bölüşümü gerçekleşiyor. @gamsizm genellikle izleyicinin sık soracağı soruların tahmini bir listesini oluşturuyor. Karşıdaki konuşmacı belli bir konu başlıklarına bölünmüş görüşlerini aktarırken @gamsizm sırası geldikçe konuşmacıyı cümlesinin sonunda UYGUN YERDEN bölerek MAKSİMUM 2 CÜMLE ile sorusunu sorup, tekrar SÖZÜ ASIL KONUŞMACIYA geri devrediyor. Konu bir noktada çok uzarsa @gamsizm yine sözü bölerek, o noktayı biraz toparlayıp yeni konu başlığına geçmek için yine BİRKAÇ CÜMLEDE sözü konuşmacıya geri bırakarak sürenin verimli kullanılması sağlamaya çalışıyor. Yani özetle bir "Soru-Cevap" teması işleniyor aslında.
Belki Otoseyir'de bu sistemi uygulayacak uygun kişi olmayabilir. O zaman da maalesef editleyeceksiniz. Bundan kaçışınız yok. "Hepsini tek seferde çekelim olsun bitsin" demesi kolay. Ancak bunu videonun kalitesini düşürmeden uygulayabilmek çok zor bir mesele. O yüzden editlemekten korkmamak lazım.
Peki süreyi daha verimli kullanmak mümkün mü? Evet. Teknoseyir bunu da denedi. Ancak bu sefer mecburen "Sohbet Teması"nı terketmek gerekiyor.
Bu da TS'nin kısa video denemesi:
https://www.youtube.com/watch?v=c2Pbiprmf7U
Otoseyir belirlediği konu ile ilgili bir metni, video öncesinde oluşturup kameranın karşısında bu metni akıcı bir şekilde izleyiciye aktarması lazım. Bunun sonucunda ortaya çıkan video rezil de olabilir, süper de olabilir. Artık bu noktada videonun izleyiciyi bağlama başarısı tamamen bu metni okuyan kişinin hitap becerisine kalıyor.
Peki daha da kısaltma mümkün mü? Evet o da mümkün. İnternetin yeni akımı da bu zaten. Her gün tane daha micro video sitesi patlak veriyor. İnsanlar 6 saniyede, 11 saniyede bir konu işliyorlar. Bunları nasıl oluşturuyorlar? Kimi zaman saatler süren bir emek ile. Bunu Youtube'da yansımasını da görmek mümkün. Bunun bariz örneklerinden biri "nedir?" kanalı. Her cümlede bir edit var. Hızlı geçiş animasyonları, enerjiyi sürekli maksimumda tutma çabası var. Bunlar ortaya çıkması için de harcanan saatler süren emek var. Bakınız örnek video:
https://www.youtube.com/watch?v=5y3YzoNLBzc
Ben @can abiyi dinlemekten rahatsız değilim. Sohbeti, cümle vurgusu, mimikleri hoş adam. Tek başına video çekse bile izlenir. Hatta aynı konuyu sadece kendisi çekseydi şimdi eleştiren herkes tarafından severek izlenirdi diye tahmin ediyorum. Ancak şimdi ortaya çıkan iş sadece iki kişinin söz dalaşına yakın sevimsiz bir video olmuş. Konular bölük bölçük. Benzinli motor rodajı, dizel motor rodajı birbirine girmiş. Km değerleri havada uçuşuyor. Video için gösterdiğiniz bütün çaba adeta çöpe gitmiş. "Tembellikten" mi desem, ortada durumu anlatan ne ara video, ne animasyon, ne de grafik var hazırlanmış. Oysaki @can abi Otoseyir videoları için "Kolay hazırlanmıyor. Bizim videolar TS'deki gibi telefonda bir oyun oynayıp çekilebilecek videolar değil" gibisinden laf da etmişti. (aha burada: https://teknoseyir.com/lastik-zinciri-nasil-takilir#comment-1801751 ) Oraya çıkan video bunların dahi çok gerisinde.
Bu video çekilebilmiş ise sizin ( @lawnmower ) ağır başlılığınız sayesinde çekilebilmiş. Zaten @can abi ile video çekebilen bir siz varsınız, bir de kuzeni olduğu için huyunu suyunu bildiği @gamsizm
@lawnmowerer
Oncelikle Return of the Lawnmower diye baslayim 🙂 (2. video sanirim)
Ustad siz lazimsiniz buralara yahu, arada gelmeyi ihmal etmeyin...
Konuyla ilgili sahsi gorusum ise...
@can bana gore karakter olarak ekrana cok yakisan beyefendiligi ile ayrica saygiyi hak eden gorebildigimiz kadari ile de son derece nazik bir insan.
Araya girmesi kismi bazen rahatsiz edici olsa da bu tur durumlarda karakterden dolayi insan kendisini tutamayabiliyor.
Yalniz konuyu dagitmasi ve kafa karistirmasi benim hala alisamadigim birsey 🙂
Yani ben izlerken bazen "Ne diyordum ben yahu" diyorum, bakin anlatan ben degilim ama bu sekilde oluyor.
Aslinda @can daha cok bilgi vermek istiyor, daha genis anlatmak istiyor yani son derece iyi niyetli fakat anlatilmak istenen konuyu dagitabiliyor, bu sebeple karisiyor isler.
Bu durumlarda 2. bir kisinin konuyu yonlendirmesi haliyle zaruret oluyor ki bu da siz yada Murat bey yada bir baskasi oluyor, ama bu yonlendirmeye dikkat edecek olursak @can bey degil konuya mudahale ediliyor yani olay sahsilestirilmiyor.
Ama bunlarin hic birisi insanlarin haksiz ve duzeysiz elestirilmesini masum gostermez, her zaman yazarim ki PCLabs, Teknoseyir'in bizlere sundugu bu guzel icerikler icin tesekkur ederken onlarin bizim karsimiz da edepli ve saygili duruslarina ayni saygi ve edep ile cevap verebilmeliyiz.
Insanlari incitmek hos birsey degildir, tanimadiginiz insanlarin anlik hal ve davranislarindan vazife cikarip ferman yazmak nahos ve gereksiz bir hareket olur.
Yanlis anlasilma olmasin ben burada @can yada @lawnmower'i savunmak yada desteklemek icin bunlari yazmadim, her iki arkadasimizin da ne savunulmaya ne de destege ihtiyaci olmayacagindan, bize sunduklari icerigin tarzi ve konusu haric hic bir durumda elestirilmeye yer olmadigi asikardir.
