profesyonellikten uzak , mahalle kahvelerinde ki eleştirilere eşit , 35 kuruşluk mikrofona tükürerek bağıran birinin, teknoloji severleri doğru, siyasetten uzak bir şekilde bilgilendiren "teknoseyir"in çatısı altında bir videoya ortak olması büyük talihsizlik @gamsizm
@rawintosh ne kızsın ne de gülsün vermek istediği versin gerisini izleyiciye bıraksın profesyonellik budur ve bu çatı altında herkes yayınını şuana kadar böyle yaptı @gugukkusu
Arkadaş konuya hakim sanırım. yarım saat izleyemedim kusura bakmasınlar. Elektrikli araçların pillerinin değişim ücreti hakkında birileri bilgi paylaşabilir mi.
@gugukkusu 65000 tl civarına geliyor o zaman. sadece pil. O ben kaçar o zaman 🙂 çünkü bir de motor olayı var. ikisininde çok da farklı olsa motoru var. ama bunların benzin deposu çok pahalı gibi gözüküyor. Bir de 5 dakikada dolmaması kısmı var tabi.
Elektrikli arabaların beygir gücü nazara alınarak vergi sınıflarına ayrılması, videoda anlatılanın aksine son derece akıllıcadır. Bilakis pil kapasitesinin hesap edilmesi mantıksız olurdu. Zira vergi "lüksü" ayırmak için konmaktadır. Yarın pil kimyası değiştiğinde bütün sistemi baştan ayırmak yerine, beygir gücünü baz alarak kullanım amaçlarını ayırmak daha isabetlidir.
Motor güçleri ithalat öncesi düşürülüp vergiden kaçınılarak satış sonrasında sanayide basitçe yükseltilemez. bu da talihsiz bir varsayım olmuş.
Benzin /dizel yakıt ithalatı yerine elektrik yakarak ülkece kendimize yeteceğimiz fikri de maalesef eksik gözlem sonucudur. Nitekim elektrik enerjisinin kalbi konumundaki pillerin hammaddesi çok daha ciddi cari açığa neden olacaktır.
İskandinav ülkelerinde içten yanmalı motor yerine elektrikli arabaların tercih edilerek kullanılıyor olmasının asıl sebebi, içten yanmalı arabaların dahi gece prize takılarak ısıtılıyor olmasıdır. Çok soğuk havalarda içten yanmalı motorun önceden ısıtılması, kısa mesafeli kullanım için çok verimsizdir.
Son zamanlarda çok satan 800 Volt bataryalı Porsche Taycan gibi yüksek kapasiteli, beygir gücü yüksek olduğu için de devasa pilini sık sık bitirip tekrar doldurmaya mecbur kalan arabaların elektrik sisteminin şebekeden çektiği elektriği biz elektrik santrallerinde kömür, doğalgaz yakarak karşılamak durumunda kalmaktayız.
Hidrojenin akaryakıt olarak kullanılmaya çoktan başlamış olduğu, sistemin 1998 itibarıyla olgunlaştığı gözden kaçan bir diğer gerçektir. Elektrik motorlu araçların batarya kompartmanı hidrojen yakıt pili sistemine de adapte edilecek şekilde tasarlanmaktadır.
İçten yanmalı motorlar daha uzunca bir süre bizimle beraber olacaklar, sıfır kilometre satışları da uzunca süre devam edecek. En azından 20 sene denilebilir zira elektrikli arabaların çevre çözümü olduğuna inanan iyi niyetli insanları yanıltan husus, günümüzde kullanılmakta olan benzinli ve dizel otomobillerin yarın tümden imha edilmeyeceği. 🙂 Yedek parça stoğu, akaryakıt dağıtım ağı, kurulması gereken ekstra elektrik şebekesinin ağırlığı tamamen gözden kaçırılıyor.
Asıl çözüm şehir planlamacılığı; çevreyi kirletmemek için yeni araba satmak istemek, devekuşu gibi kafayı kuma gömmektir. Küresel ısınma karşısında karbon ayak izimizi düşürmek adına tüketim alışkanlığımızı azaltarak elimizdekileri korumak hem de devletin cari açığını düşürmek adına yapılması gereken yaklaşımdır. Hem bu şekilde can yakan vergilerden de daha az etkilenmek mümkündür.
