Elektrikli araba almak için ortalama hesaplar
Yeni bir araba alma aşamasında elektrik opsiyonunu kendim açısından değerlendirdim.
'' Kendi '' fikir ve araştırmalarımdan yola çıkarak yaptığım hesaplarda hata varsa yorum kısmında hep birlikte tartışmak, potansiyel elektrikli araba almayı düşünenler içinde yararlı olacaktır.
Aylık: 1500 KM,
Yaşanan şehir: İstanbul, düzenli trafik sorunu
Ev iş arası mesafe 60 km
Dizel: 5 litre yakarsa 75 Litre dizel 4.80, 360 lira
servis giderleri: 800 lira
mtv 800
50 lira kontrol tüv ( sadece egzoz )
yıllık total masraf: 4320 yakıt
toplam: 5960
Benzin: 7 litre yakarsa ( ve yakıyor ) 105 Litre benzin 5.40, 567 lira
servis: 800 lira
mtv 800
50 lira kontrol tüv ( sadece egzoz muayenesi )
yakıt: 6804
yıllık total: 8454
Elektrik: 75 lira,
500 lira
mtv 0
tüv kontrol 0
900 lira elektrik
toplam 1400 lira
Dizel: 5960 TL
Benzin: 8454 TL
Elektrik: 1400 TL
2 sene kullanım sonunda:
Dizel 11940
Benzin 16908
Elektrik 2800
Fark:
Bezinden: 14108 TL daha ucuz
Dizelden: 9140 TL daha ucuz
Elektrikli araba batarya kaynaklı muhtemel arıza masrafı: 3000Euro yeni batarya ücreti: 12000 - 14000 lira kur farkı
Sonuç olarak 2 yıl kullanım batarya arıza masrafını rahat bir şekilde karşılamakta.
2-3 yıl batarya arızası çıkarmadan kullanılırsa, muhtemel arızayı finanse etmek arada tasarruf edilen tutar ile mümkün olacaktır. ( 3 yılın yazılma sebebi Euro kurunun aralıksız yükselmesi kaynaklıdır. )
NOT: Düzeltilmesi ve hesaplanması gereken bir çok kalem bulunmaktadır. Örnek olarak dizel ve benzinli araçlarda çıkan sürpriz bakım ve parça masrafları gibi.
Hep birlikte geliştirebileceğimiz bir hesap olması dileğiyle...
EK-1 22 Ocak 2017
Elektriği tek tarifeli kullananlar için 0.46 kWh hesabı ile aylık 120 TL elektrik faturası söz konusu olacaktır.
Lithium bataryalar aslında kolay kolay ölen bir şey değildir. Yanlış kullanım, kötü şarj öldürür.
Özellikle eklemedim çünkü ilgili kiralayan tek firmadan alacak kadar zengin değilim. Tabi onunda açığını bulmuşken İngilizler. Kiralama süresi bitince firma aramadigi icin 2 senedir ayni pili kullanan insanlarla konuştum. Diğer yandan ilgili firma %60 asagi bir fiyattan pili satma opsiyonu var.
Son olarak artık Türkiye'ye kiralama sisteminde getirmiyorlar.
Yorum icin teşekkürler, farklı açılara isik tutuyor. Fakat çıkma parça kullanma VAG grubunda araba kullananlar icin artık pek mumkun degil, bir kod hikayesi sebebi ile.
Şarj konusunda her gece evde takma ve is yerinde takma sebebi ile rahat görünüyor. Olmadı E-Şarj'in ağı epey yayginlasti. Fakat plansız şehir içi aksiyonda sorun yaratacaktır.
Ortalama benzin/dizel karini bir kenara koyarak bence muhtemel arıza finansmanı icin hazırlık yapılabilir. Ben kendi normal içten yanmalı arabam varken bu şekilde büyük bir arıza riskine karşı her ay kenara 100 lira atıyordum. Sanırım bunda da bu yapılabilir. Bilmiyorum akışkanlıklarla alakalı sanırım bu kısım.
Evet kendi ustana taktırma kısmı doğru. Elektriklinin en büyük problemi.
Son olarak kısıtlı ikinci el pazarı hareketli gibi duruyor. Tabi ki içten yanmalı hızı yok. Bu kısım düşündürücü ama @can 'in hep dediği gibi arabayı ikinci eli düşünerek almak mantıklı mi sorusu akillara geliyor.
