Nedir bu ''Kullanıcı Hatası'' denen ürünün ''Garanti Dışı'' kalması!

Siz de benim gibi daha önce telefonunuzu elinizden düşürüp ekranını kırdıysanız yada düşürmediğiniz halde cebinizden çıkardığınızda telefonunuzun ekranının tepki vermediğini  farkettiğinizde artık çok geç, ne yazıkki hiç bir kastınız olmamasına rağmen ''Hatalı Kullanıcı'' durumuna düştünüz demektir. Yani bir diğer ''Yetkili Servis'' tabiriyle ''Kullanıcı Hatası'' yaptınız.

Servislerin bize her ekran kırılmasında kullanıcı hatası demesi çok enteresan bir durum.

Dikkat ederseniz her durumda ''Kullanıcı Hatası'' deniyor; Ekran içten içe kırılsa öyle, suya düşse öyle, sadece telefonda değil diğer bir çok ürün gamında da aynı bahaneyi üretiyorlar nedense. Yani bu garanti belgesi yada garantili ürün almak neyimize yarıyor o zaman bizim diye sorduğumuzda cevap yok. O zaman ben neden garantili ürün alıyorum?

Peki nedir bu kullanıcı hatası; ''Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar'' olarak tabir edilmiştir yönetmelikte bu durum.                               (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140613-2.htm)

Yönetmelikte bahsi geçen kullanıcı hatasından anlaşıldığı gibi; örneğin biz telefonun kulaklık girişine çatal-kaşık-kürdan sokarsak ve kulaklık girişi bozulursa bu durum kullanıcı hatası olur. Çünkü kullanım kılavuzunda o girişe kulaklık takılacağı yazıyor. E o zaman neden ekran konusunda bu durum böyle değil? Ekranın kırılabileciğini belirten bir uyarı göremedim, tam tersine Gorilla Glass 3 dür 4 dür vb. gibi çizilmez dayanıklıdır kırılmaz denilen reklamlarla satılıyor bu telefonlar halbuki.

Sonuç olarak;

Gideceğimiz çözüm yolu çok basit; bulunduğumuz ildeki ''Tüketici Hakem Heyetine'' Başvurarak hakkımızı aramalıyız. Bizi ancak Kanun korur.

Sevgiler...

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 117
  • TC Serap Koca @tc-serap-koca

    İşte sorun şurda ki yurt dışında bizim elimizde beş bin lira verip aldığımız telefonlar neredeyse yarı fiyatına ve birebir ne marka olursa olsun değiştirme hakları var ben çok şaşırmıştım duyduğumda

  • TC Serap Koca @tc-serap-koca

    Benim kuzenim Samsung un en yeni çıkan serisini almış kızı yerde ekranını sürttürerek araba yapmış bir haftaya kalmadan birebir yenilenmiş dedim nasıl oluyor bu iş dedi ki garantısı var değiştirmek zorunda bizim telefonların da garantisi var ama biz hiç o haklardan faydalanamıyoruz

  • Hakan Tol @hakantol

    Daha 1.5 ayını doldurmadan hepsiburada'dan aldığım Samsung M31'in ekran dokunmatiği kendi kendine bozuldu ve telefon kullanılmaz hale geldi. Samsung yetkili teknik servis, tahmin edin, ne dedi: "Kullanıcı Hatası". Sebep bulamadılar ya, güya yetkisiz//yabancı yazılım yüklemişim telefona ve bu ana kartı yakmış. Google'da aratın bu M31 modelinde hep aynı sıkıntılar var. Türketici hakları mahkemesine başvuracağım inşAllah.

