Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2018/41
15 - 20 Ekim 2018 #41
Teknoseyir Plus indirimi devam
- Huawei etkinliği
- AMD, Radeon RX 590 kartını hazırlıyor.
- 3DMark, güncel bazı Oppo modellerini sıralamalardan çıkarttı.
- Winamp, geri geliyor.
- GDG DevFest İstanbul, 4 Kasım tarihinde gerçekleşecek.
- Apple iPad ve Mac etkinliği 30 Ekim tarihinde.
- Intel, işlemci üretimini üç ayrı kola bölecek.
- Google, Avrupa’da Play Store ve Chrome için lisans ücreti alacak.
- Bir sonraki Windows 10 güncellemesi, sistem uygulamalarının çoğunu kaldırmanıza izin verecek.
- Çizgi Elektronik, Asus distribütörlüğünü bıraktı.
- IRC 30 yaşında.
- Microsoft’un kurucu ortaklarından Paul Allen öldü
- Fotoğraf ustası Ara Güler öldü.
Oyun Dünyasından
- Türkiyedeki Playstation oyuncuları, yüksek oyun fiyatlarını protesto etmek için organize oluyorlar.
- PlayStation 4’ü etkileyen bir bug bulundu.
- Cyberpunk 2077'nin Türkçe desteği konusu yine belirsizliğe dönüştü.
- Fallout 76 Platinum Edition paketi, yüksek fiyatına rağmen oyunu içermiyor.
- Red Dead Redemption 2, sipariş verenlerin konsollarına yüklenmeye başladı.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Geldi.
AMD dogrudan 6 serisine gececek diye bir yazi vardi ama, gunu kurtarmak icin mi cikiyor 590 acaba 🙂
Kesin RTX 2080TI fiyatina, GTX 1070 performansi verir. 🙂
Madende isler tikirinda nasilsa...
Hala tıkırında mı?
@gamsizm
Hala aktif olarak mining devam ediyor, degerler aslinda dusmedi normal seviyesine geriledi...
Tabi, sadece Bitcoin olarak dusunursek yillar once bitti o is 😀
OMG.
Plus üye sayısı nasıl gidiyor? Umarım daha da artacaktır, çok şükür plus üyeyim.
1500'e geri geldik yine.
@gamsizm
1500'e cikmisiz, haberimiz yok bir de ustelik geri gelmisiz 🙂
@gamsizm Ben bir kaç kez belirttim, çubuk olsa 3000 olur 🙂 bir de isimlerin yanına “plus hediye et” gibi bir buton konsa..
@spectrum HK onun için çalıştığını yazdı biryerlerde.
@spectrum Çubuk neydi?
@gamsizm Ya hedef çubuğu gibi bir şey. % göstersin, hedef olsun falan. İnanın insanlar ortak bir hedefin peşinden giderken daha bir hevesli oluyor. Mesela plus hediye etme işi güzel bir hamleydi, şu hedef olayını yapıp, bir hediye etmeyi kolaylaşırırsanız 1500 değil, 3000 bile olur.
@gamsizm Abi ayrıca biraz zam da yapabilirsiniz, plus üye olanların geneli sizin iyi niyetinizden şüphe etmiyor ve elini her zaman taşın altına koyacaktır.
@firatku 15 lira bile çok kişi için imkansız bir rakam oldu maalesef.
@blackbyte Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama plus olanlar verdikleri 10 liranın hesabında değil bence. Teknoseyir'in yayın hayatına aynı kalitede devam edebilmesi için destek olunuyor. Örneğin 20 lira da olsa plus abonelerin çoğu üyeliklerini iptal ettirmez bence. @gamsizm Murat abi daha iyi bilir tabi
@firatku Öyle ama şimdi hediye sistemi olduğu için isteyen daha çok destek olabilirken alamayan birine de faydalı oluyor. Bence en güzel seçenek bu. Öte yandan 5000 hedefimizden uzağız.
Plus videoları samsung tizen televizyondan (tarayıcıdan) izleyemiyorum. Video formatı desteklenmiyor diyor.
