Nedir bu ''Kullanıcı Hatası'' denen ürünün ''Garanti Dışı'' kalması!
Siz de benim gibi daha önce telefonunuzu elinizden düşürüp ekranını kırdıysanız yada düşürmediğiniz halde cebinizden çıkardığınızda telefonunuzun ekranının tepki vermediğini farkettiğinizde artık çok geç, ne yazıkki hiç bir kastınız olmamasına rağmen ''Hatalı Kullanıcı'' durumuna düştünüz demektir. Yani bir diğer ''Yetkili Servis'' tabiriyle ''Kullanıcı Hatası'' yaptınız.
Servislerin bize her ekran kırılmasında kullanıcı hatası demesi çok enteresan bir durum.
Dikkat ederseniz her durumda ''Kullanıcı Hatası'' deniyor; Ekran içten içe kırılsa öyle, suya düşse öyle, sadece telefonda değil diğer bir çok ürün gamında da aynı bahaneyi üretiyorlar nedense. Yani bu garanti belgesi yada garantili ürün almak neyimize yarıyor o zaman bizim diye sorduğumuzda cevap yok. O zaman ben neden garantili ürün alıyorum?
Peki nedir bu kullanıcı hatası; ''Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar'' olarak tabir edilmiştir yönetmelikte bu durum. (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140613-2.htm)
Yönetmelikte bahsi geçen kullanıcı hatasından anlaşıldığı gibi; örneğin biz telefonun kulaklık girişine çatal-kaşık-kürdan sokarsak ve kulaklık girişi bozulursa bu durum kullanıcı hatası olur. Çünkü kullanım kılavuzunda o girişe kulaklık takılacağı yazıyor. E o zaman neden ekran konusunda bu durum böyle değil? Ekranın kırılabileciğini belirten bir uyarı göremedim, tam tersine Gorilla Glass 3 dür 4 dür vb. gibi çizilmez dayanıklıdır kırılmaz denilen reklamlarla satılıyor bu telefonlar halbuki.
Sonuç olarak;
Gideceğimiz çözüm yolu çok basit; bulunduğumuz ildeki ''Tüketici Hakem Heyetine'' Başvurarak hakkımızı aramalıyız. Bizi ancak Kanun korur.
Sevgiler...
düşürerek ekranı kırdıysanız bu kullanıcı hatasıdır. Yani telefonu düşürmeyin mi yazacak adam kılavuza. Cam bardak alıyoruz ona da mı yazacak düşürmeyin elinizden diye. Servisleri savunmak istemem ama düşürerek ekranı kırma bence doğrudan kullanıcı hatasıdır.
Düşürerek yada düşürmeyerek hiç farketmez, garantisi varsa ücretsiz onarılması gerekir. Benim telefonumun ekranınde en ufak bir kılcal çizik dahi yoktu ama iç ekranı çatlamış dediler. Yani servisler illaki düşürdün demiyor. Eğer telefon durduk yere şarzdayken ekranı arızalansa yine kullanım hatası deniyor.
düşürmeden haklı olabilirsin ama düşen bir ekranı hiç bir servis bedava onarmaz ve onarmamakta da haklıdır
Neden haklı olsunlar? Kesinlikle haklı değiller. Siz telefonu düşürmeseniz dahi ekranı zarar görmüş olan telefon kullanıcı hatası denerek paralı onarılıyor. Bu haksızlık.
ben de zaten düşürmeden olanda haklısın dedim, sakin ol biraz. ben yere düşürülen telefondan bahsediyorum
Gayet sakinim dostum sıkıntı yok 🙂
@ugurcansayan Neden aratayım ki dostum, kanun ve tüketici hakları zaten ortada.
@ugurcansayan Çizilmeye ve kırılmaya dayanklıdır diyorlarsa o zaman ücretsiz onarmak zorundalar çünkü kendi vaatleri.
@ugurcansayan Hala anlatamıyorum yada inadına anlamak istemiyorsunuz. Bir kere kasko ve sigorta araçlarda olur telefonda değil. Ben mersine diyorum siz tersine diyorsunuz.
Garanti ne demekmiş buyur gör;
garanti
ad
1.➽güvence,inanca.
2. belirteç
ne olursa olsun, kesin olarak, kesinlikle, yüzde yüz.
_______________________________________________________________________
Defalarca söyledim ama anlamak istemiyorsunuz sanırım, servisler telefonların en ufak arızasına bile kullanıcı hatası diyor. Asıl önemli olan konuda bu. Önemli olan sadece ekran kırılması değil. Garanti güvence vermektir, malın arızasını ücretsiz onarmayı vaat etmektir.
@gokhann_ Bence siz sigortayla garantiyi karıştırıyorsunuz gibime geldi...
@erdogan-erturkoglu Siz telefonunuzu sigortalattırın ve kasko da yaptırın daha ne diyeyimki !
Servisler az bile yapıyor ya hatta servislere giriş yaptırmak için dahi para alınmalı bence. Ancak ondan anlar bizim insanımız. Her şey parayla olmalı.
@gokhann_ gökhan beyle aynı düşüncedeyim, 1 hafta öncesine kadar S7 EDGEM vardı, 3600 lira para saydım alnımın teriyle kazandığım parayı sayarak aldım..şayet +1400 lira daha fazla verip 93 model MAZDA 323 HB kasa araba alabilirdim, her neyse ben bu telefonla vr gözlüğü kullanmasını seven biriyim ancak vr gözlük ile kullanıldığında aşırı ısınma yapıyor 1 hafta önce vr gözlükden cihazımı aşırı ısındığı için çıkardım aradan bir saat geçti cihaza baktım soğumuş sonra cihazı şarza taktım ekran ışığı yandığında şok oldum ekrandaki ışık yanıp sönüyor ve çizgiler oluşmuş ekranın şaftı kaymış resmen hemen servise götürdüm bugün sorduğumda ise verilen yanıt cihaz garanti dışı 1300 lira masrafı vardır. benim verdiğim yanıt ise sizi 1300 lirayı kurban ederim 🙂 gerekirse 10 bin lira harcıycam ve SAMSUNG DAN hakkımı seve seveee alıcam arkadaşlar...bir daha samsung mu töbeler olsun.. ARTIK APPLE.....
@tncy8506 Evet bende bunu anlatmaya çalışıyorum ama bazı arkadaşlar anlamak istemiyor yapcak bişi yok...
