Samsung Galaxy A80 İncelemesi
Samsung'un yenilediği A serisinin en son modeli A80'i inceliyoruz. Örnekler burada.
Samsung'un yenilediği A serisinin en son modeli A80'i inceliyoruz. Örnekler burada.
Can'ın ekonomik olduğu için tercih ettiği Çılgın arabasını test ediyoruz.
40 dakikalık uzaya çıkma seansı.
Reddit'te gördüm
https://www.youtube.com/watch?v=TazeahpWEsY
Matematikle ilgili bir youtube kanalı
#matematik
Kesin bilgidir yayalım 😀
SSD'de yer açma
===========================================
Güncelleme 1 - Bunu gerçekten önemli şeylerde kullanmadan önce bir deneme yapın, nasıl oluşturuluyor, ne neyi etkiliyor, nasıl doğru siliniyor filan anlayın ondan sonra esas işlemi yapın derim ben.
Güncelleme 2 - Aslında bir kullanma alanı daha var. İlla SSD'den harddiske atmak zorunda değilsiniz, SSD'den başka bir SSD'ye de aktarabilirsiniz. Mesela bende C: 256 SSD ve D: 1TB HDD var. 256 SSD yetmiyor, ama oradaki programları harddiske atıp yavaşlatmak istemiyorum. Daha büyük bir ssd alacağım ama ona da yeniden windows kurmak istemiyorum. Bu nedenle C: 'deki programları yeni alacağım E:'deki SSD'ye aktaracağım. Hatta Harddiske aktardığım ama hızlı olmasını istediğim şeyleri de E:'ye aktaracağım. Yeni kurulum yapmadan ve hızdan feragat etmeden C: SSD'de yer açmış olacağım.
===========================================
Diyelimki bilgisayarınzda hem SSD (C:) hem de harddisk (D:) var. Ara yüklemeler hızlı olsun diye Battlefield (Photoshop / Android SDK / Autocad... install edilen ve çok yer tutan şey) SSD'ye kurdunuz, oynuyorsunuz. Ama bir süre sonra ssd'de yer açmanız gerekti şu 60 GB'lik Battlefield 'i keşke kolayca D'ye (bilgisayarın dahili harddiski) taşıyabilsem ama oyunu da bozmasam, yavaş mavaş çalışmaya sorunsuzca devam etse diyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Sonuçta kurulumu yapılan bir uygulama, sadece dosyaları C'den (SSD) D'ye taşırsanız çalışmayacak. Windows'un bir özelliği olan ve çok az kişinin bildiği *Junctions* yardımınıza koşuyor.
Directory junction ile 60GB'lik klasör D'deki yeni yerindeyken hala C'deymiş gibi davranıyor. Böylece kurulumunuzu hiç bozmadan 60GB'lik oyunu SSD'den harddiske aktarıyorsunuz. Nasıl mı, gelin hep birlikte bakalım 🙂
1- Battlefield'i D'deki (veya başka bir lokal path) yeni yerine taşıyoruz.
Yani örneğin "C:\Program Files\Battlefield 4" klasörünü "D:\Games\" altına taşıyoruz.
Artık "C:\Program Files\Battlefield 4" diye bir klasör yok. SSD 'de 60 GB yer açıldı, harddiskde 60 GB yer doldu.
2- command prompt'u açıyoruz.
3- mklink /j "C:\Program Files\Battlefield 4" "D:\Games\Battlefield 4"
diyoruz, alttaki gibi sonuç veriyor:
Junction created for "C:\Program Files\Battlefield 4" "D:\Games\Battlefield 4"
C:\Program Files\ 'ın içine gittiğinizde "Battlefield 4"'ün orada 60 GB olarak durduğunu göreceksiniz ancak SSD'nin kapasitesine baktığınızda hala 60 GB'lık açıklığı göreceksiniz.
Yani "C:\Program Files\Battlefield 4" klasörü 60 GB ama C'de yer tutmuyor. Çünkü burası aslında "D:\Games\Battlefield 4" bir yansıması.
