salihcln paylaştı.

interrail

İNTERRAİL NEDİR?
INTERRAIL PASS, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulamasıdır. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar.
InterRail herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ya da yalnızca InterRail bileti olanların bindiği özel bir tren değildir.
InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.(kaynak: http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=259)

Ben nasıl katıldım?
Bir gün kalabalık bir arkadaş grubunda liseden bir arkadaşımın interrail bileti olduğunu ve önümüzdeki yaz bir ay Avrupa turu yapacağını öğrendim.Bu gezinin maliyetini karşılayacak birikmişim olduğunu düşünerek hiç düşünmeden evet dedim.

Biz ne yaptık?
İstanbul’dan uçakla Barcelona’ya ulaştık.Sırasıyla İspanya,Fransa,Hollanda,Almanya,Çek Cumhuriyeti,Macaristan,Avusturya,Slovakya,İsviçre yi gezerek en son durağımız olan İtalya’ya vardık.Roma’dan uçakla vatanımıza döndük.Sırasıyla Barcelona,Marsilya,Cannes,Paris,Amsterdam,Berlin,Prag,Budapeşte,Viyana,Bratislava,Nürnberg,Freiburg,Basel,Bern,Venedik,Floransa,Roma,Vatikan şehirlerini gördük.Bu şehirlerin bazılarını kaldığımız şehirden günübirlik seyahatlerle gezdik.Örneğin Marsilya’dan Cannes,Freiburg’dan Basel,Bern gibi.
Gezimiz 12 Ağustos 2013 de başladı ve 18 Eylül 2013 de bitti.Yani tam 36 gün sürmüş oldu.

MACERA

İlk Günler Barcelona-İspanya 12-14 Ağustos
Uzun aramalar sonucu internetten rezervasyonunu yaptığımız otele sırt çantalarımızı bıraktıktan sonra kendimizi heyecanla dışarı atıyoruz.Uçak yolculuğunun yorgunluğunu hissetmiyorduk bile.Elimizde bir harita olmadan koştururcasına şehir merkezine atılıyoruz.Barcelona katedrali Gaudi’nin eseri olan opera binası,Barcelonanın en meşhur caddesi La Rambla ve sahil Barcelonata o gün yutarcasına gezdiğimiz başlıca yerlerdi.İlk gün gece geç saatlerde yorgun argın eve döndüğümüzde aklımda Barcelonata’nın muhteşemliği vardı.
Barcelona’da ikinci günümüzde Gaudi’nin eseri olan Casa Mila’yı gördük ardından metroyla Ulusal Müzeye ve yanı başındaki Poble Espanyol açık hava müzesini geziyoruz.
Barselona’da son günümüzü Picasso Müzesi,Sagrada Familia,Park Güell ve Nou Camp’ı gezmekle geçiriyoruz.

Öncelikle Barselona demek Antoni Gaudi demektir.Barselona’da bunu görüyorsunuz.Şehrin çeşitli noktalarındaki eserleri mimariye özel bir merakı olmayan insanların bile eminim çok ilgisini çekecektir.Gaudi’nin kendine has masalsı tarzı sizde bir düş dünyası izlenimi uyandırıyor.
Barselona’ya gitmeden önce Gaudi hakkında bilgi sahibi olmakta çok fayda var.
Barselona’da bahsetmek gereken bir önemli noktada siesta.Bu uzun bir öğle tatili demek.Açıkcası biz tenha olma mecburiyetlerini büyüklüklerinden alan Barselona caddelerinde açık market bulabilmek için çok bakındık.

Barcelonanın meşhur caddesi La Rambla açıkçası bana çok cazip gelmedi.Turist akınının altındaki bu trafiğe kapalı alanda hediyelik eşya satanlar ve restoranların hakimiyeti var.Bir akşamınızı burada harcamaktansa akşamları nispeten sakin olan sahilde kafa dinlemek benim açımdan çok daha cazip.
Sahil demişken Barcelonata’dan bahsedecek olursak öncelikle buraya bir düzen hakim.Sahil boyunca oldukça güzel restoranlar var, bunlar tek bir çatı halinde ve yekpare biçimdeler.

Barselona’da ki ulusal müze özellikle resim ve heykel meraklılarına hitap ediyor.Zaten bildiğiniz gibi batının sahip olduğu sanat çeşitleridir bunlar.Bu müzde Salvador Dali gibi Picasso gibi ve daha sayamayacağımız bir çok sanatçının eserlerini bulabilirsiniz.Ancak Picasso eserlerine tek tük rastlıyorsunuz.Picasso için Picasso müzesine gitmeniz gerekmekte.Yalnız burada belirtmem gereken nokta Picasso müzesindeki inanılmaz kuyruk. Size tavsiyem eğer giderseniz bu müze için biletinizi internetten alın.Biz öyle yaptık ve hiç sıra beklemedik.Picasso Müzesi’nde genellikle sanatçının erken dönem eserleri mevcut çocuk yaşta yaptığı harika çizimler yeteneğin doğuştan geldiğini kanıtlar nitelikte.Picasso müzesinin önünde müzik yapan müzisyenlerle birlikte Avrupa’da ki bizden bir hayli fazla olan sokak sanatçıları kültürüyle tanışıyoruz.Eğer iyi dikkat kesilirseniz birçok vasat müzisyenin arasında bazı çok başarılı sanatçılar sizinde dikkatinizi çekebilir.Ulusal Müzenin yakınında bulunan Poble Espanyol İspanya’nın çeşitli bölgelerinin kültür,sanat ve mimarisini tanıtmak üzere kurulmuş bir açık hava müzesi.Gitmenizi tavsiye ediyorum diyemem açıkçası Barcelona için çok sıradan bir mekan.

Sagrada Familia Gaudi’nin yapımı yıllardır süren bir eseri,bir katedral.Park Güell ise Gaudi’nin Güell ailesi için yaptığı binalar topluluğu diyebiliriz.Barcelonanın turist akınına uğrayan başlıca yerleri Gaudi’nin eserleri ,Picasso Müzesi,La Rambla diyebiliriz.Bunlar herkesin mutlaka göreceği yerler.
Fubola ilgili olanlar için Nou Camp turu ve müzesi çok ilgi çekici olabilir.Müzede efsane kalecilerin eldivenlerinden Messi’nin müzeye bağışladığı altın toplara kadar pek çok ilgi çekici objeyi görebilirsiniz.

Barcelona gerçekten zengin bir şehir ve sizi etkileyen devasa caddeler ve düzenle kaplı.Şehrin bir çok noktasında ücretsiz internet erişimi Barcelona Wifi sayesinde yapılıyor.Şehir birçok Avrupa şehri gibi göçmen istilası altında ve çalışanların büyük çoğunluğu göçmen.

Avrupanın pek çok yerinde pek çok dönerci var belki de bunların çoğunun sahibi türk değil.Barcelona’da Nou Camp’a yürüme mesafesindeki İstanbul Restoran nezih ve helal sertifikalı bir restoran bizde burda dönerin tadına bakıyoruz ve memnun kalıyoruz.

Tavsiyeler
Sahil ve Ulusal Müze mutlaka görülmesi gereken yerler.Gideceğiniz yerlerin biletlerini internetten almak bazen hayat kurtarır.Picasso müzesinin yanındaki ufak pastanenin kurabiyeleri midenize bayram ettirebilir.