Kardeş. İşlerine gelince "Telefon kasasındaki o ışık sızması kullanma klavuzunda yazıyor" diyip hatalı telefonu servise bile almayan adam bunlar. Kullanma klavuzunda yere düşürmeyin yazmıyor ise kanunen haklısın. Hep kanundaki boşlukları bunlar mı kullanacak. Zaten 2500TL olması gereken telefonu "Ya Türkiye de vergi fazla" ayağı ile 3300TL ye satıyorlar. Türkiye ye giriş fiyatını da biliyorum. Vergi ekleyince o telefon 2700TL gibi bir fiyata 400-500TL kar ile satılabiliyor. İPhone 7 Türkiye ye 1400TL ye giriyor. Vergisi ile 2200TL civarı oluyor. 2700TL ye satsalar tek telefondan sadece satıcının 500TL karı oluyor. Ama yok vergi var diyip 3300TL ye satacaklar. Ne de olsa enayi çok. Tamam vergi var da 1400TL yi 3300TL de yapacak kadar yani %120 vergi yok.
@digitalworld
kardeş 1400 TL muabbetini nerden çıkardın.
fiyatlardan haberin yok herhalde 650 $(Amerikada) iPhone 7 dolar 2.15 değil yani
dip not: Dünyada en ucuz iPhone Amerikada
@gokhann_ telefonu sen kendin dikkkat etmeyerek yere düşüreceksin sonra ücretsiz niye değiştirmiyorlar diyeceksin? kafan güzelken sürüp hız yaptığın arabayla kaza yapınca çıkıp bu arabayı ücretsiz onarın mı diyorsun? telefon kendi kendine ekranı sararsa, sıcaktan vs çatlasa dediğinde haklısın ama diğer konuda tamamen saçmalamışsın. düşmeye dayanıklıdır demek sen telefonu düşür biz yaparız demek değil. diğer telefonlara göre düşünce daha sağlam kalıyor demek.
1 aylık telefonum ekran içi leke oluştu sürekli kapalı alanda kalıyorum ıslak teması yok yere düşürmedim sadece telefon bende ekrandaki leke için servise gönderdim bana 321 tl ücret çıkartılar telefon daha bana teslim edilmedi suyla temas etse veya düşürsem zoruma gitmez şarjı orjinal başkasını takmam benki telefonuma gözüm gibi bakarım şimdiye kadar kullandığım telefonlarda bu sorunla karşılaşmadım ilk defa
Toza suya düşmeye dayanıklıdır diye bi ibare yoksa eğer kırılan camı nasıl karşılıcak servis ? 40" tv yi duvardan düşürdün ekranı çatladı servis yaparmı ? Hiç sanmam. Bazı ekranlarda çizilmeye dayanıklı diyor ama çizilmeyen ekran yok gibi değişim yapanı duymadım görmedim.
Yapması gerekir ben yapması gerektiğini savunuyorum. Garanti ne işe yarıyorki o zaman?
Adam kanuni olarak haklı. He demiyorum ki doğru. Ama kanunen haklı. Kullanma klavuzunda eğer televizyonu düşürmeyin yazmıyor ise teknik olarak kullanma klavuzuna aykırı bir kullanma sergilemiş sayılmaz. Ama dediğim gibi satır satır incelemek lazım. 😀
@digitalworld
o dediğiniz konu mahkemede düşer.
bilir kişi getirirler. o kuralın orada yazmaması onu yapabilirsin anlamına gelmez.
Peki neden onarım görmemelidir bana açıklayabilirmisiz? Mantıklı bir açıklama duymak istiyorum firmaları savunan arkadaşlardan, mantıklı bir açıklaması olmak zorunda. Bu garanti denen şey ne işe yarıyor acaba?
TV'yi veya telefonu elinde tutmayı beceremeyip yere düşürmek kullanıcı hatası olmayacakta ne olacak ki? Ayrıca çizilmeye dayanıklı, kırılmaya dayanıklı ile çizilmez, kırılmaz farklı şeylerdir. Firma bunu kıramazsın deyip satıyorsa ve sen kırmışsan tabi ki ücretsiz servis vermek zorunda. Burada sorun firmanın size ne vaat ettiği. Firma vaatlerini yerine getirmekle mükellef.
İnsanlık hali bu hayatta insanın başına her şey gelebiliyor ve bir insan keyfinden dolayı telefonunun ekranını kırmıyor. Kişinin hiç bir hatası olmamasına rağmen almış olduğu ürüne zarar gelmiş olabilir. Firmanın ürüne garanti vermesi baştan ayağa zaten ürünü ücretsiz onarmak zorunda olduğunun vaadidir. Dolayısıyla firmalar kanunlardaki boşluklardan yararlanarak tüketicileri mağdur etmektedir. Evet firmalar verdikleri garanti vaadlerini yerine getirmekle mükelleftir. Kullanıcı hatası deyip para alarak değil.
yanlışınız burada. firmanın verdiği garanti zaten herşeyi kapsamıyor. firma sadece vaat ettiği şeyleri garanti ediyor ve bu dünyanın her yerinde böyle, böylede olmak zorunda. Adam vaat etmediği şeyin kefaretini neden üstlensin.
Ücretsiz onarım isteme hakkı
MADDE 8 – (1) Tüketicinin, Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
(2) Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur.
Kanun doğru, yorumunuz yanlış. Burada ayıplı mal ile ilgili maddeler bunlar. Ayıplı malda vaat edilen özellikleri sunmayan mallardır. Yani söylediğinizle alakası yok. Kanunu bütün olarak değerlendirin lütfen
Kanuna girip bakarmısınız, siz tamamen olayı çarpıtıyorsunuz şu anda. Ayıplı malla ilgili değil bu.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tüketicinin Garanti ile İlgili Hakları
Ücretsiz onarım isteme hakkı
MADDE 8 – (1) Tüketicinin, Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
(2) Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur.
peki o zaman ne desek sizi inandıramayacağız herhalde. Şöyle yapsak olur mu? Siz ya onarımdan önce ücretsiz onarım için, ya da onarımdan sonra onarım ücretinin iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvursanız ve kazanırsanız bizi buradan bilgilendirseniz. Bu söylediğinizin olayı çarpıtmak olduğunu düşünüyorum ama eğer yanılıyorsam ve yargı yolu ile haklı çıkabilirseniz hem ben sizden özür dilerim hem de biz yeni bir şeyler öğrenmiş oluruz
Bakın paylaştığınız 8. maddenin atıf yaptığı 11. madde ne diyor:
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
Yani konu ayıplı mal ile alakalı...
Bakın ayıplı malın tanımı da şudur:
Ayıplı Mallar
Ayıplı mal
MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Senin durumun başka @tekir . O durum tam bir servis çakallığı, hakkını sonuna kadar aramalısın. Onlarda tüketiciyi keklik sanan öküzler
@tekir Haklısın kardeşim, zaten bende bunu anlatmaya çalışıyorum aslında yazımda. Dediğin olayda o ürün resmen Ayıplı Mal sınıfına giriyor. Yapman gereken hemen tüketici hakem heyetine başvurmak.