Windows'a "C:\Program Files\Battlefield 4" dosya yoluyla ilgili bir işlem talebi geldiğinde bu işlemi "D:\Games\Battlefield 4" üzerinde yapıyor, yani tüm programlar ıvır zıvır herşey Battlefield hala C'deymiş gibi çalışmaya devam ediyor. Bu windowsun kendi özelliği.
"C:\Program Files\Battlefield 4" klasörü içinde bir değişiklik yaparsanız "D:\Games\Battlefield 4" içinde yapmış olursunuz.
"D:\Games\Battlefield 4" içinde değişiklik yaparsanız "C:\Program Files\Battlefield 4" içinde de o değişiklik gözükür.
Silmek için "C:\Program Files\Battlefield 4" 'i silmeniz yeterlidir bu durumda D'deki esas klasöre birşey olmaz. Ancak "C:\Program Files\Battlefield 4" içindeki klasörleri veya dosyaları silerseniz gerçek klasör ve dosyaları da silmiş olursunuz.
===========================================
Detaylar:
===========================================
C:\>mklink /?
Creates a symbolic link.
MKLINK [[/D] | [/H] | [/J]] Link Target
/D Creates a directory symbolic link. Default is a file
symbolic link.
/H Creates a hard link instead of a symbolic link.
/J Creates a Directory Junction.
Link Specifies the new symbolic link name.
Target Specifies the path (relative or absolute) that the new link
refers to.
===========================================
A junction is definitely not the same thing as a directory symbolic link, although they behave similarly. The main difference is that, if you are looking at a remote server, junctions are processed at the server and directory symbolic links are processed at the client. Also see Matthew's comment on the fact that this means symbolic links on the local file system can point to remote file systems.
Suppose that on a machine named Alice you were to put a junction point c:\myjp and a directory symbolic link c:\mysymlink, both pointing to c:\targetfolder. While you're using Alice you won't notice much difference between them. But if you're using another machine named Bob, then the junction point
\\Alice\c$\myjp will point to \\Alice\c$\targetfolder
but the symbolic link
\\Alice\c$\mysymlink will point to \\Bob\c$\targetfolder
(Caveat: by default, the system doesn't follow symlinks on remote volumes, so in most cases the second example will actually result in either "File Not Found" or "The symbolic link cannot be followed because its type is disabled.")
The difference between a directory symbolic link and a file symbolic link is simply that one represents a directory and one represents a file. Since the target of the link doesn't need to exist when the link is created, the file system needs to know whether to tell applications that it is a directory or not.
It should also be noted that creating a symbolic link requires special privilege (by default, only available to elevated processes) whereas creating a junction only requires access to the file system.
===========================================
Junctions , Hard Links, Soft Links, Symlink, Sembolik Link, Symbolic Link
#akış #junction #symlink #SymbolicLink #hardlink #softlink #semboliklink #bilelimöğrenelim #teknikkonu #SSD #disktemizleme #BirazYerAc #ssddeyeraçma
Mekanik Klavye Switchleri – Hangi Switch Daha İyi?
İnceleme Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=ry-3OaFih5U
Mekanik klavyeler hakkında anlatılacak yazılacak çok şey var. Benim amacım en popüler olan switchlere göz atmak olacak yoksa 6 taneden çok fazla klavye switchi mevcut. O zaman başlayalım.
Bir mekanik klavyeyi tanımlayan en büyük farkı her tuşa ait bir anahtarının yani switchin bulunmasıdır ve bu tuşların her birinde bulunan mekanizmada bir taban (Keycap), bir yay ve birde sap vardır. Sapın şekline bağlı olarak, bu tür klavyelerin çeşitli harekete geçirme ve hareket mesafeleri vardır.
Herhangi bir anahtarın (Switch) davranışı üç kategoriye ayrılabilir:
Doğrusal (Linear): Tuşun hareketi tutarlı ve sorunsuzdur.
Dokunsal (Tactile): Genellikle harekete geçirme noktasında, seyahatin (Travel) ortasında darbe (Bump) hissedilir.
Tıklanabilir (Clicky): Darbe hissedildiği zaman seyahatin (Travel) ortasında keskin bir "tık" sesi duyulur.
Seçtiğiniz anahtar türü ne olursa olsun, mekanik klavyeler PC oyunları oynamak için çok uygundur çünkü bastığınızda hatasız geribildirim sunar. Bununla birlikte, mekanik klavyelerin eğlenceli bir parçası, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı almanız gerekiyor ve bunun için, anahtarlara (Switch) sizin için göz atacağım.
