Paylaş Paylaş

Teknoloji ve bilim notları 2017/13

Geçtiğimiz günlerde teknoloji ve bilim dünyasından gözümüze çarpan gelişmeleri derledik.

00:00:24 - NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı Dünya’nın yakınından geçerek yörünge manevrasını tamamladı. Wikipedia

00:07:40 - SpaceX, Starlink markası için tescil başvurusunda bulundu.

00:08:46 - Çinli Link Space firması yeniden kullanılabilir roket planlarını açıkladı.

00:13:40 - SETI bilim adamı: Güneş sisteminde mikrobik yaşam olasılığı yüksek olan yedi yer var.

00:18:40 - Mars’ta yaşam simülasyonu HI-SEAS’in son deneyi başarıyla tamamlandı.

00:22:14 - Tesla’nın otonom sürüş için kendi yongasını geliştirildiği iddia ediliyor.

00:25:03 - Dyson, 2020 yılında elektrikli arabasını duyuracak.

00:30:57 - HIV’in farklı soylarının neredeyse tamamına saldıran bir antikor geliştirildi.

00:34:08 - Avrupalı bilim insanları alternatif tıp konusunda açıklama yaptılar. Homeopati nedir?

00:42:52 - Microsoft, kuantum bilgisayarlar için programlama dilini duyurdu.

00:46:16 - Uzun süreli antidepresan kullanımı ölüm riskini ciddi oranda artırıyor.

00:49:50 - Beyine verilen elektrik sinyalleriyle bitkisel hayatta olan bir hastanın bilincinde iyileşme sağlandı.

00:52:55 - Uzmanların ortak görüşü; yapay zeka insan seviyesine 2050 yılı civarında ulaşacak.

00:55:12 - Yapay zeka nesnelerle doğru etkileşime girmeyi Wikipedia okuyarak öğreniyor.

00:57:50 - 2013 yılında bulunan bir belge piramitlerin nasıl yapıldığına ışık tutuyor.

01:04:48 - Sinek avlamak neden zordur.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Sezer SEVİNÇLER @sezers

    Şimdi ses olarak teşefonda dinliyeceğim, yarında izlerim sizleri güzel bilgili Sohbet için teşekkürler

  • eskod @eskodd

    Muhabbet muhabbeti açıyor. Çok beğeniyorum emeğinize sağlık

  • z2900 @z2900

    @hkellecioglu Alternatif tıbbın çıkışı sandığınız gibi değil. Patlıcandan iki kilo yemekle ilgili değil. Doğadan elde edilen maddeler ilaç olarak lisanslanıp satılamaz. Yani siz patlıcan yerseniz nikotin alırsınız 2 kiloya gerek yok. Veya papatya çayı sizi sakinleştirir. Alternatif tıp doğal etken maddedir. Hiç bir ilaç şirketi bundan para kazanamadığı fakat tıbbi dayanağı olduğu için ALTERNATİF şirketlere değil bize alternatif. Siz afyon sakızını çiyneyin bakalım cerrahi operasyonda verilen anesteziden farkı var mı? Doğayı hafife almayın. Bir tek ısırığı ile 20 insana anti septik fayda sağlayacak mantarlar var. Ama doğal olan hiç bir formül ilaç olarak satılamaz. Su tedavisi vs saçmalık aktarların alternatif tıp tanımını hafife almayın. Etken madde doğada da bolca bulunur 2 kiloya gerek yok. @can

    • Hamdi Kellecioğlu @hkellecioglu

      Etken madde doğada bulunuyor ama bolca değil ne yazık ki. Meseleyi tamamen ilaç şirketlerinin kâr etme amacına bağlamak doğru olmaz. İlaçtaki kadar etken madde doğal yollardan kolay bir şekilde alınabilseydi emin olun birileri bunu çoktan açık ederdi ve insanların kullanımına sunardı. Papatya çayı ve benzeri otların sizi gerçekten rahatlatması veya her ne işi yapıyorsa faydasının dokunması için içmeniz/yemeniz gereken miktarlar düşündüğünüzden çok çok daha fazla oluyor genelde. Günde bir bardak xxx çayı içerek rahatlanmaz mı? Tabi ki rahatlanır ama büyük ihtimalle plasebo etkisinin sağladığı kadar rahatlanır.

      Ayrıca ilaçların bir başka işe yaradığı alan da doz ayarını kontrollü bir şekilde yapılabilmesidir. Doğada hiçbir patlıcan bir diğerine benzemez. Bu yüzden her yediğiniz iki kiloda aynı miktarda etken madde almanıza imkan yoktur. Bu kadar bilinmeyen bir araya geldiği zaman da kontrollü bir şekilde deney veya tedavi yapmak imkansızlaşır.