@manikdepresif kesinlikle haklısın. Ürünü yere düşürğp kıran kullanıcı kendi hatası sebebiyle ekranı kırmış oluyor. Aksi düşünüldüğünde bir çok örnek verilebilir. Televizyonu taşırken düşürdük ekran kırıldı ? Ne olacak, firma yeni bir tv mi verecek ? Yada araba ile kaza yaptım, dikkatsiz ve kafam dalgın kullandım kaza oldu. İlgili marka gel servisime hasarını ücretsiz karşılıyorum diyor mu ?
@gokhann_ Hayır. O kaskonun Vaadidir. Telefonunu kasko yaptırırsın. Kırılma. Yangın. Çalınma vb durumlarda güvenceye alırsın. Arabayı duvara çarptığında garanti karşılamıyor değil mi? Kasko karşılıyor.
@gokhann_ Bunun bir çözümü yok eğer senin dediğin gibi olursa da o zaman millet çatır çutur ekranları kırıp çatlatıp bedavadan servislere yaptırırdı. O zararı nereden karşılayacak firma? Kullanıcı diyecek ki ya düşüp kırılsa bile bedavadan yapıyor garantisi var, düşse de birşey olmaz kafasında olacak. Sonra firmalar telefonları satarken kullanıcıların yaptığı bu uyanıklığı da hesaba katıp herkese daha yüksek fiyattan satacak. Ayrıca cam ekranı olan telefon için neden kullanım kılavuzunda düşerse kırılır yazsın ki? Yere düşünce kırılacağını biliyor herkes, onu bilemeyecek kadar akılsızsa zaten kim ne yapsın o insan için...
Araba ve cep telefonu arasında büyük farklar var ikisi aynı şey değil. Biri tüketici elektroniği diğeri motorlu taşıt. Arabam olmadığı için verdiğiniz örneği değil faklı bir konuyu dile getirmek isterim. 0 km olarak alınmış ticari aracın motoru yanıyor ve motor garantisi olduğu halde aracı onarmıyor firma. Tüketici de mahkemeye dava açıyor.
Kanunda garanti süresi içinde onarılmak zorunda olduğu belirtiliyor. Köprüden atılırsa onarılmaz diye bi ibare yok.
@manikdepresif
Garanti Belgesi
Madde 13- (Değişik: 6/3/2003-4822/20 md.) İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya
ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Mala ilişkin
faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi
sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve
asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları, Bakanlıkça başka bir ölçü
birimi ile belirlenebilir.
Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde
malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep
etmeksizin tamir ile yükümlüdür.
Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle
maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya
tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diğer seçimlik
haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi
durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan
arızalar, iki ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.
Bakanlık, hangi sanayi mallarının garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bu
malların arızalarının tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak
tespit ve ilânla görevlidir.
yukarıda dediğim gibi sizi ikna edemeyeceğiz, şöyle yapalım, siz yargıya gidin ben haksızsam gönül rahatlığıyla sizden özür dilerim. Bu işin çözüleceği yer yargıdır, burada havanda su dövüyoruz
Birbirimizden özür dilememize gerek yok bence, sadece burda bildiklerimizi tartırışıyoruz ama şunu gördümki benim bildiğim kanun sanırım değişikliğe uğramış. 4077 sayılı kanun 6502 olmuş ve değişikliklere uğramış. Eğer iki kanundaki garanti belgesi başlığı bölümünü okursanız demek istediğimi anlarsınız. Yani sonuç olarak sizin dediğiniz doğru ama eski kanuna bakarsanız benim dediğim doğrudur.
Kuzenimin başına geldi bizzat şahit oldum. Sony Xperia Z kullanıyordu. Şarjı tamamen boşalmıştı. Gece şarja takıp masaya koydu. Sabah uyandığımızda telefonun ekranı çatlamış ve cihaz ateş gibiydi. Açılmıyordu, birkaç saat geçip soğuduktan sonra çalıştı. Garanti kullanıcı hatası verip garantiyi iptal etti hakem heyeti de kullanıcı hatası sonucuna vardı. Şimdi bu durumda aman telefonun başına bir şey gelecek deyip cam fanusa koyup kamera kaydı mı alacağız ? Bizzat yaşanmış olaydır bu.
Kullandığınız şarj cihazı Sony e ait, orijinal şarj cihazı mıydı?
@a_n_i_l_94 Haklısınız, kuzeninize geçmiş olsun. Allah muhafaza telefonun bataryası da patlayabilirmiş öyle bir durumda. Servisler ne yazikki bu gibi olaylarda kullanıcıyı sorumlu tutuyor ama hakem heyetinin servisten yana olup kullanıcı hatası demesi beni çok şaşırttı.
Bu gibi durumlarda boşa para vermeyip ürünü çöpe atmak bile geliyor insanın içinden.
@ufkabakan Orjinal kutudan çıkan şarj aleti ve kablosuydu.
Merhabalar, siz iyi yönünden bakıyorsunuz konuya, bir de şöyle düşünün: geçenlerde Facebookta camı tuz buz olmuş bir iPhone paylaşıldı, Garanti dışında Kaskosu da vardı; sonra konu dallanıp budaklandı konu açıklığa kavuştu, Arkadaş telefonu cebinden yere düşürüyor camı çatlıyor ve kasten üzerinden motorla geçiyor. ekran değişip gelmesin ve direk yeni telefon versinler diye. size göre bu Garanti kapsamına girer, fakat kullanıcı kötü niyetli. telefonu düşürmek düşürerek kırmak Kullanıcı hatasına girer ve bundan ücret talep edilir. kendisi de mutlaka üzülmüştür 🙂 çünkü kasko da olsa o camdan para talep edilecek. ister bilmeden yere düşür ister bilerek.
@gokhann_ Her hataya kullanıcı hatası demek tabii ki yanlış, mutlaka hakkınızı aramalısınız ki arayan bir çok kişide zaten hakkına kavuşuyor. çünkü tüketici hakları tüketiciden yanadır ama siz uğraşmazsanız mağdur olursunuz.
@gokhann_ Belinden çıkar silahı oynasın diye çocuğa ver. Aynı şey. Hiçbir farkı yok.