Benim yazdiklarim ise sahsi goruslerimden ibarettir.
@lanwnmower Hocam dizel motorlu aracda rodaj da farklilik sadece 500 1000 2500 kmlerde yag degisimi olucak yoksa sadece 2500kmde mi .?Baska farklilik varmi dizel icin.
Bir ben mi rahatsız olmuyorum bu durumdan anlamış değilim , sohbeti izliyorum ve izlerken de gözüm sürede ''keşke bitmese'' diyorum içimden , keyifle izleyip bitiriyorum ve akabinde yorumlara bir bakıyorum moda olmuş gibi her videonun altında artık konudan çok can beyin laf kesmesi muhabbeti kabak tadı vermeye başladı.
millet TRT ye bu kadar tepki göstermiyor ''zorunlu olarak ödedikleri '' katkı payı için
ah be sıfır araba alabilsek, motorunu açması kolay.. güzel video, teşekkür ederiz.
Emre beyin cümleleri daha az kesilse..
2010 yılında sıfır araç aldığımda bu güne nazaran daha az bilgi sahibiydim , bugün azda olsa bir şeyler biliyorsam bunda otoseyirin katkısı büyük,
sizin de dediğiniz gibi aracı teslim ettiklerinde ne yapılması gerektiğini ısrarla sormama rağmen rodaj hakkında hiçbir şeyden bahsetmediler , dün gibi hatırlıyorum dedikleri şey sadece bakım aralığımın bir yıl yada 15000 km . olduğu hangisi önce dolarsa servise gelmem gerektiği , yağı çubukla kontrol etmem ve cam suyu bitince ilave etmem 🙂 gerektiğiydi
şu an aracım 57000 km oldu rodaj yapmadım tabi bilmediğim için , kullanım kitapçığında ise yanlış hatırlamıyorsam rodaj hakkında yağ değişiminden bahsedilmiyor , sadece ilk 3000 km yüksek devir çevrilmemesi gerektiği yazıyordu bende onu uyguladım ve bir yıl sonra 12000 km.de bakıma girmiştim her bakımı için yetkili servise gittim bu güne kadar, bu rodaj olayını öğrendikten sonra hep bir suçluluk hissi oluştu 🙁 bu güne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım umarım bundan sonrada hiçbir sıkıntı yaşamam, bu arada araç 1,5 dci 70 bg. sandero blackline.
Can aslında fark yaratan bir arkadas ve biraz fazla zeki olduğu da açık ama biraz daha heyecanını dizginlemesi gerekiyor, LP olgunlugu ve tam nokta atışı zamanla olacak birşey bence..arkadaşlar da haklı tabi bu videolar hem teknik bilgi hem de keyif almak için izleniyor.
Gerçekten ya, Emre Bey doğru düzgün konuşamamış.
Herkes yazmışta, Can lafı o kadar çok bölmüş ki ben rahatsız oldum. Videoya odaklanamadım ve izlemeyi bıraktım.
Lamborghini aracım var. Senede 1000km altında yol yapıyorum. Genelde garajımdan çekici ile piste taşıtıyorum, 3-5 tur atıp tekrar çekici ile garajıma koydurtuyorum.
- Benim arabama 5 sene boyunca rodaj mı yapmam gerekir ?
- Aracımın tadını 5 sene sonra mı alacağım ?
Günlük olarak BMW kullanıyorum, en son aracımı gidip Munih'te fabrikasından teslim aldım, 1 gün süren tanıtım etkinliğine girdim, aracımın üretim aşamalarını izledim. Rodaj işlemi motora fabrikasında bilgisayarlı sistemle yapılıyor. Bana aracı teslim eden BMW mühendisi, altını çiziyorum satış elemanı değil bizzat mühendis ilk yağı ne zaman değiştireceğimi sorduğumda 30 bin km sonra değiştirirsiniz dedi. Dalga geçiyor sandım. 15 dakika üşenmeden anlattı adam durumu. Yapılan tek tavsiye, motor soğukken yüksek devirli kullanmayın, ilk 1000 km aynı anda düşük ve sabit devirli kullanmayın. O kadar.
Bu kadar iddalı konuşmak yerine Emre bey gibi tavsiye niteliğinde cümleler kursanız izlemesi daha keyifli olacak.
Günümüzde bir otomobilin ekonomik ömrü 10 senedir. Hızla gelişen teknoloji ve bunun getirdiği daha iyi performans-verimlilik-güvenlik gibi yenilikler, metal yorgunluğu, aşınma, kişisel tercih vb. gibi etkenler hesaba katılarak bir otomobil 10 sene sonra hurdaya çıkacak hesabıyla üretilir. Siz ne kadar dikkatli rodaj yaparsanız yapın 5 sene içinde o arabayı istememeye başlarsınız ve 10 sene içinde o arabadan kurtulursunuz. Ben yapmayın demiyorum tabii ki dikkat edin ama 5000 km çok abartı bir rakam belirtmem lazım.
Mercedes 99 senesinde 2.7 CDI motorunu (OM612) ilk ürettiğinde, araca sonradan rodaj vs. hiçbir özel işlem yapmadan, fabrikadan çıktığı haliyle 10 tane şöför tutar ve bu aracı avrupa yollarında hiç durmadan kullandırtır. Sadece periyodik bakım yağ ve filte değişimi yapılır, motor tabii ki zorlanmaz, belli kurallar ölçüsünde kullanılır ve ilk kez parça değişimi gerektiren arıza oluştuğunda motor 2.700.000 KM'nin üstündedir. Şimdi buna ne demek lazım ?
http://www.dinside.no/927818/magnus-har-kjort-bilen-sin-3-4-millioner-kilometer
Bizde bozulan arabaların sebebi insanımızın 1.6 motorlu araba alınca ferrari aldım sanıp gaza abanmasından, DSG vites az yaksın diye yolda boşa alıp sonra tekrar vitese takmaya, araç tam durmadan geri vitese almaya çalışmasından. Rodaj yapmadınız diye bozulacak arabadan zaten o bozulmadan çok önce sıkılıp satmış olacaksınız. Rodaj bence de gerekli ama Can bey'in abarttığı gibi durum yok şahsi kanaatim.
%100 katılıyorum, ve Can'ın rodaj hakkındaki yönlendirme ve bilgilerinin yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu bilgilerin kaynağını da verse hiç fena olmaz.
Biraz daha kapsamlı araştırıp bilgilerinizi, savlarınızı gözden geçirin. Sizin faydanıza olur.