      Sonuç olarak doğal şeyleri sağlık için yemeyin demiyorum. Spor olarak yine yiyin. 🙂 Mutlaka bir faydası da vardır ama bu faydalar sağda solda duyduğunuz, gazetelerde okuduğunuz kadar dramatik değil.

  • onikidokuz @onikidokuz

    Sinek avlamak için ağır çekimdeymiş gibi hareket etmek gerekiyor.

  • memet @memet

    Bana böyle videolarla gelin canımı yiyin 🙂

  • Erhan M. @erhanm

    Microsoft düşmanlığı (42:50) popüler akımın bir parçası olmaktan çıktı Can Bey.

  • Hamdi Kellecioğlu @hkellecioglu

    Alternatif tıpla ilgili Yalansavar'ın bir podcasti var. Konuyu ayrıntılı konuşmuşlar kaçırmayın derim. https://yalansavar.org/2016/04/12/podcast-5-alternatif-tip/

  • Kent @kent

    Yıllarca farmakoloji okuduk ozaman hocalarımızın sözü alternatif tıp diye bir şey yoktur, tamamlayıcı tıp diye bir şey vardır. hastalık yoktur hasta vardır. dünya yuvarlak olduğunu çok daha eski zamanlara dayanır ama matematiksel ıspatı yunan bilim insanı Eratosthenes yaptığı söylenir. yeni nesil neden embesil ve kel diye yapılan ingilteredeki araştırmayı ücretini verip sciencedaily edinebilirsiniz. kısaca çevre kirliliği ve petrole katılan kurşun ve petersonun dünyayı kurtarışı izleyen güzel bir araştırma ip ucu olacaktır. kısaca eskilerdeki IQ seviyesi şimdinin üstünde yani şimdi 90 iq ortalama iken, eskiden daha yüksek iq normalmiş diyebiliriz.

  • internettin hoca @internettin-hoca

    Alternatif tıbbı bilemem ama , bence bütün hastalıkların sebebi yapay gıdalar ve kimyasallar , tarımdaki ilaçlar , insan zaten doğal yaşayabilse hastalıkları çözmesine de gerek yok çünkü gayet sağlıklı , ama işte organik yapılan tarımda bu gün dünyaya yetmiyor.
    Sürekli kullanılan haplarda başka hastalıklara neden oluyor , Dünyamız kirlendikçe bu hastalıkları haplarla falan çözemeyeceğiz.
    Belki bir sürü hastalığın çaresi var ama yaşam kalitesi giderek azalıyor ... Bilimden umudumuz var ama şuan durum çokta iç açıcı değil.

  • otnemem @otnemem

    Boynuz kulağı geçiyor. T&B Gündemi, haftalık gündem değerlendirmesinden daha fazla ilgimi çekiyor artık. Her hafta yeni bir şeyler öğreniyorum. @can ve @hkellecioglu da güzel bir ikili oldular. Emeğinize (baya bir emek verdiğinizi tahmin ediyorum) sağlık.

  • Tirido @tirido

    Öncelikle video için teşekkürler. Aklınıza, dilinize sağlık.
    Ara videolarda esas videoyu bir köşede göstermeye devam etmeniz iyi olmuş. Bunu diğer videolarda da görmek isterim. Örneğin geçen tablet videosunda Levent Abi'nin tabletin şurası şöyle dediği anda tam ekran tablet kullanımı videosu gözüküyordu. Tabletin şurası da, şurası neresi? Bu durum iki ürün kıyaslaması olan videolarda daha da sorun oluyor. Konuşmada şunun busu var ama bunda yok gibi bir cümle duyuluyor ve o sırada bunu diyen belli ki eliyle ürünleri gösteriyor ama şu ne bu ne belli değil. O yüzden her zaman konuşma videosunun bir köşede devam etmesi iyi olur. Ara video çekimlerini de ona göre yaparsanız (videonun odağını sola kaydırıp konuşma videosunu sağa dayamak gibi) bence çok daha iyi olur.

  • y4vuzlost @y4vuzlost

    bakalım bu hafta Elon Musk gündeminde neler varmış

  • sultanofus @sultanofus

    Dünya çevre hesaplanmasını anlatan güzel bir video, hem de Carl Sagan'dan: https://youtu.be/YnI7E3nKD8U

  • donkissot @donkissot

    Neden aynı anda konuşuluyor, neden başlanan cümleler bitirilemeden diğer kişi araya giriyor (çoğunlukla hitman araya giriyor 🙂 ). izlemek için kendimi en başından beri zorluyorum ama bir bölümünü bile tamamlayamadan baş ağrısından kapatmak zorunda kaldım. Kişilerle ilgili en ufak bir sorun, sevmemezlik vs bir durum yok yazdıklarım eleştiri olarak alınırsa sevinirim.

