Otomobille Avrupa seyahati nasıl yapılır?
Konuğumuz Salih Çelen ile, Avrupa'da otomobil ile seyahat konusunu konuşuyoruz.
Otomobillerle ilgili herşeyi ilk siz öğrenmek istiyorsanız kanalımıza abone olun ► https://goo.gl/ZXgxLT
Otomobil incelemelerimiz için ► https://goo.gl/jnbWzD
Web Sitemiz: http://teknoseyir.com/k/otoseyir
Facebook: https://www.facebook.com/otoseyirdergi
Twitter: https://twitter.com/otoseyir
Instagram: https://www.instagram.com/otoseyir/
Yine OtoSeyir.
Nerde Murat abinin madalyası 😀
@gfbilaloztrk_68 Geldi. 😀
😀
Yine ilginç konular başladı 🙂 Çok severim
Bana şimdilik uzak olsa da güzel konu. 🙂
2 ay video gelmez artık ...
Beyler gelin ben size Türk plakalı aracın triptik ve sigorta masrafı parasına bulgardan araç bulayım 🙂
Triptik senelerdir gerekmiyor. Bende çıkarken almadım. Sigorta mecburi onu yapmadan kimse ülkeden ülkeye geçirmez.
@salihcln evet artık gerekmiyormuş. Vidyoda da bahsi geçiyor. Baya olmuştu araçla çıkmayalı...
Lastik kullanıcaksın lastik. Mikrop gelmez.
🙂
🙂
Salih Çelen Kendini salmışsın?! @salihcln
İkinci bölüm bekliyoruz Hep araç araç biraz da tecrübe paylaşırsınız umarım.
@hamitozlu Şaka bir yana 3 yıl olmuş...
@salihcln Büyüdükçe yaşlanıyoruz 🙁
sizce kiralık araba ile mi gitmek karlı mantıklımı yoksa kendi aracınlamı sonuçta kiralık arabaya bakım falan yaptırmıcan o masrafları düşmek lazım benim aracımın bakımı 700 tl birde gelişte 700 tl birde o kadar km aracın kmetresini yükseltcem
Kendi aracınız bence daha iyi. Bakım masrafı konusunda birşey diyemem. Benim araba 15.000 de bir bakıma gidiyordu. Bende o bakım sürecini tam gezi öncesine göre ayarlamıştım. Ondan dolayı rutin bakıma denk geldi fakat balatalar ve rot balans gibi hususları aradan cikarmis oldum. @samett
Otobanlarda kullanılan bizdeki hgs-ogs'nin muadili şeyleri nasıl alıyoruz? Her ülke için farklı bir sistem vardır diye tahmin ediyorum, bunların maliyeti nasıl? Ya da almamayı tercih edersek nakit geçiş gişesi bulunuyor mu? @salihcln
İtalya'da otoban asla kullanmamak gerekir. Bizim ekonomide aşırı pahalıya geliyor. Bazen 80 km icin 20-30 Euro istenebiliyor. Bir cok ülkede benzin istasyonundan 5€ ile 15€ arasında pul alınabiliyor. Mesela cek cumhuriyetin de o pulun arkasına plaka yazılmalı ve yapışmayan tarafta saklanmalı diyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Her zaman pulu, o pulun kullanılması gereken ülkeden almak lazım fiyat farkı olmaması icin. Hırvatistan'da Polonya'da gişeler var nakit veya kredi kartı ile ödeme icin. @buffoon
İtalya'da mesela otobanlarda gişe vardı ve ben nakit gişesi var mı yok mu bilmediğimden ve vaktim kısıtlı olduğu için doğru düzgün araştıramadığımdan google maps'e ücretli geçişleri kullanma demek zorunda kalmıştım. Bu yüzden sordum aslında. 🙂
Bulgaristan'da sticker alıp ön cama yapıştırmak gerekiyor; otobanda otomatik cihaz okumazsa araca arkadan ceza geliyor; araç kiralık ise arkadan kredi kartından kesiliyor. Yunanistan'da tüm otoban gişeleri nakit para kabul ediyor; araçta yanınızda bozuk Euro taşıyın; geçiş ücreti 1.80 - 2.70 Euro arasında değişiyor; ücreti gerçek kişi topluyor; İtalya'daki otobanlarda gişeler kredi kartı kabul ediyor; gerçek kişi yok; otomatik kendiniz cihaza sokup şire girip ödemeyi yapıyorsunuz. Yurt dışında en çok dikkat edeceğiniz şey park yeri. Bir çok ülkede aracı kafanıza göre park edip gidemiyorsunuz; özellikle gece park etme bakımından; ciddi cezalar söz konusu.
İtalya'da çoğu otoban gişesinde personel çalışıyor.
Yurtdisinda arac nasil kiralanir onun hakkindada video cekebilirsiniz bence 👍🏼
uzaya mı gidiyoruz gezmeye mi gidiyoruz kriterler,şartlar,şurtlar ...
@salihcln Kullandığım aracın arka ve ön lambaları led lamba. Değişim için servise gidilmesi gerekiyor. Bu lambalardan yanımızda olması mümkün değil. Bu konuda yurt dışında polis ne diyor?
Açıkcası onu bende denk geldiğimde laf arasında sordum. Kullanma klavuzunda yazıyordur dedi. Fakat münferit bir polis beyanı oldugunu unutmamak lazım. @hainan
@salihcln Kullanma kılavuzunda servise başvurunuz yazıyor. O zaman polis bunun serviste yapılabileceğini kabul edecektir. Teşekkürler.
@salihcln Hangi ülkede bu uygulamaya rastladınız?
@mustafadoganiku Hırvatistan, Slovenya ( hatta başka antin kuntin kuralları var ) Bir kaç ülke daha var ama aklımda yok şuan listemi bulmam lazım.