Marsilya-Cannes 15-17 Ağustos

Marsilya’ya vardığımızda akşam sularıydı bize yemek yemek ve dinlenmekten geriye pek zaman kalmıyor.Marsilya’da sizi ilk etkileyen şehirdeki inanılmaz göçmen yoğunluğu oluyor.Tanıştığımız kişilerden şehrin özellikle banliyö kesimlerinde fazlaca güvenlik zafiyeti olduğunu öğreniyoruz.Irkçılık temelli cinayetlerinde sık sık işlendiğini duyuyoruz.Bu açıkçası gözümüzü şehirden biraz olsun korkutmuyor değil.
Marsilya’da ki ikinci günümüzde Notre Dame katedraline gidiyoruz.Burası şehre hakim bir konumda ve inanılmaz bir manzarası var.Avrupa’da bir çok kilise böyle şehre hakim konumlarda bulunmakta hatta içimden camilerde kıbleye burada ise manzaraya bakıyor insanlar diye geçirdiğim çok oldu.Barcelonanın inanılmaz düzeninden çıktıktan sonra araplarla ve afrikalıların yoğunluğuyla bu şehir bizi adeta itmişti.Hatta diyorlarki Marsilyada en çok konuşulan ikinci dil Fransızcadır.
Marsilya’da ikinci günde via port denen limanı,Marsilya Katedrali’ni görüyoruz.Via port Marsilya’nın simgesi konumunda.Gene burada yaşayanlardan bu limanda avrupanın pek çok yerinde yaşayan zenginlerin yatları olduğunu öğreniyoruz.Gene öğrendiğimiz bir şeyde Marsilya’nın lavantasının meşhur oluşu.Özellikle lavantalı sabunları her köşebaşında bulabilirsiniz.
Chateau d’lf ,Monte Kristo kontu romanında Dantes’in kapatıldığı ada hapishanedeki kaledir.Bizde tekne yardımıyla bu kaleyi görmeye gidiyoruz.Açıkcası burada görülecek pek bir şey yok ancak şehir siluetine tekneden bakmak hoşunuza gidebilir.
Limanın yanında da benzer bir kale bulunmakta.Biz burayıda görmüş oluyoruz.
Marsilya da farklı olan şey Notre Dame katedralinin size yaşattığı histir.Katedralin içinin de göze hoş geldiğini söyleyebilirim.Açıkcası burası Paris’de ki Notre Dame dan daha çok ilgimi çekmişti.Notre Dame’ın “hanımefendimiz” demek olduğunu Marsilya’da öğreniyoruz.Marsilya’da tanıştığımız türklerden aldığımız tavsiyeyle rotamızdan Lyon’u çıkartıp yerine Nice ve Monaco’yu eklemeye karar veriyoruz.
Marsilya’da tanıştığımız ve Avrupa’nın genelinde olan dikkatimi çeken iki şey var öncelikle burada vişneli kola içiyoruz.Avrupa’da Türkiye’de kinden çok daha fazla çeşitte kutu içecek var ve bunlar farklı ve lezzetliler sizde denemenizi tavsiye ederim.Bir de burda gördüğümüz üzere sanki bir dükkan veya bir apartman dairesi gibi gözüken pek çok cami var ve bunlar genelde Afrikalıların kurduğu camiler.
Burda Faslıların sahibi olduğu bir dönerciden kötü bir tavuk döner tecrübesi yaşıyoruz ve tavsiye edilmeden rastgele bir yere girmemeye karar veriyoruz.
Marsilya’da ki son günümüzde günü birlik olarak Nice ve Monaco’ya gitmeyi planlıyoruz.Ancak bindiğimiz tren çok havasız ve tıklım tıklım, Cannes’da kendimizi dışarı atıyoruz.Cannes,Nice,Monaco bu üç yer sahil şehirleri olarak biliniyor.Cannes’da zengin bolca arap turist var hatta arap harfleriyle plakalandırılmış ultra lüks araçları caddelerde görüyoruz.Cannes’da ilk yaptığımız şey turist bilgilendirme ofisine gitmek.Oradan aldığımız bilgiler ışığında Cannes’ı geziyoruz ancak açıkçası Cannes’da denizden başka bir şey yok.Herkesin tek yaptığı Cannes Film Festivalinin kırmızı merdivenlerinde fotoğraf çektirmek.Sahili ise Barcelona’dan sonra beni etkilemiyor.
Tavsiyeler
Cannes yolculuğu bize trene erken binmenin ve yiyecekle su taşımanın önemini öğretti.
Paris 18-21 Ağustos
Fransa’nın en güneyi olan Marsilya’dan en kuzeyi başkent Paris’e üç saatlik bir hızlı tren yolculuğuyla ulaşıyoruz.Eğer interrail biletiniz varsa hızlı trenlere çok cüzi olan rezervasyon ücretiyle binebiliyorsunuz.Klasikleşen konaklama yerimize ulaşma macerasından sonra şehri gezmeye koyuluyoruz.Paris metrosu gerçekten çok büyük ve oldukça karmaşık genişleyen beş bölgeye ayrılmış vaziyette,seyahat edeceğiniz dairenin genişliğine göre bir bilet alıyorsunuz.Metro ağı çok gelişmiş olmasına rağmen genellikle göçmenlerin kullandığı metrolar çok da bakımlı değil.
Eyfel’e yakın olduğunu tahmin ettiğimiz bir durakta kendimizi metrodan dışarı atıyoruz.Karşımızda anıt-dikilitaş görüyoruz.Üzerinde “Kamil” yazıyor.Önünde birkaç poz fotoğraf çekiliyoruz ve Eyfel’e doğru yürümeye başlıyoruz.Gözümüze çok yakın gözüken Eyfel’e neredeyse bir saatlik bir yürümenin ardından ulaşıyoruz ve büyüklüğü bizi şaşırtıyor.Bir çok insan gibi bende Eyfel’in bir demir yığını olduğunu düşünürdüm.Ancak kişisel düşüncem Eyfel kulesi şehre çok farklı bir hava katmış vaziyette.Sanatla içiçe olan Fransızlarda böyle düşünmüş olacakki geçici olarak yapılmış bu kuleyi kaldırmamışlar.
Paris, insanı Eyfel kulesiyle,Sen nehriyle,göze hoş gelen mimarisiyle adeta büyülüyor.Paris’i ilk gördüğümde işte gezide gördüğümüz en güzel şehir demekten kendimi alıkoyamıyorum.Paris’te Hamburg’a uğramaktan vazgeçip Paris’e bir gün daha ekliyoruz.
Paris’de ilgimi çeken herkesin sigara içmesi oluyor kadını-erkeği,genci-yaşlısı herkes tütün kullanıyor.Bir de dil konusundaki meşhur milliyetçilikleri kolay kolay sizinle iniilizce konuşan bulamıyorsunuz.
Paris’te ikinci günümüzde Notre Dame katedrali,Champ Elysees ve Zafer Takı’nı gördük.Açıkcası Marsilya’da ki Notre Dame beni büyülemişti.Sanırım mimari olarak fazlaca bilgimiz olmadığı ve islam kültüründen geldiğimiz için bizde bir derinlik uyandıramadı yalın bir kilise.Ancak katedrallerin genel olarak ihtişamlı olduğunu tabiki söyleyebilirim.Champ Elysees sadece çok görkemli bir cadde.Oradaki lüks dünya markalarından ziyade Paris’te her köşebaşında satılan şekerli kreplerle açlığınızı bastırmanızı tavsiye ederim.Çünkü o sadece Paris’te var.
Zafer Takının tepesinden Paris panoramısa bakabilirsiniz.Bizde deniyoruz ancak çok sıra var.Bizde Eyfel’in tepesine çıkmayı tercih ediyoruz.Tavsiyem sizde öyle yapın.
Paris’te üçüncü günümüzde Sacre-Coeur’e gidiyoruz.Burası Paris’e hakim bir tepede kurulmuş bir katedral. Mimarisi ortalama bir katedralden farklı.Manzarasıyla birlikte ilginizi çekebilecek bir yer.Sadece merdivenleri bizi biraz yoruyor.
Paris’te son günümüzü tamamen Louvre Müzesi’ne ayırıyoruz.Dedikleri gibi her parçaya göz ucuyla baksanız bile bir haftanın yetmeyeceği bir müze.Müzeye girişte önemli eserlerin ve bölümlerin yerlerini gösteren bir harita dağıtılıyor.Müzenin geçmişte kale olan sergilenen bölümleri ve antik mısır bölümü gerçekten ilgimi çekiyor.Mısır’da ki piramit duvarlarındaki hiyeroglifleri bile söküp getirmişler.Bu müzede pek çok ülkenin arkeolojisini bizzat incelemek mümkün oluyor.
Tavsiyeler
Louvre’da islam eserleri bölümüne gitmek Müslüman turistler arasında çok popüler size de bunu tavsiye ederim ayrıca Paris’te mutlaka makaron yemelisiniz. Eminim Türkiye’de makaronla tanışmışsanız bu tanışıklığı gözden geçireceksiniz.
22-24 Ağustos Amsterdam
Kafamızda ki rotada ikinci değişiklik Paris’ten Brüksel’e geçmeyi planlarken oluyor.Çok kısa olan Paris-Brüksel arasını sabah geçip o gün Brüksel’i gezmeyi ertesi günde Amsterdam’a geçmeyi planlıyoruz ancak tren garına gittiğimizde bizi bir sürpriz bekliyor.Hızlı trenler dolmuş vaziyette ve aktarma yaparak ancak akşam Brüksel’e varılabiliyor.Paris-Brüksel-Amsterdam hattının çok yoğun olduğunu ve hızlı tren biletlerinin haftalar önceden tükendiğini garda öğreniyoruz.Aktarma yaparak uzun bir seyahatle direk Amsterdam’a gitmeye karar veriyoruz ve gece geç saatlerde Amsterdam’dayız.
Ertesi gün kendimizi Amsterdam’da şehir merkezinde buluyoruz. Buranın en ünlü meydanı olan Dam Square ve çevresini kiraladığımız bisikletlerle geziyoruz.Zira Amsterdam adeta bir bisiklet cenneti heryerdeler.Sayısız bisikletin olduğu bisiklet otoparkları bizi şaşırtıyor.Amsterdam ne yazık ki günah içinde yüzen bir şehir.Doğası ise muhteşem akşam bisikletlerimizle kırsala çıkıyoruz.Açıkcası şehrin içinde gördüğümüz manzaralar bizi itiyor ve başrolde türk turistler var ne yazıkki.İletişim kurduğumuz insanlarsa şehrin aksine gayet yardımsever.Bir çoğu flemenkçe,İngilizce ve Almancayı birlikte konuşuyor.Yol sorduğumuz bir bisiklet tamircisi bize klasik müzik konserine gitmemizi tavsiye ederek yol göteriyor.
Amsterdam’da ki son günümüzde museumplein’e gidiyoruz burası birkaç müzeyi içinde barındıran bir kompleks.Turistlerin önünde resim çektirdikleri sembol olmuş. Amsterdam yazısı burada bulunmakta.Tabi ki burada en önemli müze Van Gogh müzesi burada her insanın en azından göz aşinalığı olan ve tanıdık gelecek sayısız meşhur tablo var ve gerçekten çok güzel bir müze.
Tavsiyeler
Bir bisiklet kiralayıp tarlaların arasından ve ormanlardan geçmenizi şiddetle tavsiye ederim belki bir yel değirmeni bile görürsünüz.
25-26 Ağustos Berlin
Sabah çok erken saatlerde Amsterdam’dan ayrılıyoruz.Amsterdam’dan ayrılırken ki edindiğimiz tecrübe halk otobüslerinin sefer saatlerini önceden kontrol etmenin gerekliliği oluyor.
Berlin’e geldiğimiz de rehberimiz bize şehir turu attırıyor.Berlin’de her tarafta Yahudilerden özür dileyen anıtlara rastlamak mümkün bu oldukça şaşırtıyor bizi.İnternetten yapılan rezervasyonla meclis binasını gezmenin mümkün olduğunu öğreniyoruz.Biz giremedik ama girmek isterdim. Tepesindeki kubbeden Berlin’i izlemek mümkün.Açıkcası Berlin tarihi bir dokuya sahip değil çoğu bina savaştan sonra tekrar yapılmış ve size Paris’te ki gibi bir mimari doku vaadetmiyor.Berlin bize akşam bir türk evine misafir olduğumuzda kendini sevdiriyor.Zira türk yemeklerini hasretle özleyen gezginler için Almanya bir cennet.
Berlin kendisini ikinci günün sabahında yediğimiz menemenle daha da sevdiriyor.Burada ki dostlardan aldığımız tavsiyeyle Pergamon (Bergama) Müzesinin yolunu tutuyoruz.Burada Almanların Bergama’dan götürdükleri antik yunandan kalma heykeller ve yapılar var.Oradan sökülerek getirilmiş ve burada tekrar birleştirilmiş mimari yapılar mevcut ve gerçekten görülmesi gereken bir müze.Burada ki müzede audio guide lardan almanızı tavsiye ederim Türkçe seçeneğide mevcut zira.Yine tavsiye üzerine Berlin tv kulesinin zirvesine çıkıyoruz.Televizyon kuleleri Almanya’da pek çok şehirde mevcut ve işlevlerini kaybetmiş vaziyetteler uydu yayınına geçilmesinden sonra.Bu kule Berlin’e iki yüz altı metre yükseklikten bakma imkanını sunuyor turistlere.Berlin’de ki son durağımız meşhur Charlie’s checkpoint burası Almanya’nın parçalanmış olduğu zamanlarda Doğu ve Batı Berlin arasındaki sınır kapısı mahiyetindeymiş.Gene burada Berlin Duvarından kalıntılar sergileniyor.Zira Berlin Duvarı’ndan pek bir şey kalmamış geriye ancak almanlar eskiden duvarın geçtiği yerler belli olsun diye farklı bir taşla çizgi çekmişler yollarda.Ayrıca Berlin’de de Fransa ve Hollanda’da gördüğüm taksilerin lüks araçlar olması gözüme çarpıyor.
27-28 Ağustos Prag
Berlin’den Prag’a giderken etraftaki manzaralar insanı yeşille dinginleştiriyor.Prag’da bizi yağmur ve bir serinlik karşıladı.Şehir merkezini ararken iki türk turistle karşılaşıyoruz onlar bize şehir merkezini biz onlara garı tarif ediyoruz sonradan anlıyoruz ki Prag türkler tarafından oldukça tercih edilen bir şehir.Prag size sanki orta çağa gelmişsiniz hissini yaşatıyor bana sorarsanız.Benim en çok beğendiğim birkaç şehirden biri oldu.Burada Paris’de ki mankensi bir ihtişam ve güzellik yok sanki çok güzel aşık olunası bir taşra kızı gibi.Prag’da şehir meydanını gezdik ve ardından tepeye hakim bir konumda bulunan sarayı gördük. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en büyük antik kalesi olduğunu öğreniyoruz.Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gördüğünüz yere secde eder vaziyette dilenen dilenciler çok fazla burada.Sık sık kristal eşya satan dükkanlara rastlıyoruz.Buralarda pazarlık etmeniz mümkün olabiliyor.Prag’da fayton turu yapıyoruz.Bunu size tavsiye edebilirim.İstanbul Kebabçı’sını keşfediyoruz.Yemekleri lezzetli ve gara çok yakın bir konumda.
Prag’da ikinci günümüzde elimizdeki artan kromları tekrar Euro ya çevirip kur farkından fazlaca zarar etmemek için elimizde paraları yemeğe yatırıyoruz.Ardından şehir merkezinde çok hoşumuza giden sokak çalgıcılarıyla karşılaşıyoruz meydandaki pek çok sanatçının etrafı boşken orta çağ kıyafetleri giyen ve gayda eşliğinde müzikler yapan bu grubun izleyicisi çok bizde uzun süre kendimizi orada öylece dikilmekten alıkoyamıyoruz.
Prag’da ki saray Prag’a hakim bir konumda bulunmakta ve yanı başında tek bir cafe bulunmaktadır.Burada bir evlilik teklifi bile yapılabilir.Özellikle akşam saatlerinde Prag’ın muhteşem ışıklandırmasıyla sokaklar,caddeler ve o manzara insanı hayran bırakıyor.
Öğlen saatlerinde kendimizi Budapeşte treninde bulduk.Geziye çıkmadan önce rotamızda yok Budapeşte, Prag’da methini duyunca Viyana’nın öncesine alınıyor.
Budapeşte yolunda trenimiz yolda kalıyor.Lokomotif değiştiriliyor.Rezervasyon yaptırdığımız apartların sahibinden telefon alıyoruz, saat 10 dan sonra kendisini resepsiyonda bulamayacağımızı ve kalacağımız yere giremeyeceğimizi öğreniyoruz.
Ne yapacağımıza bilmeden gece iki sularında Budapeşte’ye varıyoruz.Trenden inince karşıma bir kadın çıkıyor ve bu saatte kalacak yer bulamayacağımızı kendinin bir hostelinin olduğunu ve cüzi fiyatından bahsediyor.Kadınla gitmeye karar veriyoruz.
Bizi bodrum katta eski,rutubetli,rahatsız yataklar bekliyor.Arkadaşlarım gerekirse sokakta uyuyalım diyor ben saçmalamayın diyorum.Kalmaya karar veriyoruz ve o yorgunlukla o gece adeta sızıyoruz.
29-30 Ağustos Budapeşte
Uyandığımızda erkenden önceden rezervasyon yaptığımız otelimize dönüyoruz.Budapeşte’de farkediyoruz ki bura örneğin bir Berlin’den çok daha kötü bir toplu taşıma kalitesine sahip İstanbul’da ki nostaljik tramvaylardan bir artısı olmayan bir metro vagonuna biniyoruz.Budapeşte Buda-Peşte olarak tuna nehrinin iki yakasındaki iki şehirden oluşuyor.Biz ilk günümüzde Buda kısmını geziyoruz.Parlemento binasını yakından inceliyoruz.Öğreniyoruz ki bu önemli yapının mimarları eseri düşünürken İngiltere parlemento binasınından esinlenmişler.
Budapeşte’de beni en çok etkileyen Tuna nehri oldu.Nehir gerçekten şehre bambaşka bir hava katıyor.Budapeşte’de biz ilk akşam tekne turu yapıyoruz ve bunun Budapeşte için şart olduğunu düşünüyorum.Mükemmel şekilde iki taraftaki sahil şeridini ve önemli yapıları,adaları,köprüleri topluca görmenizi sağlıyor.
