KNMaster KN6100 intercom incelemesi.

Selamlar Teknoseyir üzerinde incelemesi olmayan bir janra buldum. Daha önce bir iki konuşulmuş ama incelemesi yok.

 

Özet : KN6100 intercom nispeten uygun fiyatlı , işini düzgün yapan bir cihaz. Pil süresi gayet iyi. Çabuk şarj oluyor. Müzik dinlerken ses kalitesi gayet yeterli. Gürültü engellemesi iş görür seviyede. Firma desteği çok iyi.

Yıllarca merak edip incelememe rağmen motosiklet işine girmemiştim. Geçen ay A sınıfı ehliyete yazıldım. Elim ayağım alışsın ve bu arada ekipman düzmeye başlarım diyerekten bir Honda Activa S scooter aldım. Scooter 2. el olduğu için birkaç alet edevat edinip tamir / bakım işine de koyuldum.

Ucuz yollu bir kask aldıktan sonra yolda telefon görüşmeleri için intercom bakmaya başladım. Piyasada birçok marka ve fiyatta ürün mevcut. Genel kullanılan markalar KNmaster, Crown Micro gibi ekonomik ürünler yanında Cardo ve Senna gibi pahalılar da vardı. KNmaster birçok kullanıcı tarafından beğenilmiş. Bir çok da influencer inceleme yapmış. Olumsuz nerdeyse hiç yorum yoktu. Bu da aslında bende şüphe uyandırdı. Bu sebeple Pahalı markaların alt modellerine baktım.

 

Araştırmalarım sonucu hiç bir intercom da LDAC veya APTX gibi codecler yoktu. Bu da müzik dinlerken en fazla 256kbs bitrate anlamına geliyordu. Bir diğer konu Pahalı markalarda alt serilerde pil süresi muallaktaydı. Laf aramızda 2.500liralık kask için de 7 bin liralık intercom ayıp geldi 😀 3.700 e KN6100 vardı.

Bu şartlar altında KNmaster aldım.

Ürün karton bir kutu içinde taşıma çantası ile geliyor. Bence ambalaja fazla uğraşılmış. Taşıma çantası vs gereksiz. Zaten kaskta takılı duruyor.

 

Çanta içinden İntercom, şarj kablosu , montaj için gerekli yapıştırma klipsler, cırt yapışkanlar, bir esnek mikrofon , bir de sabit mikrofon çıkıyor. Ayrıca kaska yapıştırmalık çıkartmalar ve hediye buff çıktı. Sabit kasklar için mikrofon yanında çene açılır modellere ayrı mikrofon işi güzel düşünülmüş. kullanım klavuzu ve garanti belgeleri de var.

Kaska montaj için ve kurulum için sayısız tutorial videolar var. YTde bakılabilir.

 

 

Kaska monte ederken eğer kulağa uzak kalırsa ses az gelecektir. Bir de sürücü önüne bez vs gelmemesi lazım. Bence sesi gayet yeterli. Hatta intercom modda fazla bile.

 

Gelelim kullanıma. Ben Telefon görüşmeleri , Müzik ve arada artçı ile muhabbet için aldım.

 

Telefon konuşmalarında ses karşıya çok net gidiyor. Karşıdan da ses net geliyor. Ses yüksekliği de gayet iyi. Sondan 2 kısık seviyede kullanıyorum. Rüzgar ve motor sesini iyi kesiyor.

Müzik dinleme kısmı beni çok şaşırttı. Neredeyse hi-fi kalitesinde ses veriyor. Sürücülerin boyutundan dolayı derin baslarda bozma yapsa da genel olarak başarılı bir sesi var. Zaten belli hızdan sonra bütün bunlar önemsiz. Orada artık en pahalı sistem bile yalan oluyor.

 

İntercom kısmı biraz sıkıntılı oldu. Oğluma KN2250 aldım. YT daki tutorial videolara göre cihazlar Evrensel intercom modda bağlanmalıydı. Ancak iki cihazı kapatınca bir daha bağlanmıyordu.

 

Burada satıcı firma ile irtibata geçtim. YT videolarındaki gibi olmuyorsa yollayın serviste bakalım dediler. Kendi uğraşlarım sonucunda bu iki modeli Evrensel modda eşleştirip sonrasında BT moda almak gerekiyormuş. Sorunsuz kullanmaya başladım.

 

Peki eksi yönler yok mu ? Bence bir app olsa oradan çeşitli ayarlar vs yapılsa harika olurdu. Çevirmeli düğme biraz zayıf duruyor. Kablolar ince ama çabuk bozulmaz, bozulursa da yedek parça bolca var.

 

Satıcı firma piyasada tanına bir firma. Akü vs de aldım.WPden mesajatınca bir saat içinde filan dönüyorlar.Hatta telefonla da aradılar.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Filtre @kahve

    Bu senenin başlarıydı sanırım Bim'e intercom gelmişti. Prozone marka ama KNmaster KN2000 modelinin aynısı. Çinden getirip marka basıyorlar aslında bunlara. Prozone intercomdan aşırı memnun kaldım valla 1500TL olması lazımdı. Almadan önce Knmaster alayım demiştim ama kullanıcılar ses yüksekliği az demişti. Valla intercom hayat kurtarır.

  • Hasan ilker Com @ilkercom

    Bir çok üründe olan olay ama tamamen de birebir olmuyorlar. Firma bazı özellikleri farklı isteyebilir. Sesin az olma kısmında bence hata yapıyorlar. Mesela ben ilk taktım kulağa uzak kaldı. araya bir parça koydum gayet iyi oldu. sonra kaskın içinde bez vardı onu kestim. Ses şimdi fazla bile geliyor. Bir de kutu içine kağıt koymuşlar isterseniz app yükleyin sesi yükseltin diye. bence gerek yok. motoru hiç duymuyorsun. yatak sarsa haberin olmaz 😀

Darmoshark m3 4k mouse

 

Merhaba siteye kabaca baktım bir incelemesi olmayınca bi şeyler karalayayım dedim. Merak eden vardır. ( yazıda çoğul kullanma sebebim fareyi aslen oğluma aldım ama daha çok ben kullandım 😀  )

Evde Omen Vector wireless kullanıyorduk, onda önce çift tıklama sonra komple bozulma oluncabir süre evdeki emektar logitech g103s ile idare ettik. Ama tv karşısında sehpa ile büyük eziyet oldu.

Uzun araştırmalar sonucu bütçeyi çok şişirmeden en mantıklı seçimin bu olduğuna karar verdim. Pilli mouselar istediği kadar uzun süre gitsin pil masrafı ve eziyetine sokacak. omen vectorde alışmıştık artık pile dönemezdik. O yüzden logi, razer, steelseries gibi markaların ucuz modelleri tercih dışı kaldı. Bu mouse da çok methedildiği için tercih sebebi oldu.

ben amazon.com.tr den 2200 tl civarın aldım. Yurtiçi satan yerin elinde yoktu. 15 günde geldi.

 

Genel olarak memnunuz. Ancak önce eksilerden başlayarak kritik noktalara değineyim.

En kritik eksisi yazılımı. Bu ürünü razer SS gibi markaların karşısında 3-0 geriye düşüren kısım burası. Klasik çinli kafasıyla yapılmış bir driveri var. Bi defa OS dilini ingilizce yapmadan fareyi tanımıyor. Ayrıca yazılım çok köhne, eski. Pil seviyesini düzgün göstermiyor.

Malzeme kalitesi bu kısımda aslında hem çok üst düzey markalarla hem de tasarım anlamında kıyaslama yapıyorum. belki benim düşüncem yanlış ama fare premium hissettirmiyor. Microsoftun ofis mouse u gibi hissiyat var. Fakat kesinlikle kalitesz değil.

alıcı nispeten büyük. öyle unify veya diğer 2.4ghz alıcılar gibi değil.

dpi vs tuşlar altta.

m3s gibi alt modellerle kasa aynı. bu yüzden kullanmadığımız halde altta receiver kapağı var.

Gelelim artılarına.

Özellikler anlamında gayet tatminkar. sensör olsun , mcu olsun veya polling rate olarak üst düzey.

bu özelliklerde premium markalar bunun 2 katından başlıyor.