Gündüz farları denince aklıma geldi: 90'ların ortasında almanyadan gelen akrabalarımızla kuşadası yolunda trafik polisi tarafından durdurulduk. Polis bize gündüz farlarımızın neden açık olduğunu sormuştu ve hemen kapatmamızı istemişti. Hey gidi günler hey...
Türk milleti için maliyetleri daha net verseydiniz iyi olurdu 😀 Akaryakıt maliyeti 1650TL hesapladım doğru mudur? Değişebilecek olmakla birlikte yemek ve yatma maliyetleri, kaç gün otel vb yerde kalındı gibi istatistik çıkarılsaydı güzel olurdu.
Maliyet isi herkesin lüks anlayışına kalmış. Ondan vermek pek dogru degil. Mesela artan kur ile o hesap şuan yanlış. Ben çıktığımda kur 3.20-3.30 gibiydi. Şuan 3.50-3.55 arasında. Booking.com dan veya bilimum siteden oteller icin bakılabilir alternatif rotalar icin.
Anlatan arkadaş "sis yoksa sis farını kapatın" dedi. Örneğin arabamla öyle bir seyahate çıktım. havada sis olduğunu düşünelim. Ama benim arabamda sis farları yok. Türkiye'de her arabada olmayabiliyor. Ne olacak?
Bir de kontrolsüz kavşakta geçiş üstünlüğünü anlamadım? Ben ışıksız kavşaktan geçerken başkaları da geçiyor. Yani aynı anda herkes geçiyor. Kimin üstünlüğü var, kimin yok nasıl belli olacak?
Bildiğim kadarıyla bizim ülkede trafik kurallarında kontrolsüz kavşakta geçiş üstünlüğü diye bir görüş ve kural yok. Herkes birbirini kollayarak kaza yapmadan kavşağı geçmeye çalışıyor. Başka nasıl geçilir anlamadım. Siz geçiş üstünlüğü bende diye düşünerek kavşağa destursuz dalarsanız her kavşakta kaza yaparsınız. Kaza yaptığınız kişiye geçiş üstünlüğün sizde olduğunu anlatana kadar bir-iki gözünüz morarır.
Bu kural bizim ülkemizde de var ama ne acı bende bu yaz yurtdışında öğrendim. Dönüş esnasında yuvarlak adaya ulaşmışsanız geçiş üstünlüğü artık sizde. Ancak dediğiniz gibi Türkiye'de uygulanması çok zor.
@mgunes Dönel kavşakta misal kavşağın içinde olanın üstünlüğü var, bekliyorsunuz, bekliyorsunuz, bekliyorsunuz... Kosova'da da diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi uygulanıyor. Ankara'da ışıksız bir tane dönel kavşağa denk geldim, onda da trafik kilit. İnsan üzülüyor tabi.
Tam olarak da bu: https://youtu.be/qEGm65izjMc?t=1m59s
Bu da kontrolsüz kavşak olsa gerek: https://youtu.be/qEGm65izjMc?t=4m41s
İngilizce ama çok temiz bir şekilde anlatılmış: https://www.youtube.com/watch?v=gMzuqzKufEM
Bu da dahil tüm genellemeler hatalıdır. Bunu alacak parası var mı gezecek zamanı var mı soruları hele ki teknoloji sitesinde anlamsız.
@cfg Çok net olarak tam tersi, Avrupa yolculuğunun en tehlikeli ayağı Türkiye'dir. Bilginiz olsun.
@buffoon İtalya'da otoban gişelerinde paralı gişe bulunmakta, sadece bazı noktalarda ödemeyi makinaya yapıyorsunuz.
@salihcln Değerlendirme için teşekkürler. Bence üzerinde durulması gereken bir diğer konu da uçakla bir ülkeye gidip havalimanından araç kiralayarak gezinin tamamlanması. Tatilde zaman değerli, hedef ülkeye ulaşmak için TR'den çıkış yapmak çok mantıklı gelmiyor.
@mustafadoganiku Kiralama durumunda masraf kalemi bunun iki katından fazlaya çıkıyor hemen. Bu tarz seyahatler için sahip olunan araba kullanıldığında asıl ulaşılmak istenen yere kadar yol üzerinde bulunan yerleri görme isteği olursa anlamı değişiyor. Son olarak mesafeler göz korkutmasın İstanbul'dan Viyana yavaş ve bol molalı gidilirse 22 saat sürüyor. Daha az molalı iki sürücü ile 15 saate varmak hiç zor değil. ( tek sürücü demek istemiyorum onuda yaptım. Ama önermiyorum, 15 saat sonunda taş taşımış gibi yorgunluk oluyor )
Bundan önce Berlin İstanbul tam bir gün sürmüştü. Haritada uzak görünse bile gerçekten uzak değil.
@salihcln Tereciye tere satacak değilim, yurtdışı tecrüben oldukça fazla 🙂 Video da bahsettiğin gibi aile ile çıkılacak tatillerde araba kiralamak daha mantıklı bence. Bu yaz ailecek (5 kişi) Milano şehrine uçak ile gittik ve havalimanından araba kiraladık. 6 gün boyunca önce Como gölü sonra Cenova çevresini gezdik. 6 gün konaklama ve 7 gün araç kirası (araç BMW) kişi başı 1.500 TL tuttu.Kaldığımız evler de 4 kişinin ayrı oda da yatabileceği geniş villa tarzı evler. Bu sene iki kere motosiklet ile Yunanistana gittim. Balkanlar için belki mantıklı ama orta avrupadan sonra araç kiralamak daha mantıklı geliyor. İnşallah ömür boyu 1,5 aylık tatillere çıkma imkanın olur ama iş hayatı devreye girince tatilde en değerli şey zaman. Sevgi ile...