#otoseyir Arkadaşlar Renault Zoe testte! Bu model özelinde ve pilli otomobillere dair sormak istediğiniz herhangi meseleyi değerlendirip incelemede üzerine eğileceğim... #akış

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Can Akbulut @can

    Ta kendisi. Ama pil ikmali yok.

  • denizmavi @denizmavi

    pilli araba neden mazotlu arabadan masraflı?

  • spektral @spektral

    kaza anında pil bakımından güvenlik önlemi var mı? varsa yazılımsal mı donanımsal mı? özellikleri nelerdir?

  • toytonc @toytonc

    @turker beyin mesajından devam edersek. Bu iş mevcut şartlarda rantıbıl mıdır? Markaların pil politikaları nasıl? Hybrid bir Toyota Yaris'in 250 bin km. devirdiği söyleniyor. Burada ki deneyimler nasıl? (arıza, servis süreleri vs.).

  • Can Akbulut @can

    Bu bakış açısı fena değil. Pil bozulursa istenecek bedel daha korkunç olurdu.

  • Can Akbulut @can

    Pil yok. Sizin piliniz, pile dair sorumluluğunuz yok. Dolayısı ile değişimde ücret talep edilmiyor. Bakım gideri de yok. Mekaniğin ömrü çok uzun.

  • Can Akbulut @can

    Sadece yürüyen aksam/fren bakımı var.

  • Erdem Ç. @rockerdem

    Sabit hızda/gazda, düz yolda giderken tüm elektrikli donanım (farlar, müzik sistemi, klima, aydınlatma) açıldığında, içten yanmalılarda klima açıldığına benzer bir yığılma oluyor mu, merak ediyorum.

  • Uğurtan ÜRER @ugurtan

    Renault türkiye sitesinde görmüştüm bu aracı, siteye girip baktım şöyle bir fiyat tablosu var; https://www.cdn.renault.com/content/dam/Renault/TR/price-list/zoe-fiyat-listesi.pdf şimdi anahtar teslim 66500TL diyor ama pil kira bedeli hariçmiş tabloyu çözemedim her ay kaç para veriyoruz şimdi biz bu arabayı alınca? birde neden bu kadar pahalı? vergi indirimi uygulanmıyor mu elektrikli araçlarda? ötv almasalar 30 bine bankadan kredi çeker hemen alırım valla.

  • HaKaN.TN @hakan-tuna

    Abi biraz uzun bir yorum ve sorum olacak benim.
    Malum araç elektrikli olduğu için batarya da burada çok önem arz ediyor. Ben de bu nedenle Zoe'nin batarya spec.lerini biraz inceledim ve elektrikli araç denildiğinde aklıma ilk gelen marka olan Tesla ile bazı kıyaslamalar yaptım kendimce ve çok büyük farklar elde ettim.
    - Zoe'nin 22kWh lik bataryasının 12 modül (192 hücre) yapısında. Batarya hücreleri Renault kendine özel diye tahmin ediyorum. Kendimce yaptığım ufak bir hesapla hücre başına 27.500 mAh gibi bir değer elde ettim. Batarya paketinin toplam ağırlığı da 290 Kg.
    - Tesla'nın Medel S'i için ise 85kWh lik bataryası ise 16 modül (7104 hücre) yapısında. Batarya da kullanılan hücreler ise piyasada 18650 olarak bilinen genellikle laptop bataryaların da kullanılan hücrelerden. Bu kısımda hesaplar biraz zorlaştı ama Model S hücre başına yaklaşık 3000-3400 mAh gibi değere sahip. Batarya paketinin toplam ağırlığı da 540 Kg.
    - Şimdi gelelim sonuca. Zoe'nin bataryası 75,86 Wh/Kg enerji taşıyabilirken, Tesla'nın bataryası 157,41 Wh/Kg enerji taşıyabiliyor. Arada 2 kattan fazla fark var. Tesla nasıl yapıyorda Zoe'nin bataryasının 4 katı kapasitesinde enerjiyi 2 katından daha az bir ağırlıkla taşıyabiliyor? Ya da Renault buna yakın bir performansı neden gösteremiyor?

