Arkadaşlar merhaba, ben İtü Makine Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Hazırlıkla beraber 3 senedir bu okuldayım. Aşırı gelecek kaygısı yaşıyorum. Bölümüme odaklanamadığım için ortalamam da vasat. Bırakıp tıp(yatay geçiş) okumayı düşünüyorum.Lütfen ne kadar aptalsın daha önce neden bırakmadın demeyin. Elimdeki durum bu. Kendimi kurtarmaya çalışıyorum. Sizce değer mi? Kaygılarım gerçekçi mi? Hangisi maddi açıdan daha mantıklı? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler. @brave @makineci #yardım

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Mert Ahmet Altıparmak @m-ahmet

    Ne iş yaparsan yap aslında işini iyi yapan olduktan sonra iş kapısı açılacaktır. Gelecek kaygısı bu yönden çekmeniz için bir sebep yok. 20'li yaşlarda oluyor ama bu durum. Bir düzen oturtana kadar sadece. Daha önce biri burada söylemişti. 🙂
    Kimse de insana sevmediği işi yapmaya zorlamamalı. Eğer gerçekten sevmiyorsanız bu bölümü bırakmanız belki de sizin faydanıza olacaktır. İyi tartmak lazım.

  • riatera @riatera

    Mezun olup işsiz kalsam pişman olma ihtimalim yüksek. Kendimi hiç geliştirmedim. Yüksek lisans da yapamam. Maddiyat da önemli.

  • nineleven @nineleven

    Ben de mimarlık 3.sınıftayım. Okulu 1 sene uzatacağım kesinleşti ama daha da uzatmam gibi çünkü tüm Proje (1-2-3-4 olmak üzere her dönem 10-12 kredi normalde ben hepsini bu sene verdim .d ) derslerimi verdim. Ben de senin gibi bırakmayı çok düşündüm. Hatta 2.sınıf 2.dönem gitmeyip YKS çalıştım. Gideceğim okullarda hep zorunlu hazırlık , kilit sistemi gibi şeylerden çok düşündüm ve devam etme kararı aldım.

    Gelecek kaygın olması çok normal. Şu sıralar aile arabası olarak babamla araba bakıyoruz. Babam emekli ikramiyesini dolar ve altına yatırmış o yüzden rahat davranıyor ama arabalar da maşallah yani...

    Zaten ilk baş ablamla ikimiz kullanmayı öğrenelim diye 8-10 yaşında arabalara bakıyorduk 🙂 Baktık onlar da en az 80-100k başladık düzgün araba alalım demeye çünkü bir daha alamayacağız 😀

    Ben de ister istemez şunu düşünüyorum ; Babam 57 yaşında lan 57. Bu adam 30-35 sene çalıştı , maaşı da ortalamanın üstündeydi hep. Gitti bir de parasını savurmadı gitti yatırım yaptı falan..

    Bu adam birşeyini satmadan , kredi çekmeden , Almanya'nın el arabası ; Passat alamıyor 🙁

  • Burak Yirmibeşoğlu @burak25

    30 yasinda ben bilgisayar muhendisi olarak mutlu degilim diyip, doktor olan tanidigim biri var. Keyfi de yerinde.

  • YasinC @yasinc

    İtü den hakkıyla mezun olup mutsuz olan pek mühendis görmedim.

    • YasinC @yasinc

      @riatera Ben birini işe alırken daha ortalamasına bakmadım. 😀

      Demek istediğim mühendisliğe kafan yatkın olması

      Bu diyeceğimi yanlış anlama sakın ama bizim okullarımız dan yeni mezun biri zaten işe atılınca sıfırdan başlıyor çoğu alanda.

      Bende 3 sene önce tekrar üniversiteye girdim. Endüstri mühendisliği bölümü, anlatılanlar 70'lerden kalma bilgiler. Eğitim şekli de keza öyle zaten. Okulda kaldı öyle gitmiyorum.

      Mesleğinde iyi olursan elektrik elektronik mühendislerinin maaş ortalaması yüksektir.

