Elektrikli araba almak için ortalama hesaplar

Yeni bir araba alma aşamasında elektrik opsiyonunu kendim açısından değerlendirdim.

'' Kendi '' fikir ve araştırmalarımdan yola çıkarak yaptığım hesaplarda hata varsa yorum kısmında hep birlikte tartışmak, potansiyel elektrikli araba almayı düşünenler içinde yararlı olacaktır.

 

Aylık: 1500 KM,

Yaşanan şehir: İstanbul, düzenli trafik sorunu

Ev iş arası mesafe 60 km

 

Dizel: 5 litre yakarsa 75 Litre dizel 4.80, 360 lira

servis giderleri: 800 lira

mtv 800

50 lira kontrol tüv ( sadece egzoz )

yıllık total masraf: 4320 yakıt

toplam: 5960

Benzin: 7 litre yakarsa ( ve yakıyor ) 105 Litre benzin 5.40, 567 lira

servis: 800 lira

mtv 800

50 lira kontrol tüv ( sadece egzoz muayenesi )

yakıt: 6804

yıllık total: 8454

Elektrik: 75 lira,

500 lira

mtv 0

tüv kontrol 0

900 lira elektrik

toplam 1400 lira

 

 

Dizel: 5960 TL

Benzin: 8454 TL

Elektrik: 1400 TL

 

 

2 sene kullanım sonunda: 

Dizel 11940

Benzin 16908

Elektrik 2800

Fark: 

Bezinden: 14108 TL daha ucuz

Dizelden: 9140 TL daha ucuz

Elektrikli araba batarya kaynaklı muhtemel arıza masrafı: 3000Euro yeni batarya ücreti: 12000 - 14000 lira kur farkı

Sonuç olarak 2 yıl kullanım batarya arıza masrafını rahat bir şekilde karşılamakta.

2-3 yıl batarya arızası çıkarmadan kullanılırsa, muhtemel arızayı finanse etmek arada tasarruf edilen tutar ile mümkün olacaktır. ( 3 yılın yazılma sebebi Euro kurunun aralıksız yükselmesi kaynaklıdır. )

 

NOT: Düzeltilmesi ve hesaplanması gereken bir çok kalem bulunmaktadır. Örnek olarak dizel ve benzinli araçlarda çıkan sürpriz bakım ve parça masrafları gibi.

Hep birlikte geliştirebileceğimiz bir hesap olması dileğiyle...

 

 

EK-1 22 Ocak 2017

Elektriği tek tarifeli kullananlar için 0.46 kWh hesabı ile aylık 120 TL elektrik faturası söz konusu olacaktır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 49
salihcln paylaştı.

Havaalanında Bagaja Verdiğiniz Ürün Hasar Görürse İşleyen Süreç

Arkadaşlar bu yazımda genel olarak bagajınız hasar gördüğünde işleyecek prosesten bahsedeceğim.

Vizeler bittiği için geçtiğimiz haftalarda Aydın' gitme kararı aldım bunun için IST->ADB uçuşu için bilet aldım bilenler bilir Atlas Global'in Fly and Bus hizmeti vardır benim gittiğim ilçe yaklaşık ADB'ye 120km olduğu için daha avantajlı olmakta. 28 Nisan Perşembe günü gidiş uçuşum,2 Mayıs Pazartesi ise dönüş uçuşum vardı.

Gidiş uçuşumdan sonra bagajımı bir süre bekledim benim valizim geldiğinde küçük bir çatlak olduğunu farkettim yaklaşık 5cm uzunluğunda bir çatlak oluşmuş

Açıkçası bu boyuttaki çatlağı çok umursamam normalde ama mağdurda olmak istemedim orada Atlas Global'in yer hizmetlerini sunan Çelebi personeline durumu bildirdim beni yaklaşık 120 metre ilerdeki ofise gidekoy ben geliyorum dedi , servis dışarıda beklediği için süreç biraz uzun olabilir diye servislere söylemesini rica ettim(ki burası çok önemli yoksa gitmek tam bir işkence) ve ofise geçtik.

Ofiste 5-10 dakika süren bir raporlama sürdü raporu oluştururken

1)Boarding Pass'e yapıştırılan kağıt

(bu görsel temsili önceki uçuşlardan kalan tesadüfi olarak evde bulduğum ama  kağıdı gösteren görseldir)

2)Adresim        3)Telefon numaram        4)Valizin Markası        5)Valizimin fotoğrafı(kendisi çekti)