Aslında çok araştıracak bir durum değil. Çevremde arabasını 0 almış 3-5 arkadaşla yaptığım görüşmeler sonrasında araçlarına rodaj yapmadıklarını hatta ilk kilometrelerden itibaren zorladıklarını öğrendim. Araçların hepsi şu anda 100.000 km üzerinde ve yakıtı – gideri diğer akranları ile aynı. Neyse uzatmanın lüzumu yok. Siz daha iyi bilirsiniz.
@stardust @aserhat
Şunu net ayırmak lazım: Rodaj olmazsa arabanın motoru hemen biter, rodaj olmazsa 50.000 km sonra görürsün değil, rodaj aracınızın kullanım ömrünü, kalbi olan motoru daha uzun ve verimli kullamak için yapılmalıdır.
Bir aracın rodajsız 100.000 km yapması onun rodajlı haliyle aynı olması imkansızdır. (Atıyorum) Siz aracınızı 150.000 km yaparak 5 yıl sonra satarsınız, yenisini alır bir 100.000 km daha binersiniz lakin sizden sonra alanlar yok motor katkısı, yok segman, yok şu, yok bu ile uğraşır.
Teknik olarak şu anda honlama (yada herkesin deyimi ile rodaj, aslında yüzey pürüzsüzlüğü) teknolojisi artık mikron seviyelere kadar inip, üstüne üslük eskisi gibi değil, talaş kaldırmadan yapılmakta ama hala moleküler seviyede değil. Yani; "rodajsız bir araca sakın binmeyin haaa!" değil, rodajlaması (mekanik alıştırması) düzgün yapılmış bir araç size her yönden faydalıdır demektir söylenmek istenen.
Uzun yıllar makine üretmiş bir mühendis olarak, aşınmaya ve yorulmaya en müsait parçaları her zaman alıştırılmış şekilde montajlattırdım ve her zaman sorunsuz çalışmasını sağladı. (örneğin; yüksek devirli şanzuman yada hareketli hız çeliğinden üretimiş malzemeler içeren mekanik elemanlar)
Pek çoğumuzun yaşadığı yada yaşaması kuvvetle muhtemel; otomobillerde silindir kapağının değişme ihtiyacı hissetmesi hadisesi; Bu parça(ları) ister çıkma alın, ister servisten orijinal alın kapağın üzerindeki hareketli parçalar (subap, egzantrik mili, yaylar (varsa) fincanlar) ana üreticiden alıştırılmış olarak gelir. Böylece eş olmayan aşınma yüzünden doğacak sorunlar minimize edilmeye çalışılır. Hatta, herşeyi üzerinde, aynı kapakla aşımış parçaların olduğu silindir kapağına sanayi dilinde "dolu kapak" diye tabir edilir
@biggestlier Bilgiler için teşekkürler.
Aynı arabanın rodajlısıyla yan yana koymayınca fark anlaşılmaz. Hata toleransı düşük makina değilse kullanmaya devam ederler. Birçok insan dizel arabanın kurumdan tıkanmış manifoldunu hissetmiyor.
Bilgiyse bilgi
içerikse içerik
üslupsa üslup
...
(yapıcı) eleştiri dediğin böyle olur.
madem ilk 500km de yağ değişimi bu kadar önemli, neden araç kitabında böyle bir ifade yok? fabrikası bilemedide siz mi bildiniz? kitap ki aşırı sağlamcıdır, misal fren yağını 2 senede bir değiştir diyor varmı değiştiren?
@usermm1 Dünyada en çok satan otomobil Toyotadır. Ve dünyadaki en sorunsuz otobilllerden birdir, Sağlamlığı ve sorunsuzluğu sayesinde sadece sarf ihtiyaçlarını karşılayarak (yağ, su, filtre vs..) 1.000.000 km yapmış olanları ticari araçlarda rahatlıkla görebilirsiniz. Fakat bilir misiniz ki, dünyanın en büyük üreticisi, belki en sorunsuz otomobili yeni araçlarını ilk 1.000 km'de (rodaj bakımı diyelim) yağ, filte değişimi için çağırıyor, sonraki bakım ise 10.000. km'de, sonraki bakım 20.000 km sonra yada yılda bir. Nereden mi biliyorum? İstanbul'da E-5 üzerinde Yenisahra'da toyotanın en büyük bayilerinden biri olan NATAŞ'dan geçen ay bacanağıma araba aldık (2016 auris).
Ben kitabı referans alıyorum. Yoksa beni de şifahen çağırdılar 1000km de gelin eksikse tamamlayalım vs.
Yok.!
Toyota önce ıraktaki suriyedeki araçlarını çağırsında 1000 km sonra bakarız.
@birol666 çağırınca geliyor mu bunlar? Arabalar o kadar akıllandı mı?
Fren zaafı yüzünden kaza yaparsanız bu hemen ispatlanır ve davacı olabilirsiniz. Ama rodajlanmamış motor biraz verim kaybı olsa da çalışmaya devam eder.
Kitaplar arabanın satıldığı pazarın şartlarına göre distribütör tarafından bastırılır. Zannettiğiniz kadar kutsal, dışındaki her bilgiyi inkar etmenizi gerektirecek bir öğreti sunmuyorlar.
söz kesme nişanlanma muhabbeti hakikaten çok kötü duruyor. şu siteyi ilk defa izleyen adam bu ne der kapatır. Bence hoş durmuyor.
Otoseyir programları sayesinde bu güne kadar çok şey öğrendim. Çok bilgilendirici, izlemesi keyifli programlar yapıyorsunuz. Can Abi ve Emre Abi'nin bilgi düzeyi çok iyi ve sohbetleri çok hoş. Özellikle karşılıklı atışma halinde olanlar inanılmaz keyifliydi ama buna rağmen bilgi doluydu. Söz kesme mevzu ilk başta dışarıdan rahatsız edebiliyor ancak Can Abi'nin bunu kötü niyetle yapmadığını bildiğim için çok rahatsız da değilim. Bilgisayar gibi teknolojik ürünler hakkında bilgim olduğu için bu konuda söz açılırsa benim de çenem açılır. Konuştukça konuşurum. Can Abi'nin durum da aynı bu şekilde. Bilgi düzeyi fazla olduğu için çokça konuşup bilgiyi aktarmak istiyor gibi geliyor bana. Emre abi biraz daha aktif olabilirse ve Can abi biraz daha uygun yerde söze başlayabilirse programlar iyice mükemmel olur.