Hafif bir alet bu. kullanımı cidden çok iyi.

Bu kısım göreceli ama ele iyi oturuyor. ben biraz iri mouse seviyorum.

Kablolu ve kablosuz kullanım arasında sadece hafif bir kablo sürtme hissi var. o da yinelogitech den iyi.

4k kullanımda işlemciye çok yüklenir dendi ama ryzen 1600af de sorun olmadı.

Şu anda tv karşısında oynadığımız için gecikme vs pek anlamıyoruz ama oyunlarda kesinlikle tv nin yetersiz kaldığını hissettiriyor. yakında oda değiştirip 165hz ve üzerine geçeceğiz.

 

yedek skatez çıkıyor kutudan bu da güzel. yarın öbürgün lazım olabilir. aşırı kaliteli değil ama iş görür.

 

ekleme : Yazmayı unutmuşum cihazın kablosuz bağlantısı hem 4khz dongle hemde BT ile yapılabiliyor. Tabii BT ile bağlantı çok yüksek gecikme sürelerini beraberinde getirdiği için gereksiz. USB bağlantı zaten mevcut. Şarj da yine USB ile. TYPE C kablo da çok kaliteli durmasa da takılma sürtme yapmıyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • kortex @kortex

    Abi pil nasıl masraflı oluyor ki? 😀 Bende m220 ve lift var yılda 1 kere pil ya değişir ya değişmez.

  • oniki @oniki

    Ben olabildiğince içinde kendinden şarjlı pili olan cihazlar tercih etmiyorum, pili ölünce bulması değiştirmesi asıl dert.

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      fare ile pc arasındaki yenileme hızı. normalde usb mouselarda en fazla 1000hz oluyor. standart logitech mouselarda muhtemelen 400 hz civarıdır. orta seviye gaming mouseların da kablosuz modellerinde en fazla 1000hz olur. Razer ve logitech in üst modelleri genelde 4khz oluyor. bi kaç ekstrem mouse da 8khz var. onlar da 8 bin tl üzerinde fiyatlı.

      ne işe yarıyor dersen 1000hz mouse larda gecikme 1ms civarı. 4khz olanlarda 0,25 ms oluyor. mesela keskin nişancı ile filan hızlıca mouse u çektiğinde atlaya atlaya gider. hele ki çözünürlük yüksekse. bunda en ufak atlama takılma vs yok. 240hz monitör vs kullanıyorsan ciddi fark ediyor. ama 75 hz monitörde filan faydasını fazla göremezsin.

      Ben fareyi fiyatının çok uçuk olmaması ve ileri doğru 165hz üzeri monitör alacağım için tercih ettim.

      Kabloludan daha tepkisel bir cihaz olduğunu söyleyebilirim.

Meilan M2 ( Oval ) GPS bisiklet bilgisayarı inceleme

Uzun zamandır inceleme yazmıyorum. Bunda alım gücümüzün düşme etkisi de var tabii.

Bu sefer yurtdışından aldığım ancak ülkemizde bolca bulunan bir cihazı inceliyorum. Emsallerine göre çok uygun olmasının yanında temel özelliklerin tamamı hatta bir çok gelişmiş özellik mevcut.

Kutusundan çıktığı hali ile kullanılabildiği gibi ek sensörler aracılığı ile daha gelişmiş işlevler kazandırılabiliyor. Nabız kemeri , Cadance ( pedal devir sayısı ) ve hız sensörü yanında güç ölçer de bağlanabiliyor. Ki en ucuz güçölçer ( powermeter ) 300 -500 usd olduğunu düşünürsek bu cihazı alanlar bu özelliği kullanmaz diye tahmin ediyorum.

Cihazın Teknik özellikleri :

 

+GPS ( Amerikan ), Glonass ( Avrupa ) ve  Beidu ( çin uydu sistemi )  konumlama sayesinde çok hızlı başlangıç. Aynı anda bir çok uydu sistemine bağlanması çok iyi.

+ Bluetooth 4,0 LE ( BLE ) ve ANT+ bağlantı sistemi. ( telefona bağlantı sadece Bluetooth ile ) Bu sayede piyasadaki hemen hemen her model sensör ile eşleştirmek mümkün. Bu da ciddi bir fiyat avantajı sağlar. Önceden almış olduğum sensörleri kullanıyorum.

+ 2,4 inç ekran. Gayet yeterli bir büyüklük. Çift katmanlı olduğu için güneşte okunaklı. Gece için 2 kademe aydınlatma var. Açma kapama ve aydınlatma azaltma var. Sürekli yanık kalabiliyor. Bazı cihazlarda böyle bir özellik yok.

+ kompakt tasarım. Çizilmeye dayanıklı ve aerodinamik.

+18 ayrı veri görüntüleme. Anlık , ortalama , maximum hız , cadance , nabız ve güç veriler. yükseklik sıcaklık zaman.

+Gerçek Zamanlı senkronizasyon. Meilan app ile strava , treaninpeaks veya komoot gibi uygulamalara veya usb bağlantısı ile fit dosyası aktarımı.

+IPX5 su geçirmezlik. Ağır yağmura dayanıklı değil diye belirtilmiş.

+USB şarj girişi. Micro-b .DC 5v 0,5a.  30 saat kullanım ömrü denilmiş. 6 saatlik 5 sürüş için yeterli. Ben aldığımdan beri şarj etmedim. %85 şarj ile geliyor. 30 saatten fazla gider gibi geldi.

Ambalaj içeriği :

GPS cihazı , Şarj ve data kablosu , F tipi gidon uzatma ( Garmin ile uyumlu ) , gidon üzeri veya gidon boğazına direk montaj aparatı , L tipi anahtar ( Allen ) , O-ring tipi montaj lastikleri , gidon ebadı küçük olanlar için destek lastiği.

Yorum ve kullanım deneyimi :

 

Öncelikle Cihazın yurtiçi fiyatı olan 1200 tl ( haziran 2021 itibariyle ) bence fazla. Ancak yurtdışından alınabiliyor. Ben amazon türkiyeden aldım. 10 günde elime ulaştı. Aras kargo adresime getirdi. Vergiler dahil 390 lira. Ki bence bu fiyata alternatifi yok. Elimdeki diğer yol bilgisayarı Echowell MG10 şu anda 700 lira. Onun GPS özelliği yok ancak ANT+ sensörleri var. Bir şekilde hem telefona hem yol bilgisayarına bağlayıp kullanıyordum. Bu cihazda sensör yok. ancak elimde zaten sensörler bolca vardı. Şu anda DECATHLON un cadence ve nabız sensörleri var. Bu sensörler HEM BLE hem ANT+ teknolojisi kullanıyor.

 

Yeri gelmişken ANT+ teknolojisinden bahsedeyim. Sanırım Samsung telefon kullanma sebebim bu bağlantı arayüzü. Hem çok az güç tüketiyor. Hem de bağlantı sorunu olmuyor. Bluetooth açık veya kapalı diye kontrol etmeme gerek yok. Garmin gibi artık sektör lideri ve standartları belirleyen firmanın kullandığı teknoloji. Şu anda bir çok bisiklet ekipmanı bu teknolojiyi kullanıyor. Apple tarafında bildiğim kadarı ile destekleyen cihaz yok. Bir kaç USB stick vs olsa da koskoca ekosistemde bu teknolojiden mahrumsunuz.

 

Cihaz kutudan çıktığı gibi bağlantı aparatı ile monte ediliyor. Biraz esneterek monte ettim. Açılışta ayarlar yapmanız gerekiyor. Saat dilimi , kullanıcı kilosu vs.

Sonrasında BT ile telefona eşleştirip uygulama kurarsanız her sürüş kaydını otomatik olarak strava gibi sitelere eşleştiriyor. Bu kısımda aslında Live segments desteği olsa iyi olurdu.

Günlerdir sürmeme rağmen pili halen %50 üzerinde. Bunda ekran ışığını sadece gece manuel olarak açmak - kapatmak çok etkili.

Ekran demişken, ben ekran boyutunu sevdim. Aşırı büyük değil. Okunaklı bir ekran var. Cihaz aslında oyuncak gibi dursa da kaliteli malzemeden yapılmış.  Şarj soketinin kapağı sağlam duruyor.