Dokunsal ve Klik türünde ki switchlerde her tıklama esnasında bir onay alırsınız ve geri bildirim veya aktivasyon noktasında geldiğinde çarpışma hissi verir. Kullanıcılar sonuna kadar basmadan belli bir nokta da tuş aktive olduğu için daha hızlı yazmaya uygundur. Gerçek zamanlı strateji yani RTS oyuncuları için uygun olabilir. Yazı yazmaya daha uygun olsa da oyun oynayanlarda tercih edebilirler ama bana göre ilk tercihleri bu tarz klavyeler olmasın.
FPS (First Person Shooter) gibi daha hızlı tempolu oyun türlerine girdiyseniz, doğrusal switchler size bir avantaj sağlayabilir. Memran klavyelerdeki gibi sıkıştırılacak bir kubbe (dome) veya Dokunsal ve Klik türü anahtarlarda ki gibi darbe tıklaması olmadığı için, tuştakımıza hızlı basabilir ve daha hızlı olabilirsiniz.
Mekanik klavyeler aynı zamanda “Rubber Dome” tür klavyelere göre çok daha dayanıklıdır. Örneğin, Cherry MX anahtarları anahtar türüne bağlı olarak 20-50 milyon tuş vuruşu ömrü vardır. “Rubber Dome” klavyeleri ise 5 milyona yakın.
Cherry MX
İlk kez 1983'te piyasaya sürülen Cherry MX anahtar ailesi tartışmasız şimdiye kadar yapılmış en başarılı klavye anahtarlarından biridir. Serideki her anahtar tipi, özelliklerini yansıtacak şekilde ayrı bir renkle işaretlenmiştir.
Cherry MX Red
Davranış: Doğrusal
Hissiyat: Hafif, Yumuşak
Hareket Kuvveti: 45g
Harekete Geçirme Noktası: 2mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Sessiz
Ömrü: Anahtar başına 50 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Minimum dirençle hızlı hareket arayan oyuncular için önerebilirim. Tuşun orta kısmında darbe hissiyatı olmaması oyunlar için önemli. Ancak bu nedenden dolayı Cherry MX Red, dokunsal geri bildirimden yoksun olduğu için yazı yazanlar için ideal olmayabilir.
Cherry MX Black
Davranış: Doğrusal
Hissiyat: Ağır
Hareket Kuvveti: 60g
Harekete Geçirme Noktası: 2mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Sessiz
Ömrü: Anahtar başına 50 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Daha hızlı tempolu oyunlarda özellikle FTP oyuncuları için. Basım için gerekli olan kuvveti hazla olduğu için yazı yazmaya en az uygun anahtar türüdür.
Cherry MX Blue
Davranış: Tıklama
Hissiyat: Ağır
Hareket Kuvveti: 50g – Zirve Gücü: 60g
Harekete Geçirme Noktası: 2.2mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Yüksek Sesli
Ömrü: Anahtar başına 50 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Öncelikle yazı yazanlar için. Yazarlar, Editörler, Gazateciler vb. için çok uygun. Cherry MX Blue, çalışma noktanın ötesine bastığında farklı bir "tık" sesi verir, bu da Cherry MX ailesindeki en yüksek düğmeyi oluşturuyor. Cherry MX Blue'nın ayrık sürgülü yapısı da tüm Cherry MX anahtarlarından en yüksek dokunmatik geribildirimine sahiptir.
Cherry MX Brown
Davranış: Dokunsal
Hissiyat: Orta
Hareket Kuvveti: 45g - Zirve Gücü: 55g
Harekete Geçirme Noktası: 2mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Sessiz
Ömrü: Anahtar başına 50 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Yazı yazmaya ve oyun oynamaya uygun. Cherry MX Brown, en iyi "orta halli" anahtar olarak yaygın olarak kabul edilmektedir.