Budapeşte metrosunda gördüğümüz bir olay hayli ilginç metroya binerken herhangi bir bilet kontrolü olmuyor ancak bazı vagonlarda bazen görevliler biletlerinizi kontrol ediyor bu şehirler arası trenlerde, metrolarda da Avrupa’nın pek çok yerinde böyle.Gelelim olaya bir görevli sırayla biletleri kontrol ediyor bir kadına geliyor kadın eski biletleri gösteriyor aralarında gözümüzün önünde hararetli bi tartışma başlıyor.Bu esnada tren duruyor biletsiz metroya binen kadın aniden kapıya hareketleniyor ve koşarak uzaklaşıyor görevli ise arkasından bakakalıyor.Bu trajikomik olay Macaristan’ı özetleyen ve bizi oldukça gülümseten bir olaydı.
Budapeşte’den ayrılacağımız gün metroyla tren garına giderken başımıza kötü bir olay geliyor arkadaşımızın cüzdanını cebinden çalmaya kalkışıyor bir yankesici neyse ki durumun farkına varıyor ve hırsız bizden kaçarak uzaklaşıyor.
30 Ağustos-2 Eylül Viyana
Akşam saatlerinde Mozart’ın şehri Viyana’ya varıyor trenimiz.Şehir hakkında bazı belirtmem gereken noktalar var.Öncelikle çok modern bir şehir önceki durağımız Budapeşte’ye nazaran çok daha gelişmiş vaziyette rehberimiz bir toplu taşımaya ulaşmak için Viyana merkezinde en fazla üç yüz metre yürümeniz gerektiğini söylüyor.Bizde toplu taşımadan bolca faydalanıyoruz.
Mozart’ın adını taşıyan birde çikolatası var şehrin heryerde bulunmakta ve hoş bir lezzeti var.Eşyalarımızı bıraktıktan sonra eski Viyana surlarının içinde kalan şehir merkezini geziyoruz.Viyana’nın gerçekten kendine has bir mimarisi var.Bu mimaride beyaz tonlar hakim, şehir merkezi adeta gelinlik giymiş gibi.
Şehir merkezinde meşhur bir dondurmacıda dondurma yiyoruz.Ayrıca rehberimiz bize kapısında ay-yıldız olan bir butiği gösteriyor ve o butiğin sahiplerinin atalarının Viyana kuşatması sırasında Osmanlı paşalarına kıyafet diktiğini anlatıyor.Ellerinde o dönemden kalma hatıraların olduğunu ve ısrar üzerinde bazı insanlara gösterdiklerinden bahsediyor.Tarihten gelen bir türk karşıtlığı ise şehirde ki heykeller ve anıtlarda kendini göstermekte.Bu tip tarihi dokusuyla ön plana çıkan şehirleri rehber eşliğinde gezmenin önemii farkediyorum.
Ertesi gün Viyana’da bolca türk olmasından faydalanıyoruz ve bir türk fırınından aldıklarımızla güzel bir kahvaltı yapıyoruz sonrasında Viyana’ya hakim bir tepeye çıkartılıyoruz rehberimiz tarafından.Ardından tuna nehri kıyısına geçiyoruz.Burası büyük bir yeşil alan şeklinde düşünülmüş.Tuna nehrinin Viyana içinden geçen kısmı boylamasına ikiye ayrılmış vaziyette ve bir hatta su arıtılarak veriliyor.Bu bölüm insanların kullanımına sunulmuş adeta bir sahil havası verilmiş.Şehrin bitiminde bu iki hattın suları tekrar birbirine karışıyor.Tuna nehri kıyısında ki islami araştırma merkezine uğruyoruz.
Akşam yemeğinde Buhara Döner’den döner yiyoruz ve Türkiye’yi aratmıyor bu lezzet.Yemeğin ardından kahvesi ve cafeleriyle meşhur Viyana’nın en meşhur cafesi Hotel Sacer’in cafesine gidiyoruz.Bu otel aynı zamanda meşhur besteci Vivaldi’yi de ağırlamış bir zamanlar.Duyduğumuz tavsiyelere uyarak meşhur keklerini ve Viyana’nın meşhur Cafe Melanj’ını sibariş ediyoruz.Esmer kek krema eşliğinde geliyor.Kremalarının bizden ne kadar farklı olduğunu tekrar farkediyorum.Melanj hafif ve kremalı içiliyor burada.
Ertesi gün Habsburg’ların meşhur yazlık sarayı Schönbrunn’a gidiyoruz.Burası gerçekten enfes bir yer.Sarayın içindense bahçesi bahçenin en yüksek yerinden gözüken Viyana panoraması bizi etkiliyor.Burası sadece yüksek bir yer değil aynı zamanda önündeki devasa düzlükle de müthiş bir görüş açısı sağlıyor.Ağaçların arasında sincaplarla karşılaşıyoruz.Sincaplar insanlara çok alışmış ellerinden ceviz alacak kadar yaklaşıyorlar.
Sarayın ardından Viyana’da ki cafeleri keşfetmeye devam ediyor ve Central Cafe’ye gidiyoruz.Gene Cafe Melanj içiyoruz bu sefer ona elmalı bir tart eşlik ediyor.1800 lü yıllardan kalma bu cafe bize sunduğu lezzetlerle ve enfes ambiyansıyla güzel dakikalar geçirtiyor.
Akşam yine bir türk evine misafir oluyoruz.Bize gurbetçilere olan negatif bakış açısından ve memlekete olan özlemlerinden bahsediyorlar.
Ertesi gün mental ve fiziksel yorgunluğumuzu atmak için tatil günü ilan ediyoruz.Akşam sadece Cafe Sperl’e gidiyoruz.Melanj’la denenen bu sefer Sperl’in iddialı olduğu meyveli tart.Bu cafelerden tercihim Central ve Sacer olur diye düşünüyorum ambiyansıyla Central ve lezzetleriyle Sacer.
Viyana’da gidemediğimiz ve içimizde kalan yer silah müzesi oluyor.Duyduğumuza göre bura geniş top koleksiyonuyla oldukça kapsamlı bir müze.Bir daha ki sefere diyoruz.
3 Eylül Bratislava
Bugün Viyana’dan günübirlik olarak Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya gidiyoruz.Böyle küçük şehirlerde şehir turu yaptıran otobüslere binmek hem şehri kısa sürede görmenizi ve önemli yerler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.Bizde böyle bir şehir turuna katılıyoruz.Bratislava küçük tenha bir şehir orta Avrupa’nın yağışlı ve yeşil ortamını barındırıyor.Sokaklar yeşil ve oldukça ıslak.Modern Avrupa şehiri görüntüsünden uzakta özellikle Berlin’in Amerikanvari görüntüsünden ziyadesiyle uzak.Şehir turu yaptığımız otobüs bizi şehre hakim konumdaki Bratislava Kalesi’ne çıkarıyor.Bura zamanında Macaristan Kraliçesi Maria Theresa’nın da kullandığı çağlar boyu stratejik olmuş bir kale.
Bratislava’da komünizm esintileri var.Şehre yukardan baktığınızda basit mimarili toplu konutları görüyorsunuz.Bratislava’dan Tuna Nehri geçiyor ancak Budapeşte veya Viyana’da ki gibi Tuna’nın zerafetinden nasibini alamıyor bu şehir.Tuna üstünde ki köprülerse bir hayli sıradan Budapeşte’de ki yedi farklı körünün güzellikleri ve çağrıştırdıkları yok burada.Tuna’ysa tabiki aynı yeşilliğinde şehirleri umursamadan akmaya devam ediyor.Akşam Viyana’ya dönüyoruz ve ertesi günki Nürnberg yolculuğuna dinç bir şekilde kalkmak için erkenden uyumak istiyoruz.
Slovakya’da dikkatimi çeken şey ucuzluk oldu.Burası Avrupa geneline göre ucuz diyebileceğimiz Macaristan’dan bile daha ucuzdu.Barcelona ve Paris gibi çok pahalı şehirlerden sonra bu iyi gelmişti doğrusu.
4-5 Eylül Nürnberg
Nürnberg’de bizi karşılayan rehberimiz eşliğinde önce Nürnberg kalesini görmeye gidiyoruz.Buradan güzel bir Nürnberg panoraması elde ediyorsunuz.Burada en çok ilgimi çeken bahçe düzenlemsinin ve çimlerin mükemmelliği oluyor.Türkiye’de stad zeminlerinde bile olmayan bir harikuladelik.
Ardından meşhur Nürnberg Mahkemeleri’ne gidiyoruz ancak buranın içine giriş mümkün değil halen kullanılıyor.
Son olarak rehberimiz bizi şehrin dışına çıkartıyor köylerin içinden geçiriyor buralar bizim bildiğimiz köyler gibi değil iki üç katlı lüks evler her birinin önünde lüks araçlar var adeta köylü milletin efendisi,kırsalda kendimizi Avrupa’nın muhteşem doğasıyla baş başa buluyoruz.
Avrupanın pek çok yerinde adeta bir bayram yeri, panayır yeri havasında her yıl Eylül - Ekim ayları arasında October Fest, (aslında Hasat Festivali de denilebilir.) Festivaller düzenleniyor. Bu mevsimde geldiğimiz için Festivale de gitme şansı da yakalıyoruz. Sanırım bu festivallerin temeli eskiden çiftçilerin hasat sonrası ürünü kaldırıp pazar eyledikten sonra yaptıkları kutlamalara dayanıyor. Şehrin diğer ucunda Hitler’in Roma’dakine özenerek yaptırmaya giriştiği Kollezyum’un hemen yanında kuruluyormuş Festival alanı. Bu sayede Kollezyum’u da görme şansı yakalıyoruz. Nürnberg Hitler’in en sevdiği şehirlerden biriymiş bu yüzden Hitler’in şehre yaptırttığı çeşitli mimari yapılar var.
Ertesi gün Nürnberg şehir merkezini geziyoruz.Burada’da şehir merkezi korunmaya çalışılmış o orta çağ filmlerinde ki Avrupa şehri havasını bir nebze soluyabiliyorsunuz.Buranın meşhur yiyecekleri Brezel ve Lebkuchen yiyoruz.Brezel için simitin farklı bir hali diyebiliriz.Susam yerine okyanus tuzuyla kaplı.Lebkuchen ise bir çeşit kurabiye.Bu ikisini mutlaka denemenizi tavsiye edebilirim.Özellikle Lebkucken farklı ve tarif edemediğim bir tat.
Saat beş sularında Nürnberg’den ayrılıyoruz.Gece Freiburg’a varıyoruz.
6 Eylül Freiburg-Basel
Freiburg’da ki ilk sabahımızda Basel’e hareket ediyoruz.Freiburg’a geliş amacımız buradan günü birlik olarak tüm İsviçre’ye ulaşabilecek olmamız.Buradan hareketle ilk gün Freiburg’a çok yakın olan Basel’e gitmeye karar veriyoruz.Basel ufak bir sınır şehri,şehir merkezi lüks markaların istilası altında tabi ki İsviçre’de ki ilk saatlerimizde doğruca bankaya gidiyor ve bir miktar Euro’yu Frank’a çevirttiriyoruz.
Ardından kısa bir şehir turu atıyoruz açıkçası Basel bizi hayal kırıklığına uğratıyor.Basel’den hatırımızda kalan en önemli şey yediğimiz çikolata oluyor.
Gördüğümüz en lüks çikolata mağazalarından birine dalıyoruz.En iyi çikolatayı yemeden gitmeye niyetimiz yok.Neredeyse bir lokmada bitecek birer çikolata alıyoruz ve neredeyse tanesine 20TL veriyoruz.Tarifi imkansız,şapka çıkarılacak bir lezzetle karşı karşıyayız.
Basel’den ikindi saatlerinde Freiburg’a dönüyoruz ve şehir merkezinde kısa bir tur atıyoruz.Nürnberg’in de içinde olduğu tipik alman şehri kategorisine sokabiliriz Freiburg’u,ancak burası daha çok bir turizm şehri.Şehir merkezi Nürnberg’de olduğu gibi trafiğe kapatılmış.Bizde ki küçük esnafın yetine burada da dünyaca ünlü markalar var.Bizde ki gibi devasa alışveriş merkezleri yok.
7 Eylül Bern
Bugün Freiburg’dan Basel’e gidiyoruz.Burası gerçekten muhteşem bir şehir açıkçası benim gezi boyunca en beğendiğim şehir oluyor.Öncelikle İsviçre’nin başkenti Bern İsviçre’nin mükemmel doğasıyla iç içe ve doğayla barışık adeta Şirinle çizgi dizisindeki köy gibi oluyor özellikle hava kararınca.Şehir Aare Nehri’nin oluşturduğu kavisin içinde yakın dönemde kurulmuş.Kendine özgü mimarisi tamamen şehre hakim.Binaların altlarından mahzenimsi kapılar açılıyor ve yerin altındaki bu salonlar bazen bir bar bazende bir sanatçının el ürünlerini sattığı dükkan oluyor.Nehrin kavisinin en uç noktasından karşıya geçen biri küçük biri büyük iki köprü var bu körülerden geçip yamaca tırmanarak şehre hakim muhteşem bir manzaraya adıma atıyorsunuz.Üç kişilik seyahat grubumuzda tartışmasız en hayran kalınan şehir burası olmuştu.
Bu tepede fotoğrafları çekilen bir gelin ve bir damat görüyoruz ayrıca burada güzel bir restorantta bulunuyor.
Şehirde bir kaos hali yok sanırım bunun nedeni İsviçre’nin çok pahalı olması ve turist istilasının bu şekilde önünde geçilmesi.
Şehrin yüz bin dolaylarında bir nüfusu var ve güvenlik açısından korunaklı bir şehir.
Akşam şehirden ayrılırken bir halk konserine denk geliyoruz ve Bern’e şarkılar kulaklarımızdayken veda ediyoruz.
8 Eylül Europa Park-Freiburg
Bugün Freiburg yakınlarındaki Europa Park’a gidiyoruz.Burası methini duyduğumuz üzere Avrupa’nın en büyük tema parkı devasa bir alan içerisinde ülkelerin özelliklerine göre yapılmış ve ülke ülke dağıtılmış onlarca roller coaster,gondollar ve envai çeşit oyuncak.Ayrıca burada üç tanede otel bulunuyormuş.
Parka girerken birer adet harita veriliyor.Biz yinede akşam çıkışı ararken botanik bahçesinde kayboluyoruz.
Mercedes-Benz sponsorluğunda yapılmış yetmiş metre yüksekliğindeki roller coaster Silver Star ve tamamen ağaçtan yapılmış bir diğeri Wooden buranın en çok tercih edilen oyuncaklarından.
İnsan elbette çekiniyor.Ancak burada bu oyuncaklara on yaşındaki çocukların bile bindiğini görünce korkumuzu çabucak yeniyoruz.
Europa Park’a avrupanın çok çeşitli yerlerinden insanların geldiğini öğreniyoruz.Burası stratejik olarak avrupanın göbeği tabir edebileceğimiz bir konumda kurulmuş.
9-10 Eylül Venedik
9 Eylül günü uzun bir yolculukla geçiyor.Yalnız yol üzerinde aktarma yaptığımız Thun gölü kıyısındaki spiezden bahsetmeden geçemiyeceğim.Gardan dışarı göz gezdirmek için çıktığımızda Thun gölü manzarası karşısında adeta donduk kaldık mükemmel kelimesinin ağı bir kelime olduğunu her fırsatta kullanılmaması gereken bir kelime olduğunu düşünen biri olarak söyleyebilirim ki mükemmeldi.
Venedik’e vardığımızda odamıza çekilip,odamızda dinlenmekten başka bir şey yapamıyoruz.
Ertesi gün Venedik şehir merkezinde genel bir tur atıyoruz.İtalya’dan bahsetmek gerekirse yoğun bir göçe maruz kaldığını söyleyebilirim.Tam bir kaos hakim.Türkiye’ye en çok benzeyen ülke diyebiliriz.İtalya avrupanın genelinden bazı farklılıklar içermekte avrupanın genelinde görülen modernlik düzen ve eski binaların dahi restorasyondan geçirilerek modern bir görüntüye kavuşturulması burada yok.Özellikle Venedik sokaklarının ihtiyar bir görüntüsü var.Sanırım bu özelliklerinden dolayı Avrupalı turistlerin yoğun ilgisi altında.Bu kadar yoğunluk benim hoşuma gitmemişti sanırım ben tatil deyince biraz tenhalık arayanlardanım.
Venedik’de alabileceğiniz başlıca hediyelikler mevcut.Murano camından el yapımı çeşitli objeler var.17.yy. repitasyonu kuş tüyü kalemler satan pek çok dükkan var bende bunlardan alıyorum.Gene Venedik’de pek çok buraya özgü maskeler satan dükkanlar var.
Şehrin simgelerinden biri haline gelmiş Rialto köprüsünden geçiyoruz ve San Marco meydanını geziyoruz.Gene meydanda bulunan San Marco kilisesinin önünde epeyce uzun bir kuyruk var,içeri girişte erkeklerin dahi kolları örtmeleri için örtüler dağıtılıyor.Şapka takılmamasını zaten her kilisede olduğu gibi burdada istemiyorlar.
11-12 Eylül Floransa
Floransa’ya akşam saatlerinde varıyoruz.Otele eşyalarımızı bırakıp şehir merkezine dönüyoruz. Floransa Katedrali-Duomo ya da Santa Maria del Fiore-,Arno nehri üzerinde bulunan Ponte Vecchio köprüsü gibi şehrin simgelerine uğruyoruz.
Ponte Vecchio köprüsü üzerindeki birçok hediyelik eşya dükkanıyla kendine özgü bir yapıya sahip. Floransa’da görülebilecek pek çok müze var. Bunlardan en önemlisi, Michelangelo’nun 29 yaşındayken tek bir parça mermerden oyarak yaptığı ünlü Davut heykelini de içinde bulunduran Galleria dell’Academia.Görebileceğiniz bir başka galeri ise Galleria degli Uffizi. Uffizi’nin içini görmeye vaktiniz yoksa bile dışındaki heykellere mutlaka göz atın.Piazza della Signoria, Floransa’daki açık hava müzesi niteliğindeki meydanlardan biri. Heykelleri ağzınız açık kalarak incelemek için buraya da uğrayabilirsiniz.

