Veritabanındaki join tiplerinin tek görselde açıklandığı faydalı bir görsel. Matematik dersinde gördüğümüz "Kümeler" konusu bunun için önemi 🙂

#FaydalıBilgiler #mysql #veritabanı #programlama

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bilgisayarda 4K Netflix Nasıl İzlenir.

Netflix'i Bilgisayarımızda 4K izlemek istiyoruz peki üyeliğimizi 4K'ya yükseltip hemen izlemeye başlayabiliyor muyuz? Tabii ki hayır çünkü yapımcı şirketler korsan izlenmesin diye DRM önlemlerini aşmayı başarmamızı istiyor ne de olsa müşteri değil şirketler her zaman haklıdır, ben de bunu bugün acı bir şekilde tecrübe ettim.

3 saatlik bir mücadelenin ardından bilgisayarımda Netflixi 4K izlemeyi başardım ve diğerlerine rehber olsun onlar da acı çekmesin diye bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hazırsanız başlayalım.

İhtiyacınız olanlar :

  • 55 Liralık Netflix Premium üyeliği
  • Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemi
  • Bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 Destekli olması ve destekleyen Kablo ile bağlı olması (HDMI 2.0 veya DP 1.4)
  • Windows Store netflix uygulaması veya Edge Browser (Linux kullananların gözü yaşlı)
  • HDCP 2.2 Destekleyen yeni nesil bir ekran kartı
  • Minimum 7. Nesil İntel işlemci veya AMD karşılığı
  • Minimum 25 Megabit internet hızı

 

Bunların hepsi tamamsa hemen sevinmeyin çünkü henüz yeni başlıyoruz. Kontrol ettiğimizde muhtemelen hala o lanet HD yazısını görüyoruz:

 

 


 

Bunun bir çok sebebi olabilir bunları tespit etmek için Edge browserı açıp adres satırına edge://gpu/ yazıp entera basıyoruz ve şu satırların olduğu tabloyu buluyoruz :

 

 

Bizim için önemli satırların anlamları :

  • PlayReady Hardware DRM disabled : Bilgisayarda DRM kapalı mı onu gösteriyor false yazıyorsa problem yok demektir. Test etmek için tıklayın (Bu testte true yazması gerekli)
  • HEVC İnstalled : HEVC codec yüklü mü.
  • HDCP 2.2 support : Bilgisayarın HDCP 2.2 destekleyip desteklemediğini gösteriyor.
  • HEVC 4K support : HEVC codec 4K desteğini gösteriyor.-

 

HEVC installed False ise:

HEVC codec'in windows'a yüklü olması gerekiyor, bunun için windows store'a HEVC yazıp parasını verip satın alıyoruz ve yüklüyoruz.

Yükledik ve hala HD yazıyorsa devam ediyoruz.


 

HDCP 2.2 support False ise :

 

Üstteki gereksinimlerden en önemlisini sağlamıyorsunuz demektir :

Bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 Destekli olması ve destekleyen Kablo ile bağlı olması (HDMI 2.0 veya DP 1.4)

 

Evet bilgisayara bağlı tüm monitörlerin HDCP 2.2 destekli olması gerekiyor, benim 2. monitörüm HDCP 2.2 desteklemediği için netflix izlemeden önce desteklemeyen monitörleri kapatıyorum ve HDCP 2.2 support True'ya dönüyor.

 


 

Monitörümüz 4K değil ise :

 

UHD yazısını görmek için monitörümüzün 4K olması gerekiyor ancak benim monitörüm 2K ne yapacağım? Bunun üstesinden gelmek için Nvidia DSR (Dynamic Super Resolution) Teknolojisini kullanıyoruz.

Nvidia control panele girin - 3D Ayarları yönet kısmından DSR ayarını 4K olacak şekilde etkinleştirin.

 

Netflix izlemeden önce windows görüntü ayarlarından çözünürlüğü 4K yapıyoruz :

 


 

VE MUTLU SON

 

Her şey tamamsa netflix windows store uygulamasını veya Edge browserdan netflixi açıyoruz ve nefesimizi tutup kontrol ediyoruz :

 

YAŞASIN ARTIK AYDA 55 LİRA VERİP 4K WITCHER IZLEYEBILIRSINIZ!

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 16

Yorum olarak atacaktım ama uzun olduğu için durum atmak istedim. İngilizce öğrenimiyle ilgili ufak bir iki öneri verdim.