    • ALİ KÖPRÜLÜ @alikoprulu29

      Tesla'da kullanılan pil yapısı için doğru rakamları yakalamışsın, kullanılan pil Panasonic'in NCR18650B ve tane ağırlı 48,5 gr yaklaşık 350 kg yapar ki kalan ağırlıkta pilleri korumak ve beraber tutmak için kasanın ağırlığı pil detayları için (http://www.batteryspace.com/prod-specs/NCR18650B.pdf) bakabilirsin. Zoe'nin pillerini incelemedim hiç bakmadan söyleyebileceğim, kurşun klasik araba aküsü kullanılıyordur 🙂 Aslında küçük bir hesap yapınca, ağırlık enerji verimi hesaplayınca muhtemelen kötü sallamışım 😀 Ancak bu tür araçları inceleyince ilkel bir teknoloji ile ve fahiş fiyat politikası ile nasıl kazıklandığımızı görünce inceleme hevesi de kalmıyor(Yani klasik araçlarda aynı fiyat politikası uygulanıyor). Tesla ileri bir teknoloji ile en iyi fiyat persormans aracı olarak ilerliyor. Herkesin alabileceği uygun fiyatlı araçları sunmasına kadar beklemekten başka yapacak bir şey yok 🙂 35.000 dolarlık araçlarını sunacak olsa da Amerika için uygun ama biz bu dolar kuru ile onu da alamayacağız gibime geliyor 🙂

  • seckyn @seckyn

    Pili bozulursa yenisini veriyorlar mı ?

  • teknokolog @teknokolog34

    Satın almak isteyenler ne gibi ihtimaller le satın alabilirler yada pil kiralama...vs. Olayı nedir

  • toytonc @toytonc

    Adam çevrecidir alır diyicem ama co2 emisonu karşılaştırmasını da bilmiyorum. Yoksa hesap ortada

  • HaKaN.TN @hakan-tuna

    Dostum senin maliyet hesabını çok değiştirmez muhtemelen ama Renault açıkladığı fabrika verilerine göre 22kWh pil ile Zoe'nin menzili 210 km. 100 değil. Ama ne kadar güvenilir emin olamadım, yine fabrika verisine göre aracın standart tüketimi 146 Wh/km buna göre hesaplarsan da 150km. lik bir menzil olması gerekiyor. Ben bu renault mühendislerini anlayamadım.
    http://www.media.renault.com/download/media/specialfile/45115_1_5.aspx

  • Can Akbulut @can

    Şu önemli; Zoe boyut olarak Clio muadili ama sürüş kalitesi ve konforu Laguna'ya yaklaşıyor. Yani tam muadili Clio olmamalı. Yoksa doğru tabi...

  • muytek @muytek

    Aracın şarj olayı nasıl ve nerelerde yapılıyor?Birde pilin normal ömrü,kullanım süresi nedir?

    • toytonc @toytonc

      Benim ev 3. katta tam binan önüne denk getirsem evden 3 lü priz sarkıtıp şarj edebilirim ama hergün aynı yere park etmem mümkün değil bazen arka sokağa park ettiğim oluyor. bu da en az ilave 100 metre kablo demek. Sonra diyelim 2 köşeyi dönüp kabloyu araca ulaştırdım ve şarja taktım. Esas sorun burda başlıyor. Bu enerji hatlarının güvenliğini kim sağlayacak. Çoluk cocuk laf söz dinlemez. Son tahlilde bir kaç avmnin otoparkında şarj ünitesi gördüm. Onun dışında alacak olsam aleti şarj edemem. 😉 😛

  • Bulut Fırat @kurabi

    2 gün önce YOYO aracılığıyla kiraladım, güzel araç 🙂

    Düşük hızla giderken çıkartılan yaya uyarıcı sesi çok rahatsız etti beni, öyle ki Sabiha Gökçen 'den misafirimi aldıktan sonra programın şehir içinde, daha çok düşük hızla ilerleyeceğim kısmına geçmeden önce arayıp, araç değiştirdim. Ancak sanıyorum ki bu çok kişisel bi şikayet, benim dikkatimi dağıtıp, yoğunlaşmama engelken yan koltuktaki yolcum nerdeyse hiç umursamadı.

    @teknokolog34 @seckyn Pil kiralama ve pil bakımı mevzusu için: https://www.cdn.renault.com/content/dam/Renault/TR/price-list/zoe-fiyat-listesi.pdf
    Kiralanan piller min. %75 kapasite ile teslim ediliyor, süreç boyunca da destek sunuyorlarmış. Performanstan memnun kalınmazsa pili test edip, değiştiriyorlar. Yolda kalırsan, gelip çekiyorlar vs.

    Donanım paketleri mevzusu için, üst donanım sadece aracı uzaktan kontrol etmeye yarıyor, yola çıkmadan önce araba şarja takılıyken, arabanın içi istenilen sıcaklığa ulaştırılsın diye mesela, klima gerçekten çok harcıyor çünkü. Ancak en fazla 10 dakika sürüyor bu işlem, üst donanıma pek de gerek yok yani.