Rektefiye yaptıralı 3000 km oldu. Tamiri yapan ustaya ısrarla sordum. Hiçbişey olmaz normal kullan 3000 km sonra gel yağını değiştirelim dedi. Malesef video geç geldi ama sıfır araç alırsam bunlara dikkat edeceğim.
ben de katılıyorum. bırakın biraz da karşındızdaki konuşsun . emre bey rahatsız oluyor biz bile farkına varıyoruz.
Söz kesmeciler baya kızmış ama siz pek emreyi @lawnmower tanımıyosunuz galiba. Emreye 5 kelimelik soru sor 10 paragrafla cevap verir. Emrede bilgi derya deniz. Emre açıklama yapmış ama bence @can haklı. 🙂 Keşke imkan olsa da 10 saat konuşsa ama olmuyor. Emrenin de gençlere kötü örnek olmak için vakte ihtiyacı var. 🙂
Valla öyle. Sen de bıraktın bu işleri, bayrak bana kaldı. Gençlere kötü alışkanlıklar aşılama işini tek başıma sırtlanıyorum.
@can elinize dilinize sağlık süper bilgiler veriyorsunuz. AMA lütfen video öncesinde konuyu tebliğiniz bir başlık açsanız bizde sorularımızı sorsak. Anlatacaklarınızın sonunda bizim konu ile ilgili sorularımızı yanıtlasanız. Sizde farkındasınızdır, sorularınızı yorum kısmına yazın diyorsunuz ama yorum kısmı çarşamba pazarı gibi oluyor. Soru cevap kısmının video içinde çözülmesi içerik kalitesi açısından çok önemli. Teşekkürler.
Bir video çekilmesi için üç dört saat önce sözleştik. Sandalyeye oturunca ne çekeceğimize karar verdik. Plan yapabilsem soracağım size. Haklısınız.
@can bu yanıtın beni kederlendirdi. Ahh! İşte bunlar hep yokluk. 🙁
Can ve Emre'ye öncelikle teşekkürler. Video'da motor üzerinde ağırlıklı durulduğunu gördüm. Zannediyorum rodaj sürücüler arasında sadece motor olarak düşünülüp ön planda tutuluyor. Ancak rodaj sadece motor değil aracın tüm yürür aksamı ve işleten sistemlerinin birbirine alışma evresidir. Fren, vites kutusu, aktarma kutusu, lastikler, motor, fren tertibatı, aks bilyaları gibi sayılabilecek çok önemli noktalar rodaj döneminden geçer. Araç 1500km civarında tamamen gözden geçirilir, vidalar torklanır. Gözle deformasyonlara bakılır.
Kısaca genel ortalama olabilecek veriler paylaşmak istiyorum. Bu değerler kendi araçlarımda uyguladığım değerlerdir.
Lastikler: 250 - 500km arası
Fren: 500km'ye kadar şehir içi (yağmurlu mevsimse çok daha dikkatli, mümkün olduğunca motor freni ile daha az fren daha az ısınma ile rodaj tamamlama)
Motor 1.Seviye rodaj: 1500km'ye kadar 2500 deviri geçmeden (benzinli), uzun sabit sürüş yok, sert gaz verme yok.
Motor 2. Seviye rodaj: 10000km'ye kadar En fazla 4000 devir (benzinli), uzun sabit sürüş yok, sert gaz verme yok
Vites, dişli kutusu: 10000km'ye kadar, sert gaz verme yok, zorda kalmadıkça ani vites düşürme yok.
Yürür aksam: 1500km'ye kadar 100km üzeri yok. 1500 sonrası Motor 2. seviye rodajı limitleri dahilinde 10000km'ye kadar istenilen hızda sürülebilir.
bakın elit olayına dönecek (: çok tekrarlanıyor . yani elbette izleyici geribildirimi mühim bir şey ama 484 kez olunca maksadını aşıyor gibi. (hayır söz kesme mesajlarından asıl içerik ile yorumlar kayboluyor arada.
not: bir gündem videosu ya da podcast i gelse hepimiz bir rahatlasak şöyle 1 saat 2 saat sohbet etseniz. (biliyorum yoğunsunuz ama elimizde değil eski gündemleri dinliyoruz sürekli. öyle seviyoruz )
Heyecanlı genç adam.. 🙂 ve Sabır taşı Emre Bey.. 🙂
O şekilde bakmamak lazım...
@can videoyu izledim çok arada kaldım şimdi 5bin km de mitsubishi lancerım var mivec motorlarda da yağ değişimi gerekli mi alırken sordum seneye getirin dedi zaten 20.000 ilk bakımı. kılavuzunda yazmıyor ingilizce japonyada basılan manueline baktım onda da runing in başlığı altında değinilmiyor. teşekkürler
Yağı değiştirmeniz faydanıza olur. Zaten çıkan yağın durumunu göreceksiniz.
@can takıldı kafama değiştirdim yağ ile filtreyi çıkan yağa da baktım 5bin km de kararmış koyu sade neskafe gibiydi rengi, yeni yağ sapsarı, sıfır hem de benzinli motorda 5 bin de nası bu kadar kararıyor yağ ilginç.
yağı normalde de 10 bin km olmadan değiştirin. Firmalar bu 20 bin km olayını nerden çıkardılar bilmiyorum. yaklaşık 10 senedir honda kullanıyorum. En teknolojik ve hassas motorların honda olduğunu düşünürüm. 10 bin km ye geldiğinde yağ zifte dönüyor. Sanmam ki bir peugeut motoru daha iyi olsun ve 20 bin km de o yağ özelliğini kaybetmesin. Bence motoru çok sık dur kalk , veya yüksek rakım , düşük ısı ve yüksek devir şartlarından birinde kullanıyorsanız 5 bin km de bir değiştirin. motor ömrü açısından çok hayati önem arzeder. Sizin 5 bin km de yağın kararması aslında can beyin teorisine çok uyuyor. motor daha rodajını tamalamadığı için çabuk karartmış. metal tozu da gözlemlediniz mi?
Yok serviste basinda durdum baktim ama goremedim metal, takip edecem rengini bi 5 bin sonra nasil olacak.
hangi yağ hangi araç olursa olsun 5 bin km de yağ kararır. ilk günkü gibi olmaz. ama bu tamamen çöp olduğu anlamına gelmez. 10.000 e kadar yağlama vazifesini yerine getirir.
Sayın arkadaşım, bende 2009 model mitsubishi Lancer var. 70 bin km de. 7 senedir kesintisiz kullanıyorum. Bakımlarını düzenli yaptırdım. Rodaj filan hikaye. Arabam tıkır tıkır çalışıyor. Kafanı karıştırma. Yetkili servisin sözünden çıkma. Selamlar...