  • mehmet küçüköten @mehmetkucukoten

    kapitalizmin top end lerinde ucuz fiyatlı (vergisi ortalama yüzde 10),begenmediginde pantuluu !! dahil hemen degiştirilen,rekabetten ve alım gücünden dolayı,en iyi ve ucuz envai çeşit malların satıldıgı,hayranlıkla bakılan ,gidilmek yaşanmak istenen (japonya v.b.)ülkelere imrenmek yetmez,ab müktesabatında gibi koşulsuz iade ve degişim getirilmeli.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 10

Senkronizasyon Kandırmacası ! #Senkronizasyon #yasal_veri_hırsızlığı #reklam

Makaleyi yazmadan önce açık açık söyleyeceğim, size ait verilerin başkaları tarafından elde edilmesinin, toplanmasının, biriktirilmesinin. Tüm bu işlemlerden sonra kategorize edilip ayrıştırılmasının yada sizin hakkınızda istatistiki bilgi çıkartılması işlemidir.

Günümüzde pek çok yazılım ve donanım artık bizleri verilerimizi senkronize etmeye yönlendiriyor. Örneğin telefonlardan başlayalım, size çok güzel hoşunuza gidecek olan tekliflerde bulunulur. Eğer senkronizasyon yaparsanız kişilerinizi, smslerinizi, hatta çektiğiniz fotoğrafları bile senkronize edebilirsiniz ve böylece farklı cihazlardan aynı hesaplara girdiğinizde daima aynı verilere ulaşabilirsiniz.

Burada sizin hiç bir veriyi kaybetmeyeceğiniz, tüm cihazlarınızdan hiç bir uğraşıya gerek olmadan tüm dosya ve bilgilerinize ulaşabileceğiniz sizlere anlatılır.

Peki bu nasıl oluyor ?

Siz böyle bir işlem başlattığınızda yada böyle bir teklife onay verdiğiniz zaman hizmet aldığınız firmanın sunucusuna upload işlemi yapmaya başlarsınız. Bu arka planda gerçekleşir ve sizin seçtiğiniz senkronizasyona göre pek çok veriniz sunucuya yüklenir. Bu yükleme işlemi verinin büyüklüğü ve internet hızı ile orantılı olarak sürer. (artık veriler başka bir sunucuda)

Ardından başka bir cihazla ama aynı hesapla girdiğinizde ise o cihazda örneğin adres defterinizde eksik kişiler varsa fotoğraflar kısmında eksik fotoğraf dosyaları ve başka çeşitli eksikler olduğunda, bu sefer arka planda bir download işlemi başlayarak eksik veriler tamamlanır.

Tabiki bu eksiği yada fazlalığı anlayabilmesinin açıklaması da izin verilen tüm klaösrünlerin köküne inip bir indexleme oluşturulur. Dosya isimleri ve boyutları gelir. Yani sunucuya giden tüm dosyaların aynı zamanda ayrıca tututalan birde listesi mevcuttur. Liste.bat gibi düşünün bu listede klasör isimleri, boyutları, açılış tarihleri, değiştirilme tarihleri gibi bilgilerde mevcuttur.

Gelelim tarayıcılara artık tarayıcılarda benzer bir hizmet vermektedir. Böylece bir cihazda açtığınız sekmeler başka cihazda açmamış olsanız bileulaşılabilir, sık kullanılanlar listeniz yine ilgilili tarayıcının sunucusunda tutulur. Hangi cihazdan girilirse girilsin (PC yada tablet yada telefon) hangisinden giriş yaparsanız yapın, tarayıcınız sekmeleriyle, eklentileriyle daima eksiksiz şekilde açılacaktır.

Yine burada aslında yapılan işlem gezinti bilgileri, reklam bilgileri, sık kullanılan siteler yada sık girilen siteler gibi bilgileri sunuculara arka planda upload edip benzeri bir indexleme işlemi ile dahasonra verisi eksik cihazlara arka planda download işleminden başka bir şey değildir.

Peki bunların kötü tarafı nedir ?

Diye sorduğunuzu duyar gibiyim, verilerinizi hemde iziin vererek, cihazlarınız dışında başka sunuculara yüklemek. Bu sunucuların hacklenmesi durumunda pek çok kişisel verinizin çalınacak olması. Ayrıca bilmenizi isterim hiç bir yedekleme / senkronizasyon hizmeti yapan firma verilerinizin hacklenmiyeceğinin garantisini vermemektedir.

Ayrıca tüm bunların dışında sizin verilerinize örneğin tarayıcınızdaki gezinme geçmişine bakarak size karşınıza uygun reklamlar çıkartmak.

