Araçlarda otomatik vites türleri
Otomatik vitesli bir otomobil almak, seçenekler çoğaldıkça kolaylaşır zannediliyordu. Büyük yanılgı oldu! Hepsinin adı otomatik, ortak özellikleri debriyaj pedalından yoksun olmaları olsa da hem kullanım karakterleri, hem de teknik altyapıları tamamen farklı otomobiller kafa karıştırıyor. Bu program ile konuyu biraz daha anlaşılabilir hale getirmeye, muğlak hususları açmaya çalışacağız. Vites düşmanınız olmasın, iyi seyirler!
bak işte bu konu hakkaten önemli !!!
dinlemesi keyifli, muhteşem bir sohbet olmakla birlikte, araba alınacağı zaman başvurmamız gereken çok önemli bir kaynak olmuş.
emeğinize sağlık...
İçten yanmalı motorlu taşıtlarda karşımıza çıkan zorlukları, ateşin binbir çile ile bir tahta ve kuru ot ile yakılması zamanlarına benzetiyorum ben. İnsanoğlu, daha sonraları çakmak taşlarını birbirine vurarak ateş yakmayı öğrenmiş, hatta bunu taşınabilir hale bile getirmeyi başarmıştı, yüzyıllar gerektiren müthiş bir teknolojik süreçti bu miladtan önceki çağlar için.
Sonraları bunlardan daha pratik yöntemler bulmuş olsalar bile, 1800 lerde kibritin icad edilmesi ile bir daha kimse basit bir ateş yakmak için bu kadar emek harcamayacaktı. 1900 lerin başlarında ise, şimdilerde sıkça kullandığımız çakmağın piyasaya sürülmesi, bunu iyice perçinlenmiş oldu.
İşte insanoğlunun yüzyıllar boyunca geliştirmek zorunda olduğu bu ateş yakma teknolojisi, şu an bir parmak hareketine bakmakta ve miladtan önce konuşmayı öğrenmek kadar önemli ve görece kolay olan bu işi, eminim aramızdan 10 kişi birleşip 1-2 saat bile uğraşsak beceremeyiz.
Demek istediğim şu ki; elektrikli motorlarla birlikte bu muhteşem içten yanmalı motor ve şanzıman teknolojisi tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş olacak. Tabiki bu teknolojik birikim başka alanlarda da kullanılmaya uzun bir süre daha devam edecektir, fakat bir daha hiç bir zaman 20nci yüzyıldaki kadar hızlı ilerlemeye ihtiyaç duymayacak, tabi burada ağır sanayiyi ayrı tutmak zorundayım.
50 sene sonrasının mühendisleri, ustaları, altlarındaki elektrik motorlu ve şanzımansız, ihtiyaç duyulan enerjinin bir kısmını güneşten sağlayan, kendi kendini süren, bizimle konuşan otomobillerine binerlerken, eminim ki şimdiki ustalarla gurur duyacaklar, bizlerin, bizden öncekilerle gurur duyduğu, hayranlıkla andığı gibi 🙂
foti
altyazı istiyorum ya 🙁 işitme engellilere de bir güzellik yapın
dincerk
Alt yazı çok çok önemli bir konu. 🙁
hem ingilizce, hem de türkçe altyazı, siteye ve izleyenlerine çok katkı sağlayacaktır. teknoseyir ekibinin, biraz özveri ile bu konunun üstesinden gelebileceğini düşünüyorum.
Biz de istiyoruz ama iş gücümüz yok maalesef.
Sezai
Sesi yazıya dönüştüren uygulamalar oluyor, Türkçe ne düzeyde becerebileni var bilmiyorum ama aklıma geldi belki bir fikir olur diye.
belki de aramızdan bazı gönüllü arkadaşların, bu işe bir el atma zamanı gelmiştir. Teknoseyircilerden böyle bir istekte bulunursanız, vakti müsait olanların seve seve katkı sağlacaklarına eminim ben. "foti" nick li arkadaş çok haklı bir istekte bulunmuş gerçekten.
steelfiist
2004 ten beri sitenizin ağır müdavimi olarak bu konuda yardımcı olmak isterim. çevirinizi ve altyazıyı hazırlayabilirim. mail olarak ulaşabilirsiniz.
hanifi özgül
Soğuktan yorumlar bile donmuş. Sadece bir tane yorum var bu saatte....!!!. Birde bu firefoxta yorumu her göndermeye çalıştığımda slow down, you post too fast! Uyarısı çıkıyorda bende bazen yazdıktan 2-3 dk sonra sekmeye dönüp yourmu gönderiyorum. Neden böyle oluyor bilen varmı..
Yayına gireli 1 saat oldu yorum gelmemesi normal 🙂
kadir
Gece makarneks incelemesi girdi 😀 Youtube gösteriyor, burda yok. Miss 🙂
Edit: Murat abiye cevap gibi olmuş amma lakin öyle değildir..
E.C.ARAT
Makarneks incelemesi çok güzeldi bence.Tuz konusu falan kimlerin işine yarar gibi öneriler.Ama buraya gelmez bence.LP gündemde film yıldızı-manken haberleri yapanlara tepki göstermişti.(Bence gelse iyi olur aslında çekim,pişirme,montaj falan emek yani)
Can abi çok zayıfladı bence makarneksten fazlasıyla beslenmeli artık 🙂
Ender
ohhh beee, sonunda bir otoseyir : )
Ahmet Serhat
Merhaba,
Otomatik şanzuman ile bir derdim olmadı, olsunda istemem 🙂 Ancak artık otomatik vites bir araç almak ihtiyacı ciddi hasıl oldu.
Max. 25.000 civarında model, tarz, tutup tutmaması bağımsız minimum sorun ve maximum ekonomi politikası ile önerebileceğiniz araç ne olur. 4 teker olsun 4 kişi binebilsin üstü kapalı olsun yeter :))
Ford Focus mk1, Honda Civic, yuvarlak farlı Toyota Corolla. 😉
Ahmet Serhat
Can bey teşekkürler.
güzel bir sohbet olmuş kolay gelsin
Vallahi alem adamlarsınız, Benim kişisel vites kullanımıma hiç bir otomatik yetişemiyor, birde şu hıza göre yada devire göre vites seçmeleri yok mu öldürüyor adamı 🙂 escort xr3i ( 845kg )1.3 85Hp'lık arabam ile benim yol olsa 4. vitese geçip 90km çıktığım yokuşu kullandığım hiç bir otomatik vitesli en eskisinden en yeni dsg (türevlerinden) hiçbirisi ile 50km'yi bağra bağra geçemediler hala kayıştan, robottan vites yükseltmesini bekler oluyorum ve yok efendim şu kadar mili saniyede vites geçişi yapıyormuş hikaye tamam sarsıntsınz geçişleri yapıyorlar ama araçta trafik için değil otobanda gitmek için ayarlanmış vites oranları ile hep bir tedirgin gidiyorum. kolay gelsin
İşte bunun için şanzımanlarda farklı modlar var. Standart mod ekonomiyi ön planda tutar. Ayrıca sizin aracınız bir istisna, çünkü çok hafif. Şu an piyasada bulacağınız otomatik şanzımanlı arabaların hiçbiri 1 tonun altında değil, o yüzden yokuşlarda zorlanmaları normal.
Merak uyandıran bir konuda oldukça detaylı bir anlatımda bulunmuşsunuz.
Çok teşekkürler.
Bu arada ufak bir sorum da olacak. 25-35 bin TL fiyat aralığındaki 1.0 motor hacmindeki benzinli otomobil modelleri arasında tavsiyeniz hangi marka / model olur.
Peugeot 208'in 3 silindirli modelini almayı düşünüyorum.
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost'a bakmanızı öneririm. Küçük motorlar arasında en popüler olanı o.
umut51
Ferrariyi tekmelemeyin:)
Dsg gayrı olmazsa olmaz oldu. Ben ilk golf goalde görmüşüm kuru idi onda sonrasında yağlı denediler tutmadı kuruya döndüler mecburen.
Ismail
Tam 48 dakika boyunca Emre bey ile Can bey cincemi konusuyorlar yoksa japoncami diye dusundum.Ama muhabbet super.Sikilmadan izledim.Artik birileri ile konusurken dsg msg derim agizlari acik kalir :).Ama benimkisi shader,mhz falan.
Rüçhan Kaan
Çok iyi olmuş, çok da güzel iyi, çok iyide güzel olmuş. Otoseyir logosu görmeyeli baya olduydu zira.
http://www.caranddriver.com/reviews/2013-honda-accord-sedan-first-drive-review
hondanın 2.4 cvt şanzımanı var. 3,0 da olması lazım.
Buralara gelmiyor tabi. 🙂 ABD'de motor ve şanzımanlar nispeten daha az zorlanıyor, çünkü trafik yok. O arabayı buraya getirseler büyük ihtimalle şanzınan sıkıntısı yaşanırdı.
E.C.ARAT
http://www.flickr.com/photos/30405858@N05/6452356137/in/photolist-aQb1FB-eLVku6-dwMc1S-ax1yBa-aFTUma-apKEm7-aiAoni-bt8Ue8/
Wallpaper isteyenler için.Bu fotoğrafın olduğu flickr sayfasında eski-yeni pek çok otomobil,kamyon,iş makinası,supercar,motosiklet,traktör görüntüsü var.Fransız biri yapıyor güzel katalog bence ilgilenen baksın.
E.C.ARAT
Bu arada ağustos ayında Ataköy Migros da girişteki Ferrari FXX in benzerlerini görmüştüm.(F430 gt,California,458 Italia modellerinin-1.10,ready to run)-179- liraydı.Bimden aldığınız Porsche gibi sandım almadım.Sizin aldığınızı bilseydim alırdım:)
Almayın, isabet olmuş 😀
DRIVER
2012 model vw golf 6 122 hp manuel vites araç kullanıyorum fakat şanzıman ve ara hızlanmada sorunlar var. Araç 1. viteste kalktıktan sonra 1deyken gaz verip bıraktığımda araç öne doğru sarsıntılı bir şekilde yığılma yapıyor. Ayrıca 2. vitese takıp dip gaz yaptığımda araç, gaz pedalının konumuyla alakasız olarak gazı kendi isteğine göre alıp yavaş yavaş hızlanıyor. İlk günkü gibi gaz yemesi ve çekişi kalmadı. Orjinal yetkili servise götürüp iki kez anlattım fakat bunda birşey yok deyip geri gönderiyorlar. Aracın hiç tadı kalmadı. Lütfen bana bir açıklama yapın? Teşekkürler.
DRIVER
Bir de bize cavap yazsanız.
Sensörsel bir sıkıntı sizinki. Ya yakıt besleme sisteminde problem, ya da şanzıman beyninde. Motor teklediği için şanzıman afallıyor veya doğru vitesi seçemiyor belli ki.
Tabi otomatik vites konusuna yazılınca aradaki "manuel" ibaresini algıda seçmişim. 🙂
Sıkıntı enjeksiyon ile ilgili.
DRIVER
Yakıt püskürtme de yani sorun. Bu sorun nasıl olur ki araba daha 1 yıllık.
Onu nasıl söyleyecem ben servise, dediğimizi inandıramıyoruz ki. Söyleme usulunu de belirtirseniz çok iyi olur.
DRIVER
Bir de bunu söyledik onlarda sorunun doğru olduğunu kabul ettiler. Garanti kapsamında sorunu düzelttirebilir miyim?
