Sedef Audio SE IV Lambalı Kulaklık amfisi
Merhabalar ;
Daha önce bir kaç modelini incelediğim Sedef Elektronik firmasına ait Se IV lambalı kulaklık amfisini inceleyeceğiz.
Öncelikle Amfiyi bana incelemem için yollayan Sedef Elektronik firmasından bahsedeyim. Kırıkkale ilinde kurulu bir ses sistemleri üreticisi. Daha çok PA denen seslendirme ve sahne tipi cihazlar üretiyor. Ancak son dönemde lambalı kulaklık amfileri gibi cihazlar da üretiyor. Ürünler el yapımı ve daha çok seri üretim tarzından ufak.
Ürüne gelirsek ; Önceki versiyonlar gibi tamamen DIY mantığında üretilmiş. Yapısal olarak son derece sağlam duruyor. Üründe bir steampunk havası yok değil. Tarz olarak seri üretim jilet gibi cihazlardan hoşlananlar beğenmeyebilir. Belki de çok pahalı cihazlardan en büyük eksiği burada oluşuyor. Plastik kasalı bir harici güç adaptörü mevcut. Bu adaptör ürünün en zayıf görünen kısmı. Ağırlığından anladığımız kadarı ile içi oldukça dolu. Güç adaptörü kaliteli bir kablo ve soket ile amfinin kendisine bağlanıyor.
Amfi Metal bir kasa içinde ve muhafaza demirleri sayesinde lambalarını koruyor. Amfi üzerinde açma kapama düğmesi yok. O iş adaptör üzerinden yapılıyor. Amfinin arkasında RCA tipi sinyal girişleri mevcut. Ön kısımda ise ses düğmesi , bir on/off led ve 6.3mm kulaklık soketi bulunuyor.
Amfi genel bir değerlendirme yapacaksak masanızda şık duracaktır. Seri üretim olmaması veya diğer tasarımsal detaylar bence kişiye özeldir. Beğenen olduğu kadar beğenmeyen de olabilir. Ürünü ben daha çok ses olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Kulaklık amfisi alan insanların belki de en çok önem verdiği konu :
Güç :
Amfi genel olarak belki bütün kafaüstü kulaklıkları sürebilir. Belki çok ekstra cihazlar çıkabilir. Güç ve kontrol konusunda amfi çok istekli. Belki Hi-fi dostları yadırgayacaktır ancak Beats on-ear kulaklıkla yaptığım denemelerde kulaklıklar artık kulak kepçem üzerinde zıplar hale geldi. Ve halen amfi kontrol kaybı yaşamadı. Sonradan değineceğim şekilde amfi hoparlör dahi sürebiliyor. Bu yönüyle takdir ettim. Buradan amfinin agresif ve bam güm çalan bir cihaz olduğu anlaşılmasın. Sadece bir viyolanın sesini gövdeli biçimde çaldığını belirteyim. Elektronik müzikteki ard arda vuran basları başarı ile icra ediyor.
Dip ses , Parazit ,Hısslama : Burada bir parantez açayım müziği dinlediğim oda; benim evde atölye olarak kullandığım bir alan. Bu odada 3d Yazıcı vs çalışıyor. Bu yüzden yapacağım yorumlar çok da sağlıklı değil. Evde bir çok cihaz olduğu için dip ses ve parazit aldım. Ancak bunların çoğu çevresel koşullardan kaynaklı. Belki çok sağlam bir Solid State olsa bu parazitler olmayabilirdi bilemiyorum. Ancak Müziğin içinde kesinlikle duyulmuyordu. Ayrıca iş Yerimde bu parazit sorunu fişi söküp ters takınca sıfırlandı. Kaldı ki saçma sapan bir 5 li prize bağlıydı. Ve modem hemen yanındaydı.
Tutarlılık ve Kontrol :
Amfi genel olarak uzun dinleme sürelerinde lambalı amfilerde sıkça görülen ısınıp çamurlaşma sorunu yaşatmadı. Bu kısım önemli. Ve diğer konu amfi hoparlör dahi iyi kontrol edebiliyor. Bas tınıları hiç bir birine karışmıyor. Bu kısmı cidden hayret uyandırıcı. Timpaninin her vuruşunu tane tane çalıyor. Veya sub baslarla bezeli bir parçada arada kickler yitip gitmiyor.