Herhangi bir dijital suç sayılabilecek bir konuda davada bu verilerin devlet tarafından kullanılması, yada dava olmadan kullanılması veya kategorize edilmesi.

Gerçek kimliğinizin verilerden ortaya çıkarak tesbit edilmesi, günümüzde gelişmiş ülkelerde var olan iris tarama sistemi ile fişlenme (fişlenme kısmını abarttım mı acaba ?) gibi işin çok daha derin boyutlarıda olduğudur.

Gibi pek çok getiriside bulunmaktadır. Makalemin başında yazdığım gibi size güzel kelimeler kurularak anlatılan bu senkronizasyon olayının ardında tüm bunlar bulunmaktadır.

En iyi senkronizasyon kişinin kendi verilerini uğraşıp ve zahmet vererek kendisi yedeklemesi yada tüm cihazlara aynı verileri yüklemesidir.

Peki neler yapabilirim, korunmak için ?

1- Son olarak bahsetmek istediğim konu, senkronizasyon ile ilgisi görünmesede ses algılama ile ilgili yazılımların / uygulamların tabletlerinize yada cihazlarınıza yüklenmemesi gerektiğidir.

2- Hiç bir senkronizasyon yazılımı kurulmaması, var olan senkronizasyon yazılımlarını devre dışı bırakma (disable) veya engelleme.

3- Göz bebeğinin net şekilde göründüğü fotoğrafları telefonda ve internet sitelerinde bulundurmamak.

4- Kim arıyor - beni kim aramış gibi yazılımları kullanmamak.

5- Tarayıcılarda gezinirken tarayıcıya üye girişi yapmadan gezinmek.

6- Antivirüs yazılımlarının şüpheli yada virüslü dosyaları inceleme için kendi sunucularına göndermeyi iptal etmek.

7- Parola yöneticisi gibi yazılımları yada web sitelerini kullanmamak.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Anytek AT66 Araçiçi Kamera

Trafikte dolaşan ehliyetsiz, sigortasız, insafsız sürücüler sebebiyle araç içi kamerayı ihtiyaç olarak görüyorum. Önceden eski bir android telefona dash cam uygulamalarını yükleyip kullanıyordum. İş görüyordu ancak dar lens açısı, şarj sorunları, manuel başlatma, durdurma, video hataları ve reklamlar gibi sorunlar sebebiyle bu iş için yapılmış bir kamera aldım.

Kameram bir Çin markası olan Anytek'in (http://www.szanytek.com/anytek_en/) AT66 modeli. Anytek araştırdığım kadarıyla kaliteli bir firma. En azından gerçek lens ve gerçek çip kullanıyorlar. Araç içi kameralarda Novatek çipsetler çok yaygın. Ancak ucuz araç içi kameralarda Novatek'in NT96620 çipseti yaygın. 96620 en fazla 720p görüntü destekliyor ve HDMI çıkışı, gece görüş(WDR) ve GPS desteği sunmuyor. 96650 diye satılan markasız kameralarda 96620 çıkıyor. HDMI çıkışı tanıma açısından en kolayı. 96632 çipset de yine uzak durulması gereken bir başka seri. 720p çözünürlük destekliyor ve h.264 sıkıştırma desteği eklenmiş ancak 140 dereceden fazla görüş açısını kaydedemiyor. Gece görüş desteği de yok. 96650 çipsette ise HDMI, 1080p 30fps çekim, WDR(gece görüş desteği diye geçiyor. Aslında bir çeşit HDR çekimi. Oldukça fark yaratıyor. youtube'da örneklerini gördüm) ve GPS desteği mevcut. Ayrıca çekim açısı da 170 dereceye çıkıyor. Yani hangi kamerayı alırsanız alın NT96650 ve Umbrella A9'dan düşük çiplilerden uzak durun.