Hatalı yakıt alımı garanti kapsamına girmez. Benzincinin üçkağıdından olur ekseriyetle enjektör bozulması. Lambda(oksijen) sensörü de saçmalıyor olabilir. En iyi ihtimalle 600-700 TL civarı masrafla kurtulursunuz. Garantiden pek birşey beklemeyin.
DRIVER
Yakıttan olduğunu sanmıyorum zaten her zaman aynı yerden alıyorum. 95 oktan shell. Fakat yağmurlu bir havada sürüş yaptıktan 1 gün sonra bu sorun başladı. Daha sonra uzun yola gidip geldim ondan sonra iyice arabanın karakteri bu yönde oldu.
Tekrar Teşekkür Ederim. İyiki Varsınız.
Rica ederim, sızan yağmur suyunun ECU'ya kadar ulaşması skandal olur... Çok düşük bir ihtimal olmakla beraber imkansız değil tabi. Aynı benzin istasyonundan dibe çökmüş tortulu benzin almak dahi mümkün. Sabah ile öğleden sonra arasında yakıt kalitesi fark ediyor. Bir de dönem dönem istasyonların yaptığı üçkağıtlar vaki. O nedenle akaryakıt üzerinde duruyorum ben.
Selamlar,
Bana yakıt kaynaklı enjeksiyon sorunu gibi geldi önce. Ama,
"Ayrıca 2. vitese takıp dip gaz yaptığımda araç, gaz pedalının konumuyla alakasız olarak gazı kendi isteğine göre alıp yavaş yavaş hızlanıyor."
Bu kısma takıldım. "Gaz pedalının konumundan bağımsız" derken? Yani %10 basma ile, %30 basma aynı tepkiyi mi veriyor?
Gaz telsiz (drive by wire) sistemlerde motor devrine ve yüküne göre uygun gaz verilir. Alt devirde gaza yüklenmek en sık yapılan geri dönüşsüz hata olduğu için son dönemde üreticiler hep kablo bağlantısı tercih ediyor. Tabi bu araç vitesteyken 2000 devir civarında gaza üçte bir de bassanız, dibe de yapıştırsanız gaz kelebeğinin %30'dan fazla açılmayacağı anlamına gelir...
DRIVER
Alakasız derken yani verdiğim gazın karşılığını çekiş olarak alamıyorum. Pedalda tepkisizlik var. Gaz hissi eski kadar canlı değil. Belli bir hızda gitmek için artık gaza daha fazla basmam gerkiyor. Bu nedenle yakıt sarfiyatıda arttı.
DRIVER
Bir de araçda bu sorun olmadan önce arabada belli bir hızda giderken mesela 56-60 km ile giderken hiç gaz vermediğimde araç o anki hızını daha uzun süre tutuyordu( eğimsiz yolda) fakat bu sorun ortaya çıktıktan sonra yokuş aşağı inerken bile araç sanki kendine karşı direnç oluşturuyor çok fazla yavaşlıyor. Velhasıl dip gaz yapınca araç yürüyor çektiğim zaman fren yapıyor gibi( stop etmiş gibi) hissettiriyor.
Barış
Çok önemli konu. Daha sıkı otoseyir istiyoruz. 😀
Abi en temizi elektrik. Şanzıman yok. En yüksek hızı fazla değil ama torku çok iyi diye biliyorum. Hibrit araçlarda benzin motorunun da tekerleğe bağlı olmasına gerek yok bence. Jeneratör gibi çalışıp sabit devirde elektrik üreterek pili şarj etsin. Mis gibi işte
Pilli araba mı olurmuş yahu! 😀
kadir
Ya şarj da etsin. Ayrıca elektrik motoru gerekli enerjiyi jeneratör gibi çalışan motordan alsın büyük oranda nolur ki. Araçtaki akü kütlesi yarı yarıya düşürülsün, ağırlık azalsın. Ne bileyim gerekli enerji ihtiyacı sanki daha az olacak gibi geliyo 🙂 Hesaplamak lazım da bu adamlar petrol yerine ileride aküden para kaldırmayı hesaplıyorlar gibi. Ondan doluru varsa da olmaz galiba bu iş. Bu akü/pil muhabbetinden çok ekmek yiyecekler sanırım.
Fuel cell / yakıt pili hepsinin ilacı...
Merhabalar birkac sorum olacakti. Öncelikle arabamiz palio speedgear 2004 model vitesin fotografi burada var http://www.fiatforum.com/punto-ii/325646-fiat-punto-5-door-2002-automatic-transmission-model-auto-tiptroni.html
1- tiptronic te + – vites degisimlerinde ayagi gazdan cekmek gerekiyor mu ?
2- arabayi D de mi yoksa + – ile mi surmek daha iyi öneriniz nedir verim ve performans bakimindan ?
3- L nin anlami ve amaci nedir ?
Şimdiden tesekkurler. 🙂
1- Ayağınızı gazdan çekmenize gerek yok.
2- Otomatik modda (D) sürmek daha mantıklı. Manuel mod otomatik modda sıkıntı yaşanan özel durumlar için tavsiye edilir. Tek kavramalı robotize şanzımanlarda robot gerizekalı olduğu için manuel modun daha sağlıklı olduğu söylenir, ama sistem genel olarak sıkıntılı olduğundan bu da kesin bir çözüm değildir.
3- L "low" anlamına gelir, düşük vites seçeneğidir. Yokuş inerken veya arabanın fazla hızlanmasını istemediğiniz durumlarda bunu seçebilirsiniz. Sadece özel durumlarda kullanılır.
Speedgear Fiat'ın üretegeldiği en iyi şanzımanlardan. Manuel modu tercih ederseniz manevra planlamada şanzımanı tahminlerden kurtarmış olursunuz. Yolun devamını göremiyor araba malum 😉
Ama otomatik kullanmanızın hiçbir zararı yok.
Cevaplariniz icin tesekkurler bir de D modundayken E yani ekonomi modu tusunada basilinca performans dususu yasaniyor sizce ne kadar yakit tasarrufu yapiyor bu performans kaybina degecek oranda midir ? Yoksa manuel modu mu yakit tasarrufu bakimindan daha avantajli ?
Manuel tabi ki en avantajlı olan sistemdir ama teoride 😀 Sizin zihninizi meşgul etmesin diye ekonomi modu erken vites büyütmeye odaklanır, yokuş ve virajlarda dezavantaja dönüşür. Manuel mod güya sportif beklenti ile tasarlanmıştır ancak ülkemiz şartlarında ekonomi için de kullanılabilir...
Ben bu şanzuman CVT diye biliyorum. Subaru'daki ile aynı olması lazım.
Arkadaşlar cevap vermiş, sadece 1. seçenekte eğer yığılma yapıyorsa, gazı çekmek yığılmayı engelleyebilir (508'de ben öyle değiştiriyorum, yığılmıyor :))
Bir de, D'de sürün, çok takılmayın. Ancak, engebeli ve virajlı yollarda insiyatifin sizde olması vites geçişlerindeki sapıtmaları engeller.
balcis
şimdi videoyu biraz karışık bir ortamda izledim sınıflandırmaya gerek görüyorum.
tek ve kuru kavrama (amt)
çift ve ıslak kavrama
çift ve kuru kavrama (dsg)
temeli bu mudur? videonun başındaki klasik otomatik başka bir tür değil de viskoz kavrama olan çift ve ıslaktı değil mi?
Çift ve ıslak kavramaya da DSG denebiliyor yerine göre. Audi'de ikisine de aynı isim veriliyor mesela (S-Tronic). A3 ve A1'dekiler kuru, daha yukarıdaki modellerin kullandıkları ise ıslak tip DSG oluyor.
Videonun başında anlattığımız klasik otomatiklerin DSG ile alakası yok, çünkü onlar robotize değil. Sistem daha farklı onlarda. Basit, arızasız, konforlu ama verimsiz bir yapı var. Amerikan arabalarında hala sıklıkla tercih ediliyor. Diğer markalar ufak ufak robotize şanzımanlara kaymaya başladı. Konforun ön planda olduğu büyük ve lüks arabalarda da hala klasik tip şanzımanlar tercih ediliyor tabi.
Oğuzhan
Can Abi Yani Otomatik Vites Alırsan Şanzımanı,Balataları Da Araya Katarsak Nasıl Bir Araba Almayız Veya Hangi Markaların Modellerini ?
Peugeot 307 1.4 HDi tiptronik.
"Almayız" demiş de arkadaş, alınmaması gereken bir öneri, değil mi 😀
Yo, çok süper arabadır 307. Ben de Toyota Auris 1.4 D4D MultiMode önereceğim arkadaşa. Kaymak gibi sürüşü olan çok sorunsuz bir arabadır.
selamlar ben dsgli golf mk7 sahibiyim. aracın kitapçığında araçta launch control olduğu yazıyo. asryi kapayıp spor moduna alıp frene ve gaza tamamen bastığınızda kullanıldığı yazıyo iyi hoşta ben bu launch controlün şanzumana zarar vereceğini düşünüyodum başta. sonra dedimki kendi kendime zararı olsaydı kitapçığında yazar veya uyarı yazarlardı. çünkü kitapçıkta çok eften püften şeylerin uyarısı var. dedim demekki zararlı değil yazmadığına göre? siz ne düşünüyosunuz acaba bu konuda?
aracı alalı 6 ay falan oldu şanzumanı elime alırım diye deneyemedim daha :).
Denemeyin zaten, Golf için gereksiz birşey. 🙂
Hızlı kalkışlarda aracın motor devrini yükselterek kavrama yapmak için o mod. Debriyajı zorlar ve katalogdaki hızlanma verilerine olanak tanır. Üst seviye spor otomobillerde kullanılan sistemdir. Fakat gerçekten hızlı kalkmak için patinaj çekmeden yola aktarılan maksimum güç esastır. Türkiye asfaltında "LC" sizin arabanıza patinaj çektirip vakit kaybettirir o kadar.
Mehmet Güneş
Beyler düz şanzumandan şaşmayın !...
Hele şimdi yeni nesil düz şanzuman arabalarda yokuşta kalkış destek sistemi koydular. Tadından yenmez. Otomatik vitese hiç ihtiyaç yok.
Sayın uzmanların anlattıkları şeyler çok teknik. Ben şahsen sonuna kadar izleyemedim. Sıkıldım.
Neden düz vites?
1 - Otomatik vitesler çok yakıt harcarr. Bir defa düz şanzumanlı araçlara göre 100-150 kg daha ağırdırlar. Unutmayalım dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz.
2 - Yeni nesil otomatik şanzumanlar arıza vermiyor deniyor ama Allah yapısı değil ya bunlar, bir verdimi de yandı gülüm keten helva. Cüzdan boşaldığı gibi banka hesabı da boşalıyor. Benden söylemesi
3 - Arazi araçlarında otomatik şanzuman kullanılıyor dedi uzmanlar. Otomatik vitesli arazi araçları gerçek arazi aracı sayılmazlar. Yabancıların "lady model" dedikleri türden asfalt 4x4 leridir. arazide çuvallarlar. 55 binTL lik Suzuki 3K 4 çeker arazide 500 bin TL lık otomatik şanzumanlı suvlara nal toplattırır.
Bu yazdıklarıma Can beyin vereceği cevap varmıdır? Merak ediyorum.