@mfeyzifar Ben gerekirse mahkeme yoluyla hakkımı arıyorum ve sonucunda adalet yerini buluyor.
sorun ekranın kırılması değil içindeki yüksek teknoloji devrenin zarar görmesinde.
firmalarda kolayını bulup garanti dışı diyor ısrar ederseniz tamir ücreti çıkarır ama anakart değişimide ekler yine telefon fiyatı çıkarır.
sen anakartın sağlam olduğunu iddia edeceksin ama yarın wifi çalışmıyor diye yine garantiye göndereceksin.
firmalarda müşteriye kötü davranarak kendinden kaçmasını sağlıyor sen napıyorsun lg ye kızıp samsung ona kızıp sony alıyorsun bu döngü herkes için (bütün firmalar)geçerli olduğuna göre aslında ortada firma için bir kayıp yok.
sen sony almıyorsun ama başka bir kullanıcı aynı şekilde samsung servisine kızıp sony alıyor.
bunun adı kapitalizm devlet ebatlarında şirketler olunca o şirketlere bizim gibi üçüncü dünya ülkeleri diş batıramaz.
bence de, işin peşine düşmeli biraz. hemen bırakıyoruz bilmediğimiz için
@uğurcansayan Yani sonuç olarak elinizdeki cihazınız kaskolu olduğu halde bile doğru düzgün onarılmadı sanırım. Bu durumda benim anlatmak istediğim konuyu anlamış olmanız kanısındayım, çünkü mağdur edilmiş durumdasınız. Zaten benim de anlatmak istediğim konu sizin gibi yaşanılan bu tür sorunları ve benzer sorunları deşifre etmek.
Yakın zamanın neredeyse en çok konuşulan ürünlerinden olan cep telefonu, sürüm olarak o kadar çok satışı yapılıyor ki geri dönüşleri firmalara bazen kar'dan çok zarar ettiriyor gayet iyi anlıyorum. Fakat şöyle bir durum oldu..
Samsung s7 edge telefonu satın aldım. Ödemesini kredi kartı ile yaptım. 3Ay sonra ekranda boydan boya kırmızı bir çizgi çıktı. Verdim servisine. ekranı değiştirdiler. Tam o noktada sorunlar başladı ve bitmedi..Ekranı değişebilmek için arka kapağını açmak zorunda olduklarından, arka kapağı bir daha kapatamadılar. Tam 4 kez servise verdim ve ürün ortalama 3 ay servislerde gezdi. Fakat sonuç yine aynı, arka kapağın arasından tırnağım girecek kadar boşluk var. Ve bu telefon suya dayanıklı olarak satılıyor. Oysa şimdi kesinlikle böyle bir direnci mevcut değil. Velhasıl onlarca kez samsung u arasam söylesem servise de versem olmadı. Bende tüketici hakem heyetine gittim. Ortalama 1 ay oldu bekliyorum. Umarım ücret iadesi yaparlar ve bir daha asla samsung almam. samsung'un servis tarafı çok kötü diyorlardı inanmıyordum, fakat hakikaten çok kötüymüş. Paylaşmak istedim.
Bence alırsınız paranızı. Hayırlısı olsun
@manikdepresif Para iadesi aldım 🙂 Bir daha samsung alır mıyım ? Tabi ki hayır.
Benim 1 aylık telefonum bozuldu gm 5plus almıştım bigün birden erkan gitti ne oldu anlamadım sonra servise gönderdik sıvı teması denip 660tl fatura çıkardılar dokunmatigi çalışıyordu sadece erkan yoktu 1000tllik telefona 660 tl fatura hala da serviste bekliyo ne o ocak bilmiyorum
Servisin cevabını alıp, THH'ne gidin. Ama bazı servisler kendileri su damlatıyormuş bozuk telefona yalancı çıkmamak için
Ee buna biz ne yapabiliriz ki yazık günahı paraya ya insanları nasıl somurceklerini sasiriyolar
Yani çakallık işte, şerefsizlikte diyebiliriz. Yine de THH'ne gidin
Peki tesekkurler
@gokhann_ Şimdi kullanma klavuzu konusunda teknik olarak haklısın. Ama dediğim gibi teknik olarak. 😀
Garanti dediğimiz şey. Mesela telefon durup dururken kapandı ve açılmadı. Telefonun sürekli donmaya başladı. Ya da ilk serilerdeki LG G2 ler gibi ekran sararmaya başladı. Yani garanti normal kullanım şartları altında oluşan hataları karşılar. Cihazı kırmak normal bir kullanımın parçası değildir.
Garanti ile sigortayı birbirine karıştırıyorsunuz. Garantide şirket, ürettiği ürünün, normal kullanım koşullarında belirtilen süre boyunca arıza yapmayacağını, yaparsa kendisinin gerekeni yapacağını taahhüt eder. Sigortada ise sigortalayan şirket, sizin adınıza riski üstlenir. Mesela bir basketbol topu, kullanım amacına uygun bir zemine çarptığında hasar görürse bu onu üreten şirketi elbette bağlar. Ancak telefonunuzun zemine çarpması normal bir kullanım durumu değil, gerçekleşmesi oldukça muhtemel bir risktir.
"İnsanlık hali, elbette düşecek" savını bir kenara bırakın, sizin o telefonu 100 kişinin hayatını kurtaran bir aksiyon içinde kırmanız veya telefonun kırılması sonucunda dünyanın nükleer bir felaketten kurtulması dahi üreticiyi "garanti taahhüdü" bakımından bağlamaz.
Benzer şekilde doğru düzgün bir şirketçe sigortalanmış ürünün başına bir iş geldiğinde de sigorta şirketi telefonu yaşlıları karşıdan karşıya geçirirken mi düşürdünüz yoksa sifon çekerken kenefi mi boyladı gibi detaylarla ilgilenmez. "Kasıt", "dolandırıcılık girişimi" gibi kendi sözleşmesinde yer alan hususlar hilafında bir durum/şüphe yoksa zararınızı karşılar.
Gökhan kardeş biraz sinirlenmiş herhalki bu durumda , şöyle söyleyeyim Garanti nin verilmesi ürünün eline aldığın gibi yada ürünü reklam ettiği ve kullanırken ürünün reklam edildiğinden farklı, hatalı, sorunlu, durumu yanlış yorumlayan telefonların onarımı ki buna garanti denir. Sizin kullandığınız ürün üzerinde Bu kullanılan malzeme kesinlikle kırılmaz yazmaz ki bu zsten insan fıtratına aykırı . Zaten şirketler KIRILMAZ cam demiyor kırılmaya karşı dayanıklı diyor ve su geçirmez de demiyor(sertifika lı ürünler hariç) ama bu iş birazda teknik servisin ruh haline bağlı birşey, misal ben götürdüm 3 ünü de eşşek gibi yaptılar çünkü benim hatam yok kendilerinin dandik iş yamaları kezaa yine kulaklığımı götürdüğümde( fiziki olarak bir sıkntısı ve darbe alan hiçbir yeri olmamasına rağmen) "kullanıcı hatası" demesidir.
Uzun lafın kısası bu işler senin dediğin gibi pek gitmiyor dükkan sahibi cüzdanını düşünüyor.
Mağduriyetinizi açıklayıcı bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine başvurmanızda fayda olur.