1-2 yaşında 2. el araba bakıyordum ama bu videoyu görünce 2. elden soğudum resmen. şimdi nasıl güvenebilirim nerden bilebilirim benden önce sahibinin düzgün rodaj ayarı yapıp yapmadığını @can @lawnmower
Bilemezsiniz. İkinci el araç bizim ülkemizde büyük risk. Bırakın rodajı araç alındıktan sonra ne işlemler yapıldığı dürüstçe anlatılmıyor. Daha bugün bir araç sorduk. Adam araç temiz sorunsuz diye bize anlatıyor. Aracı sorgulattık pert çıktı. Böyle insanların çok olduğu bir ülkede ne yazık ki kullanılmış ne olursa olsun alırken bir daha düşünmek gerekiyor.
birde ek olarak aşınan bu parçalar filtreye takılmıyor mu? veya bu parçalar nisbeten daha ağır olduu için karterde toplanmıyor mu? hatta bazı modellerde manyetik tutucuda var bu gibi parçaları tutmak için @can @hainan @lawnmower
ve ayrıca otomatik arabada değişken devirli nasıl kullanacaz. sonuçta kontrol bizde değil.
Parça değil de onlar partikül. micron seviyesinde toz zerrecikleri. Bu yüzden filtreden kolayca geçer. ayrıca pistonlarda ve pistonun içinde işlediği gömleklerde manyetik özelliği olmayan aluminyum gibi metaller kullanılıyor. bu yüzden pek yakalanma şansı yok. Rodajda 500 veya 100 km de yapılmayan yağ değişimi araç motorunda belki 300 500 bin km sonra zararlı etkilerini gösterir. Çok büyük bir fark değil aslında ama yapılması faydalı neticede.
Rodajsız 300. 000 500.000 km yol yapması motorunuzun üretim kalitesi, motor toleranslari ve kullanıcı ile çok alakalıdır. Atıyorum, Reno rodajsız 150. 000 km sorun çıkarmadan yol yapabilirken, Mercedes'de 500.000 km'dir. Yani markalara ve kullanım senaryolarına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden bir rakam vermek zordur.
Elbette filtrede tutulanda olacaktır. Hatta manyetik karter tapası olan araçlarda tapa üzerinde bu metal birikimini görebilirsiniz. Eski suzuki motosikletimde karter tapasındaki mıknatısta gözümle görmüşlüğüm, elimle dokunup incelemişliğim vardır. Aşınma motor çalıştığı sürece olacak zaten. Mesele yeni bir aracın sıkışık haldeki parçalarının düzgün bir şekilde aşınmasını zamana yayarak gerçekleştirmek.
Günümüzde yağ teknolojisi oldukça ilerledi. Sentetik yağlar sayesinde aşınmalar daha az gerçekleşiyor. Bence şu an araçların ömrünü en çok etkileyen unsur zamanında yapılan bakımlar, kaliteli yedek parça ile sarf malzeme kullanımı ve iyi işçiliktir.
Otomatik vites bende kullanıyorum.Şehir içi kullanımda alt devirlerde, farklı devir aralığında çevirerek çalışıyor zaten. Çok kafanızı takmayın. Fazla devir çevirmeden rodaj dönemini geçirin ve keyifle sürmeye devam edin.
ben hep Honda sürdüğüm için ben 300 500 bin kmleri normal bişey olarak görüyorum 😀 1milyon mil yapan bir abi vardı 😀
Videoyu izledim.
Yeni nesil motorlarda rodaj filan yok artık. 1980 li yılların Tofaş ve Renault araçlarında yapılırdı.
O devirler geçti. Araçların periyodik bakımları bile 15 bin Km lere çıktı. Servis bakımı yapınca 10 veya 15 bin km den önce gelme diyor.
Bütün mesele soğuk motoru zorlamamaktan ve kaliteli yağ kullanmaktan geçer.
Bir de Can beydi herhalde. (O çok konuşan) Benzinde seneler itibariyle hiç değişiklik olmadı dedi. Olmaz olur mu!... 200 li yılların başından itibaren her şirket ve marka değişik isimler altında değişik oktanlı yüksek kaliteli benzin üretti. Örneğin dizelde eurodizel çıktı. Eskiden akaryakıtlar kirliydi İçinde yabancı madde barındırırdı. Karbüratörlü araçların karbüratörünü tıkar yolda bırakırdı. Şimdi hem benzinler çok temiz, hem de karbüratörlü araç kalmadı.
Bir de deniyor ki uzun süre aynı viteste arabayı kullanmayın. Şehir içinde zaten böyle bir şey mümkün değil. Şehirler arası gittiğinizi farzedelim. Bomboş yolda 5. viteste gitmek durumundasınız. E... rodaj yapacağım diye iki de bir 4 de, 3 çe, 2 ye mi düşeceksiniz?
Ben 7 sene önce sıfır aldığım arabamı rodaj filan yapmadan o gün bu gündür tıkır tıkır kullanıyorum. Motoru canavar gibi. Videoyu izleyince doğrusu şaşırdım. Yukarıda yorum yapan herkesin kafası karışmış.
15 veya 20 bin km yapıp da o motor yağının bir fotoğrafını çekermisiniz.
Bu sizin dediğiniz neye benziyor biliyormusunuz? Evde hanım ( veya anneniz artık kimse ) patates kızartıyor ve her kızartmada yağı değiştiriyor. Siz de hanım dur değiştirme mac domald veya murder king de aynı yağ ile 30 kilo patates kızartıyorlar diyorsunuz. sizce hangi patates daha iyi olur? Bence tespitte hata olmaz 😛
Mobil1 tam sentetik motor yağıdır. 25 bin km yapanlar var. Ben 20 bin km de değiştiriyorum.
Mobil 1 de kullandım. Hatta castrolün 0-60 ını dahi kullandım ki piyasanın en iyi ve en pahalı yağlarından birisidir. Bahsettiğim şeyi anlamadınız sanırım. O yağ ilk koyulduğu performansını 10 bin km de veya 20 bin km de karşılıyor mu?