    @bersleny Arabanın motoru gerçekten güçlü, konu patinaj ise şehir içinde mümkün, fren dengesi çok başarılı yanlamak pek mümkün değil gibi, kapatmanın bir tuşunu da bulamadım. Sabiha Gökçen otoparkında arkadaşımı beklerken sabahın 5 'inde boş boş dönüp durdum, kaliteli asfaltta harekete geçerken patinaj çekemiyorsunuz, yol tutuşu güzel.

    @muytek Şarj noktası olarak YOYO ve BMW ; Eşarj ile anlaşmışlar, Türkiye 'de geniş alanda pek de yaygın olmayan bir şekilde şarj noktaları var bu şirketin. Abonman alınabilir veya kısa kullanımlar için kod kullanılabilir. Bu da harita: https://esarj.com/harita

    @toytonc İstenirse apartman dışına istasyon kurulabiliyor. Apartman olarak anlaşıp ortak kurulabilir veya ev tesisatından aktarma yapılabilir. Şarj esnasında hem istasyon hem de araç kabloyu kilitliyor. Eğer 3 fazlı fişler kullanılırsa yabancıların sıradan kullanımları engellenebilir.
    Alanya 'da elektrikli motorlar moda bu ara, balkonlardan sarkan uzatmalı fişler var, mahallle arası küçük yer falan pek şikayet görmedim 🙂

    İlk defa elektrikli araç kullanacağım için öncesinde araştırma yaptım biraz aklımda kalanlar ve 3-4 saatlik kullanımda gözüme çarpanlar da şöyle:

    Ev tipi olarak geçen; tek fazlı düşük amperli şarj en uzun menzili sağlıyor (8 saat süren). Hızlı şarj ile 45-60 dakikada pilin %80 'ini doldurmak mümkün, ancak ki İngiliz bir abimizin uzun süreli deneyimlerine göre aracın menzili, şarj miktarının yanında şarj süresi ile de ilgili. Ve yine abimizin dediğine göre, tipik kullanım senaryosunda yavaş şarj ertesinde 2 kata kadar daha uzun süre kullandığı zamanlar olmuş. Hızlı dolum, hızlı boşalma da demek anlaşılan.

    Tek vites çok büyük rahatlıkmış, sürüş halinde çok kolay midesi bulanan yolcum, her hızda sabit ivmeye sahip olması sebebiyle rahatsız olmadı hiç. Bunun bir diğer sebebinin de standart donanımda dahil olan Take Care by Renault paketi olduğunu düşünüyorum. «Bu paket hava iyonizeri, hava kirliliği kaptörü, ve aktif parfüm difüzörü içeriyor.»

    Ek olarak hızlanma ve yavaşlama şeritlerinde, geç farkedilen otoban çıkışlarında, sıkıştıran kamyonlardan kaçışlarda her hızda aynı gücün üretilmesi, çok kolaylık sağlıyor. Oldukça seri bir kullanımı var.

    Klima gerçekten dert, bahsedilen "Eco Mode" kapatıldığında 110 km 'lik kalan menzil 80 'e düştü.

    Göstergeler çok eğlenceli, tasarruflu kullandıkça ekran yeşilleniyor 🙂 Dizel araçta dahi, malumunuz İstanbul trafiği düşünüldüğünde, ani hızlanma ve yavaşlamalar yapmadan yakıt tasarrufu önceliğiyle kullanmaya önem verdiğim için; "testler 240 km gösteriyor ama son kullanıcı düzgün havada anca 120 km menzile ulaşır" cümlesindeki son kullanıcıdan öte otoparktaki hızlanma denemelerime rağmen %70 şarj tüketiminde 110 km 'ye ulaşmıştım bile.

    @can Eğer ki çekimleri hala yapmadıysanız sizden ricam yaya uyarı sesini ayrıca kaydetmeniz, benim kullandığım araçtaki hayvanları kaçırmak için kullanılan ultrasonik aletler gibi çıkan ses bi arızadır belki, düşük hızda kıvrınmaktan yolla ilgilenemiyordum, elbet zamanında birileri test etmiş ve denk gelmişlerdir heralde bu etkiye diye düşünüyorum.

  • cinnabon @cinnabon

    Evden şarjı yasaklayamazlar. Bu, imkan dahilinde değil yani. Millet gider jeneratörle doldurur olmadı güneş paneli takar. Her şeyi yasaklayan Türkiye bunu yasaklayamaz işte. 🙂

  • Levent @leventyurt

    1880'lerde epeyi kullanılan elektrikli otomobiller, hatta otobüsler nedense (?!) ancak ancak piyasaya çıkmaya başladı, hatta 1888 yılında II.Abdulhamid bile elektrikli otomobil sipariş etmişken. Derken 100 yıl sonra televizyon denen meret bizlere, 2000 yılında uçan araçlar, hovercraft'lar, denize girince tekne, karaya çıkınca otomobil, uçuruma gelince uçak olan makineler olacak diye diye hayal dünyamızı star wars dünyasının dalgalı denizinde back to the future etti. Şu an 2000'i 15 geçiyor ve ben halen penceremin önünden 300km hızla geçen bir serseriye küfür etme şerefine nail olamadım.