Gökhan kardeş güzel bilgili yazılarını okudum 2 saatten beridir bana görede haklısın. Bende başıma gelen bir olay hakkında ne yapayım tavsiyen nedir bilgi almak isterim. Samsung Galaxy s7 Edge ilk çıktığı zaman aldım 2 ay sonrasında telefonu yere düşürerek sol üst tarafından camını çatlattım. İçim gitti yeni aldığım telefonu öyle görmek istemediğim için yetkili servise sordum ne kadara yaptırabilirim 1400 tl yeni telefon olduğu için dediler. Bende araştırdım neredeyse her yer 1200-1400 tl arası fiyat bildirdiler. daha sonra biraz bekledim tekrar yetkili servise sorduğumda fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmadığını söylediler . Bende tanıdığım yetkisiz bir serviste 900 tl ye camını değiştirdim. Gayette güzel oldu ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım . Aradan 7-8 ay geçti telefonumda batarya ile ilgili bir sıkıntı yaşadım . Telefonumu ne yaparsam yapayım şarja taktığımda %80 üstüne çıkmıyordu. Yetkili servise gittiğimde şarj aletiniz eski model kalmış hemen yenisini verelim dediler. Yeni şarj aletini kullandım 1-2 gün sıkıntı olmadı sonrasında tekrar aynı sorunu yapayım telefonu sabaha kadar şarjda bıraksam bile %80 üzerine çıkmıyordu şarjı . Bunun üzerine servise tekrar gittim ve cihazımla iligli tekrar bu mağduriyetmi ilettim ve bıraktım 1 hafta sonra cihazda 7 parça değişeceğini ve herhangi bir ödeme yapmayacağımı ilettiler. aradan 2 saat sonra arayaraktanda pardon yanlış oldu cihazınız yetkisiz taraflarca onarım yapılmış garantiniz iptaldir. Ücret karşılığında yapılabilir. Cihazınızda silikon bulunmuştur dediler. Şimdi ücret karşılığında yaptırsam mı çok kararsızım 500-600 tl birşey istiyorlar . Fakat anlamadığım şey telefonun arka kapağının yapışması için kullanılan ve telefona herhangi bir zararı olmayan silikon ile bataryanın %80 üstüne şarj almaması arasında ki bağ nedir. Bu konu hakkında yapabileceğim birşey var mı çok mağdurum, daha taksitleri bitmemiş telefonum için neredeyse yarısı kadar bir ücrette onarımlar üçün ödemiş olacağım. Konu hakkında önerisi ve tavsiyesi olabilecek arkadaşlar varsa Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrardan teşekkürler.
Öncelikle geçmiş olsun. Mağduriyetinizi anlıyorum ama yetkili servis dışında telefonunuzu tamir ettirmekle bence hata yapmışsınız. Fakat yinede mağduriyetinizi açıklayıcı bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine başvurun yada bir danışın. Tekrar geçmiş olsun.
@gokhann_
ilker arkadaşımız garanti konusunu güzel anlatmış. sen at kır sonra bedavaya tamir ettir
hocam o dediginiz, sigorta olayi. garanti degil @mfeyfizar
@kesenwalker hortlatmisim gibi oldu sanirim
Şikayet varda birçok mağdur mevcut Garanti tamirde firmaların ne mal olduğu ortaya çıkıyor. Tüketici şikayetleri tüketicinin tercihine yayınlanmalı. Şikayet sitesi bir tabne olmalı dünya kayıt yapmalı. bak ozaman kötü firma kalıyorumu PAPUCU DÜNYACA DAMA ATMAK lazım
Garanti koşulları açık ve nettir. Cihazı kullaım kılavuzunda belirtilen hükümlere aykırı kullanmadığınız durumlarda geçerlidir. Cihazın kullanım kılavuzunda düşürmeyin, yakmayın ekranın üzerine bıçakla, çekiçle vurmayın matkapla pilin arkasından girmeyin yazmıyor doğru. Ama bu bunların yapılması durumunda garanti kapsamı dahilinde olacağı anlamına gelir mi?
Bu soruya cevap vermek için kılavuzu okumaya devam etmek lazım.
Bütün cihazların içinde Kullanım kılavuzunda, garanti belgesinde veya kutudan çıkan 3. bir belgede güvenlik uyarıları, garanti koşulları, ve garanti kapsamı dışındaki durumlar yazar. Garantiden yaralanmak için dikkat etmen gereken kısım sadece burası burasıdır. Cihazı kullanmaya başlayan buradaki hükümleri peşin olarak kabul etmiş sayılır.
Ve ben bugüne kadar aşağıdaki maddeleri içermeyen bir tane bile görmedim.
Garantinin geçerli olmadığı durumlar
1. Cihazın yetkili servis dışında açılmış, onarılmış ya da modifiye edilmiş olması,
2. Ekran veya anakart kırılması veya çatlaması,
3. Cihaz üreticisi tarafından onaylanmamış aksesuar kullanılması (yani kullandığınız 3. parti Pil, kulaklık, şarj aleti, kablo, kılıf hatta ekran filmi bile cihazın garanti dışı kalması için yeterli sebeptir.)
4. ürünün satıltığı andaki yazılım veya donanım özelliklerinin değiştirilmesi( Sonradan yüklediğiniz whatsapp, instagram bile bu kategoriye dahil.)
5.Sıvı teması, darbe, baskı, voltaj uyumsuzluğu, yangın, hatalı nakliye durmlarında meydana gelebilecek arızalar.
6. Kayıp, çalıntı durumları.
Hatta piyasada bir marka varki cihazın yanında sigara içilidiği zaman garanti kapsamı dışında bırakmak ile beraber ürünü ücretli onarım için bile servise kabul etmiyor.
Kendisi ile imzaladığımız gizlilik sözleşmesi uyarınca ismini veremiyorum ama sektörün gelen filmalarından biri olduğunu söyleyebilirim.
İşim gereği Muhasebeciyim. İnsanın başına bir bela gelince anlıyor bazı takıntılarının hatasını.
Bilgisayar denilince 3A kuralı gelirdi hep aklıma.
Asus Acer ve Apple. Bu markalardan başka markalardan başka marka yok. Bu markaların fanı olmak lazım. Teknoloji bunlardan sorulur vs vs.
Mesleğime bağlayacağım. 7 Aydır Muhasebe programım kurulu bilgisayarımı yerinden milim oynatmadığım halde, Kapağı dahi kapatmadığım halde, Asus k555l serisi notebook'um çat diye menteşeden kırıldı.
Kesinlikle tek taraflı bir kapatma eylemim olmadı, gayet nizami ve malım kıymetli olur modunda nazikçe kapattım. Ekran menteşesi ayrıldı.
İnternette arama yaptım. Herkes şikayetçi. En acısı da servis kullanıcı hatası diye bahane buluyor yorumları idi.
