Tozlu Raflar

Tozlu Raflar: Disketlerin Tarihi

Tozlu Raflar'ın bu bölümünde, '90'lı yıllarda genç bilgisayar meraklılarının en büyük masraf kapısı olan disketleri konu ediyoruz. 1970'lerde çıkan 8" disketlerden, "save ikonu" olarak görüntüsüyle hala hayatımızda olan 3.5" disketlere kadar tüm disket türlerini gözden geçirdiğimiz videomuzda, çok az bilinen "egzotik" disket türlerinden de bahsetmekteyiz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 25
  • Issız_adam @systemnet

    yüzünü gören cennetlikti şimdi çatır çatır çalışyor gördüm seni abi... meğerse murat çalışyıormuş ahahahah 🙂

  • LOOP @loop

    Ben çocukken disketin sonlarıydı ama bir şekilde bilgisayar dersi vesilesiyle ceketin cebine girdiğini hatırlıyorum ortaokulda. İlk bilgisayarım da da okucuyusu vardı yanlış hatırlamıyorsam.

  • Ahmed Erdoğan #_# @aerdogan17

    biz evde 3.5" ile başladığımızda 5.25" -> 3.5" dönüşümü yeni başlamıştı. Öte yandan 3.5" -> CD arası dönemde öncesine göre daha çok çile çekildiğine şahit oldum... MS-DOS'un ve Windows'un disket kutuları hala evde duruyor... Windows 95'ti galiba büssürü 3.5" disketle dağıtılmıştı...

  • Sensible @sensible

    En sevdiğim Tozlu Raflar bölümlerinden biri oldu. Ne Commodore'umdan ne Amiga'mdan tek disket dahi saklamamış olmama tekrar kızdım. Özellikle Amiga'nın disketlerini, oyun türlerine falan dikkat ederek, inci gibi tertipli dizerdim disket kutusuna.

Tozlu Raflar: Sony PSP

Tozlu Raflar'ın bu bölümünde, mobil oyunculuğun en keyifli zamanlarına dönüyor, Sony'nin Playstation Portable el konsolunu hatırlıyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 25

Amiga 500 Yeniden Doğdu / A500 Mini İncelemesi

Amiga'nın ülkemizde de en çok bilinen versiyonu olan A500, yeniden yapıldı. Orijinal Amiga 500'ün küçük versiyonu A500 Mini, hem görsel olarak aslına uygun tasarlanmış hem de Amiga'nın bilinen oyunları ile yüklü gelmiş. Elbette hepsi bu kadar değil. Ürünün Türkiye'deki ilk incelemesini Levent Pekcan yaptı.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10

Tozlu Raflar / Ortaya Karışık

Tozlu Raflar'ın yeni bölümünde, birden fazla ürüne değiniyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 24
  • ad33p @ad33p

    @gamsizm Youtube'a da bölüm zamanlama eklenmemiş daha. Eklemek istereniz
    00:00 Tozlu Raflar / Ortaya Karışık
    01:07 Cooler Master Aerogate 1 (2002)
    05:36 Cooler Master CoolDrive 3 (2003)
    10:28 Comet Turkish NoteBook CNC 9606 (1997)
    19:30 HTC Mini+ Plus (2013)
    26:57 WD Black2 Dual Drive (WD1001X06X) (2013)
    34:33 Sohbet

  • ilkan @ilkan

    Comet notebook hangi gazete olduğunu hatırlamıyorum ama evet gazeteden kuponla verildi. Bizde bir tane çalışır durumda var ama yıllardır açıp bakmadım en son baktığımda çalışıyordu. Eskiden dijital sözlükler falanda verildi hep gazetelerden seslisi,14 dil bileni falan buda o döneme ait bir ürün.

  • Tarana Çorbası @fatihkuzen

    Çok değil 7-8 sene evvel aynısının beyazını ama ekranı biraz daha ufak olanını sabah gazetesi kuponla vermişti. Eşim çocuk için işe yarar deyip biriktirip almıştı.O da notebook gibi bişi sanmıştı. Ne kadar desemde işe yaramaz bu yinede biriktirip aldı. İçinde kullanılabilir hiç bişi yoktu. Klavye ile yazılacak bişeyde bulamamıştık.Birkaç oyun işte tetris metris gibi bişiler vardı.