Kullanıma alışmak biraz zor olsa da  bir kaç gün sonra alıştım. Ortadaki PLAY/Pause tuşu ile sürüşü başlatıp durduruyor. Basılı tutunca kaydediyorsunuz. Sürüşü kayıt ettiğiniz anda starava geçişi yapıyor.

Cihazı açınca eğer açık alanda ve hava bulutsuz ise 10 saniyede uyduya bağlandığını haber veriyor. Kapalı alanda veya hava bulutlu ise bu daha uzun sürüyor. Tamamen Kapalı ( ev içinde vs bağlanmıyor doğal olarak )

GPS hassasiyeti çok iyi. Hız için ekran yenilemesi 1 saniyeden kısa gibi. Ancak CADENCE sensöründe bir saçmalık var. Cihaz pedal çevirmeyi bırakınca enerji tasarrufa geçiyor. Tekrar göstermesi 3sn filan alıyor. Sürekli pedal çevirdiğinizde anlık olarak her saniye gösteriyor.

 

Bağlantı adaptörü Garmin ile aynı. Piyasada artık bir standart olmuş bu. Bisikleti taşırken veya kaza sonucu kırılırsa piyasada çin üretimi kaliteli adaptörler var.

 

Cihazın ekranı dolayısı ile navigasyon veya harita özelliği yok. Aslında çok da gerekli değil. Hele ki bu fiyata. Ancak Strava Live segment özelliği olsa iyi olurdu. Bunu da telefon ile çözeceğiz artık. Bir kaç tane kaybettiğim KOM var. Onları geri alacağım yakında.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

zyxel wmg8623 modem (turknet modemi )

Tam olarak bir inceleme yazmayacağım ancak modem ile ilgili bir iki yorum yazayım dedim.

 

İstanbulda yaşadığım dönem Tp link ve asus n55u adsl modem kullanmıştım. N55 bıktırınca tekrar TP link e döndüm. N55 gerçekten lanet bir modem. Asusdan uzak durma sebebim. Tp link ile hep sorunsuz takıldım. En son turktelekomdan alınma TDW9970 kullanıyordum. Aslında yine çok memnundum. Wifi performansı bence muazzam. n55 e harici anten bağlasam bile bu kadar iyi wifi yoktu. 100 metre açık alan mesafesi var lanetin öyle bir cihaz. 3 katlı evi de komple kapsıyor. Ancak eksileri yüzünden uzun zamandır modem bakıyordum. Turknetin modemi yeni fark ettim yoksa yine f/p olarak süper bir alet olan zyxel 3625 alacaktım.

 

Her neyse bu modemi tercih etme sebeplerim.

+ gigabit ethernet var. Evde aynı anda bir çok cihaz aynı anda bağlı ve 100 mbps ethernet bir handikap. streaming ( Steam ) sırasında takılmalar oluyordu.

+VDSL 35b gibi daha üst protokoller mevcut. G vectoring yine var. Yarın öbürgün ttnet inadı kırarsa turknet 200 mbps salabilir. Burada yine ethernet arayüzü önem kazanıyor.

+Şu anda kullanmasam da misafir ağı için daha ayrıntılı yönetim var. (hız , zaman sınırı vs çok detaylı ) Yakında onu da kurcalarım.

+Belki en önemli konu 5ghz. xiaomi mi box 2.4 ghz de biraz saçmalıyor. 5ghz daha sağlıklı.

 

Şu anda 30 35 metre uzunluğunda bir cat6e kablo çatıya oyun pc me çıkıyor. sanırım kablo sıkıntılı 100mbps olarak çalışıyor. Onu da çözünce Pc ler arası ve ps4 arası network hızlanacak. ( Sorun PC de çıktı. Format atınca düzeldi. Driver vs uğraşmak gereksizmiş )

 

https://turk.net/modem/zyxel-vmg8623

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • eskikasaroysroys @eskikasaroysroys

    Elma ile armudu kıyaslamışsın ama. Zyxel'in kullandığın model AC destekli, çift bantlı modem, TP-Link 9970 N destekli ürün. Hele TT'nin verdiğinde normal piyasada satılanlarda olan bazı özellikler bile yok. Elbette daha verim alacaksın, hayırlı olsun. Zaten bugün modem alacak olan en az AC destekli bir ürün almalı.

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      Kıyaslama yapıyorum demedim ki ? Veya onun yerine bunu aldım da demedim.
      Sadece neler değişti. Veya neden elimde zaten modem varken yeniden modem aldım gibi yazdım.
      Normal kullanıcı için 9970 haydi haydi yeter. bugün bile sıfırdan modem alan birisi gönül rahatlığı ile alabilir.
      5ghz çoğu insanın umrunda bile değil. hatta haberi yok. Bende bu modemden 3 adet vardı. şu anda 1 adet aktif kullanımda. ilerde onu da zyxel e çevireceğim.

      Dolayısı ile elma ile armut kıyası yok. Neticede ikisi de VDSL kablosuz modem. Biri AP olsa veya switch olsa olurdu.

Piranha kulakiçi kulaklık

A101 de satılan kulakiçi kulaklıklardan alıp nasılsa kayboluyor çok para harcamayayım dedim. Bu yazıda kısaca o kulaklıktan bahsedeceğim.

 

Kulaklık basit bir kutu içinden çıkıyor , yanında ek bir çift de tıkaç var. ebad olarak hepsi aynı sanırım.

 

Kablo kalitesi olarak daha önce kaybettiğim B&O H3 den daha sağlam duruyor. H3 bayağı ince cılız yapıdaydı.

 

Kulaklığın kasası da plastik ama çok sağlam duruyor. Bu açıdan kulaklık 10 liraya göre makul kalitenin ötesinde.

 

Gelelim ses kısmına. Ben kulaklıktan 2 çift aldım. Biri gold diğeri gunmetal denen griden. 2 kulaklığın sesi birbirinden farklı. Yani üretimde bir standart olmadığı belli. Kulaklıklar kutudan çıktığı hali ile detaysız bir sunuma sahip iken 60 saat burnin sonunda biraz detay geldi. ses kalitesi olarak telefonla yolda müzik dinleyecek birini idare eder. Zaten bu yazının amacı hi-fi veya head-fi meraklıları değil.

 

Baslar gayet dolgun ve ortalama kalitede bir doğruluğa sahip. Midler biraz perdeli , boğuk ve cansız. Ama yine idare eder. tizler ise ilk başlarda kontrollü iken 60 saat sonunda kontrol dışına çıktı. sibilans aldı yürüdü.

 

Yine de piyasada 50 100 liraya satılan anlı şanlı marka kulaklıklarla çok rahat kıyaslanır. 10 liralık fiyatı ile denizde tıkaç olarak bile kullansan canın yanmaz. Bence karşınıza çıkarsa alın bir kullanın.

 

İnsan düşünmeden edemiyor. Bu kulaklık 10 liranın altında fiyatıyla kimlere para kazandırıyor. Çinde üretliyor. Türkiyeye geliyor. Burada distribütör ve mağza da kazanıyor. Kuzum siz bunu bedavaya mı ürettiniz.

 

https://www.a101.com.tr/elektronik/piranha-2033-kulak-ici-kulaklik-siyah/

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Remote System Monitor - Android uygulaması.

Merhaba aslında öyle inceleme denecek kadar uzun bir yazı olmayacak ancak dün akşam bulduğum bir uygulamayı anlatayım.

 

https://www.trigonesoft.com/index.php/download

Öncelikle belirteyim bir android uygulaması için son derece stabil ve işini düzgün yapan uygulama. Ekran ölçekleme ile ilgili biraz zorlukları var ama kurcalayınca çözülmeyecek şekilde değil.

 

İşin en ilginç yanı bu uygulama ücretsiz. Ancak ufak tefek bazı özellikleri açabilmek için bağış yapmak gerekiyor. Bu kısım isteğe bağlı ancak ben uygulamayı çok beğendiğim için destek için 10 lira ateş ettim hemen. en az rakam 3 lira civarı bence kesinlikle değer.