Mutlaka uğranması gereken duomo yalnız şehrin değil İtalya’nın da Pisa kulesi ve Kollezyum’la birlikte simgesi olan bir eser.

Ertesi gün Duomo’nun içine giriyoruz ardından bir ayın yorgunluğuyla geç başlayabildiğimiz günü şehre hakim bir tepede Floransa manzarasıyla bitiriyoruz.

13-18 Eylül Roma

13 Eylül günü yolculukla geçiyor.Roma’ya vardığımızda ilk bulduğumuz Pizzeria’da pizza yiyip otelimize yerleşiyoruz.Roma’da ilk bahsetmem gereken şey Roma Pass bu belediyenin çıkardığı bir kart, bu kart sayesinde iki müzeye ücretsiz giriyorsunuz ve üç gün boyunca ücretsiz toplu taşımayı kullanıyorsunuz ancak söylemem gerekir ki bizim hesaplarımıza göre normalden daha pahalıya patlıyor Roma Pass size.O yüzden çok fazla konum değiştirmeyecekseniz Roma Pass almanızı tavsiye etmem.

Ertesi gün metroyla direkt olarak Vatikan’a gidiyoruz.Burası çok küçük bir ülke San Pietro Meydanı ve etrafındaki binalardan oluşuyor.Turistlerin uğrak noktaları Aziz Petrus Bazilikası, Sistine Şapeli ve Vatikan müzelerini geziyoruz.

Vatikan Müzeleri müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans’da inşa edilmiş, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir bina.

Vatikan’ın filmlerde görüldüğü gibi bir havası yok San Pİetro Meydanında duvarların dışına çıktığınızda çanta,saat satan bir sürü göçmen var.Vatikan’ın içi ve dışı turist akını içinde tam bir kaos halinde.

Ertesi gün Kollezyum,Panteon ve Aşk Çeşmesi (Fonta di Trevi) gibi Roma’nın simgelerini geziyoruz.

Fonta Di Trevi yani Trevi çeşmesi çok güzel bir yapı ancak çok kalabalık insanlar burada sırtları çeşmeye dönükken sağ elleriyle sol omuzları üstünden çeşmeye para atarlarsa tekrar Roma’ya geleceklerini düşünüyorlar.

Panteon saat beşten sonra kapatılıyor içine giremiyoruz diğer bir güne kalıyor.

Romanın dondurması meşhur hatta ilk olarak dondurmanın burada yapıldığı söyleniyor bizde araştırmalarımız sonucu Giolitti Dondurmacısının adını buluyoruz.Öncelikle Roma dondurmasını özel yapan başlıca sebep materyallerin doğal olması ve çok farklı çeşitte dondurmanın bulunması.Giolitti’de onlarca çeşit dondurma var.Ben dondurmacıya hangilerini tavsiye ediyorsa onlardan vermesini söylüyorum.İncirli,üzümlü ve bir çeşit kahveli veriyor.Burada dondurmanın üstüne ülkemizde ki gibi sos değil kremşanti benzeri bir krema koyuluyor ancak bu oldukça lezzetli bir krema.İtalyan ve genel olarak Avrupa mutfağıyla benim en çok gördüğüm lezzet farkı krema konusunda var sanırım bizim ülkemizde tatlının üstüne koyulan kaymak neyse onlarda kremada o ve gerçekten lezzetli örnekleri bulunuyor.Gerçekten çok çok lezzetli bir dondurma mutlaka denemenizi tavsiye ederim sırf İtalya’ya gitme sebebi olabilecek bir tat benim açımdan.

Dondurmalarmızı yerken hafif bir yağmur başlıyor, otelimize yollanıyoruz.

16 Eylül günü ilk durağımız dün giremediğimiz Panteon oluyor.İlk olarak Antik Roma'nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş bir yapı Panteon. Bu bina yapıldığı dönemden beri çok iyi korunmuş. Tarih boyunca hep kullanılmış.Hıristiyan kilisesi olarak kullanılan Panteon Roma'daki en eski betonarme kubbeli binaymış.Bu kadar geniş çaplı bir kubbenin betondan yapılması da o günün teknolojisiyle nasıl mümkün olmuş? Sorusunun hala sorulduğunu öğreniyoruz.

Panteon’dan sonra durağımız Villa Borghese oluyor.Burada Borghese ailesinden kalma yapılar ve dev bir yeşil alan var.Yeşilliğin içinde sıra sıra antik heykeller var.Roma’da gidilen klasik yerlerden sonra farklı bir yer Villa Borghese.Yeşil alanın bir ucundan Piazza del Popola’ya bakıyorsunuz.Burası bir meydan, İtalyancada piazza meydan demek.

Bir sonraki durağımız İspanyol merdivenleri oluyor.Burasıda yine yoğun bir turist akını altında açıkçası burayıda sadece görmüş oluyoruz çünkü sıkış tepiş.Ardından yemek yiyoruz ve son durağımız Giolitti Dondurmacısı oluyor.

Ertesi gün otelimizden çıktığımızda ilk durağımız Terme di Caracalla oluyor.Burası antik bir roma hamamı ancak devasa büyüklükte bir yer bizimde Roma’yla ilgili araştırmalarımızda ilgimizi çekiyor ve görmek istiyoruz.Bu devasa yapı iç kısmında moziklerle birlikte iyi şekilde kurulmuş altında ise su sarnıcı bulunuyor.Burasıda bir su deposu niteliğinde.Ardından buradan Piramide metro durağına kadar yürüyoruz burada da Gaius Cestius için yapılmış piramit mezarı görmeyi umut ediyoruz ancak piramitin etrafı brandalarla çevrilmiş ve tadilatta bu yüzden hayal kırıklığımna uğruyoruz.