Tını :
Amfinin en beğendiğim kısmı. Doğal bir tınısı var. Seste başka dezavantajlar oluşturmayacak şekilde enstrümanları doğal çalıyor. Fakat burada eklemem lazım biraz eğlence amaçlı tune edilmiş gibi. Baslar ve midler hatta tizler daha gövdeli çalıyor. Ancak bu davul böyle değil varil çalmışlar veya keman sesi böyle olmaz denmiyor. Aman zil değil tepsi çalıyor denen cihazlardan değil bu amfi. Mesela Klarnet konçertosu son kısımda Ton biraz vurgulu , bu belli ediyor kendini. Ama benim için bu keyif unsuru oluyor. Çok nötr cihazlar dinleyenler yadırgayabilir.
Detay :
Benim yine en çok önem verdiğim ve kullandığım her cihazda olmasını istediğim özellik. Bu cihazda detay gayet yeterli. Hatta iyi seviyede sayabilirim. Kullandığınız kulaklığın kabiliyeti ölçüsünde başarılı. Mesela burada kulaklıklar arası farkı yazayım. Micro detay konusunda MDR V6 inanılmaz başarılı. Kulaklığın bu yönünü ortaya koyabildi bu Amfi. MDR1RBT bu konuda V6 dan geride değil ama abisi kadar detayları kulağınıza sokmuyor. Ama detayı aramanıza gerek kalmıyor. MDR1ABT ise buralarda detay olacaktı dedirtiyor. Bu klarnetin perde sesleri nerede diyorsunuz. Detay yok değil ama özellikle dinlemeniz lazım. Çok klasik bir örnek vereyim. Patricia Barber/Companion albümü 2. parça Use me de şarkının girişinde vokalist elindeki su bardağını yere koyarken sesi duyulur. Bu ses duyulmayan sistemleri hi-fi saymazlar. MDR V6 da bardak kafamıza vuruyor gibi belirginken diğerlerinde bekliyorsunuz bardağı. Yine Mozart Klarnet Konçertosunda detaylar beklediğimden iyiydi açıkçası.
Detay ustası...
Sahne ve Boşluk hissi :
Amfinin genel Ses karakteristiği yakın çalma üzerine kurgulanmış. Kimisi bu yakın çalmayı sıcaklığı sevebilir. Kimisi beğenmeyebilir. Ben beğenenlerdenim. aşırı uzak çalan cihazları sevmiyorum. Bu amfi kulağımın içine sokar tarzda yakın değil. Rahatsız etmedi. Özellikle üst midlerde ve tizlerde biraz daha ferah çalıyor. Yakın çalma durumu orada mesafe koymaya uzanıyor. Çok defalar yazdım benim için kulaklık sistemlerinde sahne gibi kavramlar yalan dolan. 15 -20 metre kare odada hi-fi sistemle müzik dinlemek gibisi yok. Ama kulaklık da ayrı bir keyif inkar edemem. Burada yine bir detay; dinlediğim 3 sony kulaklık da ayrı ayrı sahne ve boşlukta çaldı. MDR V6 zaten kapalı tarz kulaklıklar içinde nirvana bir alet. Benim genel yorumlarım MDR1ABT için. Bu kulaklık biraz daha sıkışık çalıyor.
Enstrüman ayrımı : Enstrümanlar öyle aşırı uzak ve belirgin çalmıyor.Daha önce belirttiğim gibi genel ses karakteri yakın çalma üzerine. Ancak aynı anda çalan bir kaç enstrümanı tane tane seçiyorsunuz. Gitaristin penayı gezdirdiği anda bateri ve vokali tek tek seçiyoruz. Ömer Faruk Tek Bilek ( Tidal üzerinden ) Dulger Parçasında Darbukalar kulağa yakın vurgulu çalarken telli çalgılar mesafeli çalıyor. Vokal ise ortalama bir mesafede. Orhan Gencebay Aklım takıldı parçasında Islık sesi ( veya synt ile yaptılar bilemiyorum ) ıslık çok yakın çalarken, vurmalılar yakın çalarken vokal nispeten uzak.
MDR1 Biraderlerden ABT.
Dinamik Aralık : Bence bir ses sisteminde dikkat edilmesi gereken özellik burası. Bu kağıt üzerinde okunandan ziyade dinlemeyle alakalı bir durum. Kızıl ordu korosunun Polyushko Polye parçasında giriş ve kapanışta ksilofon sesleri belirgin şekilde çalıyor. Hatta Vokalin haykırması arasında kaybolmuyor. Hızlı parçalarda timpaniye vurup susturan eli dahi duymak gerekiyor. Bu amfi onu becerebiliyor. Zaten detay kabiliyeti dinamik aralıkla ölçülür bir yerde. Timpanin her vuruşu arasındaki sessizlik önemli.
Tonlama Bas Mid Tiz : Bu kısmı Çok uzatmayı sevmiyorum aslında. Ancak genel bir tarz halini aldığı için basitçe de geçmek istemiyorum.
Müzik Bas mid tiz diye basite indirgenmemeli.
