CEYD-A’nın Kendi Dili İle Geliştirilen Yeni Yapay Zeka Özelliği
Belki de bu özellik bir ilk olma özelliği taşıyor: Öyle bir sistem düşünün ki kendisini kendi dili ile geliştirebiliyorsunuz (CEYD dili) ve bu geliştirilen özellik sizin insan eli değmiş yazdığınız komutlar cevap vermeyince en son çare olarak devreye giriyor bir nevi CEYD-A kendisi kendi dili ile kodlayıp yazılan kodu çalıştırıp ne olabileceğini araştırıyor ve kendi mantığıyla insan etkisinden bağımsız cevap veriyor. İşte bu yeni özelliği hem de bir Türk eseri olarak gururla sunmak isterim:
Anlaşılabilecek örneklerle anlatmak isterim:
Aşağıdaki 2 örnek komut önemli günleri bulup cevap veren, kullanıcıların hangi kaynaktan alınacağını gösterip CEYD-A ya yol gösterip cevabını veren örnekler. Bu örnekleri şu ana kadar eklenen komut yapıları olarak düşünmek mümkün. İnsan kontrolünde yol gösterilip verilen cevaplar:
Ancak, CEYD dili ile web üzerinden yazılıp geliştirilen ve tüm CEYD-A lara yayılan yeni özellik ile işler daha ilgi çekici bir hale dönüşüyor. Diyelim CEYD-A kullanıcıların eklediği komut kaynaklarından bilgi bulamadı. Kendisi web üzerinde araştırma yapıp, doğru veya yanlış kendi mantığıyla size cevap sunuyor. Bu yazıyı hazırladığım sırada sadece NE ZAMAN konusu ile sorulara kendi araştırma sonucunu hazırlıyor. Diğer konular için benzer özellik henüz devreye girmedi. İşte bazı örnekler:
Kısaca CEYD-A Nedir ?
2014 yılında Android işletim sistemi cep telefonu ve tabletlerde piyasaya sürülen CEYD-A, Yapay Zeka ve Dil İşleme konulu projeleri web üzerinden kodlayıp cihazlara yaymak için geliştirilen CEYD dilinin Asistanı olarak ortaya çıktı. Rakiplerinden kendisini farkettiren özelliği kullanıcıların kendi komutlarını kendi CEYD-A'ları için yazabilmeleri hatta bu komutların tüm kullanıcılara yayılabilme imkanının sağlanması ve yeni komutlar için bu yayılan komutların tekrar kullanılabilmesidir.Halen 2.5 milyon ücretsiz kullanıcıya ve 300 binden fazla kullanıcı komutuna sahip CEYD-A uygulaması, Google Play Market'ten indirilebiliyor. 2016 yılında Android Navigasyon cihazları ve 2017 senesinde Android TV versiyonu için çalışmalar başlamış olup, 2017 senesinin son çeyreğinde http://beta.ceyd-a.com sitesindeki web sürümü ile platformdan bağımsız olarak tüm kullanıcılara ulaşmaya başlamıştır. Aynı zamanlarda sunmaya başlanan web servis hizmetiyle iOS , Windows, Linux gibi değişik sistemler için entegrasyon çalışmalarına imkan tanınmıştır. Ayrıca diğer bir koldan IOT cihazları için destek sunulmaktadır.
Kaynak: http://ceyd-a.net/
Başarılı olmanızı diliyorum. Ben bir ara ücretli sürümü satın alıp beklentilerimi karşılamadığı için iade etmek zorunda kalmıştım, bir ara yeniden yükleyip denemek lazım gibi görünüyor.
Teşekkür ederim. Sürekli geliştirildiği için zaman içinde çok değişti. Her hafta değişik özelliklerle yeni bir sürüm yayınlanmakta. Notlarıma baktığımda şu ana kadar 797 adet güncelleme yapıldığını farkettim. Umarım memnun kalırsınız.
ciddi gelisim gösterdigi ki suan o yolda gidiyor, ileride cok iyi yerlere geleceginden emin oldugum bir proje. önemli olan tek sey piyasada dogru partnerler ile calisabilmek...
Teşekkür ederim. Şu an en önemli eksikliği tanıtım. Ses ile kod yazmadan komut ekleyen 90 bin kişi, CEYD dilini kullanarak web üzerinden CEYD-A yı geliştiren komut kodu yazan 70 kullanıcı bulunmakta. Bu geliştirici sayısı esasında büyük bir başarı olarak gözükse de dileğim bu sayının binleri bulması. O zaman muazzam bir yapı ile tanışabiliriz.
Teşekkür ederim.