@orcun bu muhteşem yorumun üstüne bir arguman geliştiremem. Çünkü %100 gerçeklik içeriyor. Ve para birimimizin ne kadar indiğini gösteriyor.
Kod konusunun doğru olduğunu öğrenmiş olmam
İyi oldu.
Bende arabayı satalı 5 aya yakın oldu, toplu ulaşım ile ise gidip gelince bütün verimim düşünüyor. İsin ilk iki ve son bir saati sadece eve giden yolun ne kadar zor olacağını düşündüğümden...
Hangi araç
benim merak ettiğim kısım bu elekrtikli arabalarda mesela renault zoe ısıtma sistemi yok deniliyor peki kışın camlar , buğu ve buz olunca , ne oluyor ? nasıl çözülüyor ?
Planlanmış iklimlendirme ( diğer adı ile ön iklimlendirme ) ile ısıtma sistemi pilden harcamadan kullanılabiliyor. Bu şekilde sabah olan buzlanmalar ve buğu engellenebiliyor.
@brave hoh hoh hoh 😀
@salihcln pilden harcamıyorda ısıyı nerede oluşuyor ?
@internettin-hoca Planlanmış iklimlendirme ile araç prizde şarj alırken ayarlanıyor. Örnek olarak sabah 7 gibi evden çıkacaksanız 6.30'da arabayı ısıtmaya başlıyor. Zaten prize bağlı olduğu için pilden harcama yapmıyor.
@salihcln hımm priz yoksa camlar buzlu mu kalacak , benim gibi gece 12 işe gidip sabah 8 geliyosan ve iş yerinde şarj etme olasılığın yoksa ne olacak kaldı ki bu buğu olayı araba giderken 10 dakikada bile oluşabiliyor .... buğu önleyici Spreyler ne kadar işe yarıyor bilmiyorum...
@internettin-hoca Pilden yiyerek ısıtabilirsiniz. Fakat pilde marka bazlı dramatik değişiklikler görmek mümkün. Zoe neler yapar yapamaz hakkında pek birşey diyemem.
@salihcln yanlış bilmiyorsam tesla vb araçların içindeki pil ısınıyor zaten. bu ısınmasıyla beraber havayı da ısıtmış oluyorsunuz.
Satınalma esnasında ne kadar fark verildiği de hesaba katılmalı.
Bu hesaplandığında benzinli dizelden daha ekonomik çıkabiliyor 🙂
@sahin Nasil oluyor o?
Zira arada verdiginiz farkin satarken sifirlanmasi lazim dediginiz icin
Dizel araci benzinliden daha pahaliya alip daha pahaliya da satiyor insanlar normal olarak?
Sıfırda 10 bin liraya varan fark 5 yıl sonra 2-3 bin liraya kadar düşebiliyor. Yıllık aracın ne kadar kullanıldığına bağlı olarak değişiyor aslında. @housedakitopal
@sahin Yok artik.Size ilanlara goz atmanizi tavsiye ediyorum.
Klasik benzinli arac alanlarin avuntusu,eger dediginiz gibi olsaydi ikinci elde kimse benzinli araclara bakmazdi bile.
@housedakitopal Aşağıdaki ilanlardaki 1.4 dizel ve 1.4 benzinli Titanium paket 2011 model Ford Fiesta fiyatlarını inceleyin. Her iki kategoride de fiyatlar birbirine çok yakın. Sıfır alınırken ödenen farkı ben biliyorum, o zamanın parasıyla aracın baz donanımlı benzinlisi 30 bin iken 1.4 Titanium ile 1.4 TDCi Titanium arasında 5-6 bin lira fiyat farkı vardı.
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-ford-aksoylar-otomotivden-boyasiz-fiesta-titanium-x-pkt-cok-temiz-381415961/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-ford-bankaci-dan-ful-bakimli-yipranmamis-titanyum-389524912/detay
Ayriyetten ikinci elde insanların benzinli araca bakmasının sebebi 5 yıldan sonra dizeldeki bakım maliyetinin ağır olması.
@sahin Benzinli 89.000 Km de fiyatı 38.750,dizel 134.000 km de fiyatı 40.600.
Sıfır alırken 0 km iki araç arasında o kadar fark veriyorsunuz,doğal olarak şu iki araç arasındaki 40.000 küsür km ye yakın dizel aleyhine farka rağmen fiyat yine fazla.
Ağır bakım dediğiniz ne acaba?Fark ne kadar?