Dil öğreniminde önce kendinize inanmanız lazım. "Ben bu işi yapacağım, ne olursa olsun." diyerek başlamanız lazım. İnanın, böyle başlanan işlerde hem motivasyon hem de başarı olasılığı daha yüksek oluyor.

Daha sonra da her yerde bahsedildiği gibi dile maruz kalmak lazım. Bunun için dilin konuşulduğu ülkeye gitmeye gerek yok. Elimizde internet gibi muhteşem bir araç var. Tonla kaynağa saniyeler içinde erişebiliyoruz. Bu yüzden bilgiye kendimiz ulaşmalıyız. Peki dile maruz kalmak nasıl oluyor? Çoğunlukla dört ana beceriden (dinleme, konuşma, yazma ve okuma) biri olan "dinleme" odaklı çalışmalar yaparak.

Bu dinleme çalışmalarını yapmak için herhangi bir hocaya, hatta dinleme odaklı üretilmiş materyale bile gerek yok. Günlük hayattan alınmış, dil kurallarının dışına çıkmayan materyaller olması yeterli. Mesela en çok verilen örneklerden birisi dizi izlemek. Dizi izlemek, hem motivasyonu yükselten, hem de günlük hayatın içinden konuşmalar içerdiği için direkt olarak günlük dile odaklanan bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Yaptığımız işe "çalışma" olarak bakmadığımız için de beyin bilgileri çok daha kolay alıp işliyor, ön yargı oluşturmuyor. Çünkü Türkiye'deki GTM odaklı (Grammar Translation Method) eğitim sisteminden dolayı bizde "Ben İngilizce öğrenemem, zaten bende yetenek yok." algısı var. Yapılan çalışmanın "çalışma" olarak düşünülmemesi de bu algıyı yıkıyor ve hiçbir şey bilmeyen kişi bile dizilerden bir şeyler elde edebiliyor.

Bir diğer yöntemse araştırmacı bir bakış açısıyla olaya yaklaşmak. Öğrenmeye açık olmalı, gördüğünüz bir kelimeyi Google'da İngilizce bir şekilde araştırmalısınız. Peki nasıl göreceğiz bu "gördüğümüz" şeyleri, bu içerik nerden gelecek? Aslında bu çok göreceli bir soru çünkü eğer sistemli bir öğrenme ortamı yoksa, ortada belli bir materyal de yoktur. Bu bir gazete makalesi de olabilir, bir şarkı sözü de. Size kalmış. Araştırmacı olun, Google arama dilini (sadece arayüz değil) İngilizce yapın. Sonuçlar sizi şaşırtabilir.

Tabi bu demek değildir ki ben materyal önerisi vermeyeceğim 😀 Öncelikle burda ele almamız gereken konu materyalden çok materyalin türü. İki tür materyal var, biri "Authentic Material" diğeri ise "Artificial Material". Artificial Material'lar adından da anlaşılabileceği gibi, İngilizce sınıflarında kullanılması için "yapay" bir şekilde oluşturulmuş materyallerdir. "Oh, Mr Smith!" deyince ne olduğu anlaşılıyor zaten. Authentic materyal ise yapay olmayan, sınıfta dil öğrenimi için hazırlanmamış materyaller. Yani günlük hayattan tüketebileceğiniz her şey.

Günlük hayatta her şeyi tüketebiliriz ama tükettiğimiz materyal kaliteli olmalı. Yani gramerinde bir sıkıntı olmamalı veya argo (slang) terim çok fazla içermemeli. Dizilerde argo terim mevcuttur ancak günlük hayatta kullanılan terimler oldukları için onları öğrenmekte fayda var.

Somut materyal olarak ,

https://aeon.co/
https://www.mentalfloss.com/
https://www.discovery.com/

sitelerinden okuma çalışması yapabilirsiniz. Burdan direkt translate yapmak yerine bilemediğiniz kelimeyi Google görsellerde aramaya çalışın. Zaten somut bir nesneyse direkt olarak karşınıza çıkacak ve Türkçesini zaten bildiğiniz için kelimeyi özümseme yoluyla almış olacaksınız. Bu yöntem İngilizce öğretiminde en çok kullanılan ve en işe yarayan yöntemlerden biridir. (Yapı iskelesi- Scaffolding) Materyal size bir şeyin Türkçesini vermeden anlamını öğretebiliyorsa dediğim olay gerçekleşmiş oluyor ve öğrenme çok daha kalıcı oluyor.

Bunların dışında https://learnenglish.britishcouncil.org/ sitesinden hem kendi seviyenizi öğrenebilir hem de 4 beceriye odaklı çalışmalar yapabilirsiniz. Sitede bol bol materyal mevcut.