  • Neset Ozeren @neset-ozeren

    Bilim tam da bu yüzden var, "bence" diyerek ya da BAĞIRARAK değil, akılcı kanıtlarla, tekrarlanabilir deneylerle bir fikri destekleme çabası.

    Çok kırılgan, herkesin deve güreşi oynamakla övündüğü bir ortamda(ör: bizimkisi gibi bir coğrafyada) dikkatin dağılmasına izin vermeden beyin ameliyatı yapmak gibi.

    Asıl insanın gösterdiği bu çaba doğanın en büyük mucizesi.

  • D.Tspnr @tibaldo

    Can için yapmış LG sinekleri kovalayan telefon ((: LG K7i: Mosquito Away @hkellecioglu

  • Ruhi @ruhiisci

    Alternatif tıp çok tehlikeli. En basit nane limon bile bazı insanlar için tehlikeli. Mesela böbrek taşı düşüren bir köylümüz, bir vatandaşın tavsiyesiyle "Boğa Dikeni" adlı bir bitkiyi kaynatıp 5 gün kullanmış. Bir gece rahatsızlanmış. Acile yetiştirmişler ve iki böbreği birden iflas etmiş. Kadın şimdi böbrek nakli bekliyor. Aklıma gelen bir örnek.

  • AAY @ademalp

    @can Gripin içeriği parasetamol ve kafein. Çoğu soğuk algınlığı ilacının içeriği bundan oluşur

  • Doğan Çevikol @dowan_42

    Asteroite konma konusu bu kadar işlenmişken, kaybolan umutlarımızın sembolü Rosetta'dan dönen verilerden yeni kurtarılan "son fotoğraf" haberi de keşke bu gündeme yetişseymiş.
    https://phys.org/news/2017-09-unexpected-image-rosetta.html

  • Mr. Paramedik @mr-paramedik

    Can da oradaki saçmalığı eleştirmiş zaten. Böyle bir afiş olamaz.

  • Can Akbulut @can

    O "bölü s"lerin biri saniye biri saat. 3600 kat fark var.

  • Mamba @blackmamba

    Hızlı hızlı ilerleyip dakikaları yazmak 5 dakika sürer maksimum. Bunu bile o kadar büyüttüler ki.

  • uçuştaki ✈️ pilot @ucustakipilot

    Hepimiz sineklere takıldık galiba. 😄😄😃😁

  • Issız_adam @systemnet

    can sanki mekana el koymuş racon kesiyormuş havası var.... :))) kabadayı yaa adam

  • Issız_adam @systemnet

    can devamlı hakkı abinin sözünü kesip durmuş dur bi adam sözünü bitirsin öyle konuş, amd bence çok başarılı bir firma.

  • Zibrokan @zibrokan

    İlaç lobisi sanki hiç yokmuş, ilaç firmaları da pürüpakmış gibi anlatmışsınız. Safsatalarla dolu alternatif tıpı kötülemeyi anlarım da özellikle ABD'deki ilaç lobisini bunun üzerinden bilim kisvesi ile övmek komedi gibi. Alternatif diye sunulan tıp yoktur, ama tamamlayıcı tıp vardır.
    Bu da mevcut modern tıbbın yanında ona alternatif olmayan ama modern tıpla beraber kullanıldığında modern tıbbın olumlu etkisini artıran tamamen bilimsel araçlar da vardır.

    ABD ilaç lobisinin özellikle kolestrol ilaçları konusunda ne dolaplar çevirdiğini anlatan yüzlerce makale yayınlandı. İlaç lobileri A sınıfı dergilerin hakem heyetlerine kendi adamlarını soktular. Bunlar ispatlandı, o adamlar istifa etmek zorunda kaldırlar, ama aynı lobiler onların yerine başka adamları atadı. Normalde çift kör kontrol yöntemiyle faz aşamalarını geçen ilaçlarda incelemeyi yapan doktorların hangi şirketten para aldıklarını, araştırmanın hangi yolla finanse edildiğini açıklamaları beklenir. Siz biliyor musunuz ki, araştırmacıların bir çoğunun maalesef finans kaynağı anlı şanlı ilaç firmaları. Peki yaptıkları deneylerde eğer ilacın bekledikleri etkiyi yapmaması durumunda o makalenin hiç çıkmadığını biliyor musunuz? Ya bağımsız kendinden finanse edilen çalışmaların A sınıfı dergilerde ilaç lobisinin elemanları tarafından reddedildiğini?

    Bunlar boş şeyler değil beyler. Bilim sorgulamayı emrediyorsa, bu beyefendilerin yaptıklarını da sorgulayalım, otomatik olarak a sınıfı dergide yayınlandı, hadi kabul edelimle iş bitmiyor. Dünya o kadar iyi bir yer değil.