Video öncesinde danışılsa işaret edeceğim hususları videoyu izleyerek yorum olarak düzeltebildim, başarılar dilerim. #elektrikliaracgunlugu #otoseyir
Video içerisinde kendimi düzelttiğim yerlerde düzeltmişsin Can abi zaten beni.
Batarya boyutu dedim ama sonrasında saçma dedim beygir olur ama bu değerler çok saçma ve çok az içten yanmalılar düşünülerek yapılmış dedim.
Eksik gözlem değil elektrik ile kendimize yeteceğimiz söylemini de ''yenilenebilir enerji yatırımları yaparak'' olacağını söyledim.
Bir ikinci olarak hidrojen merakın çok uzun senelerdir yanlış abi maalesef. Hidrojen içerisinde binlerce parça bulunan inanılmaz karmaşık sistem. Seri üretilmesi için uğraşmak ve bunun fiyatının inmesini beklemek minimum 30 sene. Hidroejen sanayi ve ticari kullanımda ileride olacak sen ben yani normal kullanıcı electrik kullanmaya devam edecek.
Son olarak elektrikli araçlar doğa dostu çevre çözümüdür. Dünya ve tüm otoriteler kabul etti abi yapma.
@electric Apple ve yapma yolunda olan diğer telefon üreticileri "çevre dostu" bahanesiyle şarj aletini kaldırmışlardı. O olaya benziyor " elektrikli araçlar doğa dostu çevre çözümüdür. Dünya ve tüm otoriteler kabul etti" yorumu 😀 Etsinler, etmeleri sorun olmadığı gibi gerçek de olmayabilir.
@electric Ben elektriğin çözüm olmadığını, 15-20 sene içinde bir başka yolun bulunması gerektiğini düşünüyorum. Elektrik bence bir geçiş aracı. Çünkü sanıldığı kadar da masum değil. Ha halihazırdaki içten yanmalılardan daha "çevreci" evet ama çözüm değil hala.
@electric Cevap vermen gerekmiyordu.Cevabında uzun uzun yanıt yazacağına, kısa tutup katkıların için teşekkür ederim Can Abi demen daha uygun ve yerinde olurdu. Başarılar.
@electric Bir bakıp çıkayım dedim ama Yekta'nın konuşmasını yarıda kesemedim 30 dk su gibi geçti. 😀
Çok beğendim, bilgilendirici ve izlemesi keyifli bir içerik olmuş. Devamını bekliyoruz.
@umtk
Video için teşekkürler. Öncelikle tork ile beygir farklı şeyler. Can abiye son derecede katılıyorum. Beygir arttıkça arabanın kullandığı pil de dolaylı olarak büyüyor. Ayrıca beygir 1 satır kodla değiştirilebiliyor demek de çok doğru değil. Sonuçta ona uygun bir şasi dizaynı, yol tutuşu vs vs çok fazla etken var ve bu etkenler de arabayı lüks segment yapıyor ister istemez. Tükettiği elektrik enerjisi de yeşil kaynaklardan sağlanmıyor. Video aslında bence bir değerlendirme olmamış, yanlış anlaşılmasın ben de zammı desteklemiyorum, ama bu şekilde tek taraflı bir kızma videosu gibi olmuş.
Elektrikli araç şasisi ile içten yanmalı beygirlerini kıyaslıyorsunuz.
Tabana homojen yayılmış pil grubuna sahip elektrikli araçlar. Bu yüzden zaten herhangi bir ICE araca göre zaten çok daha iyi yol tutuşları var ve üreticiler çok basit şekilde C sınıfı araçlara bile performans şasiye sahip olmasa da 400 torklar ve 200 beygirler verebiliyor.
Elektrikli araçlar yeşil kaynaktan beslenmiyor da klasik benzinci lobinin güzel bahanesi.
Akatyakıtta sabaha kadar uğraşın yeşil kaynak üretemezsiniz ama elektrikte adam akıllı yatırımlarla ülkeyi tamamen yanilenebilir enerjiyle şarj edebilirsiniz.
@electric hocam aslında ben bütün parçalarından ve teknolojisinden bahsediyorum, örneğin fren sistemi, süspansiyon gibi. Gene de vergi hiç bir sorunu çözmedi. Taycan'ları alanlar aldı almayanlar da stoklamış galerilerden alırlar.