Mobil 1 profesyonel yarış arabalarının motor yağıdır. Dolayısıyla ileri km lerde performans zayıflığı yoktur. Kaldıki bizler binek arabalarımızda kullanıyoruz.
yok daha neler.. Mobil1 dediğin mobil ( ki mobil esso exxon diye geçer ) markasıdır. mobil1 in de çeşitli yağları vardır. yarı sentetik tam sentetik mineral vs modellerinin hepsini kullandım. Hatta 3 günde bir bedavaya değiştiğim filan oluyordu. Dolayısı ile mobil1 profesyonel yarış yağı değildir. Mobil1 in profesyonel ürünleri vardır. Tıpkı castrol veya elf in olduğu gibi. Kaldı ki formula araçlarında yağ öyle 5 bin 10 bin km kullanılmaz. 3 5 saatte toplasan 500 km yaparlar ve o yağ çöp olur. neticede motor 18 bin devir dönebiliyor. Bizim gibi 7200 dönme durumu yok.
http://www.mobil1.com.tr/motorsporlari.aspx#page_heritage
Ayrıca siz honda binek araba ile 7200 deviri nasıl dönebiliyorsunuz?
Akşam akşam dalga mı geçiyorsunuz.
sen marketten aldığın yağ ile nascarda kullanılan yağın aynı olduğunu mu düşünüyorsun cidden.
https://www.youtube.com/watch?v=kVtjwtjPQ-8
Bu şimdi ki aracım 7000 de kesiyor. eski aracım da 7200 dönüyordu
https://www.youtube.com/watch?v=wxVO7UtuzzI
Sayın arkadaşım,
Bir : Binek aracına 7000 den fazla deviri yaptırırsan o motor 50 bin km yi bile göremez
İki : Bu kadar hızı alt tarafı bir binek araba ile yaparsan cesedin yakışıklı olur.
Benden söylemesi. Bunlar marifet değil.
eski aracım 200.ooo km de satıldı. bi defa mecburiyetten 1 saat kadar 7000 devirde sürdüm. Mevcut aracım 160,000 km de ve çoğu zaman devirli sürerim. Özellikle honda motorlar devirsiz sürüldüğünde daha çok yıpranır. Sadece motor yağını düzgün seçip geç olmadan değişeceksin. Öyle en pahalısını aldım 25.00 km de değişirim diye bir dünya yok.
Aracımda en kaliteli lastik en kaliteli fren ve sürekli yıpranmamış amortisör ile geziyorum. Sanırım çevre yolunda 100 150 km ile giden doğanlar şahinler benden daha güvenlidir değil mi? bence değil.
ayrıca sosyal mesaj alacak yaşta değilim. siz 20,000 km de yağ değiştiriyorum dediniz teknik olarak yanlış olduğunu açıkladım sürekli başka yerlere gitti konu. siz öyle devam edin. ben de bildiğimi okuyayım.
@can drone yasası çıktı , kanun taslak metni ellerinden öper 🙂 Video çekerseniz , Özkan abiyide görmek nasip olur inşallah. http://www.kokpit.aero/shgm-drone-talimati
2014 yılına kadar servisler sıfır km araçların ilk 1500 km de motor yağlarının değişimi için çağrı yapıyorlardı 2015 yılından sonra motor yağı değişim periyodum 15000 km ye çıkarttılar
can bey çok bilgisiniz ama konuğunuzu söz verip konuşturmakta bir mahirettir lüt sazı devamlı çalmayın
Rodaji yeterince acik ve net anlatmisiniz. Tesekkur ederim. Fakat sorum baska @can @lawnmower . motorun icinin temizlenmesi icin kullanilan yag katkilari var. Wurht gibi falan. Bu katkilar yag degisiminden hemen once kullanilip kurum baglamis yerlerin acilmasini sagliyor. Kullanimi sorunlara sebep olur mu. Hic bu konuya girismemeli miyiz. Girisilecekse kac binde bir uygulanmali ?
Bu malzemelere gerek yok aslında. Aracınız eskiyse ve motor yağını değiştirdikten sonra bile hala siyahlaşıyorsa yağ kullanılabilir. Ancak bu durumun da şöyle bir yan etkisi var ;
O yağ kalıntıları belli yerlerde conta vazifesi görüyor. piston ve gömlek yüzeyindeki çizikler olsun başka yerler olsun dolduruyor ve kompresyonun yüksek olmasını sağlıyor. Siz katkı denen solventlerle motoru temizlediğinizde çekişin düşme ihtimali de var. Ben 180.000 km de eski hondama yaptım bi fark olmadı ama yağı sürekli kirli görmekten kurtuldum. Siz de buna göre düşünün. Aynı şekilde motor suyunu değişmenin de böyle bir yan etkisi var.
Emre, Can ve Hasan bey'e sormak istiyorum., bazı yerlerde rodaj yapılırken mutlaka mineral yağ kullanılması tavsiye ediliyor.. Bu konuda bir bilgi verebilirmisiniz? Anlatılana göre ilk 50-100km deki yağ değişiminde ve 1000-1500km deki ikinci yağ değişiminde mineral yağ ile yapılan rodaj da daha verimli olduğu ve kesinlikle mineral yağ kullanarak ilk rodajın evresinin geçilmesi getektiği.. Ve rodajın ilk evresi bitimi sonunda kaliteli bir tam sentetik yağ ile ikinci evresini tamamlamak deniliyor..
Bu konudaki düşünceleriniz ve bilgileriniz paylaşabilirmisiniz rica etsem..?
Benim böyle bir bilgim yok. O evrede yağın sentetik veya mineral olması çok bi fark yapmaz. Özellikle rodajın yapılmaması veya yanlış yapılması daha büyük etki eder.
Bu tavsiyeyi kim verdi? ona sorsanız belki teknik bir açıklama yapardı. Yapamıyorsa da hurafedir.
Mineral yağ kullanılması sadece finansal açıdan verimli olur, zira kısa sürede değiştirileceği için mineral yağ kullanılması daha ucuza gelir. Ancak güncel motorlara uygun viskoziteye sahip mineral yağ bulmak zor olacağı için uygun fiyatlı sentetik yağlarla da aynı işi yapabilirsiniz. Rodaj açısından arada bir fark yok.
Yağ değişiminden önce motor temizleyici koyan var , birde gidip açık motor yağı koyup motorun pisliğini temizledikten sonra kendi tercih ettiği oahalı yağı koyan var.
Bence sürekli aynı yağı kullanmak lazım. 15 dakika çalışıp boşaltacağın yağı ucuz koyabilirsin. Ama o yağın illa ki bir miktarı motorda kalır.
Dolayısı ile sizin verdiğiniz örnekteki mineral yağın da illa ki bir miktarı motor içinde kalır.