Güzel espri Mehmet Bey ama ciddiye alan takipçiler çıkabilir, o nedenle maddeleri birer birer tekzip tadında irdeleyelim 🙂
Yokuşta geri kaydırmaktan muzdarip olduğu için otomatik vitese yönelen kullanıcıların zaten ehliyetleri gözden geçirilmeli. Otomatik vites bir tembellik olarak da ele alınmamalı. Ateşleme zamanlaması ve hava ayarını da yapsın şoför delikanlıysa; hatta manuel vitesi de senkromeçsiz, çift debriyajla idame etsin ki namı yürüsün 😀
Teknoloji ilerledikçe, yol ağının kalitesi arttıkça taşıt işleyişinde insan zekasına duyulan ihtiyaç, çözülecek problemlerin öngörülebilir hale gelmesiyle ortadan kalkar. Gelişmiş trafik ağları ile aramızdaki fark bu. Yol şartları kötüleştikçe öngörülmeyen müdahle ihtiyacı çoğalıyor, otomatik sistemler eksik kalıyor.
Otomatik vitesler aynı arabanın manueli kadar yakıt harcar. Şoför şuursuzca gaza bastığı zaman daha çok tüketme eğilimine girerler, doğru. Eski tip ve az vitesli üretimler daha çok yakıt harcıyordu fakat bu bilgi 10 senedir ıskarta 😉 Bugün 7-8 vitesli otomatğin 6 ileri manuelden çok yaktığını savunmak için ayakların yere basmaması lazım. Acemi sürücü yönetiminde manuel vites hem müsrif, hem de motor ve aktarma sistemini yıpratacak şekilde kullanılabiliyor... Otomatik vitesin bir avantajı da doğru kullanmanın kolaylığıdır. Ağırlık farkı da sadece ekstrem örneklerde 150kg gibi değerlere ulaşıyor. Birçok modelde fark 50kg bile değil. Birkaç donanım kalemi ile ulaşılacak farktır bahsi geçen.
Otomatik vitesler manuele göre daha çok bozulabilir parça ihtiva eder. Ancak aynı sebepten daha sağlam üretilir. Ciddi hata yapmadıkça bozamazsınız. Aynı ölçüde hor kullanılan manuel vites de masraf kaynağıdır.
Gerçek arazi araçlarında, pahalı çekici ve iş makinelerinde otomatik vites kullanılır. Bunun sebebi de tork konvertörünün sönümleme kabiliyetine mazhar olmasıdır. Üzerine aşırı yük binen durumlarda motoru ve aktarma organlarını korurken kendisi de bozulmaz, ikmal ve bakım gerektirmez. Asfalt arazisinin yüksek arabaları ile en kolay ayırt etme yolu kullanılan debriyajın tipi olmalıdır. Kuru debriyajlı olmasına rağmen ek redüksiyon(takviye) olmayan ağır sıklet arazi arabası olmaz. Anca Suzuki Jimny gibi römork çekemeyen, bir tonun altında pireler olur.
Mehmet Güneş
Can bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Amacım polemik yaratmak, sinirleri zıplatmak değil ama iiyiniyetle şunu söyleyebilirim. Bir emekli Vatandaş olarak ben 7-8 vitesli aracı ne alabilirim ne de hayal edebilirim. Şu an ortadirek vatandaşın alabileceği otomatik şanzuman en fazla 4 ileri vitesli olanlardır. Ben kendi dünyamda onlarla düz vitesli olanları karşılaştırıyorum. Selamlar...
Estağfirullah, ekonominin ön planda tutulduğu araç alımlarında bütçe kontrolü için manuel tercihi işaret ettiğiniz gibi neredeyse mecburi ikinci el pazarında. Lakin sıfır kilometre tercihlerinde en alt çizgiye kadar indi çok vitesli otomatikler. Ve bu araçlar eskidikçe ikinci el piyasasını da dolduracak. Beş sene içinde çok yakan otomatiklerin ikinci el pazarındaki payının dibe vuracağı aşikar. Yerlerini manuele bırakmayacakları da.
balcis
bilakis 2. elde temiz diyebileceğim ve yarı otomatik şanzımanlı bir colt aldım, çok ama çok makul fiyata. bana arıza çıkarmadığı sürece (kayınbiradere çıkarmadı yıllardır çok şükür) her şekilde (vites geçişlerinde manuelmişçesine sarsıntı, yokuşlarda geri karçırma vs) debriyajıyla trafikte bacağı ele verme potansiyeli taşıyan [:)] manuele tercih ederim.
huzur öyle ya da böyle debriyajsızlıkta.
Mehmet Bey merhaba,
Ben de sizin gibi düz vitesin savunucularındandım. Ancak, İstanbul gibi bir şehirde, düz vites, hele hele benim gibi ayda 4000-5000 km yol yapıyorsanız, işkence gibi.
Yeni otomatikler cidden az yakıyor, bunda 7-8 vites olmaları en büyük etken. Can Bey de bahsetmiş, belki otomatik bir araç %3 fazla yakar yeni nesilde teorik olarak ama inanın, pratikte kullanıcıların %90'ında daha az tüketir. Çünkü, herkes vites değişimlerini doğru yapmıyor.
Mehmet Güneş
Sayın arkadaşım şehir içinde haklısınız. Ben istanbul trafiğinde bunalıma giriyorum. Ama şehirlerarası yolda Mitsubishi Lancer 1500 motor sedan arabam 100 km de 5.5 - 6 litre arasında yakıyor. 13 yıllık sürücü olarak vites değişimlerini zamanında yapmasam benim araba bu kadar düşük yakabilir mi? vites değişimlerini zamanında yapmama ancak acemilik dönemlerine has bir durumdur. Ayrıca örnejk olarak hep 7-8 vitesli arabalar gösteriliyor. Fiyatları kaç TL. Kaç kişi alabilir ki? Bir de bunu düşünmek gerek.
7 vitesli DSG şanzıman Seat Ibiza'da bile (VW grubunun Up! ve türevlerinden sonraki en uygun fiyatlı arabalarındandır) alınabiliyor. Diğer markalarda da (Renault, Ford, belki yakında Dacia) bunun benzeri örnekler mevcut.
Otomatik şanzımanlar, özellikle de çift kavramalılar milisaniyeler içinde vites değiştirirler. Sizin göz kırpma hızınızda bir anda bir üst veya alt vitese geçer şanzıman. Bunu elle, ayakla yapmak mümkün değil. En deneyimli yarış pilotları bile bunu yapamıyorlar. Vites zamanlaması ise ayrıca imkansız bir konu. Hiçkimse (buna işi araba sürmek olan profesyonel sürücüler de dahil) her seferinde (bir iki kez değil, her zaman) doğru zamanlamayı tutturamaz. Hele vites sayısı arttıkça işler hepten karışır. Otomatik şanzıman ise (tek kavramalı robotizeler hariç) her seferinde en doğru anda vites değiştirir. Vites değişim anları yolun eğimine, arabanın yük durumuna, motorun sıcaklığına, hatta rüzgarın yönüne göre bile değişir. Hiçbir insan beyninin bu verileri milisaniyeler içinde hesaplayıp her seferinde doğru vitese geçmesi mümkün değil. Bu yüzden otomatik şanzıman (eski az vitesli köhne şanzımanlar hariç) her zaman ortalama tüketimde manuel şanzımanla ya aynıdır, ya da daha iyidir.
4 vitesli köhne şanzımanlar da kalmadı artık, ancak birkaç modelde bulunuyor.
Mehmet güneş
7-8 vitesli arabalar hangi marka ve kaç TL kimse bu soruya cevap vermemiş. Türkiye'de kaç kişi bu arabaları alabilir. Değerlendirmeleri herkes kendine göre yapıyor. Toplumun geneline göre yapalım lütfen. Bugün piyasada yürüyen arabaların yüzde 95 i 4 vitesli.
Ziyaretçi
Mehmet Güneş senin okuman yazman var mı? Adam demiş işte hangi arabalarda olduğunu. Senin dandik mitsubishinin otomatik olanı 4 vitesli diye hepsini öyle sanıyorsun herhalde. Millete akıl vereceğine önce yazılanları oku, sonra da etrafına bakın. Belki hakikati görürsün.
Mehmet güneş
Anonim kavga ve hakarete gerek yok. Şu 7-8 vitesli arabaların fiyatlarını da bir yazsanız da ne kadar boş tartışma yaptığınızı hayal içinde yüzdüğünüzü millet görse. O senin Dandik dediğin araba türkiye'nin en sağlam arabalarından birisi. bilmediğin konuda konuşma.
Mehmet Bey,
"Türkiye genelinin %95'i 4 vites kullanıyor" demişsiniz ama bu çok büyük bir yanlış. Bu oran, %5 bile değildir. Son 20 yılda satılan araçlar içinde 4 vitesli bile yok ki (belki çok az vardır).
Piyasayı ne kadar takip ediyorsunuz, bilmiyorum ama eğilim değişti. Eskiden dizel yoktu, şimdi %70. Otomatik oranı da çok arttı. Seat Ibiza örneği verilmiş, 37000 TL'den başlıyor. Clio 'nun boş dizeli aynı fiyata. Burada, alan kişi dizel ve otomatik arasında kalabilir, ona göre yönelir. Ve, Ibiza DSG şehir dışı 4.4 yakıyor, 7 ileri şanzımanı sayesinde. Ve bunu yaparken de çok seri olabiliyor.
6, 7,8 vitesli otomatik şanzımanlar, şu anda satılan otomatikler içinde yüksek orana sahip. Benim aklıma gelen, eski sistemli bir tek Hyundai var...
Mehmet Bey bazı anonim kişilerin densizlikleri için sizden özür dileriz. Ancak üslupları yanlış da olsa söylediklerinde doğruluk payı var. Maalesef konuya hakim değilsiniz ve söylenenleri okusanız da idrak edememekte ısrarcısınız. Ben size neredeyse en küçük sınıftan (yani B segmentinden) itibaren 7 vitesli otomatik şanzımanların seçenek listesine eklendiğini söyledim. Hatta birkaç tane marka ve modelden de bahsettim. Daha hala hangi arabalarda kullanıldığını sormanız biraz abes olmuş.
Ayrıca, Türk tüketicisinin sıfır araba alırkenki tercihleri 30,000 lira civarındaki en uygun fiyatlı arabalardan ziyade 40,000 lira civarındaki biraz daha donanımlı modellere doğru kaymış durumda. Daha ucuzunu isteyen ikinci el alıyor. "Hem sıfır olsun, hem ucuz olsun" diyenler gidip Dacia gibi markalara yöneliyor. Eğer insanların çoğu sizin dediğiniz gibi ucuz araba peşinde olsaydı bugün Volkswagen bayilerinin önündeki kuyruk Dacia veya Tata bayilerinin önünde olurdu.
Dört vitesli otomatik şanzımanlar 90'larda kaldı. Çoğu marka 90'lar sonunda veya 2000'ler başında bıraktı bu teknolojiyi. Ya daha gelişkin 5-6-7 vitesli otomatiklere, ya robotize şanzımanlara, ya da CVT'ye geçtiler. Sadece birkaç marka birkaç modelinde kullanıyor 4 vitesli otomatik. Hyundai Accent'lerin otomatik olanları 4 vitesli mesela. ABD'de aynı araba 6 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor. Burada "nasılolsa fazla gitmiyor, eldeki stokları eritelim" diye dayadılar eski şanzımanları. O da bitince geçerler yeni teknolojiye. Subaru bir dönem 4 vitesli otomatik şanzımanla satıyordu Impreza'yı. Mitsubishi'de de vardı galiba. Başka da hatırlamıyorum ben. Elbet vardır, ama bunların hiçbiri yaygın modeller değil. İçlerinde en yaygın olanı Accent, onun da otomatik viteslisi zaten sırf yapmış olmak için yapılmış. Satılan Accent'lerin çoğu zaten manuel.