bu bilgileri verdikten sonra ban PIR  numarası verildi süreci takip edebilmem ve iletişim kurarken kolaylık olması için.PIR numarasını verdikten sonra Atlas'a yazmam istendi,sonraki gün saat on altı sularında yazdım yardımcı olabilmeleri için yaklaşık bir saat sonra bagajımı aldığım fiyatı sordular isterlerse para iadesi veya yeni bagaj verebileceklerini ilettiler.Ben bagajı tercih ettim ve 3 gün sonra dönüş uçuşum olduğunu belirttim akşama doğru evime getirebileceklerini söylediler ama arayan arkadaş İstanbullu olduğu için benim yaşadığım yerin uzaklığıını bilmiyormuş ben de zaten gerek yok dedim alternatif olarak sonraki uçuşta İzmir'de check in yaparken  verelim bagajınızı dediler benim İstanbul'da almak işime geleceğini söylediğimde anlaşmalı oldukları Atatürk Havalimanındaki  yere gidersem seçebileceğimi söylediler-ki bu benimde çok işime geldi- kabul ettim.Döndüğüm de dış hatlar geliş terminalinindeki danışmaya geçtim bitişiğinde telefon var ve bana verilen dahiliyi aradım anında geldiler ve beni ABS bagaja götürmeden önce dış hatlardaki Çelebi'ye gittim ve ABS'ye vereceğim kağıdı yazdırttım(1-2dk).Ardından ABS bagaja gittim ve resimdeki bagajı seçtim orada da bir kağıdı imzaladıktan sonra seçtiğim şu alıp çıktım.

ABS(Airlines Baggage Service),Çelebi ile anlaşmalı olduğu için muhtemelen sizin başınıza benzer bir olay geldiğinde de benzer bir prosedür yaşayacaksınız.Çelebi; THY(kendi TGS'si var),Sunexpress(o da TGS ile çalışıyor) ve Pegasus(kendi yer hizmeti var) hariç hemen hemen her havayolunda böyle bir probleminiz olma durumunda burada bagajınız burada değiştirelecek.Umarım yazınının burasına kadar okumayı başarabilmişsinizdir. Sorunuz olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Edit:Başlık düzeltildi proses yerine süreç demek daha doğru

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 18
  • Relax @relax

    Çalıştığım sektörde çokça telaffuz edilen bir kelime ''proses.'' Açıkçası arkadaşin yazısında rastlayınca yadırgamadım.

  • dramorey @dramorey

    Bravo valla. Ben olsam hiç uğraşmam büyük ihtimalle. Yine de öğrendiğim iyi oldu 🙂

  • Ufkabakan @ufkabakan

    Süreç tahminimden hızlı ve sorunsuz işlemiş. Ben daha yazının ilk başında servisi filan da kaçırmanızı bekliyordum. Süpriz oldu giriş gelişme sonuç...

    Özel değilse ezilen bavulunuzun markası ve ABS nin verdiği yeni Bavulun markasını öğrene bilir miyim?

    • ssaygin @ssaygin

      Yok canım ne özeli içeriğe ekleyecektim ama fazla boş bilgi olur diye eklememiştim zaten.
      Valizim,Albatros markaydı;bana verilen ise Ground marka.Ama Benetton,Victorinox,Samsonite gibi markalar için sertifikaları olduğu için o lüks markalar için benzeriyle değişim yapabileceklerini düşünüyorum.Kısaca:Fix olarak Ground marka veriyorlar.
      Ayrıca bende kaçırmayı bekliyordum ama sürekli gelip geldiğim için Atlasla artık şoförleri de tanıyor belki onun da etkisi vardır:)

    • Ufkabakan @ufkabakan

      @ssaygin Ezilen bavulunuzun markasini ozellikle sordum, cunku ABS valizler genelde saglam olur. Sizinki ucuz/basit bir urunmu acaba diye ogrenmek istedim ama N11 fiyatlarina bakilirsa ABS valizleri orta segment fiyatlarinda, yani kaliteli bir urun olmali ve bu sekilde ezilmesi icin epey yuk binmesi lazim.

    • ssaygin @ssaygin

      @ufkabakan ben öğrenciyim pazarlık falan derken o fiyatların çok çok altında aldım.Kırılması çok kolay değil evet ben üstüne basmışlığım falan çok bir şey olmamıştı ama orada çalışanlarda insan ve bantlarda inerken de(bagajı ilk verdiğmizde) düşüyor sert bir şekilde mağdur kalmadığın sürece çok önemli olmadığını düşünüyorum herkes hata yapabilir sonuçta.(150 civarlarında bir fiyata aldım) @ufkabakan

    • ssaygin @ssaygin

      @ufkabakan bu uçuşumda bagajın üstünde tepinseler bile bir şey istemeyeceğim 🙂

    • Ufkabakan @ufkabakan

      @ssaygin Bu havayolu sirketini bilmiyorum ama Wizz Air gibiyse, ucaga soktugunuz el cantasina bile ek ucret alabilirler. Kabin tipi valiz demiyorum, dikkatinizi cekerim, ufak bir el cantasindan hallice bir bavula dahi ek ucret isteyen firmalar ( low-cost ) var. Pegasus filan mumla ararsiniz 🙂

    • ssaygin @ssaygin

      Ben genelde 50lt'lik çantayla gidiyorum ondan problem çıkmıyor rahat o kutulara sığıyor.
      Edit:Kutu dediğim