Gayet nizami kat kat makinayı kutusunda sardım gönderdim. UPS kargocu çocuk gülüyordu neden güldüğünü sorunca: "Abi asus telefon ve bilgisayarlar gider gider gelir)
Neyse 4 gün sonra notebook um geri geldi.
Kargoyu açtım aynı gönderdiğim gibi geri gelmiş.
Asus u aradım. Şöyle iğne ucu kadar mikro bir ezik bulmuşlar ürünün markasını nyazdığı üst kapağında ondan dolayı kullanıcı hatası notu verilmiş.
Açtım ağzımı yumdum gözümü.
Servis'in 600 lira çektiği menteşeyi de 300 liraya Kayseri de notebook tamircisine yaptırdım.
Neden yazdım bunu diyecek olursanız.
Şimdi Asus'a vereceğim paraya, ABD'den macbook getirttim.
Asus Türkiye'de bu zihniyet olduğu sürece param, Ülkemin insanına değil, Amerikadan bu ürünleri getirtip, niyetlenen yabancılara feda olsun. Hiç değilse namuslular...
Öncelikle Asus, Apple ve Acer'a aynı cümle içerisinde kullanabilmiş olmanızdan ötürü girdiğim gülme krizinden çıkıp devam etmek istiyorum. Saymış olduğun o 3 marka içerisinde güvenilir ve teknoji açısından gelişmiş sadece ASUS var. Zaten kendi parçasını kendi üretebilen de bir tek o var. Sizin şanssızlığınız kargo ile göndermek olmuş. Kargo ile gelen ürünler anlaşmalı 3. parti servislere yönlendiriliyorlar. Asus marka bütün ürünleri internet sitesinde adresi bulunan Kısıklıdaki kendi servisine elden bırakmanızı öneririm. gelelim diğerlerine.
Acer bilgisayar demeye dilim varmıyor. Bütün parçaları piyasanın ucularında satın alıp Çinde montajını yaptırmaktan başka bir olayı yok.
Apple ise dayanıklı ürün yapması ile bilinir dikkat eerseniz iyi, teknolojik demedim dayanıklı dedim. Sğlam ve stabil parça kullanır ama kullandığı teknolojiler 2 ya da 3 yaşındadır. Türkiyede Asus aldığınız paraya Amerikadan Apple almanız ASUS'sun değil Türkiye'nin pahalı olduğunu gösterir, Amerikadan Apple alacağınız paraya gene Amerikadan 2 tane ASUS alınabilir.
Bilgisayar alınacaksa eğer Son teknoloji olsması için ASUS ya da MSI (iki markada kendi anakartını kendi üretir son teknolojiyi kullanmak için piyasa ile yarışırlar.)
Dayanıklılık ve geniş servis ağı için Apple(Geniş servis ağı dayanıklılığı kanıtlanmış parçalar) ya da DELL(Apple'a göre daya az test edilmiş olsa da dayanıklılığı kanıtlanmış parçalar ve uzatılmış garanti süresince "+5 yıla kadar" yerinde destek)
Kat'i suretle uzak durulması gereken markalar HP, Lenovo, Casper,Acer, Toshiba, Grundig, Packard Bell.
Unutmadan belirteyim. Ben mühendisim ve imzaladığımız gizlilik sözleşmesi uyarınca hangileri olduğunu söyleyemiyorum ama yukarıda saydığım markaların 5 tanesi ile beraber çalıştım 1 tanesi ile halen çalışıyorum. yani içeriden bilgi, bana güvenebilirsiniz.
@gokhann_ Dostum 4 - 5 kere yazdım yazdım sildim o kadar mantıksız bi cümlen düşüncen var ki benim gibi kapitalizmi sevmeyen kişiyi bile firma savundurucak bi cümle bak sana şöle bi örnek vereyim telefon düşürdügümüzde ekranını yapması gerek ya sen bir atıyorum bardak üretim tesisi kur markanı bas sat bi fiyattan ama fiyat 1 liraya ürettigini 10liraya satıyo gibi degil 2 liraya satıyo gibi olucak ve ben bardakları kırıp sana yenisini ver diyim basit bi matematikle bu şirket ayakta kalır mı? senin dediğin şeyi en olur yolu şöle olabilir çok yüksek miktarda telefon satışları gerçekleştiren modeller için makineler üretilir fotokopi makinesi büyüklügünde telefonu içine koyarsın o kendisi halleder ekranlarıda milyonlarca fazladan üretip belli bi yerde tutarsın ekranı kar olmadan o ülkeden kargo parasını sen karşılıcak şekilde alırsın makinelerde her ülkede olur telefonun ekran parasını senin karşılaman kaydıyla gerçekleşir başka olur yolu yok atıyorum bugun note 5 telefona sahipsin telefonun ekranı 800 liralara satıyolar ederi daha az okey ama bu ürünü fazladan yapıp elinde tutması bu parayı buraya bağlaması deposunda tutması takması için adam çalıştırması kargosu filan ohooooo hayır kurumu olsa karşılamaz o derece mantıksız düşüncedesn
bardak reklamıda kırılmaz çizilmez diye bir söylemle yapılırsa elbette değiştirecek. bence fark bu.
@cihanunal67 kırılmaz diye cep telefonu ekranından bahseden sadece motonun amerikadaki verizonun ürettigi motorola droid turbo 2 https://www.youtube.com/watch?v=BaiEIlPxnok bu ürün için bile tamamen kırılmaz filan dememişlerdir mesela çizilmeye dayanıklı darbelere dayanıklı diyolar bu ayırt edememek nedir? hangi markada kırılmaz dedigini duydun? bi tane örnek verirmisn lütfen ara bi tane örnek ver sadece 1 tane!
ee nolucak adam bile bile ekran çizildi diye ekranı kıran gçrdüm keyfi keder kıranlar var senin dediğin gibi düşürdün kırdın bunda firmanın şuçu ne sony telefon su geçirmez dediği telefonu garanti kapsamına alıyor ama sen nerden düşürdüğünü adam nerden bilecek belkide bile bile balkondan attın aaçma sapan bi iddia atıyorsun ortaya
@gokhann_ merhaba bana kullanıcı hatasının tanımını yapabilirmisiniz peki neler kullanıcı hatasına girer
Merhaba,isterseniz bunu siz araştırın..
👏🏾👏🏼 Gökhan kardeş ancak bu kadar saçmalayabilir bir insan. Tebrik ederim.
Tamam kardeş sana saçma gelmişse o da senin düşüncen fakat ancak telefonunun ekranı kırılınca bi telefon parası daha ödeyince anlarsın konuyu 😉
Benim telefonunu hiç kullanmadığım halde sımsıcak oluyor garantiye vermelimiyim
Arkadaşlar şunu unutmayın teknik servis ne derse desin bilirkisi raporu gecerlidir yetkili servisle bilirkisi ayni sey degildir bu yuzden tuketici hakem heyetine gittiginizde bilirkisi raporuda isteyin bilirkisi raporu olmayan bir thh kararida hakem heyetinin dogru karar verdigi anlamina gelmiyor.