 

Peki bu uygulama neyi çözüyor ne işe yarıyor. Ryzen 3000 serisi işlemcilerde sıcaklıkları okumak biraz sıkıntılı. Ben en son asus ai suite kurdum. Ancak oyun sırasında ek bir ekranda verileri görmek için logitech arx kullanıyordum. ARx işlemci sıcaklıklarını göstermiyor. MSI Afterburner de düzgün çalışmıyor.

 

Bu uygulama ile pc üzerindeki tüm sensör verilerini telefonla izlemek mümkün. Çeşitli widget oluşturmak , grafikler halinde izlemek çok kolay.

Ve belkide en can alıcı özellik fan  kontrolü. sistemin fanlarını uygulama aracılığı ile kontrol ediyorsunuz. Bundan 10 sene önce böyle bir şey hayal bile edemezdik.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Sedef Audio SE IV Lambalı Kulaklık amfisi

Merhabalar ;

Daha önce bir kaç modelini incelediğim Sedef Elektronik firmasına ait Se IV lambalı kulaklık amfisini inceleyeceğiz.

 

Kullanılan yardımcı ekipmanlar :
Breeze Audio DAC
E-MU 0404 USB DAC ( stüdyo ses kartı )
Analysis audio USB kablo
Supra USB kablo
Techlink RCA interconnect
Sony MDR1RBT
Sony MDR1ABT
Sony MDR V6
Beats EP 🙂
B&O H3
Ve Dali AXS 5000 Tower Speaker
Alet edavat...
Kullanılan Yazılım  Foobar. Bazı tweakler yapıldı. Ve Tamamı FLAC parçalardan oluşan arşivim kullanıldı. Büyük kısmı kendi riplediğim albümlerin tamamının ses kalitesi üst düzeyde.
Tidal Hifi ve master albümler. Bazı parçalar elimde Flac olarak bulunduğu halde tidal ile de denedim.

Öncelikle Amfiyi bana incelemem için yollayan Sedef Elektronik firmasından bahsedeyim. Kırıkkale ilinde kurulu bir ses sistemleri üreticisi. Daha çok PA denen seslendirme ve sahne tipi cihazlar üretiyor. Ancak son dönemde lambalı kulaklık amfileri gibi cihazlar da üretiyor. Ürünler el yapımı ve daha çok seri üretim tarzından ufak.

Ürüne gelirsek ; Önceki versiyonlar gibi tamamen DIY mantığında üretilmiş. Yapısal olarak son derece sağlam duruyor. Üründe bir steampunk havası yok değil. Tarz olarak seri üretim jilet gibi cihazlardan hoşlananlar beğenmeyebilir. Belki de çok pahalı cihazlardan en büyük eksiği burada oluşuyor. Plastik kasalı bir harici güç adaptörü mevcut. Bu adaptör ürünün en zayıf görünen kısmı. Ağırlığından anladığımız kadarı ile içi oldukça dolu. Güç adaptörü kaliteli bir kablo ve soket ile amfinin kendisine bağlanıyor.

Amfi Metal bir kasa içinde ve muhafaza demirleri sayesinde lambalarını koruyor. Amfi üzerinde açma kapama düğmesi yok. O iş adaptör üzerinden yapılıyor. Amfinin arkasında RCA tipi sinyal girişleri mevcut. Ön kısımda ise ses düğmesi , bir on/off led ve 6.3mm kulaklık soketi bulunuyor.

 

Amfi genel bir değerlendirme yapacaksak masanızda şık duracaktır. Seri üretim olmaması veya diğer tasarımsal detaylar bence kişiye özeldir. Beğenen olduğu kadar beğenmeyen de olabilir. Ürünü ben daha çok ses olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

 

Kulaklık amfisi alan insanların belki de en çok önem verdiği konu :

Güç :

Amfi genel olarak belki bütün kafaüstü kulaklıkları sürebilir. Belki çok ekstra cihazlar çıkabilir. Güç ve kontrol konusunda amfi çok istekli. Belki Hi-fi dostları yadırgayacaktır ancak Beats on-ear kulaklıkla yaptığım denemelerde kulaklıklar artık kulak kepçem üzerinde zıplar hale geldi. Ve halen amfi kontrol kaybı yaşamadı. Sonradan değineceğim şekilde amfi hoparlör dahi sürebiliyor. Bu yönüyle takdir ettim. Buradan amfinin agresif ve bam güm çalan bir cihaz olduğu anlaşılmasın. Sadece bir viyolanın sesini gövdeli biçimde çaldığını belirteyim.  Elektronik müzikteki ard arda vuran basları başarı ile icra ediyor.

 

Dip ses , Parazit ,Hısslama : Burada bir parantez açayım müziği dinlediğim oda; benim evde atölye olarak kullandığım bir alan. Bu odada 3d Yazıcı vs çalışıyor. Bu yüzden yapacağım yorumlar çok da sağlıklı değil. Evde bir çok cihaz olduğu için dip ses ve parazit aldım. Ancak bunların çoğu çevresel koşullardan kaynaklı. Belki çok sağlam bir Solid State olsa bu parazitler olmayabilirdi bilemiyorum. Ancak Müziğin içinde kesinlikle duyulmuyordu. Ayrıca iş Yerimde bu parazit sorunu fişi söküp ters takınca sıfırlandı. Kaldı ki saçma sapan bir 5 li prize bağlıydı. Ve modem hemen yanındaydı.

 

Tutarlılık ve Kontrol :

Amfi genel olarak uzun dinleme sürelerinde lambalı amfilerde sıkça görülen ısınıp çamurlaşma sorunu yaşatmadı. Bu kısım önemli. Ve diğer konu amfi hoparlör dahi iyi kontrol edebiliyor. Bas tınıları hiç bir birine karışmıyor. Bu kısmı cidden hayret uyandırıcı. Timpaninin her vuruşunu tane tane çalıyor. Veya sub baslarla bezeli bir parçada arada kickler yitip gitmiyor.

Tını : 

Amfinin en beğendiğim kısmı. Doğal bir tınısı var. Seste başka dezavantajlar oluşturmayacak şekilde enstrümanları doğal çalıyor. Fakat burada eklemem lazım biraz eğlence amaçlı tune edilmiş gibi. Baslar ve midler hatta tizler daha gövdeli çalıyor. Ancak bu davul böyle değil varil çalmışlar veya keman sesi böyle olmaz denmiyor. Aman zil değil tepsi çalıyor denen cihazlardan değil bu amfi. Mesela Klarnet konçertosu son kısımda Ton biraz vurgulu , bu belli ediyor kendini. Ama benim için bu keyif unsuru oluyor. Çok nötr cihazlar dinleyenler yadırgayabilir.

Detay :

 

Benim yine en çok önem verdiğim ve kullandığım her cihazda olmasını istediğim özellik. Bu cihazda detay gayet yeterli. Hatta iyi seviyede sayabilirim. Kullandığınız kulaklığın kabiliyeti ölçüsünde başarılı. Mesela burada kulaklıklar arası farkı yazayım. Micro detay konusunda MDR V6 inanılmaz başarılı. Kulaklığın bu yönünü ortaya koyabildi bu Amfi. MDR1RBT bu konuda V6 dan geride değil ama abisi kadar detayları kulağınıza sokmuyor. Ama detayı aramanıza gerek kalmıyor. MDR1ABT ise buralarda detay olacaktı dedirtiyor. Bu klarnetin perde sesleri nerede diyorsunuz. Detay yok değil ama özellikle dinlemeniz lazım. Çok klasik bir örnek vereyim. Patricia Barber/Companion albümü 2. parça Use me de şarkının girişinde vokalist elindeki su bardağını yere koyarken sesi duyulur. Bu ses duyulmayan sistemleri hi-fi saymazlar. MDR V6 da bardak kafamıza vuruyor gibi belirginken diğerlerinde bekliyorsunuz bardağı. Yine Mozart Klarnet Konçertosunda detaylar beklediğimden iyiydi açıkçası.

 

Detay ustası...