  • ssaygin @ssaygin

    O konuda haklı olabilirsin ama benim görüşüm şu sonuçta low cost firmalar(Ryanair,Vueling,Wizzair gibi)firmalar , orta sınıf firmalar(kabaca skyteam üyeleri gibi firmalar diyelim AirFrance,KLM...) hatta zaman zaman lüks sayılabilecek firmalar(Aegean Airlines sayabiliriz) bagaj hakkı için 30-40 Euro istiyorlar bizde dahili olarak biletin içinde satıldığı için(pegasus süper eko hariç) aynı özeni beklemek hata olur-ki bizde genelde Boeing737-800 veya Airbus A320 gibi uçakları kullanırlar ki onlarında mevucutu çok yani daha çok iş demek ATR72 veya Embraer190-195lerin kullanımı daha sık olsa(bunları özellikle Çekler ve Polonyalılar çok kullanıyor sanırım ne zaman oralara gitsem onları uçarken görüyorum) insan sayısı da daha az olduğu için en azından işçilikteki özen daha artabilir.
    Not:Cümleler karışık olmuş kusurabakma ama sadeleştirebilmem mümkün değil.Bu kadar oluyor:)

Netflix

 

29 Nisan 2016

Bu yazı Netflix'in gelişimine paralel bir şekilde düzenli olarak güncellenecektir.

Netflix'in barındırdığı toplam Türkçe altyazı veya dublaj seçenekli dizi ve film sayısı 227'dir.

 

29 Nisan 2016 Special Correspondents

Tüm Dünya ile aynı anda Netflix Türkiye'de Türkçe altyazı seçeneğiyle birlikte yayında. Netflix'in Türkiye pazarını ciddiye aldığının en önemli emarelerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Toplam Türkçe içerik 228*

  • Ekleme: 29 Nisan 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 334
  • Ekleme: 1 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 339
  • Ekleme: 2 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 342
  • Ekleme: 3 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 355
  • Ekleme: 4 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 356
  • Ekleme: 6 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 359

Bir haftalık sayım sonucu toplam değişim: 132 yeni Türkçe dizi ve film eklenmiştir.

 

  • Ekleme: 7 Mayıs 2016 Türkçe içerik 368
  • Ekleme: 10 Mayıs 2016 Türkçe içerik 405

 

Son Türkçeleştirme çabaları sonrasında Netflix ve Türkiye üzerine küçük bir değerlendirme yapmak gerekmektedir.

Sayım periyoduna bakıldığı zaman Netflix aynı hızda Türkçeleştirme hareketine devam ederse 2016 yazının sonunda neredeyse tüm içeriği yerelleştirmiş olacaktır. Ocak ayından bu zamana kadar olan süreçte Netflix her ne kadar Türkçe üzerine yoğunlaşmış olsa bile halen sitenin Türkçe olmaması ve fiyatlandırma bakımından Türkiye koşullarına göre ayarlama yapmadığı için kabul edilesi bir pozisyona sahip değildir.

Şuan için bulunan diğer bir eksi yön ise Türkiye ve potansiyel izleyici kitlesi bakımından yerel dizi veyahut filmlerin bulunmamasını saymak mümkündür. Tabi ki önümüzde ki süreçte yerel olarak '' Netflix original series '' ekseninde yapımları yapması büyük bir zıplama olacaktır. Pek doğal olarak yapmaması Netflix'in Türkiye açısından cazibe unsuru eksikliği sonucunu doğurması mümkün görünmektedir. Türkiye açısından RTÜK etki alanı ile alakalı olarak Netflix Orijinal Serileri izleyiciler için tercih sebebi olması mümkündür.

  • Ekleme: 12 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 379*
  • Ekleme: 13 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 400
  • Ekleme: 15 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 415
  • Ekleme: 18 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 426
  • Ekleme: 27 Mayıs 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 443

*Netflix'in işleyiş yapısına göre bütün yapımların yayında kalmasının belirli bir süresi bulunmaktadır, bu sebepten dolayı düşüşün yaşadığını belirtmek yanlış olmayacaktır.

 

Netflix için internet hızınız yeterli mi? Netflix'in kendi çözümü Fast! 

Netflix kullanıcıların internet hızlarını ölçen yeni servisi fast.com'u duyurdu. Bu internet sitesi basit olarak speedtest.com gibi hız ölçmeye yarıyor. Fakat yaptığı hız ölçümü, Netflix sunucularından yayın alırken alabileceğiniz maksimum hızı görmenize yardımcı oluyor. Bu bakımdan Netflix kullanmayı düşünen fakat hız konusunda çekincesi olanlar için biçilmiş kaftan.

http://www.fast.com

 

Bu ilgili blog yazısı:

Netflix nedir?

Netflix nasıl kullanılır?

Netflix'te kaç tane Türkçe film veya dizi var?

Neden Netflix?

gibi sorulara cevap vermektedir. Netflix üzerine daha detaylı eklemeler Haziran ayı içerisinde yapılacaktır. Takipte kalın.

 

The Do Over tüm Dünya ile aynı anda Türkçe altyazı ve dublaj seçeneği ile yayında. Special Correspondents'ın sadece Türkçe altyazı ile çıkmasından sonra bu filmin dublajlı çıkması büyük bir gelişme.

 

  • Ekleme: 5 Haziran 2016 günlük sayım sonucu Türkçe içerik 514

 

22 Eylül lansman gerçekleşti. toplam Türkçe içerik 1000 seviyesini geçti.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 19