Vimeo desteği yoksa izlenmiyordur. Tizen'de olmamasına şaşırmam.
https://teknoseyir.com/yuklemeler/podcast/2018/10/19_ekim_gundem.mp3
@themetinbey "Firefox" ile http://www.teknoseyir.com/feed sayfasından.
1000 küsür euroluk telefon 6bin-7bine gelir mi murat abi yapma. En az 9bin
Mümkün değil bence o fiyat.
AMD den ben de birşeyler bekliyorum
CB77 cikisinda Turkce gelmez
Oyunlarda Türkçe dil desteği konusu ya da daha geniş tabirle yerelleştirme elbette önemli, ancak gerekli değil bence. Oyun oynamaya vakit ve daha da önemlisi para bulabilen, özellikle de hikaye odaklı oyunlarla ilgilenen genç neslin, hatta her yaştan insanın, hayatta kendileri için bir şey yapıp bir yabancı dili çok iyi öğrenmemelerinin önünde en ufak bir engel yok. Dil öğrenmek de bizim 80'lerde 90'larda öğrenmeye çalıştığımız dönemdeki gibi zor değil. Elimizin altında derya gibi kaynak var artık, internet sağ olsun. Pratik yapmak için dünyanın öteki ucundan mektup arkadaşı aramak da gerekmiyor (mektup derken gerçek mektup). İnsanların, özellikle de gençlerin, yeni bir şey öğrenmekten köşe bucak kaçmalarının nedenini ben anlayamıyorum. Umarım bir gün birileri anlamama yardımcı olabilir.
Yes, yes, it is a pencil... 🙂
Eskiden, An English For Turkish diye bir kitap vardi, genclerin bu halde olmasinin sebebi o bence 😂
Ülkenin ekonomik ve sosyokültürel durumunu baz alarak oyunlara yerelleştirmenin gerekli olmadığını savunuyorsanız size sonuna kadar katılıyorum, lakin denkleminizde bu maddeler yoksa fikrinize karşı olmak durumundayım.
Ülkemizdeki (en hafif tabiriyle) boktan eğitim sisteminin bu çocuklara bırakın yabancı dili, çarpım tablosunu bile öğretemediği bir dönemdeyiz ve yakın zamanda da bu durumun düzeleceğine dair bir umut görünmüyor.
Evet, bizim zamanımızdaki gibi zor değil yabancı bir dili öğrenmek, ama zorunluluk da değil. En azından olmamalı. Elin fransızı, italyanı, almanı, ispanyolu.. bu hobiyi ana dilinde gerçekleştirebiliyorsa biz neden fazladan bir çaba harcamak zorundayız ki ? Buradaki bahane ekonomik sebeplerse evet, aynı fikirdeyiz.
Şimdiki yeni neslin ekonomik durumuna, en temel hakkı olan ama alamadığı / verilmeyen eğitime gerçekten üzülüyorum. Bir yandan -sizin de dediğiniz gibi- çok şanslılar. Onlara verilmeyeni söke söke alabilirler.
Benim ingilizceyi öğrenmem ( gerçi ne kadar bildiğim de tartışmalı ya..) sırasındaki en büyük motivasyonum ve yardımcım oyunlardı. Aradan geçen onlarca yıl, defalarca değiştirilen eğitim sisteminin ardından, şimdiki neslin de motivasyon kaynağının aynı olması çok acı...
Gençlerin o kadar imkanı olmasına rağmen şu mereti öğrenememesinin sebebi çözümle aynı aslında. Sosyal medya denen dipsiz kuyuda like peşinde koşup, onlara bir hikâyeyi anlatan oyunları değil, skor tabelasında önde olman gereken yapımları oynayıp zamanlarını harcayıp heba ediyorlar. Daha gereksiz şeylerle de vakitlerini harcıyorlar da burası yeri değil, ayrıca benim haddime de değil. İsteyen istediği gibi yaşar, beni bağlamaz.