Kısacası, durum sizin gördüğünüz gibi değil. Hem tüketici tercihleri sizin gördüğünüzden çok daha farklı, hem de tüketiciye sunulan seçenekler sizin bildiğinizden çok daha ötede.
Diğer yandan, biz zaten "herkes otomatik kullansın, otomatik kullanmalı" demiyoruz. Asla da böyle birşey söylemedik. Biz sadece otomatik vitesli araba almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken şeyleri anlattık, otomatik şanzıman çeşitlerinden bahsettik. İstemeyen almaz, bu bir tercih meselesi. Eğer otomatik şanzımanlardan bahsetmemiz sizi rahatsız ettiyse de sizden tüm Teknoseyir ailesi adına özür dilerim.
melik
Reiz'ler sizlere selam olsun. Sonuna kadar zevk ile izledik 🙂 😀 Bir de sorumuz var; Ford Focus 2013'lerde Titanium seri (1560cc) tam otomatik şanzımanı tavsiye eder misiniz..?
Ederim.
melik
sağol ve teşekkür
babacan
manual şanzıman her zaman tercihimdir. ben en iyi robottan daha iyi vites değiştiririm. yok bozulduydu, aman şuna dikkat et, aman bu şekilde kullan gibi dayatmalardan nefret ediyorum. araba mı bizi kullanacak, biz mi arabayı kullanıcaz?
Teknik olarak manuel viteste araba bizi daha çok kullanmış olmuyor mu? Yok motor stop edecek debriyaja bas, yok devir yükseliyor vites büyüt, yok efendim motor silkeleyecek ara gazı ver... 😀
Opel Astra 2012 Easytronic robotik tek kavramalı mı oluyor? Benim yaşadığım problem, ilk kalkışta her zaman, normal kullanımda da bazen 1. vitesin 20den önce değişmemesi. Şehir içi kullanımda çok sinir bozucu bir şey. Tıkalı trafikte 15-25 arası giderken 1. ve 2. vites arası değiştirmek istiyor sürekli. Bazende vites attırmayı unutuyor, hız 60 olmasına rağmen 2. viteste ısrar ediyor ki yakıt tasarrufuna çok dikkat ederim, asla gaza çok yüklenmem. Araç daha 5000 olmadı, pek sık kullanmıyoruz, sizce değiştirmeli miyiz? Pek iyi şeyler söylenmedi çünkü bu vites tipi için
Evet, bahsettiğimiz tek kavramalı şanzımanların en popüler örneklerindendir Opel'in Easytronic şanzımanı. Maalesef düşük hızlarda 1. ve 2. vites arasında kararsız kalma sıkıntısı çok yaşanıyor bu tip şanzımanlarda. Almışsınız, eğer başka sıkıntınız yoksa kullanın gitsin. Bir sonrakinde daha dikkatli tercih yaparsınız. 🙂
eren
bizde 1 sene önce 2. el Skoda Fabia VRS aldık desegeli bende kullanıyorum babamda kulllanıyor ama şimdiye kadar birkez bile sorun cıkarmadı bende daha yüksek devirlerde kullanıyorum sorun yok
Çok faydalı bir sohbetti. Ağzınıza sağlık. Giriş sahnesi de çok hoştu. Beklemiyordum zavallı Ferrari'nin dayak yemesini.
Kia'dan yola çıkarak sorayım, benzinlilerde çift kavramalı DCT vites varken dizellerde tam otomatik tiptronik var. tam otomatik denilen, robotize olmayan tek kavramalı oluyor galiba(?) Kia'nın tercihi midir bu çift kavramayı dizele koymamak yoksa mümkün olmadığından mıdır? Genelde dizel otomatikliler çok yakma derdinden muzdarip. Bu arada dizel kia'lardaki otomatikler frene basmazsanız araç kalkıyor.
Büyük ihtimalle kullandıkları DCT yüksek torka dayanamıyordur. Bunların da sınırları var, 1.6 dizel motorun torku bu limiti aşıyorsa mecburen tiptronik tercih ediyorlardır.
Bütün ıslak kavramalı otomatiklerde (ıslak kavramalı DSG de buna dahil) frene basılmazsa ve eğim çok dik değilse araba yerinden kalkar.
Corsa 1.2 Easytronik kullanıyorum. Eleştirdiğiniz bütün sıkıntıları ilk aldığımda yaşamıştım. Aracı alalı 1 seneyi geçti ve artık nerede nasıl davranacağınımı biliyorum. Motorun bağırması yada yokuşta yığılmaları şanzumanı tanıdıkta neredeyse hiç yaşamıyorsunuz. Deneme amaçlı bir iki kullanımda anlaşılacak bir şanzuman değil bence. Benim sorunum yakıtıyla ilgili. 1.2 olmasına rağmen normal şehir içi kullanımda 100 km de 8.6 lt yakıyor.
Mehmet Güneş
Sayın arkadaşım benim 1500 motor mitsubishi lancer sedan arabam Şehir içi kullanımda sizinkinden daha az yakıyor. Bence arabadan kurtulmaya bakın.
Motorun küçük olması az yaktıracağı anlamına gelmiyor. Bunu çok anlattık daha önce, küçük motorlar daha fazla devir çevirmek zorunda kaldıkları için daha fazla tüketime sebep olurlar. Tek avantajları rölantide beklerken daha az tüketmeleri, bir de birazcık daha hafif olmalarıdır.
Şanzımanla ilgili söylediklerinize katılmıyorum. Ben Toyota'nın MultiMode şanzımanını 3 sene kullandım. Alıştım ben de, ama benim bazı sorunlara alışıp onları artık farketmiyor olmam o sorunların ortadan kalktıkları anlamına gelmiyor. Unutmayın ki vites geçişlerindeki her vuruntu, her yığılma birşeyleri yıpratıyor.
Anıl
on numara bölüm olmuş
Alakam yok, hiç sevmem kendisini. Ben Can beyin muhabbetini sevdiğim için takip ediyorum.
Fuat Çağlar
😀
Emre Abi bir gün ofisten çıkıp şöyle araba içinde trafikte görsek dinlesek sizi ne güzel olur.
Lawnmower kuaförüm. Nicki oradan geliyor. Emre Abi meşgul adam, pek vakti yok cevap yetiştirmeye 😀
lawnmover'ı tanıyorum da, Emre Çelikkol kim?
Hakkaten, kim? Ne vasıfla çıkıyor bu videolara?
Hangi videolara çıkıyormuş?
gurkan
abi güzel bir program olmuş hele başındaki arabayan vurma sahnesi koptum yaa :))
keşke hergun bir otoseyir olsa da izlesek butn bolumler bıttı:(
Problem olmaz, alın gitsin. Yeni Octavia güzel araba. 🙂
Bence de alsın. Octavia güzeldir 🙂
ferit
şu an Octavia almak mantıklı değil. süperb modelinin fiyatları kampanyada inanılmaz indirime gitmişler. active modeli 53000, elegance modeli 62000. octaviadan daha ucuz ve daha donanımlı.
Sürücü olarak sizleri pistlerde görmek isteriz 🙂
Acemi Sürücüler (ben) içinde bir video hazırlarsanız süper olur. Vites sesini dinleyip vites değiştirmek gibi örnek....
Sonundaki Barış Manço hareketi güzeldi çok teşekkürler...
Ziyaretçi
otomotikleştirilmiş manuel şanzımanları incemelediniz ya okdar izledim onu beklim tüh can kardeşim bu citroendeki fln benim kafama çok yatıoyor yakıt tüketimi aynı tamir masrafları fln manueldki gibi hızlanma performans aynı manuelle e ucuz bide manuelle arasında pek fiyatr farkı yok geçişlerinede alışılırsa bu anlattıklarınızdan sonra çok mantıklı geldi bana
Tam da onlardan bahsetmiştik halbuki 😀 "Easytronic" veyahut robotize manuel tertibat işte... Eski videoda da anlatmıştım.
Murat
Benim Can Akbulut'tan bir ricam da olacaktı. Aslında konu itibariyle biraz esprili de. Program planınızı bilmemekle beraber, söyleyeceğim konu hakkında da bir program yapabilirseniz çok sevinirim. Programın konusu şu:
"oto servislerinde ustanın bize söyleyebileceği veya halk arasında öyle tabir edilen otomobil sorunları"
İyi fikirmiş 🙂 Buna tamircide sık söylenen yalanları da eklemek lazım 🙂
Bonbreka
Böyle bir program iyi olurdu gerçekten, "servisin kucağına nasıl oturmayız ?"
En büyük yalan: "Beyni yanmış".
Bir de, eski arabaların çok daha sağlam olduğu ile ilgili kesin bilgileri vardır 😀
Bilgi arayanlar için çok iyi bir inceleme olmuş. Ayrıca Can beyi Makarneks incelemesinde milletimizi monosodyum glutamat belası hakkında bilgilendirdiği için ayrıca kutlarım buradan.
Otomatik vitesin getirdiği şeyler güzel ama tam bir ateşten gömlek. Forumlarda yazanlara bakıyorum da bozulan DSG'lerin tamiri için istenen paralar dudak uçuklatıcı. İşin ucunda müşterisini çok "seven" Doğuş Oto'nun kucağına oturmak ise paha biçilemez. 🙂
Her sistemin iyi bir yönü var ama tam olarak olmuş bu denilebilecek sistem yok henüz. Eğer DSG ve türevlerinin dayanıklılık sorununu çözerlerse ve maliyeti daha ucuzlarsa bu iş oturur ama daha bir 10+ sene var bunun için bence. Aslında hatırladığım kadarıyla ilk çıkan DSG'ler 6 vites viskoz kavramaydı ve kullanıcılar çok memnundu ondan, sorun çıkarmıyorlardı. Sonra kuru kavramaya geçtiler ve şikayetler başladı, neden böyle yaptılar bilmiyorum.
Hele ikinci elde otomatik araç almak tam bir kumar. Sizden önceki aracı nasıl kullandı, "aha bu otomatik gazı köklerim gider" dediyse var o şanzımanın haline 🙂
Bana göre İstanbul gibi yoğun trafik içinde değilseniz şimdilik manuel vites fiyat/performans bakımından daha avantajlı.
Teşekkür ederim. Makarneks videosunun amacı reklamla gündeme gelen MSG hakkında laf edebilmekti. Birçok arkadaş o noktayı kaçırıp sponsorlu viral içerik zannetmiş yazık ki. 🙂
Yıllardır her gıda maddesinin içindekiler kısmını okurum, MSG görünce anında bırakırım. Arkadaşlarım sıyırdığımı bile düşünür bazen 🙂 Çünkü insanlar MSG tehlikesini bilmiyor veya çok hafife alıyor. Bu konuda bilinç yaratmak çok önemli.
Night of Disco
Süper oluyor görüntülü isterük hep...
