Günaydın arkadaşlar Chatgpt ye teknik çizim yaptırmak istedim ama tüm sonuçları hatalı güvenmeye gelmiyor. İlk resimdeki ölçüleri referans alarak kümesi oluşturan parçaların ölçülerini çıkarmasını istedim ama fısss. Tavuk kümesi şöyle bir şey: https://www.mandu.com.tr/urun/ahsap-tavuk-kumesi?srsltid=AfmBOoqxp_Xt_dAQLmWTmLScT9C3PSBBzaIuXKhkkz3NRKH1RCKqlcUV kendim yapacağım. Şöyle bir kurulum videosu da mevcut. https://www.youtube.com/watch?v=FuTv-OXJk2U başka bir çözüm öneriniz var mıdır ? İnternetten almayacağım amaç el becerisi geliştirmek.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

Arkadaşlar 6Q1907521B bu parça seat cordoba kalorifer fan resistörü olarak görev yapıyor bizim aracımızda arızalı olduğundan kararsız çalışıyor. Kendim içindeki termik, direnç veya mosfeti değiştirmek istiyorum fakat içindeki parçaların ne olduklarını bulamadım datasheet yok bilginiz var mı? Bazı resimlerde reçineye gömülü mosfet var irfz44n ile değişim düşünüyorum

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaşlar bugüne kadar 20 yıldır düz vites araç kullanıyordum şimdi otomatik vites kia stonic 1.0 dct araç kullanıyorum. Kullanım kılavuzunda talimat aradım ama bulamadım internette de yok. Takıldığım kısımlar var.

1- ilk çalıştırmada vites p konumunda mı n de mi çalıştırılmalı?
2- çalıştırma esnasında frene basılmalı mı ?
3- ışıklara yaklaşırken tam durmadan boşa atıyorum (n) zararı olmuş mudur?
4-Işıklara yaklaşırken n den d ye atmak istiyorum frene basmam gerekli mi ? basmak istemiyorum
5- yükü frene verdik park ederken sonra neden p ye alıyoruz şanzuman kilidi 2. bir güvenlik tedbiri mi?

Bu ve bunun gibi temel ve detayları içeren çift kavramalı otomatik vites kullanma talimatları var ise yardımcı olabilir misiniz ?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 18
  • ZuvaliK @zuvalik

    *Off Topic: Gecen yaz KIA Stonic 1.0 kiraladim, hayatimda bu kadar vites degistirirken kafasi karisan bir sanziman gormedim, ozellikle tepe cikarken surekli vites degistirdi bir asagi bir yukari, bayagi yordu surerken.

  • Höşelek @benvaryaben

    1- N de olur P de olur.
    2- Evet frene basmalısın
    3-Araç hareket halinde vitesi değiştirilmez.
    4-Araç hareket halinde vitesi değiştirilmez.
    5-Evet vites 2. bir güvenlik önlemidir.

  • Höşelek @benvaryaben

    Chat gpt
    Aracınızın otomatik şanzımanlı olduğunu varsayarak cevaplıyorum:

    1. İlk çalıştırmada vites hangi konumda olmalı?

    Aracınızı ilk çalıştırırken vites P (Park) veya N (Boş) konumunda olmalıdır. Çoğu modern araç, P veya N dışında çalışmaz.

    2. Çalıştırma esnasında frene basılmalı mı?

    Evet, özellikle P konumunda çalıştırırken frene basmanız gerekir. Bazı araçlar N'de de frensiz çalışabilir, ancak güvenlik açısından fren basılıyken çalıştırmak daha iyidir.

    3. Işıklara yaklaşırken tam durmadan N'ye almak zararlı mı?

    Evet, sürekli N'ye almak uzun vadede şanzımana zarar verebilir. Çünkü araç hareket halindeyken D'den N'ye almak, iç mekanizmalarda gereksiz aşınmaya neden olabilir. Ayrıca, gerektiğinde hızlı hızlanmanızı da geciktirir.

    4. Işıklara yaklaşırken N’den D’ye almak için frene basmak gerekir mi?

    Hayır, frene basmadan da N'den D'ye geçiş yapabilirsiniz, ancak aracınız bir anda ileri hareket edebilir. Güvenlik açısından düşük hızdaysanız ayağınızı frende tutmanız iyi olur.

    5. Park ederken neden P’ye alıyoruz?

    Önce yükü frene veriyoruz çünkü P’ye doğrudan alırsanız şanzıman kilidine fazla yük biner. Önce frene basarak aracı tamamen durdurup el frenini çekmek, sonra P'ye almak en sağlıklı yöntemdir. Evet, şanzıman kilidi ikinci bir güvenlik önlemidir, ancak tek başına aracı tutmak için tasarlanmamıştır.

  • nineleven @nineleven

    1- P'de veya N'de çalıştırılabilir. Ama N daha güzel 🙂
    2 - Evet.
    3 - Bunu durunca yapmanız tavsiye olunur.
    4 - Bunu da dururken yapmak gerekiyor diye düşünüyorum.
    5 - Evet 2. bir güvenlik önlemi. Hatta 3. güvenlik önlemi olarak direksiyon kaldırıma doğru kırılabilir.