Kaldı ki piyasada düzgün mineral yağ da pek yok.
yeni bir araç satın aldım 0-1000 km arasında mineral yağ kullanmak istiyorum aracın üzerinde 5w30 veya 5w40 tam sentetik motor yağı var bunun muadili olan mineral yağ nedir bilen var mı
Mineral yağı neden kullanmak istiyorsunuz?
yukarı yer alan açıklamayı okumadınız galiba motoru alıştırmak için istiyorum
Size iyi günler dilerim.
@ubinicioglu yani nesil (kaliteli) hiçbir tam sentetik yağın mekanik ve kimyasal özelliklerini (viskozite, ısıl dayanım, kullanım süresi, yüzey genleşme (metale yapışma) vs) mineral yağlar karşılamaz. Hele ki yeni nesil görece düşük hacimli, düşük töleranslı bir motor kullanıyorsanız sentetik yağın yanından geçemezler.
Lütfen tam sentetik yağ kullanın.
Son dönem bazı üreticiler sınırlı üretim mineral yağ ürettiler. Cidden çok pahalı .Bunlar eski araçlara özel geliştirildi. Yeni araçlarda kullanmanın mantığı yok.
Rodaj süresince mineral kullanmanın mantığı yok. Ucuz diye kullanıyorlar herhalde.
mineral yağ gerekli değil.
Can ve Emre bey'in bu konudaki tavsiyelerine tamamiyle katılıyorum.. İlk 50-100km de yada en geç 500km içinde bence de aracın yağının değiştirilmesi mutlaka gerekli.. Fakat 1000km sonra rodaj bitiminde ve 5000km sonra motor açma süreci bittikten sonra neden ikinci ve üçüncü kez tekrardan yağ değişimi gerekli bunun mantığını video yu 3-4 defa seyretmeme rağmen pek anlıyamadım..??
Evet en geç ilk 500km içinde motorun üretim aşamasında, kalıba dökümü sonrası kalan metal tozları metal parçalarının silindir içine kaçıp ciddi hasarlardan önlemek için yağ değişimi önemli ama ya sonraki yağ değişimleri neden? 1500km sonra rodaj bitiminde neden tekrardan yağı değiştiriyoruz..? Neden 5000km sonra motor açma evresi bittikten sonra yeniden 3.kez yağı değiştiriyoruz?
aynı gerekçe ile. O tozlar azalmakla beraner 10 bin km ye kadar dökülür. ayrıca bu süreçte motor daha fazla ısındığı için yağı daha çok karartır. Yağ değişimi neticede 150 200 liralık bir şey. Siz motordan maksimum verim almak isiyorsanız bunlardan kaçmayın. Normal kullanımlarda da yağ değişim aralığını 10.000 km ye kadar uzatmayın. 7-8 bin km de yağ değişimi motoru daha temiz tutar. bazı markalarda 20.000 km filan yazılmış imkansız bişey o km de yağ temiz kalsın.
Benim araç daha 1 ay önce aldık. VW Golf Mk7 1.6 TDI 110hp Man. vites (euro 6 motor)
450 km'de motor yağı, yağ filtresi ve karter tapasını değiştirdim.. Piyasada çok fazla sahte yağ var, bu yüzden güvenemedim gittim servisten Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 aldım.. Litresi 62 lira ve 1 litrelik kutularda satılıyor.. Motor 4,5 litre yağ alıyor ve 5lt yağa 310 tl vermek zorunda kaldım.. Alttan tapayı çıkarttılar yağ süzülürken ufak şeffaf bir kaba bir miktar yağı aldım.. Daha 450 km deki aracın yağ simsiyah zift gibiydi.. Bekledim bekledim yağ biraz çöksün diye ama değişmedi ışığa tutunca hiç birşey gözükmüyor.. Doğal olrakta metal tozlarını göremedim..!!!
Artık hiç bir firma 10.000km yağ değişim aralığı vermeyor.. hepsi 15.000km de çağırıyor.. Tamam evet 7-8 bin km yağ değişimi motoru daha temiz tutar ve daha sağlıklı bir motora sahip oluruz.. Fakat bu sefer de başka bir sorun ortaya çıkıyor.., buda sık değiştirilen yağın viskozite oranı sürekli yüksek kalıcak bu da aracın yakıtını etkilicek.. Yani her yeni yağda doğası gereği viskozite oranı yüksektir ve biz bakım aralığı gelmeden motor sağlıklı çalışsın, temiz kalsın diye daha erken yağ değişimi yapacağız ama bu sefer de viskozite oranı yüksek olucak ve viskozite oranı düşene kadar 2-3000km yakıt tüketimi artacak
Viskozite motorun ısısyla değişir. Ve ölçümler yeni yağla yapıldığından sizin için doğru olan sıfır yağın viskozitesidir. Yağın sahtesi vardır ama genelde piyasada bildik yerlerden alırsanız sıkıntı olmaz. 5 litre yağa 310 gibi rakamlarla karşılaşmazsınız.
Viskozite motorun ısısıyla değişebilir ok, ama benim demek istediğim sıfır yağın viskozite oranı yüksektir ve belli bir süre kullanılmadan normal seviyelere düşmemesi ve yakıt tüketimini artırması idi.. yanlış mı düşünüyorum..?
Viskozite değerinin ne kadar değiştiği ve bu değişimin etkilerinin (yakıt tüketimi gibi) ölçülmesi gerek. Ölçüm sonuçlarına göre fayda maliyet analizi yapılmalı. Günümüzde yağlar çok pahalı hale geldi. Bu nedenle üreticiler daha uzun periyodik bakım süreleri vermeye başladı. Tabi bunda yağ teknolojisinin gelişmesi ve sentetik katkıların büyük etkisi de var. Yağın viskozite değerinin değişmesi ile artan tüketim miktarı maliyeti ile yağın erken değişim maliyetinin karşılaştırılması şart.
Anlıyorum.. araç daha 450km'deyken gittim yağını ve filtresini değiştirdim.. Yağ simsiyah zift gibiydi video'da dedikleri gibi; (çıkan yağda parlak metal tozlarını/artıkları göreceksiniz) dedikleri olay neden gerçeklerşmedi bunu öğrenmek istiyorum..neden göremedim? daha 450 km deki aracın yağı simsiyah zift gibi olduğundan şeffaf kaba koymama ve ışık altında bakmama rağmen "metal tozlarını" göremedim niye?