    Başka sorum yok hakim bey!

    Tramvay, evet!

  • Barkın Ersavcı @bogac94

    @can Bu konuyla alakasız olacak ama sizin yorumlarınıza göre arabalar hakkında oldukça geniş bilginiz olduğunu gördüm. Kendime 2002-2004 BMW M3 E46 Manuel düşünüyorum. Bu arabanın çok temizini bulmak oldukça zor diyorlar. Eğer bulamazsam bakım masrafları çok abartı olur mu ? Bir de bu model hakkında bildiklerinizi söylerseniz sevinirim 🙂

  • m.levent @mustafa-levent

    empiüç çalarımın pili bittiğinde pili ısırıp dişleyip bi süre daha kullanıyorum bu yöntemi araçtada kullanabilirmiyim aceba Can'ım ciğerim

  • Salmon @salmon

    @can Güvenlik testleri hakkında pek bir bilgim yok ama biraz araştırma sonucunda kafa karıştırıcı sonuçlara ulaştım. Tesla model S çok daha üst sınıf araçlarla yarışması gerekirken NCAP skorları Zoe'den daha kötü. Bunun sebebi nedir bir fikriniz var mı?
    http://www.euroncap.com/en/results/tesla/model-s/7897
    http://www.euroncap.com/tr/results/renault/zoe/8889
    Ben testler, dolayısıyla da sonuçlar aracın segmentine göre farklılık gösteriyor olabilir diye düşündüm ama bmw 5 serisinin sonuçları da şöyle:
    http://www.euroncap.com/tr/results/bmw/5-series/11004
    Bir de tabii nhtsa testleri var. Aşağıdaki haberin doğruluk değerini kontrol edecek bir düzgün bir kaynak bulamadım ancak onaylayan başka yazılar da var.
    http://www.autotrader.com/car-news/tesla-model-s-achieves-all-time-best-nhtsa-safety-score-213356
    Sonuç olarak model s ne kadar güvenli bir araçtır, sahiden de Zoe çarpışma sırasında daha güvenli midir?

  • darth @plegus

    Elektriğin çoğu dgazdan üretilmiyor. Ekim ayında bu oran %39. Geri kalanın çoğunluğu Kömür-Linyit santrallerinden üretiliyor yani durum daha kötü 😀 Bu durumun hızla değiştiğini de belirmtem lazım. Çok hızlı şekilde yenilenebilir enerji santralleri devreye giriyor. 2 sene içinde doğalgazın tamamen kullanılmaz olacağını, sadece çok olağan dışı durumlarda hızlı devreye girip çıkarak dengeleme yapacağını düşünüyoruz. Lanet nükller de devreye girdiğinde ona da gerek kalmayacak. Yani aslında elektrikli araçlar aramıza katılana kadar dgaz olayı bitmiş olur. Bilginize.

  • ersel @ersel

    @can araç hareket halindeyken vites 5 den 4 e geçmiyor. (manuel 6 vitesli araç) diğer geçişler normal. ancak durur haldeyken hiçbir sıkıntı yok bütün vitesler geçiyor sorun ne olabilir sizce servis 4. vites grubu değişmeli dedi. yaklaşık 3 bin lira masraf olabilir dendi. ne yapmalıyım. bilginize güveniyorum.

  • ersel @ersel

    @can c sınıfı sedan bir araç almak istiyorum özellikle ses yalıtımı tatmin edici bir araç tavsiyeniz var mı?

  • wilhem @wilhem

    @can Aslında ben bu araçlardaki tahrik sistemleri, diferansiyel, süspansiyon gibi komponentlerin benzinli araçlardan farklarını merak ediyorum. Mesela ağırlık merkezi aşağıda olduğu için farklı bir süspansiyon tipi mi kullanılmış ya da bunun sürüşe etkisi nasıl? Bildiğim kadarıyla şanzıman yok araçta. Hızlanma doğrudan gaz ile mi sağlanıyor? Eğer öyleyse mesela gazı köklediğimizde patinaja kalması lazım aracın. Bunu engelleyen sistemler vs var mı?

  • BAkts @bakts

    Şurada bir eksik var dizel araç sadece CO2 salınımı yapmıyor diğer zehirli gazları da çevreye salıyor.