    • Johan @johan28

      @yasinc şuna bir ekleme yapayım eskiden babamgil fabrikaya sadece itü odtü mezunlarını alıyorlardı resmen 3 masa kuruluyordu biri itü biri odtü bir de diğerleri diye diğer ünilerden taş çatlasa birkaç kişi işe giriyordu ama şuan devir değişti isteyen istediği üniversiteden gelebilir ortalamadır okuldur bundan çok deneyimine bakıyorlar( okul boyunca ne yapmış stajları nerelerde ) atak mı girişken mi tarzında hatta şuan fabrika müdürü gazi mezunu. Hangi meslek olursa olsun kendini geliştirmek gerekiyor bitirdim meslek hazır yok.

    • arandur @arandur

      @johan28 yanılıyorsun. Benim kardeşim de İTÜ mezunu ve daha aşağı üniversiteden mezun olsa giremeyeceği kurumsal bir firmada işe girdi. Bu konuları sordum ona. Kurumsal firmalar mezun olduğun okula çok dikkat ediyormuş. Ama kendisini de geliştirmişti.

    • YasinC @yasinc

      @arandur Tusaş, Aselsan, Koç, FNSS gibi firmalar yeni mezunlarda okula bakıyor ancak deneyimli personelde dikkat etmiyorlar.

    • arandur @arandur

      @yasinc yeni mezun için diyorum zaten. Loreal, Henkel, Danone gibi uluslararası firmalar en alt İTÜ mezunu istiyor.

    • Johan @johan28

      @arandur hangi firma acaba birkaç firma dışında bu inadına son verdi hepsi kurumsal derken bahsettiğim firma şişecam grubu soda sanayii daha ne kadar kurumsal olabilir. Şunu da demiyorum tabii 200k lık üni ile 20 k üni bir değil. Volvo elektrik araba için muhendis olarak giden Koray abi var benimle ayni üniversite mezunu Türkiye deki kendini kurumsal zanneden dandik firmalar kendi geliştirdiği projeleri alıp alıp işe kabul etmemişler (,dediğiniz diger okuldan aliyorlar) herneyse Uluslararası geçerli diploması ve dili ile önce volvoyq sonra dyson a geçti şuan hala İngiltere de çok daha iyi üniversitelerden gelenlere baş mühendislik yapıyor. Demem o ki kolay bir şey değil ancak mümkün kendi adıma akademik olarak başarılı olduğum için bir sene daha hazırlanıp tekrar daha iyi bir mühendislik yazmadım hiç pişman değilim. Mezun olduğumda daha iyi göreceğiz belki o zaman pişmanlık olabilir ama şuan yok en azından iş olarak Türkiye de sorun yok Tr de gerekli olan tanıdık şartı yeterince var ancak imkan olursa yurtdisinda da çalışmak ıstiyorum

  • Hamit ÖZLÜ @hamitozlu

    Gelecek ve meslek seçimi konusunda karamsar olmayın. Devletler de insanlar gibi inişleri çıkışları iyi günü kötü günü olur. Gelecek hangi meslek daha cazip? Seni hangi meslek mutlu eder. Buna odaklan.

  • Fatih Kınık @fatihkinik

    Kim not ortalaması soruyorki bu ülkede?

  • Fırat Duran @firat_duran

    Sevmediğin işi yapma, yaptığın işi sev.
    Gelecek kaygısı herkeste var ama insanlar bir şekilde yolunu buluyor. Bizim gibi ülkelerde bir çok şey senin elinde. Yok torpil var, yok şu var diye boş düşüncelere kapılma.
    Bir abimiz var zabıtalığa başvurdu, 50 defa yok torpil var, yok sıra bana gelmez, yok bilmem ne diye kafayı yiyecekti. Şimdi zabıta müdürü oldu. Kimseyi de tanımıyordu. Bu herzaman geçerli olmayabilir ama çaba ve gayretle herşey mümkün.
    Bir şekilde mezun ol, çalışmaya başladığında öğrendiğin ufak bilgilerle kendini gelişririrsin. Çünkü okul size herşeyi öğretemez. Bölüm değiştirmek senin elinde. Seçimini yap ilerle.

  • Kesb-i @kesb-i

    Kendini geliştirmediysen ve notların kötüyse tıpı okuma zaten. Tıp okuyup hakkını vermek için ot gibi yaşayıp inek gibi ders çalışman lazım. Para için değil sevdiğin için meslek seçilir.

