
CEYD-A'nın verdiği cevaplar,
- Sorunun değişik söylemlerine,
- Ararken sonuç için kurgular arası izlediği yola,
- Kaynakların mevcutiyetine
göre değişebilir.
Yüzbinlerce kurgu olduğu için çalışma prensibi karışık bir düzendedir ve kurgular arasında etkileşimler vardır. Bazı kurgular kendini düzeltmeye çalışırken bazıları ise işini başka kurguya yönlendirmektedir.
CEYD-A kurguları platform bağımsızdır. Mobil uygulama üzerinden, web üzerinden veya android tv üzerinden kullanımlarda aynı kurgular kullanılabilir.
Web tabanlı asistan:
https://asistan.ceyd-a.com/ (Türkçe)
https://asistan.ceyd-a.com/chatboten/ (İngilizce)
Android tabanlı asistan:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cenker.yardimci.app (Türkçe)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cenker.ceydasistan.app.en (İngilizce)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cenker.com.yardimciga.tv.en (Android TV)
#ceydasistan #sanalasistan #virtualassistant #dijitalasistan #yapayzeka #chatbot
Belki de bu özellik bir ilk olma özelliği taşıyor: Öyle bir sistem düşünün ki kendisini kendi dili ile geliştirebiliyorsunuz (CEYD dili) ve bu geliştirilen özellik sizin insan eli değmiş yazdığınız komutlar cevap vermeyince en son çare olarak devreye giriyor bir nevi CEYD-A kendisi kendi dili ile kodlayıp yazılan kodu çalıştırıp ne olabileceğini araştırıyor ve kendi mantığıyla insan etkisinden bağımsız cevap veriyor. İşte bu yeni özelliği hem de bir Türk eseri olarak gururla sunmak isterim:
Anlaşılabilecek örneklerle anlatmak isterim:
Aşağıdaki 2 örnek komut önemli günleri bulup cevap veren, kullanıcıların hangi kaynaktan alınacağını gösterip CEYD-A ya yol gösterip cevabını veren örnekler. Bu örnekleri şu ana kadar eklenen komut yapıları olarak düşünmek mümkün. İnsan kontrolünde yol gösterilip verilen cevaplar:
Ancak, CEYD dili ile web üzerinden yazılıp geliştirilen ve tüm CEYD-A lara yayılan yeni özellik ile işler daha ilgi çekici bir hale dönüşüyor. Diyelim CEYD-A kullanıcıların eklediği komut kaynaklarından bilgi bulamadı. Kendisi web üzerinde araştırma yapıp, doğru veya yanlış kendi mantığıyla size cevap sunuyor. Bu yazıyı hazırladığım sırada sadece NE ZAMAN konusu ile sorulara kendi araştırma sonucunu hazırlıyor. Diğer konular için benzer özellik henüz devreye girmedi. İşte bazı örnekler:
Kısaca CEYD-A Nedir ?
2014 yılında Android işletim sistemi cep telefonu ve tabletlerde piyasaya sürülen CEYD-A, Yapay Zeka ve Dil İşleme konulu projeleri web üzerinden kodlayıp cihazlara yaymak için geliştirilen CEYD dilinin Asistanı olarak ortaya çıktı. Rakiplerinden kendisini farkettiren özelliği kullanıcıların kendi komutlarını kendi CEYD-A'ları için yazabilmeleri hatta bu komutların tüm kullanıcılara yayılabilme imkanının sağlanması ve yeni komutlar için bu yayılan komutların tekrar kullanılabilmesidir.Halen 2.5 milyon ücretsiz kullanıcıya ve 300 binden fazla kullanıcı komutuna sahip CEYD-A uygulaması, Google Play Market'ten indirilebiliyor. 2016 yılında Android Navigasyon cihazları ve 2017 senesinde Android TV versiyonu için çalışmalar başlamış olup, 2017 senesinin son çeyreğinde http://beta.ceyd-a.com sitesindeki web sürümü ile platformdan bağımsız olarak tüm kullanıcılara ulaşmaya başlamıştır. Aynı zamanlarda sunmaya başlanan web servis hizmetiyle iOS , Windows, Linux gibi değişik sistemler için entegrasyon çalışmalarına imkan tanınmıştır. Ayrıca diğer bir koldan IOT cihazları için destek sunulmaktadır.
Kaynak: http://ceyd-a.net/
Daha sade bir ekran, sunum alanının arttırılması, ekranı sola sürükleyerek mikrofonu aktive edebilme, alt bar üzerinden mesajla iletişim tasarımsal olarak yeniliklerden birkaçı

İşte zamanla daha etkileyici olacak bir özellik, CEYD-A aralarda sizi tanımaya çalışacak, bilgileri gizliliğinizi korumak için dışarı vermeden sadece kendine saklayacak ve kendi araştırmalarında size uygun tekliflere rastladığında size teklifleri sunacak.

Önce resim arayın sonra bulunan resmi profil resmi veya asistanın kendi resmi olarak atayın

Kaynak: http://ceyd-a.net/c/tr/2017/02/07/beklenen-ceyd-a-6-0-yayinlandi/
CEYD-A, size sesle cevap verebildiği gibi kendi ekranında değişik hizmetler de sunabilir. Kendi oyunlarınızı, sayfalarınızı, web uygulamalarını CEYD-A üzerinde sunabilirsiniz.



Kaynak:http://ceyd-a.net/c/tr/2017/01/17/ceyd-a-ile-siradisi-komutlar/
Aşağıdaki örnekte ne yesem, ne yemeliyim, ne yerim gibi cümleler kurduğunuzda, CEYD-A saate göre size tavsiyelerde bulunmakta.

Örnek komut aşağıdaki gibidir. http://ceyd-a.net/komutekle sitesinde siz de kendi örneklerinizi yapabilirsiniz.
SORU KELİMELERİ: ne ye*
SORU ŞABLONU: {İLK HERHANGİ}ye{TÜMKİPLER}{BEN}{SON HERHANGİ}
CEVAP:
{!SET $saat={!RET substring {!RET saat!},0,2!}!}
{!IF $saat<13??Güzel bir kahvaltı yap bence. Bal, tereyağ, peynir, zeytin eksik olmasın::
{!IF $saat<16??Öğle yemeği olarak brokoli, noğut veya mercimek yesen fena olmaz::
{!IF $saat<18??İkindi çayının yanına hafif atıştırma alabilirsin bence::
{!IF $saat<23??Akşam yemeğinde hafif yemek ye. Sonra rahat uyuyamazsın. Sebze yemeklerini tercih et::Gece ne yiyeceksin ? Rahat uyuyamazsın bak. Yeme sakın!}!}!}!}
Tam sürüm kullanıcıları isterlerse cihazlardaki ana tuşa (genellikle ortadaki tuş veya yardım tuşu) uzun tıklayarak CEYD-A'yı kapalı iken de aktive edebilir. Bu şekilde fazla şarj tüketmek istemeyenler seslenerek uyandırma yerine cihazın tuşuna uzun basarak CEYD-A ile hızlı bir şekilde iletişim kurabilirler.
Yapılması gerekenler, cihaz ayarlarından aşağıdaki ekranları takip edip Yardım uygulamasını değiştirmek:





Kaynak: http://ceyd-a.net/
Ceyayı siri ile kapıştırsak mı?