Netice ne oldu acaba değişim, iade oldu mu?
merhaba arkadaşlar kesinlikle @gokhann_ arkadaşımıza katılıyorum benim de 1 hafta önce S7 edge telefonumun ekranında bir çizgi ve sonrasında yeşil ışık yanıp sönmeye başladı. Telefonumu tabiki daha önce çok kez düşürdüm. Ekranımda herhangi bir görünen kırık yok ancak servise götürdüm ve sonuç 850 tl ekran değişim ücreti. Bence de garantili ürün almanın hiçbir anlamı yok bu halde. Şimdi 5 ay önce düşürdüğüm telefonda 5 ay sonra çıkan sorun nedeniyle garanti kapsamına girmeyen bir ekranım var ve yarın tüketici hakem heyetine gideceğim. Telefonun etrafında kasasında her neyse olan küçücük bir darbeden dolayı tüm ekranı gidiyorsa zaten ürünü satarken verilen vaatlerin hepsi yalanmış demek oluyor. Apple kullanıp samsunga geçmekle ne büyük hata ettiğimi de şimdi anlıyorum ne yazıkki apple da telefonum çekmiyor diye şikayete gittiğimde direk sıfır kutulu telefon getirip verdiler samsung 1 hafta serviste inceliyor ve gelen sonuç kullanıcı hatası. Neyse bakalım tüketici hakem heyetinden nasıl bir sonuç alıcam.
Ahmet bey merhabalar. Öncelikle sizlere geçmiş olsun diyorum sorununuz çözülmüş. Ben de aynı sorunu daha 15 gün önce aldığım iphonex model telefonumda yaşadım. Telefonum hiç düşmedi darbe almadı ancak sürekli aşırı ısınıyordu. Birden leke belirdi apple servisine verdiğimde kullanıcı hatası iç ekran çatlamış diyip 1200 tl istediler. Ben de denizlide dava açacağım. Mümkünse sizin kazandığınız davanın kararının fotoğrafını benimle paylaşabilir misiniz? Böylece benim de telefonumu kurtarmak için bir şansım olur. Şimdiden teşekkür ederim
Dayaniklidir demek kirilmaz veya bozulmaz demek degildir; normal bir (dayanikli oldugu belirtilmeyen) telefondan daha dayaniklidir demektir. Telefonu dusururseniz bu tabi ki bariz kullanici hatasidir, garanti belgesi garanti kapsami ve suresince firmayi kendi uretiminden ve urununden kaynaklanan sorunlari cozmekle yukumlu kilar. Garanti sigorta degildir, firmalar size ucretsiz sigorta saglamak zorunda hic degildir.
Olcegi buyuterek bir ornek vereyim, olcekler buyuyunce daha iyi anliyoruz bazi seyleri; 250.000 TL odeyerek aldigini 0 km araci, aldiginiz galeriden cikarken gidip 100m ilerideki yuksek kaldirima carpin; sonra da firmadan aracinizin altinda olusan hasari garanti kapsaminda onarmasini talep edin! yok oyle bir dunya. Simdi bunu bir de kotu yol kosullarina dayanikli, arazi kosullarina uygun olarak uretilmis ve satilan baska bir aracla yapin, sonuc degisti mi? degismedi degil mi?
Turkiyede firmalar kullanici hatasi kavraminin bokunu cikariyorlar dogru, kullanici belki yer diye her arizaya kullanici hatasi diyorlar l da dogru ama dusurulen telefonun ekrani kirildi / bozuldu, ekrani ucretsiz degistireceksin demek de buyuk sacmalik.
Firma vardir kendi stratejisi geregi sen ekrani kirarsin, ucretsiz degistirir; ama bu kesinlikle yasal zorunluluktan degil, firmanin musteri iliskisi tercihidir.
Tam tersi. Ürün çalışamayacak veya onarılmayacak durumdaysa telefonu yeniliyor Apple. Biz yapmıştık.
Arkadaş çok sağlam kafa buluyor bence 🙂
@mfeyzifar iPhone 7 plus , paramparça olmuştu. 1600 tl verdik, yenisini verdiler. O zaaman liste fiyatı 3800 tl gibi bir şeydi. Takdir etmiştim. 10. Kattan asansör boşluğuna düşen bir telefonu değiştirdiler yarı fiyatının altına.
Eğitim şart !
benim telefonum s7 edge telefondan çok memnundum sonra bir gün telefonu açtığımda sağ üst koşede siyah bi çentik gördüm çok küçük bir çentik daha sonra kullanmaya devam ettim bi sorun yoktu,daha sonra yemek yemeye gittiğimde telefonu düşürmememe rağmen telefon aniden kapandı ve açılmadı garantiye yolladık ekran kartı yanmış 2200 tl karşılığında yaparız dediler zaten 2400 e sıfırı var telefonun yani diyiceğim o ki böle yok garantili telefon falan yalan herşeye kullanıcı hatası yok o yanmış yok o gitmiş bu kadara yaparız falan yalan bunlar garanti dediğin ücresiz bunları karşılamalıdır zaten telefonların ortalama garanti süresi kaç 2 3 yıl ömür boyu değilki yani o yüzden bunlar saçmalık karşılamaları lazım
Ev kurda 4 ay önce samsung j7 pro almıştım telefonu düsurdum evet ama ekraninda hicbirsey yokken ne kirik ne cizik ekranin sag alt köşeden kararma yapmaya basladi git gide buyudu garantiye verdim 754 tl fuyat verdiler ama telofonun arizasi açılmıyo dediler benim telefonum aciliyo ama karanlik gosteriyo garanti kapsamina girmiyomus ben bunu nasil yaparim ne olur yardimci olun
2 gün evvel hakem heyeti kararı geldi ekran sararmıştı, hepsiburada.com'un paranın tamamını iade etmesine ve heyetin bilirkişi masrafını ve tebliğ masrafını ödemesine karar verildi. Servis 350lira demişti ama sonuç? hepsini geri ödeyecekler biiznilleh. Servisin işgüzarlığına kulak asmayın hakem heyetine gidin derim. Bu kapitalistlere papuç bırakılmaz.