Burayı okuyan gençlere naçizane tavsiyem, çeşme akarken tasınızı, vaktiniz varken kafanızı doldurun arkadaşlar. Ekonomik durumun düzeleceğine dair bir emare yok. Buna paralel çoğu oyuna yerelleştirme yapılacağı da yok. Yaşınız genç, kafalar zehir. Potansiyelinizi çöpe atmayın. Bizim yaşa geldiğinizde ve nato kafa artık bir şey almadığında çok üzülürsünüz, aman diyeyim... 🙂
@sonkabonka Elbette ekonomik nedenler çok önemli, ama aslına bakarsan benim vurgulamaya çalıştığım şey, elin İspanyolu veya İtalyanı için de geçerli. Oyun oynamaya para ve zaman bulabilen herhangi bir insanın kendisi için gerçek bir şey yapıp bir dil öğrenmemesinin önünde engel yok. Bu, zorunda olmak meselesi değil yanlış anlaşılmasın. Kimin nasıl yaşayacağı; neyi, nasıl öğreneceği kimseyi ilgilendirmez. Lakin sürekli talep edip sadece tüketerek de bir arpa boyu yol gidilmediği de bir gerçek. Öğrenmekten köşe bucak kaçan insanların, öğrenmedikleri konu her ne ise, onunla ilgili şikayet etmeye haklarının olduğunu düşünmüyorum. Bu yabancı dil de olabilir, ekonomi de olabilir, evrim teorisi veya akışkanlar mekaniği de olabilir.
@nuguryurtsever
Problem şu ki; insanların ingilizce konusunda şikayet ettikleri falan yok. Bu onların bahanesi.
Şikayet ettikleri şey oyunların neden Türkçe gelmediği.
"Neden bir oyun Türkçe gelmeli ki ?" diye sorduğunuzda adamın / kadının bahanesi (veya gerekçesi) ingilizce bilmediği oluyor. 🙂
Amaç çözüme ulaşmaksa, bu iki kavramı birbirinden iyi ayırt etmek gerekli diye düşünüyorum.
@nasreddin-hoca Oyunlardan kitaplara hangi ara geldik. 🙂
@nasreddin-hoca Kitaplar ve oyunlar çok farklı örnekler. Kaldı ki ben yerelleştirme olmasın demiyorum. Bilakis önemli olduğunu en başta söyledim. Ancak insanlar da artik İngilizce bilmemeyi bahane etmesin. Kıçlarını kaldırıp bir yabancı dili çok iyi öğrensinler. Öğrenmeye çalışmayan insanin talep etmeye hakkı olduğunu düşünmüyorum. Dahası Türkçe yazım kurallarını alt üst ederek, bozuk bir Türkçe ile dil desteği isteyenler görüyorum mesela. Benim aklım almıyor. Tüketmeye alışmışız.
Dilin unutturulması konusuna hiç girmeyelim. Etimoloji özel ilgi alanlarımdan biri, oyunlardaki kadar az konuşmam. Üç hafta çıkamayız. :p
@nasreddin-hoca Oyunların Türkçeleştirilmesi ile kitapların Türkçeleştirilmesi çok farklı örnekler demeye çalıştım. Yoksa söylediklerinize zaten itirazım yok.
@nuguryurtsever oyunların bitmiş olarak çıkamaması daha büyük bir sorun bence, oyun çıkmadan önce oram buram edition yok ultra süper max edition gibi salak şeylerle oyundan çıkarılmış içerikleri kakalamaya çalışıyorlar.
Siz Winamp'tan bahsedince direkt aklıma JetAudio gelmişti ve sözü geçti. Gerçekten dönemin en sağlam ses/video oynatan ve birçok formatı destekleyen güzel bir programıydı.
WinAmp a hiç ısınamadım. Belki 20 yıldır JetAudio yu kullanıyorum. Sadece Video konusunda XBMC (KODI) ye geçtim. JetAudio nun eski katlı müzik seti görünümü 14" tüplü ekranı 800*600 çözünürlükte neredeyse dolduruyordu diye hatırlıyorum.
@astral; Süper skindir, ben de bunu kullandım hep.
Yahu diyorum bu uyenin avatari niye surekli degisiyor...