Razer
Oyuncu ekipmanı ararken Razer ürünlerine rastlamadan oyuncu ekipmanına alışverişi yapmanız neredeyse imkansız. 2014 yılında Razer, Razer mekanik anahtarlarını geliştirmek için Kaihua Firmasıyla işbirliği yaparak Razer BlackWidow mekanik klavyelerini geliştirdi. Bu birlikteliğin sonucunda Razer, kendine özgü switchlerini ve kendi üretim hatlarını geliştirdi; bunları üreten birden fazla üretici, Kaihua, Greetech ve muhtemelen farklı firmalar daha. Razer Green, Razer Orange ve Razer Yellow türünde anahtarlara sahipler.
Razer Green
Davranış: Tıklama
Hissiyat: Ağır
Hareket Kuvveti: 50g - Zirve Gücü: 55g
Harekete Geçirme Noktası: 1.9mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Yüksek Sesli
Ömrü: Anahtar başına 60 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Öncelikle yazı işleri ve oyun. Aktive etme noktası Cherry MX Blue ve Kailh Blue’dan daha yüksektir. Bunun dışında, davranışları Cherry MX Blue ve Kailh Blue ile neredeyse aynı. Razer, normalde 0.7mm olan harekete geçme ve sıfırlama noktaları arasındaki mesafeyi 0.4 mm'ye kısaltan gecikmeyi başardığını iddia ediyor.
Razer Turuncu
Davranış: Dokunsal
Hissiyat: Orta
Hareket Kuvveti: 45g - Zirve Gücü: 55g
Harekete Geçirme Noktası: 1.9mm
Toplam Yolculuk Mesafesi: 4mm
Ses Seviyesi: Sessiz
Ömrü: Anahtar başına 60 milyon tuş vuruşu
Kuvvet Eğrisi:
Öneri - Tavsiyeler: Yazı yazmaya ve oyun oynamaya uygun. Razer Orange, Kailh Brown'un neredeyse bir kopyası. Sessiz bir dokunsal darbe ve tek parçalı bir kaydırıcı tasarımı bulunuyor.
Konumuz mekanik klavyelere detaylı olarak incelemek değil ama artı eksilerine bakmadan geçmek olmazdı yinede.
Mekanik klavyeler "rubber dome"lu klavyelere oranla daha uzun ömürlüdür. Bunun temel sebebi klavyelerde bulunan ortalama 104 tuşunda kendisine ait bir anahtarı bulunması.
Her tuşun ayrı switch mekanizmasının olması ağırlık anlamında klavyeye negatiflik kattığını söyleyebilirim. Ağırlık taşıma konusunda sıkıntı çıkartsa da masadan kayma konusunda çok büyük yardımları oluyor.
Mekanik klavyenin basım hissi açısında da oldukça büyük bir artısı bulunuyor. Kullandığımız rubber dome yani membran klavyelerde bir tuşa basabilmek için 4mm lik basım ve 60 cN - 75 cN luk bir güç uygulamanız gerekirken mekanik klavyelerde 2mm lik basım ve 45 cN - 60 cN luk güç uygulamanız yeterli olacaktır. Bu farklar iki klavye türü arasındaki tepki sürelerini farklarına neden olan faktör.
Seçenek konusunda da oldukça çeşitli. Yani yukarıda saydığım ve sayamadığım bir çok switch yapısında bir klavye alabilirsiniz. IBM'ın ünlü "buckling spring" anahtarları, Topre'nin elektrostatik anahtarları veya Razer'ın kendi üretmiş olduğu yeşil switchleri belkide size daha uygundur. IBM'ın kini şu günlerde bulmak oldukça güç gerçi ama neyse.
Basım hissi, basım hassasiyeti dedik ve aslında kullanıcıların pek dikkat etmediği ama en büyük fark basım ömrü. Normal bir klavyede bir tuşa biçilen ömür ortalama 5 milyonken mekanik bir klavyede 40 ile 80 milyon arasında değişiklik göstermektedir.
Özellikle multiplayer oyuncularının korkulu rüyası ghosting anlamında da mekanik klavye fark yaratıyor. Öncelikle ghosting nedir onu bi açıklayalım. Ghosting; monitörler de hayalet efekti olarak bilinen temel olarak tepki süresinin uzunluğundan kaynaklı bir durumdur. Klavyelerde ise ghosting, yakın çevrede basmış olduğunuz 2 tuşa komşu olan 3. tuşun istemsiz şekilde basılıyormuş gibi etkilenmesi durumudur. Membran klavyelerde karşılaşabileceğiniz bu durum mekanik klavyelerde görmeniz sizin basmanız dışında imkansızdır.