Hakem heyeti derken biraz yardimci olurmusunuz
İlde muhtemelen valilikte veya ilçede hükümet konağında tüketici hakem heyeti var ona gideceksiniz. Onlar zaten sizi yönlendirir hazır dilekçeleri dahi var. Siz ürünü, faturasını ve servisin para istediği ve "tüketici kaynaklı" diye yazan servis formunu alın gidin. Doldurun dilekçeyi ürünü teslim alacaklar, bilirkişiye gidecek tabii telefonun yedeğini alın formatlayıp öyle verin bilirkişi dediğimiz mahalledeki telefoncu aslında." Telefonu gelin alın." diye arıyorlar sonra da 1-2 ay içinde karar eve posta ile geliyor. En azından benim yaşadığım vetire böyle.
Ayni telefondan bir tane dahami goturecegiz
Hayır, bozuk telefonunuzu götüreceksiniz.
arkadaşlar bu konuda genelde bağlayıcı karar veren kişi olduğumdan firmaların bundan sonraki kullanıcı hatasına ilişkin iddialarına karşı mağduriyetiniz gitmesi adına bu tezimi yazıyorum. şu anda bu hukuki terimi gerek heyetlerde gerek mahkemelerde savunduğumuda belirterek saygılar sunuyorum.
Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığının, yetkili servis istasyonları, yetkili servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; malın satıcısı, ithalatçısı veya üreticisinden birisi tarafından mala ilişkin azami tamir süresi içerisinde düzenlenen raporla belirlenmesi ve bu raporun bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Yetkili servis Kullanım hatasına ilişkin ayıp ile ortaya çıkan arıza arasında nedensellik bağını ispat etmediği sürece ayıbın garanti kapsamı dışında kaldığı iddiası geçersiz
@yolgezer yukarıda bahsettiğim gibi tüketici hakem heyetine bu gibi durumlarda başvuru yapmanız halinde karar lehinize çıkacaktır
arkadaşlar merhaba daha önce yaşadığım süreci anlatmıştım ağustos ayında telefonun parasının tamamını samsung tan iade aldım. Kesinlikle tüketici hakem heyetine gidip hakkınızı arayın. S7 Edge için 3384 tl fatura bedelinin tamamını iade ettiler.
ülkede sınırlı kalan düzgün işlerden bi tanesi tüketici hakları biraz uzun süre alsada tüketici lehine sonuçlanma oranı yüksek ama tüketicilerin haberi yok bizim toplumun unutkan ve hakkını aramaması umarım sonumuzu getirmeden düzelir
@gmbayrak34 Gamze hanım geçmiş olsun, yeni telefonunuza mutlaka kırılmaz ekran koruyucu taktırın.
@gokhann_ teşekkür ederim evet kesinlikle 😊
Merhabalar Samsung Galaxy A8 marka bir telefonum var. Garantiye yolladım bana sıvı temasından kaynaklı kullanıcı hatası dediler ancak benim telefonuma su bile değmedi. 1480 TL tamir bedeli istediler. Telefonumu geri istediğimi söyledim ancak telefonum geldiğinde açılmadı. Tüketici haklarına şikayet etsem ne olur?
Ebru Hanım kesinlikle şikayet edin ben kendi yaşadığım süreci anlattım . Çok yorucu bir süreç değil tüketici hakem heyetinde yaşadığınız sadece konuyu anlatan bir dilekçe yazıyorsunuz sonrası beklemek ve bilirkişi girmek isterse ikinci kez telefonu görmeleri için bir kez daha gidiyorsunuz sonra sonucu bekliyorsunuz. Ben 3384tl ödeme iade aldım iyi ki gitmişim diyorum .
Ben Sony Xperia z5dual aldım 1 yıl sonra speakeri bozuldu cızırtı yapıyordu 3 defa servise gitti.. Sonra tüketici hakem heyetine başvurdum.
3 ay sonra ücret iadesi aldım.. 1700 Tl telefonun fiyatı ücret iadesi 1439 TL.. Fakat vicdanımı sorguladım çünkü şikayette bulunduğumda telefonu kullanmaya devam ettim telefon elimden Düştü normalde ekranın kırılması gerekirken ekran içinde lekeler oluştu. Bu kullanıcı hatasımıdır hala kafam karışık. Hakem heyetinden gelen tebligatta karar şöyle yazıyordu ;servise verilen ürün için Müşteri değişimi yani yenisini talep edebilir. Yenisi verilmediği için ücret iadesi kararı çıktı
@agd-hami_74 ben vicdan yaptım ama boşuna yapmışım haklı görülmeseydim ve kvk firması işine gelmese para iadesi yapmazdı.. Bu iş birazda şans kısmet işi..
Merhabalar benim telefon gm6 şarz yeri bozulmuş şarz almıyor daha 1 yıl garantisi var garantiye yollasam para alırmı acil cevap bekliyom
Büyük ihtimalle iade Olmaz. Benim mahkeme kararında iki defa servise giden ürün için Müşteri değisim talep edebilir yazıyordu
Merhabalar tüketici haklarına başvurali 6 ay oldu. İnternetten baktığımda savunma istendi yazıyor ancak bugün baktığımda sonuçlandırılmadi yazıyor. Bu konu hakkında ne yapabilirim bana hiçbir şekilde dönüş yapılmadı ve başvurum sonuçsuz kaldı
Tekrardan başvuru yapma gibi bir şansım var mı ?
İtiraz etme hakkınız var bence bi araştırın
İşte sorun şurda ki yurt dışında bizim elimizde beş bin lira verip aldığımız telefonlar neredeyse yarı fiyatına ve birebir ne marka olursa olsun değiştirme hakları var ben çok şaşırmıştım duyduğumda
Benim kuzenim Samsung un en yeni çıkan serisini almış kızı yerde ekranını sürttürerek araba yapmış bir haftaya kalmadan birebir yenilenmiş dedim nasıl oluyor bu iş dedi ki garantısı var değiştirmek zorunda bizim telefonların da garantisi var ama biz hiç o haklardan faydalanamıyoruz
Daha 1.5 ayını doldurmadan hepsiburada'dan aldığım Samsung M31'in ekran dokunmatiği kendi kendine bozuldu ve telefon kullanılmaz hale geldi. Samsung yetkili teknik servis, tahmin edin, ne dedi: "Kullanıcı Hatası". Sebep bulamadılar ya, güya yetkisiz//yabancı yazılım yüklemişim telefona ve bu ana kartı yakmış. Google'da aratın bu M31 modelinde hep aynı sıkıntılar var. Türketici hakları mahkemesine başvuracağım inşAllah.
kapitalizmin top end lerinde ucuz fiyatlı (vergisi ortalama yüzde 10),begenmediginde pantuluu !! dahil hemen degiştirilen,rekabetten ve alım gücünden dolayı,en iyi ve ucuz envai çeşit malların satıldıgı,hayranlıkla bakılan ,gidilmek yaşanmak istenen (japonya v.b.)ülkelere imrenmek yetmez,ab müktesabatında gibi koşulsuz iade ve degişim getirilmeli.