Anytek AT66 kutu içeriği
- Kamera
- USB kablosu (mini usb)
- Araç şarj kablosu (2 m'den uzun)
- Cam vantuzu
- Kullanma kılavuzu (İngilizce, Çince)
- Garanti belgesi

http://i.hizliresim.com/yRoNVL.jpg

Kameranın kutusu sert kartondan. Kutulama özenli yapılmış.
http://i.hizliresim.com/gyVql0.jpg
http://i.hizliresim.com/qR8bqZ.jpg

Kameranın üst yüzeyinde GPS modül girişi, analog TV çıkışı, mini USB data ve şarj bağlantısı mevcut. Kamerada dahili GPS yok. İsterseniz opsiyonel olarak GPS antenini alabiliyorsunuz. Ancak konum bilgisiyle birlikte hız bilgisini de videoya eklediği için 51km/h'lik hızla giderken kaza yaparsanız görüntü aleyhinize kanıt haline gelir. Bu yüzden GPS modülünü satın almadım. Kameranın tutacak kızağı da üstte yer alıyor.
http://i.hizliresim.com/MWg0YM.jpg

Kamerada 2.7"'lik TFT ekran var. Mavi ton ağırlıklı ama zaten acil durum olmadıkça kullanılmaz. Ekran yüzeyinde menü tuşları mevcut.
http://i.hizliresim.com/QWYaXj.jpg

Kameranın menüsü çok basit. Türkçe desteği de eklenmiş. Mevcut ayarlar:
- Çözünürlük (1920x1080 tercih ettim.)
- Sürekli Kayıt (kaç dakikalık videolar halinde görüntünün saklanacağını seçiyorsunuz. 3 ya da 5 uygundur. Hafıza dolunca bu parçaların üzerine yazmaya başlayacaktır.)
- Time laps Fotoğraf (kaç dakikada bir fotoğraf çekip saklayacağını seçiyorsunuz. Ben kapattım)
- Gece Görüşü (WDR. Ben açık bıraktım)
- Hareket Algılama ( Hareket olmayınca kayıt duruyor. Belki ışıkta dururken kayıt durur, tam o anda biri gelip çarpar diye hareket algılamayı devre dışı bıraktım. Çok hassas olduğunu belirteyim. En ufak bir harekette kayda başlıyor. Oldukça da hızlı tepki veriyor.)
- Kapatma Ertele (şarj bağlantısı kesildikten 10-20-30 saniye sonra kapanmayı ya da hemen kapanmasını seçebiliyorsunuz. Ben 30 saniye açık kalsını seçtim.Bu sürenin daha uzun olmasını isterdim açıkçası.)
- Açmayı erteleme (Şarj başladıktan kaç saniye sonra açılıp kayda başlayacağını seçiyorsunuz. Ben kapalı tuttum ki şarj başlar başlamaz kayda başlasın diye)
- Ses kayıt (ben kapattım ama deneme amaçlı açtığımda çok net ses kaydı yapıyordu. Araç içinde vites değişim sesini bile kaydetmiş)
- Tarih damgası (tarih ve saati saniyesiyle videoya yazıyor. Örnek kayıt görüntüsünde göreceksiniz)
- Hareket sensörü (Hareket sensörü şiddet hassasiyeti ayarlanabiliyor. Hareket sensörü darbe ya da ani fren hissedince o görüntüyü kilitliyor. Böylece üzerine tekrar kayıt yapmayarak delili silmiyor. Ben orta'da tuttum. Dilenirse kapatılabiliyor.)

İkinci ayar menüsü teknik ayarlar için
- Tarih saat
- Film için numaralandırma
- Zaman Dilimi
- Otomatik kapanma (0-10 dakika arası. Ben 5 dakikayı seçtim.)
- Bip sesi (tuş sesi)
- Dil
- TV mod (pal / NTSC)
- Frekans (50 - 60 Hz. Bende 50 Hz seçiliymiş. 60 yaptım.)
- Ekran (ekran kapanma süresi)
- Pozlama (0.0'da tuttum)
- Beyaz Dengesi (oto'da)
- Görüntü Döndürme (Açık tuttum)
- Format (kart formatlama)
- Varsayılan ayarlar
- Versiyon (Bendeki AT-20141124 v3.0 Sitesinde daha yeni firmware yoktu)