Bahsetmek istediğim bir diğer site ise https://learningenglish.voanews.com/ bu sitede hem dinleme çalışması yapabilir hem de basitleştirilmiş haberleri okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Ek olarak sık müzik dinleyen biriyseniz ve halihazırda İngilizce dinliyorsanız müzikleri sözlerini okuyarak dinlemeye çalışın. Bu çalışma hem telaffuzunuza olumlu etkide bulunuyor hem de dinleme becerinizi iyileştiriyor. Duyduğunuz daha kolay anlayabiliyor hale geliyorsunuz.

Zaten bu sebeple İngilizce alt yazılı dizi izlemek işe yarayan bir yöntem. Bu arada hiç İngilizce bilmeyen birisi direkt olarak İngilizce alt yazıya geçerse olaydan hiç keyif almaz ve anında bırakır. Yavaş yavaş olmalı. Önce Türkçe alt yazı, bir süre sonra İngilizce alt yazı, sonra da hiç alt yazı olmadan izlemek lazım.

Tabi işin bu kısmı sadece comprehension, yani anlama odaklıydı. Bir de bu olayın production, yani üretim kısmı var ki bu tamamen ayrı bir konu. Ama merak etmeyin, burda da çok basit yöntemlerle üretkenliğinizi artırabilir, dil becerilerinizi dört koldan geliştirebilirsiniz.

Üretim kısmında konuşma ve yazma becerileri var. Konuşma için illaki biriyle konuşmanıza gerek yok. İç sesinizi İngilizce yapmaya, yani İngilizce düşünmeye çalışın. Bir sonraki gün ne yapacağınızı İngilizce planlayın mesela. Bu sizin farkında olmadan üretim yapmanızı sağlayacaktır. Çünkü zaten edinmiş olmanız gereken "araştırmacı kimlik" sayesinde düşünürken bile "Şu kelimenin İngilizcesi neydi?" deyip gidip bakacaksınız.

Ek olarak konuşma için global Discord sunucularını kullanabilirsiniz. Sadece İngilizce için açılmış Discord sunucusu: https://discord.gg/zxkTZsffRR

Yazma içinse hoşunuza gidebilecek bir çok konuda konuşulan site olan Reddit'i önerebilirim. Reddit'te de birçok dil öğrenme subreddit'i mevcut, bu tür yerlerde yazma çalışması yapabilirsiniz. Çeşitli sitelerden penpal (mektup arkadaşı) edinebilirsiniz. Tabi artık olay elektronikleştiği için e-penpal oluyor 😀 Eskisi gibi mektup yok.

Özetle yapacağınız işe inanmalı ve araştırmacı olmalısınız. Her şey sizde bitiyor. Her duyduğunuzdan, her okuduğunuzdan bir şeyler öğrenmeye çalışırsanız kısa sürede ne kadar çok şey öğrendiğinize kendiniz de şaşıracaksınız. İç sesinizi İngilizce yapın. İngilizce düşünmeye çalışın. Bu da üretkenliği arttıran bir durumdur.

İleride ekleme yapabilirim. Sorular varsa yorumlardan alabilirim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 22
  • Agab @agab

    Haydi ahali, avrupa pasaportu için önümüzdeki yaza kadar yüklenin dile!

  • Burak Yirmibeşoğlu @burak25

    Anadile yakin Ingilizce bilen biri olarak (ve gunluk hayatimin %75'i Ingilizce olarak gecen biri olarak) soyluyorum gramer hatalarina takilmayin. Ciddi yazismalar icin yazdiktan sonra tekrar okur duzeltirsiniz ama konusmada herkes hata yapiyor, kimse sallamiyor. Anlasilir oldugunuz surece cekim hatalari vs onemli degil rahat olun. Ben devamli dalginlikla hata yapiyorum sonra farkediyorum elbette ama kimse takmiyor.

  • ammavelakin @ammavelakin

    hocam peki bir içeriği -örneğin bir filmi ya da bir dizinin ilk bölümünü- ilk türkçe tüketip sonrasında ingilizce tüketmek ne kadar etkili olur sizce? Hazırlıktayken sınıftan birisi böyle yapıyordu ve pek de kötü değildi diye hatırlıyorum ingilizcesini, tabii son durumu nedir bilmiyorum.