  • Serdar ALTUN @serdars

    Kimse not ortalamana veya hangi üniversiteden mezun olduğuna bakmıyor artık. İnşaat mühendisliğini 7 yılda bitirdim. Şantiyede de çalıştım, bina inşaatında da çalıştım. Kimse kaç yılda mezun oldun demedi. Üniversitede ulaştırma üzerine okudum. Şimdi kamuda kentsel dönüşüm işlerine bakıyorum.
    Sonuç olarak, okuduğunuz bölüm güzel ve gelişime açık. Gelecek kaygınızı çokça kafaya takmadan okulunuzu bitirin. Mühendis her zaman mühendistir ve iş bulur. Yeter ki işinizi sevin ve kendinizi geliştirin.
    Amacınız bir anda zengin olmaksa okumayı bırakın ticarete atılın, kimse size diploma sormaz. Okula harcayacağınız parayı da iş kurmaya harcarsınız.

  • mrsocrates @mrsocrates

    İngilizceni gelistir yallah batıya

  • toroskartali @toroskartali

    Tıpa geç imkanım olsa bende tıp okurdum.

  • Deniz Fidan @deniz-fidan

    Ben hacettepe mühendislikten dişe geçmiş biriyim. (Tıp tutuyordu diş istediğim için dişe geçtim). Mühendisliği de aşırı seviyordum bu arada. Başarılıydım da. 3.2 ortalamam vs. gayet iyi gidiyordu. Ama işte bu ülkede istediğim işi istediğim şekilde yapamayacağıma karar verdim. Aileminde baskısıyla biraz geçtim. İlk sene pişman oldum bunalıma girdim zor olduğundan değil istemediğimi düşünüyordum hatta o sene kaldım. Fakat şimdi severek yaptığım bir iş haline geldi.

    Size tavsiyen ailenizle de konuşun, onların da fikirlerini alın fakat sinirlenmeden sakin sakin çayınızı içerken. 3 sene de kayıp falan değil onı da belirtmek isterim. Bak ben bitireyim doktoradan sonra veya önce mühendisliği de bitireceğim veya fizik okuyabilirim belki 😂 Şaka gibi geliyor ama ciddiyim. Sizin mühendislikte ya da herhangi bir bölümde gördüğünüz her şey size hayatta fazlasıyla bir şeyler katıyor.

    Karamsarlığa düşmeyin ama her şekilde itü mezunu iş bulursunuz fakat benim gibi elon musk olmak istiyorum ama bu ülkede olamam diyorsanız geçin ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Ha o hayallerimden vaz mı geçtim tabiki hayır. Sadece finansman sağlayacağım kendime ve bunu yaparken de sağlık dağıtacağım.

  • Yalçın Bahadır @ybahadir

    İngilizce'nin varsa ver derdiniz sadece gelecek kaygısı ise yani "Aslında ben mühendislik isemiyorum" demiyorsanız;

    Türkiye'de İnşaat Mühendisi ile Makine Mühendisi eninde sonunda iş bulur. İşsiz kalmaz.
    Daha da önemlisi İngilizce tamam ise ilk fırsatta yurt dışına gidin olsun bitsin. Mesela Avustralya yeni mezunlara 2 yıl çalışma vizesı veriyor zorlamadan. O iki yılda kendini kanıtlarsan, yani çalışırsan ve saçma sapan olaylara karışmazsan sonrasında oralısın...

    Bence gerek yok TIP gibi sırf para için asla okunmayacak bir bölüme geçmeye.