@internettin-hoca ile karistiriyormusum 😀
@gamsizm Bu video player auto modda açılıyor ve 1080p açmaya çalışıyor. Video takılıyor, çözünürlüğü elle düşürmek gerekiyor. Kendi düşürmüyor sanki. Birde videonun neresinde kaldığımı hatırlamıyor çıkıp girince en baştan başlıyor. Bunların bir çözümü var mıdır?
poop emojili yastık nerede? birkaç gündemdir göremiyorum
Müzik çalar olarak aimp var yıllardır kullanıyorum. Winampı ezer geçer.
@gameboy Diğerleri babanın oğlumu.
@gamsizm gaming sektörü kurtardı da Rgb olayı ne o nerden çıktı ?
Winamp, Sonique ve Jetaudio bir ara çok popülerdi. Özellikle yüz giydirme özellikleri nedeniyle çok tutulmuşlardı. Ben Sonique ve Jetaudio'yu bu yüzden çok severdim.
Google, bir yerleri yiyorsa Chrome ve Search için de lisans parası istesin.
asus notebook klavyesini 550 tl ye değiştiriyor ve başka yerde parça bulunmuyor. Asus alırken 2 defa düşünün.
Her ihtimale karşı Ali Express taraması yapınız. Ben K53TA için alt kasa kısmını eksiksiz olarak buldum ve değiştirdim mesela: https://teknoseyir.com/blog/asus-k53ta-kasa-macerasi
@lterlemez aliexpreste buldum fikir verdiğiniz için çok teşekkür ederim
@yasinmalibu; Rica ederim.
model kodu: fx553ve dm416. her yere baktım hiçbir yerde yok
800x600 VGA çözünürlükte Windows 98'de Wİnamp açtığım günler geldi aklıma. Bir de winampı kendi penceresinden büyütünce devasa olurdu. Ana ekran ile ekolayzırı büyürdü.. Hey gidi günler. Daha ortada diğer playerlar yoktu. XING Mpeg player power Dvd ve Wİnamp bilgisayarımın vazgeçilmezleriydi.
@leventp @gamsizm geçen hafta ki gündemde de Cyberpunk ın twitterdan "Türkçe altyazı" ile ilgili twitini paylaşmıştım, siz oluyor dediğiniz zaman !!!
Bravo.
Bence olay tam anlaşılamamış, Türkçe altyazı desteği olacak diyen oyunun Türkiye dağıtımcısı Bilkom. Belli değil diyen oyunun yapımcısı CD Projekt. Benim tahminim aralarında anlaştılar ya da anlaşmak üzereler ancak iş resmileşmedi, o yüzden de oyun yapımcısı Twitter'dan belli değil dedi. Bilkom da bir bildiği olmadan kesin şekilde olacak demez zaten, Türkçe desteğin gelmesi şüpheli değil yani kesin gözüyle bakılabilir.
@gamsizm ne demek !!!
00:50 – Huawei etkinliği
07:45 – AMD, Radeon RX 590 kartını hazırlıyor.
08:45 – 3DMark, güncel bazı Oppo modellerini sıralamalardan çıkarttı.
12:16 – Winamp, geri geliyor.
17:15 – GDG DevFest İstanbul, 4 Kasım tarihinde gerçekleşecek.
17:57 – Apple iPad ve Mac etkinliği 30 Ekim tarihinde.
18:21 – Intel, işlemci üretimini üç ayrı kola bölecek.
21:31 – Google, Avrupa’da Play Store ve Chrome için lisans ücreti alacak.
24:17 – Bir sonraki Windows 10 güncellemesi, sistem uygulamalarının çoğunu kaldırmanıza izin verecek.
25:46 – Çizgi Elektronik, Asus distribütörlüğünü bıraktı.
28:14 – IRC 30 yaşında.
34:17 – Microsoft’un kurucu ortaklarından Paul Allen öldü.
Oyun Dünyasından
37:40 – Türkiyedeki Playstation oyuncuları, yüksek oyun fiyatlarını protesto etmek için organize oluyorlar.
43:25 – PlayStation 4’ü etkileyen bir bug bulundu.
43:52 – Cyberpunk 2077’nin Türkçe desteği konusu yine belirsizliğe dönüştü.
45:02 – Fallout 76 Platinum Edition paketi, yüksek fiyatına rağmen oyunu içermiyor.