Roma’da ki son durağımız güzel bir yemek için Bonci’nin Pizzeria’sına gidiyoruz.Burası Vatikan metro durağına yakın bir konumda bulunan tepside ev pizzaları yapan küçük bir dükkan.En önemli özelliği pizzalarının organik malzemelerden olması ve hamurunun on iki saat kadar mayalandırılması.Kurutulmuş domatesliden patatesliye kadar çok çeşitli pizzalar var biz burayı öğrendiğimiz Vedat Milor’un tavsiye ettiği patatesli kaşarlı pizzadan istiyoruz.Pizzanın yanındaysa organik meyve sularından birer tane alıyoruz.Burda herkes tepsiyle aldığı pizzasını dükkanın önünde ayakta dikilerek yiyor bizde hemen ortama uyum sağlıyoruz.Çok lezzetli bir pizza olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Tabiki en iyi pizza için Napoli’ye gitmeniz gerekmekte ancak burasının Roma’nın en iyi pizzacılarından biri olduğunu duyuyoruz ve Roma’da daha önce yediğimiz pizzalardan çok daha iyi.

Ertesi gün gezimizin bittiği gün sabah otelimizden ayrılıyoruz önce gara oradanda trenle havaalanına geçiyoruz.İçimizde büyük bir neşe var ülkemizi çok özlediğimizi iliklerimizde hissediyoruz.Sanırım ülkeye dönünce ilk işimiz annelerimizin yaptığı yemeklere saldırmak olacak…

Değişen Rota

İnterrail’ın en güzel yanlarından biri de rotayı kendiniz planlamanız ve istediğiniz gibi değitirebilmeniz.

Planladığımız rota:Barcelona-Marsilya-Lyon-Paris-Brüksel-Amsterdam-Hamburg-Berlin-Prag-Viyana-Münih-Zürih-Bern-Milano-Venedik-Floransa-Roma

Gerçekleştirdiğimiz rota: Barcelona-Marsilya-Cannes-Paris -Amsterdam -Berlin-Prag-Viyana-Budapeşte-Bratislava-Nürnberg-Freiburg-Basel-Bern -Venedik-Floransa-Roma

Nasıl yapmalı?

Öncelikle biz yola çıkmadan büyük kampçıların kullandığı birer sırt çantasıyla çıktık.Bu çantaların özelliği yağmur geçirmez oluşları ve çok çeşitli gözlerden oluşmaları ancak otelden otele geçecek insanlar için en ideali tekerlekli valizlere sahip olmak.Gün içerisinde ve örneğin trende pasaportunuz suyunuz gibi malzemeler için küçük birer sırt çantasıda taşınmalı.

Çanta oluştururken yanınıza çok fazla eşya almamaya çalışın.Yola çıkmadan bir kıyafet almaktansa onu yolda almak sizi o kıyafeti fazladan birkaç gün taşımaktan kurtarsa bile sizin için kar oluyor.

Kalacak yer konusunda Booking.com gibi çeşitli siteler mevcut.Bunun en ünlüsü ise booking bizi hiç kapıda bırakmadı.Sizde gideceğiniz yere önceden internet üzerinden rezervasyon yaparak rahat edebilirsiniz.

Eğer devamlı bir rehberiniz yoksa bu gibi bir yolculukta grubunuzda mutlaka iyi seviyede İngilizce bilen en az bir kişi olmalı.İngilizce Avrupa’nın her yerinde iletişim kurmanızı sağlıyor.

Teknoloji böyle bir geziyi çok daha kolay bir hale getirebiliyor.Öncelikle toplu taşımayı kullanacaksınız.Google maps size bu konuda oldukça yardım ediyor.Bir şehire vardığınızda yapacağınız ilk iki şey bir sonraki şehre olan biletinizi ayarlamak ve seferlere bakmak ikinci şey ise bir toplu taşıma bileti almak.Bu genellikle bir metro bileti oluyor Avrupa şehirlerinde genel olarak metroyla her yere ulaşabiliyorsunuz.

Seyahatinizi daha ekonomik geçirmek için otel rezervasyonlarınızı erken yapmak , biletlerinizi erken almak önemlidir.Ayrıca bir yemek yereken veya bir hediye alırken turistik bir yerden ziyade yerel halkın daha çok bulunduğu yerlerden almak hem ürünün kalitesini arttırır hem fiyatı düşürür.Ayrıca burada belirtmeliyim ki teknolojik ürün fiyatları Avrupa’da Türkiye’den pek de ucuz değil ayrıca dünya genelinde bulunan markalarda Türkiye’de ki şubeleriyle aynı fiyat ve çeşitlilikte o yüzden hediye alırken o şehre ve ülkeye özgü hediyeler almaya çalışmanızı tavsiye ederim.

Gideceğiniz şehirde görülmesi gereken yerlerle ilgili birkaç aplikasyon var.Biz Triposo’yu kullandık ve memnun kaldık.Triposo sayesinde harita üstünde rota çizmenizde kolaylaşıyor.Siz Tripadvisor gibi pek çok aplikasyonuda kullanabilirsiniz.Gene otel rezervasyonları ve uçak biletleri için Kayak,ucuz uçak bileti için Skyscanner kullanabileceğiniz web sayfaları ve akıllı telefon aplikasyonları.Ayrıca bir şehire geldiğinizde Tuorist İnformation ofisinden size bir harita vermelerini ve bir rota çizmelerini isteyebilirsiniz bunun size oldukça faydası olacaktır.

Biz pek çok ülkeyi peşi sıra gezdiğimiz için her ülkeden telefon hattı almak pek ekonomik değildi ancak İtalya’da aldık.Bu hem grup arkadaşlarınızla iletişiminizi kolaylaştırıyor hem cebinizde internet olmasını sağlıyor.

Bir başka dikkat etmeniz gereken mevzuda değerli eşyaların çalınması mevzusu pek çok ülke nispeten güvenli ancak Macaristan,İtalya gibi ülkelerdde dikkatli olmanız gerekiyor.Örneğin trende üç kişiyseniz üçünüzde aynı anda uyumamaya çalışın veya cüzdanınızı kolay alınabilecek ceplerinize koymayın.

Nereye gitmeli?

Öncelikle benim bir daha görmek isteyeceğim yerlerin başında İsviçre geliyor.Sadece İsviçre’ye arılmış bir hafta size çok büyük bir huzur katacaktır.Onun dışında birbirine yakın olan Prag,Viyana,Budapeşte turu çok keyif alacağınız bir tur olur.Hatta bunlara Viyana’ya bir saat mesafedeki Bratislava’yı da katarak hem dört ülke görmüş olursunuz ve çok hoş şehirler gezmiş olursunuz.

Bu yerlerin dışında beni en çok etkileyen yerlerden biride kuşkusuz Paris oldu.Paris günlerce gezmekten ve keşfetmekten bıkmayacağınız bir şehir.Paris’de çok farklı şeyler görebilirsiniz Avrupa’nın kültürünü solursunuz Louvre’da dünyayı ve sanatı daha da öğrenirsiniz.

Ancak Paris’e her ne kadar aşk şehri densede romantizm arayan biri için bir numaralı tavsiyem Prag.

İspanya,İtalya gene size hoş ve çok ilgi çekici mekanlar vadeden ülkeler.Ancak İtalya’da pek huzurlu bir tatil ortamı yok bunu söyleyebilirim daha çok sanat ve arkeolojiyle dolu.

Arcani

BeğenFavori PaylaşYorum yap
salihcln paylaştı.

Delonghi KG49 Kahve Öğütücü İncelemesi

Eğer sizinde çekirdek kahve içmek zevkiniz varsa ve ucuz ama kaliteli bir öğütücü istiyorsanız buyurun incelememize .
Dış görünüş olarak gayet şık , sade , mat kaplamasıyla her mutfağa yakışacak bir ürün. Boyutları itibarıyla küçük ama standart ev kullanımı için yeterli büyüklükte öğütücü haznesine sahip. Haznelerden bahsetmişken oradan devam edelim. Öğütme kısmı sağlam kırılmaz plastikten üretilmiş. Cam olmasını tercih ederdim ama ısıya maruz kalmayan bir parça olduğu için sağlığa zararlı olduğunu düşünmüyorum. Kapak kısmı ve öğütücü kısmı çıkarılabilir yapıda aynı zamanda yıkanabilir.Yıkama konusunda bir uyarım olacak , öğütücünün alt kısmındaki motora bağlama aparatının aralarında yıkama sırasında su ve deterjan kalabiliyor. Bunları o kısımdan uzaklaştırmak için , içine bir miktar su koyup bir süre bekletmekte fayda var. Kablosu yeterli uzunlukta ve istendiğinde aletin alt kısmına sarabilme imkanımız var.
Şimdi de performans kısmına geçelim. Coarse, medium ve fine olmak üzere üç farklı çekirdek öğütme boyutu ve 2-12 arasında fincan sayısı ayarına sahibiz. Koyduğumuz kahve miktarına göre dönen halka şeklindeki fincan ayarından ayarlama yaptıktan sonra kapağın üstündeki başlatma butonuna basılı tutarak öğütme işlemine başlıyoruz. Kahve büyüklüğü ayari ise bizim basılı tutma süremizle değişiyor ve hangi boyuta geldiğimizi kırmızı ışıklar yardımıyla anlıyoruz. Basılı tutma süremiz boyunca, kalından inceye doğru coarse, medium ve fine ayarlarına zamanla geliyoruz. Burada merak edilebilecek konu olan Türk kahvesi öğütmeye değineyim.
Bunu bir örnekle anlatayım, bu şekilde anlaşılması daha kolay olacaktır. Elimizde 2 fincanlık Türk kahvesi çekirdeği varken, aletin fincan ayarını 4’e getirip, çekme işlemini fine’a kadar yapıp bir süre de bu ayarda çekmeye devam edersek istediğimiz incelikte Türk kahvesi elde edebiliyoruz. Eğer bu şekilde de istediğimiz inceliği elde edemezsek, aynı işlemi tekrar etmemiz iyi olacaktır.
Kahve öğütmenin yanında, keten tohumundan rezeneye kadar farklı baharatları ve çekirdekleri de öğütebiliyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken konu, rezene gibi yoğun kokulu baharatların kokuları ne kadar yıkasakta bir kaç gün öğütme haznesinde kalıyor. Ayrıca özellikle daha yağlı kahvelerde ( genelde tropik bölge kahveleri ) öğütme haznesi ve kapak aşırı derecede yağlanmakta bu yüzden yıkamak zorunluluk haline gelmekte.
Çalışma esnasında motor fazla ses çıkarmıyor hatta haznede dönen kahve çekirdeklerinin sesi çoğu zaman daha çok duyuluyor. Sessiz olmasının yaninda titreşim de çok az.
Sonuç olarak fiyatına (79 TL ) göre gayet kullanışlı, iyi performanslı bir ürün ve kullandığım bir ay içinde üründen gayet memnun kaldım.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 11

Delonghi ICM 2.B Filtre Kahve Makinası İncelemesi

Kutu içeriğinden gelen plastik filtre opsiyonlu.Plastik filtre peki ne işe yarar derseniz kağıt filtre satın almanıza gerek kalmıyor her seferinde yıka yıka geri kullan. Fakat ben kağıt filtre kullanınca tadının daha güzel olduğunu düşündüğüm ve plastiğin sıcaklık sonrasında pek hoş olmayacağı varsayımı veya takıntısı ile kağıt filtre kullanıyorum.

Kağıt filtre de önerim büyük boy kullanmanız. 1x4lükler güzel fakat onu da kenarından katlamanız lazım aşağıda ki videoda gösterdim onu.

Açma kapa tuşu bulunmakta ve tuşa bastığınız anda çalışıyor, bu bakımdan hazırda sürekli beklemediği için fişten çekmeye pek gerek duymadım aldığımdan bu yana.

Makinanın su seviyesi görme penceresi epey işe yarıyor fakat orada söylediği kadar bardak kahve asla çıkmıyor. Büyük ihtimalle benim kupalar büyük veya firma bu hesabı yaparken türk kahvesi fincanı ile filan kahve içeriz zannetmişte olabilir. Ama alışınca o kadarda zor gelmiyor aslında bir şekilde hallediliyor.
Tamamen doldurunca 6-7 kupa kahve çıkıyor .

Damlama önleme sistemi bana göre güzel fakat 2-3 kere çalışma sistemini öğrenene kadar damlatıyorsunuz. Eğer sonrasında cam sürahiyi yavaş çekerseniz damlamıyor gerçekten.

Sıcak tutma tepsisi ile beklentimden iyi çalışıyor. Ortalama olarak 35-40 dakika arasında kahve hale içilebilir sıcaklıktaydı.

Tamamen su ile doldurursak 8-12 dakika sürüyor ama yarıda çekip kahvemizi doldurup devam etmesi için bırakabiliriz.