Tozlu Raflar: 64'ler Dergisi Dönemi

Türkiye'nin ilk oyun dergisi 64'ler'in hikayesini o dönemleri bizzat dergide yaşamış konuğumuz Orhan Cevher'den dinliyoruz.

64'ler dergisinin sayılarına ulaşmak için 64ler.com ve retrodergi.com sitelerini kullanabilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 31

Tozlu Raflar: Yirmi Yıllık İhtiyar Laptoplar

Tolzu Raflar'ın yeni bölümünde 20 yıllık laptopların kapaklarını son bir kez açıyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 72
  • Omer @omer_

    Asus EEE PC Netbook bende var.
    Aşağı yukarı 9 senedir taş gibi sorun çıkarmadı ama günümüzde aşırı yavaş kalıyor. Torrent box olarak kullanıyorum. 😀

  • Ka-Ching @ka-ching

    Levent Pekcan'a ait olan Asus F3J modeli max 2944 MB RAM görüyor aslında, bilginiz olsun.

    Tüm dünya genelinde satılan F3J modelleri (F3JC, F3JM, F3JP, F3JR, ...) BIOS'da ve POST ekranında modeline göre 2942-2944 MB Ram tanımlıyor. Dolayısıyla işletim sistemleri de 64bit olsa bile max. 2.87 GB Ram görüyor ve kullanabiliyor.

    Bu kısıtlama direkt olarak Intel i945PM chipsetinden kaynaklanMıyor, aynı chipseti kullanan başka notebooklarda 4GB Ram kullanabilenler var çünkü. Problem BIOS'dan (veya bir ihtimal diğer bileşenlerden) kaynaklanıyor gibi görünüyor.

    Eğer 2+1GB veya 2+2GB Ram modülü takılırsa 2944 MB (3072 veya 4096 değil) Ram kullanılabilir hale gelir, hatta yine Dual Channel olarak. Küçük bir hesap yaparsak 2GB Ram'e göre %44 Ram artışı olacaktır ve bu da bence gayet yüksek bir kazanım.

    Kısaca o Asus F3J (F3JC sanırım) modeli Win7-Win8 32bit veya Linux Mint vs. ile daha epey iş görür , emekliye ayrılmasın, yazık. 🙂

    LP: "...daha da çalışacak, insanları bilgisayarla tanıştıracak inşallah, canının yettiği kadar ..." 🙂

    @gamsizm @leventp

Tozlu Raflar: Atari 2600 Geri Döndü

Atari 2600'ün mini versiyonu sayesinde, çocukluğumuza geri dönüyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 40

Tozlu Raflar: Mario'nun Dönüşü Nintendo Classic

Tozlu Raflar'ın yeni bölümünde, Nintendo Classic'i inceliyoruz. Nintendo Classic, Nintendo Entertainment System'in yeniden yapılmış hali. Ama elbette elimizde hem yenisi hem eskisi de olduğundan işin tarihinden başlayarak anlatıyoruz. Ürünleri temin eden Özgür Albayrak'a teşekkür ediyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 38

Tozlu Raflar: Amiga'nın 33. Yaşını Kutluyoruz

Bilgisayar tarihine geçmiş bilgisayarların önemli örneklerinden biri olan Commodore Amiga'nın doğum gününü, Amiga'nın tarihine dalarak kutluyoruz. İleride daha geniş bir şekilde ele alacağımız Amiga, ülkemizde de en çok bilinen örnekleri ile karşınızda.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 70

Tozlu Raflar: Commodore 64 Mini

Commodore 64 Mini, Commodore 64 deneyimini modern bağlantı noktaları ve küçük kasa ile günümüze taşımayı hedefliyor. Ürünü bize ulaştıran Fırat Çavaş'a teşekkür ediyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 36
Secured By miniOrange