Evet, titreşime bağlı sarsak güç üretme karakteri Mercedes S serisinin 1800kg boş ağırlığı altında otomatik vitesle gayet dingin ve konforlu hissettiriyor. Nadiren gaza yüklenildiğinde duyulan homurtu da birçok kimsenin hoşlanabileceği türden. Kaldı ki bizimkiler dizele bile razı; yalıtım epeyce kesiyor sesi. 🙂
Aynı arabanın V12'si de var ağzının tadını bilenlere. Sıralı uzun motorları üretmek sadece pahalı değil, motor kaputuna sığmaları için yer de açmak lazım. O nedenle V dizilim 6 silindirden itibaren neredeyse mecburi. Ek denge milleri ve yalıtım huzuru sağlıyor.
ali
CVT demişsiniz Toyota demişsiniz Honda demişsiniz. Subaruyu gene atlamışsınız.
Bakın adamların 7 ileri manuel kullanıma imkan veren 2 litre dizel cvt araçları var 350 nm tork ile cvt şanzıman tadından yenmez. (iyileştirilmiş yeni bir şanzıman)
Bakın adamların 8 ileri manuel kullanıma imkan veren 2 litre benzinli turbo araçları var. (iyileştirilmiş yeni bir şanzıman)
http://www.youtube.com/watch?v=gC43i7Xlqqw
Siz CVT öldü diyorsunuz. Tamam Türkiyede az satıyor, senede 1000 adet gibi bir satış rakamı var fakat bakın şikayetvar.com a kaç kişi arabasından şikayetçi. Eski 4 ileri otomatik benzinli 1,6 motorları bile 4wd olmasına karşın bugünün yakıt cimrisi benzinli araçlarından bir miktar daha az yakıyor. Bu markayı atlamayın, onlar hiçbir yeniliği sorunlarıyla birlikde piyasaya sürmedikleri için bugün subarudan inen yine subaruya biniyor.
http://www.youtube.com/watch?v=SSjKaNqYgs8&feature=share
Ziyaretçi
Hiç bahsedilmemiş ama otomatik araç alacak olanlara mümkünse bir test sürüşü yapmalarını tavsiye ederim. Denediğimiz cvt'de videoda da bahsedildiği gibi hızlanamama ve robotize tek kavramada da aşırı sarsıntı olduğu düşüncesi ile edc şanzımanda karar kılmıştık biz. Fakat şimdiki aklım olsa gidip otomatik benzinli punto alırdım. B-segmenti araçların yakıt ekonomisi başka hiç birinde yok (A-segmenti belki 🙂
ferit
Uzun bir aradan sonra tekrar bizimlesiniz. teşekkürler. citroenin yeni c4 modelini kullanıyordum mcp otomatikleştirilmiş manual. araçdan memnunduk ama sınıf atlayalım diye sattık 🙂 şimdi e90 kasa otomatik 320d bmw almayı planlıyrum. 2006-2009 model arası. bunlar hangi tip otomatik vites kullanıyor ve nasıl sizce bu araçlar.
Gezegen dişlili klasik tip. Steptronic diye geçer BMW jargonunda. Çok iyi arabadır. Arkasının dar olduğunu bilin ve dizel olduğu için motorun çipsiz düzgün kullanıldığına emin olun. O kadar, hayırlı olsun 🙂
Merhabalar,
Hyunda i30da kullanilan 6 vites tam otomatik sanzuman hakkinda ne dusunuyorsunuz. Cok yakat mi, bunun yerine DSGli bir modele mi bakmaliyiz?
"Çok" yakmaz. Ama bir miktar fazla yakar. Kullanım rahatlığı ve kavrama ömrü üst düzeydedir. DSG tertibatlı otomobil tercih etmeye değmez. Kaldı ki tek başına şanzıman teknoljisi tercih sebebi olmamalı. Benzer fiyata satılan DSG'li Golf i30'dan daha kötü bir araba...
teknoseyir bürosunun önünde toplanan o çılgın kalabalık da ne öyle 🙂
Bizi dövmeye gelmişler. Mono'yu salacağız üstlerine. 😀
DSG'ye göre birazcık daha fazla yakar, ama çok daha konforlu ve sağlamdır. Yokuşlarda geri kaçırmaz, kaşkışlarda vurma yapmaz, ömrü de çok uzundur. Bu bir tercih meselesi, ülkemizde akaryakıt pahalı olduğu için herkes arabanın az yakanını istiyor haklı olarak. Ancak eğer sizin için konfor ve dayanıklılık önemliyse i30'un şanzımanını tercih etmenizde yarar var. Ben ikisini de dönüşümlü olarak kullanıyorum, iki şanzımanın da avantajlı ve dezavantajlı olduğu durumlar mevcut. Bunları da videoda anlattık zaten.
aykan
Aracım 2003 model Peugeot 206 1.4 otomatik vites. sorum şu:
Araç yokuş yukarı yada aşağı vites P konumunda dururken D ye geçirdiğimde zor geçiyor ve şanzımandan çok kötü ses geliyor ,vuruntu yapıyor.Araçta 5 kişi varken oluyor. ve eskiden yokuş yukarı kaymazdı artık azda olsa kayıyor. Şanzıman yağıyla ilgili bir sorunmu var.Bunların nedenini açıklarsanız sevinirim Teşekkürler.
Bence bir otomatik şanzıman ustasına baktırın, şanzımana genel bakım gerekiyor olabilir.
Söz konusu dayanıklılık ve soğukta kolay çalışma ise; size tavsiyem benzinlii bir Grand Cherokee almanız. Honda CR-V de olur. Daha da küçük birşey istiyorsanız Toyota Rav4 3 kapılı iş görür. Grand Cherokee'den büyükse aradığınız taşıt, o vakit sizi Macid'e yönlendireceğim 😀
Honda 🙂 Esasen LR Freelander'dır. Freelander da alınabilir konfor isteniyorsa.
Öte yandan Cherokee makinası da çok kalenderdir. Tüketim kaygısıyla tüplendirilmemiş bir örnek bulursanız epeyce mutlu eder.
Bütçeniz ne kadar? CR-V iyi bir seçenek, düz vites tercih ederseniz Dacia Duster'a da bakabilirsiniz. Eski kasa Nissan X-Trail de iyidir. Can'ın söylediği benzinli tavsiyesine katılıyorum, dizeller bakımlı değillerse soğukta çalışmakta zorlanabiliyorlar. Yeni nesil dizellerde sıkıntı yok ama eskileri uğraştırabiliyor.
Ek olarak: 2006 Honda HR-V 5 kapı. Net.
sorum can beye , Şu sıralar ilk arabamı almayı planlıyorum ve otomatik olsun istiyorum sizce otomatik olarak fiyat performans yakıt değişkenlerinde en uygun 45000 tl ye kadar ne önerirsiniz
Tam olarak hangi güzergahta; şehir içi park etmesi zor yerlerde mi, otoyolda mı, maaile mi, ekseriyetle yalnız mı kullanacağınızı bilemediğim için benimle benzer koşullarda yaşadığınızı ve sıfır km istediğinizi varsayıyorum 😀 Boşlukları doldurursanız isabet oranı artar...
Tavsiyem I-shift Honda Jazz.
Sıfır düşünmüyorum aslında şehir içi ve uzun yolda kullanacağım park sorunum yok ailem ve kendim kullanacağım öğreciyim birazda spor görünüm istiyorum polo ,golf ,leon ve a3 arasında kararsızım açıkçası
Golf V güzel 😉 Yine bana kalsa Honda Accord da alınabilir...
Sitede ürün incelemelerinden başka otomobil incelemeleride olsa ne güzel olurdu inanın 😉 bu bir öneri...
Can Bey bahsettiğim sistem buydu. Fisker'in modelinde gayet başarılı uygulanmış. Eşşek yüküyle para olmasını bir kenara bırakırsak ideal olan sistem bence bu. Şunu 80000 TL'nin altında bir arabaya koyabilseler fena mı olur 🙂
http://www.arabam.com/Test/Fisker-Karma-EcoChic/Detay-296618
Aklın yolu bu esas da, çaktırmayın 😀 İçten yanmalı, pistonlu dört zamanlı motor olmak zorunda da değil... Buharlı hibrit otobüs bile yapılır isense. Nükleer de yapılabilir tabi 😀
Türbin motoru ve wankel için çok avantajlı bu tarz uygulamalar. "Babayiğit" aranıyor üretebilmek için!
Bence bunun RC versiyonunu yaparsınız siz.
RC olanı yapılır da hantal olur 🙂 Ben hızlı şeyleri seviyorum 😀
Hantal olabilir ama en azından değişik bir şey ortaya çıkmış olur 😀
haydar
mükemmel incele olmuş teşekkürler.Fren diski ve balatası sürekli birbirine temas etmiyor mu ben mi yanlış biliyorum?
Etmiyor, etse ikisi de bir günden fazla dayanmaz. 🙂 Frene basıldığında balatalar iki yandan diski sıkıştırıyorlar.
Selamlar,
Keyifle dinledim, teşekkürler emeğiniz ve ilginiz için.
Fanatikliğimden değil ama uzun süredir kullandığım ve memnun olduğum Clio 3 dizel manuel den Megane 3 dizel Edc ye geçme düşüncem var. Dsg için daha çok söz sarf ettiğinizi fark ettim ve merak ettim. Ülkemizde sanıyorum çok beğenilmesine ve teknolojik olarak aynı olmasına rağmen acaba Dsg sizce daha mı iyidir Edc den de bu kadar çok sözü geçiyor, akıllar da kalabiliyor?
DSG dememizin sebebi piyasaya ilk girip akıllarda isminin kalmış olması. Orkid gibi, selpak gibi, jip gibi... Yoksa Ford'un Powershift ismi daha havalı 😉
Hepsi aynı sistem, ufak farklarla ayrılıyor çift debriyajlı şanzımanın farklı marka üretimleri. Renault kuru plakalı kavrama sistemi tercih ediyor yalnız. Bilmeniz gereken bu.
Ziyaretçi
Powershift'le EDC birebir aynı diye biliyorum (Bakınız Getrag 6DCT250).
Ziyaretçi
Ford Powershift kuru sistem kullanıyor. Bakınız: https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_PowerShift_transmission
http://www.autoblog.com/2009/01/21/ford-officially-announces-dual-clutch-powershift-gearbox-for-201/
Adige
Kullandığım araçlardan bir tanesi astra easytronic benzinli. tek kavramalı robotize olan bu şanzımanın kullanımı gayet kolay ve sorunsuz üstelik söz edildiği gibi de çok sarsıntılı değil. Bununla birlikte aynı özellikte farklı markaların robotize tek kavramalı ve sorunlu olduğu belirtilen şanzımanlarda mevcut. Örneğin corollar da kullanılan şanzıman multimod denilen şanzıman. bunu da kullanıcılarına sormak lazım.
astra da kullanılan şanzıman çift kavrama konforu vermesede fayda/maliyet kıyaslamasında oldukça mantıklı bir seçenektir. periyodik bakımlarında (özellikle benzinliler) şanzımanın kalibrasyon ayarı yapıldığında debriyaj balatası bitene kadar ilk günkü verimliliği ile performans almak mümkündür.
