Senkronizasyon Kandırmacası ! #Senkronizasyon #yasal_veri_hırsızlığı #reklam
Makaleyi yazmadan önce açık açık söyleyeceğim, size ait verilerin başkaları tarafından elde edilmesinin, toplanmasının, biriktirilmesinin. Tüm bu işlemlerden sonra kategorize edilip ayrıştırılmasının yada sizin hakkınızda istatistiki bilgi çıkartılması işlemidir.
Günümüzde pek çok yazılım ve donanım artık bizleri verilerimizi senkronize etmeye yönlendiriyor. Örneğin telefonlardan başlayalım, size çok güzel hoşunuza gidecek olan tekliflerde bulunulur. Eğer senkronizasyon yaparsanız kişilerinizi, smslerinizi, hatta çektiğiniz fotoğrafları bile senkronize edebilirsiniz ve böylece farklı cihazlardan aynı hesaplara girdiğinizde daima aynı verilere ulaşabilirsiniz.
Burada sizin hiç bir veriyi kaybetmeyeceğiniz, tüm cihazlarınızdan hiç bir uğraşıya gerek olmadan tüm dosya ve bilgilerinize ulaşabileceğiniz sizlere anlatılır.
Peki bu nasıl oluyor ?
Siz böyle bir işlem başlattığınızda yada böyle bir teklife onay verdiğiniz zaman hizmet aldığınız firmanın sunucusuna upload işlemi yapmaya başlarsınız. Bu arka planda gerçekleşir ve sizin seçtiğiniz senkronizasyona göre pek çok veriniz sunucuya yüklenir. Bu yükleme işlemi verinin büyüklüğü ve internet hızı ile orantılı olarak sürer. (artık veriler başka bir sunucuda)
Ardından başka bir cihazla ama aynı hesapla girdiğinizde ise o cihazda örneğin adres defterinizde eksik kişiler varsa fotoğraflar kısmında eksik fotoğraf dosyaları ve başka çeşitli eksikler olduğunda, bu sefer arka planda bir download işlemi başlayarak eksik veriler tamamlanır.
Tabiki bu eksiği yada fazlalığı anlayabilmesinin açıklaması da izin verilen tüm klaösrünlerin köküne inip bir indexleme oluşturulur. Dosya isimleri ve boyutları gelir. Yani sunucuya giden tüm dosyaların aynı zamanda ayrıca tututalan birde listesi mevcuttur. Liste.bat gibi düşünün bu listede klasör isimleri, boyutları, açılış tarihleri, değiştirilme tarihleri gibi bilgilerde mevcuttur.
Gelelim tarayıcılara artık tarayıcılarda benzer bir hizmet vermektedir. Böylece bir cihazda açtığınız sekmeler başka cihazda açmamış olsanız bileulaşılabilir, sık kullanılanlar listeniz yine ilgilili tarayıcının sunucusunda tutulur. Hangi cihazdan girilirse girilsin (PC yada tablet yada telefon) hangisinden giriş yaparsanız yapın, tarayıcınız sekmeleriyle, eklentileriyle daima eksiksiz şekilde açılacaktır.
Yine burada aslında yapılan işlem gezinti bilgileri, reklam bilgileri, sık kullanılan siteler yada sık girilen siteler gibi bilgileri sunuculara arka planda upload edip benzeri bir indexleme işlemi ile dahasonra verisi eksik cihazlara arka planda download işleminden başka bir şey değildir.
Peki bunların kötü tarafı nedir ?
Diye sorduğunuzu duyar gibiyim, verilerinizi hemde iziin vererek, cihazlarınız dışında başka sunuculara yüklemek. Bu sunucuların hacklenmesi durumunda pek çok kişisel verinizin çalınacak olması. Ayrıca bilmenizi isterim hiç bir yedekleme / senkronizasyon hizmeti yapan firma verilerinizin hacklenmiyeceğinin garantisini vermemektedir.
Ayrıca tüm bunların dışında sizin verilerinize örneğin tarayıcınızdaki gezinme geçmişine bakarak size karşınıza uygun reklamlar çıkartmak.
Herhangi bir dijital suç sayılabilecek bir konuda davada bu verilerin devlet tarafından kullanılması, yada dava olmadan kullanılması veya kategorize edilmesi.
Gerçek kimliğinizin verilerden ortaya çıkarak tesbit edilmesi, günümüzde gelişmiş ülkelerde var olan iris tarama sistemi ile fişlenme (fişlenme kısmını abarttım mı acaba ?) gibi işin çok daha derin boyutlarıda olduğudur.
Gibi pek çok getiriside bulunmaktadır. Makalemin başında yazdığım gibi size güzel kelimeler kurularak anlatılan bu senkronizasyon olayının ardında tüm bunlar bulunmaktadır.
En iyi senkronizasyon kişinin kendi verilerini uğraşıp ve zahmet vererek kendisi yedeklemesi yada tüm cihazlara aynı verileri yüklemesidir.
Peki neler yapabilirim, korunmak için ?
1- Son olarak bahsetmek istediğim konu, senkronizasyon ile ilgisi görünmesede ses algılama ile ilgili yazılımların / uygulamların tabletlerinize yada cihazlarınıza yüklenmemesi gerektiğidir.
2- Hiç bir senkronizasyon yazılımı kurulmaması, var olan senkronizasyon yazılımlarını devre dışı bırakma (disable) veya engelleme.
3- Göz bebeğinin net şekilde göründüğü fotoğrafları telefonda ve internet sitelerinde bulundurmamak.
4- Kim arıyor - beni kim aramış gibi yazılımları kullanmamak.
5- Tarayıcılarda gezinirken tarayıcıya üye girişi yapmadan gezinmek.
6- Antivirüs yazılımlarının şüpheli yada virüslü dosyaları inceleme için kendi sunucularına göndermeyi iptal etmek.
7- Parola yöneticisi gibi yazılımları yada web sitelerini kullanmamak.
İşte sorun şurda ki yurt dışında bizim elimizde beş bin lira verip aldığımız telefonlar neredeyse yarı fiyatına ve birebir ne marka olursa olsun değiştirme hakları var ben çok şaşırmıştım duyduğumda
Benim kuzenim Samsung un en yeni çıkan serisini almış kızı yerde ekranını sürttürerek araba yapmış bir haftaya kalmadan birebir yenilenmiş dedim nasıl oluyor bu iş dedi ki garantısı var değiştirmek zorunda bizim telefonların da garantisi var ama biz hiç o haklardan faydalanamıyoruz
Daha 1.5 ayını doldurmadan hepsiburada'dan aldığım Samsung M31'in ekran dokunmatiği kendi kendine bozuldu ve telefon kullanılmaz hale geldi. Samsung yetkili teknik servis, tahmin edin, ne dedi: "Kullanıcı Hatası". Sebep bulamadılar ya, güya yetkisiz//yabancı yazılım yüklemişim telefona ve bu ana kartı yakmış. Google'da aratın bu M31 modelinde hep aynı sıkıntılar var. Türketici hakları mahkemesine başvuracağım inşAllah.
kapitalizmin top end lerinde ucuz fiyatlı (vergisi ortalama yüzde 10),begenmediginde pantuluu !! dahil hemen degiştirilen,rekabetten ve alım gücünden dolayı,en iyi ve ucuz envai çeşit malların satıldıgı,hayranlıkla bakılan ,gidilmek yaşanmak istenen (japonya v.b.)ülkelere imrenmek yetmez,ab müktesabatında gibi koşulsuz iade ve degişim getirilmeli.