Sahne ve Boşluk hissi :

Amfinin genel Ses karakteristiği yakın çalma üzerine kurgulanmış. Kimisi bu yakın çalmayı sıcaklığı sevebilir. Kimisi beğenmeyebilir. Ben beğenenlerdenim. aşırı uzak çalan cihazları sevmiyorum. Bu amfi kulağımın içine sokar tarzda yakın değil. Rahatsız etmedi. Özellikle üst midlerde ve tizlerde biraz daha ferah çalıyor. Yakın çalma durumu orada mesafe koymaya uzanıyor. Çok defalar yazdım benim için kulaklık sistemlerinde sahne gibi kavramlar yalan dolan. 15 -20 metre kare odada hi-fi sistemle müzik dinlemek gibisi yok. Ama kulaklık da ayrı bir keyif inkar edemem. Burada yine bir detay; dinlediğim 3 sony kulaklık da ayrı ayrı sahne ve boşlukta çaldı. MDR V6 zaten kapalı tarz kulaklıklar içinde nirvana bir alet. Benim genel yorumlarım MDR1ABT için. Bu kulaklık biraz daha sıkışık çalıyor.

 

Enstrüman ayrımı : Enstrümanlar öyle aşırı uzak ve belirgin çalmıyor.Daha önce belirttiğim gibi genel ses karakteri yakın çalma üzerine. Ancak aynı anda çalan bir kaç enstrümanı tane tane seçiyorsunuz. Gitaristin penayı gezdirdiği anda bateri ve vokali tek tek seçiyoruz. Ömer Faruk Tek Bilek ( Tidal üzerinden ) Dulger Parçasında Darbukalar kulağa yakın vurgulu çalarken telli çalgılar mesafeli çalıyor. Vokal ise ortalama bir mesafede. Orhan Gencebay Aklım takıldı parçasında Islık sesi ( veya synt ile yaptılar bilemiyorum ) ıslık çok yakın çalarken, vurmalılar yakın çalarken vokal nispeten uzak.

MDR1 Biraderlerden ABT.

Dinamik Aralık : Bence bir ses sisteminde dikkat edilmesi gereken özellik burası. Bu kağıt üzerinde okunandan ziyade dinlemeyle alakalı bir durum. Kızıl ordu korosunun Polyushko Polye parçasında giriş ve kapanışta ksilofon sesleri belirgin şekilde çalıyor. Hatta Vokalin haykırması arasında kaybolmuyor. Hızlı parçalarda timpaniye vurup susturan eli dahi duymak gerekiyor. Bu amfi onu becerebiliyor. Zaten detay kabiliyeti dinamik aralıkla ölçülür bir yerde. Timpanin her vuruşu arasındaki sessizlik önemli.

Tonlama Bas Mid Tiz : Bu kısmı Çok uzatmayı sevmiyorum aslında. Ancak genel bir tarz halini aldığı için basitçe de geçmek istemiyorum.

Müzik Bas mid tiz diye basite indirgenmemeli.

Sub baslar : Bu kısımda aslında bir çılgınlık yaptım ve Beats kulaklıkla denedim. Hi-fi dünyasında sevilmeyen marka beats kullandım. Bu kulaklık on-ear tarza Beats EP modeli. Kendi amfisi veya elektronik devresi yok. Faithless 8pm albümü Postcards parçasında şarkının yarısında giren sub bassları muhteşem sunuyor. Beats yapısı gereği burada Biraz uzatıyor. Ancak MDR1ABT ile her şekilde basların kontrolde olduğunu duyuyorum. Amfi derin bas frekanslarında gayet iyi. Hatta çok iyi. Beats ile sesi yarıdan fazla açıyorum. Kulaklık rezonansa girmesine rağmen hep net ses sunuyor.

 

Baslar : Kick bass ve mid bas kısmını aslında ayırmak lazım. Hızlı kicklerde çok tane tane kontrollü , net çalıyor. Ancak midbas bölgesinde erkek vokalin başladığı bölgede hafif grenli çalıyor. Bir bozulma veya kötü bir durum yok. Ama karekteristik olarak biraz grenli. Bu çok geniş bir frekans kapsamıyor. Üst midlerde ve kadın vokallerde kesinlikle bu gren yok. Dediğim gibi belli bölgede sadece. Viyolinde filan fark ediliyor. Genel bas başarımı sanırım bir çok insanı tatmin eder. Hatta amfinin en başarılı olduğu iki konu güç ve bas performansı. Get Lucky de baslar tane tane ve gümbür gümbür.

Bass Deninlince akla gelen marka....

Midler : Bas kısmında Belirttiğim gibi Amfinin belirli bölgelerde grenli çaldığı kritik dinlemelerde fark ediliyor. Bu rahatsızlık verir seviyede birşey değil. Midler genel olarak detaylı yerli yerinde. Çekinik veya perdeli değil.

Vokaller : Kadın vokaller özellikle beğenimi kazandı. Erkek vokaller pek tarzım değil. Mesela Şevval Sam _ Karadeniz Albümünde Amfinin sıcak tarzı mest ediyor. Erkek vokallerde özellikle Frank Sinatra gibi Sanatçılarda çok başarılı buldum. Biraz tiz erkek sesleri ( ki hiç sevmem ) beğenmedim. Bu kısım subjektif olabilir. Gipsy Kings No Volvere parçasında gitar ve Vokal birbirine yapışık değil. Bu kısım iyidi. Cem Adrian dinleyenleri tatmin eder.

Tizler : Tizler genel olarak çok iyi. Detay olsun , kontrollü şekilde uzaması , sibilansa yatkın kulaklık kullanmadıkça rahatsız etmemesi olumlu. Burada aşırı bir keskin roll-off yok.

Dinleme ile ilgili bir ipucu vereyim. Aslında bir çok yorum benim aşırı yüksek ses sevmemden kaynaklanıyor. Amfi düşük ses seviyelerinde gayet yeterli bir detay , tonlama başarımı sergiliyor. Ancak deli gönül sesi sonuna kadar açıp dinlemelere alışmış. Eldeki kulaklıklarla da zaten genel olarak  sesi yarıdan fazla açamadım.

Bonus içerik : Hoparlör sürme deneyimi.

 

Açıkçası bu kısımda benim beklentimi çok aştı. Ve 20cm wooferları olan bir seti kontrollü sürmesine ihtimal dahi vermedim. Ancak çok şaşırttı beni. Sesi 25 metrekarelik odayı tamamen doldurmasa bile dinleti için yeterli bir seviyeye ulaştırdı. Kontrolü hiç kaybetmeden basları tane tane vurması büyük yaylılarda kendinden geçmemesi karşısında ağzım açık kaldı. Zaten sonrasında evdeki amfi bolluğunda Denon amfime de yol verdim.

Kimler almalı , Kimler almamalı : 

 

Bana kalırsa maddi durumu bu amfiyi alabilecek hobidaşlarımın almasını tavsiye ederim.

Kimler almamalı kısmına gelirsek bu kısım biraz zorlama olacak ama yazmalıyım. Aldığı malzemelerde ileri seviyede tasarım ve üretim kalitesi arayanlar bir görmeli öyle almalı veya almamalı. Ses olarak tamamen flat ve soğuk ses sevenler uzak durabilir. Özellikle soğuk ses seven insan var mıdır? Bilmiyorum ama varsa uzak durabilir. Nihayetinde lambalı bir amfi. Stüdyo seviyesinde flat çalan bir cihaz da değil. Biraz gövdeli çalıyor.

 

Peki kimler almalı ? Bütçesi 400 500 usd lik amfileri denemeye yetmeyenler , Benim gibi gövdeli ses sevenler ,Sıcak tonlama sevenler ,  fazla abartıya kaçmadan biraz eğlenceli çalsın diyenler. Fiyat / Performans ürün arayanlar. Dar bütçe ile her işin altından kalkabilecek bir amfi peşinde koşanlar. Elektronik müzik de dinlerim klasik müzik de dinlerim diyenler. Her türlü kulaklığı kullanırım hepsinde iyi performans isterim diyenler , Arada hoparlör de bağlarım diyenler..

 

Amfinin fiyatını konuşacak olursak 850 lira fiyatı var. Bu kısım biraz göreceli. Kulaklık amfisi herkesin kullandığı bir alet değil. Ama h-fi meraklıları için bu fiyatlar aslında gayet uygun. Hele ki herşeyin döviz ile ithal edildiği bir ülkede.. neyse.

Merak edenler için satış linki de ekleyelim.