Zira dizel aracın bakımını 350 tl ye yetkili serviste yaptırıyorum.
Aracınız benzinli yanılmıyorsam?
'Şarj biter yolda kalırım' korkusu bence yersiz. Benzin de bitebilip yolda bırakabiliyor ama kaçımız yolda kaldık allah aşkına. Gitarı icad eden adamın onu çalması için ustalaşması gerekti. Elektrikli araçları da kullanmaya başlayıp huyunu öğrendiğimizde kazancımız büyük olacak.
Benzinligi her yerde bulursun,sarj istasyonunu her yerde bulabilir misiniz?
@housedakitopal Her yerde priz var. Doldurman biraz uzun sürecek sadece. Ama tam doldurman şart değil. Varacağın yere gitmene yetecek kadar doldurup evinde, işinde tekrar şarja takabilirsin. Dediğim gibi biraz ona uygun davranırsan şarjsız da kalmazsın. İşini ona göre ayarlarsın. Menziline göre yola çıkarsın. Her şeyi kendimize göre şekillendiremeyiz. Biraz ayak uydurmamız gerekir. Boş depoyla nasıl tatile çıkmayacaksak şarjımız yoksa doldurup çıkacağız. Yeni nesil araçlar 650 mil gibi menzillerden bahsediyor. Faraday aracı bunu daha da arttırmıştı. Çok dert olacağını sanmıyorum yani.
Hidrojen için bence en azından 10-15 yıl var. Dünya'da petrol bu kadar aktif olduğu sürece 10-15 yıl bile çok olumlu. Bunun yanında Norveç çevreci teknolojilerde benim pusula noktam. Hidrojenin adı çok az geçiyor. Elektrikli için bütün yönelim...
Üretim süreci açısından BMW i3 temizlik konusunda başı çekiyor. İçten yanmalı araçların üretiminden daha temiz. Tabi BMW i3'ü kim alıyor sorusu büyük.
Lithium.batarlayarin atık problemi yok çevreye zararsız.
şuan nasıl benzin ve dizel var, bence ileri de de ayrım hidrojen ve elektrik olacak. eğer pil teknolojısi değişirse direk olarak hidrojene rakip olur.
benim görüşüm üreticiler Hidrojene yöneliyor , bence direk elektrikli almak yerine Hybrid almak daha mantıklı olabilir ...
Where is LPG?
Kanaatimce hidrojenden yana, sebebini uzunca yazmak istemiyorum ama 😀
#otoseyir etiketini kullanalım kullandırtalım. 10 dk içinde şarj edebilme imkanı olana kadar fiyat farkı pek de ikna edici gelmiyor. AB'de iş kolaylaştı, ama TR'de cesaret işi.
75 lira elektrik rakamı nereden çıkmıştı?
@paralelport BMW i3 icin gece şarjlarda maliyetin bu şekilde olacağına dair bilgi vermişti. Tabi elektrik olursa... ( her seferinde sıfırdan dolmayacağıni göz önünde bulundurmak gerekiyor )
@salihcln depo kaç litre mantığından akü mantığına geçmek zor yahu 🙂 Biraz araştırayım.
@salihcln -250 300 km için 75 lira çok değil mi ? mazotlu bir araba o para ile daha çok gidiyor.
@fatihy @salihcln Daha önce bu hesap işlerini yapan çok olduydu diye hatırlıyorum. Vaktim çok yok.
İlki şurada: https://teknoseyir.com/durum/369946#comment-1670944
@paralelport Zoe'da pil 22kWh idi şimdi 41 oldu. Şarj işleminde verimsizlik olacaktır. 45 diyelim. Zoe aldım desem ayda 1500km yapıyorsam; menzili de yoğun trafik nedeniyle bir avantaj olsa da yaz/kış ortalaması 250km kabul etsem: 1500/250 = ayda 6 tam şarja ihtiyacım olacak.
1 kWh 44 kuruş diyelim. 0.44 TL
6 tam şarj = 45 x 6= 270 kWh'lik elektriğe ihtiyacım var.
270 kWh x 0,44TL ~= 120TL/ay
120x12 = 1440 TL/yıl
Hesabı bir kontrol edin, hiç kontrol etmeden yazdım.
Özetle iş araca ve pil kapasitesine bağlı. Eski Zoe pili ile masraf farklı olacaktı. Klima açıksa menzil düşer. Yoğun trafikte artar. Performanslı kullanırsan düşer. Vesaire vesaire vesaire..