Çok güzel bir girişim. Henüz inceleme şansım olmadı ama çok emek ve zaman harcandığı belli.
Başarılar...
Teşekkür ederim. http://ceyd-a.net sitesinde detaylar bulunmakta. Kulaktan kulağa, bir kaç referans hariç, ciddi bir pazarlama tanıtımı yapılmadan 2.5 milyon kullanıcıya ulaşıldı.
Başarılar,
Uygulama hangi dilde yazılıyor, neden arayüzle ilgili bir geliştirme yapmıyorsunuz
Merhaba son 2 senedir core değişiklikler hariç tamamen CEYD dili ile http://ceyd-a.net/komutekle sayfasından komut ve özellik girişi yapılarak geliştiriliyor. Sadece komut değil event mantığı da yazılabildiği için CEYD-A yı web üzerinden özelleştirip geliştirmek mümkün. Arayüzle ilgili geliştirmeler ise yakın bir zamanda gerçekleştirilecek. Bu konuda uzman kişilerle anlaşma sağladım.
@cenker-sisman Bahsettiğim yazılım dili, C, java vs gibi
@yhackup Core yapısı Java da ama dediğim gibi artık neredeyse Java da yazılmıyor. O yüzden Java da yazılıyor demek çok yanlış. Çünkü CEYD ile yazılıp geliştiriliyor.
Örneğin yukarıdaki ekran sonuçları tamamen CEYD ile yazıldı. Kullanıcı uygulamayı güncellemese bile birden ekrana bu şekilde cevaplar ve yeni özelliklerin belirmesi çok ilgi çekiyor. Çünkü CEYD in amacı bu. Uzaktan CEYD-A ları eğitmek ve geliştirmek.
Uzun süredir takip ediyorum, CEYD-A bizi ele geçirecek mi?
Yapay zekanın hem kural bazlı hem de derin öğrenme özelliklerini içeriyor yapı. Günümüzde korkutan durum derin öğrenmenin kontrolden çıkması. Ama CEYD-A, yüzde 90 oranında kural bazlı ilerleyen bir yapıda ve her ne kadar derin öğrenmeye ilerleyen sürümlerde daha da ağırlık vermeyi planlasam da birçok otorite tarafından ilkel kalmış görünen kural bazlı (Rule Based) öğrenme taraftarıyım bir çok yönden.
@cenker-sisman yapay zeka gerçekten varmıdır ? (Yapay zeka dan kast ettiğim ise kendi kendine düşünen, öğrenen ve karar veren bir beyin gibi çalışma prensibi) Yoksa yapay zeka denilen aslında if ler else ler ? iyi yazılmış fonksiyonlar ve algoritmalar mıdır ?
2000 yılı öncesinde dediğiniz gibi if ve else ler hakimdi ama dediğiniz gibi bir nevi iyi yazılmış fonksiyonlar ve algoritmalar vardı. Kural bazlı eğitim vardı. 2000 lerden sonra makine öğrenmesi ön plana çıktı ancak bu daha önceden de vardı. Hatta 1997 yılında yüksek lisans projemde makine öğrenmesi ile ilgili çalışma yapmıştım. Yani geçmiş dönemde de vardı. 2010 dan sonra günümüzde ise derin öğrenme (deep learning) ön planda. Derin öğrenmede kendi kendine çıkarım yaparak yapacağı işi kendisi insan etkisi gerektirmeden geliştiriyor.
@cenker-sisman hocam, peki bu tam olarak başarıldı mı ? Yani şu anda işte şu bilgisayar tamamen bir yapay zekaya sahiptir öğrenir, düşünür ve karar verir diyebileceğimiz gerçek bir örnek var mı ? Ama şunuda tekrar sormadan edemeyeceğim, yazılan yazılıma göre düşünüp yazılan yazılıma göre mi karar veriyor ? yoksa düşünme ve karar verme yetisi yazılımdan bağımsız şekilde mi gerçekleşiyor ?
@bosu su anda çalışmalar yapiliyor. Kurgu da var kismen sonuç veren de. Ve iyi gelişmeler görülüyor. Düşünülen tam etki yakın gelecekte olacaktır. Karar verme yazılımdan bağımsız evet. Ama daha yolun çok başındayız
Ama sunu muhakkak eklemek isterim. O makinenin yazacagi yazilimi da yine insan yazıyor .
@cenker-sisman hocam, bu gelişmeleri takip edebileceğim ve teknik döküman bulabileceğim önereceğiniz bir web sitesi var mı ?
@bosu https://github.com/deeplearningturkiye/turkce-yapay-zeka-kaynaklari