Aslinda @can abi sizin eski videolarda @lawnmower ile cektiginiz tartisma temali videolar vardi hatirlarsaniz. Bu ona uygun bir konu. Emre abi muhtemelen yogundur ama @electric ile karsilikli oturup tartisabilirsiniz 😀 izlemesi keyifli bir video olur.
Vergiyi normalde meclis onaylar, koyar, kaldırır (dı)
Başkanlık sistemi ne demekti? Hız demekti. Bak 1 gecede hallediverdiler sabahına daha yayınlandı.
Helal olsun. Bi de beğenmiyosunuz daha başkanlık sistemini..
Öncelikle güncel konu üzerine video çekilmiş, elinize sağlık. TS böyle videolar çekmedikçe bir yere varamaz. Genç arkadaşımıza teşekkür ederim. Bilgilendirici de oldu, hatalar varsa zaten yorumlarda okuruz, illa yazan çıkar. Petrol cari açığımızda çok büyük yere sahip. Evet illa ki ucuzlayacak ama Norveç gibi hidrokarbon devi ülke bile buna önem veriyorsa...
Ülke ekonomisi açısından bir şey yazasım geldi dinleyince: TR çok büyük bir pazar. O açıyı ele almamışsınız ve tüketici gözüyle (haklısınız) ele almışsınız. 85-90 milyonluk koca dinamik bir pazar. Alım gücü düşük o ayrı. Dolayısı ile AB'nin Asya'nın tüm üreticileri bu ülkeye gelsin pazarı ele geçirsinler, bu olmaz. Cari açığın kapatılması zaten şart ekonominin hali ortada. Siyasete girmeyeceğim. Dolayısı ile geçen yıl cep telefonlarına getirilen yüksek vergi gibi bir durum görüyorum. Burada soru şu: Hyundai, Toyota, Renault gibilerin TR'de üretim yapması için bir açık kapı sunuldu mu? Mesela Apple neden Hyundai'nin İzmit tesisinde aracını üretmesin? Bunu cazip hale getirecek bir şey şart yoksa en büyük ihracat kaleminden olacağız. Bu sektör son demlerinde.
Burada @umtk'dan bir ricam olacak. Bunlar siyasi nalet konular ama geçen sene ucuz telefona getirilen yüksek vergiler sonucu birçok Çinli montaj için TR'ye gelmek zorunda kaldı diyebilir miyiz? Gündemleri dinleyince sanki böyleymiş gibi bir şey anladım. Bize rakamsal olarak bir perspektif sunabilir misin? Kabaca bakınca parça yine dışarıdan gelecek, TR'de üretilmeyecek. Firma yabancı, karı alıp gidecek. Dolayısı ile geriye ancak istihdam sağlanması kalıyor ama kaç kişi alınacak? Bir kazanımımız oldu mu? Olacak mı? Apple örneğin Hindistan gibi TR'de de üretime geçebilir mi? Bu konuda bir video çekerseniz TS'ye yakışacaktır (kanaatindeyim).
dipnot: Hidrojen yaş iş. Ben de tercih ederim ama depolama sorunlarını henüz çözemedik, yeni bir haber de duymadım.
@gugukkusu araba zaruri ihtiyaç sınıfına girebilir ancak ethereum yatırım aracı. Karşılaştırma bence manasız ekmek yoksa daha ucuza sakız var sakız çiğnesinler gibi bir argüman bu.
Bir adam araba almak için para biriktirmişse araba değil ethereum al demek saçma. Sapla saman kıyaslaması bu işin içinden çıkamayız 😂
@maxemilian evde 3 zamanlı tarife var 44kuruş kilovatı ama dağıtıl bedeli falan ekle 50kuruş de. Arabanın bataryası 50kw. 25 liraya doluyor ve 350km gidiyorsun ortalama senede. Kış mış ortalaması.
@electric ohhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaa direkt alıyorum. Bu neee koklamıyor bile bu
350 km günde yapsan bile ohhooo 3 senede bataryalar ıskartaya çıksa bile çok kârlı
Yekta bence bir şansı hak ediyor. :/
verimlilik gibi değinilmesi gereken bir şey varken neden beygir?
bu ne biçim video kardeşim kızarak haber veriyor eleman
%400 Zam'ı güle oynaya mı haber versin adam?