Fiyat olarak 75 TL’ye satın aldım ama internette 60-70 fiyat aralığında bulunabiliyor.

Eksi yanları:
-Piano black gibi olan dış plastiği hızlı çiziliyor.
-Sürahinin içinde kalan son kalan kahveyi bardağa doldururken kapak açıldığı için hafif bir el yanması oluyor, orayı klikli yapabilirlermiş.
-Sürahisinden kahveyi bardağa doldurmayı bıraktığımız zaman genelde bir kaç damla dökülüyor, sürahi ağızı biraz daha farklı olabilirdi.

İlgili videolar:
Kağıt filtre katlanması nasıl yapılır.
https://www.youtube.com/watch?v=0CmKzph32_U
Kahve dolumu videosu.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 18
salihcln paylaştı.

Turkcell TV+ IPTV

Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz günlerde Superonline müşteri hizmetlerinden bir bayan beni arayarak Turkcell TV+ IPTV hakkında bilgi verdi. Tahmin ettiğiniz gibi ürünün ne kadar mükemmel, ne kadar gelişmiş olduğu konusunda anlatılanlardan sonra faturamda ve internet bağlantımda hiç bir şeyin değişmeyeceğini; 2 yıl taahhüt karşılığında Turkcell TV+ ‘ı ücretsiz kullanabileceğimden bahsetti. Superonline’ın hizmetinden memnun olduğum için olumlu yanıt verdim. Tek şartım vardı; “Abonelik ile birlikte verilen Huawei router dışında TP-Link marka başka bir router kullanıyorum. Bu router’ı kullanmaya devam etmek istiyorum” dedim. Telefondaki bayan “Tabii ki kullanabilirsiniz, router üzerinde ethernet kablosu takacak boş port olsun yeter” şeklinde cevap verdi. Yayınları internet üzerinden izleyebilecek, ayrıca bağlantı hızımı ve kotamı etkilemeyecekmiş. Kaydımı aldı ve teknik ekiplerini yönlendirdi.

Ekip cumartesi günü akşam 17:30’da geldi. Superonline’ın Huawei marka router’ı sordular. O router’ı kullanmadığımı, kendi aldığım ve daha çok özelliği olan TP-Link Archer C7 ‘yi kullandığımı söyledim. Ekipteki arkadaşlar anlayışlı insanlarmış olmaz demediler. Deneyelim bakalım diyerek cihaz kurulumuna başladılar. Onlarda ilk defa abonelik ile birlikte verilen cihaz dışında bir router’a bağlantı yapacaklarmış.

Kutuyu açtık. Turkcell TV+ cihazı siyah renkli, kare şeklinde bir kutu. Önünde güç düğmesi, 1 adet USB port ve kumanda için infrared alıcı var. Arka kısmında güç girişi, ethernet portu, USB portu, HDMI girişi, optik ses çıkışı ve analog video girişleri mevcut. USB portları 2.0 standardında, ethernet portu ise 100 Mbps hızında. Kutu içinden güç adaptörü, uzaktan kumanda, ethernet kablosu ve Scart-Lale çevirici kablo çıkıyor.

Uzaktan kumandası ilgi çekiyor. Beyaz renkli ve alt yüzünde de Türkçe destekli klavyesi var. İleride Smart TV gibi uygulamalarında geleceğini öğrendim; o yüzden bu tip bir kumanda seçmişler.

Turkcell TV+ IPTV kutusunu benim TP-Link Archer C7 router’a bağlayıp güç düğmesine bastık. İlk açılış 2-3 dakika sürüyor; sonrasında kumanda düğmesine basar basmaz açılıyor. Cihazın gücünü keserseniz yine ilk açılışı 2-3 dakika sürüyor. Cihaz açılınca internet bağlantısını kurdu, firmware güncellemesi varmış; indirip kurulumu yaptı. Buraya kadar sorun yok, fakat buradan ileriye gidemedik. Şifre ekranı bir türlü gelmedi. Kuruluma gelen teknik ekipteki arkadaş “Ben bir Superonline’dan destek alayım.” diyerek cep telefonundan bir numara çevirdi; sesi de hoparlöre verdi. Telefondaki destek personeline “Müşterimiz kendi router’ını kurmuş, IPTV cihazını nasıl kurabiliriz?” şeklinde soru sordu. Aldığımız cevap aynen şu oldu: “Bizim cihazımız dışında başka bir router kullanımı yasaktır. Teknik servis olarak hizmet verdiğiniz yerde bu tür bir uygulama gördüğünüzde, kullanıcının router’ını iptal ederek Superonline’ın router’ını çalıştırmalısınız. Buna göz yuman teknik servislere para cezası uygulanır. Farklı router’lar bizim tanımladığımız VLAN’lara zarar veriyor, bu yüzden kullanımı yasaktır.” Yani sonuç olarak Turkcell TV+ ‘ı kullanmak için abonelik ile birlikte verilen dandik Huawei router’a ihtiyacınız var. Enayi gibi Superonline’a kendimi ihbar ettiğim için dolabın derinliklerinden Huawei router’ı buldum. Turkcell TV+ ‘ı takar takmaz şifre ekranı açıldı. Şifre almak için 0532 755 22 22 ‘ye SIFRE yazıp mesaj atıyorsunuz. Hemen size şifreniz geliyor. Bu şifre ile admin olarak cihazı açabiliyorsunuz. Abone olduğunuz pakete göre farklı sayıda profil (kullanıcı) yaratmanız mümkün. Bana gelen Ev paketinde en fazla 2 profil oluşturabiliyorum.

Kanal sayısı henüz çok fazla değil. Ulusal kanallar mevcut. Discovery yok, National Geographic var. 6 adet Sinema kanalı var. Bunların kaliteli filmler oynatan 3 tanesi için ek paket satın almanız gerekiyor. HD kanal sayısı da fazla değil. Zaman içerisinde güncellenecek ve sayıları artacakmış. Görüntü kalitesi kanala göre değişiyor. Bazı kanallar çok net ve kaliteli görüntü verirken bazı kanallar sanki fazla sıkıştırılıp gönderiliyormuş gibi geliyor. Böyle olduğunda renklerde solgunluk fark ediliyor. Tam kanal listesini internet sayfalarında bulabilirsiniz.
Yayını durdurup geri alabiliyorsunuz. Yine abone olduğunuz pakete göre yayını kaydedebiliyorsunuz. Ev paketinde en fazla 50 saat kayıt yapılıyor. Yeri gelmişken belirteyim, cihaz içinde sabit disk yok. Kayıtları bulut üzerinde yapıyor. Seyretmek istediğinizde ise bulut üzerinden oynatıyor.

Yayın akışını gösteren başarılı bir rehberi var. Ben çok beğendim, gayet anlaşılır ve hızlı. Kanal geçişleri Digitürk’ten hızlı. Genel olarak cihazın tepkisi de hızlı, o konuda sıkıntı yok diyebilirim. Rehber de seyretmek istediğiniz filmleri seçip hatırlatma ekleyebiliyorsunuz. Beğendiğiniz filmleri favorilerinize eklemeniz mümkün. Bu filmlerin bilgilerini kullanarak Turkcell TV+ size film önerebiliyor. Bunları My TV ekranından yönetebiliyorsunuz.

Market başlığından film veya ek paketler alabiliyorsunuz. Burada bulunan filmlerden yakın tarihli olanları ve dizileri seyretmek için plus abonesi olmanız gerekiyor.

Sosyal ağlar ekranından seyrettiğiniz filmin adını facebook veya twitter’da paylaşabiliyorsunuz. Bunun için turkcelltvplus.com.tr adresine login olup facebook ve twitter hesabınızı Turkcell TV+ ile ilişkilendirmeniz gerekiyor. Ben bu işlemi yaparken son adımda ekrana “İlk paylaşım ücretlidir. Sonraki paylaşımlarda para alınmaz” diye bir uyarı geldi. Seyrettiğim filmin adını facebook’da paylaşmak için para vermek hoşuma gitmediği için herhangi bir sosyal ağ ilişkilendirmesi yapmadım. Ne kadar bir ücret kesileceği de belirtilmemiş; çok saçma bir uygulama yapmışlar. Yeri gelmişken turkcelltvplus.com.tr sayfalarından da birçok işlem yapılabiliyor. Siteye girerken web tv adlı bir uzantı kurulması gerekiyor. Maalesef bu yazılımın Mac sürümü olmadığı için Mac OSX işlemi sistemi üzerinden sayfaya girilemiyor.

Medya Oynatıcı başlığı altından, USB portlara takılan disklerde bulunan filmleri oynatabiliyorsunuz. Resim, Müzik yanında MKV ve altyazı desteği var. Altyazı dosyaları ANSI değilse Türkçe harfler bozuk çıkıyor. Medya oynatıcı piyasada satılanların arasında ortalamanın altında kalıyor. DTS veya passthrough özelliği yok. Ağ üzerinden NAS cihazına bağlanma veya ağ üzerinden video oynatma özellikleri yok. Kullandığım exFat formatlı usb diski görmedi. NTFS ‘de sorun yok. 8 Gb boyutlu bir mkv dosyasını takılmadan oynattı.

Ayarlar altında çok fazla bir seçenek yok. Cihazın ağ ayarlarını göremiyorsunuz. Varsayılan olarak çıkışı 720p geliyor. 1080’e almanızı öneririm.

Filmleri Google Play Store’dan indirebileceğiniz Turkcell TV+ uygulaması üzerinden de seyredebiliyorsunuz. Mobil cihazınızdan My TV ‘ye eklediğiniz filmleri daha sonra evdeki cihazınızdan da seyretmeniz mümkün. Digiturk dilediğin yerde uygulamasından daha kullanışlı geldi.

Özetlersem; Turkcell TV+ hizmetini parasız olduğu için kullanıyorum. Ücretli olsaydı şu an için Digiturk daha ağır basardı. Cihazın ekran geçişi Digiturk’un DvDigi ekranlarından çok daha hızlı. Ev paketi için yeterli kanalı yok ve yayın kalitesinin biraz daha artması gerek diye düşünüyorum. WiFi özelliği olmadığı için televizyonunuzun yanına ethernet kablosu çekmeniz veya powerline ürünlerinden kullanmanız gerekiyor.

Başta değinmiştim; müşteri hizmetlerinden arayan bayan internet bağlantımda hiç bir şey değişmeyecek demişti diye. Ertesi gün Superonline Online Hizmetler sayfasından kota bilgilerimi kontrol ettim. Turkcell TV+ öncesi 20 Mbps, 100 GB A.K.K. için 69 TL ödüyordum. Mevcut internet bağlantı paketimi, 3’ü Bir Yerde paketi ile değiştirip hızımı 25 Mbps, A.K.K. kotamı ise 75 GB olarak değiştirmişler. Bunun içinde 69 TL yerine 59 TL ödeyecekmişim. 150 GB A.K.K. istersem 69 TL ödemem gerekiyormuş.

Superonline’ın Huawei router’ı yerine kendi aldığım TP-Link Archer C7 router ne oldu peki? Meraklılar için biraz değineyim. Superonline kullanıcı adı ve şifrenizi biliyorsanız; birde router’ınızı MAC klonlamayı destekliyorsa internete bağlanmak için kendi router’ınızı kullanabilirsiniz. Gerekli ayarları yaptıktan sonra Superonline’dan gelen ethernet kablosunu router’ınızın WAN portuna takmanız yeterli. Ben bu şekilde kullanıyordum. Şu anda Huawei router’ı da kullanmam gerektiği için Superonline’dan gelen kabloyu Huawei router’ın (Huawei LAN IP 192.168.0.1)WAN portuna taktım. Huawei’nin DHCP özelliğini kapattım. Huawei’nin LAN portlarından birini ise TP-Link’in WAN portuna bağladım. TP-Link’in WAN IP adresini statik olarak 192.168.0.2 ayarladım. TP-Link’de DHCP özelliğini aktif ettim. Kısaca ev ağı TP-Link üzerinde işliyor, internet ise Huawei üzerinden geçiyor. Bu yüzden mevcut port yönlendirmelerinizi de değiştirmeniz gerek. İşin angarya kısmı burada başlıyor. Mesela ev dışından bilgisayarıma uzak masaüstü bağlantısı yapmak için ilk önce Huawei router’ın portunu, TP-Link’e; ardından TP-Link’in portunu bilgisayarın 3389 portuna yönlendirmem gerekti. Angarya olmayan yöntem ise @cculha arkadaşımızdan geldi. Onun tavsiyesine uyup Huawei üzerinde DMZ' yi açıp IP olarak TP-Link'in WAN IP'sini girince eski yönlendirmeler aynen çalışmaya devam etti. Sıkıcı bir başka nokta ise masa üzerinde bir router daha yer kaplamaya başladı.