Negatif hanesine fiyatını yazmak istemezdim ama gerçek anlamda ünlü markaların mekanik klavyeleri oldukça pahalı. Verilen paranın hakkını veriyorlardır muhakkak fakat herkesin o paraları klavyeye vermesini bekleyemeyiz.
Neyse bu konudan da bu kadar. İllaki bilgi eksikliğim veya hatam olmuştur şimdiden affola. Yorumlar kısmına yanlış gördüğünüz yerleri belirtirseniz düzeltirim.
Şener Şen - İlyas Salman atışmasının geçmişi 😀
(Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra Müzikali,1986)
https://youtu.be/sSIgetsFa1M
Müzikalin tamamı ise;
https://youtu.be/GXwR_G-pZM0
"yavuz tugrul ve vural sözer'in yazdigi, haldun dormen'in yönettigi sener sen, sezen aksu, ilyas salman, adile nasit, aysen gruda, ugur yücel ve neco'nun oynadigi bir müzikal."
#akış #konudışı #tiyatro
Düzenleme: 1985'te yazılıp 1986'nın ilk haftasından itibaren gösterime girmiş. Tarih konusuna takılacaklar için dipnot 😀
Bir önceki part:
Mersis sistemine kayıt oluyorsunuz.
Kuruluş Başvurusu -> Ticari İşletme -> Gerçek Kişilere Ait Ticari İşletme
Sermaye Kısmına 10.000 TL Girilmesi istendi normalde boş bırakmıştım.
Sonra Ticaret odasına gidip soruyoruz sorun yoksa bir kağıt veriyor o kağıtta kaç para yatırılması gerektiği yazıyor.
Bankaya 100 TL Banknot yatırılıyor sonra (Benimkine göre).
Mersis'e başvurduktan sonra orda bir numara veriyor o numarayı noter'e gidip söyleyince 2 tane ticari sicil talepnamesi gibi bir ismi olan kağıt veriyor.
Noter Ticari Sicil Talepnamesi 90 TL
Her şehirdeki ticaret odasının kendi internet sitesi var ve istenen belgeler farklı olabilir. Google da bularak. Sicil İşlemleri -> Gerçek Sicil İşlemleri kısmını bulup orda istenen belgeleri doldurup üstteki noterdeki verilen kağıtları da alarak. Önce müşavire gidip onun doldurması gereken kısımları doldurtup. Sonra Ticaret Odasına tekrar gidiyoruz.
Ticaret Odası Veznesi: 307 TL (Şehre göre değişiyor.)
Bunu verdikten 1 gün sonra arayıp işlemler tamam diyolar. Sonra gidip belgeleri alıyorsunuz. Belgelerde Ticari Sicil No, Mersis No felan yazıyor.
Ticaret Odası Harcı: 752 TL (Şehre göre değişiyor.)
Toplam Harcanan Para: 1249 TL
Toplam Geçen Süre: 2 Gün
Emeği geçenler:
@hamitozlu
Sonraki part:
incelemesini izlerken, reklamının çıkması..
Google dan iyice nefret eder oldum.
Bu arada telefonu çok beğendim, umarım xiaomide benzer bir model çıkartır ve uygun fiyata gelir. 🙃
Oppo reno nun fiyatına bakınca fiyat çokta agresif değil ama onu kaç kişi alıyor? O paralara ne telefonlar var? Düşünüyorum da fiyatı uygun olup @lp abinin incelemesini izlemeden alsaydım bu telefon beni acayip pişman ederdi. Elindeki kulaklığı kullanamıyorsun şaka gibi. Toza suya dayanaklılık yok. Bir çok şeyi feda edip eline sadece çentiksiz ekranlı telefon alıyorsun. Mantığım kabul etmiyor , insan niçin alır bunu?
Kulaklık konusunu başka hiçbir yerde duymamıştım teşekkürler.
hızlandırılmış yoksa LP bu kadar hızlı konuşmaz 🙂