@rawintosh zamma kizmamasi için ya şuursuz olması lazım yada şuursuz tayfadan
profesyonellikten uzak , mahalle kahvelerinde ki eleştirilere eşit , 35 kuruşluk mikrofona tükürerek bağıran birinin, teknoloji severleri doğru, siyasetten uzak bir şekilde bilgilendiren "teknoseyir"in çatısı altında bir videoya ortak olması büyük talihsizlik @gamsizm
@gugukkusu yorumlarda ek vergiye sevinen adamlar var. Bu kafayı anlamak çok zor.
@rawintosh vallahami ,bence o kadar insanlığı kaybetmiş halkına düşman kimse yoktur
@rawintosh ne kızsın ne de gülsün vermek istediği versin gerisini izleyiciye bıraksın profesyonellik budur ve bu çatı altında herkes yayınını şuana kadar böyle yaptı @gugukkusu
bu samimiyeti seviyorduk biz. yanlış yere gelmişsin sanki.
@cihat-emre söylediği yanlış bir şey varsa onu söyleyin.
Maalesef ben de can'a tahammül edemiyorum, çok itici konuşmaları var.
Arkadaş konuya hakim sanırım. yarım saat izleyemedim kusura bakmasınlar. Elektrikli araçların pillerinin değişim ücreti hakkında birileri bilgi paylaşabilir mi.
Pilin Kw maliyeti 115 dolar civarında misal aracın 80 kw ise 115* 80 dolar artı firmanın kari işçilik beledi KDV şi falan birşeyler ekle üstüne ,
Piller için çoğu ülke kiralama üzerinden plan yapıyor benim bildiğim. O yüzden, ne fiyat verirlerse versinler pahalı olacaktır.
Totosu kirli araç aküleri bile dünya para olmuş...
@gugukkusu 65000 tl civarına geliyor o zaman. sadece pil. O ben kaçar o zaman 🙂 çünkü bir de motor olayı var. ikisininde çok da farklı olsa motoru var. ama bunların benzin deposu çok pahalı gibi gözüküyor. Bir de 5 dakikada dolmaması kısmı var tabi.
Yekta sinirden dudaklarını kemiriyor 🙂
niye sinirlensin aldıya o
@johncenaaa doğru ölene kadar aynı aracı kullanır 😀
@alptekinck aynen öle
@umtk batarya boyutuna kW diyorsunuz, yanlış, kWh muhtemelen. önemli değil. buna göre vergilendirilmesi gerektiğini söylemenizdeki mantık nedir?
içten yanmalı motorlu araçların benzin deposunun kaç litre benzin alabildiğine göre vergilendirilmesi gerektiğini söylemek gibi bir şey bu.
''Araba'' konusunda Can olsa da Elektirikli araç konusu olduğu için Yekta'yı tercih ederim.
Elektrikli arabaların beygir gücü nazara alınarak vergi sınıflarına ayrılması, videoda anlatılanın aksine son derece akıllıcadır. Bilakis pil kapasitesinin hesap edilmesi mantıksız olurdu. Zira vergi "lüksü" ayırmak için konmaktadır. Yarın pil kimyası değiştiğinde bütün sistemi baştan ayırmak yerine, beygir gücünü baz alarak kullanım amaçlarını ayırmak daha isabetlidir.
Motor güçleri ithalat öncesi düşürülüp vergiden kaçınılarak satış sonrasında sanayide basitçe yükseltilemez. bu da talihsiz bir varsayım olmuş.
Benzin /dizel yakıt ithalatı yerine elektrik yakarak ülkece kendimize yeteceğimiz fikri de maalesef eksik gözlem sonucudur. Nitekim elektrik enerjisinin kalbi konumundaki pillerin hammaddesi çok daha ciddi cari açığa neden olacaktır.
İskandinav ülkelerinde içten yanmalı motor yerine elektrikli arabaların tercih edilerek kullanılıyor olmasının asıl sebebi, içten yanmalı arabaların dahi gece prize takılarak ısıtılıyor olmasıdır. Çok soğuk havalarda içten yanmalı motorun önceden ısıtılması, kısa mesafeli kullanım için çok verimsizdir.
