Crossy Road incelemesi
Basit ama bağlayıcı oyunlara güzel bir örnek Crossy Road. Levent Pekcan ve Can Akbulut Android ve iOS versiyonlarını oynadılar.
Basit ama bağlayıcı oyunlara güzel bir örnek Crossy Road. Levent Pekcan ve Can Akbulut Android ve iOS versiyonlarını oynadılar.
Son bir saat içinde 167 ziyaretçi, 90 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Bugün paylaşımını yaptığım oyun 😀 Herkesin oynamasını tavsiye ederim
aa levent abi 🙂 taze taze izleyelım bakalım
İsim yanlış yazılmış
aaaa LP vs CAN. uzun zaman olmuştu
inceleme için teşekkürler. yalnız can beyin, berber koltuğuna oturma vakti gelmiş gibi (:
Uzun zamandır oynamıyorum ama skorum 280 varsa fazlasını yapan beri gelsin. 🙂
Yükledim şimdi gerçekten çok güzel. 🙂
the crew incelemesi gelicekmi
Oyunu izlerken istek uyandı içimde hemen indiriyorum
Crossy Road olacak o 😀
Oyun için "izometrik" kamera açısı denmiş ama "izometrik" terimi 2D olan bir objeyi 3D miş gibi göstermek demektir. 3D de izometri olmaz. Zaten obje 3D olduğundan her açısı görünür(izometride sadece tek açısı görülebilirt alanda yer alır). Dolayısıyla mesela Diablo III izometrik görüş açısına sahip bir oyun değildir ama Diablo 1 izometriktir.
Oyun camiasında bu kamera açısına izometrik denir. Bildiğimiz izometrik olmasa da terim olarak oturmuştur bu. Oyun geliştirme işleriyle uğraşanlar bilirler.
Oyun camiasından bir grafiker yaptığı işe izometrik demiyor yalnız 🙂 .
Grafikle, grafikerle ne alakası var anlayamadım. First personi third person gibi isometric diye görüş açısını belirten bir terim vardır oyun işinde. Bunu da geliştiricisi de söylerken böyle söyler. Oyuncular pek bilip kullanmazlar ama adı budur. Ayrıca 3D'de izometri de olabilir yanlışınız var. Monitörler 2D olduğu için 3D çizimler ya isometric ya da perspective projection kullanılarak ekrana yansıtılır. Asıl izometrik projeksiyon yöntemi dediğinizin aksine 3D cismi 2D düzlemde göstermek için kullanılır.
Anlatamadım galiba oyunu yapan kişi izometrik demiyor. Öyle yanlış bir terim kullanmıyorlar.
Grafiker oyunun grafik kısmını yapan kişi. Alakasını nasıl anlamadınız? Oyunun kodunu yazan kişi grafiğini çizmiyor.
Ekleme: google dan aratıp yazdığınız bilgi ile benim anlattığım şeyi yazmışsınız. Lütfen konu ile bilginiz yoksa devam ettirmeyiniz. Teşekkürler.
Çok yanlış düşünüyorsunuz ki örnek vereceğim AutoCAD ve Unity'de "isometric camera" olayı direk bu isimle yer alır. Şimdi aklıma bu iki yazılım geldi örnek olarak. Yanlış anlamayın artislik taslamak için söylemiyorum ama ben bu işin okulunu okuyorum. Söylediğim bilgiler akademik olarak doğru bilgilerdir.
CAD ile çizdiğiniz objeyi 2D düzlemde çizgiler anlatırsanız isometric olduğu için onun 3D obje olduğundan bahsedebilirsiniz. Aynı şeyden behsediyoruz aslında ama aradaki nüansı görmek lazım. Oyunda objeyi çevirebilirseniz ve farklı açısını görebilirseniz o obje isometriden farklılaşmış oluyor. Çünkü zaten 3D halinde.
