Son Dönem Osmanlı İmparatorluğu ile Erken Dönem Türkiye Cumhuriyeti Pullarından Birkaç Esinti

Sanıyorum bir Romanya turu esnasında, antikacı demeye dilimin pek varamadığı ufak bir eskici dükkanında görüp satın aldığım, sanıyorsam bir zamanlar titiz bir Fransız koleksiyonerin koleksiyon parçası olduğunu düşündüğüm Osmanlı’nın son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerini kapsayan pul koleksiyonumdan, seçtiğim birkaç ilginç pulu sizlerle paylaşayım istedim.

bir müddet, sanıyorum ülkeler arası yazışmalarda kullanılmak üzere, genelinde de Osmanlı İmparatorluk Hanedanının sembolleri, yada tahttaki padişahın tuğrasının ön planda olduğu pullar kullanılmış. 1800’lü yılların sonları. Bu dönemde ara ara hilal yada Ay Yıldız temaları da görülmekte

Daha sonrasında, pulların bir tanıtım göstergesi olabileceği de anlaşılmış ve ülkeyi tanıtabilecek bazı modeller pullarda kullanılmış

 

Sonra 1. Dünya Savaşı patlak vermiş, diğer ülkelerinde kullandıkları savaş/asker konulu pullar, bizim de tarihimizde yer almışlar;

 

Nihayetinde, bir imparatorluğun devri bitmiş ve onun küllerinden yepyeni bir cumhuriyet kurulmuş. Cumhuriyet, temel dayanak olarak kendine seçtiği bazı figürleri (kurt mesela) bu dönemde pullarda işlemiş. Yapılan bazı önemli olaylar da pullarda işlenmişler

Harf inkilabının sanıyorumki yeni yapıldığı dönemler, pullar bile bir eski bir yeni harflerle basılıyorlar.

 

Hilali Ahmer (Kızılay) ile Çocuk Esirgeme Kurumu pullarını da unutmamak gerekli tabiiki.

 

Ve tabiiki Milli Şef İsmet İnönü dönemi. Bu dönemde artık pullarımız ülkemizde basılmaya başlanabilmiş.

Aslında elimde daha çok var ama aralarında bakmaktan keyif aldığım birkaç pulu burada sizlerle de paylaşayım istedim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

İnternette Gecikme(Lag-BufferBloat) Önleme(Qos)

Herkese merhabalar.

İnternet erişiminde özellikle online oyunlarda gecikme oldukça can sıkıcı olabiliyor. Bununla ilgili neler yapılabilir üzerine bu konuyu hazırlıyorum. Hemen başlayalım.

 

Gecikme nedir diye anlatmaya gerek yok. Çünkü bu yazıya gelen kişi zaten bunun bilincindedir 🙂 Kaba tabiri ile PC/telefonda yapılan işlemin karşı tarafa erişiminde geçen süre diyebiliriz. Milisaniye(ms) olarak ölçülen bu değer haliyle can sıkabiliyor.

 

Öncelikle doğru DNS tercihi önemli bir konu. Hemen hızlıca kontrol edebilirsiniz. PC 'de windows + R tuşuna basın ve cmd yazın enter basın. Yapılacak işlem cmd ekranında ping(boşlkuk) DNS adresi yazıp enter basmak. Çok bilinen google DNS için: ping 8.8.8.8 enter şeklinde. DNS sunucuya 4 paket atıp gecikme değerleri yazacaktır. Genelde cloudflare daha hızlı oluyor. Bunu araştırıp siz tercih edebilirsiniz.

GECİKME TESTİ

Asıl konumuz olan bufferbloat 'a gelelim. Ping değeri normalde çok yüksek olmasa bile anlık olarak yükselip can sıkabilen bir konu oluyor. Bunu test etmek için 2 adresimiz var.

Şahsen dslrepors bufferbloat konusunda daha detaylı olduğu için genelde onu tercih ediyorum. Dslreports sitesinde aşağıdaki görsel karşınıza çıkıyor. Altyapınıza göre seçimler var adsl, fiber, kablo gibi. Eğer bulursa doğru olanı zaten yeşil işaretliyor. basıldığında test başlıyor.

Test başladığında ise aşağıdaki görsel çıkıyor. Burada sol altta "bufferbloat" yazan kısımdan gecikmeyi anlık olarak takip edebiliyorsunuz.

Kısaca fast.com ayarını da söyleyeyim. Site açılınca hemen hız testine başlıyor. Ancak daha fazla detay göster butonuna basıp aşağıdan ayarlar butonuna basın. Görselde belirtilen yerleri işaretleyin.

Kaydet basınca belirlenen ayarlarla test yeniden başlayacaktır. aşağıdaki gibi çıkan testte gecikme değerini okuyabilirsiniz.

Evet. Testler tamam. Bu testlerde gözünüze çarptıysa gecikmenin hem boşta, hem indirmede(download) hem de yükleme(upload) sırasında ölçüldüğünü fark etmişsinizdir. Yani aslında gecikmenin de kendi içinde değerleri var. Şimdi ben dslreports testi üzerinden devam edeceğim.