Son zamanlarda çok satan 800 Volt bataryalı Porsche Taycan gibi yüksek kapasiteli, beygir gücü yüksek olduğu için de devasa pilini sık sık bitirip tekrar doldurmaya mecbur kalan arabaların elektrik sisteminin şebekeden çektiği elektriği biz elektrik santrallerinde kömür, doğalgaz yakarak karşılamak durumunda kalmaktayız.
Hidrojenin akaryakıt olarak kullanılmaya çoktan başlamış olduğu, sistemin 1998 itibarıyla olgunlaştığı gözden kaçan bir diğer gerçektir. Elektrik motorlu araçların batarya kompartmanı hidrojen yakıt pili sistemine de adapte edilecek şekilde tasarlanmaktadır.
İçten yanmalı motorlar daha uzunca bir süre bizimle beraber olacaklar, sıfır kilometre satışları da uzunca süre devam edecek. En azından 20 sene denilebilir zira elektrikli arabaların çevre çözümü olduğuna inanan iyi niyetli insanları yanıltan husus, günümüzde kullanılmakta olan benzinli ve dizel otomobillerin yarın tümden imha edilmeyeceği. 🙂 Yedek parça stoğu, akaryakıt dağıtım ağı, kurulması gereken ekstra elektrik şebekesinin ağırlığı tamamen gözden kaçırılıyor.
Asıl çözüm şehir planlamacılığı; çevreyi kirletmemek için yeni araba satmak istemek, devekuşu gibi kafayı kuma gömmektir. Küresel ısınma karşısında karbon ayak izimizi düşürmek adına tüketim alışkanlığımızı azaltarak elimizdekileri korumak hem de devletin cari açığını düşürmek adına yapılması gereken yaklaşımdır. Hem bu şekilde can yakan vergilerden de daha az etkilenmek mümkündür.
Video öncesinde danışılsa işaret edeceğim hususları videoyu izleyerek yorum olarak düzeltebildim, başarılar dilerim. #elektrikliaracgunlugu #otoseyir
Video içerisinde kendimi düzelttiğim yerlerde düzeltmişsin Can abi zaten beni.
Batarya boyutu dedim ama sonrasında saçma dedim beygir olur ama bu değerler çok saçma ve çok az içten yanmalılar düşünülerek yapılmış dedim.
Eksik gözlem değil elektrik ile kendimize yeteceğimiz söylemini de ''yenilenebilir enerji yatırımları yaparak'' olacağını söyledim.
Bir ikinci olarak hidrojen merakın çok uzun senelerdir yanlış abi maalesef. Hidrojen içerisinde binlerce parça bulunan inanılmaz karmaşık sistem. Seri üretilmesi için uğraşmak ve bunun fiyatının inmesini beklemek minimum 30 sene. Hidroejen sanayi ve ticari kullanımda ileride olacak sen ben yani normal kullanıcı electrik kullanmaya devam edecek.
Son olarak elektrikli araçlar doğa dostu çevre çözümüdür. Dünya ve tüm otoriteler kabul etti abi yapma.
@electric Yazıyla tartışmaya gerek yok, 21.00'da youtube/ilkyazvecan canlı yayına beklerim.
@electric Apple ve yapma yolunda olan diğer telefon üreticileri "çevre dostu" bahanesiyle şarj aletini kaldırmışlardı. O olaya benziyor " elektrikli araçlar doğa dostu çevre çözümüdür. Dünya ve tüm otoriteler kabul etti" yorumu 😀 Etsinler, etmeleri sorun olmadığı gibi gerçek de olmayabilir.
@can Olur abi neden olmasın. Çok hızlı oldu ama eve daha işten yeni geldim 😀
@agab Ama gerçek 🙂 Benzer diğer olayda gerçek olmayan bahane bunda da gerçek değil gibi bir anlam yok.
@electric Ben elektriğin çözüm olmadığını, 15-20 sene içinde bir başka yolun bulunması gerektiğini düşünüyorum. Elektrik bence bir geçiş aracı. Çünkü sanıldığı kadar da masum değil. Ha halihazırdaki içten yanmalılardan daha "çevreci" evet ama çözüm değil hala.
