
Kullanıcılar
-@kutalp --- Tevo Tarantula --- Thingiverse
-@fatihy --- Ender 3D
-@unicornknight --- Ultimaker 2 Extended +
-@xpow3r --- Anet a8
-@distance --- Creality Cr-10
--- Sizlerden gelenler ---
Bu metin tarafından yazılmıştır.
hem 3d baskı ve 3d tarama ile ilgili markalar, ürünler, aksesuarlar vs hem de baskıya hazır ya da hazıra yakın ücretli ya da ücretsiz modellemelerin yer aldığı komünitelerin yer aldığı bir seçki
https://www.3dhubs.com/
https://ultimaker.com/
http://www.raise3d.com/
https://www.carbon3d.com/
http://formlabs.com/
http://www.3dsystems.com/shop/sense/order
https://www.youmagine.com/
https://www.thingiverse.com/
https://www.myminifactory.com/
https://pinshape.com/feed/discover
http://www.yeggi.com/
https://www.tinkercad.com/
http://www.3dshook.com/
https://www.wevolver.com/
https://www.hackster.io/
https://cults3d.com/en
http://www.instructables.com/
https://www.shapeways.com/
http://www.3dcontentcentral.com.tr/
https://gallery.autodesk.com/remake
https://shop.smartdiys.cc/
http://www.bellus3d.com/
https://magnetic-tool-changer.com/
http://pmdtec.com/picofamily/
https://3dscanexpert.com/
https://www.gadunky.com/
eğer konu ile amatör düzeyde ilgileniliyor ve bir noktadan giriş yapılmak isteniyorsa en doğru olan yol aliexpress, banggood vs gibi mecralarda zaman zaman kampanyalı satışları da yapılan 1000-1500TL'lik giriş seviyesi FDM 3D printerlardan edinmek, ya da çeşitli komünitelerce gerekli muhteviyatının detaylıca belirtilip (elektrik & elektronik alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı sürüyle mecradan kolaylıkla edinilebilecek parçalar) planlarının paylaşıldığı açık kaynak projelere yönelmek olacaktır.
bu cihazlarla konuya giriş yaptığınızda her şeyden önce baskı öncesi (kalibrasyon, tabla ve nozzle ısısı, fan hızları vs), baskı esnası (bu tip cihazlarda öyle "bırakayım gideyim,bitince gelir bakarım olmaz! sizden kaynaklı olmasa dahi -ki sıklıkla da öyle olacak- her an ani müdahale gerektiren bir aksaklık meydana gelebilir"), ve baskı sonrası (üretim katmanlarının ve üretim kalitesinin izlerini aseton banyosu ile ya da ince zımpara işçiliği ile yoketme vs. sahip olunan cihazın rasyosunun baskının tek parça halinde/tek seferde yapılmasına yetmeyeceği hallerde üretilecek parçanın sayısal ortamdaki halinin ikiye ya da daha fazla parçaya bölünmesi neticesi elde edilen baskının montajı, astar boya atma ya da putty/macun çekme ve diğer süreçler gibi) hususta önemine paha biçilemeyecek tecrübeler edineceğiniz mutlaktır.
özellikle de cihazların sıklıkla sorun çıkaracaklarını ve bu sorunların çok büyük bir kısmına anlık ya da sonradan (bazen de doğaçlama/size özgü ve o anda hemen düşünülüp uygulamaya konulan) müdahale etmesi gereken kişi yine siz olacağınız için tüm bu sürecin apayrı bir katma değeri olacağına da emin olabilirsiniz. zira en noname olanından en dünya devi sektör lideri olanına değin bunlar gerçek birer üretim makineleri ve öyle bir beyaz eşya da ya bilgisayar sistemi gibi "ah orası şeyoldu dur teknisyen çağırayım. of burası n'oldu, dur servise götürüp bırakayım" diyebileceğiniz cihazlar değiller. ucuzlarında zaten bu pek mümkün olmamakla birlikte sanayi tipi olanlarında da her ne kadar adı yetkili teknik servis denen bir mevhum olsa bile bu akıllara zarar (çoğu da aslında üfürme/şişirme) masraf kalemleri ile karşı karşıya kalmanıza neden olacak, üstelik eğer bu cihazlar eliniz kolunuz denecek denli işinizi gören şeylerse işlerinizin aksamasına neden olup zarara girmenize neden olacak süreçlere gebe bir gerçekliğe zemin hazırlar. yani kendi yaranıza kendiniz pansuman yapmayı öğrenmelisiniz ve bu noktada da en iyi tecrübeyi boza yapa, kıra döke giriş seviyesi cihazlarda edinirsiniz.