Yoğun trafikte vites 2 ye atacak iken araca fren uygularsanız her otomatik şanzımanın beyni gelgit yaşar. Hatta edindiğim bilgilere göre çift kavrama şanzımanların da sorunlarından birisinin de vites düşüşleri olduğu noktasında. Hızlandıkça milisaniyeler içinde vites değiştiren sistem frenlemelerde aynı performansı gösteremiyor. Bu sistemin son noktası ise aynı performansı frenlemelerde de gösterip gaz fren gaz = mükemmel performans şeklinde gösterecek olması. Tabi ozamana kadar elektrikli araçlar içtenyanmalı motorlar ile onların vazgeçilmez eklentisi olan şanzımanları tarihe gömmesse.
Bununla birlikte benim merak ettiğim konu? Şuan anda çift kavramalı debriyaj sistemini kullanan markalar edc, dsg ve powershift. bunlardan edc (6 ileri) ve dsg (7ileri) nin kuru power shift (6 ileri) in yağlı kavrama olduğu bilgisi var. bununda kendi içinde avantajları ve dezavantajlarının olduğu söylenmekte. Örneğin yağlı kavrama tipi olan çift kavramaların daha dayanıklı sistemler olduğu fakat performans kayıpları yaşattığı söylenmekte. çift kavrama diye bildiğimiz edc, dsg ve powershift gibi şanzımanların farklılıklarından kaynaklanan avantaj ve dezavantajları belirtebilirseniz seviniriz.
Teşekkürler...
Boot
En sevdiğim oto-seyir bölümlerinden biri oldu..Tebrikler...
erdem
+100
erdem
çok şükür bizleri ilgilendiren şeylerden bahsediyorsunuz 🙂 sırada araçların otomatiklerini model bazından daha ayrıntılı inceleseniz yarisin cvt si polo nun dsg si ve pejonun 208in etg si nasıldır
Tyrant
Yanılmıyorsam Chevrolet Cruze (2013) otomatikte "GM 6T30" 6 ileri hydramatic ıslak şanzuman var, bu tam olarak hangi şanzuman tipine karşılık geliyor? Genel olarak nasıl bir şanzumandır? Çok teşekkürler. 🙂
Tork konvertörlü, klasik tip, gezegen dişli sistemli şanzıman o. Genel olarak sağlam bir şanzımandır. Çift kavramalılara göre çok az daha fazla yaktırır, ama konforludur.
aserdaru
Merhaba,
Megane 3 edc şanzıman araç kullanmaktayım. en çok kafama takılan soru; trafik ışıklarında beklerken vitesi D den N ye alıp beklemek debriyaj balatalarının ömrünü uzatır mı?
Çünkü sürekli kavrama durumunda ki ayağını gazdan çektiğin anda ileri hereket eylemi halinde.!?
Teşekkürler.
iyi çalışmalar.
Aynen öyle 🙂 Bu durum viskoz kavramanın hareketini simüle etmesi için tasarlanmıştır. Zaten debriyaj balatası aşınıp inceldikçe azalır, serviste ayar yapılır.
Fikri
Araba duruyorsa ve frene basılıysa kavramayı ayır gibi bir programı olmadığını nereden biliyorsunuz?
EDC'de nasıl bilmiyorum, ama DSG'de fren pedalına basıldığında kavrama da ayrılıyor. Fren pedalı bırakılınca tekrardan kavrıyor. Bu yüzden frene basarken D veya N farketmiyor, balatalar üzerindeki etkisi aynı oluyor.
İlk defa araç kullanacak biri için ve yakıt tasarrufu açısından ne tür bir şanzıman seçilmeli ve hangi modellerin otomatik vitesli araçları tercih edilmeli sizce? Araç satın alma arifesinde olan biri olarak soruyorum, ayrıca model tavsiye ederseniz çok makbule geçer. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Videoyu izlediniz mi?
İzlemedim diyerek egonuzu tatmin etmeyi çok isterdim fakat malesef izledim evet. Bunu teyit etmek yerine bir öneri sunsaydınız daha iyi olurdu ama yinede teşekkür ederim.
Sorduğunuz sorunun cevabı zaten videoda uzun uzun anlatılmış. Hangi şanzımanların daha ekonomik olduğu, hangilerinin daha dayanıklı olduğu, hangilerinin daha konforlu ve kullanımı rahat olduğu zaten videonun ana konusu. 48 dakikalık video boyunca anlatılan şeyi tekrardan soruyorsanız bence laf sokmaya çalışmak yerine 'kendi cihazınızın ayarlarını' kontrol etmelisiniz.
Hangi modelin şanzımanını tercih etmeliyiz diye sordum aslında. Model önerisi istedim anlayacağınız. Bu videoda şanzımanların türleri - ve + ları anlatılıyor. Fakat çoğunlukla gayrıihtiyari olarak(o şanzıman seçilecekse iyi üreten modellerden seçilmeli) denip kısa kesiliyor. Bende yeni başlayanlar için hangi modelin hangi tür şanzımanını seçmek doğru olur diye soruyorum. Ki merak ettiğim konu videoda biraz havada kalmış dikkat ettiyseniz.
Ayrıca ben laf sokma çabası içerisinde değil, öneri alma amaçlı mesaj attım. O çaba içerisine "Videoyu izlediniz mi?" sorusuyla ÖNYARGILI olarak (kesin izlememiştir bu, izleseydi bu soruyu sormazdı) şeklinde ilk etapta siz giriş yapmış bulundunuz.
Halbuki önyargılarınızı kendinize saklayıp sormak istediğim şeyin aslında tamamen farklı birşey olduğunu farkedebilirdiniz.
Fakat bunun yerine sitem ettiğiniz laf sokma eylemini dahada büyüterek anlamadıysanız 'kendi cihazınızın ayarlarını' kontrol etmelisiniz diyerek olayı laf sokma boyutundan çıkarıp saygısızlık boyutuna taşımışsınız. Anlama cihazımız nedir bizim? Beynimizdir. Yani beynimi kontrol ettirmem gerekiyor öyle mi?
Dikkat ederseniz şikayet ettiğiniz şeyin çok daha beterini siz bana yapmışsınız. Halbuki olayı kişiselleştirmek ve bana ebleh muamelesi yapar gibi "Videoyu izlediniz mi?" şeklinde dışarıdan bakıldığında masum görünen ancak masum olamayan kinayeli bir mesaj göndermek yerine daha olgun bir mizaç ile "Sormak istediğiniz şey videoda anlatılıyor, acaba farklı birşey mi soruyorsunuz?" şeklinde veya buna benzer bir mizaç ile yaklaşsaydınız bende tam olarak merak ettiğim kısmı açıklardım, olayda buralara kadar gelmezdi..
Mesajlarınızı inceledim konulara vakıf, bilgili bir kullanıcısınız ve çoğu yorumun ve sorunun altındada mesajınız var. Belli ki bilgilerinizi paylaşmayı, insanlara yardımcı olmayı ve site içerisinde bu konularda hakimiyet kurmayı seviyorsunuz. Ve bunu iyi niyetinizle yaptığınızı düşünüyorum.
Fakat bu hakimiyet size göre yanlış gelen yorumların kullanıcılarını kinayeli cevaplar yazarak ebleh yerine koyma hakkı vermiyor.
Ben laf sokmak için mesaj göndermedim arkadaşım, sadece sizin önyargılarınız gördüğünüz gibi elinizde patladı. Hepsi bu.
Baştada dediğim gibi daha olgun bir mizaç ile cevaplayabilirdiniz sorumu, neticede olgun insanlarız yanlış anlaşılmalara mahal vermemiş olurduk böylelikle.
Sağlık olsun diyorum ve konunun gereksiz yere uzamamasını temenni ederek iyi çalışmalar diliyorum.
Sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş, kusura bakmayın. Ben sizin marka / model sorduğunuzu farkedememiştim.
Marka ve model konusunda videoda bilgi vermek biraz zor, daha doğrusu riskli. Hepsini tek tek denemek imkansız, birinden bahsedip diğerinden bahsetmeyince o diğerinin sevdalılarının kalbi kırılıyor. Bu yüzden videolarda markalardan bahsedilecekse de birkaç örnekle geçiştiriliyor.
piyasada 3 tip şanzıman bulunmaktadır bunlar tam otomatik , cvt ve kuru tip denilen dsg edc ticari isimlerle tabir edilen şanzımanlar bulunmaktadır cvt şanzımanlar 1.4 cc araçlarda sorunsuz olarak kullanılmakta yakıt tüketimi tam otomatik şanzımanlarla karşılaştırıldığında daha düşük tüketim yapmakta dır 1.4 ve 1.6 hacimli motorlu araçlarda kullanılan dsg ve edc ticari isim konulan 2 şanzıman dişlisinden müteakip ve debriyaj balatasını kontrol eden robotik ünitesiyle komple bir sistem olan bu şanzımanlar uzun yolda mükemmel bir performans vermektedir sıkışık trafikte şanzımanın yapısı gereği çabuk ısınması nedeniyle debriyaj balatalarının yanmaya imkan tanımakta sistemdeki robot incelen debriyaj balatasının kalınlığına göre kendini yukarıya kaldıramamasından ötürü performans kaybı yaşaması mümkündür en son tip ise viskos yağlamalı tork konvertörlü otomatik şanzımanlardır bunlar diğerlerine göre arıza ihtimali az olan sistemlerdir kanaatime göre 1.6 cc motorlarda kullanılması güç kaybına daha tolöre edebilir zira bu araçların 0-100 km hızlanmaları diğer araçlara göre daha yavaştır . bu şanzımanlar büyük motorlu araçlar da kullanmanın iyi olacağını düşünüyorum 1400 cc ye kadar araç almayı düşünüyor uzak doğu menşeilerin çoğunluğunda cvt şanzıman kullanılmaktadır avrupa menşelilerde ise vw grubunda ise dsg gm ise klasik şanzıman bulunmaktadır
@ubinicioglu Bravo...
Tarz sahibi olmanız çok güzel... Videonun başındaki tırt oyuncaklara ölüm kısmını çok beğendim.
alfa romeo multiair tct düşünüyordum. videoda dikkatle dinledim ama adı geçmedi. sitesinden edindiğim bilgiye göre çift kavramalı kuru şanzıman (ne yazdığım hakkında hiç bir fikrim yok ahahaha :DD) manuele göre yakıt tüketimi daha az görünüyor. görüşlerinizi çok merak ediyorum!! birazdan test sürüşüne gidicem. alma ihtimalim çok yüksek
Hepsinin ismini tek tek zikretmeye gerek yok. Çift kavramalı kuru tip şanzımanların hepsinin çalışma prensibi, avantajları, dezavantajları aşağı yukarı aynıdır. Bu teknoloji hayatımıza DSG ile girdiği için (PDK biraz pahalı kaçıyordu, bizim hayatımıza giremedi maalesef) biz DSG ismiyle anıyoruz. Yoksa DSG, S-Tronic, EDC, PowerShift, TCT, DCT ve şimdi aklıma gelmeyen diğer kuru tip çift kavramalı şanzıman birbirine benzer, biri için söylediklerimiz diğerleri için de büyük ölçüde geçerlidir.
Firmalar aynı şeylere kendilerine has farklı isimler vermeyi seviyorlar. Aynı grup çatısı altında bile olsa bazen farklı isim veriliyor. Örneğin aynı şanzıman Golf'teyken DSG, A3'teyken S-Tronic ismiyle anılıyor. Bizim ESP diye bildiğimiz şeyi farklı markalar farklı isimlerle satabiliyorlar. Honda ESP'ye VSA diyor mesela. Bu yüzden hepsini tek tek söylemeye kalkmak gereksiz bir çaba olur. Biraz mantık yürüterek ilgilendiğiniz modelin şanzımanının bahsettiğimiz grupların hangisine girdiğini pekala siz de çözebilirsiniz.