@agab Haksızsın 🙂
@electric Cevap vermen gerekmiyordu.Cevabında uzun uzun yanıt yazacağına, kısa tutup katkıların için teşekkür ederim Can Abi demen daha uygun ve yerinde olurdu. Başarılar.
@o-oskay benim perspektifimden yanlışı düzeltmek görevim. Benim nasıl davranacağımın kararını sadece ben veririm. Niyet okumayın lütfen.
Bilgileri çarpıştırmak, demokratik tartışma ortamı bu ülkenin en çok ihtiyacı olan şey.
@electric şimdi canlı yayın var mı yok mu?
@rawintosh Ben hiç hazır değilim valla.
@electric Pazar gününe ayarlarsak yaparız ama siyaset meydanını 😀
😀
- Sen Elon musk'ı savundun!
+ savunmadım!
@electric Bir bakıp çıkayım dedim ama Yekta'nın konuşmasını yarıda kesemedim 30 dk su gibi geçti. 😀
Çok beğendim, bilgilendirici ve izlemesi keyifli bir içerik olmuş. Devamını bekliyoruz.
@umtk
Video için teşekkürler. Öncelikle tork ile beygir farklı şeyler. Can abiye son derecede katılıyorum. Beygir arttıkça arabanın kullandığı pil de dolaylı olarak büyüyor. Ayrıca beygir 1 satır kodla değiştirilebiliyor demek de çok doğru değil. Sonuçta ona uygun bir şasi dizaynı, yol tutuşu vs vs çok fazla etken var ve bu etkenler de arabayı lüks segment yapıyor ister istemez. Tükettiği elektrik enerjisi de yeşil kaynaklardan sağlanmıyor. Video aslında bence bir değerlendirme olmamış, yanlış anlaşılmasın ben de zammı desteklemiyorum, ama bu şekilde tek taraflı bir kızma videosu gibi olmuş.
Elektrikli araç şasisi ile içten yanmalı beygirlerini kıyaslıyorsunuz.
Tabana homojen yayılmış pil grubuna sahip elektrikli araçlar. Bu yüzden zaten herhangi bir ICE araca göre zaten çok daha iyi yol tutuşları var ve üreticiler çok basit şekilde C sınıfı araçlara bile performans şasiye sahip olmasa da 400 torklar ve 200 beygirler verebiliyor.
Elektrikli araçlar yeşil kaynaktan beslenmiyor da klasik benzinci lobinin güzel bahanesi.
Akatyakıtta sabaha kadar uğraşın yeşil kaynak üretemezsiniz ama elektrikte adam akıllı yatırımlarla ülkeyi tamamen yanilenebilir enerjiyle şarj edebilirsiniz.
@electric hocam aslında ben bütün parçalarından ve teknolojisinden bahsediyorum, örneğin fren sistemi, süspansiyon gibi. Gene de vergi hiç bir sorunu çözmedi. Taycan'ları alanlar aldı almayanlar da stoklamış galerilerden alırlar.
Aslinda @can abi sizin eski videolarda @lawnmower ile cektiginiz tartisma temali videolar vardi hatirlarsaniz. Bu ona uygun bir konu. Emre abi muhtemelen yogundur ama @electric ile karsilikli oturup tartisabilirsiniz 😀 izlemesi keyifli bir video olur.
Can lazım bu mevzuya, Yekta dan yana problem yok da Umut konu mankeni gibi kalmış..
Vergiyi normalde meclis onaylar, koyar, kaldırır (dı)
Başkanlık sistemi ne demekti? Hız demekti. Bak 1 gecede hallediverdiler sabahına daha yayınlandı.
Helal olsun. Bi de beğenmiyosunuz daha başkanlık sistemini..
Konuşacak bişey yok bence.
Öncelikle güncel konu üzerine video çekilmiş, elinize sağlık. TS böyle videolar çekmedikçe bir yere varamaz. Genç arkadaşımıza teşekkür ederim. Bilgilendirici de oldu, hatalar varsa zaten yorumlarda okuruz, illa yazan çıkar. Petrol cari açığımızda çok büyük yere sahip. Evet illa ki ucuzlayacak ama Norveç gibi hidrokarbon devi ülke bile buna önem veriyorsa...