son olarak; profesyonel amaçlarla bu cihazlara yönelecekseniz zaten genel çerçevede pekçok ilintili unsura dair hususlara ya vakıfsınızdır ya da zaten bu konulara yatkın olduğunuz için öyle çok büyük darboğazlar yaşamazsınız. sizin için asıl önemli olan daha ziyade ihtiyaçlarınız doğrultusunda doğru rasyoyu ve üretim tekniğini belirlemek olacaktır. hakeza en yaygın teknik ve cihazlar FDM baskı teknolojisini haiz olanlar olsalar da çok daha ince işçilik ve detay gerektiren uygulama alanları söz konusu olduğunda öne çıkan teknoloji SLA, dayanımı yüksek uzun ömürlü materyallerle ve prototipten de öte kişiye/amaca özel gerçek üretim noktasında ise SLS üretim teknikleri karşınıza çıkar. bu noktada gerek cihazların kullanım ve işletme maliyetleri gerekse de bunlarla ilgili yan donatılar (uygun havalandırma koşulları ve baskı sonrası ile ilgili ekipman vs) giderek yükselen bir fiyat grafiğini haiz olurlar.
velhasılkelam; üretim teknolojilerinde aklınıza gelebilecek varolan ya da ileride varolması mümkün hemen her sektörde gelecek gerçek anlamda 3D baskı addedilen hızlı üretimde ve bu mevhum her ne kadar öyle kamuoyunca bilindiği gibi 3-5 yıllık değil baya baya 20-25 hatta daha bile fazla mazisi olan bir şey olsa da asıl sıçrayışına ve geniş kitlelerce erişilebilirliğine günümüz gerçekliğinde erişmiş vaziyette. bu mecraya ilgi duymaktan öte buna dahil olanları -buna ben de dahilim, ki rahatlıkla bir vakitler yokuş aşağı gitmekte olan hayatımı yoluna koymamı sağlayan ana etmen bu ve getirileri oldu diyebilirim- gelecekte büyük fırsatların beklediğini söylemek kesinlikle abartı ya da hoax olmaz.
umarım az da olsa bir fikir edinmeniz noktasında karaladığım şu nacizane kelamın bir yardımı olur.
SORU-CEVAP
Araba için plastik parca üretip satsanız para kazanamaz mısınız?
otomobiller ve motosikletler için customize işleri yapanlar var, lakin ülkemizde o işlerle uğraşan genel kitleyle uğraşmak... ne bileyim, hani genelde şu anahaber bültenlerinde yol kapatıp lastik yakan, makas atmadan düz bir doğrultuda gidemeyen arkadaşlar, ya da kasksız bir şekilde sol şeritte 250-300km/h hızlarla trafik terörü estirenler oluyorlar. pek uğraşılmaz gibime geliyor. ancak sektörel bazda bir yaklaşım düşünülürse o çok farklı tabi. şöyle ki;
2012 sonlarına doğru bu işe ilk merak sarmaya başladığım vakitlerdeki hayallerimden biriydi Kocaeli-Dilovası taraflarında bir stüdyo ofis açıp bölgedeki gerek büyük ölçekli otomotiv firmaları gerekse de yan sanayicilerle görüşüp prototiplendirme noktasında onlara böyle bir hizmet sunmak, böyle bir işe girişmek.
ikna olması gerekeni (ağabeyim) ikna edemedim olmadı. hatta cihazlar için bu cihazları ticari olarak ülkeye ilk getiren firmalardan birinde (Küçükçekmece'de E-5 üzerinde, Küçükçekmece Gölü kıyısındaydı yeri, belki hala duruyordur) görevli Cebrail isimli bir beyefendi ile irtibata geçmiş, işi cihaz alımı öncesi toplantı noktasına değin taşımıştım yine aynı abimin(!) teşvikiyle. lakin vizyonu eşinin memleketinde arsa alıp ceviz yetiştiriciliği yapmak olan (MEH, adam bir de senelerden bu yana bilişim sektörünün göbeğinde) ağabeyim son anda cayıp mevzuya yanaşmadı sağolsun. ( -_- ) tek başıma da girişmeme imkan yoktu, öylesi rakamları düşleyemezdim bile. zira o sıralar yeni yeni son kullanıcıya ulaşmaya başlayan FDM cihazlar ulaşılabilir olsalar da kelimenin tam manasıyla kaba saba oyuncaklar basmaya mahir pek dostlar alışverişte görsünler tadında yeteneksiz cihazlardı. lakin bahsettiğim firmanın getirdiği 3D Systems'in sanayi tipi devasa SLS cihazları, ahhh ahh. tanesi o sıralar vergiler hariç 50000 USD (küsüratı da var da anımsamıyorum) gibi bir meblağa geliyordu -ki kıafamda tasarladığım şeyi hayata geçirmek için başlangıçta 2 tane gerekiyordu- öyle sanıyorum hala daha pek de öyle kolayca alınabilir rakamlara inmemişlerdir. (epeydir bakmadım)
velhasılkelam ben yapamadım, yıllar sonra -üstelik de yabancı bir kaynakta bir başarı öyküsü olarak- bu işe tam da benim düşündüğüm yerde girişen genç ve parlak beyinli pırıl pırıl gençlerin bir şekilde kaynak bulup/yaratıp son derece başarılı bir şekilde girişmeleri ile ilgili bir haber makalesine denk geldim. (Ford Otosan'ın tasarım stüdyosu ile birebir çalışıyorlar) hani bana "hayatınızda yaşadığınız, adeta kalp atışlarınızı sekteye uğratan, ağlatacak denli büyük bir acı duyduğunuz en büyük kıskançlığınız nedir?" (ki ağladım da hırsımdan) diye sorsa biri bir tek bunu gösterebilirim.