Hem otomobillerim de hem de şimdiye kadar aldığım motosikletlerimin ilk yağ değişiminde bende görmedim. Sadece motosikletimde vites kutusu ve motor bir arada çalıştığı için yağa daha fazla metal çapağı düştüğünden her 7500km deki değişimlerimde mıknatıslı yağ tabası üzerinde çok az, toz zerresi şeklinde ancak parmağınıza alıp sürttüğünüzde bile çok net hissedemediğiniz metal zerreleri gördüm. Sizin görmemeniz gayet doğal çünkü görünecek kadar büyük ve çok fazla miktarda olsalardı o motoru yenilemeniz gerekirdi. Daha önce de söyledim gene tekrarlamak istiyorum. İlk km'lerde çok zorlamadan kullanın ilk yağ değişiminden sonra keyfinize bakın. Çok kafaya da takmayın. Eğer kendinize "Ben bu aracı 1000000km kullanacağım ama motor bitmeyecek" diye bir hedef koyuyorsanız ona bir şey diyemem. Bunu yapabilmeniz için de yağ harici bir çok kriter daha işin içine girer.
Ayne dediğiniz gibi aracı çok zorlamadan 2000-2250 devirde vites değiştirerek 100 km hızı aşmadan kullanıyorum.. (İlk yağ değişiminden sonra keyfinize bakın demişsiniz) anlamadığım 1500km sonra motor için rodaj evresi bittikten sonrası yağ değişiminden sonra mı demek istediniz..? yoksa 10.000km sonra mı?
-Motor 1.Seviye rodaj: 1500km’ye kadar 2500 deviri geçmeden (benzinli)
Dizel araçta rodaj evresinde 2250 devirde vites değiştiriyorum fakat bu sefer de vites değişimi sonrası devamında ki bir üst viteste çok düşük devirde kalıyor.., ve gaza hafif hafif bassamda ister istemez boğulma oluyor araç çekişi azalıyor.. bunun bir çözümü olmalı yada araç dizel de olsa 2500 devir bandına yaklaşmalı en az 2400 devir bandında değiştirilmeli diye düşünüyorum sizin fikriniz nedir..?
1500km'den sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle 1500km'yi şehir içinde yapıyorsanız zaten o 1500km değil motor çevrim ve çalışma saat hesabına göre 3000km'ye yakın bir km ye denk geliyor. Çünkü şehir içinde 1500km yapmak ile uzun yolda 1500km yapmak motor için aynı şey değil. Yürüyen aksam ise net 1500km yapar.
Araç 2500 devir istiyorsa o devirde değiştirin. Merak etmeyin sorun olmaz. Rodaj döneminde yapmamanız gerekenler römork çekmek gibi motoru zorlayıcı hizmetler, yüksek devirde uzun süre kullanım, ani ve sert gaz ile ivmelenmek. Bunları yapmadan kullanın sorunsuzca rodaj dönemini tamamlamış olursunuz.
Şunu tam anlamadım.. Şimdi siz şehir içinde 1500km yapmak motor çevrim, trafik yoğunluğu vs. den dolayı zaten yaklaşık 3000km ye mi denk gelir demek istediniz..? Yoksa eğer rodaj evresi şehir içi trafikte geçiyorsa 3000km mi olmalı..? Demek istediniz
İlk anladığınız gibi. 1500km görürsünüz ancak gerçekte motor 3000km yapmış gibi çalışmış olur. Çünkü şehir içinde ortalama 25-30km/h hız ile sürüş gerçekleşir ve çok fazla dur kalk ile rölanti de çalışma söz konusu olur. Ayrıca motor şehir içi hızlanmalarda uzun yola göre daha devirli kullanılmış olur. Daha iyi anlamak için şöyle bir senaryo yapalım 1500km yolu 100km/h hız ile 2000d/dk çevirirken ki motor çalışma süresi, çevrim sayısı ile hedefe varış süresini hız ile hesapladığımızda 15 saat gibi bir süre yapıyor. Şehir içinde de aynı km yi yapacağımızı düşünelim. 1500km şehir içinde sabit 50km/h ve devamlı dur kalk ile yaptığımızı düşünelim. Hız yarıya düştü netice de sabit hızla gidiyor olsak 30 saatlik bir sürüş yapmamız gerekir. Netice motor daha uzun süre çalışmış olacak, devir sabit değil devamı değişken ve sabit sürüşe göre daha yüksek devirde gezecek ve motor daha fazla çalışmış olacak. Motor böylece şehir içi 1500km'lik rodaj evresinde ek bir 1500km çalışmış gibi daha da iyi rodajlanmış olacak.
Kanalınızı ilgiyle izliyorum ancak seyrederken eziyet çekiyorum arkadaşlar.
Can bey, emre beyin sözünü belki 100 kez kestiniz. Arkadaşınızın sözünü nasıl alırım nasıl bir örnek / açıklama yaparım diye hazırda bekler bir durumunuz var. Malesef bu durum teknoseyir videolarının bazılarında da var. Bu da sıkıcı ve hoşnut bir durum oluşturuyor.
Sizleri tanımıyorum ancak severek izliyorum. Lütfen önce kendinize saygı gösterin sonrada bize.
Bu video nerdeyse 4 ay önceye ait.Bu gönderinin her cevabında bu benzeri yorum zaten geldi ve cevaplandı.Gerek Can abi,gerek Emre abi zaten yorumlarda bunun sebeblerini açıkladılar.Bence aradan bu kadar süre geçmesine rağmen bu konunun hala uzatılmasının hiç bir manası yok.Biraz da ayıp oluyor.
Ayni marka model ve benzer dusuk kilometrede 2. el aldigimiz 2 aracta hissiyat olarak en az 10 beygirlik fark var. 2 araci da en az 60 bin km kullanmis ve her turlu bakim, temizlik ve iyilestirmeleri yapmis birisi olarak aradaki bu farkin rodaj surecinde aracin kullanimina veya rodaj yapilip yapilmamasina bagliyorum. Tuketim konusunda da rahat 0.5 lt oynuyor. 60-70 liralik yagdan tasarruf etmek icin bu riskleri almaya gerek yok diye dusunuyorum.
@can , @lawnmower ford courier team sayfasindan bircok arkadasim dizelde rodajin km araligini merak ediyor videoda kisaca deginmissiniz ama benzinli araclardaki gibi 500km ve 1000km 2 defa yag ve yag filitresi degisimi olup 2500 kmye kadarda sakin kullanimmi olucak sonra yavas yavas 5000km ye kadar devir yukselticez dogrumu anlamisim. bunu bir aciklarsaniz svinirim.
Çok açık ve net çok fazla yorum yapmaya gerek yok AĞZINA SAĞLIK HOCAM .Ayrıca eleştiri yapıp terbiyesizleşme'nin anlamı da yok arkadaşlar basit olduğunuzu kimsenin öğrenmesine de gerek yok.