Kamerayı arabaya bağlamak çok kolay oldu. Beraberinde gelen çakmak adaptörünün usb kablosu çok uzun. Çakmaklıktan aynaya kadar uzatınca yarım metreden fazla arttı. Çakmak adaptörleri topuz gibi olduğundan kestim ve normal usb ucu bağladım. Kesince kablonun kalın telli olduğunu gördüm. Tronsmart çakmak adaptörüne bağlayınca sorunsuz güç aldı. Kameranın pili 400mAh'lik ve inceleme boyunca yetti. Ama kayıt için şarj şart tabi ki. 5V 1500 mAh'lik güç önerilmiş. Kablolamayı da ekleyeyim.
http://i.hizliresim.com/LEgnRG.jpg
http://i.hizliresim.com/rR82NN.jpg
http://i.hizliresim.com/7PXN1W.jpg
http://i.hizliresim.com/PB6raN.jpg

Kamera 1080p/720p ya da düşük çözünürlükler destekliyor. 5MP'e kadar resim çekebiliyor. 170 derecelik lens açısına sahip. MOV formatında video kaydı ve jpeg formatında fotoğraf kaydı yapıyor. Maksimum 32 GB mikroSD kart desteklediği belirtilmiş ama tahminen üstünü de destekler. Ancak 8 ya da 16 GB çok uzun yol seyahatleri çin bile yetecektir. 4 GB'lık hafıza kartını takınca 40 dakikalık kayıt yapabileceği ekranda beliriyor. 3 dakikalık 1080p video kaydı 281 MB yer kaplıyor. En az Class6 kart önerilmiş. Elimdeki tek microSD kart Class2 olunca (kart desteği olmayan G2 yüzünden) görüntüde titreme meydana geldi.

Kamera ayrıca webcam olarak kullanılabiliyor. Windows otomatik tanıyor.

Örnek çekim videosu:
https://www.youtube.com/watch?v=B2TK9nEJwsY

Youtube'a eklemeden önce windows movie maker ile ses ekledim yani görüntü biraz işlendi. Youtube da biraz işledi. 1080p izlemenizi öneriyorum.

Kamerayı Aliexpress'ten aldım. (Ancak Türkiye'de faturalı, garantili satışı başlamış. Teknoseyir'e de üyeler.) http://aracicikayitkameralari.com

Kameranın ederinden uzun bir inceleme oldu yine. Kusura bakmayın.

Eksileri
-plastik yerine metal gövde olsa daha hoş olurdu
-az kullanılacak olsa da ekran mavi ton ağırlıklı
-Hareket sensörü devredeyken 30 saniye hareketsiz alanda kapanması (devre dışı bırakılabiliyor)

Artıları
+Kaliteli lens ve gerçek çipset
+hafif ve ısınmıyor
+görüntü kalitesi
+kaliteli kablo ve kutulama
+gece görüşü ve ekstra algılayıcılar
+Fiyatı

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 33
  • Recai @recai

    Ellerine saglik cok guzel bir inceleme olmus.
    Kabloyu tavana kadar cekmek akillica olmus ama tavandan indirdigindeöncami ortadan ikiye ayiran bir göruntu hos degil dikkat dagitir en azindan benim acimdan. Aynin hemen arkasina monte edilebilse hem kamera hemde kablo görunmez ayrica daha genis bir aci sunabilir sanirim. Mumkun mu sence?
    Birde icerden öncami ve kamerayi alan resimde koyar misin?

    • Tesla @tesla

      O kablo, kameranın şarj yuvası sol üst köşesinde olduğu için ayna arkasında kalıyor. Asla aşağı sarkmıyor. Kamera takılı değilken vantuza tutturabilirsiniz de. Zaten monte ettiğim yerde şoför koltuğundan bakıldığında kameranın bir kısmı da ayna arkasında kaldı. Hiç dikkat çekmiyor. Havalar yağışlı, açılınca dıştan ve içte fotoğraf çekip ekleyeyim.