@aseptors Google'dan aratıp yazdığım bir bilgi değildir aksini ispatlamadığınız ve verdiğiniz bilginin doğruluğunu kanıtlayamadığınız sürece de lütfen siz tartırşmayı devam ettirmeyin. Ben her türlü kanıtımı da burada sunabilirim gerek var ise. (Aldığım derslerden, bu derslerden aldığım notlara, hatta ders materyallerine kadar.) 3D grafikler zaten perspective ya da isometric projection ile ekrana yansıtılır aksi mümkün değildir. Videodaki oyun ise açıka isometric projection kullanılarak yapılmıştır. Bir argümanınız var ise sizi kaçmaya değil argümanınızı savunmaya davet ediyorum.
Ekleme: Kamerayı çevirebiliyor olmanız perspective veya isometric olmasını etkilemez. Ekrandaki 3D bir obje zaten ya izometrik ya da perspektifdir.
https://www.safaribooksonline.com/library/view/flash-multiplayer-virtual/9781849690362/graphics/0362_04_05.jpg
Burada da görebileceğiniz gibi perspektifte paralel çizgiler ufuğa doğru birbirine yaklaşırmışcasına çizilir. İzometrikte ise paralel çizgiler her zaman paraleldir, farkı budur. Bunlar dışında zaten 3D bir obje monitöre yansıtılamaz.
@erginbilgin
Siz grafik dersi aldığınızı iddia ediyorsunuz ben de grafiker çevrem olduğunu söyleyeyim. Ayrıca birşeyi ispatlayacak olan kişi sizsiniz. Sizin bana cevabınız olmuş. Ayrıca ısrarla google dan bulup eklediğiniz "isometric projection" ile benim dediğimin farklı şey olduğunu zannetmeniz ilginç.
Değerli öğrenci kardeşim "Aynı" şeyden bahsediyoruz ama olaya farklı yönden bakıyorsun 🙂 .
@aseptors Daha da başka kanıtlar göstermeye devam edebilirim. Grafiker çevrenizin de akademik düzeyde bilgilerinin doğruluğundan eminim… Kusura bakmayın mesajı silip tekrar yazmak zorunda kaldım resim görüntülenmeyince. Siz oyunun izometrik olmadığını söylüyorsunuz bir kere, ben ise izometrik olduğu konusunda iddialıyım. Aynı şeyden bahsetmediğimiz çok açık.
Değerli kardeşim,
Analog gerçek yaşamdaki Monitör yansıtma olayı ile çizimin yapıldığı sanal 3D dünyadaki görüş olayındaki farklılıktan bahsediyorum. Verdiğin kanıtların anlattığı olaydan bahsediyorum.
(Niye kişisel sayfanın ekran görüntüsünü verdiğini anlamadım 🙂 ) .
Ekleme :
Konuyla ilgili geliştirici yorumu. (Yarın arkadaşlardan detaylı açıklama ve örnekleri alırım. Şuan malum geç saat ):
http://i.imgur.com/t4z3Lgs.png
Grafik dersi aldığımı söylememin iddia olduğundan bahsetmişsiniz ayrıca bilgim olmadan Google'dan bakıp bilgisizce konuşmakla suçlamışsınız. Kanıtı sununca neden sunduğumu anlayamamanız ironik. Her neyse zaten izometri ile perspektifin farklarını konuşmuyoruz. Siz bir kere ilk yorumunuzda "2D bir objeyi 3D gibi göstermektir." diyerek yanlış bir tanım yaptınız. İzometrik projeksiyon 3D bir objeyi 2D olarak çizmektir. Sizin cümlenizin tam tersi yani. İncelemedeki oyun ise yine sizin söyleminizle izometrik değil çünkü 3D olarak modellenmiş ve istersek etrafında dönebiliriz. Bu da yanlış, oyunda kullanılan kamera izometrik bir görüşe sahip. Etrafında dönseniz de hangi projeksiyon yönteminin kullanıldığı değişmez. Son olarak 3D için zaten iki tane yöntem var perspektif değil ise izometrik oluyor mecburen. Sonradan eklediğiniz resimde adam demiş ki "Bu oyunda pespektif kullanılıyor, öndeki cisimler daha büyük görünüyor (çizgiler ufuğa doğru birbirine yaklaşıyor), izometrikte bu olmaz."