Sub baslar : Bu kısımda aslında bir çılgınlık yaptım ve Beats kulaklıkla denedim. Hi-fi dünyasında sevilmeyen marka beats kullandım. Bu kulaklık on-ear tarza Beats EP modeli. Kendi amfisi veya elektronik devresi yok. Faithless 8pm albümü Postcards parçasında şarkının yarısında giren sub bassları muhteşem sunuyor. Beats yapısı gereği burada Biraz uzatıyor. Ancak MDR1ABT ile her şekilde basların kontrolde olduğunu duyuyorum. Amfi derin bas frekanslarında gayet iyi. Hatta çok iyi. Beats ile sesi yarıdan fazla açıyorum. Kulaklık rezonansa girmesine rağmen hep net ses sunuyor.
Baslar : Kick bass ve mid bas kısmını aslında ayırmak lazım. Hızlı kicklerde çok tane tane kontrollü , net çalıyor. Ancak midbas bölgesinde erkek vokalin başladığı bölgede hafif grenli çalıyor. Bir bozulma veya kötü bir durum yok. Ama karekteristik olarak biraz grenli. Bu çok geniş bir frekans kapsamıyor. Üst midlerde ve kadın vokallerde kesinlikle bu gren yok. Dediğim gibi belli bölgede sadece. Viyolinde filan fark ediliyor. Genel bas başarımı sanırım bir çok insanı tatmin eder. Hatta amfinin en başarılı olduğu iki konu güç ve bas performansı. Get Lucky de baslar tane tane ve gümbür gümbür.
Bass Deninlince akla gelen marka....
Midler : Bas kısmında Belirttiğim gibi Amfinin belirli bölgelerde grenli çaldığı kritik dinlemelerde fark ediliyor. Bu rahatsızlık verir seviyede birşey değil. Midler genel olarak detaylı yerli yerinde. Çekinik veya perdeli değil.
Vokaller : Kadın vokaller özellikle beğenimi kazandı. Erkek vokaller pek tarzım değil. Mesela Şevval Sam _ Karadeniz Albümünde Amfinin sıcak tarzı mest ediyor. Erkek vokallerde özellikle Frank Sinatra gibi Sanatçılarda çok başarılı buldum. Biraz tiz erkek sesleri ( ki hiç sevmem ) beğenmedim. Bu kısım subjektif olabilir. Gipsy Kings No Volvere parçasında gitar ve Vokal birbirine yapışık değil. Bu kısım iyidi. Cem Adrian dinleyenleri tatmin eder.
Tizler : Tizler genel olarak çok iyi. Detay olsun , kontrollü şekilde uzaması , sibilansa yatkın kulaklık kullanmadıkça rahatsız etmemesi olumlu. Burada aşırı bir keskin roll-off yok.
Dinleme ile ilgili bir ipucu vereyim. Aslında bir çok yorum benim aşırı yüksek ses sevmemden kaynaklanıyor. Amfi düşük ses seviyelerinde gayet yeterli bir detay , tonlama başarımı sergiliyor. Ancak deli gönül sesi sonuna kadar açıp dinlemelere alışmış. Eldeki kulaklıklarla da zaten genel olarak sesi yarıdan fazla açamadım.
Bonus içerik : Hoparlör sürme deneyimi.
Açıkçası bu kısımda benim beklentimi çok aştı. Ve 20cm wooferları olan bir seti kontrollü sürmesine ihtimal dahi vermedim. Ancak çok şaşırttı beni. Sesi 25 metrekarelik odayı tamamen doldurmasa bile dinleti için yeterli bir seviyeye ulaştırdı. Kontrolü hiç kaybetmeden basları tane tane vurması büyük yaylılarda kendinden geçmemesi karşısında ağzım açık kaldı. Zaten sonrasında evdeki amfi bolluğunda Denon amfime de yol verdim.
Kimler almalı , Kimler almamalı :
Bana kalırsa maddi durumu bu amfiyi alabilecek hobidaşlarımın almasını tavsiye ederim.
Kimler almamalı kısmına gelirsek bu kısım biraz zorlama olacak ama yazmalıyım. Aldığı malzemelerde ileri seviyede tasarım ve üretim kalitesi arayanlar bir görmeli öyle almalı veya almamalı. Ses olarak tamamen flat ve soğuk ses sevenler uzak durabilir. Özellikle soğuk ses seven insan var mıdır? Bilmiyorum ama varsa uzak durabilir. Nihayetinde lambalı bir amfi. Stüdyo seviyesinde flat çalan bir cihaz da değil. Biraz gövdeli çalıyor.