buralardan artık büyüme babında pek umudum yok, çorbayı kaynatıyor (du)sadece, dövizin hali yüzünden nicedir o da yok. lakin gideceğim yerin potansiyeli muazzam. deli dehşet bir açık deniz/okyanus yatçılık & yelkenli turizmi var ve bulunduğu coğrafya itibariyle de hem bu teknelere dışarıdan yedek parça vs çekmeyle ilgili süreler haftaları bulabiliyormuş, hem de komşusu olan diğer ada ülkelerinin aksine saçma sapan gümrük mevzuatları yüzünden (bizimkine rahmet okutan ülkeler de var, evet) bu süreçler de bir hayli sekteye uğrayabiliyormuş. otomotiv desen dışarıdan (Japonya) bireysel ithalat yoluyla yapılıyor ve servis & parça hususu tıpkı yat turizmi için hizmet verenlere benzer şekilde. komşu adalar arası küçük (ve bir çoğu tarihi eser tadında) uçaklarla yapılan yolcu ve yük taşımacılığı için de bunların en basit parçalarının temini noktasında bile süreç aynı. yani gözlerimde beeeyle parlak parlak dolares simgeleri beliriyor kafamda tasarladıklarımı düşünüp üzerlerinden geçtikçe. 1 ya da 2 tane SLS ve bir tane e SLA cihaz ile başlangıçta pek bir şey olmasa da iş yapıp duyuldukça zamanla hayallerimin bile ötesine geçebilecek bir potansiyel barındırdığını düşünüyorum. zira halen (umarım ben gidip yerleşip girişene kadar da öyle kalmaya devam eder) bir tek kişi yok ki bu mecra ile ilgili bir girişimi olsun. ha zaten pek öyle bu işlere kafa yoracak tipler de yok. yerel halk bildiğin "paso yiyeyim içeyim, ooo festival dansedeyim, mmm bugün kumsal şahane bi daha içeyim, akşama dur şununla sevişeyim, sonra zıbarıp yatıp uyuyayım" kafasında. güneş batmayan imparatorluk zamanından kalma yerleşik kolonici (white trash) kaymak tabaka ya da süper lüks malikaneleri olan ayda yılda bir uğrayan dünya jet sosyetesinin tipleri desen onlar iş yapmaya gerek duymayacak denli zenginler.
dolayısı ile bu iş kolu dünyanın pek çok yerinde halen pek bakir ve bir şeyler yapmak isteyenler için hala muazzam fırsatlar barındırıyor. umuyorum meyleden herkes aradığını bulur ve gelecek için çok ama çok başarılı olurlar.
Cevaplayan, @unicornknight
@brave var.
İnternetten aldığı ürünlerin en az %60'ını iade eden biri vardı, o sen miydin?
@equitatus Ben de aynı durumdayım. İade ettiğim ürün ya yanlış gönderidir ya arızalıdır ama geçen burada biri anlatıyordu "internetten aldığım ürünlerin en az %60'ını iade etmişimdir" diye. Beğenmeyip geri gönderiyormuş. Allah dürüst satıcılara sabır versin.
@3dfx tuglifeeee
Arkadaşlar nakit paranız tamamen bitmiş de olabilir. Kart limitini nakite çevirmenin neyine itiraz ediyorsunuz.
O durumun dışında geçen ay banka kartındaki parayı çekemedik. Saçma kart çekmemize izin vermedi, daha önce yurtdışında çıktığımızda 2-3 bin çekmiştik. Bu sefer 500e bile izin vermedi.
Paramızı çekemediğimiz için kredi kartıyla satış yapan daha pahalı yerden +400 ödeyerek aldık mecburen.
@phoenixim Yaa bershkaya gitseydiniz kayıpsız nakitiniz olurdu.