53:15 – Red Dead Redemption 2, sipariş verenlerin konsollarına yüklenmeye başladı.
Khaled mardam'ın burnu olayını ilk defa duydum. 😀
@ameledervis hocaları karıştırma 😀
az once aklima geldi microprose firmasi ne oldu diye. sitesi tekrar hayata gecmis. belki gundeme malzeme yapilabilir.
http://www.microprose.com/
43:52 soran kişi enis kirazoğlu
ilk defa youtube'dan izlemiyorum 🙂
Bugün gittim sahsen Mate 20 pro ,Sony xz3 , XS Max ve Pixel 2 yi fotograf ve portre cekimlerini denedim. Tabiki hepsinde gelisme var ama yine de XS Max daha gercekci fotograflar ve cok harika portre cekiyor. Pixel 2 bence fena degil 3 un daha iyi oldugu kesin
Foobar çıktığından beri Winamp kullanmıyorum. Winamp kadar basit ve küçük arayüzü yok o açıdan herkese hitap etmeyebilir.
IRC i ilk 94 yılında unix üzerinde kullanmıştım. O dönem mirc yoktu. Zaten gui üzerinden pek program kullanılmazdı. Dalnet serveri ve zurna kanalı o dönem de vardı diye hatırlıyorum. Okulun labında irc üzerinde iyi vakit harcamadık.
Aynen güzel olur.
FreeDos'a yaklaşımı hiç sevmedim ben linux kullanıyorum. Neden kullanmayacağım windowsa para vereyim. Aynı şey Google içinde geçerli ben Chrome kullanmayacağım silemiyorum. Sebebi ne? Google bey izin vermiyor. Diyebilirsiniz ki kaç kişisiniz arkadaş? Yani herşeyide Cumhura göre yapmayalım artık.
fotograf bir resimleme yöntemidir, dolayısıyla fotografa resim demenin hiçbir sakıncası yoktur.
Her videoda plus reklamı yapıyorsunuz ancak almak için bir sebep sunmuyorsunuz. Videoları 2 gün sonra izlemek, dinlemek hiç mesele değil sonuçta heyecanla beklenen dizi bölümü yada canlı futbol maçı değil. İncelemeler deseniz zaten firmalar adına yapılan tanıtım videolarıdır. Hemen her site aynı şeyleri anlatıyor bir ayrıcalığınız yok. Size özel gündem değerlendirmesi teknoloji bilim notları gibi videoları yalnızca plusa sunun plus almak için ufakta olsa bir sebep olsun.
@blackbyte Ben sizin gibi düşünmüyorum teknoseyir umurunda olmayan sadece ürün bazlı arama yapıp video izleyen biri Youtube'dan izler geçer baktı bu adamların incelemeleri daha samimi ilgisini çekti siteye üye olur daha ne var diye bakar kafasına yatarsa plus olur. Ben siteye özel içeriklerin kapalı olmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.
Eski gündemlerde sözcü gazetesi örneğini verdiler reklamsız sözcü diye bende dünya gazetesi örneğini vereyim anasayfada bütün yazıların başlıkları duruyor bazı yazılar aboneye özel diyor parasını verirsen okuyabiliyorsun özel dosyalar makaleler aboneye özel.
Teknoseyir ticari bir işletmeyse özel içerik sunar buna karşılık parasını ister bu yapılan plus sistemi ancak bir hayır kurumu mantığıdır bağış toplamadır. Ben özel bir içerik olmadan para vermeyeceğim isteyen abone olsun kimseyi eleştirdiğim yok sadece fikrimi söyledim.
Şu özgün tarzını gördükçe her videoda hayran oluyordum. Gündemde konusu geçince şöyle bir düşündüm de teknolojinin Ara Güler'i @lp gerçekten 🙂
Halid Bey'i merak edenler buyursun. :
https://www.mirc.com/khaled.html
Winrarı kişisel kullanıcılar bedava kullanıyor da firmalar lisanslı kullanıyordur herhalde. Örneğin benim çalıştığım şirket lisanslı kullanıyor. 1100 kullanıcı falan.
LP'nin bahsettiği mouse buldum sonunda
🙂