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-ev-muzik-sistemleri-lambali-kulaklik-amfi-si-yeni-se-iv-632951472/detay

 

Okuyup vakit ayırdığınız için teşekkürler...

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 11
  • Enespolat24 @enespolat24

    Sennheiser hd400s ile kullanırsam hi-fi müziklerde fark olur mu, daha doğrusu almaya değer mi?

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      Sorunu birkaç yönden cevaplıyayım. Eğer çaldığın kaynak yüksek kaliteli ise ciddi fark oluşur. HD400S zaten giriş seviyesinin biraz üzeri bir kulaklık. Daha üst model olan HD600 serisinde dahi ciddi fark yaratıyor. Bence almaya değer. Özellikle düzgün bir kaynaktan çalıyorsanız müzikal zevk uç noktaya çıkar. Evde kulaklıkla müzik dinleyen insanın kesinlikle amfi kullanması şart.

  • Taylan @taylan

    Uzun zamandir Sedef Audio'yu takip ediyorum. Donanimhaber forumunda ve techno-fi de de incelemeleri olmasi gerek.
    Elimdeki kulaklik Beyerdynamic dt 770 pro 80 ohm. Bunu surmesi konusunda bi sikinti yasamayacagini biliyorum anfinin ama;
    Benim sorum daha cok firmanin SE IV ve SE VI modelleri arasindaki fark? Arada 200 tl lik fark var ama bunun sebebini arastirdigimda tatmin eden bi cevap bulamadim. Kullanilan lambalarin kalite veya marka/model farkindan olsa gerek sanirim.
    Bi de gonderdiler yazmissiniz yukarida. Kargoda veya paketlemede her hangi bi sikinti oldu mu? Paketlemeyi vs. ona gore yapiyodur firma tabii ama urun sonucta fiziksel olarak agir..

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      Merhaba ; Ürün bana test örneği olarak gönderildi. Bu yüzden ambalaj ayakkabı kutusu şeklindeydi. ancak içini köpüklü naylonlarla filan iyi sarmış. Lambalar demonte vaziyette özel sarılıydı. o kısımda kuşkunuz olmasın.

      dt770 in daha yüksek empedanslı olanlarını da sürüyor bildiğim kadarı ile.

      Modeller arasında lamba farkları var. Bu lambaların nadir bulunması sebebi ile fiyat farkları var. SE VI yı denemedim ama SE III ile ciddi farklar var arasında. SE IV çok stabil bir amfi. Aradaki fiyata değer bence. SE III parasını sonuna kadar hak eden bir cihaz. Ama beyer dynamic veya AKG gibi üst seviye kulaklık kullanıyorsanız alabildiğiniz en iyisini almalısınız.

      Cihazla ilgili sorularda satıcı ile irtibata geçerseniz o size yardımcı olur.

    • Sedef Seslendirme @sedef-seslendirme

      Taylan bey,SE III Amfi incelemeside DT 770 80 Ohm kulaklıkla yapılmıştır daha yüksek empendanslı kulaklıklarıda sürecek nitelikte.

    • Taylan @taylan

      Oncelikle ilgisi icin @ilkercom ve @sedef-seslendirme ye cok tesekkurler.

      Yukarida Hasan beyin de testini paylastigi SE IV urununu satin almak istiyorum. Ama oncesinde sizinle whatsapp ile yada telefondan iletisime gecebilirsek memnun olurum

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      @taylan yukarıda sahibinden linkinden satın alım oluyor sanırım veya [email protected] a mesaj atın ben size ahmet beyin telefon numarasını vereyim siz görüşün.

  • Can @canberke

    Emeğinize sağlık hocam teşekkür ederiz.

  • Sedef Seslendirme @sedef-seslendirme

    Güzel hakkını veren bir inceleme olmuş eline emeğine sağlık Hasan bey teşekkürler.

Bang & Olufsen B&O Play H3 Kulaklık ( LG Promosyon kulaklığı )

Merhabalar ;

Bu incelememizde piyasada çokça bulunan , yurt dışına göre çok ucuza satılan bir kulaklık inceleyeceğiz. LG firması tarafından muhtelif telefonlarla beraber verilmiş ancak Bang & Olufsen üretimi bir kulaklık bu.

 

 

B&O firması tasarımları ile ünlü iskandinav firması. Danimarkada tasarımları yapılıp çinde yüksek kalitede üretilmişler. Normalde 120 Euro üzerinde fiyatı var ki bugünki kurla 700 800 liranın üzerinde. Ülkemizde şu sıralar 200 lira civarına bulunabilir.

 

Kulaklık promosyon olarak verilmesine rağmen gerçekten çok kaliteli. Özellikle kasasının aluminyum ve kaliteli plastikten üretilmesi çok iyi. Kablo konusunda ince yapısıyla biraz kuşkuya düşürse de sağlamlık sorunu olacağını sanmam. Ancak kablonun mikrofonik etkisi var. Kabloya dokunduğunuzda ses yapıyor.

 

Ergonomi Ve Fit : Aslında bu kısmı yazmayacaktım. Çok göreceli bir özellik. Benim kullanıp memnun kaldığım kulağımdan düşmeyen ilk kulakiçi kulaklık bu. Başkası memnun kalmayabilir. Uygun ucu bulunca kulaktan düşmüyor. Ama uçlar biraz sert. uzun kullanımda rahatsız edebilir. Veya başkası çok memnun da kalabilir.

 

SES : 

Bu kısımda klasik bas tiz formatında incelersek ; kulaklık biraz "V" shape denen mid frekansları hafif kısılmış , eğlence maksatlı bas ve tizleri arttırılmış bir ses karakterine sahip.

Ancak müzik denilen şey sadece bas ve tizlerden oluşan bir olgu değil. Bu kadar basite indirgenemez. Zaten kulaklık da o kadar basit bir kulaklık değil.

Kulaklık genel anlamda her şeyi ortalama veya biraz üzerinde yapıyor. Öyle çok kötü dediğim bir yönü yok. Ooo süper dediğim de birşey yok. Bu kısmıyla isviçre çakısı denebilecek bir alet. Klasik müzik de dinleniyor elektronik de dinleniyor. rock müzik de.

Bas freakans başarımı : Bas frekans sunumu gerçekten güzel. Dip frekanslara güzel inebiliyor. Bas frekanslar fazla grenli değil. dokusu tonu doğru ancak şiddeti biraz fazla gibi. +3db gibi EQ açmışsın sanki. Vurmalı çalgıları güzelce çalıyor. Hız konusunda sıkıntısı yok.

 

Orta frekans sunumu : Bu kısımda biraz midleri perdeleme yoluna gitmişler. Bu bilinçli yapıldığı çok belli olan bir tercih. vokallerde bir uzaktan çalma durumu var ki aslında ben böylesini tercih ederim. Orta frekans çözünürlüğü de yine cihazın genel kalitesi gibi ortalamanın üzerinde.

 

Tiz Frekanslar : Bu kısımda yine "V" shape sunumun etkisi ile biraz fazlalık var. Bazen şarkıda kayıt kötü ise veya kullanılan alet "sibilans" a yatkın ise çok ses açmak rahatsızlık verebilir.

Tizlerin çözünürlüğü yüksek. Ve zil sesleri doğal çalıyor. Zile vurduğunda gerçek bir zil sesi alıyorsun. Bazı kulaklıklardaki gibi teneke sesi gelmiyor. Analog sese öykünme durumu var. Tabii ne kadar mümkün o tartışılır.

Tonlama : Kulaklık enstrüman seslerini mümkün mertebe doğru vermeye çalışıyor. Kendi kategorisine göre de yeterli.

Detay , Enstrüman ayrımı : Burada yine yeterli seviyede bir detay sunan , çözünürlüğü yüksek bir kulaklıkla karşı karşıyayız. Bir çok enstrümanın aynı anda çaldığı pasajlarda ayrı ayrı hepsini duyabiliyoruz. Tabi biraz dikkat kesilmek lazım.

Sahne , havadarlık , boşluk hissi : enstrüman ayrımı kısmında da bahsettiğim gibi arada boşluk vererek çalıyor. enstrümanlar çok yapışık değil. Bir sahne dağılımı dizilimi tabi kulaklıkta ne kadar olabilir siz düşünün. Bu da yine 120 usd fiyatla satılan bir kulaklık. 3000 dolarlık kafaüstü gibi bir havadarlık vs beklemeyin. Ama yine ortalama bir şekilde bu kısım da güzel.