    • Emre @emre64

      Türkçe tüketmekten kastınız Türkçe dublaj ise boşuna izlemiş olursunuz. Amaç İngilizce dinlerken Türkçe alt yazı ile izlemek, belli bir seviyeye geldikten sonra İngilizce alt yazıya geçmek, sonra da komple alt yazıyı kapatmak. Tabi o seviyeye gelmek için Türkçe alt yazı ile izlerken de duyduğunuz İngilizce kelimeleri ayırt edip anlamlarını öğrenmeniz gerekiyor. Sadece izlerseniz etkisi çok daha az olur ve öğrenme çok uzun sürer. İngilizcede dört beceri olduğu için sadece dizi izleyerek istediğiniz yere ulaşmanız zor, diğer becerileri de dahil edip ortak bir ürün koymanız lazım.

    • ammavelakin @ammavelakin

      @emre64 yok alt yazılı tüketmekten bahsediyordum. Ek olarak şunu sormak istiyorum -biraz spesifik bir soru gibi gelebilir ama fikrinizi merak ettim açıkçası-, ben zaten uzun zamandır yabancı dizi izliyorum ve bunları da ingilizce alt yazılı izliyorum ama herhengi bir öğrenme kaygısı güdümeden yapıyordum. Şimdi öğrenme kaygısı güderek dizileri izlerken yine türkçe alt yazı olarak mı başlayıp yorumunuzda yazdığınız gibi aşama aşama mı gitmek mantıklı olur yoksa bu adımı atlayıp direkt ingilizce alt yazılı olarak mı başlamak mantıklı olur sizce?

    • ammavelakin @ammavelakin

      @emre64 mesela şöyle düşündüm hocam: ben attack on titan animesini japonca dublaj ve türkçe alt yazılı bir şekilde 2-3 kez izledim. Geçen gördüm mesela animenin ingilizce dublajlısı ve alt yazılısı da var. Dizi izlemeye başlarken bu animeyi tekrardan izlemek -ama ingilizce dublaj ve alt yazı ile- daha hızlı ilerlememe yardımcı olur mu acaba diye düşündüm?

    • Emre @emre64

      @ammavelakin Hocam zaten İngilizce alt yazı ile rahat takip edebiliyorsanız istenen noktaya gelmişsinizdir. Bu saatten sonra Türkçe alt yazı ile izlemenize gerek yok. Animenin İngilizce dublajı ne kalitededir bilmiyorum ama aşina olduğunuz bir şeyi tekrar İngilizce izlemek faydalı olur.

    • ammavelakin @ammavelakin

      @emre64 teşekkürler hocam cevaplar için. Kusura bakmayın konuyu da hortlatmış gibi oldum 🙂 aklıma takınlınca bir sorayım dedim.

GIF (12mb)

KAR ve SOĞUK hava gümbür gümbür geliyor. Perşembe, Cuma, Cumartesi İstanbul'da çok yoğun kar yağışları bekleniyor. Mümkünse trafiğe çıkmamak gerek gibi görünüyor. Geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul'un batısını vuran vortex, bu sefer tüm İstanbul'u etkileyecek şekilde geliyor. Şimdiden uyarıları dikkatle takip edip, ona göre bir plan-program yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

#havadurumu

BeğenFavori PaylaşYorum yap

#HDR #HLG #HDR10 #HDR10+ #dolbyvision

TS'den de böyle rehber niteliğinde bilgilendirici videolar gelse ya fena olmaz 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=Q_-qNvP4DW0

HDR Display Formats & Metadata - Video Tech Explained

There are so many terms thrown around when discussing HDR display formats, trying to understand them all can be a daunting process.More about HDR: https://yo...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Tarayıcı üzerinden yüksek çözünürlüklü resim elde etmek için,
sanal çözünürlük vs ​diye araştırıken, chrome tabanlı web tarayıcılarında cihaz emülatörü olduğunu ve 10k'ya kadar özel çözünürlük izni verdiğini öğrendim
( 100mp ekran görüntüsü, Ctrl + Shift + I ).

Aşağıdaki linkte 10k sınırının, "devtools on devtools" mantığıyla aşılabileceği yazıyor ama ben yapamadım, onu sonradan tamamen engellemişler galiba.

medium.com/@jblanchefr/hack-chrome-devtools-to-allow-screen-larger-than-9999px-c73b061cd530

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Smart YouTube arayüzü güncellenmiş daha kullanışlı olmuş önceki versiyonda reklam çıkmaya başlamıştı.

Bilmeyenler için YouTube wanced in tv versiyonu

https://smartyoutubetv.github.io/

Home

Comfortable YouTube client for Android TV boxes
BeğenFavori PaylaşYorum yap