    • Recai @recai

      @tesla adina hayran 🙂
      Tesekkurler, resimlerde de göruldugu gibi montaji cok guzel yapmissin, disardan ilginc görunuyor araba, ekip otosu bile sanabilirler 🙂 gayet iyi is cikarmissin.

  • srcnylmz @srcnylmz

    Benimde size bir sorum olacaktı. Aynı ürünü bende aldım. Dün elime ulaştı. Mesela bende türkçe dil testeği yok. Asıl sorumsa çakmak kısmını nasıl usb yaptınız? Bana onunda varsa fotoğrafını paylaşabilir misiniz.

    • Tesla @tesla

      Hayırlı olsun. Türkçe dil desteği var benim kamerada. Şaşırdım açıkçası. Ben çakmak adaptörünün tokmak kısmını ve elimdeki atıl bir usb kablonun usb kısmını kestim. USB kabloda yer alan 4 telden siyah ve kırmızı olanları kamera kablosundaki siyah ve kırmızıya bağladım. (yeşil ve beyaz veri aktarımı için)

  • srcnylmz @srcnylmz

    Teşekkürler Valla ben korkuyorum bide bozarım hiç beceremem diye. Kutudan çıkan çakmak aparatı kaba çünkü. Ben usb yapıp daha kibar bişey kullanmak isterim senin yaptığın gibi.

  • ANYTEK @anytek_aracicikayitkameralari

    Tüm anytek ürünlerinin ithalatçısıyız! incelemek isterseniz aracicikayitkameralari.com (Şirketimiz vergi mükellefidir.) http://www.aracicikayitkameralari.com

Perde hızı nedir, diyafram ne işe yarar vs. kısa ve öz şekilde açıklaması

#akış #basçek #fotoğrafçılık #fotoğrafçılıkipuçları @gamsizm @baris_ozkok

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Gökhan paylaştı.

#Fotoğraf a meraklılar için bir referans.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

@hamitozlu Şirket kurmak isteyenler için masraf ve prosedürleri bizim üzerimizden çok güzel özetlemiş. Kaybolsun istemediğim için buraya da yapıştırıyorum. Düzgün bir yere kaydetmenizi öneririm. Çok değerli bilgiler.

Şirket işlemleri hakkında.
Üyelik ve fatura kesilmesi ve diğer süreçler için öneriler:
1. Fatura kesilmesi gerektiği konunda sorun yok. İnternet vs yollarla yapılan tüm ödemeler için 7 gün içinde fatura kesilmeli. Ancak fatura göndermek zorunda değilsiniz. İsteyene karşı ödemeli gönderebilirsiniz. Fatura gönderilmemesi Ticaret Kanunda alacağın doğumu, faiz ve itiraz süresi için önemlidir. Bu yüzden ceza yemezsiniz.

2. Toplu fatura kesilemez. Ancak Vergi İdaresi bu konuda görüş beyan edememiş. Dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilebilir.
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=wOQywreDcB7JNcA0&type=ozelge
Buna göre, internet sitenizi üyelerinize kullandırmanız karşılığında SMS yoluyla tahsil ettiğiniz üyelik bedelleri için ay sonunda toplu fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunun Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığınca değerlendirilmesi gerektiğinden şirketinizin doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat etmesi icap etmektedir.

3. Gelir vergisi hesaplaması Sayın LP %40 dediğine göre gerçek kişi işletmeniz var.
Tüzel kişi kurarak %20 ile ödenecek vergi oranı sabitlenebilir. Ancak burada da Kar dağıtımı sorun olur. Maaş olarak ücretlerinizi alacağınızdan Kar dağıtımı yapmamanız sorun olmaktan çıkar. Şirkeketin bir de dez avantajı kapanışta tasfiye süreci olmasıdır.