@aseptors Evet saat geç oldu ben de kitap okuyordum, yarım kaldı. Son attığınız resim sizin dediğinizi çürütüyor zaten. Tam çevirisi: "Bu oyun izometrik değil. Perspektif projeksiyon kullanılıyor. (Kameraya yakın cisimler daha büyük görünüyor. Gerçek yaşamdaki gibi.) İzometrik bunu yapamaz." Tam da ben de bunu söylüyorum. İncelemedeki oyuna bakarsanız en yakındaki araç ile en uzaktakinin aynı boyutta göründüğünü fark edersiniz. Bu da izometrik anlamına geliyor.
Sevgili kardeşim,
Alıntı 1 : "2D bir objeyi 3D gibi göstermektir.” diyerek yanlış bir tanım yaptınız. İzometrik projeksiyon 3D bir objeyi 2D olarak çizmektir."
Burada aynı şeyden bahsediliyor. Çizilen şey "2D" , anlatılmak istenen şey "3D". 2D obje 3D ye dönüştürülmüyor. Cümlede amacın 3D olan bir şeyi 2D obje çizimi ile gösterildiğini çıkarman lazım. Farklı bir durum yok. (Monitör olayı zaten yukarıda anlattığım gibi olayın dışındaki ayrı bir seviye).
Alıntı 2 : "Grafik dersi aldığımı söylememin iddia olduğundan bahsetmişsiniz ayrıca bilgim olmadan Google’dan bakıp bilgisizce konuşmakla suçlamışsınız."
Ben öğrenci değilsin inanmıyorum demedim 🙂 Öğrenci olduğunu iddia ediyorsun dedim. Herhangi bir kanıt talebinde de bulunmadım, kanıt talebini isteyenin soru sorulan kişi olması gerektiğini söyledim.
@aseptors Tamam her şeyi geçtim. Detaylarda kayboluyoruz. Benim asıl sinirlendiğim kısım Google'dan kopyacılıkla suçlanmaktı. Alıntılarınızda hiç bahsetmemişsiniz ama ikna olduğunuza inanıyorum ve bu detaylarla ilgili tartışmalarımızı sonlandırmak istiyorum. Oyunun izometrik olduğu konusundaki asıl tartışmayla ilgili son attığınız resim üzerine yaptığım açıklamayla ilgili son fikrinizi öğrenip bu gecelik burda sonlandırmak istiyorum. 🙂 Lakin tartışmayı birbirimizi kırmadan bitirebilmek adına oyunun geliştiricisine mail atarak izometrik olup olmadığını sordum. Cevabı gelince de (Gelirse eğer :D) paylaşırım burada. 🙂
@erginbilgin
Değerli kardeşim,
Ben açıkcası sohbetten zevk aldım. Benim yanlış bildiğim şey varsa da detayını öğrenmem açısından da araştırma konusunda ön ayak oldu.
Kendim zaten konunun içinde değilim, (mesleğimde yeri gelirse yaptığım çizimler zaten düz kare ve dikdörtgen tabanlı nano malzemeler :D, grafikle uzaktan bile bağlantısı yok ) sadece grafiker arkadaşlardan zamanında dinlediğim bir detaydı ve konunun daha önceki aramalarında da benzer bilgilere erişmiştim. Atladığım bir yer olduğunu "ufuk" , "eşitlik", "boyut" konulardaki detayları vermen ile gördüm. İlk fırsatta inceleyeceğim bir konu.
Alıntı 1 : " Benim asıl sinirlendiğim kısım Google’dan kopyacılıkla suçlanmaktı"
Ben sonradan eklenen link ve tanımların formatı bazında söylemiştim. Sinirlenecek bir durum olmamalı idi. Suçlama negatif bakıldığında daha ağır manaya da geliyor ama kimsenin böyle bir kastı olmadığına hem fikiriz.