Bahsettiğim yönlendirmeleri yaparken Huawei router üzerinde benim yaptıklarımın dışında bir port yönlendirmesi olduğu ve IP adresinin Turkcell TV+ cihazı olduğu gördüm. Aynı yönlendirmeyi TP-Link router üzerinde yaparsam çalışabilir diye düşünüyorum. Bunu da deneyip daha sonra bilgi vereceğim.

Sorularınız olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım. İyi günler diliyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 99

Delonghi Pixie Carmine Kapsül Kahve Makinası

Delonghi Pixie Carmine Kapsül kahve makinası

-Avusturya sitesinde ki tam anlamı ile elimde ki model.
http://www.nespresso.com/at/de/product/kaffeemaschine-pixie-carmine

-Aynı sistemi kullanan aynı fabrika çıkışlı makine olduğunu öğrendiğim fakat üzerinde benimkinde olduğu Nespresso yazmasına rağmen herhangi bir marka ibaresi bulamadığım makina.
http://www.nespresso.com/#/tr/tr/coffee_machines/selecteur_gamme/machines-pixie

+Delonghi Pixie Carmine Kapsüllü Kahve Makinası Teknik Özellikleri
+Ağırlık olarak 3 KG. Her gün yanımda gezdirmediğim için pek sorun değil. Sadece kargo parası verirken biraz sorun çıkıyor o kadar.
+0.7lt su haznesi var.
+14 kapsüllük haznesi var fakat markadan markaya değişiyor bu kapsüllerin sayısı.
+Otomatik güç kesilme özelliği var ki en önemlisi bu benim için. 9 dakika sonra otomatik güç kesimi.
+İki ayarlı kahve boyu seçme özelliği.
+** 19 bar. basınç.
+25-35 sn içinde ısınma.

Makine hakkında direk olarak bilgi verecek olursam

Üstünde toplamda üç buton bulunmakta bunlardan biri açma kapa işlevi görüyor.
Diğer iki buton ise birisi espresso için 40 ml öbürü lungo için 110 ml kahve çıkartıyor.

Bundan önce denedim makinaları da düşünerek en direk yorumum kahveyi sıcak verebilen bir makina. Tschibo da soğuk olma sorunu yaşamıştım.
Makina lungo modunda 110ml ile epey tatmin edici sonuç veriyor sabah kahvaltı kahvesi için iyi bir tercih bu bakımdan. Fakat filtre kahve gibi ağız dolusu içim beklememek lazım.

Makina için eskiden Nespresso tek yetkili kapsül yapım firması iken 2012 yılında patentlerin koruması bitince ( ki patentler sadece 10 yıl için koruma alabilmişti ) bir çok firma Nespresso makinaları için bu kapsüllerden üretmeye başladı. Fakat sıkıntılı kısım burada Türkiye’de başlıyor çünkü Nespresso bile tam anlamı ile pazara girmediği için ortalıkta çok fazla kahve kapsülü bulunmamakta. Fakat ben yine de bir çok firmanın yakında Türkiye de pazara gireceğini düşünerek bulunduğum ülkede epeyce bir araştırma yaptım fakat yinede fiyatlar ağız bükücü bir durumda.

Kapsül doldurma olayınıda metal kapsül olsun eski kapsüllerin kullanımı olsun bir kaç denemem sonucunda pek hoşlanmadım. Belkide bunun sebebi çocukluktan başlayan taze Güney Amerika kahvesi alışkanlığım olabilir.

Makinanın artı yönleri olarak hazır pratik kahve ve ucuz fiyattan bahsetmem lazım fakat bu bahsedeceğim durum biraz bulunduğum ülke ile alakalı. Çünkü kahve kapsül fiyatları bulunduğum ülkede epeyce ucuz. aşığada küçük bir tablo ile bunu açıklayacak olursam:

Nespresso Türkiye fiyatı 10 kapsül 18TL en ucuz paket
Nespresso Avusturya fiyatı 10 kapsül 10-11TL en ucuz paket

Nespresso harici markalar: Ortalama olarak Avusturya sınırları içinde 10lu paketlerde 3-6TL bandında bulunmakta. Tat olarak çoğu benzer tada sahip sadece Nespresso’nun pahalı segmentte bulunan üst fiyat aralığında ki kapsülleri ayırt edici bir tat sunuyor fakat kapsüllü bir makinada öyle bir tadın anlamını görmüyorum çünkü çok yapay kalıyor.

Neredeyse ekonomik verilere girmiş iken biraz çıkayım daha sonra çok kafa yoracağım zaten. Neden Nespresso makinası aldığımdan bahsedeyim böylece niçin alınması gereklı yada niçin alınmamalı sorularının yanıtları ortaya çıksın.

Neden Nespresso makinası almalıyım?
Eğer ki hafta bir kaç kere kahve içiyorsak bu makina tam size göre.
Elimde fazla nakit yok ve taksit ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız bu makina tam size göre.
Kahve bayatlaması durumunu hiç sevmiyorum diyorsanız yine tam size göre bir makina bu.

Neden Nespresso makinası almamalıyım?
Çünkü ben sürekli kahve içiyorum. Günde iki bardak yada daha fazla.
Sürekli misafirim var ve onlarada kahve ikram etmek isterim. Her kahve ortalama 45 saniye alıyor ve kahve kapsülü yerleştirme çıkarma ile hep birlikte kahve içme durumu 3+ üzeri misafir de biraz zor olur.
Türkiye de yaşıyorum ve aşağıda ki ekonomik veri tablosunu okudum, mantıklı gelmedi bu yatırım diyorsanız bence bu makinayı almayın.

Peki ben neden bu kahve makinasını aldım??

Günde ikiden fazla kahve içiyorum, fakat yılın sadece 6 ayı bulunduğum yerde ki evi kullanım alışkanlığım var.
Fakat yukarıda ki nedenlerden daha önemli olan bir nedenim var:
Bulunduğum ülkede taksitle alış veriş yapmak gibi bir kültür yok. Eğer elinizde nakit olarak o para yoksa, paranızın yettiği makinayı alırsınız. Çünkü ay sonunda yada gelecek ay sıkıntıya girmek gibi bir hareketin anlamı yoktur. Ayağını yorganına göre uzat atasözünün bire bir uygulandığı bir ülkede olmanın olayı budur.

Aşağıda ortalama bir ekonomik liste hazırladım. Bunların sonucunda düzenli yaşam yerim olan Türkiye de ki evime Nespresso makinası almamaya karar verdim. Onun yerine Krups tam otomatik espresso makinası alacağım sanırım. Kahve öğütücü içinde olduğu için daha rahat olur diye. Tabi ekonomik olarak daha ucuza ve daha kaliteli kahve içimi için.

Makina ne kadar peki?
Türkiyede makina 550-625TL arasında dolaşıyor.
Ben ise makinayı 300TL’ye almıştım. Türkiye de ki bu fiyat farkını bir türlü anlayamayacağım.

İki kişilik çekirdek aile
Günlük 2 kapsül
Haftalık 14 kapsül
Aylık 56 kapsül
Yıllık 700 kapsül

Türkiye de Nespresso 10 kapsüllük pakette en ucuzu 17.15 kuruş
Kapsül başına ücret 1TL 70Kuruş

1.200TL yıl sonunda kahveye harcadığınız tutar.

5 sene sonunda 6.000 TL harcama yapılmış olunuyor.

*Kapsüllerde ki ortalama fiyat artışları ve içilmediği günlerde ki devirler ile aşağı yukarı bu rakamları elde ettim.

Eğer ki normal bir kahve öğütücülü makina alsam:

1200-1600 TL makina.

Yılda ortalama 300 TL çekirdek kahve

5 Yılın sonunda 3000-4000TL

Bence öğütücülü bir kahve makinası Türkiye şartlarında daha mantıklı.

Not: Bütün verileri kendi hesaplamalarım ve alışkanlıklarım üzerine.

Düzeltme: Unutmuşum makina epey sesli, uykucu hamile kedimi bile uyandırıyor. Ama bir öğütücülü makina sesi yok.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 12
  • Erdem Ç. @rockerdem

    İnceleme güzel ama (hele inceleme yazarken) Türkçe'ye lütfen biraz dikkat. 😉
    "-Avusturya sitesindeki tam anlamı ile elimdeki model."

  • Hakan Başar AKSAN @hba

    Dolce gustonun nestea kapsülleri gelse Türkiye'ye on numara bir iş olacak ama.

  • Scarface76 @scarface76

    ayni makineyi bende yaklasik 2 senedir kullaniyorum. dubaide ki nespresso magazisindan aldim. ancak benimkinin markasi nespresso. ve yaninda resmini goreceginiz sutten kopuk yapma makinesinide aldim. bu makine sayesinde bildiginiz sutlu nescafe yapilabildigi gibi kopuk yaparak cappuccino da yapilabiliyor. ve yine ayni makine ile ister sicak ister soguk kopuk elde edilerek degisik alternatifler uretilebiliyor. birde kapsul sistemi pahali gelirse sayet bosalan kapsulleri atmayip hazir kahve ile icini doldurup aluminyum folyo ile kaplayarak kullanabiliyorsunuz. bununla ilgili gerekli videolar mevcut. acikcasi ilk baslarda espressonun tadina alismak zor gelmisti, turk kahvesinin yerini tutmuyordu ancak suan keyif alrak iciyorum. imkani olanlar alabilir bence.

Marshall Major Kulak üstü Kulaklık

Bu kulaklık için belirtilmesi gereken en önemli nokta garanti kapsamı. Toplam 3 kere sıfırı ile değişim yaptırdım. Aztek firması sağolsun hiç bir değişimimde beni zorlamadı ve sadece 5 dakikalık bir müzik keyfime ara verdirdiler.

Kulaklık yapısı itibari ile ortalama kulak yapısına sahip insaları çok iyi oturuyor fakat 5-6 saat kullanımdan sonra kulakta ki kıkırdak doku da uzun süreli denilebilecek 1 saat kadar ağrı yapmaktadır. Kulağı genel olarak fazla terletmemektedir.

Ses kalitesi hakkında, dinlediğim şarkılar da ki bir çok farklı müzik aletinin olduğunu yada düşük değerlerde ki müzik aletlerini bu kulaklık ile dinledikten sonra fark ettim. R&B için bahsedecek olursam Beats de ki performansı beklemeyin derim. Fakat yinede tatmin ediyor. Asıl tatmin etme kısmını rock, blues özellikle caz da veriyor. Benim için özel alan olan Almanya minimal tekno kısmında da tatmin ettiğini söyleyebilirim.

Görünüş bakımından ilk aldığım zamanlarda daha az piyasada olduğu için insanların aşırı derecede dikkatini çekiyordu şimdiler de ise çok mutluyum ki daha az dikkat çekiyor. Tasarım konusunda efsanevi bir duruşu var benim için. İç kısımda ki imza olsun dışta ki malzeme kullanımı ile retro havası gerçekten kaliteli olduğunu gösteriyor. Kablosu kolay kolay kırılmıyor toplamda 100cm lik bir kablo olmasıda uzun bakımından rahat ettiriyor.

Eksi yanları olarak dışta ki boyasının çabuk bir şekilde çizildiğini deneyimlediğim için bez taşıma torbası şart.
Mikrofonu bana epey kötü geliyor. Cızırtı olduğunu da belirtmem gerek.
Yanında verilen jak ve '' L '' şeklinde ki apart da kullanım alanını genişletip üçüncü parti üretilen kalitesiz malzemeleri almaktan kurtarıyor. Gelen bu aparatlar da deri ile kaplı olduğunu belirtmem gerek.Fakat '' L '' aparatı 2014 itibari ile verilmiyor gibi bu eksi bir yön.
Son olarak taç kısmında ki ve kulaklık yanaklarında ki deri muhteşem derece de kaliteli, uzun zamandır kesin bu deri gider diye bekliyordum fakat hala ilk gün ki gibi.

Değiştirme sebeplerim tamamen kişisel olarak en ufacık cızırtı yada ses bozukluğu hissetmemden dolayıdır. Yaklaşık olarak 2000 ile 3000 saat arasında müzik dinlemeden sonra ki deneyimlerim bu şekilde oldu.