Peki kimler almalı ? Bütçesi 400 500 usd lik amfileri denemeye yetmeyenler , Benim gibi gövdeli ses sevenler ,Sıcak tonlama sevenler , fazla abartıya kaçmadan biraz eğlenceli çalsın diyenler. Fiyat / Performans ürün arayanlar. Dar bütçe ile her işin altından kalkabilecek bir amfi peşinde koşanlar. Elektronik müzik de dinlerim klasik müzik de dinlerim diyenler. Her türlü kulaklığı kullanırım hepsinde iyi performans isterim diyenler , Arada hoparlör de bağlarım diyenler..
Amfinin fiyatını konuşacak olursak 850 lira fiyatı var. Bu kısım biraz göreceli. Kulaklık amfisi herkesin kullandığı bir alet değil. Ama h-fi meraklıları için bu fiyatlar aslında gayet uygun. Hele ki herşeyin döviz ile ithal edildiği bir ülkede.. neyse.
Merak edenler için satış linki de ekleyelim.
Okuyup vakit ayırdığınız için teşekkürler...
en fazla kac ohm kulaklıkları sürebiliyor bu amfi
o Konuda bilgim yok. Ancak beyerdynamic kulaklıkları sürebiliyordu. onlarda omaj yüksek olur. Ben de eksi modeliyle AKG Q701 sürmüştüm. O cidden çok zor bir kulaklıktır.
Sennheiser hd400s ile kullanırsam hi-fi müziklerde fark olur mu, daha doğrusu almaya değer mi?
Sorunu birkaç yönden cevaplıyayım. Eğer çaldığın kaynak yüksek kaliteli ise ciddi fark oluşur. HD400S zaten giriş seviyesinin biraz üzeri bir kulaklık. Daha üst model olan HD600 serisinde dahi ciddi fark yaratıyor. Bence almaya değer. Özellikle düzgün bir kaynaktan çalıyorsanız müzikal zevk uç noktaya çıkar. Evde kulaklıkla müzik dinleyen insanın kesinlikle amfi kullanması şart.
Uzun zamandir Sedef Audio'yu takip ediyorum. Donanimhaber forumunda ve techno-fi de de incelemeleri olmasi gerek.
Elimdeki kulaklik Beyerdynamic dt 770 pro 80 ohm. Bunu surmesi konusunda bi sikinti yasamayacagini biliyorum anfinin ama;
Benim sorum daha cok firmanin SE IV ve SE VI modelleri arasindaki fark? Arada 200 tl lik fark var ama bunun sebebini arastirdigimda tatmin eden bi cevap bulamadim. Kullanilan lambalarin kalite veya marka/model farkindan olsa gerek sanirim.
Bi de gonderdiler yazmissiniz yukarida. Kargoda veya paketlemede her hangi bi sikinti oldu mu? Paketlemeyi vs. ona gore yapiyodur firma tabii ama urun sonucta fiziksel olarak agir..
Merhaba ; Ürün bana test örneği olarak gönderildi. Bu yüzden ambalaj ayakkabı kutusu şeklindeydi. ancak içini köpüklü naylonlarla filan iyi sarmış. Lambalar demonte vaziyette özel sarılıydı. o kısımda kuşkunuz olmasın.
dt770 in daha yüksek empedanslı olanlarını da sürüyor bildiğim kadarı ile.
Modeller arasında lamba farkları var. Bu lambaların nadir bulunması sebebi ile fiyat farkları var. SE VI yı denemedim ama SE III ile ciddi farklar var arasında. SE IV çok stabil bir amfi. Aradaki fiyata değer bence. SE III parasını sonuna kadar hak eden bir cihaz. Ama beyer dynamic veya AKG gibi üst seviye kulaklık kullanıyorsanız alabildiğiniz en iyisini almalısınız.
Cihazla ilgili sorularda satıcı ile irtibata geçerseniz o size yardımcı olur.
Taylan bey,SE III Amfi incelemeside DT 770 80 Ohm kulaklıkla yapılmıştır daha yüksek empendanslı kulaklıklarıda sürecek nitelikte.
Oncelikle ilgisi icin @ilkercom ve @sedef-seslendirme ye cok tesekkurler.
Yukarida Hasan beyin de testini paylastigi SE IV urununu satin almak istiyorum. Ama oncesinde sizinle whatsapp ile yada telefondan iletisime gecebilirsek memnun olurum
@taylan yukarıda sahibinden linkinden satın alım oluyor sanırım veya [email protected] a mesaj atın ben size ahmet beyin telefon numarasını vereyim siz görüşün.
Emeğinize sağlık hocam teşekkür ederiz.
Güzel hakkını veren bir inceleme olmuş eline emeğine sağlık Hasan bey teşekkürler.