Sürülebilirlik Amfi kullanımı :

Genel İzlenimlerim : Şu sıralar 200 lira gibi fiyatlara alınabilecek güzel kulaklıklardan birisi. Ben çok memnun kaldım açıkçası. Bu fiyatlara xiaomi nin üst modelleri de denenebilirdi. Ancak ben biraz daha garanti oynadım. Telefonlar için de kullanılabilen güçlü DAP cihazlarla da kullanılabilen her işin altından güzelce kalkabilecek kulaklık.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 40

Cayin N3 Taşınabilir Sayısal Müzik Çalar İnceleme

Merhabalar ;

 

Uzun bir aradan sonra yeniden bir inceleme yapıyorum. Bu incelememizde Cayin markasının taşınabilir müzik çalarını inceliyoruz. Bir çoğumuz artık cep telefonu ile müzik dinliyor. Ancak halen yüksek ses kalitesini hedefleyen bir kitle mevcut. N3 modeli ise firmanın giriş seviyesini temsil ediyor.

 

 

Öncelikle Cayin firmasından bahsedelim. Cayin Almanya'nın köklü hi-fi firmalarından birisi. Çok yüksek kaliteli amfileri ve preampları bulunan, başarılı bir marka. Bu ürün ise Cayin firmasının isim hakkı ile zhuhai spark electronic tarafından üretilmiş bir cihaz. Yine Cayin kalitesine yakışır bir yapıda. İtiraf etmeliyim ki çinliler atı alıp üsküdarı geçmişler.

 

Bu ürün ufak tefek bir cihaz kartvizit boyutunda ve 1 cm kalınlığında. Cepte kolayca taşınabilir. Temel işlevi hafıza kartına attığınız müzikleri yüksek ses kalitesiyle çalmak. Kendine ait bir hafızası yok. Hemen hemen her türlü kulaklığı besleyebilecek güçte. Hatta kulakiçi kulaklıklarda 3 kademeli kazanç ( gain ) ayarını en kısığa almak lazım.

Cihazın yazılımı popüler bir müzik çalar firması olan hiBy tarafından yapılmış. Ki kendisi de bu cihazlardan üretip sattığı gibi bir çok firmaya hatta ios , android gibi platformlara müzik çalar yazılımı üretmekte. Bu yazılım aynı zamanda telefonunuzu uzaktan kumanda olarak kullanmanızı sağlıyor. Bir çeşit BT kumanda ama "ŞAHANE" bir kumanda.

 

Cihazın yazılımı güncellenebilir yapıda. Ben 2. el olarak aldığımda üzerinde FW2,0 mevcuttu. sitesinden indirip hafıza kartına attım. kolayca 3,1 versiyona güncellendi. Bir fark oluşmadı ama güncelledim gitti.

Cihazın fonksiyonelliği gerçekten çok doyurucu. Cihazı kulaklıkla dinleyebildiğiniz gibi evde arabada aux çıkışını kullanıp başka cihazlara kabloyla bağlayabilirsiniz. Bunun için yazılımsal olarak kulaklık çıkışını lineout a getiriyorsunuz. Cihazın yan yüzeylerinde güç , ses +/- , play/pause ve şarkı değiştirme gibi fiziksel tuşlar var. Ön kısımda ise bir adet fiziksel tuş ve 4 adet kapasitif buton mevcut.  Ayrıca microSD yuvası ve TYPE-C usb portu mevcut. Bu usb portu ile cihazı şarj etmek veya pc den dosya aktarmak mümkün. Sürükle bırak şeklinde yapılabiliyor. PC ye usb ile bağladığınızda DAC olarak çalışmasını sağlayan bir ayar mevcut. Böylece PC den müzik çalıp yüksek kaliteyle dinlemek mümkün. Bir nevi ses kartı gibi. Ayrıca cihazı sadece player ( transport ) olarak kullanıp harici bir DAC cihazına bağlamanız da mümkün. USB çıkışından bu işi Coaxiel dönüştürücü kablo ile veya DoP denilen standart da usb kablo yardımıyla yapıyor. USB otg kablo ile flash bellekler üzerinden çalmak ta mümkün.

 

Cihazın kulaklık soketi telefon kulaklıklarının üzerindeki butonları da destekliyor. CITA standardı olarak belirtilmiş. Bu standart yoksa sadece dinlemeye yarıyor. ( samsung kulaklıklarda sadece durdur başlat olarak çalışıyor )

Cihazın belki de en can alıcı özelliklerinden birisi bluetooth özelliği. Bu sayede kablosuz kulaklıklara aktarım yapmak mümkün. Veya telefonunuza N3ü bt ile bağlayıp kablolu kulaklığınızı bir nevi kablosuza çeviriyorsunuz. Bu noktada APT-X standardı sayesinde kalitenin çok yüksek olduğunu hatta bir çok telefonun kendi kulaklık çıkışından iyi olduğunu söyleyebilirim. Çift yönlü kullanımda da apt-x standardı gecikmeyi de çok düşük tutuyor. hiBy uygulaması ile telefonunuzda ki müzikleri çok yüksek kalitede dinlemek mümkün. Veya Spotify Tidal gibi stream servisleri üzerinden dinlemek dahi  mümkün. Ben Telefonma USB Audio Player uygulaması kurdum. Bu uygulama Tidal üyeliğimi kullanarak 24 bit 48khz müzikleri yüksek kalitede oynatarak beni gerçekten hayran bıraktı.

 

24 bit demişken cihazın hi-res audio sertifikalı olduğunu söyleyelim. Böylelikle CD kalitesi denilen 16 bit 44,1 khz örnekleme oranının çok çok üzerine çıkabiliyor. Cihazın içinde bulunan Asahi Kasei firmasına ait 4490EN DAC / dijital analog dönüştürücü sayesinde 16 / 24 / 32 bit ve 384 khz e kadar PCM veya 1 bit 11,2 mhz SACD , DSD , DSF formatlı müzikleri çalabiliyor. FLAC , aiff , wav , alac , ape , wma , ogg , aac ve tabii mp3 gibi popüler formatların tamamını doğal ( native olarak destekliyor. Ki bunların içinde temin etmek imkansıza yakın olan 32 bit 384 khz lik stüdyo master kayıt ve SACD formatlarının olması ileri dönük olarak mükemmel bir destek.

Cihazın teknik özellikleri gerçekten çok iyi. Rakibi olarak sayabileceğimiz Fiio , hidizs , shanling gibi çinli firmaların yanında yılların sony gibi firmaları mevcut. Ancak onlara kök söktürüyor.

 

Cihazın ekranı 2,4 inç ve  400x360 pixel gibi makul çözünürlüğe sahip. Bu ekran üzerinde albüm kapakları gösteriyor. Video oynatma tabii ki yok. Bu tip cihazlarda genelde de olmaz.

 

Gelelim Ses konusuna ;

 

Bu cihazı almak için en büyük etken tabii ki ses kalitesi. Onboard ses çıkışı olan bilgisayar , tablet , telefon gibi cihazlarla kıyas kabul etmeyecek kadar iyi. Çok iddialı cihazlarınız olabilir ama Cayin N3 hemen hepsinden iyidir diyebilirim.

Kağıt üzerinde 108db dinamik aralık bana çok düşük geldi açıkçası. İlk nesil Fiio X3 ile aynı. Ancak ondan çok daha kaliteli bir çıkışı var.

 

Ses konusunda test platformu olarak : Sony MDR1-RBT Kafaüstü kulaklık kullandım. Kendi kategorisinde iyi bir cihazdır. Kablolu ve BT kullanıma izin verir.

 

64 GB sandisk microsd kartımı flac müziklerle doldurdum. Hüsnü Şenlendirici'den Patricia Barber'e , İnce Saz'dan Queen'e kadar geniş bir çeşitlilikte tamamı FLAC parçalarla denendi.

 

Cihazın 150 USd fiyatı , ve Genelde bu seviyede rakipleri ile kıyaslaması yapıldı. Ayrıca ceptelefonu veya ucuz müzikçalarlarla kıyaslandı.