Test Sonuçları

Test sonucumuzda bufferbloat için "C" sınıfını aldık. Kalite "A" ve genel olarak "B" verdi. Aslında çok kötü durmasa da zaman zaman bufferbloat için D aldığım da olmuştu. "Results + share" butonundan birine basıyoruz ve bize daha detaylı bilgiler sunuyor dslreports. Burada bufferbloat için güzel bir grafik var.

Bakın burada boşta(Idle), indirmede(downloading) ve yüklemede(uploading) için ayrı ayrı bufferbloat değerleri yer alıyor. Gri, mavi ve turuncu değerler ortalama(avg.) gecikme(ms) iken; kırmızı çizgiler örnek(sample). Üzerine fareyi getirdiğinizde sitede sayı olarak değerleri yazıyor. Örneklem(sample) olan değer paketleri içerisindeki en yüksek değer oluyor anladığım. Burada upload için 800ms değerine kadar çıkmış. 1000ms = 1sn yani neredeyse uploadda 1 saniye gecikme var. Bu online oyunlar için çok yüksek bir değer.

ÇÖZÜM

Şimdi bunu nasıl çözeceğimize gelelim. Düşük gecikme süreleri için iyi bir ağ yapılandırması önemli. Ancak bufferbloat için ardığınızda karşınıza hep aynı şey çıkar: QOS. Bu modeminiz/routerınız tarfından yönetilen ve hangi paketlere öncelik verileceğini belirleyen bir sistem. Her modem veya router için ayarlar farklı olacağı için, burada anlattığım ayarları kendi modeminiz/routerınız için sizin bulmanız gerekli.

 

Ben daha önce incelemesini yaptığım Mi Router 4A üzerinden ilerleyeceğim. İnceleme için: https://teknoseyir.com/inceleme/mi-router-4a-ac1200-giga-versiyon-inceleme

Router'ın arayüzünde ileri(advanced) kısmında Qos kısmını açıyoruz.

Burada eğer varsa öncelik vermek istediğiniz türü(oyun, video gibi) seçebilirsiniz ama asıl ayarımız bu değil. Aşağıda bağlı cihazlar listeleniyor. Düzenle ile her cihaz için indirme(download) ve yükleme(upload) için hız sınırı koyabiliyorsunuz. Bizim yapacağımız işlem tam olarak bu. Evet yanlış okumadınız down ve up değerini sınırlayacağız ve bufferbloat dediğimiz gecikme sürelerimiz düşecek. Bunu ilk gördüğümde ben de inanamamıştım ancak işe yaradığı denemelerle ispatlanıyor 🙂

Ne kadar sınır olmalı? Bu herkesin internetine göre değişir. Bir de bu aşamada deneme/yanılma ile ilerlemeniz en doğrusu olacaktır. Ben 50mbit down ve 5 mbit up internetimde, kendi PC'im için 45mbit down ve 4,5mbit upload sınırı koydum. Aslında downloadda gecikme değeri ülkemiz şartlarına göre çok kötü olmasa da az da olsa etkileyeceği için ayarladım. Yoksa genelde yüklemede(uplaod) oluyor bufferbloat sorunları.

İyi router/modem kadar ayarı ve yazılımı da önemli. Örneğin mi router 4A için openwrt kullanıp bufferbloat yönetiminden çok memnun olan var. Biz burada biraz manuel yapıyoruz bu çalışmayı.

Sadece bu kadar mı? Bu yazıyı yazarken kontrol ettiğimde; DNS 'de ping sorunu yakaladım. Ne yazık ki zaman zaman gelişen bu durumda tek çare dns değiştirmek olsa da; diğer dns lerinde aynı durumda olduğunu görünce bunun altyapı geneli bir durum olduğunu kabul ettim. Bu dönemlerde ne yazık ki yapacak bir şey yok. Ancak yapabileceğimiz tek ayar bu değil. İyi bir internet için wifi kanal tercihinin de doğru yapılması önemli. Bufferbloat testimde şahsen bunun etkisini de gördüm. Wifi kanal tercihi için yazım: https://teknoseyir.com/blog/wifi-performansini-en-iyilestirme

SONUÇ

Gelelim sonuçlara. Yeni bufferbolat sonuçlarımız:

Wifi kanal seçimi ve Dns pingi varken B çıkan bufferbloat değerim bunlar çözüldüğünde A olarak değişiyor. Yine de başlangıçtaki C değerinden kesinlikle daha iyi sonuçlar. Ki D aldığım zamanı da hatırlıyorum 🙂 Özellikle uplaod için örneklem(sample) değerine bakarsanız 800ms 'lerden 140ms değerlerine kadar düşmüş durumda. QOS ile hız sınırı ayarının etkisi gerçekten inanılmaz.