Alıntı 2 : "Alıntılarınızda hiç bahsetmemişsiniz ama ikna olduğunuza inanıyorum"
Benzer olan yerlerde zaten aynı şeyi farklı cümleler ile anlatmıştık. Bu konuda sıkıntı yok. Diğer detayları da not aldım. Bir kaç kaynaktan detaylıca inceleyince ikna olmayacak bir durum yok kendi adıma.
@aseptors Ben de sohbetten zevk aldım. Sadece bir an sohbet mi ediyoruz kavga mı ediyoruz emin olamadım ama kavga etmemişiz, mutlu oldum. 🙂 Kitabıma döneyim o zaman ben artık, çok heyecanlı bir yerde bırakmıştım. İyi geceler. 🙂
@aseptors Oyunun yapımcısından cevap da geldi bu arada. Benim de kaçırdığım bir nokta varmış ki videodan anlamak da pek mümkün değil zaten. Kamera tam 45 derece açıya sahip değil imiş ki bu da Orthographic olduğu manasına geliyor. Orthographic ne bilmeyenler için izometrik kamera cismin her yüzeyini 45 derece açıyla görür. Yani tam köşeden. Bu açıyı değiştirince izometrik türevi olan orthographic oluyor. Yapımcının mesajının tam çevirisi:
"Kameranın resmi adı 'Orthographic'. Gerçek izometrik olması için 45 derece kuralını sağlaması gerekiyor. Ama kesinlikle perspektif değil."
en fazla 171 yapabıldım 😀
Benim 83. 😀
beni pek sarmamıştı ama karakterlerin ufak tefek özellikleri varmış öğrenmem iyi oldu tekrar bi gözden geçirmeye karar verdim
o kadar hayvanı açabilmek için ne kadar para harcadınız ?
can nereye bakıyo acaba??
🙂
9999 in 1 Tetris oyunu 😀
Frogger'ı duyunca aklına Seinfeld'de George Costanza'nın pizzacıdan rekor sahibi olduğu Frogger makinasını alıp yolun karşısına geçirmeye çalıştığı bölüm gelmeyen bizden değildir.
Daha dün izledim o bölümü rastgele Seinfeld bölümleri izlerken. İlginç bi tesadüf oldu.
http://www.youtube.com/watch?v=NRK-pRza5eA
Windows Phone a gelmeyecek olması kötü 🙁
Mecidiyeköy'de canlısını yapıyoruz biz bunun. Skor yok ama heyecan daha fazla. 😀
çok doğru söylemişsin, İstanbulda bunlardan daha heycanlı anlar yaşanıyor. Bir insan yer altına niye girer mesela ( hızlı ulaşım için ) 🙂
5.5 " lik ekranda tek elle oynamak pek kolay olmaz sanırım. Yine normal boyutta bir telefon gerekir tek elle oynamak için...
ya ben o espriyi bilmiyorum aydınlatabilecek biri var mı 😀
Bkz: "İbrahim Tatlıses'in Eğlence Anlayışı" http://www.youtube.com/watch?v=36Uu_vkYjss
oyun flapy bird gibi neredeye dokunduğun farketmeden tek elle kolayca oynanıyor denmiş ama karakterler ileri geri sağa sola gidiyor? yani bir yön durumu olmalı.
Ben de üstte sordum da, cevap verdi bir arkadaş. Sanırım parmağını yukarı doğru itersen, yukarı; sağa çekince sağa, sola çekince sola, aşağı çekince aşağı hareket ediyor.
oyun süper valla ben 1 aydır oynuyorum hoş.bide one more line var tek el istiyorsanız
Bu da benimkisi 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=dmx7EETgvh4
🙂 güzelmiş
Bu oyunu da inceleyin. Ben beğendim: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hardest.running
Wp ye gelse şaşardım zaten :p
Bazen sağa sola gidiyor, onu kullanıcı mı yapıyor yoksa kendi kendine mi?
Teşekkürler 🙂
frogger çakması
LG G2 de oynuyorum. Bende o mağaza yok sadece tavukla oynanıyor? Oyunda 100 puanı geçemedim ondan mı dır 😀
Edit: Rastgele alınıyormuş kahramanlar. Bende sadece tavuk olunca göstermiyormuş orda