Selman
Merhaba Can ve Emre Beyler, yine zevkli bir programdı. Misafir bulunduğum yerin Pc'sinde hoparlör olmadığı için bilgisayarda izlediğim otoseyiri podcastle seslendirdim:P Ufkumuzu açıyorsunuz:) Benim merak ettiğim 3 şey var.1-programın başındaki oyuncak arabaya kim vurdu ve arabanın akıbeti ne? 2-Programın sonunda çektiğiniz hareketlerle illuminatiye mesaj mı gönderiyorsunuz:)3- Audi A3 Sedan hakkında ne düşünüyorsunuz?
A3 sedan güzel araba. Diğer sorulara cevap vermemeyi tercih ediyorum.
Forumda da yazdım, çok pahalı. Araç cidden o sınıf için "bence" güzel ama pahalı, o paraya değmez...
cemil
Elinize sağlık otoseyir bölümünü özlemiştik.Kışın yoğun geçtiği bir bölgede yaşıyorum önceliklerim yakıt tüketimi ve güvenlik 2010 Rav-4 , Cr-v ve subaru forester ı otomotik vites ve diğer yönlerden değerlendirirmisiniz.Sizin tercihiniz hangisi olurdu.
Rav4 ve CR-V berabere kalır, ikisi de gayet güzel araçlar. Subaru ise çok iyi bir araç olmasına rağmen servis ve ikinci el sıkıntısı yüzünden bir adım geriden takip eder. Bu modellerin hiçbirinde şanzıman konusunda sıkıntı çekmezsiniz.
cemil
Bunların yanına birde 0 km duster ı koysam.benim ihtiyaçlarımı boşverelim net sorum su siz olsanız hangisini tercih edersiniz.Can bey sizinde fikrinizi almak isterim.
Benim tercihimle sizinkisi birbirinden çok farklıdır. Herkesin şartları farklı, zevkleri farklı, şartlar ve zevkler değişince ideal tercih de değişiyor. Bu yüzden benim tercihim önemli değil, Can Bey'in tercihi de önemli değil. Önemli olan sizin için en ideal olan aracı bulmanız.
İlle de benim hangisini tercih edeceğimi soruyorsanız, ben hiçbirini tercih etmezdim. Ben ikinci eli zayıf araba almam. Subaru'yu kafadan eliyorum bu yüzden. Ben bu saatten sonra benzinli araba da almam. Rav4 ve CR-V'yi de bu şekilde eliyorum. Dacia Duster mantıklı bir tercih, ama sıfır takıntım yok. Şu halde Duster'a vereceğim parayla ikinci elde daha cazip şeyler de bulabilirim. Ben ille de şimdi almak zorundaysam bahsettiğiniz arabalar yerine ikinci el Kia Sportage veya Hyundai ix35 alırım. Eğer bekleme imkanım varsa biraz beklerim, çünkü çok yakında yeni Nissan Qashqai ve X-Trail gelecek. Yenileri gelince eskileri ucuzlar, çok uygun fiyata dizel motorlu X-Trail veya Qashqai alırım. Tabi bunlar benim tercihlerim, benim şartlarıma uygun tercihler. Sizinki çok daha farklı olabilir.
cemil
Eyvallah ... Vakit ayırdığınız için teşekkürler ... Bu arada sanırım otoseyir bölümlerinde konu bulmakta zorlanıyorsunuz malum neredeyse herşeye değinildi haliyle bizede gündem takip etmek kalıyor.Bu konuda bir önerim var otoseyir bölümlerinde öncesiyle sonrasıyla 1 otomobil markasını ele alsanız birde güncel modellerini değerlendirseniz tadından yenmez...
Merhabalar, anma yazı yazılmış, hepsini okumak mümkün değil,
faydalı olması için bir eleştiri yapmak istiyorum,
Sohbet oldukça uzun, bu derece uzun olduğu için şanzımanlar hakkında daha derine inilmesini beklerdim.
Örneğin eski tip otomatik şanzımanlar hakkında pek çok şey söyleniyor,
Kırmızı ışıkta duruyorum 80sn beklemem gerekecek, ayağım sonuna kadar frene basıyor, ancak elbet kontrol dışı baskı azalıyor, çok az frene yapılan baskının azalması durumunda acaba araç "bu adam gitmek istiyor" diye düşünür mü, yani sert şekilde sonuna kadar hep frene basmalımıyız?
Bunu servislere sorduğumda biri hayır hafif basman yeterli, araç anlar dedi, diğeri ise sonuna kadar sertçe basın, hafifçe kaldırırsan araç gitmek istediğini düşünür şanzıman yağı ısınır iyi değil dedi.
Peki 80sn varsa en doğrusu "P" konumuna almak mı dedim, burada da bir servis, alma "D" konumunda kalsın dedi, neden diye sorduğumda birşeyler anlattı tam anlamadım, ama illa ayağım yoruluyor diyorsan "P" ya al ancak son anda "D" ye alıp ilerleme, harekete geçmeden en az 3-4 saniye önce "D" ye al dedi. Neden? Ne derece doğru?
Diğeri ise "abi al tabiki, bu senin keyfine kalmış, zarar vermez dedi"
Diğer durumda, örneğin evimizin önü ufak rampa, sabah hava sıfır derece, normal koşulda "D" modunda gitsem, hemen vites büyültüyor, hafif rampada saçmalıyor, ya daha gaza basıp vites küçültmesini sağlamam gerekiyor, ya hafif gaz verip daha hızlı gitmem gerekiyor. Ben soğuk motor ile devir yapmam istemediğim için soğuk havalarda evden çıkarken "L" yani "1" moduna alıyorum, 2300 devir civarı rampayı çıkıyor, sonra "D" moduna alıyorum.
Kimisi bunu çok yanlış buluyor, vites hep "D" konumunda kalmalı, sadece çok dik rampalarda motor freni amaçlı diğer vitesler kullanılmalı, o da gerektiğinde, "D" de kalması en iyisidir diyor. Bu ne derece doğru? Bİrde örneğin vites "L" yani "1"'de ya, "D" moduna almadan önce kimisi durmam gerektiğini söylüyor, bu bence saçmalık, sadece gaza basmıyorum vites değiştirirken ama durmuyorum...
Bunlar ilk aklıma gelenler, normal şanzımanlar ile alakalıda bu tarz bir sürü kulaktan kulağa aktarılan doğruluğu belli olmayan bilgi aktarabilirim. Servislerde ki ustalar çok tutarsız konuşuyor. Böyle uzun videoda bu konulara girseniz ülkemiz şoförleri için almanak niteliğinde eser olur, uzun yıllar referans gösterilirdı.
Saygılar..
Kısaca cevaplayayım. Servisler sizi biraz yanıltmış. Durma halinde gaza çok basmanız ile az basmanız arasında fark yok. Islak kavramalı (tork konvertörlü) otomatik şanzımanlar yapıları gereği vitesteyken hafif hafif ilerlemek isterler. Siz duruyorsanız frene basarak bunu engellersiniz. Eğer yokuştaysanız zaten frene basmanıza gerek kalmaz. Zemin düzse de hafifçe basarsınız. Burada arabanın ilerlemesini engelleyecek kadar basmak yeterlidir, sonuna kadar basmanın bir getirisi yoktur.
Uzun süreli duraklamalarda eğer ayağınız yoruluyorsa vitesi P'ye almak yerine N'ye alıp el frenini çekmek daha mantıklı. Orada ustanın dediği kısmen doğru, D'ye geçtikten sonra en az 1 saniye beklemek gerekiyor. Bazı şanzımanlar vites geçişlerinde hafiften bekler, anında geçmez. Bu yüzden vites tam geçtikten sonra gaza basmak şanzımanın bozulmasını engeller.
D ile L arasındaki geçişte durmaya gerek yok, ama arabanın hızı önemli. 80 ile giderken L'ye alırsanız şanzımanı dağıtabilirsiniz. Bu yüzden D'den L'ye geçişte hız düşük olmalı. L'den D'ye geçişte ise sıkıntı yok. Şanzımandaki L modu arabanın vites büyütmemesini istediğiniz tüm durumlarda kullanılabilir, ama dediğim gibi hızlıyken L moduna geçmemeye özen gösterin.
Murat Özdemir
Çok Keyifli Çok Bilgi Edinelebilecek Bir video Ama "Otomatik Vitesten Nasıl Soğunur" Başlığının ana Teması gibi 🙂
Aslında soğunacak birşey yok. Bu bir tercih meselesi, videoda sadece otomatik vitesli araba almak isteyenlerin tercih yapması için gerekli bilgiler anlatılıyor.
seyit
A+ veya B segmenti 5 kapılı otomatik ve konforlu (koltuk ısıtma gibi) bir araba için öneride bulunabilir misiniz? eşime alacağımdan fiyata 50000 tl kadar limit koydum 🙂 lancia ypsilon 0.9 twin air dualogic en yakın tercih gibi ama video'dan sonra gönül 8 ileri zf imzalı bir otomatik şanzıman istiyor. şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla...
abi bide mercedes lerin bazılarında s ve e var vites kolunun yanında e tuşu ne oluyo
Ekonomi. Yalandan 🙂
Dauntless
selamlar,
Bende su aralar ikinci el 40.000 TL'ye kadar otomatik sedan almayı düşünüyorum. DSG kullanmış biri olarak çok rahatlığı olan bir şanzıman ancak arızalarla ilgili kısım gözümü korkuttu. Benim fiyat aralığımda en uygunu benim gördüğüm 2010 civarı Honda Civic. Hondaların otomatik viteslerini herkes takdir ediyor (arıza yapmaması ve dayanıklılığı) ama kötü tarafı yüksek yakıt tüketimi, LPG'ye sarılacaz malesef:). Honda otomatik şanzıman hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Bu arada başlangıç süperdi 🙂
Onu çekene kadar kaç Ferrari telef oldu biliyor musun? 😀
Merhaba arkadaşlar, çok faydalı bi program olmuş öncelikle teşekkürler. Bir de sorum olacak cevaplamanız mümkünse. Benim de DSG şanzumanlı bir arabam var, bi usta uzun ışıklarda beklerden boşa alırsan iyi olur demişti, debriyaj balatasını korursun demişti, ne kadar doğru sizce? Tekrar teşekkürler.
Doğru söylemiş usta.
Teşekkürler Can Bey.
merhaba ağzınıza sağlık benim bir - ii sorum olacak benim peugeot bipper marka bir aracım var bir kaç gün önce ikinci el olarak aldım aracım otomatik vites 🙂
araçtaki kullanılan vites türü nedir ? ( dsg, triptonic vb...)
lambada beklerken vites auto 1 de olması ile N de olmasının bir farkı varmı ?
manuel kısma aldığımda yavaşladığımda yada durmaya yakın olduğunda vitesi araç kendi düşürüyor bu normalmidir ?
bu otomatik şanjımanın bakımı maddi olarak nasıldır pahalımıdır sanayide yaptırabilirmiyiz
cevap verenlere şimiden teşekkürler
Hüseyin Mert
Sayın arkadaşım, arazide gerçek 4x4 istiyorsan Suzuki 3 kapı suv alacaksın. Youtuptaki videolarını izle bak bir çok pahalı suvlara nal toplattırır. Hem de ucuz. Düz vites. İkinci eli çok uygun fiyatlıdır.