Merakımı mazur görün yapay zeka, deepseek vb. haberleri okuyunca aklıma takıldı. Şimdi ardiuno(i2c) veya diğer chip(attiny) veya sistemlerde(html, vs) biz kod yazdığımızda bu kodu okuyan bir sistem var ve buna göre işlemci katında çıkış verebiliyor. Bu nasıl oluyor? okuduğunu nasıl anlıyor?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 11
  • goggo @goggo

    veri yolu efendisi ve veriyolu kölesi gibi master, slave gibi açıklamar var ama anlamadım #include
    #include

    LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 16, 2);

    void setup()
    {
    // LCD yi çalıştır
    lcd.begin();
    lcd.backlight();

    bu kodların tümü chip her enerjilendiğinde kütüphanedeki bilgiler ile birlikte okunuyor gibi

  • Player 1 @player-1

    Yazdığın kodun cinsine göre değişiyor. interpreter çalışan diller (Javascript, Python vb.) işlemci senin yazdığın kodu satır satır okuyor, ilgili işlemci diline çeviriyor ve işliyor. Compile alınan diller ise (ardiuno C++, C#) kodu bitirdikten sonra compiler bir seferliğine tamamını işlemci diline çeviriyor. Ardından kod her çalıştığında bu işlemci dili ile çalışıyor.

  • goggo @goggo

    Başka bir deyişle, bir derleyici insan tarafından okunabilen program kodunu sıfırlara ve birlere dönüştürür.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    @player-1 anlatmış, iki tür tercüman var: Derleyici (compiler), yorumlayıcı (interpreter). Bunlardan ilki bütün komut satırını bir seferde çevirmek, diğeri ise her bir komut satırını tek tek çevirmek ile meşgul olur. Avantajları ve dezavantajları söz konusu olmaktadır, derleyici görece daha hızlı çalışır ama hata ayıklama söz konusu olduğunda neredeyse bütün hatalar birlikte verilir -yazım hatalarını ve bir seviyeye kadar mantık hatalarını ortaya çıkartabilir (ancak değerlendirmesi zorlaşabilir). Yorumlayıcı daha yavaş çalışır ama hata ayıklamada her seferinde bir hatayı ele alır, değerlendirme yine zorlaşsa da kontrol altında tutmak daha kolaylaşır. Ama günümüzde her iki tercümanların özellikleri bir araya getirilmiş ve istendiğinde adım adım, istendiğinde ise bir seferde çevrimi sağlanmıştır.

Merahaba park halindeki aracıma bir motosiklet arkadan çarpmış. Emniyete ait kaza tutanağı mevcut. Tutanakta motosikletin önünde seyredip sinyal vermeden dönen bir araç da mevcut. Bende kusur yok, diğer iki araç kusurlu. Değer düşümü tazminatına kendin başvuracağım. Sormak istediğim değer düşümü için sadece bana çarpan motosikletin sigorta şirketine mi yoksa her ikisine de mi baş vurmam gerekir ?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • eskod @eskodd

    Her ikisine de basvuracaksiniz, sigorta sirketi sadece suç oranına göre hasar ödemesi ve yaralanma için sağlık ödemesi yapar, değer düşümü, araç kullanamadiginiz süre mahrumiyet hakkı için kendiniz bir avukattan veya noter kanalıyla ihtar gonderip (noter bunun için ihtar gondermeyebilir) kaybinizi isteyeceksiniz. Kabul etmezlerse icra dairesine gidip zaman kaybetmeyin direk trafik mahkemesine dava dilekçesi verin.

  • Housedakitopal @housedakitopal

    Sizi ilgilendirmemesi lazım. Eğer size çarpan motor diğer aracın kusurundan kaynaklandığını iddia ediyorsa, bunu kanıtlayıp diğer araç sahibine rücu edebilir.

Merhabalar işitme cihazlarını ios telefonlarda kullanan var mı? Bu ürünü https://www.signia-pro.com/tr-tr/product-portfolio/signia-nx/motion-13-nx/ bluetooth ile konuşmasyı aktarmak için kullanacağım. Sadece iosta aktarım yaptığını öğrendim ama teyit edemedim.

Motion 13 Nx versatile BTE hearing aids with direct streaming | Signia Pro

Signia Motion 13 Nx BTE hearing aids offer direct streaming with the most versatile fitting options and Signia Nx technology.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Arkadaşlar merhaba ilk defa böyle bir kaza yaşadım fikirlerinize ihtiyacım var. Evimizin önünde aracım park halindeyken bir motor sıkıştırılmış ve benim aracın altına girerek zarar verdi. Polisler kaza raporunu pazartesi almamı ve işlemleri yapmamı söyledi ama tam olarak ne yapacağım bilmiyorum. Aracımın kasko ve sigortası var ama motorun yoktur büyük ihtimalle. Servise veya tamire verip aracı ücretini ben mi ödeyeceğim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 9

Merhaba arkadaşlar Volkswagen Polo 1.0 80 Trendline turbosuz atmosferik motorlu araç 5664 sorgu ekranında TSi olarak görünüyor sorun çıkar mı almayı düşünüyorum

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 25

Merhabalar bildiğiniz üzere kamu kurum ve kuruluşlarındaki yazışmalarda statüye göre arz veya rica edilebiliyor kuruluşların bu konumlarının belirlendiği liste şeklinde veya tablo şeklinde bir doküman var mıdır benim araştırmalarım sonucu https://detsis.gov.tr/ bulduğum sitede bütün kurumlar görünüyor fakat hangi kurum diğerinden üst veya alt pozisyonda belli değil bu konuda yardımınıza ihtiyacım var teşekkür ederim iyi çalışmalar.

detsis

CB Dijital Dönüşüm Ofisi
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 7
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 7