    ABD Kongresi ve Senatosu'nda bile bu konu ciddi ciddi konuşuldu. Orada bilin bakalım ilaç şirketlerini savunan senatör ve kongre üyeleri ilaç şirketleriyle hangi ilişkiler içinde? Donald Rumsfeld diye bir adam vardı, hatırlar mısınız?

    Bütün bunların sonunda sakın modern tıp kötüdür, sakın ilaç kullanmayın manası çıkmasın. Sadece o ilaçların öyle faz 4 aşamasından sonra otomatikman insanlığa faydalıdır etiketi ile piyasaya çıkmasını bu kadar naif karşılamayın.

    İlaç son çare olmak zorundadır, asıl önemli olan bağışıklık sisteminin en üst düzeyde tutulmasıdır. Bunun da ilk kuralı, paketlenmiş içinde zilyon tane koruyucu olan gıdaları tüketmemek, doğaldan uzaklaşmamakla olur.

  • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

    Bilim notlarının en son konusu sivri sineklerin zamanı farklı algılaması konusunda bir film vardı. Wanted ismindeki filmde adrenalinin kontrol edebilmeyi öğrenip zaman algısını değiştiriyorlardı filan. Angelina Jolie ablamız oynuyordu. @can @hkellecioglu

  • Endoskop @endoskop

    sinek öldürmek kolay, annem bir sineği öldürmek istediğinde kurtuluşu olmuyor, nasıl yaptığını çözemedim ancak benim yöntemim basit, sineğin üzerine değilde üzerinden veya yanlarından uçuş yönüne doğru saldırıp sineğin hızını yenip sineği öldürmek 😀

  • Hacı yılmaz @haciylmz48

    Tamam simdi kulaklikla dinleyebildigim yere kadar zaten uyumus oluyorum emeginize saglik

  • Daviance @daviance

    şimdi dinledimde kudret narı kesinlikle mide bölgesinde çalışıyor ,tavuk katısı mesela böbrek taşını %100 düşürür bunlar kanıtlananlar ,siğil için incir sütü %100 çalışıyor, birde şuvar doğal bitkilerle tedavi edilen hastalıklarda nüks neredeyse hiç yok ama sentetik ilaçlarla tedavi olanlarda 6 ay gibi kısa sürede bile nüks mümkün.

  • ekomar16 @ekomar16

    Sinekler bizi ağır çekimde görüyorsa sineklik ile nasıl kolayca öldürülebiliyorlar ?

  • NZHKYK @nzhkyk

    Alternatif Tıp ya da diğer adlandırmasıyla tamamlayıcı tıp adına Hamdi beyin yaptığı yoruma bir hekim olarak sonuna kadar katılıyorum. Bu konudaki bilinçli yaklaşımından dolayı da tebrik ediyorum. Modern Tıbbın imkanları da elbette mükemmel değil. İlaç adına üretilen ve insanlara sunulan şeylerin güvenilirliği pek çok zaman tartışma götürecek düzeyde. İlaç geliştirici ve üreticilerin bu konulardaki bilimsel çalışmalarda yaptıkları manipülasyon başlı başına bir tartışmanın konusu olabilir.
    Alternatif tıp uygulamaları gereğinden fazla abartılıp mucize şeklinde lanse edilmeye çalışılıyor. Oysa böyle bir şey doğru değil ve çoğu durumda plasebo etkisinden öteye geçilemiyor. Her şeye rağmen modern tıbbın kullandığı, yıllarca uygulanmış, güvenirliği ya da tehlikeleri gözlemlenmiş ne olduğu bilinen standart tedaviler, ilaçlar vs. her zaman üstündür ve gerçektir.
    İnsanlarda şöyle bir zihniyet var. Efendim falanca ilacın etkin maddesi zaten filanca bitkiden elde ediliyor, o zaman ben o bitkiyi alayım kullanayım hem de doğal olur diyerek tvlerden, gazetelerden ve internetten öğrendikleri yarım yamalak kulaktan dolma bilgilerle tedavi yapma çabalarına giriliyor. Bu gayretler, çoğu zaman hüsranla sonuçlanırken az sayıda vakada plasebo ile olumlu sonuç elde edilmesi bu yöntemin faydalı olduğunu göstermez.
    Elbette ilaç sektörü de çok masum değil. Bin bir oyun döndürüyorlar.
    Benim şahsi düşüncem gelecekte, hastalıkların tedavisinde medikal anlamda, genetik, immünolojik (başığışıklığa yönelik) yöntemler ile nanoteknolojik yöntemler üzerinde ciddi gelişmeler yapılacağı şeklinde. Cerrahi yöntemler ise zaten başlı başına devasa bir teknolojik gelişim olarak karşımızda duruyor.

  • yasincan71 @yasincan71

    Ne yapalım yani Hızlı görüp algımızın kuvvetlenmesi için KAN mı emelim.:)