4. Gelir Vergisinin hesabı hatalı %40 vergi kesilmez. Artan oranlı vergi dilimi vardır aşağıdaki gibi.
11.000 TL’ye kadar % 15
27.000 TL’nin 11.000 TL’si için 1.650 TL, fazlası % 20
60.000 TL’nin 27.000 TL’si için 4.850 TL, (ücret gelirlerinde 97.000 TL’nin 27.000 TL’si için 4.850 TL), fazlası % 27
60.000 TL’den fazlasının 60.000 TL’si için 13.760 TL, (ücret gelirlerinde 97.000 TL’den fazlasının 97.000 TL’si için 23.750 TL), fazlası % 35
Verginin hesaplanması örnek;
2000 üyenizden 10 TL aldınız. Başka geliriniz yok. 2000*10=20 000 TL brüt kar
Giderler (elektirik su telefon maaşlar vs) 10 000 TL
Vergiye esas tutar 20 000-10 000= 10 000 tl üzerinden vergi hesaplanır ve birinci dilime gireceği için %15 üzerinden vergi ödenir yani 1 500 tl.

5. Yurt dışında bulunan kişiler adına kesilecek faturalar da KDV olmayacaktır. Hizmet İhracatı niteliğinde olduğundan KDV iadesi dahi isteyebilirsiniz.

6. Google (Youtube) dan tahsil ettiğiniz tutarlar için (şahıs firması için de geçerli) Amerikada servis sağlayıcı olduğu için gelir yazılmak zorunda. KDV li fatura kesilmek zorunda. Hizmet ihracatı sayılmamaktadır.
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=X0vxgbvIBL5Qvund&type=ozelge

7. Yazar kasa kullanamazsınız. Ancak şirkete gelip elden para ödenmesi durumunda (kasa kaydı) yazar kasaya tabisiniz ve kasa almak zorundasınız. Havale veya diğer İnternet üzerinden yapılan ödemeler olursa yazar kasa almak zorunda değilsiniz.

8. Düzenlenecek faturada mutlaka iade kısmının bulunması zorunludur.
Söz konusu faturanın alt kısmına açılacak iade bölümünde;
- Malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası
- İade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar yer alacaktır.
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=XnEsCqHWYN7Ph7mU&type=teblig

9. GSM (sms ile ) üzerinden tahsilatlarda operatörün aldığı bedel (%20 almakta) üzerinden KDV dahil fatura kesilecektir.

10. Dernek kurmak 7 kişi ile olur ve dernek iktisadi işletme kurarsa ayrıca vergiye tabidir. Dernek işlemlerinden doğan gelirler başka bir (iktisadi işletmeye) yere aktarılamaz. Dernekte toplanan paraların %20 si genel giderler (ücret kira vs) için harcanabilir. Bu durumda Dernek kurarak tahsilatların yapılması imkansız olur.

11. Farklı yönden para tahsili. @leventp şirket sahibi siz @gamsizm üzerine paraları topladınız. Tespit edildiğinde @gamsizm ticari işlem yaptığı ve vergi kaçırdığı için hapis cezası ile karşı karşıya kalır.

12. Maliyet çalışması 10 TL üyelik ücreti için;
a. Ödeme SMS yolu ile yapılırsa %20 GSM operatörü alacaktır 2 TL fatura keser bize gönderir.
2 TL için KDV dahil fatura keser. 10 TL gelir yazılır 2 TL gider yazılır. 8 TL vergisi %20 üzerinden 1,60 TL . Fatura kesileceği için bastırılan fatura, yazıcı vs masrafı 10 KR (tahmini) 1,80 TL kdv.Kalan tutar 10-2-1,80-1,60-0,10=4,5 TL(genel masraflar düşülmeden). kargo masrafı yok. Alıcı öder.
b. Havale, EFT, kredi kartı, sanal pos vs ödeme yolları banka ile anlaşmanıza bağlı olarak değişir. 10 TL için 2 TL vergi 0,10 TL masraf 1,80 TL KDV kalan 10-2-0,10-1,80=6,10 (genel masraflar düşülmedi)
c. Yurt dışı abonelikler 10 TL ( Euro veya dolar MB alış kuru üzerinden gelen tarihte TL çevrilir) KDV yok. Gelir Vergisi %20 2 TL Masraflar için 0,10 TL Kalan 7,90 TL ayrıca kdv iadesi alabilirsiniz.
Sorularınız olursa fırsat buldukça yanıtlamaya çalışırım.

BeğenFavori PaylaşYorum yap