@salihcln bu arada diğer yakıt hesaplarını da düzeltmek gerek. İstanbul trafiğinde 8 altı yakan benzinli bulman hayal gibi bir şey. Trafiğe hiç girmemen gerek. Girdin mi 10 litre/100km.
Dizelde de 7 altı hayal. 5 litre ancak boş yol veya otobanda mümkün. Keza iş-ev mesafesi de kısa olmamalı, motor ısınana kadar epey yakarsın.
@paralelport Hesaplamayı BMW'dan aldığım bilgilerle yapmıştım, hemen düzeltmeyi yapıyorum. Gece için şuan kWh ücreti 26 kuruşmuş. Fakat gündüzde şarj edecekmiş gibi hesaplamak ve tutarı yüksek tutmak mantıklı. Ayağını yorganına göre uzat mantığı.
Dizel ve benzinli için özellikle o LT tutarlarını verdim yoksa elektrikli gerçekten çok çok çok daha verimli olacaktır. ( en azından cüzdan için )
@fatihy aylık hesapta 75 lira.
@salihcln hmm. 3 kademeli tarife kullanıyorum diye mi farzetmişler? 0.26TL'ye düşüyor olabilir. Tek tarifeli tüketiciyim 🙂 Değiştirmeyi de düşünmüyorum 🙂 Yani sürekli geceleri şarja sokmak gerçekçi bir kullanım tipi. Beceren olacaktır.
@salihcln BMW'nin asıl "araca çarpan olursa bir tampon için birkaç ay beklersiniz" diye uyarı yapması lazım. Bu kompozit gövde belki ileri teknoloji ama parça olayı yok. İstanbul için akılcı bir çözüm değil.
@paralelport açıkcası ben kendim için istedim bu mantığı çünkü akşam saat 8'de eve geliyorum, saat 22:00'da şarj başlaması için saat kurunca sabah 6:30'da çıkana kadar şarj edebilme şansı var. Benim açımdan bu çok gerçekçi bir senaryo.
@salihcln BMW kaç saatte tam şarj diyor? Zoe için 13 saati buluyor diye hatırlıyorum. Benim akşam 8'de eve gelmem hayal. Kesin gece bir ek alışveriş vs çıkar.
@paralelport BMW ve deve örneği tabi akla ilk gelenlerden... Bu arada hesaplamada yanlış olan fakat bilerek yanlış bıraktığım husus bakımlar. BMW 60bin'de bir çağırıyor bakıma. Fakat her 15bin km 800TL hesabı bıraktım. Yani 4 bakım fazladan olacak gibi..
@paralelport Ev tipi prizden kesinti olmazsa ( ki çok zor ) 12 saatte sıfırdan tam şarj oluyor. Bunu söyleyen gerçek bir kullanıcı. BMW 8 saat diyordu fakat %80 için.
Eğer sadece şehir içi kullanacaksanız elektrikli iyi de şehirler arasına çıkınca başka bir araba ihtiyacı oluyor.
Elektrikli aracın çevreci olmadığını söylemek... Şu an kullandığımız araçlara göre çevreci değil mi yani?
@mfeyzifar Üretim süreci açısından en temizi BMW i3, Almanya ve ABD fabrikaları tamamen yenilenebilir enerji ile çalışıyor. Aracın çok büyük oranda yapıldığı malzemeler geri dönüşebilir malzemelerden imal edilmiş.
Şarj ederken kullanılacak elektrik içinse Türkiye'de sayısı az olan, sadece yenilenebilir enerji satan tedarikçilerden satın almak mümkün. Eğer ki istenirse bu konu hakkında çok daha '' yeşil '' olunabilir. Günün sonunda elektrikli araçlar içten yanmalı araçlardan her şartta daha yeşil olduğunu düşünüyorum.
@mfeyzifar BMW i3'ün üretildiği Almanya ve ABD fabrikaları tamamen yeşil enerji ile çalışıyor. Bundan bahsediyorum sanırım bir yerde koptu bağlantı.
Şu makalede otomotiv sektöründe kullanılan pillerin ne kadar çevreci olduğu anlatılmış. İkinci makalede de amerikada akü dediğimiz araç bataryalarının %99'unun recycle edildiğini yazıyor.
@mfeyzifar
http://auto.howstuffworks.com/fuel-efficiency/vehicles/how-green-are-automotive-lithium-ion-batteries.htm
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214993714000037