  • Emre Yüce @emreyuce

    Gıda Mühendisiyim. Bölümümde iyi sayılabilecek bir üniversiteden iyi bir ortalama ile mezun oldum ancak inanın ortalamaya hiç önem vermedim. Sadece yüksek lisans yaparsam diye çalıştım ortalamam da iyi gel gör ki işte maddiyat yüzünden yüksek lisans yapamıyorum. İş bulma olayı yine sıkıntı öyle sanıyordum ama 3 hafta iş aradım buldum. 1.5 ay çalıştım kötü şartları yüzünden bıraktım. Şu anda karamsarım ama elbet bir düzene girer diye düşünüyorum. Tek pişmanlığım okurken İngilizce'ye gereken önemi veremedim. Okul derslerine öyle asıldım ki ve çan olmadığı için açıkçası ve kasıntı hocalar sağ olsun. Neyse şuan bir yandan KPSS çalışıyorum kalan sürede yüksek almam imkansız ama en azından denerim. Özel sektörde ilerleyebilirim tabi ki ancak hayalim çok daha büyük işler yapmak. Bu yolda katlanıyorum biraz. Bir yandan da diyorum ki çalış bir daha ki KPSS'ye atan bir yere maaşın gelsin hakkın korunsun yat kazan ve sessizce yaşa. Ailem hep asgari ücret civarı kazandığı için inanın memur maaşı bizim için hiç az değil, memur maaşını biz ancak 3 kişi çalışınca kazanıyorduk o yüzden memur kötü hayat yaşıyor demeyin en az stresle en rahat koşullarda çalışıyor ama büyük işler için olan ümidin ve hevesin kayboluyor işte. Bakalım hayat neler gösterecek.

  • Makineci @makineci

    Ben mezun durumundayım, İTÜ/TIP tutturacak bir puanım yoktu ancak mesleğimi severek tercih ettim, hazırlık için her gün topgear izliyordum, tercihlerde de makina yazdım..

    3. sınıfa kadar ortalamam 1.80-2.10 civarındaydı, bu arada ben biraz tek takılırım sınav soruları ödevler felan elimden geçmez öyle Yani kimse "knk geçen sene şu soruyu sormuş şuna çalış" demedi bana. (Son sınıfa kadar.)
    Neyse bir staj yeri arayım dedim bulamadım tabi tüm arkadaşlarım torpiliyle Arçelik, Tai,tei, roketsan, FNSS sürüyle firmaya gittiler. Ben sanayide Ahmetler makinaya gidiyordum ortalamam 2.10 almıyor adam.. Neyse oturdum gün boyu ağladım 😀 sonra dedim bir daha köpekler gibi sabaha kadar çalışacağım ve dönem başından köpekler gibi çalıştım.( saçlarımda bu ara beyazladı) ama vicdanım hür.

    şuan 2.5-3.0 arası bir ortalama ile mezun olacağım, iş ilanlarına bakıyorum millet CNC torna başına koymaya mühendis adam arıyor. Benim çizim bilgim var, ingilizcem fena değil, analiz yapabiliyorum, excel word desen var bir şeyler sürüyle rapor verdik, projede görev aldık... eee torna başında 2400 maaş mı alacağım?neyse.

    Sendeki TIP imkanı bende olsa kesinlikle TIP ardından göz hekimliği yazar, cart curt makinadan numara verir geçerdim.
    Hem çalıştığın ortam vasat, hem çalıştığın insanlar hemde sanayiye gidiyorsun her sabah, şehirden uzak.. Ben analizde kendimi geliştirip biraz para biriktirip yurtdışına kapağı atmayı düşünüyorum. Eğer benim gibi çevren yoksa, yavşak'a (isim olarak kullandım) yavşak diyen bir karakterin varsa, stajlarını torpille değil kendin arayarak bulduysan işin zor. İTÜ mezunu olman neyi değiştirir şu anki tecrübemle bilemiyorum.

  • qubit @qubit

    Okulda muhabbet edecek asistan, üst sınıf öğrenci vs. yok mu? Zoom, Skype vs. danışmanızı öneririm. İnsani yönü kuvvetli ders aldığınız sizi tanıyan bir hoca varsa o da olur. Öncelikle bir mezun ne yapıyor ne ediyor nerelerde iş bulabilir fırsatlar neler bunları öğrenmeden hangi bölümde olursanız olun sıkıntı yaşarsınız. Doğru insanlara danışın.

    Ülkenin iyi bölümlerinden birindesiniz, kendinizi de yetiştirirseniz iş bulma sıkıntısı olması düşük.
    Ortalama düşükse bile daha 2 yıl var. Bölüme girdiğinize göre matematik şu bu arkaplan sıkıntınız yoktur.

    Tıp çok ayrı bir vaka, çok daha zor bir meslek. Ama tabii mühendislikten daha yukarıda tutuluyor, doğruya doğru.