Çözünürlük olarak gayet tatminkar. Bu tip cihazlar dinlemediyseniz şaşıracağınız kesin. Bir diğer mutlu eden husus ise AKM çipsetlerin ortak özelliği olan Analog ses karakteri. Kesinlikle dijital bir sunum değil. Tabii bu tarz bir alette plak ile kıyaslamayacağınızı farz ediyorum. Sesin dinamizmi de gayet yüksek. Hızlı müziklerde çuvallamıyor. Enstrüman ayrımı olsun , sahne genişliği ve derinliği olsun bu sınıf ve fiyat için ortalamanın üzerinde.

 

Bas Ses kalitesi olarak bence geride kalan ve eleştiriyi hak eden kısmı sesin genel olarak dengeli olmasına rağmen baslarda biraz defo var. özellikle sesi açtıkça belirginleşiyor. Ses genel olarak gövdeli değil. Çok cılız da değil. Ancak baslardaki zayıflık bu frekansların kontrolünün de kaybını yanında getirmiş. Çözünürlük bu kısımda düşüyor hafif tortulu grenli bir bas sunumu var. Baslar hızlı ancak dolgunluk doygunluk zayıf. Dipbaslarda güç yok. Midbaslar ise yine geride kalıyor.

 

 Midler ve vokallerde : çözünürlük daha az. Ve gövdesizlik sorunu buraya da yansıyor. Vokaller aşırı yakın değil. Bu sayede rahat bir dinleme yapılabilir.

 

Tizler : Sesin gövdesiz olması tizleri biraz öne çıkartıyor. Sesin haddinden fazla açılmasıyla sibilansa yatkınlaşıyor. Tabii bu şekilde dinlemek uzun süre mümkün değil.

 

Genel Tonlama : Cihaz aslında enstrümanları doğru tonda verebiliyor. Burada kendi klasmanının üzerine de çıkılmış. Ancak sesi çok açarsanız gövdesizlik yüzünden sapmalar olur. Makul seviyelerde kalınırsa rahatsızlık vermez.

Burada bir parantez açmak lazım. Cihazın güçten düşmesi ve kontrolden çıkması için gerçekten insani seviyeleri aşarak dinleme yapmanız lazım.  Örnek olarak. Ortalama bir iem kulaklık en düşük gain ayarında 60-70 ses seviyesinde artık cidden yüksek seviyede ses veriyor. MDR1 gibi kolay sürülebilen overear bir kulaklık dahi low gain ve 80 90 gibi ses seviyesinde artık yeter dedirtiyor. Siz tutup high gain ayarında ve 80 gibi ses seviyesinde dinlerseniz bu bahsettiğim sorunlar göze çok batıyor. Yani insani seviyelerde dinlerseniz bir çok sorun göze batmaz.

 

Sahne : Bir kulaklıkta sahne tabii ki öyle hi-fi sistemler gibi olmuyor. Ama kulaklık kullananlara referans için söyliyeyim sahnesi çok geniş değil. Kulağa yakın çalıyor. Aşırı bir yakınlık yok ama bu sınıfta olacak kadar.

 

Bu cihazla özellikle kıyaslanacak fiio X3 III cihaz düşünenler için belirtmek isterim ki ; Cayin N3 çok daha analog çalıyor. X3 III bu konuda bence başarısız. Hem dijitalize hem soğuk ruhsuz. Tabii bazı noktalarda daha iyi. Sahne gibi.

Cihazın renk seçenekleri arasında Cyan Mavisi de koyularak markaya ufak bir gönderme yapılmış.

 

sonuç olarak : Cayin N3 çok detaylı ve çözünürlük olarak güzel bir cihaz. Bazı eksiklikleri var ancak parasına göre hiç önemli değil. Bu arada parası 160 dolar yurtiçi 130 usd yurtdışı fiyatı var. Bence yurtiçinden almak daha mantıklı. Tabii artan döviz yüzünden akıl almaz paralara geldi fiyatlar.

 

Fotoğraflar : Headfi ve çeşitli internet sitelerinden alınmıştır. Benim çektiğimi zaten yazmama gerek yok.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 10

Guee inox mini-R usb şarjlı arka ışık.

Merhaba;

 

Bu kez bisiklet arka ışığı incelemesi yayınlıyorum.

Bisiklet sporunda güvenlik çok ciddi bir meseledir. Issız bir yolda arkadan gelen araçların sizi fark etmemesi çok vahim sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden kendim sürekli güçlü aydınlatma sistemleri ile yola çıkarım. Dostlarıma da tavsiyede bulunurum. Daha önce yaptığım Fenix fenerler ile ilgili incelemelerime bakabilirsiniz.

 

Guee Kaliteli bisiklet aksesuarları ile tanınan bir marka. ışık , zil , matara ve kafes , gidon bandı ve elcik , yol bilgisayarı uzatma aparatları vs var. Garmin Edge serisi için özel aparatları filan var.

https://www.guee-intl.com/products/inox-mini-r

Bu ürün doğrudan arkaya ışık vermenin yanında çevresel bir ışık da yayıyor. kendi ifadeleri ile 360 derece. Bunu da yere doğru bakan bir led ve mercek ile gerçekleştiriyor. Ve vaad ettiğini büyük ölçüde de yapabiliyor.

 

Ürün yurt içinde 100 150 lira bandında ve yurt dışında 35 40 dolar bandında satıldığından hiç uğraşmadan hepsiburada.com üzerinden sipariş ettim. 1 hafta sonra kargolanır yazmasına rağmen ilk iş gününde kargoya verildi. Şaşırtıcı. Paketleme vs çok iyiydi.

 

Ürün güzel bir ambalaj içinde geliyor. Yanında kullanım klavuzu montaj aparatları vs var.

Ürünü takması kolay ancak sürekli tak çıkar çok kolay olmayabilir. Ürünü kullanırken aynı zamanda şarj edebiliyoruz. böylece pili bittiğinde sele çantasından bir powerbank ile şarj edebiliriz. Bence çok iyi bir özellik. Başka markalarda denk gelmedim. kablosu 60 cm filan.

 

Şarj soketi slikon bir kapak ile korunuyor ve ipx5 sertifikası sağlıyor. yağmurda uzun süre kullanımda ne olur bilemem. Ancak kasası da inox olan bir ürün.

Isık şiddeti olarak ciddi bir rakam var. 60 lumen gayet makul bir rakam. Göz almıyor ama ben buradayım diyor. çok ıssız bir yolda veya şehrin karanlığında kesinlikle göze çarpar.

Üründe 5 mod var. ve kısa kısa basışlarla geçiyor. ilk açışta kısa basma ile açılması avntaj olsa bile kapatırken tek tek modları geçmek tuhaf geliyor. Diğer ürünlerde hep uzun basış ile açma kapama kısa basma ile mod değişiyor.

Ürün fiyatı ile kalitesini kıyaslarsak 10/9 alır. Işık Şiddetini kıyaslarsak 10/8 alır. Toplam puanını 10/9 olarak düşünüyorum. Bisikletlerimde daha önce 5 liralık ışıklardan tutun her türlüsünü kullandım. Şimdi anlıyorum ki ucuz ürün almak toplamda daha pahalıya geliyor. 1 ayda bozulup çöpe attıklarım toplamda bu guee ışıkta 2-3 tane alır.

 

Sırası gelmişken yazayım MTB üzerinde Guee inox arka ışık ve aliexpressden alınma deemont kırmızı mavi çakar kullanıyorum. kırmızısı bozuldu bile. Gitti 25 lira. 😀

 

Ön ışık olarak da Fenix markasının BT10 ve BC30 modellerini bir arada kullanıyorum. Çok ıssız yollarda korkmadan sürmemi sağlıyor.

 

Yol bisikletimde ise önce Fenix BC20 modelini, arkada ise meilan X6 , ve Deemont çakar ikilisinin yanında bir adet güneş enerjili ucuz ışık kullanıyorum. ki şarj etmeyi unutsam bile yedekte her zaman bir ışığım oluyor. Genelde 60 km lik bir parkurum var orada kullanıyorum.

 

#bisiklet #teknoseyirbisikletklübü

BeğenFavori PaylaşYorum yap