Yazıyı burada tamamlarken, herkese gecikmesiz bir internet deneyimi dilerim 🙂

#internet #gecikme #lag #ping #bufferbloat

 

Ek: İyi internet bağlantısı konusunda ayrıca router incelememe ve wifi performansı en iyileştirme konusundaki yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

WiFi Performansını En İyileştirme

Mi Router 4A AC1200 Giga Versiyon İnceleme

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 10

Su Filtresi

Bizim musluk suyu çok güzel arıtmadan kullanıyoruz diyenlere en azından şu tortu kir pas  ve klor tutacak filtre setini  kullanmaları önerilir. Suyunuz gerçekten güzel olablir ama hatlarda plastik pas metal birsürü şey karışıyor suyunuza borulardan. Özel seçtim linkleri.

1- https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/tezgah-ustu-su-aritma-cihazi-musluk-adaptoru-metal-P304171801
2- https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/su-aritma-cihazi-atik-su-limit-kisici-flow-restrictor-600-cc-js-P371923585
3- https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/11-inc-1-mikron-inline-sediment-su-aritma-filtresi-P166872128
4- https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/11-inc-inline-blok-granul-aktif-karbon-su-aritma-filtresi-P167225353
5- https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/purefer-k0202-wh-10-inc-inline-post-karbon-filtre-P181149338
biraz hortum ve birbirine bağlamak için bağlantı aparatlarını da satıcıdan talep edin genelde ücretsiz gönderiyorlar.. Bu 5 inin sırasıyla bağlarsanız yeterli olacaktır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

3d printer almak istiyorum. Tavsiyesi olan varmı bütçe çok değil 1500 civarı verebilirim. Tarantulalar var, kendi üretip satanlar var. Ne tavsiye edersiniz. Kendim evde parça basıyorum, ayrıca başkalarına basıp satmak isterim.
#akış

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Favori atın sonra izlersiniz. Shakira'dan daha iyi Shakira yapıyor 😀

https://www.youtube.com/watch?v=xzyIHXej28s

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Şu anki profilimdeki sistemle yapılan testteki sonuçları yayınlayayım... Haftasonu NVidia GTX 970 ekran kartını taktığımda kağıt üzerinde ne değişecek görmek adına güzel olacak...:=))) Sizlerde mevcutla karşılaştırabilirsiniz...

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Kadir Gündüz @kadirg1976

    İstediğiniz testi CSGO dahil yapacağız... Tabii steam Kütüphanemde olan oyunlar dahilinde yaparız... Hiç bir oyuna daha 1080p çözünürlükte eywallah demedi High altına düşmedik... ( Rus ve Ukrayna oyun yapım firmalarının kalibre edilmemiş ürünleri hariç. #7DaystoDie oyun grafik ayarı olarak midium ayarlarda oynamak zorunda kalıyorum. Bence VRAM yetersizliği. Açık dünyaya 2 GB yetmiyor. ) Çok ezilmez buda GPU Tahiti LE Yani bu esasta 7870 klasik model değil 7950 kırpığı... Adlandırma olarak ( lansmanda geçen 7890 veya 7930 ) yerine 7870+ kod adını seçtiler... Modelin tek eksiği Adana sıcak bir yerde kliamsız havasız bir yerde kullanıyorsanız Tek fan yetersiz geliyor...:=(((

  • sangreal_1905 @sangreal_1905

    Bu sonuçlar ile 1050Tİ yi devirirsin 😀 Bunlar kas gücünü bakıyor zaten bu gpunun TFLOPS değeri çok yüksek. 😀 Fakat iş gerçek dünyaya gelince bunlar kağıt üsünde kalıyor malesef. Normal 7870'de 1200 küsür shader vardı sanırsam bu 1500 lü 😀

  • Kadir Gündüz @kadirg1976

    @erhandemirci43 Bak gene cahilane konuşuyor... 1050 Ti sadece teknik mimari geliştiği için 950 nin saat hızı artırılmış versiyonu...:=))) Benim şimdiki kart asgari 960 ayarında... Döğer yani...

  • Kadir Gündüz @kadirg1976

    @erhandemirci43 Wakitsizlikten RX 5xx serisini ekleyemedim linki tıkla al sana temel teknik ekran kartı özet kaynak tablo...:=))) Ben yaptım buluta attım...

    https://1drv.ms/x/s!AviiMg4MpCaugVaaX3y7OOMMAwyg

LG 25" 25UM57 Ultra Wide IPS Monitör

Temel bir anlatım yapmaya çalıştım almayı düşünen arkadaşlara faydası dokunur umarım. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=ukMMklz9Yc0

LG 25" 25UM57 Ultra Wide IPS Monitör

kameram kötü kusura bakmayın. videoyu yüklerken ekranı kullnmaya devam ediyorum iyiki almışım yani yorumlar biraz korkuttu. ancak 29'' ve 35'' olanlara param yetmeyeceği için hem farklı bir...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10

Euro Truck Simulator 2 kabin aksesuarları paketi incelemesi

Euro Truck Simulator 2 önemli bir genişleme paketi aldı. Aslında çok önemli değil gibi görünüyor ancak paket aslında oyuna yeni bir fizik bileşeni ekliyor ve kabin içindeki objeler gerçeğe uygun olarak hareket ediyor. Bu da özellikle mod yapmayı sevenlere yeni ufuklar açıyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 71