Ülke ekonomisi açısından bir şey yazasım geldi dinleyince: TR çok büyük bir pazar. O açıyı ele almamışsınız ve tüketici gözüyle (haklısınız) ele almışsınız. 85-90 milyonluk koca dinamik bir pazar. Alım gücü düşük o ayrı. Dolayısı ile AB'nin Asya'nın tüm üreticileri bu ülkeye gelsin pazarı ele geçirsinler, bu olmaz. Cari açığın kapatılması zaten şart ekonominin hali ortada. Siyasete girmeyeceğim. Dolayısı ile geçen yıl cep telefonlarına getirilen yüksek vergi gibi bir durum görüyorum. Burada soru şu: Hyundai, Toyota, Renault gibilerin TR'de üretim yapması için bir açık kapı sunuldu mu? Mesela Apple neden Hyundai'nin İzmit tesisinde aracını üretmesin? Bunu cazip hale getirecek bir şey şart yoksa en büyük ihracat kaleminden olacağız. Bu sektör son demlerinde.
Burada @umtk'dan bir ricam olacak. Bunlar siyasi nalet konular ama geçen sene ucuz telefona getirilen yüksek vergiler sonucu birçok Çinli montaj için TR'ye gelmek zorunda kaldı diyebilir miyiz? Gündemleri dinleyince sanki böyleymiş gibi bir şey anladım. Bize rakamsal olarak bir perspektif sunabilir misin? Kabaca bakınca parça yine dışarıdan gelecek, TR'de üretilmeyecek. Firma yabancı, karı alıp gidecek. Dolayısı ile geriye ancak istihdam sağlanması kalıyor ama kaç kişi alınacak? Bir kazanımımız oldu mu? Olacak mı? Apple örneğin Hindistan gibi TR'de de üretime geçebilir mi? Bu konuda bir video çekerseniz TS'ye yakışacaktır (kanaatindeyim).
dipnot: Hidrojen yaş iş. Ben de tercih ederim ama depolama sorunlarını henüz çözemedik, yeni bir haber de duymadım.
Zamdan önce Elon Musk ile ne görüşüldü mesela. Önceden haber verilip panik olmayın mı dendi potansiyel 'yatırımcıya'.
@umtk Haklısın ama yine de gözler @can'ı aradı.
Haklısın, beygire göre vergi sistemi yanlış. Dediğin gibi segment yada daha iyisi pil kapasitesine göre vergi konmalıydı.
Togg otomobili yeni düzenleme ile bir buçuk milyonu buldu mu şimdi 🙁
full donanım olanı bence 2 milyonu aşar. ( holografik 3d HUD , Full otonom sürüş , iot desteği vs )
@electric yakıt fiyatından dolayı elektrikli aracın benzine göre kendini kompanse etme drumu var mı?
Hiç böyle bişi düşünmemiştim
Tabii ki vae sadece yakıt değil bakımı yok, mtv düşük her sene ortalama 15.000km yapan adama kıyasla vergiyle bakımla cebine 8.000₺ para kalıyor.
@electric her yıl o 8.000₺ ile etherium alsa 10 sene sonra araba bedavaya gelir
@gugukkusu araba zaruri ihtiyaç sınıfına girebilir ancak ethereum yatırım aracı. Karşılaştırma bence manasız ekmek yoksa daha ucuza sakız var sakız çiğnesinler gibi bir argüman bu.
Bir adam araba almak için para biriktirmişse araba değil ethereum al demek saçma. Sapla saman kıyaslaması bu işin içinden çıkamayız 😂
@electric 15.000*0.4=6000 +2k da vergi +2k da bakım toplam=10k 🙂 km de kaç kr elektrik yakıyor?
@maxemilian evde 3 zamanlı tarife var 44kuruş kilovatı ama dağıtıl bedeli falan ekle 50kuruş de. Arabanın bataryası 50kw. 25 liraya doluyor ve 350km gidiyorsun ortalama senede. Kış mış ortalaması.
@electric ohhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaa direkt alıyorum. Bu neee koklamıyor bile bu
350 km günde yapsan bile ohhooo 3 senede bataryalar ıskartaya çıksa bile çok kârlı
@maxemilian 3 senede bataryayı ıskartaya çıkaramazsın 500.000km yapsan da çıkaramazsın.
@electric Yani ennnn kötü seneryoda diye düsündüm