Arazi aracı ne için kullanılır? Yük taşımayacak arabanın arazi kabiliyetinden bahsetmek komik olur; daha üstün arazi kabiliyeti sunan motosikletler de satılıyor zira.
Ebru
Öncelikle videonuz için çok teşekkürler.0 araba almayı düşünüyorum.İlk arabam olacak.acemi sürücüyüm.özellikle yokuşlarda sorun yaşayabileceğimi düşünerek yokuş kalkış desteği olan araba istiyorum. 45000 tl e kadar bütçem var.Renault Clio 1.2 Touch EDC satın almaya karar verip arabayı 24 aralık pazartesiye kadar ayırttım.(özellikle yokuş kalkış desteğinin,esc vb.donanımlarının olması nedeniyle).Ancak sizin videonuzda bahsetmiş olduğunuz clio lardaki sorun aklımı karıştırdı.ve bir çok kişi toyota almamı öneriyor sorunsuz araba olduğunu ,clionun şanzımanının arıza çıkarabileceğini söylüyorlar. Toyota Yaris 1.33 Cool Multidrive S+konfor paket( cruise control içeriyor maalesef vsc yok 🙁 ),Bulabilirsem görüş paketi içeren(vsc-perde ve sürücü hava yastığı olan)Toyota Style 1.33 Multidrive S satın almak istiyorum.vsc içeren paket sanırım tükenmiş.yarın bir kaç bayiye daha soracağım.önerinizi bekliyorum.sizin yönlendirmenize göre karar vereceğim.eğer toyota derseniz vsc ve yokuş kalkış desteğinin olmaması sıkıntı yaratırmı?acil cevap verirseniz sevinirim.saygılarımla.
Ziyaretçi
Hakan bey cavabınız için çok teşekkür ederim.Ancak ben sedan araba düşünmüyorum.Hatta ne kadar araba küçük olursa benim için o kadar iyi..wv polo düşünmüştüm önceleri ancak firma ancak 2014 de geleceğini söylediği için polo dan vaz geçmek zorunda kaldım.ben sende max 3000-5000 km ,sadece şehir içinde kullanacağım arabayı.buna rağmen clio hurdaya dönermi o kadrmı kötü bu ara?golf önerinize kesinlikle katılıyorum ancak çok pahalı beni aşıyor.20000 nakitim var .açıkçası kredi ile ancak kendimi çok zorlayarak 45ooo tl e çıkacağım.
Ziyaretçi
Teşekkür ederim.Hakan bey
haydar kuru
Güzel video ellerinize sağlık.
Benim sorum emre beye. Sıfır araba almam demişsiniz. Daha önce can bey bir video da motorun devir sayısından bahsetmişti. Kilometrenin motor ömrü konusunda referans olmadığını asıl referansın motor devri olduğunu söylemişti. Bu mantıkla yola çıkarak iki adet 1 yaşında 20000 km'de aynı aracı ele alırsak, biri sürekli red line da kullanılmış ve motoru yıpranmışsa bizim bunu anlama ihtimalimiz var mı? Yani testlerde çıkar mı yoksa araba daha 1 yaşında ve düşük km'de olduğundan önemli değil mi? Can beyin 2. el alım rehberinde 70000 tl ve altı için 0 km daha mantıklı diyordu. Belki de ben tam anlayamadım. Kafamdaki karışıklığın giderilmesi için cevap verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Arabanın nasıl kullanıldığı her durumda önemli, ama düşük kilometredeki arabalarda motordaki yıpranmayı tespit etmek imkansız. Bu yüzden arabayı satan kişiye de bakmak gerekli. Ben 2. el ile ilgili videoda bunu söylediğimde bazı kişilerden tepki görmüştüm. Berduştan, apaçiden araba alınmaz. Mümkünse arabayı sizden önce kimin kullandığını görmenizi öneririm. Eli yüzü düzgün, kendi halinde, efendi birisi zaten sizin bahsettiğiniz tarzda sürmeyecektir.
haydar kuru
Cevap için çok teşekkür ederim.
Sizin 0 km araba tercih etmemenizdeki sebep nedir?
Ben sık araba değiştiririm, bir arabayı öyle 5-6 sene kullanmam. Bu yüzden de arabanın ikinci elde ne kadar kolay satıldığı veya ne kadar değer kaybettiği benim için önemlidir. Sıfır araba almak havalı birşey olsa da satarken çok fazla değer kaybediyor. Bugüne kadar bir kere sıfır araba aldım, onda da aldığıma pişman oldum. Bu yüzden temiz ikinci el almayı tercih ediyorum.
Onur
Artık diyorum yeni yayınlar gelse 😀
Cenk Büyükay
Manuel vites kraldır alışkanlık meselesi otomatikten kolay geliyo vlla şöyle tak sesi bile karizma aga manuelin
Tabi de, DSG için %20 fiyat farkı isteyebildiklerinden dolayı üreticilerin işine geliyor çoğaltmak.
Ben de manuel vitesin eğlenceli olduğuna inanıyorum 😀
Tolga 1.6 D
Ama istanbul trafiğinde manuel vites hele bide hergün köprü geçişiniz varsa tam bir işkence can bey
Tolga 1.6 D
O yüzden otomatik vites bende takıntı oldu artık
Manuel vites uygun şartlarda tabii ki daha keyifli, ama maalesef o uygun şartları yakalamak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Aynı durum fotoğraf makinelerinde de var. Tam manuel modda fotoğraf çekmek çok keyiflidir, ama herzaman o kadar ayarla uğraşacak bakti bulamayabilirsiniz. Bu yüzden profesyonel makinelerde bile otomatik mod bulunur, çünkü fotoğrafçı ayarları yapana kadar çekeceği şey kaçabilir, özel durumlarda otomatik mod hayat kurtarır. Şanzımanda da durum aynı. Şöyle keyifli, hafif virajlı, tenha bir yolda sürerken manuel vitesin verdiği keyif başkadır, ama ayda en fazla 1-2 kez böyle bir imkan bulur insan. Geri kalan tüm zamanlarda trafik çilesi çektiğimiz için otomatik şanzıman hayat kurtarıcı oluyor.
Hüseyin Mert
Düz şanzuman düz yolda 6. veya 7. vitesi istiyor. Bu viteslerde ürtilen düz şanzuman varmı bilmiyorum. Ama varsa çok iyi. 5 ileri yetmiyor. Düz şanzuman kullanıcı hatalarını kolaylıkla absorbe edebildiği ve kolay kolay arıza vermediği için 100 yıldır üretiliyor, kullanılıyor ve halâ vazgeçilemiyor. Şimdi yeni nesil düz şanzumana yokuşta kalkış destek sistemini ilave ettiler. muciti kimse Allah razı olsun. Bir de debriyaj yumuşak sa çift tafaflı kaymaklı ekmek kadayıfı. Tadından yenmez.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirimki Türkiye' de otomatik şanzumanın yaygınlaşmasına renault otomobillerdeki kütük gibi debriyajın katkısı büyük olmuştur.
Çağatay
Merhaba,
Öncelikle böyle bir platform ve açıklayıcı konu sorular-cevaplar için çok teşekkür ederim.
Benim Yaris 2007 4D MMT dizel otomatik aracım var.Şuan 129binde ve 25 bin kmdir bende.Aracım benim ayağımı yerden kessin düşüncesinde olan birisiyim ve bu araç bana oldukça yetiyor.Otomatik baskı balatanın ne zaman değiştiğini bilmiyorum fakat nadiren vurdurmalar dışında vites geçişleri benim işimi görüyor.Bu modellerde çok vites geçişleri olunca şanzıman ısındığından ötürü stop edenler olmuş ve bende olmadı.Sanırım ECU denilen beyni değiştirilmiş daha önce.
Soru 1:Ortalama 60000 kmde bir baskı balata değişimi,standart bakımları,eskiyen yürür aksanı değişimi değişimi dışında masraf çıkaracak bir araç mıdır?(kötü kullanım veya şanssızlık olmazsa) Yorumunuzu merak ediyorum.Açıkçası ona göre araca yatırım yapacağım
Teşekkürler
Çağatay
Birde pek araçlardan anlayan birisi değilim.Yol tutuşu diğer araçlara göre kıyaslandığında sizce nasıldır?
tayyip süleyman
merhaba
otomatik şanzımanlar ile ilgili bildiğim bir çok şeyi sayenizde tekrar etmiş ve bilmediğim bir çok hususu da öğrenmiş oldum teşekkür ederim.
ben 2010 yılından beri otomatik vites araba kullanıyorum il kullandığım araç honda accord ex 2000 modeldi e gayet memnundum. kullandığım süre içerisinde hiçbir sıkıntı yaşamadım. ancak 2013 yazında mercedes vaneo 1.7 cdı 2005 model aracımın otomatik şanzımanında ilk kalkarken özellikle duraklamalarda kalkış 1-1,5 saniye kadar sonra oluyor ve ayrıca 2. vtesten 1. vitese geçerken araç sarsılıyor bunun nedeni hakkında bilgi verebilir misiniz? benim ankara da sorduğum ustalar beyin arızalanmış değiştirilmesi lazım ancak tam arızası şanzımanı açınca belli olur diyorlar beyinin fiyatıda 1500+kdv avro ne yapacağımı bilemez durumdayım.. ilginize şimdiden teşekkür ederim.
Beyin arızası da olabilir, hidrolik problemi de. Şanzıman yağının durumuna baktınız mı?
Öte yandan en net şanzımanı açarak belli olacak tabi ama yeni beyin almadan evvel şanzımanı açtırmanız daha zekice olacaktır. Sorunun mekanik olmadığından emin olunca beyni değiştirirsiniz.
Ka-Ching!
Video bir bu kadar daha sürse yine sıkılmadan izleyecektim. İki arkadaşa da teşekkürler.
CVT kullanan (Multidrive S) yeni kasa 1.6 Toyota Auris ya da Corolla test etmeye niyetiniz var mı, bekleyelim mi? 🙂
Bu araçlardaki CVT hakkında da görüşlerinizi alabilir miyiz, ne de olsa araçlar C segment? Klasik CVT kullanan modeller gibi görece hafif araçlar değil yani, daha sıkıntılı olabilir belki, bilemiyorum.
Genel olarak okuduğum kadarıyla doğru olmayabilir ama;
Bu dsg benzeri şanzımanları kullananların en uzun ömürlüsü 35.000-50.000 arası kavramayı baskı balatayı değiştiriyormuş bu da 4.5oo tl (en insanflısından) demek.Volkswagen'nın bizzat yetkilileri bizim dsg miz sıkışık trafiğe ve nemli havaya uygun değil diyip Çin de 1o yıl garanti verip sorun çıkaran bir sürü dsg li aracı geri çağırdı.Bu anlattıklarıma rağmen hatcback sınıfındaki bir golfte tam olarak şuanda 8.800 tl fark vererek dsg almayı uygun görür müsünüz? sıkışık trafikte kullanamayacaksam ne anlamı kaldı bu icadın? Bilgilerinizin ve önerinizin ciddi anlamda bende değeri var öneriniz ne olurdu düz ? dsg?
merhaba size audi multitronic tecrübenize dayanaraktan bir şey sormak istiyorum @lawnmower ,@can 2008 - 2010 audi a5 1.8 TFSI multitronic alınır mı? teşekkürler.
Alınır.