Fiyat:
Aldığım dönem 280 TL'ye Teknosadan almıştım. 29 Mayıs 2014 itibari ile Teknosa 359 TL fiyatı vererek beni kar ettirdi. Fakat hepsiburada da şuanda ki bir indirim ile 300TL ye alınabilir. Ama herkese önerim garanti bakımından ulaşımınızın kolay olduğu bir yerden alın çünkü bu kadar fiyata alınan bir ürünün bozulması insanı epey bir üzer diye düşünüyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 8
  • Obi Van Koyvergitsinabi @pressstartjunkie

    Şahane bir inceleme olmuş. Kulaklıklar yoğun müzik dinleyenler için çabuk tükenen ekipmanlar aslında. 200liralık fiyatlara aldığınız sennheiser'larınızın başına büyük bir şey geldiğinde çöpe atın diyorlar. Dolayısıyla bizim memlekette bu konuda birincil elden kullanıcı yorumu çok daha değerli. Sırf arkasındaki firma desteğinden dolayı bile alınabilirmiş Marshall'lar. Gerçi mesleği ses mühendisliği olan biri olarak ben çok sevememiştim, çünkü genel amaçtan ziyade biraz tek yönlü bir kulaklık gibi gelmişti, belliı frekansları fazla lezzetliydi. @salihcln o konuya da değinmiş zaten, teşekkür ediyorum, ilk fırsatta bu gözle tekrar dinleyeceğim..

  • Galaksi Taksi @myownkaos

    marshall kulaklıklarda kullanılan driverlar oldukça kalitesiz. 500 liranın altında kalınca saydam sese sahip kendini vermeyen kulaklık almak oldukça zor.

  • Dorukhan Aydın @shockerpawn

    Bende de var bu kulaklık. Yan kısımlarındaki kulaklığın boyunu ayarladığımız kısımlar çatlamaya oldukça müsait. Kulaklığı bu sebeple 2 kere garantiye verdim her seferinde çatladı. Bu bakımdan biraz hassas olduğunu belirtmek isterim.

  • Sertaç Aygün @sertacaygun

    Empedans, sürücü boyutu, frekans aralığı gibi önemli teknik verilere yer vermemişsiniz. Çok çok çok çok büyük bir eksik bu.

    Gel gelelim; Marshall bilindiği üzere rock konserlerinde içi boş olsa bile kabinlerin sahneye doldurduğu nostaljik amfi ve kabin üreticisi. Bu kulaklıkla rock dinlenir, metal dinlenir.

    Sokakta kullanmak için bence uygun değil, o da eksik dediğim empedans yüzünden. Bir de sokakta yıpratmanın anlamı yok. Millet "b" logosuna bakıyor "eaaabi biitz yea" diye.

salihcln paylaştı.

Belkin USB 3.0 4 Bağlantı Noktalı Hub

Uzun zamandır macbook air için usb 3.0 çoklayıcı arıyordum. Nihayet istediğim gibi macbook air in yanina yakişacak bir tane buldum..piyasa da çok fazla usb 3.0 çoklayıcı yok..olanlar da oyuncak gibi ve kalite sıfır diyebilirim..bu ürün onlardan değil kesinlikle..

Apple store tr de ürün şu anda satişta..Daha önce ürün stokta yoktu ve gönderim zamanı olarak 4-6 hafta diyordu.. Stokta var yazısını görür görmez aldım.. 3-4 haftadır da kullanmaktayım...

Gerçekten çok şık ve sağlam bir ürün olduğunu fotoğraflardan bile anlayabilirsiniz..
Merak edenler olabilir...Adabtörsüz de çalışıyor..

Bence ürünün tek eksi tarafı ipad i şarj edememesi..mac kullananlar bilir.. ipadi normalde
direk mac e bağlarsanız şarj olur.. Ama çoklayıcı, adaptör olmasına rağmen ipadi şarj edemiyor..

Ben bu volt amper işlerinden pek anlamam..o yüzden yorum yapmak istemiyorum..bilenler alta yorum yazarlarsa ben de öğrenmiş olurum neden ipadi şarj edemediğini . ???

not : iphone u şarj etmesinde sorun yok.

Beğendiğim bir ürün..Eminim benim gibi macbook air in 2 adet usb 3.0 in yeterli gelmediği ve usb 3.0 a usb 2.0 çoklayıcı takmak istemeyenler vardır diye paylaşmak istedim..

Son olarak tabii ki usb 3.0 ın bir bedeli var..fiyat 169 tl..

http://store.apple.com/tr/product/HD988Z/A/belkin-usb-30-4-ba%C4%9Flant%C4%B1-noktal%C4%B1-hub?fnode=51

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 8
salihcln paylaştı.

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampı

Herkese Merhaba

Son yıllarda ülkemizde çeşitli ülkeleri gezmek,görmek ve kültürel etkileşimde bulunmak amaçlı bir çok farklı gezi yöntemi yaygın hale gelmeye başladı.
Bu yöntemleri hatırlayacak olursak work and travel,interrail,interbus ve daha çok devlet destekli ve eğitim öğretim amacı güdülen ama pratikte yine tatil gibi algılanan erasmus bulunmakta.Tüm bu yöntemlerin çoğunu artık bilmeyen kalmadı fakat herkes bu yöntemleri gerçekleştiremiyor.
Neden?
Erasmus ve work and travel için öğrenci olma koşulu,interrail için öğrenci olmayanların çok yüksek bilet fiyatı ödemesi ve yine interrail ve interbus ile gezi planı yapan arkadaşların uzun ve yorucu yolculuk sürelerinden çekinmesi gibi bir çok problem mevcut.

Bu gün tüm bunlardan farklı,kesinlikle ve kesinlikle çok daha ucuz,büyük-küçük-öğrenci-sivil farkı gözetmeyen ve tek başına olduğu için üstteki yöntemleri yapmaya çekinenlerin de rahatlıkla yapabileceği bir yöntemden bahsediyorum.
ULUSLARARASI GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA KAMPI

Uluslar arası gönüllü çalışma kampı nedir?

Dünyanın çeşitli coğrafyalarından gelen gönüllülerin bir araya gelerek oluşturduğu katılımcı kişi sayısı kampına göre değişen kamu yararına çalışma odaklı ve çalışma süreleri günde 4-6 saatle sınırlı ve bu çalışma karşılığında yiyecek-içecek-konaklama masraflarınızın karşılandığı kamplardır.Kamp süreleri genel olarak 13-14 gün ile 21-22 gün arasında değişmekte olup dünyanın sayısız ülkesinde kamp imkanı bulunmaktadır.Kamplar yıl boyunca her dönemde bulunabilmektedir fakat daha çok haziran-temmuz-ağustos-eylül aylarında yoğun olarak bulunur.Katıldığınız kamplardaki katılımcılar farklı ülkelerden gelirler ve bu sayede kültürel etkileşim ve farklı kültürleri tanıma imkanı bulursunuz.Bir kampa aynı ülkeden 2 den fazla kişinin katılmaması dikkate alınır ve bu sayede çok farklı ülkelerden bir çok insan kampta bulunur.

Kamplarda farklı türlerde iş yapma imkanı ,farklı konaklama tipleriolur. Yapılacak iş,kalınacak yer ve tüm doğal şartlar kamp başvurusu sırasında o kampın bilgilerinde yazar ve buna göre seçim yaparsınız.

İş Türlüleri

1) Kültür, Sanat Kampları
Fotoğraf, sinema, tiyatro, müzik, el sanatları, dans

2) Bedensel Çalışma Kampları
Çevre düzenleme, ağaç dikimi ve orman içi çalışmalar, arkeoloji, restorasyon, bakım, onarım, festival düzenleme

3) Sosyal İçerikli Çalışma Kampları
Yaşlılara bakım, engellilere yardım, çocuk kamplarında gözetmenlik, evsizler, sokak çocuklarına yardım

Konaklama Türleri

Öğrenci yurtları, kampçılara ayrılmış bir ev, çadır, konukevi, okul yurtları, spor merkezleri, hostel

Örnek vermek gerekirse Fransada bir doğa kampına katılan ve ağaç dikimi çalışması yapacak bir arkadaşımızın çadırda kalması muhtemeldir.
Ya da İtalyada festival düzenleme ile ilgili bir kampa katılacak arkadaşımızın öğrenci yurtlarında yada konukevinde kalması muhtemeldir.

Kampa başvuru sürecinden kampın bitişi ile ülkemize dönüşümüze kadarki süreçte nereye ne kadar ödeyeceğimiz ve neye ihtiyacımız olduğuna bir göz atalım.

1 yıllık pasaport ücreti:117,60 TL
Pasaport cüzdan bedeli:62,50 TL
Kamp Kayıt Ücreti:225 Euro
Vize Ücreti:0-100 Euro
Zorunlu Seyahat Sigortası:15 Euro
Uçak bileti:Belli bir fiyatı yok tabiki ne kadar ucuza bulursanız 🙂
Harçlık:Kamp süresince kendi harcamalarınıza yetecek miktarda harçlık.(Ben 550 euro ile gittim 23 günde 200 euro harcadım o da zorlayarak)

Kısacası ben yeşil pasaport sahibi biri olarak 300 lira gidiş geliş uçak bileti,675 lira kamp ücreti(benim dönemimde euro düşük olduğundan 530 liraydı ) ,62 lira pasaport cüzdan bedeli ve harcadığım 200 euro yani 600 lira ile toplamda 1637 lira ile 23 günlük güzel bir tatil gerçekleştirdim.
Harcadığınız para,alacağınız uçak biletinin fiyatı tamamen size bağlı.Bu masrafları artırabilirsiniz de azaltabilirsiniz de.Ama yemek ve kalacak yer için para ödemiyor olmanız zaten ordaki ekstra masraflarınız haricindeki tüm ihtiyacınızı karşılıyor.

Not:18 yaşından küçük olan kampçılardan özel koşullar nedeniyle kamplar için ekstra ücret takep edilebilir.
Not 2:Yeşil pasaport sahipleri pasaport ücreti ve vizesiz giriş yapılabilen ülkelerde vize ücreti ödemezler ve bildiğim kadarıyla seyahat sigortası yaptırma zorunlulukları da yoktur ama yine de yaptırın 🙂

Gelelim en önemli kısıma arkadaşlar.Kampla ilgili birçok önemli noktadan bahsettim fakat kampımızı nasıl seçeriz buna kim aracılık yapıyor bundan bahsetmedik.
Kamp seçimlerinizi-tercihlerinizi ve kampa yerleşmenizi sağlayacak tüm işlemleri sizin adınıza yapan firma GENÇTUR'dur.Bulunduğunuz şehirden ofislerine gitmeden telefon ve mail iletişi sağlayarak tüm başvuru ve tercih işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.Kampa kayıt için ödenecek 225 Euro da GENCTUR hesabına yatırılır ve işlemler bu süreçten sonra başlar.
Kamp başvurularının 1 Martta başladığını ve ne kadar erken başvurursanız o kadar önceliğiniz olduğunu ve kamplardaki kontenjan dolmadan istediğiniz kampa yerleşme şansınızın olduğunu unutmayın.

Ben 2012 Ağustosunda alplerin eteklerinde güzel bir doğa kampında bulundum.23 gün süren kampımda Almanya-Fransa-İtalya-Güney Kore-İspanya-Türkiyeden gelen diğer arkadaşlarımla çok güzel 3 hafta geçirdim.Hafta içi 5 gün sabah saatlerinde 4-5 saat çalıştık.Çalıştık dediğime bakmayın rahat rahat hiç zorlayıcı ve yorucu bir tarafı olmadan eğlenceli bir şekilde geçip gidiyor.
Hafta sonları çevredeki şehirlere ve gezip görülebilecek tarihi yerlere gittik.Hafta içi de 4-5 saat çalıştıktan sonra öğleden sonraları su kayağına,at binmeye,çeşitli festivallere ve çevredeki günüllü kampları ziyarete gittik.
Hiçbir etkinlik için cebimizde para çıkmadı.At binmeye gittiğimiz yerde çiftlikte yapılması gereken kazık çakma işini biz yaptık ve ücretsiz 3 saat boyunca at binmemizi sağladılar.Su kayağına gittiğimiz yerde ise hiçbir çalışma yapmadan ve ücret ödemeden 11 km'lik parkurda 6 saatlik kayak yaptık.
Tüm bunların yanında bir çok insan,bir çok kültür tanıdık ve güzel arkadaşlar edindik.
Şiddetle herkese tavsiye ediyorum ve yaş-okul sınırı olmayan bu kamplara gönül rahatlığıyla başvurabilir ve güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Başvuru adresi:

“Gençlik Turizmi”nin Öncüsü GENÇTUR’a HOŞGELDİNİZ

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları

Kanşav KAPLAN

BeğenFavori PaylaşYorum yap